Nikos1986
Member
- Μηνύματα
- 1.162
- Likes
- 5.166
- Επόμενο Ταξίδι
- Ρεϊνιόν
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αυστραλία - Καλιφόρνια
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 2. Λίγα Λόγια για την Ουάσινγκτον και τη Βιρτζίνια
- 3. Πρόσβαση & Μετακινήσεις
- 4. Πρόγραμμα
- 5. Αθήνα - Kωνσταντινoύπoλη - Ουάσινγκτον
- 6. Ουάσινγκτον (Μέρος 1)
- 7. Ουάσινγκτον (Μέρος 2)
- 8. Ουάσινγκτον (Μέρος 3)
- 9. Ουάσινγκτον (Μέρος 4)
- 10. Ουάσινγκτον (Μέρος 5)
- 11. Ουάσινγκτον (Μέρος 6)
- 12. Ουάσινγκτον (Μέρος 7)
- 13. Shenandoah National Park (Skyline Drive)
- 14. Norfolk
- 15. Επίλογος
12. Ουάσινγκτον (Μέρος 7)
Ημέρα 9: National Archives & Natural History Museum & Vietnam Veterans Memorial & National Academy of Sciences
Η σημερινή μέρα θα ήταν η τελευταία που θα είχαμε ολόκληρη στην Ουάσινγκτον. Θα επισκεπτόμασταν τα τελευταία αξιοθέατα της πόλης, ενώ το βράδυ θα πηγαίναμε στο αεροδρόμιο Reagan, που βρισκόταν κοντά στο σπίτι που μέναμε, για να πάρουμε το αυτοκίνητο.
Σήμερα θα επισκεπτόμασταν δύο μουσεία στην πόλη. Το πρωί, ξεκινήσαμε για το κτήριο των Εθνικών Αρχείων, το National Archives.
Το κτήριο των Εθνικών Αρχείων
Παρότι στην τεράστια βιβλιοθήκη υπάρχουν αναρίθμητα έγγραφα, εμείς είχαμε έρθει για να δούμε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (Declaration of Independence), το Σύνταγμα (Constitution of the United States) και την Χάρτα των Δικαιωμάτων (Bill of Rights).
Και τα 3 πρωτότυπα έγγραφα βρίσκονται στο National Archives, σε μία μεγάλη φυλασσόμενη αίθουσα. Παρότι είχε κόσμο, μπορούσες να τα δεις άνετα και από κοντά, χωρίς στρίμωγμα.
Δυστυχώς, για προστασία από τα φλας (οι πάπυροι είναι ήδη πολύ φθαρμένοι καθώς χρησιμοποιήθηκαν απρόσεκτα τα τελευταία 200 χρόνια), απαγορευόταν η φωτογράφηση μέσα στην αίθουσα.
Μετά από το κτήριο των Εθνικών Αρχείων, κατευθυνθήκαμε στο κοντινό Natural History Museum. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ανήκει και αυτό στα Smithsonians και βρίσκεται στο Mall.
Στην είσοδο του μουσείου, υπήρχε ένα άγαλμα Moai, ένα από τα γνωστά αγάλματα της Νήσου του Πάσχα.
Ένα από τα αγάλματα Moai από το νησί Rapa Nui
Στην κεντρική αίθουσα του μουσείου, είδαμε τον αφρικανικό ελέφαντα.
Ο ελέφαντας δεσπόζει την κεντρική αίθουσα του μουσείου
Το πρώτο τμήμα του μουσείου που ξεκινήσαμε να βλέπουμε, ήταν αφιερωμένο στην θάλασσα και στα διάφορα είδη ζωής εκεί. Είδαμε από τεράστια κοχύλια και απολιθώματα μέχρι σκελετούς από ψάρια και θηλαστικά.
Μερικά από τα εκθέματα στο τμήμα της θαλάσσιας ζωής
Μεταξύ των εκθεμάτων υπήρχαν και τα σαγόνια ενός τεράστιου είδους καρχαρία, που (ευτυχώς) εξαφανίστηκε πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια. Κυριολεκτικά, μπορούσε να σε καταπιεί αμάσητο.
Τα τεράστια σαγόνια ενός (ευτυχώς προ πολλού εξαφανισμένου) καρχαρία
Ένα άλλο τμήμα του μουσείου, ήταν χωρισμένο ανάλογα με τις ηπείρους. Υπήρχαν διάφορα ζώα: από Αμερική, Ασία και Αυστραλία.
Ζώα από τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία
Φυσικά, οι αίθουσες που κέντριζαν το ενδιαφέρον του περισσότερου κόσμου, ήταν αυτές για την Αφρική.
Η αίθουσα που τραβούσε το ενδιαφέρον των περισσότερων, ήταν φυσικά αφιερωμένη στην πανίδα της Αφρικής
Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον τμήμα του μουσείου, ήταν αφιερωμένο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Αρχικά, παρουσιαζόταν η εξάπλωση του Homo Sapiens από κάποιους θύλακες κυρίως της Ανατολικής Αφρικής στην Ευρασία, πριν από 300.000 - 30.000 χρόνια. Περίπου πριν από 40.000 χρόνια εξαφανίστηκε από την Ευρασία ο προϋπάρχον Neanderthal, πιθανότατα λόγω της σύγκρουσής του με τον Sapiens.
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Neanderthal (πάνω) και η συρρίκνωση των εδαφών του (κάτω)
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Homo Sapiens (πάνω) και η εξάπλωσή τους από την Αφρική στην Ευρασία και την Αυστραλία (κάτω)
Ακόμα, υπήρχαν αντίγραφα από διάφορες ζωγραφιές που έχουν βρεθεί σε σπήλαια της Αφρικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας.
Αντίγραφα από ζωγραφιές σε σπήλαια της Αφρικής (πάνω), της Γαλλίας (μέση) και της Αυστραλίας (κάτω)
Υπήρχαν ομοιώματα διαφόρων Homo.
Ο Homo Erectus, που έζησε πριν από 2.000.000 - 150.000 χρόνια, αποτελεί το μακροβιότερο είδος Homo
Ο Homo Floresiensis, που έζησε πριν από 700.000- 50.000 χρόνια, πήρε το όνομά του από το νησί Flores της Ινδονησίας όπου και πρωτο-ανακαλύφθηκε
Ο Homo Heidelbergensis, που έζησε πριν από 600.000 - 300.000 χρόνια, αποτελούσε πρόγονο των Neanderthal
Ο Homo Neanderthalensis, που έζησε πριν από 450.000 - 40.000 χρόνια, ήταν το πρώτο ανθρώπινο είδος που μιλούσε και έθαβε τους νεκρούς του
Επιπλέον, υπήρχαν και ομοιώματα Αυστραλοπιθήκων, από τους οποίους πιθανολογείται ότι εξελίχθηκαν οι Homo.
Ο Australopithecus Afarensis, που έζησε πριν από 3.900.000 - 2.900.000 χρόνια, περπατούσε μεν στα δύο πόδια, αλλά δεν είχε αναπτύξει ακόμα την ικανότητα κατασκευής εργαλείων
Ο Australopithecus Africanus που έζησε πριν από 3.700.000 - 2.000.000 χρόνια (πάνω) και ο Paranthropus Boisei που έζησε πριν από 2.300.000 - 1.300.000 χρόνια (κάτω)
Ειδικά για τον Homo Floresiensis, υπήρχε το ομοίωμα ενός σκελετού που βρέθηκε το 2003 στο νησί Flores της Ινδονησίας. Η γυναίκα, που έζησε πριν από 80.000 χρόνια, ονομάστηκε "Hobbit". Αυτό, καθώς αν και ενήλικη, είχε ύψος μόλις 1 μέτρο. Παρότι ο εγκέφαλός της ήταν μόλις το 1/3 των σημερινών ανθρώπων, περπατούσε στα δύο πόδια, έφτιαχνε εργαλεία από πέτρα και κυνηγούσε.
Ομοιώματα τμημάτων του σκελετού της Hobbit, που βρέθηκε το 2003 στην Ινδονησία
Επίσης, υπήρχε ένα ομοίωμα του σκελετού της Lucy, που ανακαλύφθηκε το 1974 στην Αιθιοπία. Η Lucy έγινε ευρέως γνωστή, καθώς ήταν ο πρώτος σκελετός Αυστραλοπιθήκου που ανακαλύφθηκε. Έζησε πριν από 3,2 εκατομμύρια χρόνια και μπορούσε να περπατά στα δύο πόδια. Παρ’όλ’αυτά, ζούσε κυρίως στα δέντρα, όπως οι πίθηκοι. Πιθανότατα σκοτώθηκε, σε ηλικία 18 ετών, ύστερα από πτώση από κάποιο δέντρο.
Ομοίωμα του σκελετού της Lucy, που έζησε πριν από 3.200.000 χρόνια στην Αιθιοπία, και μπορούσε να περπατά όρθια
Για το τέλος αφήσαμε την υπέροχη αίθουσα των δεινοσαύρων. Φυσικά αυτή ήταν η αγαπημένη των παιδιών (και η δική μας). Φυσικά, στην αίθουσα κυριαρχούσε ο τεράστιος σκελετός του πανύψηλου Διπλόδοκου.
Ο σκελετός του τεράστιου Διπλόδοκου
Ακόμα, υπήρχε ο σκελετός του Στεγόσαυρου, του αγαπημένου μου δεινοσαύρου.
Ο Στεγόσαυρος, ήταν ο αγαπημένος μου δεινόσαυρος
Επίσης, είδαμε το κεφάλι του Τρικεράτωπα, καθώς και μια "μάχη" με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ.
Το κρανίο του Τρικεράτωπα (πάνω) και μια σκηνή μάχης μεταξύ του Τρικεράτωπα και του Τυραννόσαυρου (κάτω)
Ακόμα, υπήρχε ο σκελετός ενός μαστόδοντα, που αποτελούσε ξάδελφο των μαμούθ και των σημερινών ελεφάντων. Το είδος αυτό, ζούσε στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία, μέχρι και πριν από 10.000 χρόνια.
Ο Μαστόδοντας, που αποτελούσε συγγενή των μαμούθ και των ελεφάντων
Δικαιολογημένα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πιστεύω είναι το αγαπημένο των παιδιών. Στην αίθουσα με τους δεινόσαυρους καθίσαμε γύρω στη μια ώρα, ενώ άλλη τόση περάσαμε θαυμάζοντας τα ομοιώματα των διαφόρων Homo. Ειδικά αυτή η αίθουσα, θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να αποκομίσεις σε γνώσεις από το μουσείο.
Όταν βγήκαμε από το μουσείο είχε βγάλει αρκετό κρύο, οπότε μιας και ήμασταν με τις λεπτές ζακέτες, είπαμε να κάτσουμε κάπου προστατευμένα για φαγητό.
Στο τελευταίο απόγευμα στο Mall
Έχοντας ξεκουραστεί λίγο, ξεκινήσαμε για να δούμε τα τελευταία δύο αξιοθέατα που θέλαμε να επισκεφθούμε στο Mall. Το πρώτο, ήταν το μνημείο των βετεράνων του Βιετνάμ. Το μνημείο βρίσκεται δίπλα από την Reflecting Pool, απέναντι από το μνημείο της Κορέας (που είχαμε επισκεφθεί τη δεύτερη μέρα).
Το μνημείο αποτελείται από 2 γρανιτένιους τοίχους, μήκους 75 μέτρων ο καθένας. Σε αυτούς είναι χαραγμένα τα ονόματα σχεδόν όλων από τους 58.200 νεκρούς και αγνοούμενους που είχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του εικοσάχρονου πολέμου στο Βιετνάμ. Απέναντι από τους τοίχους με τα ονόματα, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα αγαλμάτων 3 στρατιωτών. Γύρω από το σύμπλεγμα, πάνω σε ξεχωριστά stands, υπάρχουν τετράδια με τα ονόματα όλων των νεκρών και αγνοουμένων, με χρονολογική σειρά.
Οι τοίχοι του μνημείου των βετεράνων του Βιετνάμ (πάνω), το σύμπλεγμα με τους στρατιώτες (μέση) και ένα από τα τετράδια με τα ονόματα (κάτω)
Στην απέναντι πλευρά της Constitution Avenue, βρίσκεται το τελευταίο αξιοθέατο της πόλης που θα βλέπαμε, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών. Το κτήριο, που ολοκληρώθηκε το 1924, στεγάζει διάφορες υπηρεσίες της Ακαδημίας, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας είναι επισκέψιμο και από το κοινό. Εμείς φτάσαμε κατά τις 7, οπότε δεν μπορούσαμε να μπούμε να δούμε και το εσωτερικό.
Το κτήριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών
Από τα μέλη της ακαδημίας, περίπου 200 έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία Νόμπελ. Ο πιο γνωστός από αυτούς, ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Στο εξωτερικό του κτηρίου, βρίσκεται ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα του Αϊνστάιν, ύψους 4 μέτρων. Στο χαρτί που κρατάει στο χέρι, είναι αποτυπωμένες οι 3 γνωστότερες εξισώσεις του: της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, καθώς και η γνωστή ισοδυναμία μάζας - ενέργειας.
Το μπρούτζινο άγαλμα του Αϊνστάιν, μπροστά από την Ακαδημία
Φαντάζομαι το συγκεκριμένο άγαλμα θα είναι αγαπητό στα παιδιά, αλλά πιθανότατα λόγω του κρύου όταν πήγαμε εμείς ήμασταν μόνοι. Όμως, λίγο πριν φύγουμε, ήρθαν 2 οικογένειες και τα πιτσιρίκια άρχισαν να σκαρφαλώνουν στον Άλμπερτ.
Εμείς καθίσαμε στο άγαλμα γύρω στη μισή ώρα. Από κάποιο σημείο και μετά, αρχίσαμε να αναπολούμε τις μέρες που περάσαμε στην Ουάσινγκτον. Προλάβαμε να δούμε πολλά από τα αξιοθέατα που είχαμε σχεδιάσει. Τα σχετικά με την ιστορία της χώρας μνημεία, αποτέλεσαν αφορμή για να αναζητήσω πληροφορίες και για την ιστορία της χώρας. Από την άλλη, τα ίδια τα Smithsonians αποτελούν ένα τεράστιο θησαυροφυλάκιο γνώσεων. Τη σύνοψη, όμως, θα την κάνω στον επίλογο της ιστορίας...
Φεύγοντας από την Ακαδημία, περάσαμε και καθίσαμε λίγο και στο μνημείο του Β’ ΠΠ. Στη συνέχεια, πήραμε το μετρό για την τελευταία εκκρεμότητα της μέρας: να πάμε στο αεροδρόμιο Reagan για να παραλάβουμε το αυτοκίνητο από την AVIS. Μιας και θέλαμε να γλιτώσουμε χρόνο από την επόμενη μέρα, είχαμε κλείσει το αυτοκίνητο από την προηγούμενη το βράδυ, ώστε να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε το επόμενο πρωί.
Στο προηγούμενο ταξίδι μας στις ΗΠΑ, μας είχαν δώσει, μεταξύ άλλων, μια Camaro και ένα Mustang. Έχοντας ξετρελαθεί με τα αυτοκίνητα που είχαμε οδηγήσει τότε, και εδώ επιλέξαμε να κλείσουμε ένα "Mustang ή παρόμοιο". Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού, θυμάμαι ότι είχαμε φιλοσοφήσει με τον αδελφό μου πολλές φορές για το ποιο από τα δύο θα προτιμούσαμε να μας έδιναν: εγώ είχα μια μικρή προτίμηση στην Camaro. Τελικά, Camaro δεν υπήρχε, αλλά πήραμε ένα πανέμορφο μαύρο κάμπριο Mustang, μιας γενιάς νεότερο από αυτό που είχαμε οδηγήσει την τελευταία φορά.
Αφότου οδήγησα λίγο το αυτοκίνητο, για να ξαναθυμηθώ το αυτόματο, πήγαμε σε ένα φαγάδικο κοντά στο σπίτι που μέναμε για βραδινό. Όταν γυρίσαμε σπίτι, αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τις βαλίτσες για να είμαστε έτοιμοι αύριο το πρωί. Κουβεντιάζοντας για το αυριανό πρόγραμμα, ενώ στην αρχή σχεδιάζαμε να ξεκινήσουμε απευθείας το road trip, τελικά αποφασίσαμε να ξυπνήσουμε λίγο νωρίτερα και να κάνουμε μια τελευταία επίσκεψη στο Mall.
Από τη σημερινή μέρα, θα ξεχώριζα τα Εθνικά Αρχεία. Ευχάριστη εντύπωση μου έκανε ότι παρότι είχε κόσμο, μπορούσες να δεις από κοντά τα σημαντικότερα ιστορικά έγγραφα της χώρας, χωρίς το στριμωξίδι που επικρατεί σε άλλα μουσεία. Όσον αφορά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ήμουν στο στοιχείο μου! Πέρα από τα απολιθώματα των δεινοσαύρων, τα οποία πάνω-κάτω τα περίμενα, βρήκα επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή την έκθεση για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Δεν θυμάμαι να έχω δει παρόμοια έκθεση, τουλάχιστον τέτοιου μεγέθους, σε άλλο μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Και η Ακαδημία ήταν ωραία, αν και όταν πήγαμε για λίγο μας είχε πιάσει μια μικρή μελαγχολία που θα φεύγαμε. Φυσικά η μελαγχολία θα εξαφανιζόταν στη στιγμή, όταν θα βλέπαμε το αυτοκίνητο που θα οδηγούσαμε από αύριο!
Ημέρα 10: Τελευταίες Εκκρεμότητες [αρχή]
Πρώτο μας μέλημα για σήμερα, ήταν να φορτώσουμε το αυτοκίνητο. Πριν όμως ξεκινήσουμε να κατευθυνόμαστε προς το Shenandoah National Park, θα πεταγόμασταν για λίγο στο Mall.
Αφενός θέλαμε να δοκιμάσουμε αν θα βρίσκαμε εισιτήρια για να ανέβουμε στο παρατηρητήριο του Μνημείου του Washington. Ο τεράστιος οβελίσκος παρέμενε κλειστός για 3 χρόνια, λόγω εργασιών συντήρησης, και θα ξανάνοιγε λίγες μέρες (19/9) πριν επισκεφθούμε την Ουάσινγκτον.
Για τον πρώτο μήνα, που μας έπιανε και εμάς, δεν ήταν δυνατή η προκράτηση εισιτηρίων. Τα εκδοτήρια άνοιγαν στις 8:30, οπότε όποιος προλάβαινε να πάρει κάποιο από τα εισιτήρια που εκδίδονταν κάθε μέρα, θα προλάβαινε να ανέβει. Καθώς όλες τις προηγούμενες μέρες φτάναμε μετά τις 11 στο Mall, δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβουμε κάποιο εισιτήριο. Όμως και τώρα, που φτάσαμε 10 παρά, πάλι τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.
Ο δεύτερος λόγος, ήταν για να πάρουμε ένα αναμνηστικό από το Air & Space Museum. Είχαμε δει μια μπλούζα που μου άρεσε πολύ στο παράρτημα του Dulles, αλλά δεν την είχε στο νούμερό μου. Έτσι κάναμε μια στάση και εκεί. Νωρίς που πήγαμε δεν είχε ιδιαίτερη καθυστέρηση στην ουρά, οπότε ξεμπερδέψαμε γρήγορα.
Κλείνοντας την ενότητα για την Ουάσινγκτον, και με αφορμή τη δεύτερη αυτή επίσκεψη στο Air & Space Museum του Mall, θα ήθελα να γράψω και για κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση στο ταξίδι αυτό. Αν εξαιρέσεις την @Maria L. και τον Δημήτρη, καθώς και τη φίλη μας στο Norfolk, στο ταξίδι αυτό δεν ακούσαμε καθόλου Ελληνικά. Παρότι, φαντάζομαι τουλάχιστον, η Nέα Yόρκη είναι γνωστός προορισμός για τους Έλληνες, για κάποιο λόγο η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο μόνος Έλληνας που συναντήσαμε, ήταν ένας άλλος επισκέπτης στο κατάστημα των αναμνηστικών του Air & Space Museum, λίγο μπροστά από εμάς, τον οποίο όταν η υπάλληλος ρώτησε από πού είναι, αυτός απάντησε "Greece".
Έτσι, τελικά με το 1 στα 2, πήραμε το μετρό για να γυρίσουμε πίσω στο αυτοκίνητο, για να ξεκινήσουμε επιτέλους το road trip!
Ημέρα 9: National Archives & Natural History Museum & Vietnam Veterans Memorial & National Academy of Sciences
Η σημερινή μέρα θα ήταν η τελευταία που θα είχαμε ολόκληρη στην Ουάσινγκτον. Θα επισκεπτόμασταν τα τελευταία αξιοθέατα της πόλης, ενώ το βράδυ θα πηγαίναμε στο αεροδρόμιο Reagan, που βρισκόταν κοντά στο σπίτι που μέναμε, για να πάρουμε το αυτοκίνητο.
Σήμερα θα επισκεπτόμασταν δύο μουσεία στην πόλη. Το πρωί, ξεκινήσαμε για το κτήριο των Εθνικών Αρχείων, το National Archives.

Το κτήριο των Εθνικών Αρχείων
Παρότι στην τεράστια βιβλιοθήκη υπάρχουν αναρίθμητα έγγραφα, εμείς είχαμε έρθει για να δούμε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (Declaration of Independence), το Σύνταγμα (Constitution of the United States) και την Χάρτα των Δικαιωμάτων (Bill of Rights).
Και τα 3 πρωτότυπα έγγραφα βρίσκονται στο National Archives, σε μία μεγάλη φυλασσόμενη αίθουσα. Παρότι είχε κόσμο, μπορούσες να τα δεις άνετα και από κοντά, χωρίς στρίμωγμα.
Δυστυχώς, για προστασία από τα φλας (οι πάπυροι είναι ήδη πολύ φθαρμένοι καθώς χρησιμοποιήθηκαν απρόσεκτα τα τελευταία 200 χρόνια), απαγορευόταν η φωτογράφηση μέσα στην αίθουσα.
Μετά από το κτήριο των Εθνικών Αρχείων, κατευθυνθήκαμε στο κοντινό Natural History Museum. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ανήκει και αυτό στα Smithsonians και βρίσκεται στο Mall.
Στην είσοδο του μουσείου, υπήρχε ένα άγαλμα Moai, ένα από τα γνωστά αγάλματα της Νήσου του Πάσχα.

Ένα από τα αγάλματα Moai από το νησί Rapa Nui
Στην κεντρική αίθουσα του μουσείου, είδαμε τον αφρικανικό ελέφαντα.

Ο ελέφαντας δεσπόζει την κεντρική αίθουσα του μουσείου
Το πρώτο τμήμα του μουσείου που ξεκινήσαμε να βλέπουμε, ήταν αφιερωμένο στην θάλασσα και στα διάφορα είδη ζωής εκεί. Είδαμε από τεράστια κοχύλια και απολιθώματα μέχρι σκελετούς από ψάρια και θηλαστικά.




Μερικά από τα εκθέματα στο τμήμα της θαλάσσιας ζωής
Μεταξύ των εκθεμάτων υπήρχαν και τα σαγόνια ενός τεράστιου είδους καρχαρία, που (ευτυχώς) εξαφανίστηκε πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια. Κυριολεκτικά, μπορούσε να σε καταπιεί αμάσητο.


Τα τεράστια σαγόνια ενός (ευτυχώς προ πολλού εξαφανισμένου) καρχαρία
Ένα άλλο τμήμα του μουσείου, ήταν χωρισμένο ανάλογα με τις ηπείρους. Υπήρχαν διάφορα ζώα: από Αμερική, Ασία και Αυστραλία.







Ζώα από τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία
Φυσικά, οι αίθουσες που κέντριζαν το ενδιαφέρον του περισσότερου κόσμου, ήταν αυτές για την Αφρική.



Η αίθουσα που τραβούσε το ενδιαφέρον των περισσότερων, ήταν φυσικά αφιερωμένη στην πανίδα της Αφρικής
Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον τμήμα του μουσείου, ήταν αφιερωμένο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Αρχικά, παρουσιαζόταν η εξάπλωση του Homo Sapiens από κάποιους θύλακες κυρίως της Ανατολικής Αφρικής στην Ευρασία, πριν από 300.000 - 30.000 χρόνια. Περίπου πριν από 40.000 χρόνια εξαφανίστηκε από την Ευρασία ο προϋπάρχον Neanderthal, πιθανότατα λόγω της σύγκρουσής του με τον Sapiens.


Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Neanderthal (πάνω) και η συρρίκνωση των εδαφών του (κάτω)


Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Homo Sapiens (πάνω) και η εξάπλωσή τους από την Αφρική στην Ευρασία και την Αυστραλία (κάτω)
Ακόμα, υπήρχαν αντίγραφα από διάφορες ζωγραφιές που έχουν βρεθεί σε σπήλαια της Αφρικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας.



Αντίγραφα από ζωγραφιές σε σπήλαια της Αφρικής (πάνω), της Γαλλίας (μέση) και της Αυστραλίας (κάτω)
Υπήρχαν ομοιώματα διαφόρων Homo.

Ο Homo Erectus, που έζησε πριν από 2.000.000 - 150.000 χρόνια, αποτελεί το μακροβιότερο είδος Homo

Ο Homo Floresiensis, που έζησε πριν από 700.000- 50.000 χρόνια, πήρε το όνομά του από το νησί Flores της Ινδονησίας όπου και πρωτο-ανακαλύφθηκε

Ο Homo Heidelbergensis, που έζησε πριν από 600.000 - 300.000 χρόνια, αποτελούσε πρόγονο των Neanderthal


Ο Homo Neanderthalensis, που έζησε πριν από 450.000 - 40.000 χρόνια, ήταν το πρώτο ανθρώπινο είδος που μιλούσε και έθαβε τους νεκρούς του
Επιπλέον, υπήρχαν και ομοιώματα Αυστραλοπιθήκων, από τους οποίους πιθανολογείται ότι εξελίχθηκαν οι Homo.

Ο Australopithecus Afarensis, που έζησε πριν από 3.900.000 - 2.900.000 χρόνια, περπατούσε μεν στα δύο πόδια, αλλά δεν είχε αναπτύξει ακόμα την ικανότητα κατασκευής εργαλείων


Ο Australopithecus Africanus που έζησε πριν από 3.700.000 - 2.000.000 χρόνια (πάνω) και ο Paranthropus Boisei που έζησε πριν από 2.300.000 - 1.300.000 χρόνια (κάτω)
Ειδικά για τον Homo Floresiensis, υπήρχε το ομοίωμα ενός σκελετού που βρέθηκε το 2003 στο νησί Flores της Ινδονησίας. Η γυναίκα, που έζησε πριν από 80.000 χρόνια, ονομάστηκε "Hobbit". Αυτό, καθώς αν και ενήλικη, είχε ύψος μόλις 1 μέτρο. Παρότι ο εγκέφαλός της ήταν μόλις το 1/3 των σημερινών ανθρώπων, περπατούσε στα δύο πόδια, έφτιαχνε εργαλεία από πέτρα και κυνηγούσε.

Ομοιώματα τμημάτων του σκελετού της Hobbit, που βρέθηκε το 2003 στην Ινδονησία
Επίσης, υπήρχε ένα ομοίωμα του σκελετού της Lucy, που ανακαλύφθηκε το 1974 στην Αιθιοπία. Η Lucy έγινε ευρέως γνωστή, καθώς ήταν ο πρώτος σκελετός Αυστραλοπιθήκου που ανακαλύφθηκε. Έζησε πριν από 3,2 εκατομμύρια χρόνια και μπορούσε να περπατά στα δύο πόδια. Παρ’όλ’αυτά, ζούσε κυρίως στα δέντρα, όπως οι πίθηκοι. Πιθανότατα σκοτώθηκε, σε ηλικία 18 ετών, ύστερα από πτώση από κάποιο δέντρο.


Ομοίωμα του σκελετού της Lucy, που έζησε πριν από 3.200.000 χρόνια στην Αιθιοπία, και μπορούσε να περπατά όρθια
Για το τέλος αφήσαμε την υπέροχη αίθουσα των δεινοσαύρων. Φυσικά αυτή ήταν η αγαπημένη των παιδιών (και η δική μας). Φυσικά, στην αίθουσα κυριαρχούσε ο τεράστιος σκελετός του πανύψηλου Διπλόδοκου.

Ο σκελετός του τεράστιου Διπλόδοκου
Ακόμα, υπήρχε ο σκελετός του Στεγόσαυρου, του αγαπημένου μου δεινοσαύρου.

Ο Στεγόσαυρος, ήταν ο αγαπημένος μου δεινόσαυρος
Επίσης, είδαμε το κεφάλι του Τρικεράτωπα, καθώς και μια "μάχη" με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ.


Το κρανίο του Τρικεράτωπα (πάνω) και μια σκηνή μάχης μεταξύ του Τρικεράτωπα και του Τυραννόσαυρου (κάτω)
Ακόμα, υπήρχε ο σκελετός ενός μαστόδοντα, που αποτελούσε ξάδελφο των μαμούθ και των σημερινών ελεφάντων. Το είδος αυτό, ζούσε στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία, μέχρι και πριν από 10.000 χρόνια.


Ο Μαστόδοντας, που αποτελούσε συγγενή των μαμούθ και των ελεφάντων
Δικαιολογημένα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πιστεύω είναι το αγαπημένο των παιδιών. Στην αίθουσα με τους δεινόσαυρους καθίσαμε γύρω στη μια ώρα, ενώ άλλη τόση περάσαμε θαυμάζοντας τα ομοιώματα των διαφόρων Homo. Ειδικά αυτή η αίθουσα, θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να αποκομίσεις σε γνώσεις από το μουσείο.
Όταν βγήκαμε από το μουσείο είχε βγάλει αρκετό κρύο, οπότε μιας και ήμασταν με τις λεπτές ζακέτες, είπαμε να κάτσουμε κάπου προστατευμένα για φαγητό.


Στο τελευταίο απόγευμα στο Mall
Έχοντας ξεκουραστεί λίγο, ξεκινήσαμε για να δούμε τα τελευταία δύο αξιοθέατα που θέλαμε να επισκεφθούμε στο Mall. Το πρώτο, ήταν το μνημείο των βετεράνων του Βιετνάμ. Το μνημείο βρίσκεται δίπλα από την Reflecting Pool, απέναντι από το μνημείο της Κορέας (που είχαμε επισκεφθεί τη δεύτερη μέρα).
Το μνημείο αποτελείται από 2 γρανιτένιους τοίχους, μήκους 75 μέτρων ο καθένας. Σε αυτούς είναι χαραγμένα τα ονόματα σχεδόν όλων από τους 58.200 νεκρούς και αγνοούμενους που είχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του εικοσάχρονου πολέμου στο Βιετνάμ. Απέναντι από τους τοίχους με τα ονόματα, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα αγαλμάτων 3 στρατιωτών. Γύρω από το σύμπλεγμα, πάνω σε ξεχωριστά stands, υπάρχουν τετράδια με τα ονόματα όλων των νεκρών και αγνοουμένων, με χρονολογική σειρά.



Οι τοίχοι του μνημείου των βετεράνων του Βιετνάμ (πάνω), το σύμπλεγμα με τους στρατιώτες (μέση) και ένα από τα τετράδια με τα ονόματα (κάτω)
Στην απέναντι πλευρά της Constitution Avenue, βρίσκεται το τελευταίο αξιοθέατο της πόλης που θα βλέπαμε, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών. Το κτήριο, που ολοκληρώθηκε το 1924, στεγάζει διάφορες υπηρεσίες της Ακαδημίας, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας είναι επισκέψιμο και από το κοινό. Εμείς φτάσαμε κατά τις 7, οπότε δεν μπορούσαμε να μπούμε να δούμε και το εσωτερικό.

Το κτήριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών
Από τα μέλη της ακαδημίας, περίπου 200 έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία Νόμπελ. Ο πιο γνωστός από αυτούς, ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Στο εξωτερικό του κτηρίου, βρίσκεται ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα του Αϊνστάιν, ύψους 4 μέτρων. Στο χαρτί που κρατάει στο χέρι, είναι αποτυπωμένες οι 3 γνωστότερες εξισώσεις του: της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, καθώς και η γνωστή ισοδυναμία μάζας - ενέργειας.


Το μπρούτζινο άγαλμα του Αϊνστάιν, μπροστά από την Ακαδημία
Φαντάζομαι το συγκεκριμένο άγαλμα θα είναι αγαπητό στα παιδιά, αλλά πιθανότατα λόγω του κρύου όταν πήγαμε εμείς ήμασταν μόνοι. Όμως, λίγο πριν φύγουμε, ήρθαν 2 οικογένειες και τα πιτσιρίκια άρχισαν να σκαρφαλώνουν στον Άλμπερτ.
Εμείς καθίσαμε στο άγαλμα γύρω στη μισή ώρα. Από κάποιο σημείο και μετά, αρχίσαμε να αναπολούμε τις μέρες που περάσαμε στην Ουάσινγκτον. Προλάβαμε να δούμε πολλά από τα αξιοθέατα που είχαμε σχεδιάσει. Τα σχετικά με την ιστορία της χώρας μνημεία, αποτέλεσαν αφορμή για να αναζητήσω πληροφορίες και για την ιστορία της χώρας. Από την άλλη, τα ίδια τα Smithsonians αποτελούν ένα τεράστιο θησαυροφυλάκιο γνώσεων. Τη σύνοψη, όμως, θα την κάνω στον επίλογο της ιστορίας...
Φεύγοντας από την Ακαδημία, περάσαμε και καθίσαμε λίγο και στο μνημείο του Β’ ΠΠ. Στη συνέχεια, πήραμε το μετρό για την τελευταία εκκρεμότητα της μέρας: να πάμε στο αεροδρόμιο Reagan για να παραλάβουμε το αυτοκίνητο από την AVIS. Μιας και θέλαμε να γλιτώσουμε χρόνο από την επόμενη μέρα, είχαμε κλείσει το αυτοκίνητο από την προηγούμενη το βράδυ, ώστε να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε το επόμενο πρωί.
Στο προηγούμενο ταξίδι μας στις ΗΠΑ, μας είχαν δώσει, μεταξύ άλλων, μια Camaro και ένα Mustang. Έχοντας ξετρελαθεί με τα αυτοκίνητα που είχαμε οδηγήσει τότε, και εδώ επιλέξαμε να κλείσουμε ένα "Mustang ή παρόμοιο". Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού, θυμάμαι ότι είχαμε φιλοσοφήσει με τον αδελφό μου πολλές φορές για το ποιο από τα δύο θα προτιμούσαμε να μας έδιναν: εγώ είχα μια μικρή προτίμηση στην Camaro. Τελικά, Camaro δεν υπήρχε, αλλά πήραμε ένα πανέμορφο μαύρο κάμπριο Mustang, μιας γενιάς νεότερο από αυτό που είχαμε οδηγήσει την τελευταία φορά.

Αφότου οδήγησα λίγο το αυτοκίνητο, για να ξαναθυμηθώ το αυτόματο, πήγαμε σε ένα φαγάδικο κοντά στο σπίτι που μέναμε για βραδινό. Όταν γυρίσαμε σπίτι, αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τις βαλίτσες για να είμαστε έτοιμοι αύριο το πρωί. Κουβεντιάζοντας για το αυριανό πρόγραμμα, ενώ στην αρχή σχεδιάζαμε να ξεκινήσουμε απευθείας το road trip, τελικά αποφασίσαμε να ξυπνήσουμε λίγο νωρίτερα και να κάνουμε μια τελευταία επίσκεψη στο Mall.

Από τη σημερινή μέρα, θα ξεχώριζα τα Εθνικά Αρχεία. Ευχάριστη εντύπωση μου έκανε ότι παρότι είχε κόσμο, μπορούσες να δεις από κοντά τα σημαντικότερα ιστορικά έγγραφα της χώρας, χωρίς το στριμωξίδι που επικρατεί σε άλλα μουσεία. Όσον αφορά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ήμουν στο στοιχείο μου! Πέρα από τα απολιθώματα των δεινοσαύρων, τα οποία πάνω-κάτω τα περίμενα, βρήκα επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή την έκθεση για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Δεν θυμάμαι να έχω δει παρόμοια έκθεση, τουλάχιστον τέτοιου μεγέθους, σε άλλο μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Και η Ακαδημία ήταν ωραία, αν και όταν πήγαμε για λίγο μας είχε πιάσει μια μικρή μελαγχολία που θα φεύγαμε. Φυσικά η μελαγχολία θα εξαφανιζόταν στη στιγμή, όταν θα βλέπαμε το αυτοκίνητο που θα οδηγούσαμε από αύριο!
Ημέρα 10: Τελευταίες Εκκρεμότητες [αρχή]
Πρώτο μας μέλημα για σήμερα, ήταν να φορτώσουμε το αυτοκίνητο. Πριν όμως ξεκινήσουμε να κατευθυνόμαστε προς το Shenandoah National Park, θα πεταγόμασταν για λίγο στο Mall.
Αφενός θέλαμε να δοκιμάσουμε αν θα βρίσκαμε εισιτήρια για να ανέβουμε στο παρατηρητήριο του Μνημείου του Washington. Ο τεράστιος οβελίσκος παρέμενε κλειστός για 3 χρόνια, λόγω εργασιών συντήρησης, και θα ξανάνοιγε λίγες μέρες (19/9) πριν επισκεφθούμε την Ουάσινγκτον.
Για τον πρώτο μήνα, που μας έπιανε και εμάς, δεν ήταν δυνατή η προκράτηση εισιτηρίων. Τα εκδοτήρια άνοιγαν στις 8:30, οπότε όποιος προλάβαινε να πάρει κάποιο από τα εισιτήρια που εκδίδονταν κάθε μέρα, θα προλάβαινε να ανέβει. Καθώς όλες τις προηγούμενες μέρες φτάναμε μετά τις 11 στο Mall, δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβουμε κάποιο εισιτήριο. Όμως και τώρα, που φτάσαμε 10 παρά, πάλι τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.

Ο δεύτερος λόγος, ήταν για να πάρουμε ένα αναμνηστικό από το Air & Space Museum. Είχαμε δει μια μπλούζα που μου άρεσε πολύ στο παράρτημα του Dulles, αλλά δεν την είχε στο νούμερό μου. Έτσι κάναμε μια στάση και εκεί. Νωρίς που πήγαμε δεν είχε ιδιαίτερη καθυστέρηση στην ουρά, οπότε ξεμπερδέψαμε γρήγορα.
Κλείνοντας την ενότητα για την Ουάσινγκτον, και με αφορμή τη δεύτερη αυτή επίσκεψη στο Air & Space Museum του Mall, θα ήθελα να γράψω και για κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση στο ταξίδι αυτό. Αν εξαιρέσεις την @Maria L. και τον Δημήτρη, καθώς και τη φίλη μας στο Norfolk, στο ταξίδι αυτό δεν ακούσαμε καθόλου Ελληνικά. Παρότι, φαντάζομαι τουλάχιστον, η Nέα Yόρκη είναι γνωστός προορισμός για τους Έλληνες, για κάποιο λόγο η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο μόνος Έλληνας που συναντήσαμε, ήταν ένας άλλος επισκέπτης στο κατάστημα των αναμνηστικών του Air & Space Museum, λίγο μπροστά από εμάς, τον οποίο όταν η υπάλληλος ρώτησε από πού είναι, αυτός απάντησε "Greece".
Έτσι, τελικά με το 1 στα 2, πήραμε το μετρό για να γυρίσουμε πίσω στο αυτοκίνητο, για να ξεκινήσουμε επιτέλους το road trip!
Last edited: