gelf
Member
Περιεχόμενα
Κεφάλαιο 20
Το σινικό τείχος.
Ξημέρωσε Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015. Ρίχνω μια ματιά στο παράθυρο του δωματίου μου και βλέπω ότι ο καιρός είναι καλός και η ομίχλη περιορισμένη.
Κατεβαίνω για πρωινό. Βλέπω το ξενοδοχείο σε εορταστική κατάσταση. Σκέφτομαι ότι τα δυτικά έθιμα, όπως η σημερινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου εισβάλλουν και στην Κίνα. Ξεμπερδεύω γρήγορα με το πλούσιο πρωινό του ξενοδοχείου, γιατί την προηγούμενη ημέρα είχαμε κανονίσει με τον Τσακ να μας πάει στο σινικό τείχος με ώρα αναχώρησης 08.30πμ. Αντί για τον Τσακ καταφθάνει ένας νεαρότερός του σε ηλικία, ο οποίος γνώριζε ελάχιστα αγγλικά. Επιβεβαιώνουμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει την προηγούμενη με τον Τσακ, δηλαδή να μας πάει στο τείχος και τους τρείς με 300 γουάν. Μπαίνουμε στη λιμουζίνα και ξεκινάμε.
Είμαστε ακόμα στο Πεκίνο όταν ο οδηγός προσπαθούσε να μας εξηγήσει κάτι περί silk. Καταλάβαμε ότι ήθελε να μας τρέχει σε εργοστάσια μεταξιού. Αγρίεψα λίγο. Ο ένας συνταξιδιώτης μου προσπαθούσε να φερθεί ευγενικά. Ο τύπος μας έλεγε silk άλλως ότι έπρεπε να πληρώσουμε 1000 γουάν. Αγριεύω και του λέω ότι πρέπει να μιλήσουμε με τον Τσακ. Αυτός συνέχιζε να λέει το παραμύθι του. Δεν άντεξα άλλο και παρ’ όλο που οδηγούσε πήγα να τον πιάσω από το λαιμό, εξηγώντας του, όχι πλέον ευγενικά, ότι πρέπει να μιλήσω με τον Τσακ. Παίρνει τον Τσακ τηλέφωνο. Ο Τσακ ποιούσε την νήσσαν. Άρχισα να εκνευρίζομαι πολύ. Εξηγώ στον Τσακ ότι η συμφωνία μας ήταν να μας πάει στο σινικό τείχος και να μας φέρει πίσω χωρίς silk και υπόλοιπα που είχαν στο μυαλό τους για να πάρουν προμήθεια. Ο Τσακ άρχισε να τα μασάει. Κλείνω το τηλέφωνο και λέω στον οδηγό μας :
«Great Wall NOW!».
Αυτός φαίνεται να φοβάται και σταμάτησε να μιλάει. Όμως ύστερα από περίπου δέκα λεπτά και πριν βγούμε από το πολεοδομικό συγκρότημα του Πεκίνου σταματάει τη λιμουζίνα μπροστά από ένα κτίριο. Τον ρωτάω γιατί και αυτός μου απαντάει silk. Τότε η ιώβεια υπομονή μου εξαντλήθηκε τελείως. Πιάνω τον Κινέζο από το λαιμό και του φωνάζω: Great Wall NOW!
O Κινέζος φοβήθηκε και από τότε δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Κάτι ψέλλισε ότι πρέπει να του δώσουμε παραπάνω αλλά ξεκίνησε με μεγάλη ταχύτητα προς το σινικό τείχος.
Φτάσαμε στην περιοχή, παρκάραμε και δώσαμε ραντεβού με τον οδηγό μας ύστερα από τρεις ώρες. Αρχίσαμε να ανεβαίνουμε το σινικό τείχος
Όταν κουραστήκαμε κατεβήκαμε από το τείχος και παρατηρούσαμε το ευρύτερο περιβάλλον από τη βάση του.
Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Ψάξαμε τον οδηγό μας και τελικά τον βρήκαμε στο αυτοκίνητο να κοιμάται. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε για Πεκίνο. Φτάνοντας στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος συναντήσαμε κάποια κίνηση.
Για να με εξευμενίσει ο Κινέζος περάσαμε και από το ολυμπιακό στάδιο. Μου το έδειξε και πάρκαρε τη λιμουζίνα σε ένα επικίνδυνο σημείο προκειμένου να βγάλω φωτογραφίες.
Μετά τις φωτογραφίες που έβγαλα θεώρησε ότι είχε κάνει το καθήκον του. Συνέχισε να ρωτάει αν θέλουμε silk ή foot massage ή … ή … ή. Δεν άντεξα άλλο και κάποια στιγμή του αγρίεψα, λέγοντάς του ότι πρέπει να μας πάει στο ξενοδοχείο άμεσα.
Πράγματι άρχισε να επιταχύνει προς το ξενοδοχείο, ενώ κάτι ψέλλιζε ότι πρέπει να του δώσουμε 500 γουάν και όχι 300, αφού δεν περάσαμε από τα διάφορα καταστήματα από τα οποία θα έπαιρνε πιθανώς προμήθεια. Εγώ θεώρησα ότι πρέπει να πάρει ένα δώρο αφού με 300 γουάν (δηλαδή με 15 ευρώ το άτομο, είχε κάνει πάνω από 180kmγια τη διαδρομή Πεκίνο – σινικό τείχος - Πεκίνο) η τιμή ήταν εξευτελιστική. Όμως επειδή μας είχε πρήξει με το να σταματήσουμε σε διάφορα καταστήματα, αποφασίσαμε το δώρο του, το οποίο θα ήταν 200 γουάν, να του το δώσουμε στο ξενοδοχείο μας, αφού του δώσουμε πρώτα το προσυμφωνημένο τίμημα των 300 γουάν. Μάλιστα αποφασίσαμε το προσυμφωνημένο τίμημα να το δώσει ο συνταξιδιώτης μου (ως καλός) και μετά εγώ να δώσω τα εξτρά χρήματα (ως κακός). Φτάνουμε στο ξενοδοχείο, βγαίνουμε έξω από τη λιμουζίνα και ο συνταξιδιώτης μου, δίνει στον Κινέζο οδηγό τα 300 προσυμφωνημένα γουάν. Τον φωνάζω και εγώ για να του δώσω τα άλλα 200 γουάν τα οποία είχαμε αποφασίσει να του δώσουμε ως δώρο. Όμως παρ’ όλον ότι του φωνάζω να έρθει, αυτός μπαίνει στο αυτοκίνητό του και εξαφανίζεται με μεγάλη ταχύτητα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Ίσως τον τρομάξαμε λίγο περισσότερο από όσο έπρεπε. Τέλος πάντων προς γνώση και συμμόρφωση.
Αφού βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο ανέβηκα για ένα σύντομο ντους, άφησα τη μεγάλη φωτογραφική μηχανή (μεγάλο λάθος) και ύστερα από σαράντα λεπτά κατέβηκα για να φύγουμε για την περιοχή των λιμνών Τσαν Χάι και Χου Χάι.