Nikos1986
Member
- Μηνύματα
- 1.162
- Likes
- 5.166
- Επόμενο Ταξίδι
- Ρεϊνιόν
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αυστραλία - Καλιφόρνια
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 2. Λίγα Λόγια για την Ουάσινγκτον και τη Βιρτζίνια
- 3. Πρόσβαση & Μετακινήσεις
- 4. Πρόγραμμα
- 5. Αθήνα - Kωνσταντινoύπoλη - Ουάσινγκτον
- 6. Ουάσινγκτον (Μέρος 1)
- 7. Ουάσινγκτον (Μέρος 2)
- 8. Ουάσινγκτον (Μέρος 3)
- 9. Ουάσινγκτον (Μέρος 4)
- 10. Ουάσινγκτον (Μέρος 5)
- 11. Ουάσινγκτον (Μέρος 6)
- 12. Ουάσινγκτον (Μέρος 7)
- 13. Shenandoah National Park (Skyline Drive)
- 14. Norfolk
- 15. Επίλογος
11. Ουάσινγκτον (Μέρος 6)
Ημέρα 8: Steven F. Udvar-Hazy Center & Alexandria
This is it. This is the one! Σήμερα θα επισκεπτόμασταν το παράρτημα του National Air & Space Museum στο Dulles, το Steven F. Udvar-Hazy Center.
Έχοντας κάνει σχεδόν όλη τη διαδρομή χθες και έχοντας πάρει το μάθημά μας, σήμερα θα ξεκινούσαμε νωρίς. Έτσι, παρά την ψύχρα και τη βροχή που έπεφτε καρεκλοπόδαρα από το πρωί, ξεκινήσαμε με ζακέτες και ομπρέλες για να πάμε στο δεύτερο μουσείο με αεροπλάνα που θα βλέπαμε σε αυτό το ταξίδι.
Κατά το σχεδιασμό του ταξιδιού, ήμουν σε μεγάλο δίλημμα για το ποιο παράρτημα του National Air & Space Museum να επισκεπτόμασταν; Αυτό του Mall ή αυτό του Dulles;
Το καθένα περιείχε πολλά διαφορετικά εκθέματα - ορόσημα της προσπάθειας του ανθρώπου να απελευθερωθεί από τη βαρύτητα της Γης. Τελικά αποφασίσαμε τη σίγουρη λύση, να τα επισκεφθούμε και τα δύο! 
Το Steven F. Udvar-Hazy Center αποτελείται από 2 τεράστιες αίθουσες: η μια είναι αφιερωμένη στα αεροπλάνα / ελικόπτερα κλπ και η άλλη στο διάστημα. Με το που μπαίνεις, βλέπεις ένα από τα καμάρια του μουσείου και ένα αεροπλάνο που ανυπομονούσα να δω: το SR-71 της Lockheed.
Το SR-71 ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ήθελα να επισκεφθούμε το μουσείο
Το SR-71 κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ: μεταξύ αυτών και το ρεκόρ ταχύτητας για συμβατικό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αεροσκάφος με κινητήρες jet (δηλ. που βασίζονται στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας). Επίσημα, η μέγιστη ταχύτητά του είναι τα 3,2 Mach, όμως η πραγματική ταχύτητα που μπορεί να πιάσει παραμένει απόρρητη. Το αεροπλάνο που βλέπαμε είχε πετάξει από το Λος Άντζελες στο Dulles (απόσταση 3.700 km, αντίστοιχη της Αθήνας - Παρισιoύ με επιστροφή) σε 1 ώρα και 4 λεπτά με μέση ταχύτητα 3.420 km/h (3,1 Mach).
Ένα άλλο αγαπημένο αεροσκάφος που αποτελούσε έκθεμα στο μουσείο, ήταν το F-14.
Το F-14, που είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία Top Gun
Με αφορμή το F-14, και την γνωστή ταινία Top Gun στην οποία πρωταγωνιστεί, γινόταν αναφορά και στην πραγματική σχολή των πιλότων του πολεμικού ναυτικού.
Ο σμηναγός Wilson, που εξελίχθηκε σε διοικητή της σχολής πιλότων του ΠΝ, ήταν από τους πρώτους που πέταξαν με F-14
Επίσης, υπήρχε και η μηχανή του Harrier, του γνωστότερου πολεμικού αεροπλάνου κάθετης απογείωσης / προσγείωσης.
Το Harrier, που συνδέθηκε με τον πόλεμο των Φόκλαντ, αποτελεί το γνωστότερο αεροπλάνο κάθετης απογείωσης / προσγείωσης [πηγή: wikipedia.org]
Η μηχανή του Harrier
Το μουσείο περιελάμβανε και κάποια πολιτικά αεροσκάφη. Ένα από αυτά ήταν το Concord(e).
Πρόκειται για το ένα από τα δύο πολιτικά αεροπλάνα που πετούσε υπερηχητικά, με το άλλο να είναι το βραχύβιο Σοβιετικό Tupolev 144. Είχε ενταχθεί κυρίως στους στόλους των British Airways και Air France, από το 1976 έως το 2003. Το δυστύχημα στο Charles de Gaulle στις 25/7/2000, σήμανε την αρχή του τέλους, άσχετα με το ότι το ίδιο το αεροσκάφος δεν ευθυνόταν για τη συντριβή. Το Κονκόρτ ξεπερνούσε τα 2.100 km/h, δηλαδή πάνω από τη διπλάσια ταχύτητα που πετούν τα υπόλοιπα πολιτικά αεροσκάφη ακόμα και σήμερα.
Το Κονκόρτ, που αποτέλεσε ορόσημο στις πολιτικές πτήσεις
Ένα άλλο πολιτικό αεροσκάφος, ήταν το Boeing 707. Το αεροπλάνο αυτό πετούσε κυρίως τις δεκαετίες του '60-'80 και ήταν το αεροπλάνο που καθιέρωσε την Boeing στον χώρο των μεγάλων κατασκευαστών πολιτικών αεροσκαφών.
Το 707, που αποτέλεσε το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο πολιτικό αεροπλάνο της Boeing
Το μουσείο είχε και διάφορα πολεμικά αεροπλάνα από τον Β’ΠΠ. Ένα από αυτά είναι ένα Sikorsky JRS-1. Το αεροπλάνο αυτό, είχε τη δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης, τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο βρισκόταν στο Pearl Harbor το πρωί της 7/12/1941, όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση των Ιαπώνων.
Το διάτρητο Sikorsky, το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι του Pearl Harbor την ημέρα της επίθεσης των Ιαπώνων
Υπήρχαν και διάφορα Γερμανικά πολεμικά, εκείνης της εποχής.
Γερμανικά πολεμικά από τον Β’ΠΠ (πάνω και μέση), καθώς και ένα μοντέλο του πυραύλου V1 (κάτω)
Ένα αεροπλάνο που σημάδεψε τον πόλεμο, ήταν το Boeing B-29, με όνομα Enola Gay. Το αεροπλάνο αυτό, απογειώθηκε από το νησί Tinian στις Βόρειες Μαριάνες τα χαράματα στις 6/8/1945, για να ρίξει την πρώτη ατομική βόμβα 6,5 ώρες μετά στη Χιροσίμα. Το έτερο B-29, με όνομα Bockscar, που έριξε τη δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι στις 9/8/1945, εκτίθεται στο U.S. Air Force Museum στο Dayton του Ohio.
Το Enola Gay, που έριξε την ατομική βόμβα Little Boy στη Χιροσίμα
Πέρα από τα αεροπλάνα, υπήρχαν και εκθέματα σχετικά με άλλες πτητικές μηχανές. Μεταξύ αυτών τα ζέπελιν. Με αφορμή ένα τμήμα του σκελετού από το Hindenburg, γινόταν η εξιστόρηση της έκρηξης του αερόπλοιου το απόγευμα της 6/5/1937, πάνω από το Lakehurst του New Jersey, κατά τη φάση της προσγείωσης.
Μοντέλο ενός αερόπλοιου (πάνω) και ένα τμήμα από το σκελετό του κατεστραμμένου Hindenburg (κάτω)
Η δεύτερη αίθουσα του μουσείου, είναι αφιερωμένη στο διάστημα. Κεντρικό έκθεμα είναι το διαστημικό λεωφορείο Discovery, ένα από τα 5 που κατασκευάστηκαν.
Το διαστημικό λεωφορείο Discovery αποτελεί το κεντρικό έκθεμα του hangar που είναι αφιερωμένο στο διάστημα
Το Discovery ήταν σε χρήση από το 1984 έως το 2011, πετώντας συνολικά 39 φορές. Η γνωστότερη αποστολή του ήταν στις 24/4/1990 όταν μετέφερε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στο διάστημα.
Ακόμα, ήταν το πρώτο διαστημικό λεωφορείο που επισκέφθηκε το διαστημικό σταθμό Mir (1994) αλλά και τον ISS (1999). Ήταν επίσης και αυτό που ξαναξεκίνησε τα διαστημικά ταξίδια, μετά τις καταστροφές των Challenger (1988) και Columbia (2005).
Ακόμα, υπήρχε μια κάψουλα που χρησιμοποιούταν για δοκιμές και για την εκπαίδευση των πληρωμάτων στο πρόγραμμα Apollo.
Η κάψουλα Apollo Boilerplate Command Module, που χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των πληρωμάτων του Apollo
Ένα άλλο έκθεμα, ήταν η κάψουλα Freedom 7 II, του προγράμματος Mercury.
Η κάψουλα Freedom 7 II, που όμως δεν πρόλαβε να πετάξει στο διάστημα
Με την κάψουλα αυτή θα εκτοξευόταν στο διάστημα για δεύτερη φορά ο Alan Shepard (ήταν ο πρώτος Αμερικανός που πέταξε στο διάστημα στις 5/5/1961), αλλά το πρόγραμμα Mercury ολοκληρώθηκε ακριβώς πριν τη δεύτερη πτήση του Shepard. Η συγκεκριμένη μονοθέσια κάψουλα δεν ήταν κατάλληλη για το επόμενο πρόγραμμα της NASA, το Gemini, στο οποίο θα πετούσαν δύο αστροναύτες μαζί (έτσι προέκυψε και το όνομα του προγράμματος). Έτσι, η συγκεκριμένη κάψουλα δεν βρέθηκε ποτέ στο διάστημα.
Στην αίθουσα του διαστήματος, υπήρχαν ακόμα και διάφορα μοντέλα πυραύλων, που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από διάφορες χώρες.
Μοντέλα από διάφορα είδη πυραύλων, που έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Αμερικάνικη NASA, την Ευρωπαϊκή ESA και την Ιαπωνική JAXA
Επιστρέφοντας πίσω στα αεροπλάνα, θαυμάσαμε μερικά ακόμα πολεμικά.
Το F-105D (πάνω) και το F-100D (κάτω)
Το ελικόπτερο Huey (πάνω) και το Χ-35B (κάτω)
Ακόμα, είδαμε ένα περίεργο αεροπλάνο-ελικόπτερο, το Bell XV-15, καθώς και ένα παραμοτέρ.
Το Bell XV-15 (πάνω) και ένα paramotor με τροχούς (κάτω)
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας και στο δεύτερο παράρτημα του Air and Space Museum της Ουάσινγκτον, σκεφτόμουν την επιλογή μας να τα επισκεφθούμε και τα δύο: ήταν η καλύτερη επιλογή.
Παρ’όλ’αυτά, για κάποιον που δεν έχει το χρονικό περιθώριο, θα κάνω μια σύγκριση των δύο.
Το παράρτημα στο Mall, είναι περισσότερο εκπαιδευτικό. Περιλαμβάνει περισσότερες επεξηγήσεις για το πώς λειτουργούν οι μηχανές τζετ, πώς με βάση τη φυσική το φτερό ανυψώνει το αεροπλάνο και πώς καθορίζει την κατεύθυνση που αυτό κινείται, πώς γίνεται η πλοήγηση των αεροπλάνων, από τι αποτελείται το διαστημικό λεωφορείο κλπ. Τα ίδια τα εκθέματα αποτελούν διάφορους σταθμούς στην προσπάθεια του ανθρώπου να ελευθερωθεί από τη βαρύτητα. Το αεροπλάνο των Wright, η πρώτη ρουκέτα του Goddard, οι πύραυλοι V1 και V2, το Bell X-1, η στολή του Armstrong κλπ.
Από την άλλη, το παράρτημα στο Dulles, προκαλεί πραγματικά δέος με τα εκθέματά του: αυτά είναι και το δυνατό του χαρτί. Δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς με το SR-71, το Κονκόρτ, το F-14 του Top Gun, το Enola Gay. Φυσικά, το διαστημικό λεωφορείο Discovery, είναι ένα μοναδικό έκθεμα. Κυρίως για κάποιον, όπως εμείς, που δεν είχαμε ξαναδεί από κοντά διαστημικό λεωφορείο, αποτελεί από μόνο του λόγο για να επισκεφθεί το μουσείο (από τα υπόλοιπα 2 εναπομείναντα, το μεν Atlantis εκτίθεται στο Kennedy Space Center στη Φλόριντα και το δε Endeavour βρίσκεται στο California Science Center στο Λος Άντζελες).
Στο Steven F. Udvar-Hazy Center κάτσαμε σχεδόν μέχρι να κλείσει. Όταν βγήκαμε έξω, είχε σταματήσει η βροχή και ο ουρανός είχε αρχίσει να ανοίγει. Έτσι, περιμέναμε το λεωφορείο για να γυρίσουμε πίσω στην Ουάσινγκτον, μαζί με τους υπόλοιπους τελευταίους επισκέπτες του μουσείου.
Το βραδάκι εκείνης της μέρας, είχαμε επικοινωνήσει για να βρεθούμε και από κοντά με το μέλος του φόρουμ @Maria L. και τον Δημήτρη. Έτσι, το βράδυ σκεφτήκαμε να επισκεφθούμε την Alexandria. Η πόλη ανήκει διοικητικά στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Παρότι, λόγω της συνεχόμενης δόμησης, φαίνεται να αποτελεί απλά ένα προάστιο της Ουάσινγκτον, στην πραγματικότητα η ίδρυσή της προηγήθηκε χρονικά της πρωτεύουσας κατά 50 χρόνια.
Η Μαρία και ο Δημήτρης μας ξενάγησαν στην πόλη, η οποία έχει και μια πολύ όμορφη προκυμαία στον Potomac (συνδέεται με την Ουάσινγκτον με εκδρομικά πλοία), ενώ δίπλα στο ποτάμι υπάρχουν πολλά όμορφα εστιατόρια και pubs. Τελικά καθίσαμε σε μια Irish Pub για να τσιμπήσουμε και να πιούμε για το βράδυ. Η πόλη, που έχει συνδεθεί με τον στρατηγό Lee των Νοτίων, μας άρεσε πολύ. Αν και την επισκεφθήκαμε βράδυ, με τη βόλτα που κάναμε εκεί θαυμάσαμε πολλά από τα όμορφα κτήρια του 18ου και 19ου αιώνα και τους πεζοδρομημένους δρόμους της.
Η σημερινή μέρα ήταν από τις πιο ξεχωριστές στην Ουάσινγκτον. Το Steven F. Udvar-Hazy Center αποτελεί σίγουρα ένα must για όποιον επισκέπτη της πόλης έχει πάθος με τα αεροπλάνα ή το διάστημα, κυρίως αν δεν έχει επισκεφθεί π.χ. το κέντρο Kennedy. Η θέα του διαστημικού λεωφορείου αποτελεί μια εικόνα που σίγουρα θα τη θυμάμαι για πάντα. Όπως και το SR-71, που είναι το πρώτο έκθεμα που βλέπεις μπαίνοντας: πρέπει να καθόμουν κανένα δεκάλεπτο στον διάδρομο που είχε από πάνω και να το κοιτάζω έκθαμβος. Το ίδιο και το F-14, ως φαν του Τομ Κρουζ.
Και η Alexandria μας άρεσε πολύ. Η απόφαση για την επίσκεψη εκεί πάρθηκε αυθόρμητα εκείνη τη μέρα. Και πάλι, μέσα από την ιστορία, ο αδερφός μου κι εγώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Μαρία και τον Δημήτρη για την ξενάγηση στην πόλη και για την πολύ όμορφη επιλογή για το δείπνο. Ελπίζουμε να είστε καλά και να τα πούμε πάλι και από κοντά!

Ημέρα 8: Steven F. Udvar-Hazy Center & Alexandria
This is it. This is the one! Σήμερα θα επισκεπτόμασταν το παράρτημα του National Air & Space Museum στο Dulles, το Steven F. Udvar-Hazy Center.

Έχοντας κάνει σχεδόν όλη τη διαδρομή χθες και έχοντας πάρει το μάθημά μας, σήμερα θα ξεκινούσαμε νωρίς. Έτσι, παρά την ψύχρα και τη βροχή που έπεφτε καρεκλοπόδαρα από το πρωί, ξεκινήσαμε με ζακέτες και ομπρέλες για να πάμε στο δεύτερο μουσείο με αεροπλάνα που θα βλέπαμε σε αυτό το ταξίδι.
Κατά το σχεδιασμό του ταξιδιού, ήμουν σε μεγάλο δίλημμα για το ποιο παράρτημα του National Air & Space Museum να επισκεπτόμασταν; Αυτό του Mall ή αυτό του Dulles;

Το Steven F. Udvar-Hazy Center αποτελείται από 2 τεράστιες αίθουσες: η μια είναι αφιερωμένη στα αεροπλάνα / ελικόπτερα κλπ και η άλλη στο διάστημα. Με το που μπαίνεις, βλέπεις ένα από τα καμάρια του μουσείου και ένα αεροπλάνο που ανυπομονούσα να δω: το SR-71 της Lockheed.



Το SR-71 ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ήθελα να επισκεφθούμε το μουσείο
Το SR-71 κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ: μεταξύ αυτών και το ρεκόρ ταχύτητας για συμβατικό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αεροσκάφος με κινητήρες jet (δηλ. που βασίζονται στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας). Επίσημα, η μέγιστη ταχύτητά του είναι τα 3,2 Mach, όμως η πραγματική ταχύτητα που μπορεί να πιάσει παραμένει απόρρητη. Το αεροπλάνο που βλέπαμε είχε πετάξει από το Λος Άντζελες στο Dulles (απόσταση 3.700 km, αντίστοιχη της Αθήνας - Παρισιoύ με επιστροφή) σε 1 ώρα και 4 λεπτά με μέση ταχύτητα 3.420 km/h (3,1 Mach).
Ένα άλλο αγαπημένο αεροσκάφος που αποτελούσε έκθεμα στο μουσείο, ήταν το F-14.


Το F-14, που είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία Top Gun
Με αφορμή το F-14, και την γνωστή ταινία Top Gun στην οποία πρωταγωνιστεί, γινόταν αναφορά και στην πραγματική σχολή των πιλότων του πολεμικού ναυτικού.

Ο σμηναγός Wilson, που εξελίχθηκε σε διοικητή της σχολής πιλότων του ΠΝ, ήταν από τους πρώτους που πέταξαν με F-14
Επίσης, υπήρχε και η μηχανή του Harrier, του γνωστότερου πολεμικού αεροπλάνου κάθετης απογείωσης / προσγείωσης.

Το Harrier, που συνδέθηκε με τον πόλεμο των Φόκλαντ, αποτελεί το γνωστότερο αεροπλάνο κάθετης απογείωσης / προσγείωσης [πηγή: wikipedia.org]

Η μηχανή του Harrier
Το μουσείο περιελάμβανε και κάποια πολιτικά αεροσκάφη. Ένα από αυτά ήταν το Concord(e).



Το Κονκόρτ, που αποτέλεσε ορόσημο στις πολιτικές πτήσεις
Ένα άλλο πολιτικό αεροσκάφος, ήταν το Boeing 707. Το αεροπλάνο αυτό πετούσε κυρίως τις δεκαετίες του '60-'80 και ήταν το αεροπλάνο που καθιέρωσε την Boeing στον χώρο των μεγάλων κατασκευαστών πολιτικών αεροσκαφών.

Το 707, που αποτέλεσε το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο πολιτικό αεροπλάνο της Boeing
Το μουσείο είχε και διάφορα πολεμικά αεροπλάνα από τον Β’ΠΠ. Ένα από αυτά είναι ένα Sikorsky JRS-1. Το αεροπλάνο αυτό, είχε τη δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης, τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο βρισκόταν στο Pearl Harbor το πρωί της 7/12/1941, όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση των Ιαπώνων.


Το διάτρητο Sikorsky, το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι του Pearl Harbor την ημέρα της επίθεσης των Ιαπώνων
Υπήρχαν και διάφορα Γερμανικά πολεμικά, εκείνης της εποχής.



Γερμανικά πολεμικά από τον Β’ΠΠ (πάνω και μέση), καθώς και ένα μοντέλο του πυραύλου V1 (κάτω)
Ένα αεροπλάνο που σημάδεψε τον πόλεμο, ήταν το Boeing B-29, με όνομα Enola Gay. Το αεροπλάνο αυτό, απογειώθηκε από το νησί Tinian στις Βόρειες Μαριάνες τα χαράματα στις 6/8/1945, για να ρίξει την πρώτη ατομική βόμβα 6,5 ώρες μετά στη Χιροσίμα. Το έτερο B-29, με όνομα Bockscar, που έριξε τη δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι στις 9/8/1945, εκτίθεται στο U.S. Air Force Museum στο Dayton του Ohio.



Το Enola Gay, που έριξε την ατομική βόμβα Little Boy στη Χιροσίμα
Πέρα από τα αεροπλάνα, υπήρχαν και εκθέματα σχετικά με άλλες πτητικές μηχανές. Μεταξύ αυτών τα ζέπελιν. Με αφορμή ένα τμήμα του σκελετού από το Hindenburg, γινόταν η εξιστόρηση της έκρηξης του αερόπλοιου το απόγευμα της 6/5/1937, πάνω από το Lakehurst του New Jersey, κατά τη φάση της προσγείωσης.


Μοντέλο ενός αερόπλοιου (πάνω) και ένα τμήμα από το σκελετό του κατεστραμμένου Hindenburg (κάτω)
Η δεύτερη αίθουσα του μουσείου, είναι αφιερωμένη στο διάστημα. Κεντρικό έκθεμα είναι το διαστημικό λεωφορείο Discovery, ένα από τα 5 που κατασκευάστηκαν.






Το διαστημικό λεωφορείο Discovery αποτελεί το κεντρικό έκθεμα του hangar που είναι αφιερωμένο στο διάστημα
Το Discovery ήταν σε χρήση από το 1984 έως το 2011, πετώντας συνολικά 39 φορές. Η γνωστότερη αποστολή του ήταν στις 24/4/1990 όταν μετέφερε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στο διάστημα.
Ακόμα, υπήρχε μια κάψουλα που χρησιμοποιούταν για δοκιμές και για την εκπαίδευση των πληρωμάτων στο πρόγραμμα Apollo.

Η κάψουλα Apollo Boilerplate Command Module, που χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των πληρωμάτων του Apollo
Ένα άλλο έκθεμα, ήταν η κάψουλα Freedom 7 II, του προγράμματος Mercury.

Η κάψουλα Freedom 7 II, που όμως δεν πρόλαβε να πετάξει στο διάστημα
Με την κάψουλα αυτή θα εκτοξευόταν στο διάστημα για δεύτερη φορά ο Alan Shepard (ήταν ο πρώτος Αμερικανός που πέταξε στο διάστημα στις 5/5/1961), αλλά το πρόγραμμα Mercury ολοκληρώθηκε ακριβώς πριν τη δεύτερη πτήση του Shepard. Η συγκεκριμένη μονοθέσια κάψουλα δεν ήταν κατάλληλη για το επόμενο πρόγραμμα της NASA, το Gemini, στο οποίο θα πετούσαν δύο αστροναύτες μαζί (έτσι προέκυψε και το όνομα του προγράμματος). Έτσι, η συγκεκριμένη κάψουλα δεν βρέθηκε ποτέ στο διάστημα.
Στην αίθουσα του διαστήματος, υπήρχαν ακόμα και διάφορα μοντέλα πυραύλων, που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από διάφορες χώρες.



Μοντέλα από διάφορα είδη πυραύλων, που έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Αμερικάνικη NASA, την Ευρωπαϊκή ESA και την Ιαπωνική JAXA
Επιστρέφοντας πίσω στα αεροπλάνα, θαυμάσαμε μερικά ακόμα πολεμικά.


Το F-105D (πάνω) και το F-100D (κάτω)


Το ελικόπτερο Huey (πάνω) και το Χ-35B (κάτω)
Ακόμα, είδαμε ένα περίεργο αεροπλάνο-ελικόπτερο, το Bell XV-15, καθώς και ένα παραμοτέρ.


Το Bell XV-15 (πάνω) και ένα paramotor με τροχούς (κάτω)
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας και στο δεύτερο παράρτημα του Air and Space Museum της Ουάσινγκτον, σκεφτόμουν την επιλογή μας να τα επισκεφθούμε και τα δύο: ήταν η καλύτερη επιλογή.

Το παράρτημα στο Mall, είναι περισσότερο εκπαιδευτικό. Περιλαμβάνει περισσότερες επεξηγήσεις για το πώς λειτουργούν οι μηχανές τζετ, πώς με βάση τη φυσική το φτερό ανυψώνει το αεροπλάνο και πώς καθορίζει την κατεύθυνση που αυτό κινείται, πώς γίνεται η πλοήγηση των αεροπλάνων, από τι αποτελείται το διαστημικό λεωφορείο κλπ. Τα ίδια τα εκθέματα αποτελούν διάφορους σταθμούς στην προσπάθεια του ανθρώπου να ελευθερωθεί από τη βαρύτητα. Το αεροπλάνο των Wright, η πρώτη ρουκέτα του Goddard, οι πύραυλοι V1 και V2, το Bell X-1, η στολή του Armstrong κλπ.
Από την άλλη, το παράρτημα στο Dulles, προκαλεί πραγματικά δέος με τα εκθέματά του: αυτά είναι και το δυνατό του χαρτί. Δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς με το SR-71, το Κονκόρτ, το F-14 του Top Gun, το Enola Gay. Φυσικά, το διαστημικό λεωφορείο Discovery, είναι ένα μοναδικό έκθεμα. Κυρίως για κάποιον, όπως εμείς, που δεν είχαμε ξαναδεί από κοντά διαστημικό λεωφορείο, αποτελεί από μόνο του λόγο για να επισκεφθεί το μουσείο (από τα υπόλοιπα 2 εναπομείναντα, το μεν Atlantis εκτίθεται στο Kennedy Space Center στη Φλόριντα και το δε Endeavour βρίσκεται στο California Science Center στο Λος Άντζελες).
Στο Steven F. Udvar-Hazy Center κάτσαμε σχεδόν μέχρι να κλείσει. Όταν βγήκαμε έξω, είχε σταματήσει η βροχή και ο ουρανός είχε αρχίσει να ανοίγει. Έτσι, περιμέναμε το λεωφορείο για να γυρίσουμε πίσω στην Ουάσινγκτον, μαζί με τους υπόλοιπους τελευταίους επισκέπτες του μουσείου.
Το βραδάκι εκείνης της μέρας, είχαμε επικοινωνήσει για να βρεθούμε και από κοντά με το μέλος του φόρουμ @Maria L. και τον Δημήτρη. Έτσι, το βράδυ σκεφτήκαμε να επισκεφθούμε την Alexandria. Η πόλη ανήκει διοικητικά στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Παρότι, λόγω της συνεχόμενης δόμησης, φαίνεται να αποτελεί απλά ένα προάστιο της Ουάσινγκτον, στην πραγματικότητα η ίδρυσή της προηγήθηκε χρονικά της πρωτεύουσας κατά 50 χρόνια.
Η Μαρία και ο Δημήτρης μας ξενάγησαν στην πόλη, η οποία έχει και μια πολύ όμορφη προκυμαία στον Potomac (συνδέεται με την Ουάσινγκτον με εκδρομικά πλοία), ενώ δίπλα στο ποτάμι υπάρχουν πολλά όμορφα εστιατόρια και pubs. Τελικά καθίσαμε σε μια Irish Pub για να τσιμπήσουμε και να πιούμε για το βράδυ. Η πόλη, που έχει συνδεθεί με τον στρατηγό Lee των Νοτίων, μας άρεσε πολύ. Αν και την επισκεφθήκαμε βράδυ, με τη βόλτα που κάναμε εκεί θαυμάσαμε πολλά από τα όμορφα κτήρια του 18ου και 19ου αιώνα και τους πεζοδρομημένους δρόμους της.
Η σημερινή μέρα ήταν από τις πιο ξεχωριστές στην Ουάσινγκτον. Το Steven F. Udvar-Hazy Center αποτελεί σίγουρα ένα must για όποιον επισκέπτη της πόλης έχει πάθος με τα αεροπλάνα ή το διάστημα, κυρίως αν δεν έχει επισκεφθεί π.χ. το κέντρο Kennedy. Η θέα του διαστημικού λεωφορείου αποτελεί μια εικόνα που σίγουρα θα τη θυμάμαι για πάντα. Όπως και το SR-71, που είναι το πρώτο έκθεμα που βλέπεις μπαίνοντας: πρέπει να καθόμουν κανένα δεκάλεπτο στον διάδρομο που είχε από πάνω και να το κοιτάζω έκθαμβος. Το ίδιο και το F-14, ως φαν του Τομ Κρουζ.
Και η Alexandria μας άρεσε πολύ. Η απόφαση για την επίσκεψη εκεί πάρθηκε αυθόρμητα εκείνη τη μέρα. Και πάλι, μέσα από την ιστορία, ο αδερφός μου κι εγώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Μαρία και τον Δημήτρη για την ξενάγηση στην πόλη και για την πολύ όμορφη επιλογή για το δείπνο. Ελπίζουμε να είστε καλά και να τα πούμε πάλι και από κοντά!

Last edited: