Γερμανία Κροατία Σλοβενία Τα τριήμερα των εκκρεμοτήτων: Ljubljana/Zagreb, Heidelberg/Nuremberg, πρωτομαγιάς & πνεύματος και σίγουρα οινοπνεύματος.

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

2a. Φύγαμε για Χαϊδελβέργη!



Το αγαπημένο μου τριήμερο είχε φτάσει και μ’ έβρισκε πάλι στα σκαλιά του αεροπλάνου. Τι να πρωτοθυμηθώ; Κάθε χρονιά και μια εξαιρετική εν τέλει εκδρομή. Βελιγράδι, Νάξος, Μπρατισλάβα, Κρακοβία, Φολέγανδρος, Εδιμβούργο και πολλά άλλα στην καλύτερη έναρξη του καλοκαιριού!


DSC_0380a.jpg



Η πτήση απαιτούσε βέβαια αρκετά πρωινό ξύπνημα ωστόσο όλα κύλησαν ιδανικά, με αποτέλεσμα μετά από δυόμιση ώρες να έχω βγάλει και το εισιτήριο για το μετρό της Νυρεμβέργης που βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο του αεροδρομίου και είναι πολύ βολικό, μιας και κάθε δέκα λεπτά αναχωρούσε για το κέντρο:


DSC_0380c.jpg



Η διαδρομή διάρκειας ενός τετάρτου με έβγαλε απέναντι από τον κεντρικό σταθμό Hbf με τα αρκετά καταστήματα εστίασης στα οποία βρήκα ευκαιρία να τσιμπήσω και κάτι μιας και υπήρχε χρόνος. Μπερδεύτηκα λίγο μέχρι να βρω την αφετηρία του flixbus μιας και ήταν κρυμμένη κατά κάποιο τρόπο, όπου ένα μισάωρο αργότερα αναχώρησα με προορισμό τη Χαϊδελβέργη:


DSC_0380d.jpg



DSC_0380e.jpg



Το flixbus ήταν γι’ ακόμα ένα ταξίδι παραπάνω από συνεπέστατο, μ’ εμένα να μπερδεύομαι για άλλη μια φορά στον προσανατολισμό και να καταλήγω εν τέλει να διασχίζω τη γέφυρα «Ernst-Walz» που περνάει πάνω από τον ποταμό Neckar ο οποίος βρέχει την πόλη:


DSC_0381.JPG



DSC_0384.JPG



DSC_0386.JPG



Το μονό γηπεδάκι στην όχθη με το αλυσιδωτό διχτάκι ήταν βγαλμένο από μπασκετικό όνειρο, τόσο που σκέφτηκα προς στιγμή να κατέβω για ένα γρήγορο, ωστόσο η διαγράμμιση των Γερμανών φανερώνει την μάλλον κακή τους σχέση με το σπορ:


DSC_0390.JPG



Δεν άργησα να φτάσω στην κατάφυτη και ήσυχη γειτονιά όπου βρισκόταν το Airbnb που θα με φιλοξενούσε τις επόμενες δύο ημέρες. Το βρήκα εύκολα, παράλαβα το δωμάτιο από την ευγενέστατη σπιτονοικοκυρά και κατατοπίστηκα:


DSC_0394.JPG



Χρόνος για καθυστέρηση δεν υπήρχε όσο κι αν ήμουν κουρασμένος και θα το ήθελα. Προείχε η γνωριμία με την πόλη που ‘χα άχτι, αρχής γενομένης από το πασίγνωστο πάρκο της με το όνομα «Neckarwiese» το οποίο εκτείνεται στην όχθη του ποταμού:


DSC_0400.JPG



DSC_0401.JPG



Σάββατο μεσημέρι με 25 βαθμούς κι όπως καταλαβαίνετε ένας λαός που είναι έτσι κι αλλιώς του έξω είχε κατακλείσει το πάρκο, παίζοντας, κάνοντας ηλιοθεραπεία, πικ-νικ, ψήνοντας κι αρκετά περισσότερο πίνοντας:


DSC_0407.JPG



Έκανα ένα θαυμάσιο περίπατο περνώντας όλη την έκταση του πάρκου, μέχρι που βρήκα τη γέφυρα «Theodor Heuss» με σκοπό να περάσω απέναντι:


DSC_0411.JPG



DSC_0417.JPG



Από το σημείο εκείνο περίπου ξεκινούσε και το κέντρο της πόλης, με τις απανωτές ομορφιές της να διαδέχονται η μία την άλλη:


DSC_0422.JPG



Ο πεζόδρομος Hauptstraße είναι ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους της παλιάς πόλης και είναι αδύνατο να μη βρεθείτε σ’ αυτόν, μαζί με αρκετές εκατοντάδες κόσμου. Όλα αυτά την ώρα που περνούσα κάτω από την εκκλησία «TeDrei - Junge», μία από τις πολλές και ωραίες της περιοχής:


DSC_0428.JPG



Υπήρχε από μέρους μου βέβαια σοβαρός σκοπός, πιο συγκεκριμένα ποδοσφαιρικός, οπότε μόνο τυχαία δεν είχα βρεθεί εκείνη την ώρα στην περιοχή. Λίγο πριν ο διαιτητής στο Wembley σφυρίξει σέντρα του αρχαιότερου τη τάξει ποδοσφαιρικού θεσμού, χώθηκα με το ζόρι σ’ ένα σταντ της κατάμεστης ιρλανδικής «The Dubliner Hotel and Irish Pub» προκειμένου να παρακολουθήσω τον μεγάλο τελικό ανάμεσα στις ομάδες του Manchester, με σαφέστατη προτίμηση τα τελευταία χρόνια σ’ αυτή με τα μπλε. Ήταν μια ευκαιρία εκτός των άλλων για τις πρώτες μπυρίτσες καλωσορίσματος στη Γερμανία, μιας και ως εκείνη την ώρα δεν είχα προλάβει:


DSC_0430c.jpg



Ήπια, είδα τη νίκη της MC, έπιασα κουβέντα και μ’ έναν βετεράνο οπαδό των Citizens ενόψει του επερχόμενου τελικού champions league κι αναχώρησα για τη συνέχεια. Ξαναβγήκα στον πεζόδρομο βλέποντας τον κόσμο να ‘χει πυκνώσει αρκετά για κάποιο λόγο:


DSC_0433b.jpg



Τα περισσότερα καταστήματα εστίασης ήταν ασφυκτικά γεμάτα με τα εκλεκτά πιάτα και τις Γερμανικές μπύρες να πηγαινοέρχονται μπροστά στα μάτια μου. Έκανα μια γύρα και κατέβηκα στην Untere Str. όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται αρκετά από τα μπαρ της πόλης:


DSC_0434.JPG



DSC_0441.JPG



Τι καλύτερο σε μια ηλιόλουστη μέρα με θαυμάσιο καιρό και εξαιρετική περαντζάδα από ένα ζοφερό σκοτεινό μπαρ με ροκιές και παραδοσιακές μπύρες; Σίγουρα τίποτα καλύτερο από τη μπάρα της Sonder Bar (Pinte):


DSC_0442e.jpg



Ξαναβγήκα στην επιφάνεια λίγο πριν το σούρουπο, ψάχνοντας μεταξύ άλλων και κάτι να τσιμπήσω στο χέρι. Περίμενα να ‘χει χαλαρώσει λίγο η κατάσταση ωστόσο παραδόξως μόνο αυτό δε συνέβη.

Για το λόγο αυτόν κατευθύνθηκα προς την πανέμορφη χαρακτηριστική γέφυρα Alte Brücke κατασκευής του 1788 από κόκκινο ψαμμίτη, διαπιστώνοντας ότι η αστυνομία είχε κλείσει την πρόσβαση για κάποιο λόγο:


DSC_0445.JPG



Έτσι γύρισα προς τα πίσω στην πλατεία «Heidelberger Marktplatz» που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κάστρο της πόλης, επενδύοντας σε μια κρέπα για να σταματήσει λίγο την πείνα μου,


DSC_0450.JPG



DSC_0457.JPG



DSC_0458.JPG



την οποία κάθισα να την φάω δίπλα στη γέφυρα διαπιστώνοντας ότι η κοσμοσυρροή στην πόλη είχε προφανώς κάποιο λόγο, μιας και η απέναντι όχθη είχε μετατραπεί τρόπον τινά σε κερκίδα:


DSC_0461.JPG



DSC_0465.JPG



Με μια μπύρα στο χέρι και έναν ξαφνικό πονοκέφαλο προχώρησα το δρόμο της επιστροφής, βλέποντας τον κόσμο να προσπαθεί να πιάσει όσο καλύτερη θέση γίνεται, είτε στα μαγαζιά της όχθης είτε στα διερχόμενα πλοιάρια:


DSC_0471.JPG



DSC_0472.JPG



Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google διαπίστωσα ότι η συγκεκριμένη νύχτα (3 Ιούνη) λάμβανε χώρα μια πολύ σημαντική εκδήλωση αναπαράστασης της μεγάλης πυρκαγιάς της Χαϊδελβέργης κατά τον τριακονταετή πόλεμο, η οποία κατάστρεψε το κάστρο και την τότε πόλη. Ένα show με φωτιές και φώτα το οποίο καταλήγει σε ρίψη πυροτεχνημάτων με λίγα λόγια, που ανάγκαζε σχεδόν κάθε πολίτη και επισκέπτη να προσπαθεί να βρει την καλύτερη θέση γι’ αυτό, ιδιαίτερα πάνω στη γέφυρα Theodor Heuss που είχε πλέον πεζοδρομηθεί και το τμήμα του πάρκου κάτω απ’ αυτή:


DSC_0474.JPG



DSC_0478.JPG


Ήθελα πάρα πολύ να περιμένω να νυχτώσει προκειμένου να ζήσω κι εγώ αυτή την εμπειρία, ωστόσο η κούραση αλλά κυρίως ο πονοκέφαλος με ανάγκασαν να επιστρέψω στο διαμέρισμα γύρω στις 22:30, μετά από μια στάση στο super market της γειτονιάς, όπου οι νεολαία της πόλης άδειαζε την κάβα με ταχείς ρυθμούς.

Τηρουμένων αναλογιών ήμουν ευχαριστημένος από την πρώτη μέρα της εκδρομής.. ;)

 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Επιτέλους! Wait..."μικρή"? "συνοπτική"? Δυο σε ενα?
Ε συνοπτική τώρα και συ, με ξέρεις, πάλι με βλέπω να ξεφεύγω... :haha:

Ααα μάλλον κάποιος βιάζεται να φύγει διακοπές :haha:
Μπορεί να βιάζεται για να γράψει για επιπλέον νησιά της άγονης γραμμής, δε ξέρεις.:cool:
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Επιτέλους! Storytime!
Ε καλά δεν άργησα και πολύ, ένας μήνας πέρασε. :haha:

Και για δύο πόλεις που πάντα είχα στο μάτι (ειδικά τη Λιουμπλιάνα!)
Εύκολες και οικονομικές εκδρομές και οι δύο για εμάς που φεύγουμε από Θεσσαλονίκη, θα εξηγήσω αναλυτικα!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Σχεδιασμός εκδρομών



Στο κεφάλαιο αυτό θα καταλάβετε πιστεύω τι εννοώ περί κοινού μοτίβου και στις δύο εκδρομές.

Ας ξεκινήσω από το δεύτερο βασικότερο που είναι το αεροπορικό εισιτήριο. Λέω δεύτερο γιατί πλέον εντός Ευρώπης πρέπει πρώτα να κοιτάμε τιμή διαμονής και μετά να κλείνουμε αεροπορικό…

Η Ryan της καρδιάς μας ήταν και πάλι εδώ για να κάνει το θαύμα της, ακόμα και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς με υπεραυξημένες τιμές. Αεροπορικό για Ζάγκρεμπ στην πρώτη περίπτωση με 66€ μετ’ επιστροφής και για Νυρεμβέργη στη δεύτερη σε κόστος 72€ μετ’ επιστροφής, τιμές αρκετά καλές σε σχέση με όσα άκουγα κι έβλεπα τον τελευταίο καιρό. Να πω εδώ ότι τα εισιτήρια (και οι εκδρομές γενικώς) κλείστηκαν ένα μήνα και κάτι πριν το ταξίδι και στις δύο περιπτώσεις.

Το άλλο που έπρεπε να ‘χω στο μυαλό μου σχεδιάζοντας ήταν οι μετακινήσεις, μελετώντας προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα. Ασύγκριτα καλύτερο σε θέμα τιμής και δρομολογίων αποδείχτηκε το αγαπημένο εδώ και καιρό Flixbus που ήρθε για να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. H διαδρομή Ζάγκρεμπ – Λιουμπλιάνα – Ζάγκρεμπ κόστισε περί τα 38€, ενώ αυτή από Νυρεμβέργη σε Χαϊδελβέργη και πίσω 32€ παρόλο που ήταν χρονικά μεγαλύτερη κατά μία ώρα.

Είχε προηγηθεί όπως αναφέρω η έρευνα για τη διαμονή στις τέσσερις πόλεις. Ξεκινώντας από τη Λιουμπλιάνα η οποία για κάποιο ανεξήγητο σε μένα λόγο έχει ακριβή διαμονή, επιλέξαμε το Hostel 24 στην τιμή των 65€/βράδυ, με μόνο κριτήριο την κεντρική του θέση, το οποίο αποδείχτηκε μέτρια προς κακή επιλογή. Στο Ζάγκρεμπ τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα με τις τιμές να ναι κάπως λογικότερες, επιλέγοντας το τίμιο Centar Guesthouse σε τιμή 52€/βράδυ. Και τα δύο βρέθηκαν στην πλατφόρμα της booking.

MapLBJ.jpg MapZAG.jpg

Στη Γερμανία τώρα τα πράγματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα μιας και η διαμονή ήταν ατομική, αλλά και το Σαββατοκύριακο που μεσολαβούσε έπαιζε το ρόλο του στις τιμές. Το Airbnb έδωσε τη λύση στη Χαϊδελβέργη, επιλέγοντας το Room in a rental unit hosted by Nicolette σε δωμάτιο με δικό μου μπάνιο και τιμή 34€ τη βραδιά, έχοντας ως μόνο αρνητικό την απόσταση απ’ το κέντρο, κάτι που δε μ’ ενόχλησε ιδιαίτερα. Η επιστροφή στη Νυρεμβέργη Δευτέρα πρωί μου έδωσε λιγότερο από μισοτιμής το δωμάτιο στο ξενοδοχείο PrivatHotel Probst μέσω του hotels.com με τιμή 50€ για ένα βράδυ και την περιοχή να θεωρείται ιδανική.

MapHEI.jpg MapNUE.jpg

Δεν υπήρχε ανάγκη να κλείσω εκ των προτέρων κάτι άλλο και στις δύο εκδρομές, θα έπραττα βλέποντας και κάνοντας, έχοντας σημειώσει και τα σημεία ενδιαφέροντος στον ηλεκτρονικό χάρτη όπως είδατε. Ήμουν αρκετά ευχαριστημένος με τις τιμές που τελικά πέτυχα ψάχνοντας ενδελεχώς, καθώς τα 200 περίπου ευρώ ανά εκδρομή για αεροπορικό εισιτήριο, μετακίνηση με λεωφορείο μεταξύ πόλεων και διαμονή, ήταν ένα αποδεκτό για μένα κόστος τηρουμένων αναλογιών.

Ας δούμε μαζί αν οι επιλογές αυτές με δικαίωσαν. ;)
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
@psilos3 στο χω ξαναπει, οι ιστοριες σου και ο τροπος που γραφεις με γεμιζουν αισιοδοξια, θετικοτητα και ορεξη!
:heart:
Δε ξέρω τι να σχολιάσω τώρα, με τιμάς, σ' ευχαριστώ πολύ!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
1a. Επιστροφή στα Βαλκάνια



Σάββατο μεσημέρι με καλούτσικο σχετικά καιρό στις 29 του Απρίλη. Πηγαίνω να πάρω τον Κ. προκειμένου ν’ αναχωρήσουμε γι’ αεροδρόμιο, παίρνουμε καφέ και με δυσκολία απαρνούμαστε γνωστό τσιπουράδικο της Χαριλάου που βρισκόταν στο διπλανό κατάστημα.

Δυο ώρες μετά φορτωνόμαστε στο αεροσκάφος της Lauda το οποίο αναχωρεί δίχως την παραμικρή καθυστέρηση:

IMG_20230429_165035.jpg


Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά κι όλα έχουν αλλάξει...
Ανακαινισμένο αεροδρόμιο και μηδαμινός έλεγχος σε ταυτότητες/διαβατήρια, με αποτέλεσμα στο τέταρτο να έχουμε αγοράσει εισιτήρια και να περιμένουμε ήδη στην γνωστή στάση, το γνωστό λεωφορείο (290) για το κέντρο της πόλης:

IMG_20230429_182121.jpg


Αχ και πως περνάνε 2 ώρες στο Ζάγκρεμπ; Πρόβλημα!

Όχι για μένα, που πήγα για άλλη μια φορά διψασμένος διαβασμένος. 30 μέτρα διανύσαμε απ’ τη στάση και μπήκαμε κατευθείαν στη μπυραρία Pivnica Budweiser με τον πολύ ωραίο χώρο και τα ποτήρια του λίτρου σε χαμηλή τιμή. Ωραία πράγματα:

IMG_20230429_182121b.jpg


Αγνοώντας το ψιλόβροχο περπατήσαμε το ενάμισι χιλιόμετρο που μας χώριζε από τον σταθμό των λεωφορείων της πόλης, αφού τσακίσαμε κι ένα μπουρέκ στη διαδρομή. Το άνετο Flixbus αναχώρησε στην ώρα του μ’ εμάς να μη μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το σύστημα έδινε τη διαδρομή στις δύο ώρες και 30 λεπτά, απορία που μας λύθηκε στο πρώτο μισάωρο.

IMG_20230429_214250.jpg


Μια πρώτη στάση για έλεγχο ταυτοτήτων από τους Σλοβένους συνοριοφύλακες, αλλά κυριότερα στάση μισής και παραπάνω ώρας σ’ ένα κλασσικό κατάστημα φαγητού/καφέ/τουαλέτας, πιθανώς για να φάνε και να κάνουν διάλειμμα οι οδηγοί, προερχόμενοι από μεγαλύτερο ταξίδι.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ είχαμε φτάσει στον κεντρικό σταθμό τρένων της Λιουμπλιάνας, μ’ εμάς να κατηφορίζουμε από το παρκάκι απέναντι για να πάμε προς το hostel. Η εικόνα ενός ταρίφα που πήγαινε με ανοικτή πόρτα προκειμένου να προλάβει να κατέβει ο σουρωμένος πιτσιρικάς πελάτης του, δεν άλλαξε καθόλου την ωραία εντύπωση που μας έκανε η πόλη από τις πρώτες κιόλας στιγμές:

IMG_20230429_231420.jpg


Φτάσαμε στο Hostel, κάναμε μόνοι μας check in παραλαμβάνοντας το δωμάτιο με προδιαγραφές κελιού φυλακών Δομοκού όπου έπρεπε να περάσεις μέσα απ’ την τουαλέτα για να πας στον κυρίως χώρο (!), αλλάξαμε μια μπλούζα και ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Η περίφημη γέφυρα «Zmajski» με τους δράκους – σύμβολο της πόλης ήταν όντως πάρα πολύ κοντά μας:

IMG_20230429_232306.jpg


Εξίσου κοντά μας όμως ήταν και η Harat's pub στην οποία χωθήκαμε χωρίς να το πολυσυζητήσουμε:

IMG_20230429_234829.jpg

IMG_20230429_235244.jpg


Ωραίος κόσμος, κυρίως τουρίστες, με τις τιμές των βαρελιών να κυμαίνονται κατά 25% περίπου κάτω απ’ αυτές της Ελλάδος. Δοκιμάσαμε 2 και αναχωρήσαμε γι’ άλλα, στα όμορφα και σχεδόν ερημικά στενάκια του κέντρου:

IMG_20230430_002316.jpg

IMG_20230430_002506.jpg


Σταθήκαμε για νυχτερινές φωτογραφίες στο στενό της Stritarjeva που ‘χει φόντο το κάστρο της πόλης:

IMG_20230430_002658.jpg


Αλλά και στην πλατεία «Prešernov» με τις διάσημες τρεις γέφυρες και την εκκλησία Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja με το κοκκινωπό χρώμα να ξεχωρίζει:

IMG_20230430_002904.jpg


Δεν ήταν πολύ αργά, ωστόσο στις περισσότερες pub που επιχειρήσαμε φάγαμε άκυρο μιας και είχαν ήδη μπει σε διαδικασία κλεισίματος, κάτι που μας κόστισε, ιδιαίτερα στην υπόγα της Patrick's. Ευτυχώς η Harat’s κρατούσε ακόμη, με δυνατή μέταλ μουσική εκτός των άλλων κάνοντας μας να το πάμε σχεδόν μέχρι κλείσιμο.

IMG_20230430_004550.jpg


Η επόμενη μέρα θα μας επιφύλασσε τα καλύτερα. ;)
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.231
Μηνύματα
884.393
Μέλη
38.919
Νεότερο μέλος
ArgiroPappa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom