• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιος - Οκτώβριος 2021 !

Κροατία Hvala ne! Στην Κροατία… με τον ακατανόμαστο!

giannismits

Member
Επόμενο Ταξίδι
?

Ντουμπρόβνικ: Το παλιό λιμάνι και… η πρώτη βουτιά!

Μέσω της Stradun και πάλι, βγήκαμε στην πίσω πλευρά στο Παλιό Λιμάνι του Ντουμπρόβνικ με την Προβλήτα Porporela. Από το λιμανάκι αυτό φεύγουν μόνο μικρά σκάφη προς το νησί Lokrum και είναι γεμάτο με αλιευτικά σκάφη και μικρές βάρκες.

Croatia 2020-273.jpg

Croatia 2020-276.jpg

Croatia 2020-277.jpg

Το μέρος είναι όμορφο, πολυσύχναστο και ρομαντικό. Σε μερικά σημεία έχει στηρίγματα για βουτιές και κολύμπι από τα βράχια και η αλήθεια είναι πως ζήλεψα κάποιους λίγους που κολυμπούσαν. Άλλωστε η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 30 βαθμούς και ο ήλιος ανά διαστήματα έκανε την εμφάνιση του. Στην προβλήτα Porporela απολαύσαμε τη θέα της θάλασσας και τα κύματα που έσκαγαν στο Φρούριο του Αγίου Ιωάννη (Tvrđava Svetog Ivana). Από εδώ βλέπεις την πόλη από άλλη οπτική και είναι ένα από τα πολύ όμορφα viewpont του Ντουμπρόβνικ. Ακριβώς πίσω είναι το Ναυτικό Μουσείο και το μέρος ονομάζεται Tri Čavla ;)

Croatia 2020-279.jpg

Croatia 2020-280.jpg

Croatia 2020-281.jpg

Croatia 2020-282.jpg

Croatia 2020-283.jpg

Επειδή είχαμε δει το ιστορικό κέντρο και επειδή ο καιρός έφτιαξε, είπαμε να βγούμε από την παλιά πόλη και να πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία! Προς την έξοδο στην οδό Ul. Svetog Dominika, πήραμε το πρώτο μας παγωτό από τα πολλά που φάγαμε στην Κροατία. Το κροατικό gelato απ' όπου κι αν το πήραμε ήταν εξαιρετικό κι απ’ τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Στο Ντουμπρόβνικ η μπάλα είχε 16-18 kuna περίπου 2,10-2,40 ευρώ. Στις άλλες πόλεις όμως είχε 8 ή 12 kuna δηλαδή 1 με 1,5€.

Croatia 2020-320.jpg

Στην οδό Ul. Svetog Dominika, το Μοναστήρι της Δομινικανής εκκλησίας (Dominikanski samostan) του 13ου αιώνα που αν δεν απατώμαι και εδώ διαδραματίστηκαν σκηνές του Game of Thrones.

Croatia 2020-321.jpg

Προς την έξοδο, η Εκκλησία του Ευαγγελισμού και το παρεκκλήσι S. Luca
Croatia 2020-322.jpg

Περάσαμε τη γέφυρα Revelin, και βγήκαμε από το ανατολικό τμήμα της παλιάς πόλης από την ιστορική πύλη Vrata od Ploča. Από το σημείο η θέα προς το παλιό λιμάνι είναι πανέμορφη. Ο καιρός πια είχε φτιάξει για τα καλά, ο ουρανός καθάρισε, ο ήλιος φώτισε την πόλη και η σκέψη μου ήταν στο ηλιοβασίλεμα. Αυτό που φοβόμουν ότι θα χάσω αν έβρεχε... όμως ο θεός των ταξιδιών για άλλη μια φορά ήταν σύμμαχός μου!

Croatia 2020-326.jpg

Croatia 2020-329.jpg

Croatia 2020-331.jpg

Croatia 2020-332.jpg

Συνεχίσαμε ευθεία στην Ul. Frana Supila και λίγα λεπτά μετά φτάσαμε στην πιο δημοφιλή παραλία του Ντουμπρόβνικ, την Plaža Banje. Πάνω από το δρόμο η θεά και το μπλε της θάλασσας έκαναν την παραλία άκρως δελεαστική για βουτιές, μόνο που υπήρχε ένα θεματάκι. Δεν είχαμε βάλει μαγιό και δεν είχαμε πετσέτες! Μεγάλο λάθος μας, αλλά το πρωί η βαριά συννεφιά και η θερμοκρασία που ήταν 25 βαθμοί, ήταν καθοριστικά ώστε να βγάλουμε τελείως από το μυαλό μας την προοπτική του μπάνιου. Ούτε καν το αντηλιακό μας δεν πήραμε. Ο καιρός όμως άλλαξε άρδην και τώρα χωρίς εφόδια βλέπαμε την κρυστάλλινη θάλασσα και δεν μπορούσαμε να δράσουμε! Να πηγαίναμε στο δωμάτιο μας φάνταζε απίθανο. Κατεβήκαμε στην παραλία και την αράξαμε στον βράχο που είχε και σκιά και απλά βγάλαμε τις μπλούζες μας και τα παπούτσια μας.

Croatia 2020-333.jpg

Croatia 2020-336.jpg

Croatia 2020-339.jpg

Επειδή ξέρω καλά πόσο αγαπάει ο Rose το μπάνιο και ήθελε σαν τρελός να βουτήξει, τον έπεισα να μπει στη θάλασσα με τη βερμούδα του για μια βουτιά. Άλλωστε είχε ζέστη και θα στέγνωνε πολύ εύκολα μετά. Για εμένα ούτε λόγος γιατί η βερμούδα μου ήταν βαμβακερή και δεν θα στέγνωνε εύκολα. Έτσι εγώ έμεινα έξω και τον καμάρωνα που έκανε το πρώτο του μπάνιο στις δαλματικές ακτές. Το νερό ήταν πολύ κρύο όπως μου είπε, και σε πολύ λίγο χρόνο στέγνωσε κάτω από τον ζεστό ήλιο. Λίγο ιδιαίτερο το πρώτο μπάνιο χωρίς οργάνωση και στο φλου, αλλά έγινε!

Croatia 2020-341.jpg

Croatia 2020-344.jpg

Croatia 2020-347.jpg

Πανοραμική άποψη της παραλίας και της παλιάς πόλης!
Croatia 2020-348.jpg

Croatia 2020-349.jpg

Μετά τη χαλάρωση στην παραλία, είχαμε ξανά μπόλικο περπάτημα! Μπήκαμε στην παλιά πόλη, διασχίσαμε τη Stradun, βγήκαμε από την πύλη Pile, και ανηφορήσαμε τις σκάλες δίπλα από την οδό uz Posat, σε ένα κατάφυτο πανέμορφο μέρος ακριβώς απέναντι από τα βαριά τείχη της παλιάς πόλης για μια διαφορετική πανοραμική θέα, εξίσου εντυπωσιακή.

Croatia 2020-353.jpg

Η ανηφόρα συνεχίστηκε από τα σκαλιά της οδού Bernarda Shawa, μια όμορφη ήσυχη περιοχή με σπίτια ντόπιων πίσω από ψηλές περιφράξεις γεμάτη λουλούδια και πολύ πράσινο. Ολομόναχοι ανηφορίσαμε αυτή την καταπληκτική γραφική γειτονιά και κάναμε έναν από τους πιο ωραίους περιπάτους μας στο Ντουμπρόβνικ.

Croatia 2020-355.jpg

Croatia 2020-356.jpg

Croatia 2020-357.jpg

Το μονοπάτι μας έβγαλε σε ένα πλάτωμα, ένα μεγάλο μπαλκόνι που προσφέρει μια εξαιρετική διαφορετική θέα προς την παλιά πόλη και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας! Το Ντουμπρόβνικ έχει πάρα πολλά σημεία με πανοραμική θέα και η συγκεκριμένη ίσως να μην είναι από τις πιο δημοφιλείς όμως εγώ δεν ήθελα να τη χάσω κι ας έπρεπε πάλι να ανέβουμε και να ανέβουμε σκαλιά! Μας αποζημίωσε και η γραφική διαδρομή και η εξαιρετική θέα.

Croatia 2020-359.jpg

Croatia 2020-360.jpg

Croatia 2020-361.jpg

Καθίσαμε στο παγκάκι και νοιώσαμε τυχεροί και χαρούμενοι που ο θεός των ταξιδιών απομάκρυνε τα σύννεφα και μας έδωσε έναν λαμπερό ήλιο, και ήμασταν ενθουσιασμένοι για όσα είδαμε και όσα θα ακολουθήσουν! Το τελευταίο μέρος του Ντουμπρόβνικ θα είναι το πιο δύσκολο, το πιο ιδιαίτερο αλλά και το πιο εντυπωσιακό που αποτελεί και το highlight όλου του ταξιδιού στην Κροατία!

Last edited:

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Χαίρομαι πολύ που ξεκίνησες να γράφεις ιστορία για τη Κροατία τελικά, αν κι εγώ το περίμενα. :cool:
Είμαι σίγουρος ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της όλης φάσης που διανύουμε.
Ανυπομονώ για τη συνέχεια!

giannismits

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Χαίρομαι πολύ που ξεκίνησες να γράφεις ιστορία για τη Κροατία τελικά, αν κι εγώ το περίμενα. :cool:
Είμαι σίγουρος ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της όλης φάσης που διανύουμε.
Ανυπομονώ για τη συνέχεια!
Ευχαριστώ Τζόνι. Ό,τι έχει ενδιαφέρον, έχει! Όχι τόσο για την ιδιαίτερη φάση που έγινε, όσο για το ότι η Κροατία είναι μια πολύ πολύ ενδιαφέρουσα χώρα.

Tonia L.

Member
Καταιγιστική εισαγωγή! Πραγματικά χαίρομαι πολύ που αποφάσισες να γράψεις την ιστορία! Χρειάζεται το φόρουμ κι άλλες ιστορίες, για να ξεφύγουμε από τις αντεγκλήσεις για τον ... ακατανόμαστο!
Πάντα διαβάζω με νοσταλγία τις ιστορίες για την Κροατία, αφού το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στις Δαλματικές Ακτές. Περιμένουμε τη συνέχεια!

giannismits

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Καταιγιστική εισαγωγή! Πραγματικά χαίρομαι πολύ που αποφάσισες να γράψεις την ιστορία! Χρειάζεται το φόρουμ κι άλλες ιστορίες, για να ξεφύγουμε από τις αντεγκλήσεις για τον ... ακατανόμαστο!
Πάντα διαβάζω με νοσταλγία τις ιστορίες για την Κροατία, αφού το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στις Δαλματικές Ακτές. Περιμένουμε τη συνέχεια!
Έτσι, κι εγώ για την προσφορά στο φόρουμ την έγραψα 😁 Αρκετά μεταλλάχτηκε το φόρουμ, πρέπει σιγά σιγά να ξαναγίνει ταξιδιωτικό. Αλήθεια ήταν το πρώτο σου ταξίδι? Εγώ πάντα είχα την Κροατία ταξιδιωτικό στόχο και φέτος δεν μου γλίτωσε. Και μάλλον ήταν η καλύτερη περίοδος που την επισκέφτηκα. Έχει ζουμί η ιστορία.

Tonia L.

Member
Έτσι, κι εγώ για την προσφορά στο φόρουμ την έγραψα 😁 Αρκετά μεταλλάχτηκε το φόρουμ, πρέπει σιγά σιγά να ξαναγίνει ταξιδιωτικό. Αλήθεια ήταν το πρώτο σου ταξίδι? Εγώ πάντα είχα την Κροατία ταξιδιωτικό στόχο και φέτος δεν μου γλίτωσε. Και μάλλον ήταν η καλύτερη περίοδος που την επισκέφτηκα. Έχει ζουμί η ιστορία.
Ναι, ήταν το πρώτο μου ταξίδι! Αύγουστος του 2010. Θέλαμε εξωτερικό αλλά να κάνουμε και βουτιές (μιλάμε για σοβαρό προγραμματισμό..!)
Αν εξαιρέσουμε το ότι πήγαμε με ταξιδιωτικό γραφείο - που δεν μου ταιριάζει τελικά ως τρόπος ταξιδού και δεν το επέλεξα έκτοτε - η εμπειρία μου στην Κροατία είχε πολύ θετικό πρόσημο. Είδα και το Ντουμπρόβνικ χωρίς απίστευτο συνωστισμό!
Σίγουρα θα ήθελα να επιστρέψω και να γνωρίσω καλύτερα την Κροατία και πιστεύω ότι η ιστορία σου θα ενισχύσει την επιθυμία μου!

giannismits

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ναι, ήταν το πρώτο μου ταξίδι! Αύγουστος του 2010. Θέλαμε εξωτερικό αλλά να κάνουμε και βουτιές (μιλάμε για σοβαρό προγραμματισμό..!)
Αν εξαιρέσουμε το ότι πήγαμε με ταξιδιωτικό γραφείο - που δεν μου ταιριάζει τελικά ως τρόπος ταξιδού και δεν το επέλεξα έκτοτε - η εμπειρία μου στην Κροατία είχε πολύ θετικό πρόσημο. Είδα και το Ντουμπρόβνικ χωρίς απίστευτο συνωστισμό!
Σίγουρα θα ήθελα να επιστρέψω και να γνωρίσω καλύτερα την Κροατία και πιστεύω ότι η ιστορία σου θα ενισχύσει την επιθυμία μου!
Κι εμείς κινηθήκαμε στα πολύ βασικά και τουριστικά. Αλλά έχει πάρα πολλές πόλεις και νησιά και εθνικά πάρκα που ενώ είναι μικρή χώρα έχει μεγάλη ποικιλία. Κι εγώ θα ήθελα πολύ να επιστρέψω. Θυμάμαι κι εγώ τα πακέτα των τουριστικών γραφείων για τις δαλματικές ακτές τότε που δεν είχα ξεκινήσει να ταξιδεύω στο εξωτερικό και με είχαν δελεάσει. Αλλά ξέρω πως είναι εκδρομές εξπρες και δεν βλέπεις πάρα πολλά. Όμως για έναν αρχάριο στα ταξίδια είναι μια χαρά τα τουριστικά γραφεία.

katkats

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Μπράβο Γιάννη που ξεκίνησες την ιστορία. Ανυπομονώ να δω γνωστά και - κυρίως - άγνωστα μέρη ;).

Αυτές οι σκάλες και οι ανηφόρες στο Dubrovnik... Να ξεχνάς τη φωτογραφική (σε εποχές προ smartphone) και ούτε να το σκέφτεσαι να γυρίσεις πίσω. Τι κούραση! Αλλά εντάξει, η θέα μας αποζημίωνε (εμείς μέναμε το ίδιο ψηλά αλλά πολύ πιο κοντά στην παλιά πόλη, από την άλλη πλευρά).

Και τι έγινε; Ξημέρωσε μια ηλιόλουστη νέα μέρα;

giannismits

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Μπράβο Γιάννη που ξεκίνησες την ιστορία. Ανυπομονώ να δω γνωστά και - κυρίως - άγνωστα μέρη ;).

Αυτές οι σκάλες και οι ανηφόρες στο Dubrovnik... Να ξεχνάς τη φωτογραφική (σε εποχές προ smartphone) και ούτε να το σκέφτεσαι να γυρίσεις πίσω. Τι κούραση! Αλλά εντάξει, η θέα μας αποζημίωνε (εμείς μέναμε το ίδιο ψηλά αλλά πολύ πιο κοντά στην παλιά πόλη, από την άλλη πλευρά).
Και τι έγινε; Ξημέρωσε μια ηλιόλουστη νέα μέρα;
Ειλικρινά δεν είχα ιδέα για τις ανηφόρες και τα σκαλιά του Ντουμπρόβνικ. Τρελή κούραση αλλά κι εγώ δεν είμαι στα καλά μου γιατί όχι μόνο δεν τις απέφευγα αλλά τις επιδίωκα κιόλας με αποκορύφωμα το τέλος της επόμενης μέρας 😁 Θα σας τα γράψω!

Δεν θα το έλεγα πως ξημέρωσε ηλιόλουστη μέρα! Μάλλον φθινοπωρινή.

dimaq

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
Καλα εκανες Γιαννη και πηγες,ευτυχως που τα καταφερες! Πριν τον ακατανομαστο ήταν το τελευταιο μου ταξιδι την πρωτοχρονια του 20, στο ντουμπροβνικ.Που να φανταζομασταν ολοι τι θα επακολουθουσε....

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.009
Μέλη
39.726
Νεότερο μέλος
Christos Rev

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom