St.Adamantidou
Member
- Μηνύματα
- 245
- Likes
- 898
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Κεφάλαιο 2ο (Σκάφη και... σκαφίδια)
- Κεφάλαιο 3ο (Παπουανές τουαλέτες)
- Κεφάλαιο 4ο (Άνθρωποι πηλένιοι και το καρύκευμα του σάγκο)
- Κεφάλαιο 5ο (Μια νύχτα στο Καραγουάρι)
- Κεφάλαιο 6ο (Παπουασία, Εκεί που οι άνθρωποι μαγειρεύουν ανθρώπους)]Οι [B]κάτοικοι[/B
- Κεφάλαιο 7ο (Πρωινό με Μάγους και μαυροπίπερα)
- Κεφάλαιο 8ο («Πούνκτους», το χάραγμα του κροκόδειλου)
- Κεφάλαιο 9ο (Παπουανές πεοθήκες)
- Κεφάλαιο 10ο (Εμφύλιος)
- Κεφάλαιο 11ο (Της ζούγκλας οι εκπλήξεις)
- Κεφάλαιο 12ο (Οι άνθρωποι των χρωμάτων)
- Κεφάλαιο 13ο (Παπουανός Γαιοκτήμονας)
- Κεφάλαιο 14ο (Πού πάτε?)
- Κεφάλαιο 15ο (Στους λασπανθρώπους)
- Κεφάλαιο 16ο (Φεμινίστριες και προικοσύμφωνα)
- Κεφάλαιο 17ο (Τι ταξίδι κι αυτό!!)
Σήμερα θα δούμε πράματα και θάματα. Μια πολύ όμορφη διαδρομή, ανάμεσα σε βουνά και σε φαράγγια, μας φέρνει στην περιοχή των Χούλις. Είναι μια πράξενη φυλή -Θεέ μου! Τι δεν είναι παράξενο σε τούτο τον τόπο- που το γιορταστικό τους βάψιμο το έχουν αναγάγει σε επιστήμη, ή να το πω καλλίτερα, σε υψηλή τέχνη. Φτιάχνουν μπογιές από ρίζες και φύλλα διαφόρων φυτών και με αυτές βάφουν με φαντασία και με οναδική πρωτοτυπία τα πρόσωπά τους. Κι όταν λέμε «βάφουν» εννοούμε ότι δεν αφήνουν αχρωμάτιστο ούτε πόντο. Μ΄ άλλα λόγια το κεφάλι ενός μπογιατισμένου Χούλι μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής! Ένα απίθανο πορτρέτο.
Η διαδικασία της βαφής παίρνει τουλάχιστον 3 ώρες. Συχνά ο ένας Χούλο βοηθά τον άλλον, αν τα πράματα.... δυσκολέψουν. Διότι, πολλές φορές, πρέπει να χρησιμοποιήσουν και τα δυο τους χέρια και κάποιος πρέπει να κρατά το σπασμένο καθρέφτη μπροστά τους. Είπα σπασμένο καθρέφτη, κι έτσι είναι. Τέτοιοι ήταν όλοι, όσους είδαμε εμείς, αυτό το πρωινό, εν χρήσει. Διότι ένας ολόκληρος καθρέφτης είναι από τα πολυτιμότερα πράγματα για ένα μέλος αυτής της φυλής. Μακάρι να το ξέραμε πριν φτάσουμε εκεί. Αν τους φέρναμε έναν ολόκληρο καθρέφτη, σίγουρα θα μας είχαν ανακηρύξει... εθνικούς ευεργέτες!!!
Φτάνουμε στο χωριό των «ανθρώπων των χρωμάτων» κατά τις 10 το πρωί. Ο ήλιος ζεματάει ήδη. Φυσικά ο καταυλισμός έχει τάφρο, ξύλινο κιγκλίδωμα, και καστρόπορτα, μπροστά στην οποία μας υποδέχεται με θερμή... χειραψία το γηραιότερο μέλος της φυλής, κρατώντας ένα τεράστιο τόξο στο αριστερό του χέρι. Στον ανοιχτό χώρο του καταυλισμού βρίσκουμε τις γυναίκες και τα παιδιά καθισμένους όλους κατάντικρυ στους, προς «μακιγιάρισμα» άντρες. Αυτοί έχουν αρχίσει κι όλας τη δουλειά τους, «οχυρωμένοι» πίσω από ένα χώρισμα με μεγάλες κοτρώνες.
«Μη διανοηθείτε να δρασκελίσετε τη διαχωριστική πέτρινη γραμμή» μας προειδοποιεί ο ξεναγός μας. «Απαγορεύεται»
Κρίμα στη θερμή χειραψά του αμφιτρύονά μας. Γιατί τέτοιος «ρατσισμός» καλοί μας Παπουανοί?
Οι γυναίκες και τα παιδόπουλα αντιθέτως, είναι όλο χαμόγελα. Προσηκώνονται μάλιστα για να μας δώσουν το χέρι.
«Αμάν η μανία τους με τις χειραψίες» γκρινιάζει κάποιος
Τα θηλυκά έχουν φέρει μαζί τους και τα εργόχειρά τους. Η κάθε μια φτιάχνει με σπάγγο ένα είδος μεγάλου διχτυού, που όπως προλάβαμε κιόλας να δούμε χθες, το φορούν στο κεφάλι, σαν χοντρό κεφαλοδέσιμο. Το κάνουν πλεμάτι, που έλεγε κι η μάνα μου, για να βάζουν μέσα τα υπάρχοντά τους. Το κάνουν τσάντα για τις εξόδους τους, ακόμα και κούνια για το μωρό τους!!
Χαζεύουμε τη γυναικεία συντροφιά αλλά το ενδιαφέρον μας τελικώς επικεντρώνεται στους δεξιοτέχνες της βαφής. Ο Οδηγός που διάβασα, με πληροφόρησε ότι είναι τόσο εκπληκτικά τα αποτελέσματα αυτού του βαψίματος, ώστε εντυπωσιάζει ακόμα κι αυτούς τους μαέστρους μακιγιέρ του Χόλλυγουντ, οι οποίοι έρχονται εδώ για να θαυμάσουν αλλά και για να πάρουν ιδές. Πραγματικά συναρπαστικό να παρακολουθείς ένα ανθρώπινο πρόσωπο να μεταβάλλεται, λεπτό προς λεπτό, σε έργο τέχνης.
Θέλω να φωτογραφίσω από κοντά τα «βήματα» αυτής της παράξενης διαδικασίας, αλλά τα «όρια» που αυτοί έχουν τοποθετήσει με εμποδίζουν. Και τότε σκέφτομαι να κάνω ένα πείραμα. Πόσο άραγε μετράει το χαμόγελο και η ευγένεια στους πρωτόγονους? Θα είχε ενδιαφέρον να το διαπιστώσω. Πλησιάζω λοιπόν χαμογελώντας και με νοήματα τους δείχνω τη μηχανή μου και την απόσταση που έχω από αυτούς, χωρίς όμως να κάνω βήμα πέρα από τις πέτρες. Ξαφνιάζονται στην αρχή κι αργούν να ανταποκριθούν. Εγώ βράζω, αλλά περιμένω ακούνητη, χωρίς να εφαφανίσω το χαμόγελο που πάγωσε κρεμασμένο στα χείλη μου. Επί τέλους! ΄Ενας απ΄ όλους μου κάνει νόημα να περάσω. Βάζω το χέρι στο στέρνο και υποκλίνομαι, εκφράζοντας με τον τρόπο που ήξερα, τις ευχαριστίες μου.
Καταπληκτικό!!! Τόση δύναμη λοιπόν κρύβει ένα ευγενικό χαμόγελο! Τότε γιατί στον τόπο μας το χουμε ξεχάσει? Φτού μας, και είμαστε και... πολιτισμένοι!!!!
Πλησιάζω την ομάδα, που με πολλή προσοχή... ζωγραφίζεται. Δυο τρία παιδιά είναι πρότυπα ανδρικής καλλονής. Ψηλοί, γεροδεμένοι, με λεία σοκολατιά επιδερμίδα και μαύρα αστραυτερά μάτια ένθεν και ένθεν μιας τέλειας μύτης. Το βλέμμα τους είναι περήφανο και αδιάφορο στη λευκή παρουσία. Σχεδόν δεν γυρνούν να μας κοιτάξουν. ΄Ισως γιατί ξέρουν ότι τους κοιτάζουμε εμείς. Είναι οι βεντέτες και το καταλαβαίνουν!
Γονατίζω μπροστά σ΄ έναν πανήψηλο Χούλι για να τον φωτογραφίσω «πορτραίτο». Ούτε που αλλάζει έκφραση!!
Υποψιάζεται άραγε από πόσο μακρυά ερχόμαστε για να τον δούμε να.... μακιγιάρεται
Μια Αμερικάνα κάνει να δρασκελίσει τη διαχωριστική πέτρινη γραμμή. Μια φωνή την σταμάει. Αφού δεν έχει χαμόγελο, δεν έχει «περάστε....»
Ξαφνικά τις παίρνει το μάτι μας. Είναι κάτι... περικεφαλαίες. Θα μπορούσα να τις πω και... τρικαντώ!!! Είναι ακουμπισμένες πάνω σε ειδικές βάσεις και, απ΄ όσο μπορώ να κρίνω, είναι καμωμένες από ανθρώπινα μαλλιά.
«Καλέ, τι είναι αυτά τα κατασκευάσματα?» υψώνεται φωνή.
«Α!!! λέτε για τα καπέλα. Είναι πολύτιμα. Τα φτιάχνουν από μαλλιά εφήβων, που τα μεγαλώνουν ειδικά γι΄ αυτό το σκοπό. Βλέπετε αυτόν εκεί τον μικρό?»
Ο μικρός είναι ένα δεκατετράχρονο αγόρι. Στο κεφάλι του έχει μια πραγματική «στήλη» μαλλιών, κατάμαυρη, κατσαρή και συμπαγή.
«Τι είναι αυτή η... κολώνα στο κεφάλι του παιδιού??!!»
«Είδατε? Κουρεύουν σύρριζα τα μαλλιά στα πλάγια, κι αφήνουν τις τρίχες να μεγαλώσουν μόνο μπροστά στην κορφή. ΄Ετσι τα μαλλιά παίρνουν μόνο ύψος, χωρίς να απλώνονται. ΄Οταν αυτή η τούφα φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος την κόβουν. Και από αυτήν, με μια περίπλοκη διαδικασία και τεχνική, κατασκευάζουν αυτά τα καπέλλα. Και τα στολίζουν με πολύχρωμα φτερά παραδείσιων πουλιών για να τα κάνουν περισσότερο εντυπωσιακά!!!»
Τελικά τα αλλόκοτα και τα εξωφρενικά δεν έχουν τελειωμό εδώ
Επί δύο ώρες τηγανιζόμαστε όλοι στον καυτόν ήλιο. Μεσημέριασε κιόλας. Αυτοί οι ταλαίπωροι ιδρωκοπούν κατά ηλιού –αλήθεια, γιατί δεν διάλεξαν μια σκιούλα του Θεού, να κάνουν τα καλλιτεχνικά τους στο δροσό?- και δος του και πασαλείφονται διάφορες πομάδες και μπογιές, πηχτούλες σαν λάσπη.
Μμμμ, ίσως πρέπει να κάθονται στον ήλιο για να στεγνώνουν γρήγορα τα διάφορα ψιμύθια τους! Ποιος τους ξέρει? Σ΄ αυτόν τον τόπο θα πρέπει κανείς όλα τα παλαβά να τα παίρνει σαν δεδομένα και να μην αναρωτιέται.
΄Οταν επιτέλους, το βάψιμο τελειώνει, εμείς δεν ξαφνιαζόμαστε πια, αφού έχουμε παρακολουθήσει βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία. Τόσο μπελαλίδικη απασχόληση που είναι, πόσο συχνά άραγε να την επαναλαμβάνουν? Οι Χούλις παρ΄ όλα αυτά την κάνουν με μπόλικο κέφι και μεράκι, εξαντλώντας παν όριο φαντασίας και εφευρετικότητας. Εκείνο που επίσης διαπιστώνουμε είναι ότι αγαπούν το έντονο κίτρινο του Βαν Γκογκ. Αυτό είναι σχεδόν πάντα η βάση. Και πάνω σ΄ αυτό το θειαφί χρώμα, ζωγραφίζουν κόκκινα, μπλε και κεραμιδιά σχέδια.
Μα πώς απαλλάσσονται τελικά από τόσες μπογιές? Είναι εύκολο να... ντεμακιγιαριστούν?
«Πολύ δύσκολο και οδυνηρό.» μας πληφορορεί ο ντόπιος ξεναγός. «Κατασκευάζουν μια ειδική αλοιφή που, σιγά σιγά μαλακώνει κάπως τα χρώματα, ώστε να μην είναι αφόρητος ο πόνος όταν αυτά αποκολλώνται, συμπαρασύροντας και τα γένια –όσο μικρά κι αν είναι- στο τράβηγμα».
Ανατριχιάσαμε.... αλλά έτσι είναι. Μπρος στα κάλλη τι είν΄ο πόνος!!!
Και τώρα χορός.
Η ομάδα των «έργων ζωγραφικής» άρπαζε τα ξύλινα τουμπελέκια της και άρχισε να χορεύει.
Τι θέαμα απερίγραπτο είναι τούτο!! Ζωηρά χρώματα στο πρόσωπο. Σοκολατένια η επιδερμίδα, χρωματιστές οι φυτικές φουντίτσες της άσεμνης γκαρνταρόμπας τους και τούτα τα εκπληκτικά... γαλλικά καπέλλα. Σαν στρατάρχες του... Ναπολέοντα με τρικαντώ και .... χόρτο συκής!!! Τι τρελλά Θεέ μου βλέπουν τα μάτια μας.
Στον αυλόγυρο που χαζολογάμε φτάνει, κάποια στιγμή, ένας τοξότης. Είναι ένα ψηλόλιγνο παιδί, με δυνατά μπράτσα και πόδια. Μοιάζει με εβένινο άγαλμα. Τον πλησιάζω και του ζητώ να μου επιτρέψει να τεντώσω το τεράστιο τόξο του.
Χαμογελάει συγκαταβατικά και μου το προσφέρει.
Τι το ΄θελα?
Αμάν!!! Ασήκωτο είναι το ρημάδι!!!
Ο τοξότης εξακολουθεί να χαμογελάει. Τέλος, καταφέρνω να το σηκώσω. Μπράβο μου, άντε να το τεντώσω κι όλας... Αμ δε!!! Το πόσο άκαμπτο ήταν αυτό το φονικό κατασκεύασμα, δεν περιγράφεται.
Δοκίμασε και ο Τζούλιο. Χα!!! Την ξέρετε την παροιμία που προσφυέστατα συμπεραίνει πως τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και το ανάλογο περιεχόμενο?
Μα τεντώνεται τούτο το κατασκεύασμα? Δεν το πιστεύαμε και το εξετάζαμε παραπειστικά.
Ουδέν πρόβλημα για τον Παπούα. Τσίτωσε το τόξο πανεύκολα, σαν να ΄ταν σφεντόνα, κι έστειλε το βαρύ βέλος σε μιαν εντυπωσιακή απόσταση.
Πάει!!! Ρεζιλευτήκαμε κατά κράτος.
Με χειραψίες , φωτογραφίες και ταμπούρλα διαβήκαμε ξανά την καστρόπορτα και την τάφρο.
«Και τώρα έχει πικ νικ στο ποτάμι» μας πληροφορεί ο ξεναγός.
Στρωθήκαμε στη χλόη, μέσα σε μια δροσερή λιακάδα. Θες το ποτάμι, θες το υψόμετρο, θες το περασμένο πια μεσημέρι, έκαναν την ατμόσφαιρα γλυκύτατη. Καταβροχθίσαμε απνευστί το περιεχόμενο των πακέττων που μας ετοίμασε με πολλή φροντίδα η Τζόυ.
Ξαπλώσαμε κάτω από έναν χλιαρό ήλιο να χωνέψουμε
«Πώς θα ‘ταν να παντρευτώ έναν Χούλι και να μείνω εδώ?» ρώτησα
΄Εφαγα στο κεφάλι όλα τα πακέττα με τ΄ αποφάγια.
Γελάσαμε και κλείσαμε τα μάτια τεμπέλικα....
Η διαδικασία της βαφής παίρνει τουλάχιστον 3 ώρες. Συχνά ο ένας Χούλο βοηθά τον άλλον, αν τα πράματα.... δυσκολέψουν. Διότι, πολλές φορές, πρέπει να χρησιμοποιήσουν και τα δυο τους χέρια και κάποιος πρέπει να κρατά το σπασμένο καθρέφτη μπροστά τους. Είπα σπασμένο καθρέφτη, κι έτσι είναι. Τέτοιοι ήταν όλοι, όσους είδαμε εμείς, αυτό το πρωινό, εν χρήσει. Διότι ένας ολόκληρος καθρέφτης είναι από τα πολυτιμότερα πράγματα για ένα μέλος αυτής της φυλής. Μακάρι να το ξέραμε πριν φτάσουμε εκεί. Αν τους φέρναμε έναν ολόκληρο καθρέφτη, σίγουρα θα μας είχαν ανακηρύξει... εθνικούς ευεργέτες!!!
Φτάνουμε στο χωριό των «ανθρώπων των χρωμάτων» κατά τις 10 το πρωί. Ο ήλιος ζεματάει ήδη. Φυσικά ο καταυλισμός έχει τάφρο, ξύλινο κιγκλίδωμα, και καστρόπορτα, μπροστά στην οποία μας υποδέχεται με θερμή... χειραψία το γηραιότερο μέλος της φυλής, κρατώντας ένα τεράστιο τόξο στο αριστερό του χέρι. Στον ανοιχτό χώρο του καταυλισμού βρίσκουμε τις γυναίκες και τα παιδιά καθισμένους όλους κατάντικρυ στους, προς «μακιγιάρισμα» άντρες. Αυτοί έχουν αρχίσει κι όλας τη δουλειά τους, «οχυρωμένοι» πίσω από ένα χώρισμα με μεγάλες κοτρώνες.
«Μη διανοηθείτε να δρασκελίσετε τη διαχωριστική πέτρινη γραμμή» μας προειδοποιεί ο ξεναγός μας. «Απαγορεύεται»
Κρίμα στη θερμή χειραψά του αμφιτρύονά μας. Γιατί τέτοιος «ρατσισμός» καλοί μας Παπουανοί?
Οι γυναίκες και τα παιδόπουλα αντιθέτως, είναι όλο χαμόγελα. Προσηκώνονται μάλιστα για να μας δώσουν το χέρι.
«Αμάν η μανία τους με τις χειραψίες» γκρινιάζει κάποιος
Τα θηλυκά έχουν φέρει μαζί τους και τα εργόχειρά τους. Η κάθε μια φτιάχνει με σπάγγο ένα είδος μεγάλου διχτυού, που όπως προλάβαμε κιόλας να δούμε χθες, το φορούν στο κεφάλι, σαν χοντρό κεφαλοδέσιμο. Το κάνουν πλεμάτι, που έλεγε κι η μάνα μου, για να βάζουν μέσα τα υπάρχοντά τους. Το κάνουν τσάντα για τις εξόδους τους, ακόμα και κούνια για το μωρό τους!!
Χαζεύουμε τη γυναικεία συντροφιά αλλά το ενδιαφέρον μας τελικώς επικεντρώνεται στους δεξιοτέχνες της βαφής. Ο Οδηγός που διάβασα, με πληροφόρησε ότι είναι τόσο εκπληκτικά τα αποτελέσματα αυτού του βαψίματος, ώστε εντυπωσιάζει ακόμα κι αυτούς τους μαέστρους μακιγιέρ του Χόλλυγουντ, οι οποίοι έρχονται εδώ για να θαυμάσουν αλλά και για να πάρουν ιδές. Πραγματικά συναρπαστικό να παρακολουθείς ένα ανθρώπινο πρόσωπο να μεταβάλλεται, λεπτό προς λεπτό, σε έργο τέχνης.
Θέλω να φωτογραφίσω από κοντά τα «βήματα» αυτής της παράξενης διαδικασίας, αλλά τα «όρια» που αυτοί έχουν τοποθετήσει με εμποδίζουν. Και τότε σκέφτομαι να κάνω ένα πείραμα. Πόσο άραγε μετράει το χαμόγελο και η ευγένεια στους πρωτόγονους? Θα είχε ενδιαφέρον να το διαπιστώσω. Πλησιάζω λοιπόν χαμογελώντας και με νοήματα τους δείχνω τη μηχανή μου και την απόσταση που έχω από αυτούς, χωρίς όμως να κάνω βήμα πέρα από τις πέτρες. Ξαφνιάζονται στην αρχή κι αργούν να ανταποκριθούν. Εγώ βράζω, αλλά περιμένω ακούνητη, χωρίς να εφαφανίσω το χαμόγελο που πάγωσε κρεμασμένο στα χείλη μου. Επί τέλους! ΄Ενας απ΄ όλους μου κάνει νόημα να περάσω. Βάζω το χέρι στο στέρνο και υποκλίνομαι, εκφράζοντας με τον τρόπο που ήξερα, τις ευχαριστίες μου.
Καταπληκτικό!!! Τόση δύναμη λοιπόν κρύβει ένα ευγενικό χαμόγελο! Τότε γιατί στον τόπο μας το χουμε ξεχάσει? Φτού μας, και είμαστε και... πολιτισμένοι!!!!
Πλησιάζω την ομάδα, που με πολλή προσοχή... ζωγραφίζεται. Δυο τρία παιδιά είναι πρότυπα ανδρικής καλλονής. Ψηλοί, γεροδεμένοι, με λεία σοκολατιά επιδερμίδα και μαύρα αστραυτερά μάτια ένθεν και ένθεν μιας τέλειας μύτης. Το βλέμμα τους είναι περήφανο και αδιάφορο στη λευκή παρουσία. Σχεδόν δεν γυρνούν να μας κοιτάξουν. ΄Ισως γιατί ξέρουν ότι τους κοιτάζουμε εμείς. Είναι οι βεντέτες και το καταλαβαίνουν!
Γονατίζω μπροστά σ΄ έναν πανήψηλο Χούλι για να τον φωτογραφίσω «πορτραίτο». Ούτε που αλλάζει έκφραση!!
Υποψιάζεται άραγε από πόσο μακρυά ερχόμαστε για να τον δούμε να.... μακιγιάρεται
Μια Αμερικάνα κάνει να δρασκελίσει τη διαχωριστική πέτρινη γραμμή. Μια φωνή την σταμάει. Αφού δεν έχει χαμόγελο, δεν έχει «περάστε....»
Ξαφνικά τις παίρνει το μάτι μας. Είναι κάτι... περικεφαλαίες. Θα μπορούσα να τις πω και... τρικαντώ!!! Είναι ακουμπισμένες πάνω σε ειδικές βάσεις και, απ΄ όσο μπορώ να κρίνω, είναι καμωμένες από ανθρώπινα μαλλιά.
«Καλέ, τι είναι αυτά τα κατασκευάσματα?» υψώνεται φωνή.
«Α!!! λέτε για τα καπέλα. Είναι πολύτιμα. Τα φτιάχνουν από μαλλιά εφήβων, που τα μεγαλώνουν ειδικά γι΄ αυτό το σκοπό. Βλέπετε αυτόν εκεί τον μικρό?»
Ο μικρός είναι ένα δεκατετράχρονο αγόρι. Στο κεφάλι του έχει μια πραγματική «στήλη» μαλλιών, κατάμαυρη, κατσαρή και συμπαγή.
«Τι είναι αυτή η... κολώνα στο κεφάλι του παιδιού??!!»
«Είδατε? Κουρεύουν σύρριζα τα μαλλιά στα πλάγια, κι αφήνουν τις τρίχες να μεγαλώσουν μόνο μπροστά στην κορφή. ΄Ετσι τα μαλλιά παίρνουν μόνο ύψος, χωρίς να απλώνονται. ΄Οταν αυτή η τούφα φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος την κόβουν. Και από αυτήν, με μια περίπλοκη διαδικασία και τεχνική, κατασκευάζουν αυτά τα καπέλλα. Και τα στολίζουν με πολύχρωμα φτερά παραδείσιων πουλιών για να τα κάνουν περισσότερο εντυπωσιακά!!!»
Τελικά τα αλλόκοτα και τα εξωφρενικά δεν έχουν τελειωμό εδώ
Επί δύο ώρες τηγανιζόμαστε όλοι στον καυτόν ήλιο. Μεσημέριασε κιόλας. Αυτοί οι ταλαίπωροι ιδρωκοπούν κατά ηλιού –αλήθεια, γιατί δεν διάλεξαν μια σκιούλα του Θεού, να κάνουν τα καλλιτεχνικά τους στο δροσό?- και δος του και πασαλείφονται διάφορες πομάδες και μπογιές, πηχτούλες σαν λάσπη.
Μμμμ, ίσως πρέπει να κάθονται στον ήλιο για να στεγνώνουν γρήγορα τα διάφορα ψιμύθια τους! Ποιος τους ξέρει? Σ΄ αυτόν τον τόπο θα πρέπει κανείς όλα τα παλαβά να τα παίρνει σαν δεδομένα και να μην αναρωτιέται.
΄Οταν επιτέλους, το βάψιμο τελειώνει, εμείς δεν ξαφνιαζόμαστε πια, αφού έχουμε παρακολουθήσει βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία. Τόσο μπελαλίδικη απασχόληση που είναι, πόσο συχνά άραγε να την επαναλαμβάνουν? Οι Χούλις παρ΄ όλα αυτά την κάνουν με μπόλικο κέφι και μεράκι, εξαντλώντας παν όριο φαντασίας και εφευρετικότητας. Εκείνο που επίσης διαπιστώνουμε είναι ότι αγαπούν το έντονο κίτρινο του Βαν Γκογκ. Αυτό είναι σχεδόν πάντα η βάση. Και πάνω σ΄ αυτό το θειαφί χρώμα, ζωγραφίζουν κόκκινα, μπλε και κεραμιδιά σχέδια.
Μα πώς απαλλάσσονται τελικά από τόσες μπογιές? Είναι εύκολο να... ντεμακιγιαριστούν?
«Πολύ δύσκολο και οδυνηρό.» μας πληφορορεί ο ντόπιος ξεναγός. «Κατασκευάζουν μια ειδική αλοιφή που, σιγά σιγά μαλακώνει κάπως τα χρώματα, ώστε να μην είναι αφόρητος ο πόνος όταν αυτά αποκολλώνται, συμπαρασύροντας και τα γένια –όσο μικρά κι αν είναι- στο τράβηγμα».
Ανατριχιάσαμε.... αλλά έτσι είναι. Μπρος στα κάλλη τι είν΄ο πόνος!!!
Και τώρα χορός.
Η ομάδα των «έργων ζωγραφικής» άρπαζε τα ξύλινα τουμπελέκια της και άρχισε να χορεύει.
Τι θέαμα απερίγραπτο είναι τούτο!! Ζωηρά χρώματα στο πρόσωπο. Σοκολατένια η επιδερμίδα, χρωματιστές οι φυτικές φουντίτσες της άσεμνης γκαρνταρόμπας τους και τούτα τα εκπληκτικά... γαλλικά καπέλλα. Σαν στρατάρχες του... Ναπολέοντα με τρικαντώ και .... χόρτο συκής!!! Τι τρελλά Θεέ μου βλέπουν τα μάτια μας.
Στον αυλόγυρο που χαζολογάμε φτάνει, κάποια στιγμή, ένας τοξότης. Είναι ένα ψηλόλιγνο παιδί, με δυνατά μπράτσα και πόδια. Μοιάζει με εβένινο άγαλμα. Τον πλησιάζω και του ζητώ να μου επιτρέψει να τεντώσω το τεράστιο τόξο του.
Χαμογελάει συγκαταβατικά και μου το προσφέρει.
Τι το ΄θελα?
Αμάν!!! Ασήκωτο είναι το ρημάδι!!!
Ο τοξότης εξακολουθεί να χαμογελάει. Τέλος, καταφέρνω να το σηκώσω. Μπράβο μου, άντε να το τεντώσω κι όλας... Αμ δε!!! Το πόσο άκαμπτο ήταν αυτό το φονικό κατασκεύασμα, δεν περιγράφεται.
Δοκίμασε και ο Τζούλιο. Χα!!! Την ξέρετε την παροιμία που προσφυέστατα συμπεραίνει πως τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και το ανάλογο περιεχόμενο?
Μα τεντώνεται τούτο το κατασκεύασμα? Δεν το πιστεύαμε και το εξετάζαμε παραπειστικά.
Ουδέν πρόβλημα για τον Παπούα. Τσίτωσε το τόξο πανεύκολα, σαν να ΄ταν σφεντόνα, κι έστειλε το βαρύ βέλος σε μιαν εντυπωσιακή απόσταση.
Πάει!!! Ρεζιλευτήκαμε κατά κράτος.
Με χειραψίες , φωτογραφίες και ταμπούρλα διαβήκαμε ξανά την καστρόπορτα και την τάφρο.
«Και τώρα έχει πικ νικ στο ποτάμι» μας πληροφορεί ο ξεναγός.
Στρωθήκαμε στη χλόη, μέσα σε μια δροσερή λιακάδα. Θες το ποτάμι, θες το υψόμετρο, θες το περασμένο πια μεσημέρι, έκαναν την ατμόσφαιρα γλυκύτατη. Καταβροχθίσαμε απνευστί το περιεχόμενο των πακέττων που μας ετοίμασε με πολλή φροντίδα η Τζόυ.
Ξαπλώσαμε κάτω από έναν χλιαρό ήλιο να χωνέψουμε
«Πώς θα ‘ταν να παντρευτώ έναν Χούλι και να μείνω εδώ?» ρώτησα
΄Εφαγα στο κεφάλι όλα τα πακέττα με τ΄ αποφάγια.
Γελάσαμε και κλείσαμε τα μάτια τεμπέλικα....
Attachments
-
161,5 KB Προβολές: 656