Sassenach77
Member
- Μηνύματα
- 8.096
- Likes
- 24.234
- Επόμενο Ταξίδι
- Ελλάδα
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γη του Πυρός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 12 Ιουλίου 2020 – Καμμένα Βούρλα και άφιξη στη Χαλκίδα
- 13 Ιουλίου 2020 – Χαλκίδα και η μετάβαση στη Λίμνη
- 14 Ιουλίου 2020 – Ροβιές, Δρυμώνας, Λουτρά Αιδηψού
- 15 Ιουλίου 2020 – Λουτρά Αιδηψού & Λιχαδονήσια
- 16 Ιουλίου 2020 – Ωρεοί, Ιστιαία, Ελληνικά, Αγία Άννα, Αχλάδι
- 17 Ιουλίου 2020 – Κερασιά, Παραλία Ελληνικών, Παπάδες, ‘κρυφό’ Σαρακήνικο
- 18 Ιουλίου 2020 – Διαδρομή: Στροφυλιά-Μαντούδι-Προκόπι-Πήλι-Σαρακήνικο-Λιμνιώνας-Πετάλη-Αγία Ειρήνη-Κούτουρλα-Κύμη
- 19 Ιουλίου 2020 – Διαδρομή: Μετόχι-Στρόπωνες-Βύθουρη-Στενή (μέσω Καθενών)-Χιλιαδού-Κύμη
- 20 Ιουλίου 2020 – Κύμη-Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρα-Χωνευτικό-Χηλή-Βίταλα-Θάψα-Μουρτερή
- 21 Ιουλίου 2020, Μέρος 1ο – Ποταμία, Οξύλιθος, Αγία Θέκλα, Αυλωνάρι
- 21 Ιουλίου 2020, Μέρος 2ο – Οκτωνιά, Άγιοι Απόστολοι, Ζάρακες, Δρακόσπιτα, Στύρα, Κάρυστος
- 22 Ιουλίου 2020 – Κάρυστος, Μύλοι, Πλατανιστός, Παραλία Ποτάμι, Παραλία Κάβος
- 23 Ιουλίου 2020 – Ακρωτήριο Καφηρέας ή Κάβο Ντόρο, Αγ.Δημήτριος
- 24 Ιουλίου 2020 – Νέα Στύρα, Αλιβέρι, Ερέτρια
- 25 Ιουλίου 2020 – Αρχαιολογικό Μουσείο & Αρχαιολογικός χώρος Ερέτριας, Επιστροφή
22 Ιουλίου 2020 – Κάρυστος, Μύλοι, Πλατανιστός, Παραλία Ποτάμι, Παραλία Κάβος
Το συγκεκριμένο πρωινό ξυπνήσαμε με το πάσο μας. Το πρόγραμμα σήμερα είχε μπόλικη Κάρυστο, κάποιες παραλίες και χωριά σχετικά κοντά στη Κάρυστο και ανάβαση στο όρος Όχη, με σκοπό να δούμε το Δρακόσπιτο που υπάρχει στη κορυφή της . Το τελευταίο όμως είχε βγει από το πρόγραμμα, γιατί είχε προηγηθεί η επίσκεψη στα Δρακόσπιτα των Στύρων.
Το πρωινό στο ξενοδοχείο σερβιρίζονταν σε ανοιχτό χώρο, στη βεράντα, από το προσωπικό. Διαλέγαμε τραπέζι και μας έφερναν στάνταρ πιάτα, όλα τυλιγμένα με μεμβράνη, πάντα χυμό πορτοκάλι και κάποια άλλα ροφήματα όπως ο καφές ή το τσάι μπορούσαμε να τα διαλέξουμε επιπροσθέτως. Από άποψη αποφυγής συνωστισμού, ήταν ο καλύτερος τρόπος σερβιρίσματος πρωινού. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχεις την επιλογή του μπουφέ, κάτι που δεν με ενδιέφερε στη προκειμένη περίπτωση. Άλλωστε το πρωινό ήταν ικανοποιητικότατο!
Την ώρα που τρώγαμε προσέξαμε ότι έπνεαν ισχυροί άνεμοι, κάτι που προμήνυε ότι δύσκολα θα κάναμε μπάνιο σε παραλίες ανοιχτές προς το Αιγαίο…το χθεσινοβραδινό αεράκι είχε μετατραπεί σε δυνατό αέρα, σίγουρα άνω των 7 μποφόρ!
Κάρυστος & Μύλοι
Πρώτη μας στάση ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου, το οποίο απείχε μόλις λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο μας. Στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Γιοκάλειου Πνευματικού Ιδρύματος, στη Πλατεία Μαξιμιλιανού. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η Βιβλιοθήκη Καρύστου.
Προς τέρψη των ματιών μου ο αυλόγυρος ήταν περιποιημένος, σε σχέση πάντα με αυτόν που είχα αντικρίσει στη Χαλκίδα, αν και έχω δει πολύ καλύτερους! Στα αριστερά τον κοσμεί ένας παλιός οδοστρωτήρας. Στην είσοδο και πριν μπούμε στους εσωτερικούς χώρους, μας είπαν να φορέσουμε μάσκες. Μπαίνοντας στα δεξιά βρίσκεται η είσοδος της βιβλιοθήκης, η οποία ήταν κλειστή και δεν μπόρεσα να μπω, αλλά αρκέστηκα σε μια ‘κλεφτή’ ματιά μόνο, ενώ στα αριστερά ήταν η είσοδος του μουσείου.
Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται γλυπτά Καρυστίας (κλασικών-ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων), ευρήματα από τα Δρακόσπιτα (΄Οχης και Στύρων), επιγραφές και πήλινα ειδώλια διαφόρων περιοχών της Καρύστου. Ένα από τα ευρήματα, που κοσμεί το μουσείο, είναι ένα μαρμάρινο τραπεζοφόρο με παράσταση Έρωτα. Τα τρία δομικά στοιχεία του τραπεζοφόρου, ο πεσσός, η διακοσμητική μορφή του θεού Έρωτα και ο πλίνθος έχουν κατασκευαστεί από ένα κομμάτι μαρμάρου, κάτι που χαρακτηρίζει τη μαζική παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων. Παρόλα αυτά είναι όμορφα σμιλεμένο με πολλές λεπτομέρειες.
Ευρήματα από τα Δρακόσπιτα
Αναθηματικό ανάγλυφο με τον ανακεκλιμένο Ηρακλή
Επιτύμβια στήλη του Θεοκλή (300-200 π.Χ.) - Μύλοι Καρύστου
Το μουσείο της Καρύστου είναι ένα μικρό μουσείο, αξιοπρεπές, στο οποίο έχει γίνει προσπάθεια να αναδειχθεί η ιστορία της γύρω περιοχής, αλλά έχει δρόμο ακόμα…Η είσοδος κοστίζει 3€/άτομο.
Βγαίνοντας από το μουσείο είδαμε και το Μπούρτζι ξανά, με το φως της μέρας, που αποτελεί τμήμα ενετικού φρουρίου του 15ου αιώνα.
Επόμενη μας στάση ήταν στο Δημαρχείο Καρύστου. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, σωστό έργο τέχνης, που η γενική μορφή του και τα επί μέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του συνθέτουν τυπικό δείγμα δημόσιου κτιρίου του περασμένου αιώνα.
Απέναντι από το Δημαρχείο βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Νικολάου με τους μπλε τρούλους του.
Στην συνέχεια ψάχναμε μέσα στη πόλη να βρούμε ένα σημείο ενδιαφέροντος, για το οποίο είχαμε διαβάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα Μαυσωλείο επιφανούς ρωμαίου αξιωματούχου, το οποίο είχε σχήμα ναού με ιωνικούς κίονες. Σήμερα διακρίνονται οι πέντε βαθμίδες του και χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ.
***
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Κοκκινόκαστρο ή Castello Rossο των Λομβαρδών!
Στη σημερινή θέση του κάστρου πρωτο χτίστηκε οχυρό φρούριο από τους Καρυστινούς το 1030μ.Χ, για να προφυλαχθούν από τους αιμοχαρής κουρσάρους που λεηλατούσαν τα παράλια του Αιγαίου.
Λένε πως πήρε το όνομά του από το κεραμιδί χρώμα της τοιχοποιίας του. Το φρούριο αυτό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και έμεινε απόρθητο παρα τις επιθέσεις των Ελλήνων αγωνιστών του 1821
Πήραμε ένα καφέ στο χέρι, μπήκαμε στον Κίτσο και κατευθυνθήκαμε προς τους Μύλους. Περάσαμε το χωριό και πρώτα πήγαμε προς Γραμπια να δούμε το τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου που διασώζεται στις παρυφές του λόφου του κάστρου.
Η διαδρομή για το κάστρο σταματάει μπροστά στην είσοδο, κάνοντας την πρόσβαση σε αυτό πολύ εύκολη. Φτάνοντας, λοιπόν, εκεί αφήσαμε το αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε την προσέγγιση με τα πόδια, η οποία γινόταν με δυσκολία λόγω του δυνατού αέρα! Αφού προσπεράσαμε το μέρος του γκρεμισμένου τοίχου, περάσαμε κάτω από τα πεύκα και φτάσαμε στην ανατολική εσωτερική είσοδο του κάστρου.
Η θέα του κόλπου της Καρύστου από το κάστρο είναι πανοραμική. Δυστυχώς και εδώ κάποιοι θεωρούν πως ξέρουν να αγαπούν, χωρίς κάποιος να τους έχει μάθει οτι πρώτα πρέπει να σέβονται… Στη κορυφή του κάστρου δεσπόζει το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και εκτός από τη πανοραμική θέα προς τον κόλπο θαυμάσαμε και τη απίστευτη θέα προς το όρος Όχη!
Όταν ξεκινήσαμε να κατηφορίζουμε ο αέρας ήθελε προσοχή γιατί μας έσπρωχνε απότομα, ειδικά εμένα, και υπήρχε κίνδυνος πτώσης. Μπήκαμε στο χωριό και χαζέψαμε κάποια όμορφα σπίτια-μύλους και μετά ρωτήσαμε για το μονοπάτι προς την κορυφή της Όχης. Μας είπαν ότι φτάνεις πρώτα στις ‘πηγές’ με αυτοκίνητο και μετά ξεκινάει η πεζοπορία. Για να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα αν φτάσαμε ή όχι στις ‘πηγές…πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσε να φτάσει ο Κίτσος και μετά γυρίσαμε.
Πήραμε έναν δρόμο που έφτανε πιο ψηλά και απέναντι από το κάστρο και είχε ακόμα καλύτερη πανοραμική θέα του κόλπου, του κάστρου και του όρους. Αφού βγάλαμε τις φωτογραφίες μας γυρίσαμε στη πόλη.
Πλατανιστός
Φύγαμε κατευθείαν για το Πλατανιστό μέσω του Αετού. Ο Αετός είναι ένα χωριό πολύ ‘Κυκλαδίτικο’ όσον αφορά την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Σε όλη τη διαδρομή βλέπαμε γυμνά βουνά και ανεμογεννήτριες από τη μια μεριά και την Άνδρο από την άλλη! Ο δρόμος ορεινός με πολλές στροφές, αλλά καλός. Μετά από τρία τέταρτα περίπου είχαμε φτάσει στο Πλατανιστό
Ο Πλατανιστός είναι ένα ημιορεινό χωριό με λιγοστούς κατοίκους. Έχει πάρει το όνομά του από τη πλούσια βλάστηση σε πλατάνια που έχει, και αποτελεί πόλο έλξης λόγω της φυσικής του θέσης στη πλαγιά του βουνού, με το πέτρινο γεφύρι και τα νερά που ρέουν και σχηματίζουν καταρράκτη προσφέροντας δροσιά, ειδικά το καλοκαίρι.
Κατεβήκαμε στον καταρράκτη και περπατήσαμε προς τα πάνω κατά μήκος του ρυακιού. Δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο γιατί δεν σχηματίζεται βάθρα, αλλά μια δροσιά την εισπράττεις όπως και να ‘χει!
Παραλία Ποτάμι
Ως στιγμής δεν είχαμε κάνει μπάνιο και ήμασταν σχεδόν σίγουροι, ότι και στην επόμενη στάση δεν θα κάναμε πάλι…Συνεχίσαμε από το Πλατανιστό και μετά από λίγα χιλιόμετρα στρίψαμε δεξιά προς παραλία Ποτάμι και αρχίσαμε να κατηφορίζουμε.
Όταν φτάσαμε κάτω ακολουθήσαμε τις πινακίδες προς μια ταβέρνα που υπάρχει εκεί με το όνομα ‘Αιγαίο’. Είχε περάσει η ώρα και έπρεπε να φάμε! Δίπλα ακριβώς υπήρχε και μία εκκλησία και μάλλον ενοικιαζόμενα δωμάτια, σύμφωνα με τις ‘γραφές’…κατά τ’ άλλα δεν υπήρχε ψυχή και οι άνεμοι έπνεαν τόσο δυνατά που νόμιζα ότι θα πετάξω αν αφεθώ! Η παραλία είναι μια τεράστια πισίνα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να μπούμε…
Φάγαμε δύο μερίδες κοτόπουλο με πατάτες, σαλάτα, τυρί και μια μπύρα και πληρώσαμε 24,50€ σύνολο. Το κοτόπουλο ήταν από τα πιο ζουμερά που έχω φάει και ήταν γενικά απόλαυση. Η κυρία που διατηρεί τη ταβέρνα ευγενέστατη και εξυπηρετική σε όλα!
Παραλία Κάβος - Αλυκές Beach Cafe
Πήραμε το δρόμο του γυρισμού, ψάχνοντας παραλία για μπάνιο. Το δελφίνι δεν είχε βραχεί σήμερα και εμφάνιζε συμπτώματα στέρησης. Άρχισε η γκρίνια, οπότε κατευθυνθήκαμε στα σημεία που θεωρούσαμε απάνεμα (λέμε τώρα). Καταλήξαμε στο Αλυκές Beach Cafe που αποδείχτηκε πολύ καλό και ο αέρας δεν ήταν τόσο δυνατός μέσα στο κόλπο. Η θάλασσα ωραία και δροσερή, οπότε στρωθήκαμε εκεί όλο το απόγευμα για καφέ και μπάνιο.
***
Το βράδυ βγήκαμε βόλτα. Φάγαμε μία κρέπα και αφού περπατήσαμε λίγο, κάτσαμε σε ένα συμπαθητικό μαγαζί για να πιούμε και τη μπυρίτσα μας.
Την άλλη μέρα είχαμε, ουκ ολίγα χιλιόμετρα να διανύσουμε, σε δύσκολους δρόμους...
Το συγκεκριμένο πρωινό ξυπνήσαμε με το πάσο μας. Το πρόγραμμα σήμερα είχε μπόλικη Κάρυστο, κάποιες παραλίες και χωριά σχετικά κοντά στη Κάρυστο και ανάβαση στο όρος Όχη, με σκοπό να δούμε το Δρακόσπιτο που υπάρχει στη κορυφή της . Το τελευταίο όμως είχε βγει από το πρόγραμμα, γιατί είχε προηγηθεί η επίσκεψη στα Δρακόσπιτα των Στύρων.
Το πρωινό στο ξενοδοχείο σερβιρίζονταν σε ανοιχτό χώρο, στη βεράντα, από το προσωπικό. Διαλέγαμε τραπέζι και μας έφερναν στάνταρ πιάτα, όλα τυλιγμένα με μεμβράνη, πάντα χυμό πορτοκάλι και κάποια άλλα ροφήματα όπως ο καφές ή το τσάι μπορούσαμε να τα διαλέξουμε επιπροσθέτως. Από άποψη αποφυγής συνωστισμού, ήταν ο καλύτερος τρόπος σερβιρίσματος πρωινού. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχεις την επιλογή του μπουφέ, κάτι που δεν με ενδιέφερε στη προκειμένη περίπτωση. Άλλωστε το πρωινό ήταν ικανοποιητικότατο!
Την ώρα που τρώγαμε προσέξαμε ότι έπνεαν ισχυροί άνεμοι, κάτι που προμήνυε ότι δύσκολα θα κάναμε μπάνιο σε παραλίες ανοιχτές προς το Αιγαίο…το χθεσινοβραδινό αεράκι είχε μετατραπεί σε δυνατό αέρα, σίγουρα άνω των 7 μποφόρ!
Κάρυστος & Μύλοι
Πρώτη μας στάση ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου, το οποίο απείχε μόλις λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο μας. Στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Γιοκάλειου Πνευματικού Ιδρύματος, στη Πλατεία Μαξιμιλιανού. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η Βιβλιοθήκη Καρύστου.

Προς τέρψη των ματιών μου ο αυλόγυρος ήταν περιποιημένος, σε σχέση πάντα με αυτόν που είχα αντικρίσει στη Χαλκίδα, αν και έχω δει πολύ καλύτερους! Στα αριστερά τον κοσμεί ένας παλιός οδοστρωτήρας. Στην είσοδο και πριν μπούμε στους εσωτερικούς χώρους, μας είπαν να φορέσουμε μάσκες. Μπαίνοντας στα δεξιά βρίσκεται η είσοδος της βιβλιοθήκης, η οποία ήταν κλειστή και δεν μπόρεσα να μπω, αλλά αρκέστηκα σε μια ‘κλεφτή’ ματιά μόνο, ενώ στα αριστερά ήταν η είσοδος του μουσείου.



Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται γλυπτά Καρυστίας (κλασικών-ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων), ευρήματα από τα Δρακόσπιτα (΄Οχης και Στύρων), επιγραφές και πήλινα ειδώλια διαφόρων περιοχών της Καρύστου. Ένα από τα ευρήματα, που κοσμεί το μουσείο, είναι ένα μαρμάρινο τραπεζοφόρο με παράσταση Έρωτα. Τα τρία δομικά στοιχεία του τραπεζοφόρου, ο πεσσός, η διακοσμητική μορφή του θεού Έρωτα και ο πλίνθος έχουν κατασκευαστεί από ένα κομμάτι μαρμάρου, κάτι που χαρακτηρίζει τη μαζική παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων. Παρόλα αυτά είναι όμορφα σμιλεμένο με πολλές λεπτομέρειες.



Ευρήματα από τα Δρακόσπιτα

Αναθηματικό ανάγλυφο με τον ανακεκλιμένο Ηρακλή

Επιτύμβια στήλη του Θεοκλή (300-200 π.Χ.) - Μύλοι Καρύστου
Το μουσείο της Καρύστου είναι ένα μικρό μουσείο, αξιοπρεπές, στο οποίο έχει γίνει προσπάθεια να αναδειχθεί η ιστορία της γύρω περιοχής, αλλά έχει δρόμο ακόμα…Η είσοδος κοστίζει 3€/άτομο.
Βγαίνοντας από το μουσείο είδαμε και το Μπούρτζι ξανά, με το φως της μέρας, που αποτελεί τμήμα ενετικού φρουρίου του 15ου αιώνα.

Επόμενη μας στάση ήταν στο Δημαρχείο Καρύστου. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, σωστό έργο τέχνης, που η γενική μορφή του και τα επί μέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του συνθέτουν τυπικό δείγμα δημόσιου κτιρίου του περασμένου αιώνα.


Απέναντι από το Δημαρχείο βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Νικολάου με τους μπλε τρούλους του.

Στην συνέχεια ψάχναμε μέσα στη πόλη να βρούμε ένα σημείο ενδιαφέροντος, για το οποίο είχαμε διαβάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα Μαυσωλείο επιφανούς ρωμαίου αξιωματούχου, το οποίο είχε σχήμα ναού με ιωνικούς κίονες. Σήμερα διακρίνονται οι πέντε βαθμίδες του και χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ.

***
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Κοκκινόκαστρο ή Castello Rossο των Λομβαρδών!

Στη σημερινή θέση του κάστρου πρωτο χτίστηκε οχυρό φρούριο από τους Καρυστινούς το 1030μ.Χ, για να προφυλαχθούν από τους αιμοχαρής κουρσάρους που λεηλατούσαν τα παράλια του Αιγαίου.
Λένε πως πήρε το όνομά του από το κεραμιδί χρώμα της τοιχοποιίας του. Το φρούριο αυτό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και έμεινε απόρθητο παρα τις επιθέσεις των Ελλήνων αγωνιστών του 1821

Πήραμε ένα καφέ στο χέρι, μπήκαμε στον Κίτσο και κατευθυνθήκαμε προς τους Μύλους. Περάσαμε το χωριό και πρώτα πήγαμε προς Γραμπια να δούμε το τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου που διασώζεται στις παρυφές του λόφου του κάστρου.



Η διαδρομή για το κάστρο σταματάει μπροστά στην είσοδο, κάνοντας την πρόσβαση σε αυτό πολύ εύκολη. Φτάνοντας, λοιπόν, εκεί αφήσαμε το αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε την προσέγγιση με τα πόδια, η οποία γινόταν με δυσκολία λόγω του δυνατού αέρα! Αφού προσπεράσαμε το μέρος του γκρεμισμένου τοίχου, περάσαμε κάτω από τα πεύκα και φτάσαμε στην ανατολική εσωτερική είσοδο του κάστρου.





Η θέα του κόλπου της Καρύστου από το κάστρο είναι πανοραμική. Δυστυχώς και εδώ κάποιοι θεωρούν πως ξέρουν να αγαπούν, χωρίς κάποιος να τους έχει μάθει οτι πρώτα πρέπει να σέβονται… Στη κορυφή του κάστρου δεσπόζει το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και εκτός από τη πανοραμική θέα προς τον κόλπο θαυμάσαμε και τη απίστευτη θέα προς το όρος Όχη!










Όταν ξεκινήσαμε να κατηφορίζουμε ο αέρας ήθελε προσοχή γιατί μας έσπρωχνε απότομα, ειδικά εμένα, και υπήρχε κίνδυνος πτώσης. Μπήκαμε στο χωριό και χαζέψαμε κάποια όμορφα σπίτια-μύλους και μετά ρωτήσαμε για το μονοπάτι προς την κορυφή της Όχης. Μας είπαν ότι φτάνεις πρώτα στις ‘πηγές’ με αυτοκίνητο και μετά ξεκινάει η πεζοπορία. Για να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα αν φτάσαμε ή όχι στις ‘πηγές…πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσε να φτάσει ο Κίτσος και μετά γυρίσαμε.



Πήραμε έναν δρόμο που έφτανε πιο ψηλά και απέναντι από το κάστρο και είχε ακόμα καλύτερη πανοραμική θέα του κόλπου, του κάστρου και του όρους. Αφού βγάλαμε τις φωτογραφίες μας γυρίσαμε στη πόλη.

Πλατανιστός
Φύγαμε κατευθείαν για το Πλατανιστό μέσω του Αετού. Ο Αετός είναι ένα χωριό πολύ ‘Κυκλαδίτικο’ όσον αφορά την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Σε όλη τη διαδρομή βλέπαμε γυμνά βουνά και ανεμογεννήτριες από τη μια μεριά και την Άνδρο από την άλλη! Ο δρόμος ορεινός με πολλές στροφές, αλλά καλός. Μετά από τρία τέταρτα περίπου είχαμε φτάσει στο Πλατανιστό



Ο Πλατανιστός είναι ένα ημιορεινό χωριό με λιγοστούς κατοίκους. Έχει πάρει το όνομά του από τη πλούσια βλάστηση σε πλατάνια που έχει, και αποτελεί πόλο έλξης λόγω της φυσικής του θέσης στη πλαγιά του βουνού, με το πέτρινο γεφύρι και τα νερά που ρέουν και σχηματίζουν καταρράκτη προσφέροντας δροσιά, ειδικά το καλοκαίρι.






Κατεβήκαμε στον καταρράκτη και περπατήσαμε προς τα πάνω κατά μήκος του ρυακιού. Δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο γιατί δεν σχηματίζεται βάθρα, αλλά μια δροσιά την εισπράττεις όπως και να ‘χει!



Παραλία Ποτάμι
Ως στιγμής δεν είχαμε κάνει μπάνιο και ήμασταν σχεδόν σίγουροι, ότι και στην επόμενη στάση δεν θα κάναμε πάλι…Συνεχίσαμε από το Πλατανιστό και μετά από λίγα χιλιόμετρα στρίψαμε δεξιά προς παραλία Ποτάμι και αρχίσαμε να κατηφορίζουμε.


Όταν φτάσαμε κάτω ακολουθήσαμε τις πινακίδες προς μια ταβέρνα που υπάρχει εκεί με το όνομα ‘Αιγαίο’. Είχε περάσει η ώρα και έπρεπε να φάμε! Δίπλα ακριβώς υπήρχε και μία εκκλησία και μάλλον ενοικιαζόμενα δωμάτια, σύμφωνα με τις ‘γραφές’…κατά τ’ άλλα δεν υπήρχε ψυχή και οι άνεμοι έπνεαν τόσο δυνατά που νόμιζα ότι θα πετάξω αν αφεθώ! Η παραλία είναι μια τεράστια πισίνα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να μπούμε…




Φάγαμε δύο μερίδες κοτόπουλο με πατάτες, σαλάτα, τυρί και μια μπύρα και πληρώσαμε 24,50€ σύνολο. Το κοτόπουλο ήταν από τα πιο ζουμερά που έχω φάει και ήταν γενικά απόλαυση. Η κυρία που διατηρεί τη ταβέρνα ευγενέστατη και εξυπηρετική σε όλα!
Παραλία Κάβος - Αλυκές Beach Cafe
Πήραμε το δρόμο του γυρισμού, ψάχνοντας παραλία για μπάνιο. Το δελφίνι δεν είχε βραχεί σήμερα και εμφάνιζε συμπτώματα στέρησης. Άρχισε η γκρίνια, οπότε κατευθυνθήκαμε στα σημεία που θεωρούσαμε απάνεμα (λέμε τώρα). Καταλήξαμε στο Αλυκές Beach Cafe που αποδείχτηκε πολύ καλό και ο αέρας δεν ήταν τόσο δυνατός μέσα στο κόλπο. Η θάλασσα ωραία και δροσερή, οπότε στρωθήκαμε εκεί όλο το απόγευμα για καφέ και μπάνιο.



***
Το βράδυ βγήκαμε βόλτα. Φάγαμε μία κρέπα και αφού περπατήσαμε λίγο, κάτσαμε σε ένα συμπαθητικό μαγαζί για να πιούμε και τη μπυρίτσα μας.

Την άλλη μέρα είχαμε, ουκ ολίγα χιλιόμετρα να διανύσουμε, σε δύσκολους δρόμους...