Γερμανία Κροατία Σλοβενία Τα τριήμερα των εκκρεμοτήτων: Ljubljana/Zagreb, Heidelberg/Nuremberg, πρωτομαγιάς & πνεύματος και σίγουρα οινοπνεύματος.

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

2d. Επιστροφή στη Νυρεμβέργη


Ξύπνησα γύρω στις 8 προκειμένου να μαζέψω τα πράγματα και ν’ αναχωρήσω. Χαιρέτησα κι ευχαρίστησα τη σπιτονοικοκυρά, ήπια τον καφέ που με κέρασε και πήρα το δρόμο για τη στάση του Flixbus βλέποντας τις τελευταίες εικόνες της πανέμορφης αυτής πόλης:


DSC_0787c.jpg



DSC_0787d.jpg



Η απίστευτα βαρετή τρίωρη διαδρομή με το μισογεμάτο λεωφορείο πέρασε στο διαβάζοντας, κάνοντας μάλιστα κι ένα δεκάλεπτο διάλειμμα κάπου στη μέση. Τρεις ώρες μετά βρισκόμουν και πάλι στη στην πόλη της Νυρεμβέργης:


DSC_0787e.jpg



DSC_0787f.jpg



Το ξενοδοχείο βρισκόταν σε ιδανικό σημείο απ’ ότι κατάλαβα αμέσως, δίπλα στον κεντρικό σταθμό. Τσέκαρα, έκανα μια ντουζάρα, ξεκουράστηκα λίγο και βγήκα το μεσημεράκι για την πρώτη μου περιήγηση, ξεκινώντας από τον διπλανό πύργο Frauentorturm, χαρακτηριστικό σύμβολο των τειχών της πόλης:


DSC_0790.JPG



Ήθελα απεγνωσμένα έναν καφέ, οπότε χώθηκα αμέσως στην πολύ όμορφη διπλανή περιοχή του Handwerkerhof, με τα καφέ και τα καταστήματα εστίασης που προφανώς και είχαν Χριστουγεννιάτικο ύφος, όπως άλλωστε και όλη η Νυρεμβέργη:


DSC_0793b.JPG



Ήπια ένα γρήγορο εσπρέσο, κατέβηκα και μέχρι τον σταθμό για να τσιμπήσω κάτι και προχώρησα προς το κέντρο παράλληλα με τα τείχη, βλέποντας τα πρώτα αξιοθέατα, αρχής γνεομένης από τον ναό St. Elisabeth:


DSC_0795.JPG



DSC_0805.JPG



Ο δρόμος Brunnengasse με οδήγησε στον λευκό πύργο (Weißer Turm) μέσω του εθνικού μουσείου καταλήγοντας στην πλατεία Jakobsplatz:


DSC_0806.JPG



DSC_0807.JPG



Είχα σκοπό να εξερευνήσω και την εκεί περιοχή της παλιάς πόλης, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι η οδός Ludwigstraße θύμιζε περισσότερο Τουρκική γειτονιά παρά Γερμανία, διαπιστώνοντας μετά λύπης ότι η Pub δίπλα στα τείχη ήταν κλειστή:


DSC_0809.JPG



DSC_0815.JPG



Μετά από μια μικρή βόλτα επέστρεψα ξανά στην πλατεία, με σκοπό πλέον να κινηθώ κεντρικότερα, βλέποντας και το ναό του St. Jakob:


DSC_0820.JPG



DSC_0826.JPG



Για κάποιο περίεργο λόγο τα σιντριβάνια της περιοχής όπως το Ehekarussell αλλά και το Knöpflesbrunnen συγκέντρωναν αρκετό κόσμο, πιθανώς λόγω της -ακόμα μιας- αρκετά ζεστής ημέρας:


DSC_0829.JPG



DSC_0833.JPG



Περπατούσα ήδη στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Karolinenstraße,


DSC_0834.JPG



έχοντας μπροστά μου ακόμα μια διασημότητα της Νυρεμβέργης, την Ευαγγελική εκκλησία της Lorenzkirche:


DSC_0838.JPG



Προσπέρασα τα αμέτρητα υπαίθρια καταστήματα με αποξηραμένα φρούτα που μάλλον θα λατρεύουν οι Γερμανοί κι έκανα δεξιά στην Königstraße


DSC_0839.JPG



DSC_0841.JPG



Επιτέλους βρισκόμουν στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στη γεφυρούλα Museumsbrücke που περνάει πάνω απ’ τον ποταμό Pegnitz. Οι εικόνες προς το νησάκι και τα κτήρια που θα βρείτε ως Heilig-Geist-Spital μου ήταν ιδιαίτερα οικείες οφείλω να πω:


DSC_0844.JPG



DSC_0849.JPG



Αν όμως έχω μια μεγάλη αδυναμία στη Γερμανία ως φυσιολάτρης είναι τα Gardens και πιο συγκεκριμένα τα Beer Gardens. Όχι τίποτε άλλο, ήμουν τόσες ώρες στην πόλη χωρίς να βρέξω το λαρύγγι μου…


DSC_0854.JPG



Κάθισα σ’ ένα από τα πολύ ωραία τραπεζάκια της Biergarten O’Sheas και ξεκίνησα να δοκιμάζω τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα:


DSC_0856b.jpg



Αγνόησα βέβαια τον καιρό που μεταβάλλεται τάχιστα στην Γερμανία, πληρώνοντας έως και δέκα μέρες μετά με πόνο το δροσερό αεράκι πάνω στο ιδρωμένο απ’ τη ζέστη μπλουζάκι μου. Έμεινα μέχρι να πιώ τις μπύρες μου, πλήρωσα με μετρητά (κάτι που αποτελούσε κανόνα στη Νυρεμβέργη) κι αναχώρησα.

Σκοπός μου ήταν να κάνω μερικά ψώνια και να φάω κάτι, έτσι γύρισα από τον πιο κοντινό δρόμο που περνούσε από τον ναό και την πλατεία Teufelsbrünnlein, προσέχοντας αυτή τη φορά το Γοτθικό πύργο «Nassauer Haus» φτιαγμένο από κόκκινο ψαμμίτη:


DSC_0867.JPG



Εκεί βρίσκεται και η περίφημη κρήνη της Αρετής (Tugendbrunnen) που ολοκληρώθηκε το 1589 και τροφοδοτούσε με νερό τους κατοίκους του κέντρου, με σαφή αναφορά στις αρετές του Πλάτωνα:


DSC_0869.JPG



Φωτογράφισα ξανά την εντυπωσιακή κι επιβλητική εκκλησία Lorenzkirche, που ολοκληρώθηκε τον 15ο αιώνα και υπέστη αρκετές καταστροφές κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και αξίζει σίγουρα κάποιος να μάθει περισσότερα για την ιστορία της:


DSC_0873.JPG



Η περιοχή ήταν γεμάτη καντίνες με ως επί το πλείστον Αράβικο φαγητό το οποίο απαρνήθηκα, προτιμώντας ξανά το πατροπαράδοτο Γερμανικό ντονέρ λίγο πιο κάτω το οποίο πήρα πακέτο:


DSC_0876.JPG



DSC_0882.JPG



Πρώτα όμως βγήκα από την πύλη Frauentor περνώντας στον κεντρικό σταθμό απέναντι στου οποίου το υπόγειο βρίσκεται ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, προκειμένου να κάνω μερικά ψώνια που ήθελα:


DSC_0892.JPG



Γύρισα στο ξενοδοχείο, έφαγα, ετοιμάστηκα με την ησυχία μου και νωρίς το βραδάκι βγήκα να βολτάρω στις παμπ της πόλης:


DSC_0892c.jpg



Αφού έκανα την έρευνα μου ξεκίνησα με την Ιρλανδική (τι περίεργο) Finnegan's Harp όπου με νευρίασε γιατί και εκεί όπως και στις διπλανές δεχόταν πληρωμή με κάρτα μόνο από ένα ποσό και πάνω κι εγώ είχα αρχίσει να στερεύω από μετρητά..


DSC_0892f.jpg



Όχι αγαπητοί Γερμανοί. Δε θέλω να πιώ 5 μπύρες σε μία παμπ για να μπορώ να πληρώσω με κάρτα. Θέλω να πιώ από μία σε πέντε παμπ. Πραγματικά δε μπορώ να το εξηγήσω αυτό, ισχύει ή δεν ισχύει η ηλεκτρονική πληρωμή;

Έκανα μια βόλτα διαπιστώνοντας ότι παντού ισχύει αυτή η πολιτική, κόντεψα να μπλέξω και σ’ ένα «περίεργο» μπαρ λίγο πιο δίπλα και αφού είδα κι απόειδα κατέληξα για μια τελευταία στο συμπαθέστατο Balkon δίπλα στην πύλη του σταθμού του μετρό, πληρώνοντας και εκεί με μετρητά αποκλειστικά.


DSC_0892g.jpg




Έστω κι έτσι η πολύ ωραία μέρα είχε φτάσει στο τέλος της. ;)

 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Επιτέλους! Wait..."μικρή"? "συνοπτική"? Δυο σε ενα?
Ε συνοπτική τώρα και συ, με ξέρεις, πάλι με βλέπω να ξεφεύγω... :haha:

Ααα μάλλον κάποιος βιάζεται να φύγει διακοπές :haha:
Μπορεί να βιάζεται για να γράψει για επιπλέον νησιά της άγονης γραμμής, δε ξέρεις.:cool:
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Επιτέλους! Storytime!
Ε καλά δεν άργησα και πολύ, ένας μήνας πέρασε. :haha:

Και για δύο πόλεις που πάντα είχα στο μάτι (ειδικά τη Λιουμπλιάνα!)
Εύκολες και οικονομικές εκδρομές και οι δύο για εμάς που φεύγουμε από Θεσσαλονίκη, θα εξηγήσω αναλυτικα!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Σχεδιασμός εκδρομών



Στο κεφάλαιο αυτό θα καταλάβετε πιστεύω τι εννοώ περί κοινού μοτίβου και στις δύο εκδρομές.

Ας ξεκινήσω από το δεύτερο βασικότερο που είναι το αεροπορικό εισιτήριο. Λέω δεύτερο γιατί πλέον εντός Ευρώπης πρέπει πρώτα να κοιτάμε τιμή διαμονής και μετά να κλείνουμε αεροπορικό…

Η Ryan της καρδιάς μας ήταν και πάλι εδώ για να κάνει το θαύμα της, ακόμα και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς με υπεραυξημένες τιμές. Αεροπορικό για Ζάγκρεμπ στην πρώτη περίπτωση με 66€ μετ’ επιστροφής και για Νυρεμβέργη στη δεύτερη σε κόστος 72€ μετ’ επιστροφής, τιμές αρκετά καλές σε σχέση με όσα άκουγα κι έβλεπα τον τελευταίο καιρό. Να πω εδώ ότι τα εισιτήρια (και οι εκδρομές γενικώς) κλείστηκαν ένα μήνα και κάτι πριν το ταξίδι και στις δύο περιπτώσεις.

Το άλλο που έπρεπε να ‘χω στο μυαλό μου σχεδιάζοντας ήταν οι μετακινήσεις, μελετώντας προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα. Ασύγκριτα καλύτερο σε θέμα τιμής και δρομολογίων αποδείχτηκε το αγαπημένο εδώ και καιρό Flixbus που ήρθε για να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. H διαδρομή Ζάγκρεμπ – Λιουμπλιάνα – Ζάγκρεμπ κόστισε περί τα 38€, ενώ αυτή από Νυρεμβέργη σε Χαϊδελβέργη και πίσω 32€ παρόλο που ήταν χρονικά μεγαλύτερη κατά μία ώρα.

Είχε προηγηθεί όπως αναφέρω η έρευνα για τη διαμονή στις τέσσερις πόλεις. Ξεκινώντας από τη Λιουμπλιάνα η οποία για κάποιο ανεξήγητο σε μένα λόγο έχει ακριβή διαμονή, επιλέξαμε το Hostel 24 στην τιμή των 65€/βράδυ, με μόνο κριτήριο την κεντρική του θέση, το οποίο αποδείχτηκε μέτρια προς κακή επιλογή. Στο Ζάγκρεμπ τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα με τις τιμές να ναι κάπως λογικότερες, επιλέγοντας το τίμιο Centar Guesthouse σε τιμή 52€/βράδυ. Και τα δύο βρέθηκαν στην πλατφόρμα της booking.

MapLBJ.jpg MapZAG.jpg

Στη Γερμανία τώρα τα πράγματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα μιας και η διαμονή ήταν ατομική, αλλά και το Σαββατοκύριακο που μεσολαβούσε έπαιζε το ρόλο του στις τιμές. Το Airbnb έδωσε τη λύση στη Χαϊδελβέργη, επιλέγοντας το Room in a rental unit hosted by Nicolette σε δωμάτιο με δικό μου μπάνιο και τιμή 34€ τη βραδιά, έχοντας ως μόνο αρνητικό την απόσταση απ’ το κέντρο, κάτι που δε μ’ ενόχλησε ιδιαίτερα. Η επιστροφή στη Νυρεμβέργη Δευτέρα πρωί μου έδωσε λιγότερο από μισοτιμής το δωμάτιο στο ξενοδοχείο PrivatHotel Probst μέσω του hotels.com με τιμή 50€ για ένα βράδυ και την περιοχή να θεωρείται ιδανική.

MapHEI.jpg MapNUE.jpg

Δεν υπήρχε ανάγκη να κλείσω εκ των προτέρων κάτι άλλο και στις δύο εκδρομές, θα έπραττα βλέποντας και κάνοντας, έχοντας σημειώσει και τα σημεία ενδιαφέροντος στον ηλεκτρονικό χάρτη όπως είδατε. Ήμουν αρκετά ευχαριστημένος με τις τιμές που τελικά πέτυχα ψάχνοντας ενδελεχώς, καθώς τα 200 περίπου ευρώ ανά εκδρομή για αεροπορικό εισιτήριο, μετακίνηση με λεωφορείο μεταξύ πόλεων και διαμονή, ήταν ένα αποδεκτό για μένα κόστος τηρουμένων αναλογιών.

Ας δούμε μαζί αν οι επιλογές αυτές με δικαίωσαν. ;)
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
@psilos3 στο χω ξαναπει, οι ιστοριες σου και ο τροπος που γραφεις με γεμιζουν αισιοδοξια, θετικοτητα και ορεξη!
:heart:
Δε ξέρω τι να σχολιάσω τώρα, με τιμάς, σ' ευχαριστώ πολύ!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
1a. Επιστροφή στα Βαλκάνια



Σάββατο μεσημέρι με καλούτσικο σχετικά καιρό στις 29 του Απρίλη. Πηγαίνω να πάρω τον Κ. προκειμένου ν’ αναχωρήσουμε γι’ αεροδρόμιο, παίρνουμε καφέ και με δυσκολία απαρνούμαστε γνωστό τσιπουράδικο της Χαριλάου που βρισκόταν στο διπλανό κατάστημα.

Δυο ώρες μετά φορτωνόμαστε στο αεροσκάφος της Lauda το οποίο αναχωρεί δίχως την παραμικρή καθυστέρηση:

IMG_20230429_165035.jpg


Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά κι όλα έχουν αλλάξει...
Ανακαινισμένο αεροδρόμιο και μηδαμινός έλεγχος σε ταυτότητες/διαβατήρια, με αποτέλεσμα στο τέταρτο να έχουμε αγοράσει εισιτήρια και να περιμένουμε ήδη στην γνωστή στάση, το γνωστό λεωφορείο (290) για το κέντρο της πόλης:

IMG_20230429_182121.jpg


Αχ και πως περνάνε 2 ώρες στο Ζάγκρεμπ; Πρόβλημα!

Όχι για μένα, που πήγα για άλλη μια φορά διψασμένος διαβασμένος. 30 μέτρα διανύσαμε απ’ τη στάση και μπήκαμε κατευθείαν στη μπυραρία Pivnica Budweiser με τον πολύ ωραίο χώρο και τα ποτήρια του λίτρου σε χαμηλή τιμή. Ωραία πράγματα:

IMG_20230429_182121b.jpg


Αγνοώντας το ψιλόβροχο περπατήσαμε το ενάμισι χιλιόμετρο που μας χώριζε από τον σταθμό των λεωφορείων της πόλης, αφού τσακίσαμε κι ένα μπουρέκ στη διαδρομή. Το άνετο Flixbus αναχώρησε στην ώρα του μ’ εμάς να μη μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το σύστημα έδινε τη διαδρομή στις δύο ώρες και 30 λεπτά, απορία που μας λύθηκε στο πρώτο μισάωρο.

IMG_20230429_214250.jpg


Μια πρώτη στάση για έλεγχο ταυτοτήτων από τους Σλοβένους συνοριοφύλακες, αλλά κυριότερα στάση μισής και παραπάνω ώρας σ’ ένα κλασσικό κατάστημα φαγητού/καφέ/τουαλέτας, πιθανώς για να φάνε και να κάνουν διάλειμμα οι οδηγοί, προερχόμενοι από μεγαλύτερο ταξίδι.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ είχαμε φτάσει στον κεντρικό σταθμό τρένων της Λιουμπλιάνας, μ’ εμάς να κατηφορίζουμε από το παρκάκι απέναντι για να πάμε προς το hostel. Η εικόνα ενός ταρίφα που πήγαινε με ανοικτή πόρτα προκειμένου να προλάβει να κατέβει ο σουρωμένος πιτσιρικάς πελάτης του, δεν άλλαξε καθόλου την ωραία εντύπωση που μας έκανε η πόλη από τις πρώτες κιόλας στιγμές:

IMG_20230429_231420.jpg


Φτάσαμε στο Hostel, κάναμε μόνοι μας check in παραλαμβάνοντας το δωμάτιο με προδιαγραφές κελιού φυλακών Δομοκού όπου έπρεπε να περάσεις μέσα απ’ την τουαλέτα για να πας στον κυρίως χώρο (!), αλλάξαμε μια μπλούζα και ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Η περίφημη γέφυρα «Zmajski» με τους δράκους – σύμβολο της πόλης ήταν όντως πάρα πολύ κοντά μας:

IMG_20230429_232306.jpg


Εξίσου κοντά μας όμως ήταν και η Harat's pub στην οποία χωθήκαμε χωρίς να το πολυσυζητήσουμε:

IMG_20230429_234829.jpg

IMG_20230429_235244.jpg


Ωραίος κόσμος, κυρίως τουρίστες, με τις τιμές των βαρελιών να κυμαίνονται κατά 25% περίπου κάτω απ’ αυτές της Ελλάδος. Δοκιμάσαμε 2 και αναχωρήσαμε γι’ άλλα, στα όμορφα και σχεδόν ερημικά στενάκια του κέντρου:

IMG_20230430_002316.jpg

IMG_20230430_002506.jpg


Σταθήκαμε για νυχτερινές φωτογραφίες στο στενό της Stritarjeva που ‘χει φόντο το κάστρο της πόλης:

IMG_20230430_002658.jpg


Αλλά και στην πλατεία «Prešernov» με τις διάσημες τρεις γέφυρες και την εκκλησία Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja με το κοκκινωπό χρώμα να ξεχωρίζει:

IMG_20230430_002904.jpg


Δεν ήταν πολύ αργά, ωστόσο στις περισσότερες pub που επιχειρήσαμε φάγαμε άκυρο μιας και είχαν ήδη μπει σε διαδικασία κλεισίματος, κάτι που μας κόστισε, ιδιαίτερα στην υπόγα της Patrick's. Ευτυχώς η Harat’s κρατούσε ακόμη, με δυνατή μέταλ μουσική εκτός των άλλων κάνοντας μας να το πάμε σχεδόν μέχρι κλείσιμο.

IMG_20230430_004550.jpg


Η επόμενη μέρα θα μας επιφύλασσε τα καλύτερα. ;)
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.231
Μηνύματα
884.392
Μέλη
38.919
Νεότερο μέλος
ArgiroPappa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom