Γερμανία Κροατία Σλοβενία Τα τριήμερα των εκκρεμοτήτων: Ljubljana/Zagreb, Heidelberg/Nuremberg, πρωτομαγιάς & πνεύματος και σίγουρα οινοπνεύματος.

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

Τα τριήμερα των εκκρεμοτήτων: Ljubljana/Zagreb, Heidelberg/Nuremberg, πρωτομαγιάς & πνεύματος και σίγουρα οινοπνεύματος.


Δύο απανωτές εκδρομές, δύο κοντινά τριήμερα για την ακρίβεια σε μία κοινή ιστορία. Γιατί κοινή; Διότι πάρα πολύ απλά συνέβησαν σχεδόν μέσα σ’ ένα μήνα και αμφότερες οργανώθηκαν με παρόμοια λογική, κυριότερα όμως είχαν κοινό ταξιδιωτικό μοτίβο, κάτι που θα καταλάβετε στην εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Ίδιος τρόπος ταξιδιού με αεροπλάνα & λεωφορεία, ίδιες πάνω κάτω τιμές, μα πάνω απ’ όλα ίδιο ωραίο συναίσθημα και στις δύο εκδρομές.

Το απωθημένο είναι βαριά λέξη, πόσο μάλλον για τέτοια ταξίδια εντός ευρωπαϊκής ζώνης. Είναι δεδομένο πλέον πως τα τελευταία χρόνια η ζωή μας έχει γίνει ευκολότερη, συνδυάζοντας αρμονικά και αρκετά ευέλικτα όλα τα μεταφορικά μέσα, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται ιδιαίτερα πολύς χρόνος όπως παλαιότερα προκειμένου να επισκεφτούμε ένα προορισμό χωρίς απευθείας αεροπορική σύνδεση. Εκκρεμότητες λοιπόν και μικροί πόθοι.

Η ιστορία θ’ αρχίσει από την Λιουμπλιάνα, ταξίδι που προηγήθηκε χρονικά άλλωστε (τριήμερο πρωτομαγιάς), μια πόλη που είχε μπει για τα καλά στο μυαλό μου κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου στο Ζάγκρεμπ τον Γενάρη του 2022. Τι κι αν οι περισσότεροι αρέσκονται σε μια ημερήσια εκδρομή προς τα κει, εμένα μου είχε καρφωθεί να της αφιερώσω ξεχωριστά το χρόνο που της πρέπει και πιστέψτε με, ο χρόνος αυτός αξίζει με το παραπάνω.

CoverLJB2.jpg


Ακολούθως στο δεύτερο στη σειρά ταξίδι (Αγ. Πνεύματος) έρχεται η Χαϊδελβέργη, που υπήρχε χρόνια ως επιλογή, αλλά ποτέ δεν είχε τύχει να βολέψουν πτήσεις και ημέρες. Εγγύηση ταξιδιωτικά η Γερμανία και παραδόξως φθηνή επιλογή στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, πόσο μάλλον όταν η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε να καταφέρω να δω μια πόλη που την κυνηγούσα καιρό και σίγουρα με αντάμειψε για την επιμονή μου σ’ αυτήν.

CoverHEI2.jpg


Όπως ήδη θα ‘χετε καταλάβει οι δύο αυτές πόλεις αποτελούν την κατάληξη των εκδρομών, για τις οποίες χρειάστηκε να σχεδιαστούν αρμονικά μελετώντας το πλάνο πτήσεων και μετακινήσεων. Αφενός για τη μία χρειάστηκε το Ζάγκρεμπ, αφετέρου για την άλλη η Νυρεμβέργη, πόλεις στις οποίες μπήκαν και οι απαραίτητες διανυκτερεύσεις στη συνέχεια για να δώσουν μια ποικιλία στα ταξίδια, κάτι που δεν ήταν απαραίτητο. Ασχέτως αν συνέβη σε λίγες μόνο μέρες με ότι συνεπάγεται αυτό από πλευράς μετακινήσεων αποδείχτηκε μια εξαιρετική ιδέα.


Αρκετά όμως με τις αναλύσεις επί αναλύσεων, φλυαρώ σε μια ακόμη ιστορία που ξεκινά με την προσδοκία να βγει μικρή και συνοπτική αυτή τη φορά, κάτι που θα δείξει στην πορεία. Πάμε στα διαδικαστικά κι αμέσως στη δράση.

Πάμε Σλοβενία, Κροατία, Γερμανία!

 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Επιτέλους! Wait..."μικρή"? "συνοπτική"? Δυο σε ενα?
Ε συνοπτική τώρα και συ, με ξέρεις, πάλι με βλέπω να ξεφεύγω... :haha:

Ααα μάλλον κάποιος βιάζεται να φύγει διακοπές :haha:
Μπορεί να βιάζεται για να γράψει για επιπλέον νησιά της άγονης γραμμής, δε ξέρεις.:cool:
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Επιτέλους! Storytime!
Ε καλά δεν άργησα και πολύ, ένας μήνας πέρασε. :haha:

Και για δύο πόλεις που πάντα είχα στο μάτι (ειδικά τη Λιουμπλιάνα!)
Εύκολες και οικονομικές εκδρομές και οι δύο για εμάς που φεύγουμε από Θεσσαλονίκη, θα εξηγήσω αναλυτικα!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Σχεδιασμός εκδρομών



Στο κεφάλαιο αυτό θα καταλάβετε πιστεύω τι εννοώ περί κοινού μοτίβου και στις δύο εκδρομές.

Ας ξεκινήσω από το δεύτερο βασικότερο που είναι το αεροπορικό εισιτήριο. Λέω δεύτερο γιατί πλέον εντός Ευρώπης πρέπει πρώτα να κοιτάμε τιμή διαμονής και μετά να κλείνουμε αεροπορικό…

Η Ryan της καρδιάς μας ήταν και πάλι εδώ για να κάνει το θαύμα της, ακόμα και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς με υπεραυξημένες τιμές. Αεροπορικό για Ζάγκρεμπ στην πρώτη περίπτωση με 66€ μετ’ επιστροφής και για Νυρεμβέργη στη δεύτερη σε κόστος 72€ μετ’ επιστροφής, τιμές αρκετά καλές σε σχέση με όσα άκουγα κι έβλεπα τον τελευταίο καιρό. Να πω εδώ ότι τα εισιτήρια (και οι εκδρομές γενικώς) κλείστηκαν ένα μήνα και κάτι πριν το ταξίδι και στις δύο περιπτώσεις.

Το άλλο που έπρεπε να ‘χω στο μυαλό μου σχεδιάζοντας ήταν οι μετακινήσεις, μελετώντας προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα. Ασύγκριτα καλύτερο σε θέμα τιμής και δρομολογίων αποδείχτηκε το αγαπημένο εδώ και καιρό Flixbus που ήρθε για να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. H διαδρομή Ζάγκρεμπ – Λιουμπλιάνα – Ζάγκρεμπ κόστισε περί τα 38€, ενώ αυτή από Νυρεμβέργη σε Χαϊδελβέργη και πίσω 32€ παρόλο που ήταν χρονικά μεγαλύτερη κατά μία ώρα.

Είχε προηγηθεί όπως αναφέρω η έρευνα για τη διαμονή στις τέσσερις πόλεις. Ξεκινώντας από τη Λιουμπλιάνα η οποία για κάποιο ανεξήγητο σε μένα λόγο έχει ακριβή διαμονή, επιλέξαμε το Hostel 24 στην τιμή των 65€/βράδυ, με μόνο κριτήριο την κεντρική του θέση, το οποίο αποδείχτηκε μέτρια προς κακή επιλογή. Στο Ζάγκρεμπ τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα με τις τιμές να ναι κάπως λογικότερες, επιλέγοντας το τίμιο Centar Guesthouse σε τιμή 52€/βράδυ. Και τα δύο βρέθηκαν στην πλατφόρμα της booking.

MapLBJ.jpg MapZAG.jpg

Στη Γερμανία τώρα τα πράγματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα μιας και η διαμονή ήταν ατομική, αλλά και το Σαββατοκύριακο που μεσολαβούσε έπαιζε το ρόλο του στις τιμές. Το Airbnb έδωσε τη λύση στη Χαϊδελβέργη, επιλέγοντας το Room in a rental unit hosted by Nicolette σε δωμάτιο με δικό μου μπάνιο και τιμή 34€ τη βραδιά, έχοντας ως μόνο αρνητικό την απόσταση απ’ το κέντρο, κάτι που δε μ’ ενόχλησε ιδιαίτερα. Η επιστροφή στη Νυρεμβέργη Δευτέρα πρωί μου έδωσε λιγότερο από μισοτιμής το δωμάτιο στο ξενοδοχείο PrivatHotel Probst μέσω του hotels.com με τιμή 50€ για ένα βράδυ και την περιοχή να θεωρείται ιδανική.

MapHEI.jpg MapNUE.jpg

Δεν υπήρχε ανάγκη να κλείσω εκ των προτέρων κάτι άλλο και στις δύο εκδρομές, θα έπραττα βλέποντας και κάνοντας, έχοντας σημειώσει και τα σημεία ενδιαφέροντος στον ηλεκτρονικό χάρτη όπως είδατε. Ήμουν αρκετά ευχαριστημένος με τις τιμές που τελικά πέτυχα ψάχνοντας ενδελεχώς, καθώς τα 200 περίπου ευρώ ανά εκδρομή για αεροπορικό εισιτήριο, μετακίνηση με λεωφορείο μεταξύ πόλεων και διαμονή, ήταν ένα αποδεκτό για μένα κόστος τηρουμένων αναλογιών.

Ας δούμε μαζί αν οι επιλογές αυτές με δικαίωσαν. ;)
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
@psilos3 στο χω ξαναπει, οι ιστοριες σου και ο τροπος που γραφεις με γεμιζουν αισιοδοξια, θετικοτητα και ορεξη!
:heart:
Δε ξέρω τι να σχολιάσω τώρα, με τιμάς, σ' ευχαριστώ πολύ!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
1a. Επιστροφή στα Βαλκάνια



Σάββατο μεσημέρι με καλούτσικο σχετικά καιρό στις 29 του Απρίλη. Πηγαίνω να πάρω τον Κ. προκειμένου ν’ αναχωρήσουμε γι’ αεροδρόμιο, παίρνουμε καφέ και με δυσκολία απαρνούμαστε γνωστό τσιπουράδικο της Χαριλάου που βρισκόταν στο διπλανό κατάστημα.

Δυο ώρες μετά φορτωνόμαστε στο αεροσκάφος της Lauda το οποίο αναχωρεί δίχως την παραμικρή καθυστέρηση:

IMG_20230429_165035.jpg


Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά κι όλα έχουν αλλάξει...
Ανακαινισμένο αεροδρόμιο και μηδαμινός έλεγχος σε ταυτότητες/διαβατήρια, με αποτέλεσμα στο τέταρτο να έχουμε αγοράσει εισιτήρια και να περιμένουμε ήδη στην γνωστή στάση, το γνωστό λεωφορείο (290) για το κέντρο της πόλης:

IMG_20230429_182121.jpg


Αχ και πως περνάνε 2 ώρες στο Ζάγκρεμπ; Πρόβλημα!

Όχι για μένα, που πήγα για άλλη μια φορά διψασμένος διαβασμένος. 30 μέτρα διανύσαμε απ’ τη στάση και μπήκαμε κατευθείαν στη μπυραρία Pivnica Budweiser με τον πολύ ωραίο χώρο και τα ποτήρια του λίτρου σε χαμηλή τιμή. Ωραία πράγματα:

IMG_20230429_182121b.jpg


Αγνοώντας το ψιλόβροχο περπατήσαμε το ενάμισι χιλιόμετρο που μας χώριζε από τον σταθμό των λεωφορείων της πόλης, αφού τσακίσαμε κι ένα μπουρέκ στη διαδρομή. Το άνετο Flixbus αναχώρησε στην ώρα του μ’ εμάς να μη μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το σύστημα έδινε τη διαδρομή στις δύο ώρες και 30 λεπτά, απορία που μας λύθηκε στο πρώτο μισάωρο.

IMG_20230429_214250.jpg


Μια πρώτη στάση για έλεγχο ταυτοτήτων από τους Σλοβένους συνοριοφύλακες, αλλά κυριότερα στάση μισής και παραπάνω ώρας σ’ ένα κλασσικό κατάστημα φαγητού/καφέ/τουαλέτας, πιθανώς για να φάνε και να κάνουν διάλειμμα οι οδηγοί, προερχόμενοι από μεγαλύτερο ταξίδι.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ είχαμε φτάσει στον κεντρικό σταθμό τρένων της Λιουμπλιάνας, μ’ εμάς να κατηφορίζουμε από το παρκάκι απέναντι για να πάμε προς το hostel. Η εικόνα ενός ταρίφα που πήγαινε με ανοικτή πόρτα προκειμένου να προλάβει να κατέβει ο σουρωμένος πιτσιρικάς πελάτης του, δεν άλλαξε καθόλου την ωραία εντύπωση που μας έκανε η πόλη από τις πρώτες κιόλας στιγμές:

IMG_20230429_231420.jpg


Φτάσαμε στο Hostel, κάναμε μόνοι μας check in παραλαμβάνοντας το δωμάτιο με προδιαγραφές κελιού φυλακών Δομοκού όπου έπρεπε να περάσεις μέσα απ’ την τουαλέτα για να πας στον κυρίως χώρο (!), αλλάξαμε μια μπλούζα και ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Η περίφημη γέφυρα «Zmajski» με τους δράκους – σύμβολο της πόλης ήταν όντως πάρα πολύ κοντά μας:

IMG_20230429_232306.jpg


Εξίσου κοντά μας όμως ήταν και η Harat's pub στην οποία χωθήκαμε χωρίς να το πολυσυζητήσουμε:

IMG_20230429_234829.jpg

IMG_20230429_235244.jpg


Ωραίος κόσμος, κυρίως τουρίστες, με τις τιμές των βαρελιών να κυμαίνονται κατά 25% περίπου κάτω απ’ αυτές της Ελλάδος. Δοκιμάσαμε 2 και αναχωρήσαμε γι’ άλλα, στα όμορφα και σχεδόν ερημικά στενάκια του κέντρου:

IMG_20230430_002316.jpg

IMG_20230430_002506.jpg


Σταθήκαμε για νυχτερινές φωτογραφίες στο στενό της Stritarjeva που ‘χει φόντο το κάστρο της πόλης:

IMG_20230430_002658.jpg


Αλλά και στην πλατεία «Prešernov» με τις διάσημες τρεις γέφυρες και την εκκλησία Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja με το κοκκινωπό χρώμα να ξεχωρίζει:

IMG_20230430_002904.jpg


Δεν ήταν πολύ αργά, ωστόσο στις περισσότερες pub που επιχειρήσαμε φάγαμε άκυρο μιας και είχαν ήδη μπει σε διαδικασία κλεισίματος, κάτι που μας κόστισε, ιδιαίτερα στην υπόγα της Patrick's. Ευτυχώς η Harat’s κρατούσε ακόμη, με δυνατή μέταλ μουσική εκτός των άλλων κάνοντας μας να το πάμε σχεδόν μέχρι κλείσιμο.

IMG_20230430_004550.jpg


Η επόμενη μέρα θα μας επιφύλασσε τα καλύτερα. ;)
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.192
Μηνύματα
883.477
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom