Πορτογαλία Ηφαιστειογενείς παράδεισοι καταμεσής του Ατλαντικού

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013

Σας έχει τύχει ποτέ να εντυπωσιαστείτε τόσο από ένα μέρος που να μην μπορείτε καν να περιγράψετε με λέξεις τα συναισθήματα σας; Να είναι τέτοια η γλύκα και η έλξη ενός τόπου που κάθε λέξη, κάθε φράση να φαντάζει φτωχή και λίγη μπροστά του;

Σχεδόν δεν θυμάμαι πια την αναχώρηση από την Ελλάδα, την άφιξη στη Λισαβόνα, την αναχώρηση από τη Λισαβόνα για Αζόρες…Οι μνήμες μου ξεκινούν κάπου εκεί, λίγο πριν τη δύση του ηλίου, όταν ο ωκεανός φάνταζε ατέλειωτος από το παράθυρο του αεροπλάνου, ο ήλιος έδυε και οι αποχρώσεις του μπλε-γκρι-θαλασσί του ουρανού και της θάλασσας επιτέλους «έσπαγαν» από τα φούξια-ροζ-πορτοκαλί χρώματα του ηλιοβασιλέματος….
DSC07923 (2).JPG


DSC07928 (2).JPG


DSC07929 (3).JPG

Όταν φτάσαμε στο μικρό αεροδρόμιο είχε τόσο λίγο κόσμο, που η κατάσταση έμοιαζε σχεδόν οικογενειακή, παρόλο που οι γιορτινές μέρες έκαναν άλλα μέρη ανά τον κόσμο να «βουλιάζουν» από κόσμο. Το μικρό Αζοριάνικο αεροδρόμιο έμοιαζε να ζει στο δικό του κόσμο… Δόξα τω Θεώ…


Ένα αξέχαστο ταξίδι μόλις άρχιζε…

Τα 9 ηφαιστιογενή νησιά μπορεί να αποτελούν πορτογαλικό έδαφος, μοιάζουν όμως να έχουν δική τους ιδιοσυγκρασία. Ανοίγοντας το χάρτη νομίζει κανείς πως οι Αζόρες δεν ανήκουν πουθενά. Φαίνονται δε τόσο μικροσκοπικές που σε κάποιους χάρτες σχεδόν δεν διακρίνονται. Κι όμως καταφέρνουν να χωρούν τόσο υπέροχα τοπία που δεν το διανοείσαι καν, ούτε κοιτώντας τις φωτογραφίες. Απέχοντας πάνω από 1.300χλμ. από την ηπειρωτική Πορτογαλία, πάνω από 1.500 από το Μαρόκο και λιγότερο από 2.000 χλμ. από τον Καναδά, βρίσκονται σε στρατηγική θέση, γεγονός που εξηγεί τον σημαίνοντα ρόλο που έπαιξαν εδώ και αιώνες. Η θέση τους επίσης, κάνει τα νησιά αυτά να έχουν πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης ερευνητών. Ωστόσο η θέση των νησιών έχει και μειονεκτήματα. Όχι μόνο γιατί είναι απομακρυσμένα σχεδόν από όλους. Αλλά και λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα σεισμογενή, εξαιτίας της τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται ,κατά μήκος τεκτονικών ρηγμάτων, ρωγμών στο φλοιό της γης που τέμνουν την υφαλοράχη του Μέσου Ατλαντικού. Μάλιστα είναι αυτή η τοποθεσία που έχει οδηγήσει σε διάφορους θρύλους σχετικά με τις Αζόρες….Αλλά αυτά θα τα δούμε αργότερα. Τώρα πάμε πίσω στο χειμωνιάτικο βράδυ του Δεκέμβρη που φτάσαμε στην Ponta Delgada, την μεγαλύτερη πόλη των Αζόρων και πρωτεύουσα τους.Το νησί São Miguel στο οποίο βρίσκεται είναι το μεγαλύτερο, το πολυπληθέστερο και το τουριστικότερο του συμπλέγματος των Αζόρων.
Παρόλα αυτά η πρώτη εικόνα της πόλης, έμοιαζε…έρημη…Γιορτινές μέρες και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γινόταν χαμός από εκδηλώσεις και πολυκοσμία, ενώ εκεί ήταν κάπως έτσι…
DSC07932 (2).JPG

DSC07935 (2).JPG


DSC07937 (2).JPG

DSC07940 (2).JPG


Ρε λες να είχαν δίκιο όσοι μας έλεγαν πως θα βαρεθούμε;…

Κι όμως αγαπήσαμε το μέρος από την πρώτη στιγμή, από τα πρώτα (έρημα) σοκάκια, από τις πρώτες εικόνες αποικιακής αρχιτεκτονικής που θύμιζε Λατινική Αμερική…

DSC07943 (2).JPG


DSC08012 (2).JPG


DSC07961 (2).JPG


DSC08007 (2).JPG


DSC08021 (2).JPG

DSC07947 (2).JPG

Και κατευθυνθήκαμε προς το κέντρο περπατώντας, όπου θα γίνονταν οι εορτασμοί για την έλευση του 2018 και που η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική από τα έρημα στενάκια που περιδιαβαίναμε πριν λίγο….Κόσμος συγκεντρωνόταν για τους εορτασμούς κοντά στην εξέδρα όπου θα γίνονταν η συναυλία και παρά την ύπαρξη τουριστών από διάφορες χώρες, σαφώς υπερτερούσαν οι ντόπιοι. Η μουσική ξεκίνησε και το κέφι άναψε.

DSC07986 (2).JPG

DSC07989 (2).JPG


DSC07991 (2).JPG

DSC07979 (2).JPG


 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.626
Likes
50.300
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Καλώς την! Ενδιαφέρων προορισμός.

Γαλικία μου θυμίζει η αρχιτεκτονική εμένα.

Ποια χρονιά έγινε το ταξίδι; Και αν έχεις την καλοσύνη βάλε όποτε μπορείς και κόστη.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.702
Likes
11.121
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Περιμένω σαν τρελή τη συνέχεια για έναν προορισμό που έχω βάλει στο μάτι εδώ και έξι χρόνια!
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Καλώς την! Ενδιαφέρων προορισμός.

Γαλικία μου θυμίζει η αρχιτεκτονική εμένα.

Ποια χρονιά έγινε το ταξίδι; Και αν έχεις την καλοσύνη βάλε όποτε μπορείς και κόστη.
Το ταξίδι έγινε και πέρσυ και φέτος.:lol: Πήγαμε τέλος του '17 κι αλλάξαμε χρόνο εκεί. Για να πάει καλά το '18.
Από κόστη δεν θυμάμαι μόνο πόσο κόστισε το Αθήνα-Λισσαβώνα που το είχαμε κλείσει πολύ πριν με προσφορά Aegean. Πάντως 3 πτήσεις Lisboa-Ponta Delgada., Ponta Delgada-Terceira Airport και Terceira Airport-Lisboa κόστισαν 150 ευρώ. Εκεί οι τιμές λογικές για δεδομένα Ευρώπης. Επίσης επειδή ήταν Χειμώνας βρήκαμε ευκολότερα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο(θα ρωτήσω τον άντρα μου αν θυμάται τιμές ενοικίασης,δεν μπορώ να θυμηθώ) και σαφώς καλύτερες τιμές στα ξενοδοχεία. Γενικά έχει ήπιο Χειμώνα και δεν βρίσκω το λόγω να πληρώναμε τιμές Καλοκαιριού, δεδομένου πως δεν πήγαμε για μπάνιο εκεί (οι ελληνικές παραλίες είναι κατά πολύ ανώτερες, στις Αζόρες πας για τη φύση). Ένα από τα λίγα μείον είναι δεν είναι πολύ κατάλληλη περίοδος για whale watching ο Χειμώνας, καθώς γίνεται μεν whale watching, αλλά υπάρχουν σαφώς λιγότερα είδη φαλαινών από ότι άλλες εποχές.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Περιμένω σαν τρελή τη συνέχεια για έναν προορισμό που έχω βάλει στο μάτι εδώ και έξι χρόνια!
Αν με ρωτάς, αξίζει με χίλια. Μου άρεσε περισσότερο κι από Μαδέιρα και δεν το περίμενα. Απίστευτα τοπία, καλό φαγητό, εκπληκτική φύση.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.702
Likes
11.121
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Αν με ρωτάς, αξίζει με χίλια. Μου άρεσε περισσότερο κι από Μαδέιρα και δεν το περίμενα. Απίστευτα τοπία, καλό φαγητό, εκπληκτική φύση.
Είμαι σίγουρη ότι αξίζει! Και δεδομένου ότι έχεις πάει και στη Μαδέρα μετρά διπλά η γνώμη σου! :) Άντε να οργανώνομαι!
 

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βιετνάμ
Περίμενα και γώ την ιστορία σου..
Ωραίος προορισμός που αποτελεί στόχο και για μένα μελλοντικά,πράγμα που σημαίνει πως θέλουμε όλες τις λεπτομέριες..ο καιρός πως ήταν αλήθεια εκείνη την εποχή??
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Περίμενα και γώ την ιστορία σου..
Ωραίος προορισμός που αποτελεί στόχο και για μένα μελλοντικά,πράγμα που σημαίνει πως θέλουμε όλες τις λεπτομέριες..ο καιρός πως ήταν αλήθεια εκείνη την εποχή??
Θα έχεις ακούσει πως στις Αζόρες μπορείς να βιώσεις τις 4 εποχές σε μια μέρα. Έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός ως ένα σημείο, με την έννοια της συχνής εναλλαγής ήλιου-βροχής, δροσιάς-ζέστης κλπ. Ωστόσο ο χειμώνας είναι ήπιος και τον καιρό θα τον έλεγα σχετικά ευχάριστο.Το μόνο εν μέρει πρόβλημα ήταν η ομίχλη που εμπόδιζε τη θέα στα μιραδούρο.
Κατά τ'άλλα όλα καλά αν κι ένα συναχάκι το αρπάξαμε.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
H Ponta Delgada το πρωί ήταν πολύ διαφορετική. Υπέροχη θα έλεγα. Ήρεμη, σχεδόν άδεια σε πολλά σημεία, έτοιμη για όποιον ήθελε να εξερευνήσει με την ησυχία του κάθε γωνιά της. Και η παρατήρηση αυτής της πόλης κατά το περπάτημα, πράγματι είναι σαν να διηγείται ένα κομμάτι της ιστορίας των νησιών.

Σε κάποια σημεία φαίνεται η αίγλη που γνώρισε, λόγω του στρατηγικού σημείου της, σε κάποια άλλα μια γλυκιά αίσθηση παρακμής που θυμίζει γιατί τόσοι πολλοί Αζοριάνοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε Καναδά, ΗΠΑ και όχι μόνο. Λέγεται πως συχνά οι Αζοριάνοι δεν έφευγαν ποτέ από το νησί τους ούτε καν για να πάνε στη Λισσαβώνα ή ακόμα και σε διπλανά νησιά. Αλλά όταν έφευγαν, έφευγαν για τα καλά ως οικονομικοί μετανάστες πολύ μακριά σε ΗΠΑ, Καναδά και αλλού. Και ευτυχώς ο τουρισμός σε κάποια νησιά από αυτά, έχει βοηθήσει να βρουν κάποιοι νέοι δουλειά και να μείνουν στην πατρίδα τους.
DSC08034 (2).JPG


DSC08037 (2).JPG

DSC08040 (2).JPG

DSC08042 (3).JPG

DSC08043 (3).JPG

DSC08046 (2).JPG


DSC08051 (2).JPG




DSC08053 (2).JPG





DSC08055 (2).JPG

DSC08060 (2).JPG


DSC08065 (2).JPG


DSC08063 (2).JPG


DSC08069 (2).JPG


DSC08070 (2).JPG


Αλλά περισσότερα επ’αυτού αργότερα. Τώρα είχε έρθει η ώρα να κατευθυνθούμε ξανά προς το αεροδρόμιο για να παραλάβουμε το ενοικιαζόμενο και να ξεκινούμε την εξερεύνηση του São Miguel ή αλλιώς του «πράσινου νησιού» όπως λέγεται.

Έξω από το αεροδρόμιο….

DSC08074 (2).JPG

DSC08072 (2).JPG

DSC08079 (2).JPG


Ξεκινώντας την πρώτη μας εξερεύνηση του νησιού, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα συχνό στις Αζόρες φαινόμενο. Πυκνή ομίχλη κάλυπτε τον δρόμο μπροστά μας και τα καταπράσινα, γεμάτα βλάστηση, όμορφα σημεία του νησιού συχνά μόλις που διακρίνονταν.

Και επειδή τα διάφορα miradouro είναι από τα βασικά αξιοθέατα των Αζόρων είναι καλό να διαθέτει κανείς υπομονή και χρόνο για να καταφέρει να πετύχει την απίστευτη πανοραμική θέα που αυτά προσφέρουν. Το πρώτο μας miradouro, δεν το απολαύσαμε όπως θα θέλαμε λόγω της ομίχλης. Ωστόσο έστω και με ένα κομμάτι του να μοιάζει κρυμμένο σε ένα τεράστιο σύννεφο, το πολλά υποσχόμενο τοπίο μας έδινε μια ιδέα για αυτά που θα ακολουθούσαν. Δεν μας χάλασε γιατί το επισκεφτήκαμε άλλη μέρα ξανά με καλύτερο καιρό. Αλλά και γιατί το νησί έμοιαζε να έχει βγει από αρχαίους θρύλους, τυλιγμένο σε πέπλο ομίχλης, μισοκρυμμένο για όποιον είχε την διάθεση και την επιμονή να το ανακαλύψει. Και εμείς τα διαθέταμε….


DSC08093 (2).JPG

DSC08097 (2).JPG


DSC08100 (2).JPG
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Sete Cidades: Ένα από τα πιο γνωστά και ταυτόχρονα γραφικά μέρη του νησιού. Το πρώτο που πολλοί επισκέπτες επιδιώκουν να δουν είναι την γαλάζια και την σμαραγδένια λίμνη που συνοδεύονται από έναν θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο ένας γαλανομάτης βοσκός, ερωτεύτηκε μια πριγκίπισσα με σμαραγδένια μάτια. Αν και εκείνη ανταποκρίθηκε στον έρωτα του, οι ταξικές διαφορές στάθηκαν εμπόδιο σε αυτόν τον έρωτα και το πονεμένο ζεύγος χώρισε, ενώ τα δάκρυα τους σχημάτισαν την γαλάζια και την σμαραγδένια λίμνη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν τεράστιο κρατήρα ηφαιστείου, με βάθος εκατοντάδων μέτρων.

Στην περιοχή Sete Cidades, όπου η ζωή κυλά ήρεμα, διαμένουν μόνο μερικές εκατοντάδες κάτοικοι και η φύση έχει τον πρώτο λόγο με τα διάφορα είδη αποδημητικών πτηνών και τα καταπράσινα τοπία να κλέβουν την παράσταση.

Ως γνήσιο παιδί της πόλης εντυπωσιάστηκα με όσα για τους κατοίκους της επαρχίας είναι καθημερινότητα, όπως τα παπάκια κι οι αγελάδες. Τα καημένα πρέπει να απορούσαν που τα φωτογράφιζα συνεχώς, ενώ βόλταραν αμέριμνα γύρω από τη λίμνη.
DSC08109 (2).JPG




DSC08125 (2).JPG


DSC08131 (2).JPG

DSC08134 (2).JPG

DSC08137 (2).JPG

DSC08153 (2).JPG



DSC08151 (2).JPG

DSC08115 (2).JPG


Πιο πέρα μια ξύλινη φάτνη θύμιζε τις γιορτινές μέρες, ενώ πιο δίπλα υπήρχαν δέντρα μέσα….στη λίμνη.
DSC08170 (2).JPG



Κάναμε μια βόλτα σε όλη την περιοχή και τα περίχωρα, όπου η απουσία ανθρώπων σε συνδυασμό με την ομίχλη, έκαναν το τοπίο να μοιάζει από παραμυθένιο ως σχεδόν…στοιχειωμένο. Μα που ήταν οι περίπου 800 κάτοικοι που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έμεναν εκεί;Κυκλοφορούσε κανείς;



DSC08171 (2).JPG


DSC08173 (2).JPG



DSC08175 (2).JPG


DSC08176 (2).JPG
 

Attachments

artemis21

Member
Μηνύματα
21
Likes
364
Τι καλά να ανοίγεις ξανά μετά από καιρό το Travelstories και να πέφτεις σε ιστορία για έναν από τους αγαπημένους μου προορισμούς, τις Αζόρες!!! Χαίρομαι που όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει τον παράδεισο αυτό και ανυπομονώ να διαβάσω και τις δικές σου εμπειρίες alma!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.661
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom