Μάλτα Η σειρά της Μάλτας

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.317
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

Η σειρά της Μάλτας


Έτσι απλά, σχεδόν κυνικά, όπως άλλωστε πολλά από τα ταξίδια των τελευταίων ετών. Με μοναδικό κριτήριο το τριήμερο των Φώτων. Από κει και πέρα, απλά και μόνο μια αναζήτηση για εισιτήρια σε καλή τιμή με απευθείας πτήσεις. Είναι θα μου πείτε αυτό σοβαρό κριτήριο επιλογής ταξιδιού; Θα σας απαντήσω «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη, μιας και είτε θέλετε βάσει τύχης, είτε κυρίως βάσει επιμονής & θέλησης, αυτά τα ταξίδια μου βγαίνουν και με το παραπάνω.

Εδώ αρκετά χρόνια μάλιστα η Ryan της καρδιάς μας εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο, γεγονός που το είχε εντάξει στους υποψήφιους προορισμούς μου, χωρίς όμως ποτέ να παρθεί η απόφαση ζεστά που λέμε, ούτε ακόμα κι όταν έπεφτε στην κουβέντα ως πιθανό ταξίδι. Βλέπετε οι περισσότεροι -κι όχι άδικα- θεωρούν τη Μάλτα αμιγώς καλοκαιρινό προορισμό. Άλλοι πάλι-εντελώς άδικα- δε τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους, θεωρώντας ότι δεν έχει κάτι παραπάνω να προσδώσει σε σύγκριση μ’ ένα απ’ τα μεγάλα Ελληνικά νησιά.

Τη δική μου άποψη φυσικά την ξέρετε και είναι ανορθόδοξη όπως άλλες. Όσο προτιμώ τα μεγάλα νησιά για εκδρομές εκτός σεζόν, τόσο δε τα μπορώ το καλοκαίρι, μιας και δε θέλω με τίποτα να βάλω στη ζυγαριά τα διαμάντια της άγονης γραμμής με οποιοδήποτε άλλο μέρος. Εκτός της τουριστικής σεζόν όμως όλα είναι διαφορετικά και σίγουρα μπορείς να εκτιμήσεις με άλλο μάτι έναν τόπο και τους ανθρώπους του.

Όλα αυτά τα γράφω μιας και η Μάλτα δεν μπαίνει στη συζήτηση απλά και μόνο ως μια χώρα του εξωτερικού, μια μικρή νησιωτική χώρα όπως είναι, αλλά και σαν ένας ακόμα πιθανός προορισμός για την καλοκαιρινή περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους κυνηγούν διακοπές εκτός Ελλάδας.

DSC_0999b (338)c.jpg


Κρατήστε λοιπόν τη συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά τη σύντομη -θέλω να πιστεύω- ιστορία που ακολουθεί, έχοντας κατά νου ότι η εκδρομή έγινε καταμεσής του χειμώνα και δε μπορεί να συγκριθεί με άλλες αντίστοιχες σε διαφορετικές περιόδους, όποτε ίσως να ‘χει αξία μόνο για κάποιον που θα κάνει το ταξίδι τέτοια εποχή. Βέβαια ο χειμώνας του 22-23 υπήρξε μόνο κατ’ ευφημισμόν μιας και τα κρύα του δε τα είδαμε ποτέ, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην εκδρομή.

Μια εκδρομή που πραγματοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες για μένα εργασιακά συνθήκες, τραβηγμένη στην κυριολεξία απ’ τα μαλλιά, βγάζοντας αρκετά μεγάλη κούραση που ευτυχώς δε κόστισε καθόλου στα λίγα έτσι κι αλλιώς σχέδια που είχα για τη Μάλτα.

Πέτυχε όμως το όλο εγχείρημα;
Πάμε να δούμε. ;)

 

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.837
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Γιάννη μας εξέπληξες αρκετά ευχάριστα μπορώ να πω , η Μάλτα αξίζει σαν προορισμός , έχει ένα ιδιαίτερο δικό της χρώμα , ευρωπαϊκό και βόρειο αφρικάνικο στυλ εναρμονισμένα ... Εγώ είχα πάει Τέλη Οκτώβρη στη Μάλτα και ήταν τόση ζέστη λες και ήταν Ιούνιος μήνας , οι τουρίστες έκαναν μπάνιο στις παραλίες ... Ελπίζω να τίμησες δεόντως τις τοπικές τυρόπιτες pastizzi , να δοκίμασες την εξαιρετική τους μπύρα Cisk και να πήγες και στο Γκόζο ... Ανυπομονώ για την ιστορία σου ... Πόσες μέρες έκατσες ;;;
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.317
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
η Μάλτα αξίζει σαν προορισμός , έχει ένα ιδιαίτερο δικό της χρώμα , ευρωπαϊκό και βόρειο αφρικάνικο στυλ εναρμονισμένα
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, είναι κάτι που δεν είχα στα υπόψιν μου και με εξέπληξε ευχάριστα!
οι τουρίστες έκαναν μπάνιο στις παραλίες ...
Εδώ κάποιοι τρελοί έκαναν μπάνιο Γενάρη μήνα, δε το πίστευα...
Ελπίζω να τίμησες δεόντως τις τοπικές τυρόπιτες pastizzi , να δοκίμασες την εξαιρετική τους μπύρα Cisk και να πήγες και στο Γκόζο ... Ανυπομονώ για την ιστορία σου ... Πόσες μέρες έκατσες ;;;
Ναι σε όλα πλην του Γκόζο. Έμεινα τρεις γεμάτες μέρες αλλά το πήρα πολύ χαλαρά όπως θα εξηγήσω.;)

Πάνω στη ώρα έρχεται αυτή η ιστορία. Τον άλλο μήνα ετοιμάζομαι για Μάλτα. Περιμένω λοιπόν!
Πολύ ωραία, θέλω να πιστεύω μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί. :)
 

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.837
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
@psilos3 Έχασες την εκπληκτική καστροπολιτεία , θα σου στείλω εδώ στο inbox σου κάποια στιγμή φωτογραφίες
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.317
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Σχεδιασμός ταξιδιού



Παρόλο που το τριήμερο των Φώτων «φώναζε» από νωρίς για εκδρομή υπήρξε η καθιερωμένη μου κωλυσιεργία στην κράτηση εισιτηρίων, κάτι που εν τέλει δε τα έκανε τόσο φθηνά όσο ήθελα και όσο συνήθως είναι, πληρώνοντας γύρω στα 105€ μετ’ επιστροφής, οριστικοποιώντας τα περίπου ένα μήνα πιο πριν.

Η αναζήτηση καταλύματος ήταν στην αρχή ένας δύσκολος γρίφος, μιας και η κοινή λογική αλλά και οι συμβουλές των περισσοτέρων έλεγαν διαμονή στην πρωτεύουσα Βαλέτα, κάτι όμως που πιστέψτε με δεν είναι καθόλου απαραίτητο, ειδικότερα κοιτώντας τις εξωφρενικές τιμές της σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προσφερόμενα μέρη για διαμονή και τις χαμηλές εκτός σεζόν τιμές. Με ελάχιστο ψάξιμο σε μόνο λίγα χιλιόμετρα παραδίπλα, μπορεί να βρει κανείς καταπληκτικά ξενοδοχεία ή διαμερίσματα σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Μιλώ για την περιοχή της Gżira στο απέναντι παραλιακό μέτωπο, που μπορεί σίγουρα να στερείται ομορφιάς σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη, ωστόσο συγκεντρώνει τα περισσότερα ξενοδοχεία και την τουριστική κίνηση αυτή την περίοδο.

Επέλεξα το «Azur Hotel by ST Hotels» ,μια ξενοδοχειάρα με μεγάλα ευρύχωρα δωμάτια κι ακόμα πιο ευρύχωρα μπάνια, Αγγλικού τύπου πρωινό μέχρι σκασμού (πολύ βασικό στη Μάλτα) και κόστος λιγότερο από 40 ευρώ τη βραδιά για δίκλινο δωμάτιο, σε μια διαμονή που θα μνημονεύω χρόνια βάσει προσδοκιών/τιμής. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη εκδρομή που χρησιμοποίησα την πλατφόρμα της hotels.com για την κράτηση, μιας και η booking δε μας τα λέει καλά τελευταία.

hotel map.jpg


Γνωρίζοντας ότι θα βρω στο αεροδρόμιο δεν προμηθεύτηκα εκ των προτέρων κάρτα μεταφορών με το εξαιρετικό σύστημα λεωφορείων της Μάλτας, κάτι που θα έκανα κατά την άφιξη μου. Έκανα επίσης το ίδιο για τα έτσι κι αλλιώς λίγα αξιοθέατα που είχα σκοπό να επισκεφτώ. Καταρτισμός εκδρομής λοιπόν στην κυριολεξία βλέποντας και κάνοντας, εξαιρουμένου του μνημείου της Unesco «Ħal Saflieni Hypogeum» που θεώρησα καλό να κλείσω αλλά δυστυχώς δε βρήκα την παραμικρή διαθεσιμότητα για τις ημέρες που βρισκόμουν στο νησί. Μη παραλείψετε να κρατήσετε εισιτήρια από νωρίς αν έχετε σκοπό να το δείτε.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έκανα και την έρευνα μου συμπληρώνοντας τον ηλεκτρονικό χάρτη με τ’ αξιοθέατα και όχι μόνο, λίγα στον αριθμό και απόλυτα διαχειρίσιμα. Ευτυχώς πρόκειται για ένα μέρος στο οποίο υπάρχει τεράστια πληροφόρηση στο φόρουμ, με ιστορίες όπως της @vikara , του @Zorz59 και των άλλων παιδιών που ξεχνάω να βοηθούν πολύ, αλλά κι αυτές της @katkats και της @Grerena (που πήγε χειμώνα σαν εμένα) και διάβασα εις διπλούν, να μου δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο και αισιοδοξία ότι θα προκύψει κάτι καλό.

all map.jpg
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.317
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Γιαννη οταν αρχισεις να εξαργυρωνεις δωματια με τη Hotels.com θα με θυμηθεις. 2 δωματια δωρο τον χρονο και φετος παω και για τριτο, δηλαδη ενα ταξιδι δωρεαν.
3 μόνο ταξιδάκια με την hotels και είμαι ήδη κοντά στην πρώτη εξαργύρωση! ;)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.317
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Μέρα 1η - Αναχώρηση & μίνι περιπέτεια



Τραβηγμένη όσο δε πάει η εκδρομή από την αρχή της. Μετά από συνεχόμενα δωδεκάωρα στη δουλειά και ξύπνημα τα χαράματα της 5ης Ιανουαρίου για να προλάβω να παραδώσω το έργο που έστηνα, έφτασα στο σημείο να έχω μόνο 40 λεπτά διαθέσιμα για την απόσταση Σίνδος – Αεροδρόμιο, οδηγώντας με το γκαζάκι πατημένο, κάνοντας παράλληλα προσευχές στον θεούλη των ταξιδιωτών να μην έχει κίνηση (τι πιο σύνηθες) αυτός ο καρόδρομος που στη Θεσσαλονίκη ονομάζουμε δίχως τσίπα «περιφερειακό». Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και το χαμόγελο μπήκε στη θέση του, στην κλασσική αεροπλανική φωτογραφία πριν την επιβίβαση μέσα σε πολύ καλές καιρικές συνθήκες:

IMG_20230105_165829.jpg

Το αεροσκάφος έφυγε δίχως την παραμικρή καθυστέρηση αφήνοντας πίσω τη νύφη του Θερμαϊκού:

IMG_20230105_172135.jpg


Ευθεία πορεία μέχρι τη νήσο της Κέρκυρας που βλέπετε εδώ σχεδόν ολόκληρη, την ώρα που ξεκίνησε η στροφή και συνάμα η κάθοδος:

IMG_20230105_174321.jpg


Όλα αυτά στο κυνήγι του ήλιου που έπεφτε, ψηλά πάνω απ’ τα σύννεφα:

IMG_20230105_183420.jpg


Η πτήση διάρκειας μιας ώρας και τριανταπέντε λεπτών έφτανε στο τέλος της βλέποντας απ’ το παράθυρο μου τα φώτα του πυκνοκατοικημένου έτσι κι αλλιώς νησιού:

IMG_20230105_184021.jpg


Αποβιβαστήκαμε άμεσα και αμέσως κατευθύνθηκα στον γκισέ προκειμένου να εκδώσω την κάρτα που βλέπετε εδώ ,κόστους 15€ για 12 μεμονωμένες διαδρομές, που γλιτώνει απίστευτα την ταλαιπωρία να εκδίδεις κάθε φορά εισιτήριο στον οδηγό.

Τι κι αν η κοπέλα μου ‘χε πει Χ2 με περίσια σιγουριά όταν της απάντησα για το μέρος διαμονής, το δικό μου αγύριστο πολλές φορές κεφάλι δεν ήθελε να περιμένει 40 λεπτά στο άδειο αεροδρόμιο, δίνοντας βάση στις υποδείξεις του google maps το οποίο όπως κατάλαβα στο τριήμερο δεν είναι και ο καλύτερος συμβουλάτορας για τις μετακινήσεις στη Μάλτα. Δεν ανεβαίνω στο 230κάτι για Βαλέτα κι από κει ν’ αλλάξω για Σιέλμα εξοικονομώντας χρόνο σκέφτηκα; Αφελώς όπως αποδείχτηκε μιας και το αεροδρόμιο της Μάλτας δεν αποτελεί τερματικό σταθμό/αφετηρία όπως συνηθίζεται στις πιο πολλές πόλεις, αλλά απλά μια ακόμη στάση.

Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να ‘χω γυρίσει για 45 λεπτά το ¼ του νησιού, περνώντας από κάθε απίθανο επαρχιακό δρόμο και όμορφα χωριά, σε μια βλακεία που αν δε κουβαλούσα πάνω μου όλη αυτή την κούραση ίσως και να διασκέδαζα. Φτάνοντας στο τέρμα κάπου στο πουθενά ο οδηγός κατάλαβε την απόγνωση μου λέγοντας μου σε άπταιστα Αγγλικά «καλά γιατί δε με ρώτησες, θα στο έλεγα». Που να φανταστώ ρε κουμπάρε ότι είστε ανισόρροποι; Ας πρόσεχα… Αναμονή λοιπόν στο τέρμα άλλα 20 λεπτά, και διαδρομή ακόμα 25 ως τη περιοχή της Msida που τελικά κατέβηκα μετά κόπων, με κερασμένο εισιτήριο από τον οδηγό. Μέγαλη προσοχή φίλες και φίλοι, μη πειραματίζεστε ή τουλάχιστον πρώτα ρωτήστε τον οδηγό!

Ο χάρτης έλεγε ότι έχω άλλα 1700 μέτρα να διανύσω ως το ξενοδοχείο, περνώντας αρχικά από ένα δίκτυο υπόγειων στοών κάτω από τον κεντρικό δρόμο (σε άλλη πόλη θα μ’ έκανε να χω λίγο παραπάνω το νου μου) που κατέληγε στο Msida Skatepark, με τη μίνι Οδύσσεια να μη λέει να τελειώσει. Περπατούσα σε γειτονιές με έντονο στοιχείο μεταναστών, κάτι που όπως κατάλαβα είναι κανόνας στη Μάλτα, μέχρι που ξαφνικά ξεπρόβαλε απέναντι μου το The Hatter Irish Pub όπως ο ναός με το ιερό δισκοπότηρο στην ταινία του Indiana Jones. Μπούκαρα χωρίς να κοιτάξω αριστερά - δεξιά παραγγέλνοντας το πρώτο pint που βρήκα μπροστά μου, βάλσαμο την ώρα εκείνη:

IMG_20230105_203808.jpg


Όλοι στην pub έπαιζαν ένα παιχνίδι ερωτήσεων γεωγραφίας που εκφωνούσε ένας τύπος δίπλα μου καθισμένος στο μπαρ και μου άρεσε πολύ, δεν είχα τα κουράγια όμως να συμμετέχω, κι αφού πλήρωσα την τσουχτερή τιμή των 7€, βρήκα τα πατήματα μου και συνέχισα για το ξενοδοχείο.

Ο Νεπαλέζος ρεσεψιονίστ με καλωσόρισε δίνοντας μου την κάρτα, με το πρόσωπο του να φωτίζει περισσότερο όταν του είπα ότι έχω στα μακροπρόθεσμα σχέδια μου και μια επίσκεψη στη χώρα του.

Η πισίνα κύριε λειτουργεί από το πρωί έως το απόγευμα και συμπεριλαμβάνεται στην τιμή, μη το ξεχάσετε, μου ‘πε λίγο πριν μπω στο ασανσέρ για τον 7ο. Άσε μας ρε τσιμπητέ, για πισίνες είμαστε τώρα;
Βήμα πρώτο, πέταγμα το σακίδιο και αμέσως στο καυτό ντους. Βήμα δεύτερο, αφαίρεση της επένδυσης από το μπουφάν που ευτυχώς έβγαινε γιατί ήταν παραπάνω από περιττή με τόσο ζεστό καιρό. Βήμα τρίτο, σαντουιτσάκι, τοπική μπύρα Cisk, άραγμα στην παραλία της της Gżira και βίντεοκλήση στο φίλο μου το Νίκο για συζήτηση ενός ταξιδιού που είχαμε στα σκαριά.

Δεν υπήρχε λόγος να βγω, είχα είδη κάνει αρκετά όλη την ημέρα και δε πήγαινε. Μου αρκούσε αυτή η μαγική νυχτερινή θέα προς τη Βαλέτα την οποία αντιλήφθηκα πλήρως μόλις έκλεισα το τηλέφωνο. Μαζί με μια ακόμα μπύρα…

IMG_20230105_230827.jpg
 
Last edited:

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.837
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Μάρσασλοκ πήγατε ;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.180
Μηνύματα
883.104
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom