Nikos1986
Member
- Μηνύματα
- 1.162
- Likes
- 5.166
- Επόμενο Ταξίδι
- Ρεϊνιόν
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αυστραλία - Καλιφόρνια
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 2. Λίγα Λόγια για την Ουάσινγκτον και τη Βιρτζίνια
- 3. Πρόσβαση & Μετακινήσεις
- 4. Πρόγραμμα
- 5. Αθήνα - Kωνσταντινoύπoλη - Ουάσινγκτον
- 6. Ουάσινγκτον (Μέρος 1)
- 7. Ουάσινγκτον (Μέρος 2)
- 8. Ουάσινγκτον (Μέρος 3)
- 9. Ουάσινγκτον (Μέρος 4)
- 10. Ουάσινγκτον (Μέρος 5)
- 11. Ουάσινγκτον (Μέρος 6)
- 12. Ουάσινγκτον (Μέρος 7)
- 13. Shenandoah National Park (Skyline Drive)
- 14. Norfolk
- 15. Επίλογος
7. Ουάσινγκτον (Μέρος 2)
Ημέρα 3: National Museum of American History & The Mall
Από σήμερα θα ξεκινούσαμε να βλέπουμε τα μουσεία Smithsonians. Μιας και αυτά κλείνουν στις 5, θα μας έμενε χρόνος το απόγευμα να περπατούσαμε λίγο στο Mall, φτάνοντας αυτή τη φορά μέχρι το πιο απομακρυσμένο μνημείο, αυτό του Jefferson.
Όπως μάθαμε από την πρώτη μας επίσκεψη, τα Smithsonians είναι αχανή. Καλό είναι είτε κάποιος να πάει από το πρωί για να προλάβει να τα γυρίσει μέσα σε μια μέρα, είτε να επικεντρωθεί σε κάποια μόνο από τα εκθέματα τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα τα Smithsonians (τόσο τα μουσεία όσο και ο ζωολογικός κήπος) είναι δωρεάν. Η μόνη καθυστέρηση είναι στον έλεγχο στην είσοδο, που είναι στυλ αεροδρομίου. Όμως, με εξαίρεση το παράρτημα του National Air & Space Museum στο Mall (εκεί ήταν άλλος ο λόγος), δεν καθυστερήσαμε πάνω από 5-10 λεπτά σε κάποιον έλεγχο.
Σήμερα λοιπόν, είπαμε να βουτήξουμε στα βαθιά, επιλέγοντας το National Museum of American History. Το μουσείο αυτό, όπως και σχεδόν όλα τα Smithsonians, βρίσκονται στο Mall, μεταξύ του μνημείου του Washington και του Καπιτώλιου.
Το κτήριο του Μουσείου Αμερικάνικης Ιστορίας
Το μουσείο αυτό, στην πράξη, είναι ένα πολύ-μουσείο. Δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα (π.χ. Ινδιάνοι / Αποικίες / Επανάσταση / Εμφύλιος / Ποτοαπαγόρευση / Κραχ / Παγκόσμιοι Πόλεμοι). Φυσικά υπάρχουν πάμπολλα σχετικά εκθέματα, αλλά εξετάζει επίσης και άλλες πτυχές της "Αμερικάνικης Κουλτούρας". Από την αγάπη τους υπερ-ήρωες, τα ταξίδια με αυτοκίνητο, ακόμα και τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ. Εννοείται ότι το μουσείο επικεντρώνεται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως υπάρχουν και μερικά εκθέματα και από το εξωτερικό.
Αμέσως αφότου μπήκαμε, μετά τον έλεγχο, μας περίμενε το Batmobile!
Το αυτοκίνητο του Batman
Ξεκινήσαμε την βόλτα μας στο μουσείο με διάφορα εκθέματα σχετικά με τα κόμιξ και τους σουπερ-ήρωες.
Χαρακτηριστικοί Αμερικάνικοι υπερήρωες: η Wonder Woman, οι X-Men, ο Captain America, ο Batman και ο Superman
Στη συνέχεια αρχίσαμε να βλέπουμε το τμήμα του μουσείου που είναι αφιερωμένο στις μεταφορές. Το τμήμα αυτό ήταν τεράστιο και περάσαμε αρκετή ώρα εκεί.
Ένα από τα πρώτα εκθέματα ήταν μια ατμομηχανή. Επίσης, υπήρχαν πάρα πολλά μοντέλα πλοίων: από ατμόπλοια μέχρι το Mauretania και τα σημερινά τεράστια φορτηγά πλοία.
Η ατμομηχανή (πάνω), το μοντέλο ενός ατμόπλοιου σαν αυτά που διέσχιζαν το Μισισιπί τον 19ο αιώνα μεταφέροντας ανθρώπους και βαμβάκι (μέση) και το μοντέλο του Mauretania (κάτω)
Το σωσίβιο ενός από τους επιζήσαντες από το ναυάγιο του Τιτανικού
Μοντέλα σημερινών φορτηγών πλοίων
Ειδική αναφορά γινόταν στη σχέση των Αμερικανών με το αυτοκίνητο και στην εξέλιξή του, από ένα απλό μέσο για τις αστικές μετακινήσεις στα μεγάλα road trips.
Πέρα από τα αυτοκίνητα (μέση), περιγράφονταν οι δυσκολίες της διάσχισης της χώρας στις αρχές του 20ου αιώνα (πάνω), ενώ υπήρχε και το σχεδιάγραμμα του γνωστότερου road trip, του Route 66 από το Σικάγο στο Λος Άντζελες (κάτω)
Ένα άλλο μεγάλο τμήμα, στο οποίο περάσαμε αρκετή ώρα, ήταν αφιερωμένο σε διάφορες επιστήμες και εφευρέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν στον ηλεκτρισμό και στη "μάχη" συνεχούς - εναλλασσόμενου ρεύματος.
Διάφοροι λαμπτήρες που είχε εφεύρει ο Thomas Edison
Η λειτουργία του μετασχηματιστή (πάνω) και μια μπαταρία παρόμοια με αυτή που είχε κατασκευάσει ο Alessandro Volta το 1800 (κάτω)
Υπήρχε επίσης αναφορά και στην εφεύρεση του βηματοδότη, από τον Earl Bakken, το 1957.
Η εξέλιξη στους βηματοδότες, από τα τέλη του '50 έως το '11
Σε μια άλλη αίθουσα γινόταν αναφορά σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ όπου έχουν αναπτυχθεί ραγδαία διάφορες βιομηχανίες. Μεταξύ αυτών, η κοιλάδα Santa Clara κοντά στο Σαν Φρανσίσκο (πλέον γνωστή ως "Silicon Valley"), απ’όπου και ξεκίνησαν πολλές εταιρίες υπολογιστών.
Η Silicon Valley (πάνω) αποτέλεσε τη γεννέτειρα πολλών εταιρειών - κολοσσών στους υπολογιστές, ενώ το ποντίκι (κάτω) κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Ερευνών του Stanford
Ένα άλλο τμήμα του μουσείου, ήταν αφιερωμένο στο οικονομικό σύστημα. Γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στο κραχ του ’29, στην ποτοαπαγόρευση και στην άνοδο των γκάνγκστερς εκείνη την περίοδο.
Το κραχ του '29 (πάνω) και η ποτοαπαγόρευση (μέση) συνέβαλλαν στην εξάπλωση των γκάνγκστερς, όπως ο Αλ Καπόνε (κάτω)
Η προσπάθεια του Roosevelt για την αντιμετώπιση της ύφεσης στις αρχές του '30, μέσω του New Deal
Από τα εκθέματα εκεί, μου έκανε εντύπωση ένα χαρτονόμισμα της Συνομοσπονδίας από το 1778 και ένα χαρτονόμισμα 100.000$ από το 1934.
Ένα χαρτονόμισμα 40$ από τα χρόνια της Συνομοσπονδίας (μέση) και ένα των 100.000$ από τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης (πάνω)
Ένα από τα ελάχιστα εκθέματα εκτός ΗΠΑ, ήταν ένα stone money από το νησί Yap της Ομοσπονδίας της Μικρονησίας (οι ντόπιοι το ονομάζουν "Rai"). Σήμερα το δολάριο ΗΠΑ έχει αντικαταστήσει τα τεράστια πέτρινα "νομίσματα" στις εκεί καθημερινές συναλλαγές. Όμως τα rai συνεχίζουν να αποτελούν σύμβολο κύρους για τους ντόπιους, αν και χρησιμοποιούνται πλέον κυρίως σε τελετές.
Το Rai αποτελεί σύμβολο κύρους στο Yap της Μικρονησίας, αν και δεν χρησιμοποιείται στις καθημερινές συναλλαγές (το δολάριο ΗΠΑ αποτελεί το εκεί εθνικό νόμισμα)
Στον χρόνο που μας απέμενε μέχρι να κλείσει το μουσείο, θα βλέπαμε την πτέρυγα για τις μάχες. Υπήρχαν εκθέματα από την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης, όπως μουσκέτα, κανόνια, καθώς και τμήμα από ένα διάτρητο από τις σφαίρες δέντρο.
Ένα κανόνι (πάνω) και ένας κορμός δέντρου διάτρητος από τις σφαίρες (κάτω), από την εποχή της Επανάστασης
Όσον αφορά την επανάσταση, γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη μάχη του Yorktown (πραγματοποιήθηκε το 1781 και ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη της επανάστασης). Επίσης, υπήρχε ένα μεγάλο άγαλμα του Washington, προφανώς εμπνευσμένο από τα αρχαία Ελληνικά αγάλματα, καθώς και ένας από τα πρώτα εθνόσημα της χώρας.
Το άγαλμα του George Washington (πάνω) και το εθνόσημο (κάτω)
Μεταξύ των εκθεμάτων για την Αμερικάνικη Επανάσταση, υπήρχε και ένα αντίγραφο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, με το πρωτότυπο να βρίσκεται στο κτήριο των National Archives.
Πέρα από την Αμερικάνικη Επανάσταση, αναλυόταν η τακτική πολέμου των Βορείων και των Νοτίων κατά τον εμφύλιο που ακολούθησε.
Ένα άλλο σημαντικό έκθεμα για την ιστορία της χώρας, ήταν η Star-Spangled Banner, με διαστάσεις 9x10 μέτρα. Η σημαία αυτή, που είναι η μοναδική επίσημη σημαία της χώρας με 15 ρίγες, υψώθηκε στο κάστρο McHenry κοντά στη Βαλτιμόρη κατά τον πόλεμο του 1812 με την Αγγλία. Λέγεται ότι η θέα της σημαίας ενέπνευσε τον Francis Scott Key να γράψει τους στίχους του Αμερικάνικου Εθνικού Ύμνου. Λόγω της φθοράς, απαγορευόταν η φωτογράφηση, αν και το σημείο που ήταν τοποθετημένη έτσι κι αλλιώς την καθιστούσε αδύνατη.
Η σημαία που κυμάτιζε στο κάστρο McHenry, λέγεται ότι ενέπνευσε τον Francis Scott Key να γράψει τον Εθνικό Ύμνο [πηγή: americanhistory.si.edu]
Στη συνέχεια, υπήρχαν εκθέματα όπως πολυβόλα και μάσκες αερίων από τον Α’ΠΠ.
Τα πολυβόλα (πάνω) και οι μάσκες αερίων (κάτω) ήταν χαρακτηριστικά εκθέματα στην αίθουσα για τον Α'ΠΠ
Μεγάλη αναφορά γινόταν και στον Β’ΠΠ. Πέρα από τα διάφορα όπλα εκείνης της περιόδου, υπήρχε και μια τεράστια φωτογραφία της Χιροσίμα, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας.
Μπαζούκα και αντιαρματικές νάρκες (πάνω), τουφέκια (μέση), όλμοι και φλογοβόλα (κάτω) από τον Β'ΠΠ
Φωτογραφία της ισοπεδωμένης Χιροσίμα, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας
Καθώς το μουσείο σε λίγο θα έκλεινε, αρχίσαμε να κατευθυνόμαστε προς την έξοδο. Λίγο μετά τις αίθουσες των Παγκοσμίων Πολέμων, βρισκόταν η αίθουσα για τον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε ένα ελικόπτερο Huey.
Το ελικόπτερο Huey, χαρακτηριστικό του πολέμου του Βιετνάμ
Η αλήθεια είναι ότι το μουσείο, πέρα από εξαιρετικά ενδιαφέρον, ήταν και τεράστιο. Υπήρξαν αίθουσες που δεν προλάβαμε να πάμε, όμως και πάλι μπορούσες να περάσεις ώρες στα εκθέματα που είδαμε.
Όπως και την πρώτη μέρα, καθίσαμε για μεσημεριανό (παρότι είχε περάσει τις 5...) σε μια από τις καντίνες μπροστά από το μουσείο για χοτ-ντογκ και πατάτες. Στο υπόλοιπο της μέρας, θα συνεχίζαμε τη βόλτα στην όχθη της Tidal Basin, φτάνοντας μέχρι το τέρμα, στο μνημείο του Jefferson.
Φτάνοντας στο μνημείο του Martin Luther King Jr, μας λύθηκε η απορία γιατί την ονόμασαν Tidal Basin (Παλιρροιακή Λεκάνη
). Η συγκεκριμένη τεχνητή δεξαμενή, κατασκευάστηκε με σκοπό την προσωρινή αποθήκευση νερού κατά την πλημμυρίδα από τον ποταμό Potomac, που διαρρέει την Ουάσινγκτον, και την διοχέτευσή του κατά την άμπωτη στο Washington Channel, που καταλήγει στον ποταμό Anacostia.
Την προηγούμενη μέρα είχαμε φτάσει την ώρα της άμπωτης. Όμως σήμερα ήμασταν εκεί την ώρα της πλημμυρίδας. Μεγάλα τμήματα από το μονοπάτι που περνούσε μπροστά από το μνημείο του Franklin Roosevelt ήταν πλημμυρισμένα και δεν μπορούσες να τα διασχίσεις.
Το μονοπάτι που είχαμε διασχίσει χθες στην άμπωτη, σήμερα είχε πλημμυρίσει με τα νερά της Tidal Basin
Έτσι, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε ένα γειτονικό μονοπάτι, που περιέτρεχε κι αυτό την Tidal Basin για να κάνουμε τον γύρο.
Πλησιάζοντας το μνημείο του Jefferson, περάσαμε από την Ohio Bridge. Σε αυτό το σημείο είχαμε ωραία θέα, τόσο προς την πλευρά της Ουάσινγκτον, όσο και στην απέναντι όχθη του Potomac.
Η θέα προς την πόλη (πάνω και μέση) και στο ηλιοβασίλεμα (κάτω) από τη γέφυρα Ohio
Διασχίζοντας την Ohio Bridge, βρεθήκαμε στο μνημείο του George Mason. Ο George Mason ήταν ένας από τους ανθρώπους πίσω από την Χάρτα των Δικαιωμάτων (Bill of Rights). Για τον Mason, το πρώτο Σύνταγμα του 1787, ενώ έθετε τα θεμέλια για τη δομή της κυβέρνησης (εκτελεστικό / νομοθετικό / δικαστικό σώμα) και τις εξουσίες που θα είχε το κάθε σώμα, δεν καθόριζε ρητά αντίστοιχα δικαιώματα για τους πολίτες, ενώ αντίθετα νομιμοποιούσε τη δουλεία και το δουλεμπόριο. Η Χάρτα των Δικαιωμάτων τελικά προστέθηκε στο Σύνταγμα το 1791, με τη μορφή 10 τροπολογιών (amendments).
Το άγαλμα του George Mason
Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το πιο απομακρυσμένο μνημείο, το μνημείο του Jefferson. Ο Thomas Jefferson, πέρα από Πρόεδρος (1801-1809), ήταν φιλόσοφος, αρχιτέκτονας, ενώ επιπλέον ήταν από τους κύριους συντάκτες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Ακόμα, όντας διπλωμάτης στο Παρίσι, κατάφερε να εξασφαλίσει την Γαλλική στήριξη στον Αμερικανικό αγώνα για την Ανεξαρτησία, ενώ ήταν και από τους κύριους συνεργάτες του La Fayette.
Το μνημείο μοιάζει κάπως με το Πάνθεον της Ρώμης. Η κύρια διαφορά είναι ότι ο θόλος περιβάλλεται από κίονες Ιονικού ρυθμού. Αν και όταν το επισκεφθήκαμε γίνονταν εργασίες συντήρησης, το ίδιο το μνημείο ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο.
Κάτω από τον θόλο βρίσκεται το άγαλμα του Jefferson, ύψους 6 μέτρων. Επειδή το μνημείο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ (1943), το άγαλμα αρχικά ήταν κατασκευασμένο από γύψο, καθώς τα μέταλλα όπως ο μπρούτζος χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων. Το μπρούτζινο άγαλμα που βρίσκεται σήμερα εκεί, τοποθετήθηκε το 1947. Το ίδιο το άγαλμα κοιτάζει προς το Λευκό Οίκο, ενώ τριγύρω του βρίσκονται χαραγμένα αποσπάσματα από διάφορα γραπτά του Jefferson.
Το άγαλμα του Jefferson (πάνω και μέση) και ένα από τα αποσπάσματα που είναι χαραγμένα στους τοίχους του μνημείου (κάτω)
Ενώ το μνημείο είναι το πιο απομακρυσμένο, παραμένει και αυτό ιδιαίτερα δημοφιλές. Συνέχεια ερχόντουσαν γκρουπς, είτε με παιδιά είτε με ενήλικες (πίσω από το μνημείο υπήρχαν πολλά λεωφορεία), και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο μοναδικό διάλειμμα 1-2 λεπτών που δεν γινόταν χαμός γύρω από το άγαλμα. Πάντως το μνημείο αυτό ήταν εκείνο που μου άρεσε περισσότερο, ενώ οι ιδέες του Jefferson παρέμεναν πολύ μπροστά από την εποχή του.
Και η σημερινή ήταν μια γεμάτη μέρα. Το Μουσείο Αμερικάνικης Ιστορίας ήταν τεράστιο με πάρα πολλά εκθέματα. Από την άλλη, το μνημείο του Mason δεν το ήξερα καν πριν πάμε, δεν το είχα σημειώσει σε κάποιον οδηγό ενώ προετοιμάζαμε το ταξίδι μας. Απλά το είδαμε τυχαία, φτάνοντας στο τέλος της γέφυρας Ohio. Όσον αφορά αυτό του Jefferson, πραγματικά με εντυπωσίασε. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα λόγια που είχε χαραγμένα στους τοίχους: ιδιαίτερα ο παραλληλισμός του ότι "μια κοινωνία με απαρχαιωμένους θεσμούς είναι σαν έναν ενήλικα που συνεχίζει να φοράει τα ίδια ρούχα που του έκαναν όταν ήταν παιδί"...
Ημέρα 3: National Museum of American History & The Mall
Από σήμερα θα ξεκινούσαμε να βλέπουμε τα μουσεία Smithsonians. Μιας και αυτά κλείνουν στις 5, θα μας έμενε χρόνος το απόγευμα να περπατούσαμε λίγο στο Mall, φτάνοντας αυτή τη φορά μέχρι το πιο απομακρυσμένο μνημείο, αυτό του Jefferson.
Όπως μάθαμε από την πρώτη μας επίσκεψη, τα Smithsonians είναι αχανή. Καλό είναι είτε κάποιος να πάει από το πρωί για να προλάβει να τα γυρίσει μέσα σε μια μέρα, είτε να επικεντρωθεί σε κάποια μόνο από τα εκθέματα τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα τα Smithsonians (τόσο τα μουσεία όσο και ο ζωολογικός κήπος) είναι δωρεάν. Η μόνη καθυστέρηση είναι στον έλεγχο στην είσοδο, που είναι στυλ αεροδρομίου. Όμως, με εξαίρεση το παράρτημα του National Air & Space Museum στο Mall (εκεί ήταν άλλος ο λόγος), δεν καθυστερήσαμε πάνω από 5-10 λεπτά σε κάποιον έλεγχο.
Σήμερα λοιπόν, είπαμε να βουτήξουμε στα βαθιά, επιλέγοντας το National Museum of American History. Το μουσείο αυτό, όπως και σχεδόν όλα τα Smithsonians, βρίσκονται στο Mall, μεταξύ του μνημείου του Washington και του Καπιτώλιου.

Το κτήριο του Μουσείου Αμερικάνικης Ιστορίας
Το μουσείο αυτό, στην πράξη, είναι ένα πολύ-μουσείο. Δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα (π.χ. Ινδιάνοι / Αποικίες / Επανάσταση / Εμφύλιος / Ποτοαπαγόρευση / Κραχ / Παγκόσμιοι Πόλεμοι). Φυσικά υπάρχουν πάμπολλα σχετικά εκθέματα, αλλά εξετάζει επίσης και άλλες πτυχές της "Αμερικάνικης Κουλτούρας". Από την αγάπη τους υπερ-ήρωες, τα ταξίδια με αυτοκίνητο, ακόμα και τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ. Εννοείται ότι το μουσείο επικεντρώνεται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως υπάρχουν και μερικά εκθέματα και από το εξωτερικό.
Αμέσως αφότου μπήκαμε, μετά τον έλεγχο, μας περίμενε το Batmobile!

Το αυτοκίνητο του Batman
Ξεκινήσαμε την βόλτα μας στο μουσείο με διάφορα εκθέματα σχετικά με τα κόμιξ και τους σουπερ-ήρωες.


Χαρακτηριστικοί Αμερικάνικοι υπερήρωες: η Wonder Woman, οι X-Men, ο Captain America, ο Batman και ο Superman
Στη συνέχεια αρχίσαμε να βλέπουμε το τμήμα του μουσείου που είναι αφιερωμένο στις μεταφορές. Το τμήμα αυτό ήταν τεράστιο και περάσαμε αρκετή ώρα εκεί.
Ένα από τα πρώτα εκθέματα ήταν μια ατμομηχανή. Επίσης, υπήρχαν πάρα πολλά μοντέλα πλοίων: από ατμόπλοια μέχρι το Mauretania και τα σημερινά τεράστια φορτηγά πλοία.



Η ατμομηχανή (πάνω), το μοντέλο ενός ατμόπλοιου σαν αυτά που διέσχιζαν το Μισισιπί τον 19ο αιώνα μεταφέροντας ανθρώπους και βαμβάκι (μέση) και το μοντέλο του Mauretania (κάτω)

Το σωσίβιο ενός από τους επιζήσαντες από το ναυάγιο του Τιτανικού

Μοντέλα σημερινών φορτηγών πλοίων
Ειδική αναφορά γινόταν στη σχέση των Αμερικανών με το αυτοκίνητο και στην εξέλιξή του, από ένα απλό μέσο για τις αστικές μετακινήσεις στα μεγάλα road trips.





Πέρα από τα αυτοκίνητα (μέση), περιγράφονταν οι δυσκολίες της διάσχισης της χώρας στις αρχές του 20ου αιώνα (πάνω), ενώ υπήρχε και το σχεδιάγραμμα του γνωστότερου road trip, του Route 66 από το Σικάγο στο Λος Άντζελες (κάτω)
Ένα άλλο μεγάλο τμήμα, στο οποίο περάσαμε αρκετή ώρα, ήταν αφιερωμένο σε διάφορες επιστήμες και εφευρέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν στον ηλεκτρισμό και στη "μάχη" συνεχούς - εναλλασσόμενου ρεύματος.


Διάφοροι λαμπτήρες που είχε εφεύρει ο Thomas Edison


Η λειτουργία του μετασχηματιστή (πάνω) και μια μπαταρία παρόμοια με αυτή που είχε κατασκευάσει ο Alessandro Volta το 1800 (κάτω)
Υπήρχε επίσης αναφορά και στην εφεύρεση του βηματοδότη, από τον Earl Bakken, το 1957.

Η εξέλιξη στους βηματοδότες, από τα τέλη του '50 έως το '11
Σε μια άλλη αίθουσα γινόταν αναφορά σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ όπου έχουν αναπτυχθεί ραγδαία διάφορες βιομηχανίες. Μεταξύ αυτών, η κοιλάδα Santa Clara κοντά στο Σαν Φρανσίσκο (πλέον γνωστή ως "Silicon Valley"), απ’όπου και ξεκίνησαν πολλές εταιρίες υπολογιστών.


Η Silicon Valley (πάνω) αποτέλεσε τη γεννέτειρα πολλών εταιρειών - κολοσσών στους υπολογιστές, ενώ το ποντίκι (κάτω) κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Ερευνών του Stanford
Ένα άλλο τμήμα του μουσείου, ήταν αφιερωμένο στο οικονομικό σύστημα. Γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στο κραχ του ’29, στην ποτοαπαγόρευση και στην άνοδο των γκάνγκστερς εκείνη την περίοδο.



Το κραχ του '29 (πάνω) και η ποτοαπαγόρευση (μέση) συνέβαλλαν στην εξάπλωση των γκάνγκστερς, όπως ο Αλ Καπόνε (κάτω)

Η προσπάθεια του Roosevelt για την αντιμετώπιση της ύφεσης στις αρχές του '30, μέσω του New Deal
Από τα εκθέματα εκεί, μου έκανε εντύπωση ένα χαρτονόμισμα της Συνομοσπονδίας από το 1778 και ένα χαρτονόμισμα 100.000$ από το 1934.

Ένα χαρτονόμισμα 40$ από τα χρόνια της Συνομοσπονδίας (μέση) και ένα των 100.000$ από τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης (πάνω)
Ένα από τα ελάχιστα εκθέματα εκτός ΗΠΑ, ήταν ένα stone money από το νησί Yap της Ομοσπονδίας της Μικρονησίας (οι ντόπιοι το ονομάζουν "Rai"). Σήμερα το δολάριο ΗΠΑ έχει αντικαταστήσει τα τεράστια πέτρινα "νομίσματα" στις εκεί καθημερινές συναλλαγές. Όμως τα rai συνεχίζουν να αποτελούν σύμβολο κύρους για τους ντόπιους, αν και χρησιμοποιούνται πλέον κυρίως σε τελετές.

Το Rai αποτελεί σύμβολο κύρους στο Yap της Μικρονησίας, αν και δεν χρησιμοποιείται στις καθημερινές συναλλαγές (το δολάριο ΗΠΑ αποτελεί το εκεί εθνικό νόμισμα)
Στον χρόνο που μας απέμενε μέχρι να κλείσει το μουσείο, θα βλέπαμε την πτέρυγα για τις μάχες. Υπήρχαν εκθέματα από την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης, όπως μουσκέτα, κανόνια, καθώς και τμήμα από ένα διάτρητο από τις σφαίρες δέντρο.


Ένα κανόνι (πάνω) και ένας κορμός δέντρου διάτρητος από τις σφαίρες (κάτω), από την εποχή της Επανάστασης
Όσον αφορά την επανάσταση, γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη μάχη του Yorktown (πραγματοποιήθηκε το 1781 και ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη της επανάστασης). Επίσης, υπήρχε ένα μεγάλο άγαλμα του Washington, προφανώς εμπνευσμένο από τα αρχαία Ελληνικά αγάλματα, καθώς και ένας από τα πρώτα εθνόσημα της χώρας.


Το άγαλμα του George Washington (πάνω) και το εθνόσημο (κάτω)
Μεταξύ των εκθεμάτων για την Αμερικάνικη Επανάσταση, υπήρχε και ένα αντίγραφο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, με το πρωτότυπο να βρίσκεται στο κτήριο των National Archives.
Πέρα από την Αμερικάνικη Επανάσταση, αναλυόταν η τακτική πολέμου των Βορείων και των Νοτίων κατά τον εμφύλιο που ακολούθησε.
Ένα άλλο σημαντικό έκθεμα για την ιστορία της χώρας, ήταν η Star-Spangled Banner, με διαστάσεις 9x10 μέτρα. Η σημαία αυτή, που είναι η μοναδική επίσημη σημαία της χώρας με 15 ρίγες, υψώθηκε στο κάστρο McHenry κοντά στη Βαλτιμόρη κατά τον πόλεμο του 1812 με την Αγγλία. Λέγεται ότι η θέα της σημαίας ενέπνευσε τον Francis Scott Key να γράψει τους στίχους του Αμερικάνικου Εθνικού Ύμνου. Λόγω της φθοράς, απαγορευόταν η φωτογράφηση, αν και το σημείο που ήταν τοποθετημένη έτσι κι αλλιώς την καθιστούσε αδύνατη.
![_94. Star-Spangled Banner [ΠΗΓΗ SMITHSONIAN].png](https://www.travelstories.gr/community/data/attachment-files/2021/01/437318_87f1d66915e0d2db81d6fae88801bab7.png)
Η σημαία που κυμάτιζε στο κάστρο McHenry, λέγεται ότι ενέπνευσε τον Francis Scott Key να γράψει τον Εθνικό Ύμνο [πηγή: americanhistory.si.edu]
Στη συνέχεια, υπήρχαν εκθέματα όπως πολυβόλα και μάσκες αερίων από τον Α’ΠΠ.


Τα πολυβόλα (πάνω) και οι μάσκες αερίων (κάτω) ήταν χαρακτηριστικά εκθέματα στην αίθουσα για τον Α'ΠΠ
Μεγάλη αναφορά γινόταν και στον Β’ΠΠ. Πέρα από τα διάφορα όπλα εκείνης της περιόδου, υπήρχε και μια τεράστια φωτογραφία της Χιροσίμα, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας.



Μπαζούκα και αντιαρματικές νάρκες (πάνω), τουφέκια (μέση), όλμοι και φλογοβόλα (κάτω) από τον Β'ΠΠ

Φωτογραφία της ισοπεδωμένης Χιροσίμα, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας
Καθώς το μουσείο σε λίγο θα έκλεινε, αρχίσαμε να κατευθυνόμαστε προς την έξοδο. Λίγο μετά τις αίθουσες των Παγκοσμίων Πολέμων, βρισκόταν η αίθουσα για τον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε ένα ελικόπτερο Huey.

Το ελικόπτερο Huey, χαρακτηριστικό του πολέμου του Βιετνάμ
Η αλήθεια είναι ότι το μουσείο, πέρα από εξαιρετικά ενδιαφέρον, ήταν και τεράστιο. Υπήρξαν αίθουσες που δεν προλάβαμε να πάμε, όμως και πάλι μπορούσες να περάσεις ώρες στα εκθέματα που είδαμε.

Όπως και την πρώτη μέρα, καθίσαμε για μεσημεριανό (παρότι είχε περάσει τις 5...) σε μια από τις καντίνες μπροστά από το μουσείο για χοτ-ντογκ και πατάτες. Στο υπόλοιπο της μέρας, θα συνεχίζαμε τη βόλτα στην όχθη της Tidal Basin, φτάνοντας μέχρι το τέρμα, στο μνημείο του Jefferson.
Φτάνοντας στο μνημείο του Martin Luther King Jr, μας λύθηκε η απορία γιατί την ονόμασαν Tidal Basin (Παλιρροιακή Λεκάνη
Την προηγούμενη μέρα είχαμε φτάσει την ώρα της άμπωτης. Όμως σήμερα ήμασταν εκεί την ώρα της πλημμυρίδας. Μεγάλα τμήματα από το μονοπάτι που περνούσε μπροστά από το μνημείο του Franklin Roosevelt ήταν πλημμυρισμένα και δεν μπορούσες να τα διασχίσεις.


Το μονοπάτι που είχαμε διασχίσει χθες στην άμπωτη, σήμερα είχε πλημμυρίσει με τα νερά της Tidal Basin
Έτσι, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε ένα γειτονικό μονοπάτι, που περιέτρεχε κι αυτό την Tidal Basin για να κάνουμε τον γύρο.
Πλησιάζοντας το μνημείο του Jefferson, περάσαμε από την Ohio Bridge. Σε αυτό το σημείο είχαμε ωραία θέα, τόσο προς την πλευρά της Ουάσινγκτον, όσο και στην απέναντι όχθη του Potomac.



Η θέα προς την πόλη (πάνω και μέση) και στο ηλιοβασίλεμα (κάτω) από τη γέφυρα Ohio
Διασχίζοντας την Ohio Bridge, βρεθήκαμε στο μνημείο του George Mason. Ο George Mason ήταν ένας από τους ανθρώπους πίσω από την Χάρτα των Δικαιωμάτων (Bill of Rights). Για τον Mason, το πρώτο Σύνταγμα του 1787, ενώ έθετε τα θεμέλια για τη δομή της κυβέρνησης (εκτελεστικό / νομοθετικό / δικαστικό σώμα) και τις εξουσίες που θα είχε το κάθε σώμα, δεν καθόριζε ρητά αντίστοιχα δικαιώματα για τους πολίτες, ενώ αντίθετα νομιμοποιούσε τη δουλεία και το δουλεμπόριο. Η Χάρτα των Δικαιωμάτων τελικά προστέθηκε στο Σύνταγμα το 1791, με τη μορφή 10 τροπολογιών (amendments).

Το άγαλμα του George Mason
Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το πιο απομακρυσμένο μνημείο, το μνημείο του Jefferson. Ο Thomas Jefferson, πέρα από Πρόεδρος (1801-1809), ήταν φιλόσοφος, αρχιτέκτονας, ενώ επιπλέον ήταν από τους κύριους συντάκτες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Ακόμα, όντας διπλωμάτης στο Παρίσι, κατάφερε να εξασφαλίσει την Γαλλική στήριξη στον Αμερικανικό αγώνα για την Ανεξαρτησία, ενώ ήταν και από τους κύριους συνεργάτες του La Fayette.
Το μνημείο μοιάζει κάπως με το Πάνθεον της Ρώμης. Η κύρια διαφορά είναι ότι ο θόλος περιβάλλεται από κίονες Ιονικού ρυθμού. Αν και όταν το επισκεφθήκαμε γίνονταν εργασίες συντήρησης, το ίδιο το μνημείο ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο.
Κάτω από τον θόλο βρίσκεται το άγαλμα του Jefferson, ύψους 6 μέτρων. Επειδή το μνημείο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ (1943), το άγαλμα αρχικά ήταν κατασκευασμένο από γύψο, καθώς τα μέταλλα όπως ο μπρούτζος χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων. Το μπρούτζινο άγαλμα που βρίσκεται σήμερα εκεί, τοποθετήθηκε το 1947. Το ίδιο το άγαλμα κοιτάζει προς το Λευκό Οίκο, ενώ τριγύρω του βρίσκονται χαραγμένα αποσπάσματα από διάφορα γραπτά του Jefferson.



Το άγαλμα του Jefferson (πάνω και μέση) και ένα από τα αποσπάσματα που είναι χαραγμένα στους τοίχους του μνημείου (κάτω)
Ενώ το μνημείο είναι το πιο απομακρυσμένο, παραμένει και αυτό ιδιαίτερα δημοφιλές. Συνέχεια ερχόντουσαν γκρουπς, είτε με παιδιά είτε με ενήλικες (πίσω από το μνημείο υπήρχαν πολλά λεωφορεία), και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο μοναδικό διάλειμμα 1-2 λεπτών που δεν γινόταν χαμός γύρω από το άγαλμα. Πάντως το μνημείο αυτό ήταν εκείνο που μου άρεσε περισσότερο, ενώ οι ιδέες του Jefferson παρέμεναν πολύ μπροστά από την εποχή του.

Και η σημερινή ήταν μια γεμάτη μέρα. Το Μουσείο Αμερικάνικης Ιστορίας ήταν τεράστιο με πάρα πολλά εκθέματα. Από την άλλη, το μνημείο του Mason δεν το ήξερα καν πριν πάμε, δεν το είχα σημειώσει σε κάποιον οδηγό ενώ προετοιμάζαμε το ταξίδι μας. Απλά το είδαμε τυχαία, φτάνοντας στο τέλος της γέφυρας Ohio. Όσον αφορά αυτό του Jefferson, πραγματικά με εντυπωσίασε. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα λόγια που είχε χαραγμένα στους τοίχους: ιδιαίτερα ο παραλληλισμός του ότι "μια κοινωνία με απαρχαιωμένους θεσμούς είναι σαν έναν ενήλικα που συνεχίζει να φοράει τα ίδια ρούχα που του έκαναν όταν ήταν παιδί"...
Last edited: