psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ;
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Το ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης
Προχωρούσα ήδη βόρεια στην οδό de Bailén και περνούσα περπατώντας πάνω στη γέφυρα «Viaducto de Segovia» ,βλέποντας παράλληλα απέναντι μου το νεότερο και όχι τόσο ωραίο ίσως τμήμα της πόλης:

Πολλά από τα βασικά αξιοθέατα της Ισπανικής πρωτεύουσας βρίσκονται συγκεντρωμένα σ’ αυτό το σημείο, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό, ξεκινώντας από τον καθεδρικό ναό «de la Almudena» που ολοκληρώθηκε και καθαγιάστηκε από τον πάπα Ι.Παύλο το 1993 (γι’ αυτό προφανώς και το άγαλμα), στον οποίο έκανα μια σύντομη στάση βλέποντας τον περιμετρικά. Για όσους ενδιαφέρονται ο ναός είναι επισκέψιμος με κάποιο αντίτιμο.

Είχα κιόλας φτάσει στην «Plaza de la Armería» όπου προσπέρασα εν τάχει την πολύ μεγάλη ουρά απέναντι που περίμενε καρτερικά στην αναμονή για την είσοδο στο μεγαλύτερο βασιλικό παλάτι της Ευρώπης και πρώην επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, μεγέθους 135.000 τμ. Μιλώ φυσικά για το «Palacio Real de Madrid» στου οποίου τη φωτογραφία αρκέστηκα, μιας και δε τα ‘χω και πολύ καλά με τους βασιλείς, προχωρώντας ως το «Mirador de la Cornisa del Palacio Real» που βρίσκεται στο τέλος της πλατείας και δίνει ακόμα καλύτερη θέα στην πόλη:

Προτίμησα να μην κάνω στάση εκεί συνεχίζοντας το δρόμο μου παράλληλα με το παλάτι και δίπλα από ακόμα μια εντυπωσιακή πλατεία, την «Plaza de Oriente» ,που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο:

Χωρίς δισταγμό έκανα αριστερά και κατέβηκα τις σκάλες που οδηγούν στο «Campo del Moro» ,το πάρκο ουσιαστικά του παλατιού, πιάνοντας ένα παγκάκι απέναντι από το σιντριβάνι «de las Conchas» κι απολαμβάνοντας για μερικά λεπτά τον τέλειο καιρό και τη γαλήνη του μέρους:

Ο χρόνος όμως ήταν αμείλικτος και η μέρα δε σήκωνε καθυστερήσεις, έτσι με γοργό βήμα κινήθηκα προς την «Plaza de España». Η σχολική παρέα με εμπόδισε προσωρινά να βγάλω τις φωτογραφίες που ήθελα, κάτι που έγινε με λίγη αναμονή:

Περιττό να πω βέβαια καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για το μνημείο του σπουδαιότερου ίσως Ισπανού συγγραφέα (με πέρασμα κι από τη χώρα μας) «Miguel de Cervantes» ,του οποίου το άγαλμα πλαισιώνεται ευφάνταστα με αυτά των Δον Κιχώτη και Σάντσο Πάντσα:

«Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!»
Επέστρεψα ξανά προς την πλατεία Oriente, θαυμάζοντας τα πολλά αγάλματα που φιλοξενούνται τριγύρω της, βλέποντας και το μνημείο του Felipe IV

Ο χάρτης μου με οδηγούσε κεντρικότερα προς ακόμη μια πλατεία στη στάση Opera του μετρό, μπροστά ακριβώς από το «Teatro Real» και το άγαλμα «Isabel II» που βρίσκεται εκεί:

Προχωρημένο μεσημέρι πλέον και ήδη είχα αρκετή ώρα στεγνός, γεγονός ανεπίτρεπτο σε εκδρομή, οπότε και βρήκα ευκαιρία να επισκεφτώ το Beer Station με τις εξαιρετικές του ΙΡΑ και τα παγωμένα του βαρέλια, όπου βρήκα την ευκαιρία να δοκιμάσω την τοπική Cibeles, να τσιμπήσω και κάτι:

Δεν έμεινα πολύ αν και θα το ήθελα, τηρώντας κατά γράμμα το πρόγραμμα της ημέρας. Ήμουν κοντά στην Gran Via οπότε και βγήκα μια βόλτα για λίγο προς τα εκεί, σε μια πολύβουη και πολυσύχναστη εικόνα που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη πολύ ήσυχη μέρα μου:

Μεγαλεπήβολα κι επιβλητικά κτήρια με οθόνες και διαφημίσεις (προμήνυμα ίσως για το επόμενο ταξίδι μου

Σε κάθε σημείο του κέντρου μπορείς να βρεις μια όμορφη γειτονιά τελικά, πεζοδρομημένη και μη, με χαρακτηριστικό τοπικό χρώμα:

Ήθελα να κάνω ένα πέρασμα υπό το φως του ήλιου και από την πλατεία Mayor για λόγους φωτογράφισης, αν και συγκρίνοντας την με την προηγούμενη νύχτα τη θεωρώ μάλλον καλύτερη με τον χαμηλό της φωτισμό:

Κόντευε σχεδόν έξι όταν περνούσα μπροστά από το υπουργείο εξωτερικών, λίγα μόλις μέτρα πριν το hostal, καθώς έπρεπε να πάω να ετοιμαστώ.

Η απόφαση για την υπόλοιπη ημέρα είχε παρθεί…
Last edited: