giannismits
Member
- Μηνύματα
- 3.497
- Likes
- 11.829
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Βαρσοβία: Κέντρο… ανάμεσα στους Ουρανοξύστες!
- Βαρσοβία: Central και…Łazienki Park!
- Βαρσοβία: Εβραϊκή συνοικία και Βασιλική διαδρομή!
- Βαρσοβία: Παλιά πόλη… νέα πόλη και Warsaw by night!
- Βαρσοβία: Φθινοπωρινές τσάρκες και … το Wilanów
- Βαρσοβία: Μουσείο Εξέγερσης Βαρσοβίας!
- Βαρσοβία: Praga… στην απέναντι όχθη!
- Βαρσοβία: Παραποτάμια λεωφόρος και… Pałac Kultury!
- Κρακοβία: Άφιξη στην παλιά πόλη!
- Κρακοβία: Stare Miasto (Παλιά πόλη) I
- Κρακοβία: Stare Miasto (Παλιά πόλη) II
- Κρακοβία: Κάστρο Wawel και παραποτάμια διαδρομή!
- Κρακοβία: Καζιμιέρζ, η Εβραϊκή συνοικία!
- Κρακοβία: Η Εβραϊκή συνοικία Podgórze
- Άουσβιτς-Μπιρκενάου: Οδοιπορικό στον τόπο της κόλασης!
- Κρακοβία: Αλατωρυχεία… και επίλογος!
Βαρσοβία: Εβραϊκή συνοικία και Βασιλική διαδρομή!
Dzień dobry Warszawie!
Ξεκινήσαμε πρωί πρωί με τη δροσούλα και η αλήθεια είναι πως έκανε αρκετή ψύχρα. Είχε γύρω στους 11 βαθμούς στις 8:30 που όμως θα έφτανε τους 21 μέσα στη μέρα! Πριν πάμε στα βαριά πυροβολικά της Βαρσοβίας, αρχίσαμε κάπως εναλλακτικά με συγκεκριμένο σκοπό αλλά άνθρακες ο θησαυρός! Ημέρα Σάββατο και θέλαμε να πάμε στη λεγόμενη Breakfast Market (Targ Śniadaniowy) που βρίσκεται στο Park Picassa αρκετά μακριά από το κέντρο. Μια αγορά που απ’ ότι είχα διαβάσει λειτουργεί μόνο το Σάββατο, έχει τοπικά εδέσματα και το βρήκα πολύ πρωτότυπο να τρώγαμε πρωινό υπαίθρια.
Να μη πούμε μια καλημέρα στον αγαπημένο πύργο?
Από τη στάση του τραμ Metro Świętokrzyska πήραμε το τραμ 15 (βολεύουν και το 4 και το 18) και κατεβήκαμε στη στάση Generała Zajączka. Κι ενώ λοιπόν φτάσαμε στο πάρκο Picassa στην οδό aleja Wojska Polskiego και περιμέναμε να δούμε την αγορά, δεν είδαμε τίποτα! Δεν μπορώ να καταλάβω τι είχε συμβεί γιατί είχα ελέγξει στη google το ωράριο που ανέφερε ξεκάθαρα πως η αγορά αυτή λειτουργεί μόνο Σάββατο 09:00 με 16:00. Δεν φύγαμε όμως κατευθείαν. Η γειτονιά μου άρεσε αρκετά και δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Μάλιστα σε απόσταση αναπνοής είναι η Ακρόπολη της Βαρσοβίας (Cytadela warszawska), οπότε είπαμε να βολτάρουμε σε ακόμα ένα πανέμορφο φθινοπωρινό σκηνικό.
Η Ακρόπολη της Βαρσοβίας είναι ένα φρούριο που χτίστηκε το 1834. Ήταν μια οχύρωση προμαχώνων με μια στενή τάφρο και με οχυρώσεις με σχέδιο παρόμοιο με ένα πεντάγωνο. Το φρούριο έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία καθώς και κάποια μουσεία αλλά έχει μεγάλη έκταση και σίγουρα θα χάναμε χρόνο αν κάναμε μια ολοκληρωμένη επίσκεψη εκεί. Έτσι κάναμε μια μικρή βόλτα περιμετρικά στην τάφρο, είδαμε λίγους κατοίκους να έχουν βγει για πρωινό περίπατο και είδαμε μια γειτονιά διαφορετική μακριά από το τουριστικό κέντρο και αυτό εμένα πάντα μου αρέσει. Έτσι μπορεί να μη φάγαμε στην ανύπαρκτη αγορά, κάναμε όμως μια ωραία πρωινή βόλτα.
Φτάσαμε μέχρι την είσοδο και επιστρέψαμε πίσω
Πήγαμε στη στάση Generała Zajączka στην απέναντι πλευρά από τη στάση του τραμ που είχαμε έρθει λίγο νωρίτερα και πήραμε το λεωφορείο 157. Λίγο μετά κατεβήκαμε στη στάση Dzika. Λίγα μέτρα από τη στάση στην οδό Stawki είναι το Μνημείο πεσόντων Umschlagplatz ακόμα ένα μνημείο αφιερωμένο στους Εβραίους της Βαρσοβίας.
Στη Βαρσοβία ελάχιστα πράγματα έχουν μείνει από τότε και τίποτα δεν θυμίζει τις μαύρες μέρες που έζησε η πόλη. Είναι ουσιαστικά μια άλλη πόλη από την προπολεμική Βαρσοβία. Μόνο αυτά τα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά μνημεία μικρά και μεγάλα σε όλη τη Βαρσοβία.
Είχα μια σκέψη να πηγαίναμε στο Κοιμητήριο Ποβάτσκι ένα μέρος του οποίου καταλαμβάνει και το Εβραϊκό νεκροταφείο της Βαρσοβίας. Όμως γρήγορα μου έφυγε αυτή η ιδέα από το μυαλό κατ’αρχήν γιατί είναι τεράστιο άρα χρονοβόρο και δεύτερον γιατί ο Rose ήταν τελείως αρνητικός καθώς ο δικός του στόχος ήταν να φάμε πρωινό μέσα στην επόμενη ώρα το πολύ! Έτσι λοιπόν παραμείναμε στην ίδια περιοχή και προχωρήσαμε λίγα μέτρα μετά στο POLIN, το Μουσείο Ιστορίας Πολωνών Εβραίων.
Στο POLIN δεν είχαμε σκοπό να μπούμε, όμως το ίδιο το κτίριο έχει ενδιαφέρον εξωτερικά καθώς και το προαύλιο του με πολλά ενδιαφέροντα μνημεία. Το μουσείο έχει θέμα τη μακραίωνη ιστορία των Εβραίων στην Πολωνία ενώ είναι και πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Το μινιμαλιστικό κτίριο του νέου μουσείου χτίστηκε στο κέντρο της πρώην εβραϊκής συνοικίας της Βαρσοβίας Muranów και είναι μια νέα προσθήκη στην πόλη αφού ολοκληρώθηκε το 2013. Ο Φιλανδός αρχιτέκτονας που το σχεδίασε έλαβε το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Σε αντίθεση με άλλα εβραϊκά μουσεία, δεν επικεντρώνει το μήνυμά του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα , αλλά περιγράφει τη συμβολή των Εβραίων στην ανάπτυξη του πολωνικού πολιτισμού, της επιστήμης και της οικονομίας.
Μπροστά από το μουσείο στον προαύλιο χώρο βρίσκονται διάφορα μνημεία, όμως αυτό που επικρατεί είναι το μεγάλο Μνημείο για τους ήρωες του γκέτο που ανεγέρθηκε το 1948 (Pomnik Bohaterów Getta w Warszawie), κοντά στους τόπους των πρώτων μαχών Εβραίων μαχητών με τους Ναζί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας τον Απρίλιο του 1943.
Στο μουσείο δεν μπήκαμε αλλά έστω κι αυτή η βόλτα στον γύρω χώρο ήταν ενδιαφέρουσα. Όμως η παλιά πόλη μας περίμενε όπως και το πρωινό γεύμα γι'αυτό ήθελα να επισπεύσω τη μεταφορά μας στην παλιά πόλη και συγκεκριμένα στην αρχή της Βασιλικής οδού. Ευτυχώς έξω από το μουσείο έχει στάση που περνάει το αστικό 180 το οποίο διασχίζει όλη την ‘’βασιλική οδό’’ Krakowskie Przedmieście και Nowy Świat. Έτσι κατεβήκαμε στη στάση Foksal για να διασχίσουμε όλο το δρόμο από την αρχή.
Η οδός Foksal με εντυπωσιακά κτίρια όπως το Θέατρο Sabat και το κτίριο Towarzystwa Wioślarskiego
Επιστροφή στην οδό Nowy Świat
Η λέξεις, πεινάω, πότε θα φάμε, αργήσαμε, ας μπούμε σε ένα μαγαζί άρχισαν να μου ανάβουν τα λαμπάκια οπότε είπα πως δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση. Για το πρωινό μας επιλέξαμε το Croque Madame στην οδό Nowy Świat 41.
Πολύ ωραίο το μαγαζί εσωτερικά με πολύ εξυπηρετικά κορίτσια. Βέβαια σαν να το έκαναν επίτηδες και άργησαν υπερβολικά να μας φέρουν την παραγγελία μας! Ήμασταν έτοιμοι να φάμε τις χαρτοπετσέτες. Δυο Croque Madame με αυγά τηγανητά έκαναν να μας τα φέρουν 40 λεπτά τα οποία μας φάνηκαν αιώνες. Από την άλλη βέβαια ο Rose έχει κατανόηση σ’αυτά γιατί είναι μάγειρας και γνωρίζει τι γίνεται μέσα στις κουζίνες. Εγώ όμως δεν δέχομαι να κάνουν 40 λεπτά να μου φέρουν ένα τοστ με ένα τηγανητό αυγό! Όπως και να έχει τα καταβροχθίσαμε και ήταν και πολύ νόστιμα!
Συνέχεια επί της Nowy Świat
Η Βασιλική διαδρομή ή αλλιώς Trakt Królewski, είναι μια παλαιά οδός επικοινωνίας ανάμεσα στην πλατεία του Κάστρου στην παλιά πόλη και του Wilanów που βρίσκεται 13 χλμ. μακριά. Είναι μια σειρά από δρόμους που κατά μήκος τους βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της Βαρσοβίας. Οι δρόμοι που οδηγούν στην παλιά πόλη λίγο πριν την πλατεία του κάστρου Zamkowy, είναι η οδός Nowy Świat και η Krakowskie Przedmieście που αποτελούν το κυριότερο μέρος της Βασιλικής διαδρομής.
Nowy Świat θα πει Νέος Κόσμος. Μετά την καταστροφή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ένα μέρος του δρόμου ισοπεδώθηκε και στη συνέχεια χαμήλωσαν τα ψηλότερα κτίρια τα οποία αποκαταστάθηκαν και ανακατασκευάστηκαν. Η τελευταία μεγάλη ανακαίνιση έγινε το 1996. Η οδός Krakowskie Przedmieście υπέστη αναλογικά μικρότερες απώλειες από ο,τι η υπόλοιπη ιστορική Βαρσοβία από την καταστροφή της εξέγερσης. Μετά τον πόλεμο, τα περισσότερα από τα μνημεία ξαναχτίστηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν στην προηγούμενη αρχιτεκτονική τους διάταξη του 18ου αιώνα, σε ορισμένα κτίρια μείωσαν τους ορόφους τους και τα χαμήλωσαν ενώ χτίστηκαν και νέα κτίρια εναρμονισμένα με τα παλιά ιστορικά κτίρια που ήδη υπήρχαν. Το 2004 τα πεζοδρόμια διευρύνθηκαν και τα ιδιωτικά οχήματα εξαφανίστηκαν και από τους δυο δρόμους και διέρχονται μόνο ταξί και δημόσια λεωφορεία.
Εκεί που τελειώνει η Nowy Świat και αρχίζει η Krakowskie Przedmieście βρίσκεται η Ακαδημία Επιστημών της Βαρσοβίας στο Pałac Staszica και μπροστά του το άγαλμα του Νικόλαου Κοπέρνικου (Pomnik Mikołaja Kopernika).
Ο φαρδύς πεζόδρομος Krakowskie Przedmieście με τον Ναό Τίμιου Σταυρού του 1696
Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Μπήκαμε από την πύλη και κάναμε μια μικρή βόλτα μέσα στην αυλή που περιλαμβάνει πολλά παλάτια και σχολές του Πανεπιστημίου.
Pałac Tyszkiewiczów-Potockich
Λίγο μετά η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία των επισκεπτών (Kościół Sióstr Wizytek) του 1728. Ο ναός και το μοναστήρι είναι ένα από τα λίγα μνημεία της Βαρσοβίας που δεν καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατά μήκος του μεγάλου πεζόδρομου Krakowskie Przedmieście, είχε πολύ κίνηση και ζωντάνια. Σ’αυτό συνέβαλε και ο ήλιος που έκανε την βασιλική οδό ακόμα πιο φωτεινή και όμορφη. Πριν συνεχίσουμε ευθεία με κατεύθυνση την παλιά πόλη, παρεκκλίναμε λίγο της διαδρομής μας και στρίψαμε αριστερά για την μεγάλη πλατεία Piłsudski (Plac marsz Józefa Piłsudskiego).
Η πλατεία Plac Piłsudski είναι ένα τεράστιο τετράγωνο που άλλαξε ριζικά μετά την ισοπέδωση της πόλης. Το κλασικό Pałac Saski που επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1944 και δεν υπάρχει πια. Ένας βωμός με τον μεγάλο σταυρό που τοποθετήθηκε το 1979 είναι το κύριο χαρακτηριστικό της πλατείας ενώ η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι ένα μνημείο που δεν έχει να κάνει με τον Β’ ΠΠ αλλά είναι ένα Μνημείο για τα 96 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας Smolensk στις 10 Απριλίου 2010. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας Lech Kaczyński με τη σύζυγό του.
Στο τέλος της πλατείας, πριν την είσοδο στο πάρκο Saski είναι ο Τάφος του άγνωστου στρατιώτη. Το τετράγωνο κομμάτι είναι το μόνο που έχει απομείνει από το παλάτι Saski, με την αιώνια φλόγα να καίει και με φρουρούς από το αντιπροσωπευτικό τάγμα του πολωνικού στρατού. Πολύς κόσμος τριγύρω με τους φρουρούς ακίνητους να κοιτάνε τους χαζοτουρίστες γύρω τους να τους βγάζουν φωτογραφίες! Ορίστε!
Πίσω από το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη ξεκινάει το απίστευτο πάρκο Saski. Το Ogród Saski είναι το παλαιότερο δημόσιο πάρκο της πόλης από τα τέλη του 17ου αιώνα και ήταν ένα από τα πρώτα δημόσια προσβάσιμα πάρκα στον κόσμο. Είναι ένα τυπικό παράδειγμα μπαρόκ εμπνευσμένο από το το πάρκο των Βερσαλλιών. Το πάρκο Saski ήταν ένα από τα πολλά και πανέμορφα πάρκα της Βαρσοβίας που απολαύσαμε φθινοπωρινό σκηνικό. Είχε πολύ κόσμο και πολλά παιδάκια που έπαιζαν με τις φούσκες! Γυρίσαμε ένα μικρό μέρος του αλλά ήταν πραγματικά εξαιρετικό. Μια περίεργη συννεφιά είχε κρύψει τον ήλιο και έκανε το πάρκο ακόμα πιο ειδυλλιακό!
This is autumn!
Ωραία ήταν στο πάρκο όμως είχαμε και μια παλιά πόλη που μας περίμενε. Έτσι βγήκαμε και πάλι στον μεγάλο πεζόδρομο της Krakowskie Przedmieście για το πιο ωραίο κομμάτι της βασιλικής οδού! Ξανά και ξανά σχολιάζαμε πως φτιάχτηκε αυτή η πόλη από τα συντρίμμια της μέσα λίγες δεκαετίες. Φοβερά μεγαλοπρεπή μέγαρα και ανάκτορα, εξαιρετικά χρωματιστά σπίτια που φτιάχτηκαν στα πρότυπα των περασμένων αιώνων, πολύς κόσμος, ζωντάνια.
Προεδρικό Μέγαρο - Pałac Prezydencki
Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Μνημείο του Adam Mickiewicz
Στο τέλος της οδού Krakowskie Przedmieście, η εκκλησία της Αγίας Άννας
(Kościół Akademicki św. Anny)στην plac Zamkowy
Δίπλα από την εκκλησία είναι ο πύργος που η ταράτσα του προσφέρει την ομορφότερη θέα της Βαρσοβίας. Εννοείται πως επόμενος στόχος ήταν η ανάβαση στον πύργο. Πριν ανέβουμε όμως στον πύργο, και πριν εισχωρήσουμε στην παλιά πόλη από την πλατεία Zamkowy, στρίψαμε σε έναν ακόμα ιστορικό δρόμο την οδό Miodowa που συνδέεται με την Krakowskie Przedmieście. Και αυτός ο δρόμος έχει μια σειρά από σημαντικά παλάτια, οικίες και εκκλησίες. Η αίσθηση του καινούριου ήταν διάχυτη παντού και είναι λογικό αφού μόλις το 2018 ο δρόμος ανοικοδομήθηκε και πάλι. Φυσικά και αυτή η οδός δεν θυμίζει σε τίποτα τον δρόμο πριν την καταστροφή της εξέγερσης το 1944.
Οδός Kapucyńska
Εκκλησία Της μεταμόρφωσης στην οδό Miodowa
Pałac Paca στην οδό Miodowa 15
Ορθόδοξη εκκλησία και μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου
Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης Aleksander Zelwerowicz
Στο τέλος της οδού Miodowa είναι η plac Krasińskich και διασταυρώνεται με την οδό Długa. Το σημαντικότερο στοιχείο της πλατείας είναι Μνημείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας (Pomnik Powstania Warszawskiego). Ένα πολύπλοκο και εντυπωσιακό γλυπτό που απεικονίζει μια ομάδα Πολωνών μαχητών, ενώ μια δεύτερη ομάδα διαφεύγει μέσα από τους υπονόμους της πόλης. Το σημείο που ανεγέρθηκε δεν είναι τυχαίο καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο απ’ όπου 5.000 στρατιώτες και πολίτες της πολωνικής πρωτεύουσας, μετά από σκληρές μάχες με τους Γερμανούς, κατόρθωσαν να διαφύγουν μέσα από τους υπονόμους της πόλης. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν την εξέγερση της Βαρσοβίας, οι σοβιετικές αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη σημασία της. Μόνο μετά την κατάρρευση της κομουνιστικής διακυβέρνησης στην Πολωνία και με κινητοποιήσεις βετεράνων της εξέγερσης ανεγέρθηκε το 1989 το ‘’Μνημείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας", στα πλαίσια εορτασμού της 45ης επετείου.
Απέναντι η Μητρόπολη του Πολωνικού Στρατού. Ακριβώς πίσω από το μνημείο είναι το κτίριο του Ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας στην πλατεία Krasińskich με τις 86 στήλες του και απέναντι το Pałac Krasińskich.
Πίσω από το Krasinski Palace εκτείνεται το πάρκο Krasińskich. Αν και τα πάρκα της Βαρσοβίας ήταν πειρασμός, είπα να μη χάσουμε άλλο χρόνο μιας και είχαμε ήδη δει και θα βλέπαμε και άλλα πάρκα και κήπους. Έτσι με το λεωφορείο αυτή τη φορά από την πλατεία Krasińskich, επιστρέψαμε στην αρχή της παλιάς πόλης. Εκεί που είχαμε σταματήσει λίγη ώρα πριν, στον πύργο της εκκλησία της Αγίας Άννας!
Dzień dobry Warszawie!
Ξεκινήσαμε πρωί πρωί με τη δροσούλα και η αλήθεια είναι πως έκανε αρκετή ψύχρα. Είχε γύρω στους 11 βαθμούς στις 8:30 που όμως θα έφτανε τους 21 μέσα στη μέρα! Πριν πάμε στα βαριά πυροβολικά της Βαρσοβίας, αρχίσαμε κάπως εναλλακτικά με συγκεκριμένο σκοπό αλλά άνθρακες ο θησαυρός! Ημέρα Σάββατο και θέλαμε να πάμε στη λεγόμενη Breakfast Market (Targ Śniadaniowy) που βρίσκεται στο Park Picassa αρκετά μακριά από το κέντρο. Μια αγορά που απ’ ότι είχα διαβάσει λειτουργεί μόνο το Σάββατο, έχει τοπικά εδέσματα και το βρήκα πολύ πρωτότυπο να τρώγαμε πρωινό υπαίθρια.
Να μη πούμε μια καλημέρα στον αγαπημένο πύργο?
Από τη στάση του τραμ Metro Świętokrzyska πήραμε το τραμ 15 (βολεύουν και το 4 και το 18) και κατεβήκαμε στη στάση Generała Zajączka. Κι ενώ λοιπόν φτάσαμε στο πάρκο Picassa στην οδό aleja Wojska Polskiego και περιμέναμε να δούμε την αγορά, δεν είδαμε τίποτα! Δεν μπορώ να καταλάβω τι είχε συμβεί γιατί είχα ελέγξει στη google το ωράριο που ανέφερε ξεκάθαρα πως η αγορά αυτή λειτουργεί μόνο Σάββατο 09:00 με 16:00. Δεν φύγαμε όμως κατευθείαν. Η γειτονιά μου άρεσε αρκετά και δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Μάλιστα σε απόσταση αναπνοής είναι η Ακρόπολη της Βαρσοβίας (Cytadela warszawska), οπότε είπαμε να βολτάρουμε σε ακόμα ένα πανέμορφο φθινοπωρινό σκηνικό.
Η Ακρόπολη της Βαρσοβίας είναι ένα φρούριο που χτίστηκε το 1834. Ήταν μια οχύρωση προμαχώνων με μια στενή τάφρο και με οχυρώσεις με σχέδιο παρόμοιο με ένα πεντάγωνο. Το φρούριο έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία καθώς και κάποια μουσεία αλλά έχει μεγάλη έκταση και σίγουρα θα χάναμε χρόνο αν κάναμε μια ολοκληρωμένη επίσκεψη εκεί. Έτσι κάναμε μια μικρή βόλτα περιμετρικά στην τάφρο, είδαμε λίγους κατοίκους να έχουν βγει για πρωινό περίπατο και είδαμε μια γειτονιά διαφορετική μακριά από το τουριστικό κέντρο και αυτό εμένα πάντα μου αρέσει. Έτσι μπορεί να μη φάγαμε στην ανύπαρκτη αγορά, κάναμε όμως μια ωραία πρωινή βόλτα.
Φτάσαμε μέχρι την είσοδο και επιστρέψαμε πίσω
Πήγαμε στη στάση Generała Zajączka στην απέναντι πλευρά από τη στάση του τραμ που είχαμε έρθει λίγο νωρίτερα και πήραμε το λεωφορείο 157. Λίγο μετά κατεβήκαμε στη στάση Dzika. Λίγα μέτρα από τη στάση στην οδό Stawki είναι το Μνημείο πεσόντων Umschlagplatz ακόμα ένα μνημείο αφιερωμένο στους Εβραίους της Βαρσοβίας.
Στη Βαρσοβία ελάχιστα πράγματα έχουν μείνει από τότε και τίποτα δεν θυμίζει τις μαύρες μέρες που έζησε η πόλη. Είναι ουσιαστικά μια άλλη πόλη από την προπολεμική Βαρσοβία. Μόνο αυτά τα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά μνημεία μικρά και μεγάλα σε όλη τη Βαρσοβία.
Είχα μια σκέψη να πηγαίναμε στο Κοιμητήριο Ποβάτσκι ένα μέρος του οποίου καταλαμβάνει και το Εβραϊκό νεκροταφείο της Βαρσοβίας. Όμως γρήγορα μου έφυγε αυτή η ιδέα από το μυαλό κατ’αρχήν γιατί είναι τεράστιο άρα χρονοβόρο και δεύτερον γιατί ο Rose ήταν τελείως αρνητικός καθώς ο δικός του στόχος ήταν να φάμε πρωινό μέσα στην επόμενη ώρα το πολύ! Έτσι λοιπόν παραμείναμε στην ίδια περιοχή και προχωρήσαμε λίγα μέτρα μετά στο POLIN, το Μουσείο Ιστορίας Πολωνών Εβραίων.
Στο POLIN δεν είχαμε σκοπό να μπούμε, όμως το ίδιο το κτίριο έχει ενδιαφέρον εξωτερικά καθώς και το προαύλιο του με πολλά ενδιαφέροντα μνημεία. Το μουσείο έχει θέμα τη μακραίωνη ιστορία των Εβραίων στην Πολωνία ενώ είναι και πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Το μινιμαλιστικό κτίριο του νέου μουσείου χτίστηκε στο κέντρο της πρώην εβραϊκής συνοικίας της Βαρσοβίας Muranów και είναι μια νέα προσθήκη στην πόλη αφού ολοκληρώθηκε το 2013. Ο Φιλανδός αρχιτέκτονας που το σχεδίασε έλαβε το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Σε αντίθεση με άλλα εβραϊκά μουσεία, δεν επικεντρώνει το μήνυμά του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα , αλλά περιγράφει τη συμβολή των Εβραίων στην ανάπτυξη του πολωνικού πολιτισμού, της επιστήμης και της οικονομίας.
Μπροστά από το μουσείο στον προαύλιο χώρο βρίσκονται διάφορα μνημεία, όμως αυτό που επικρατεί είναι το μεγάλο Μνημείο για τους ήρωες του γκέτο που ανεγέρθηκε το 1948 (Pomnik Bohaterów Getta w Warszawie), κοντά στους τόπους των πρώτων μαχών Εβραίων μαχητών με τους Ναζί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας τον Απρίλιο του 1943.
Στο μουσείο δεν μπήκαμε αλλά έστω κι αυτή η βόλτα στον γύρω χώρο ήταν ενδιαφέρουσα. Όμως η παλιά πόλη μας περίμενε όπως και το πρωινό γεύμα γι'αυτό ήθελα να επισπεύσω τη μεταφορά μας στην παλιά πόλη και συγκεκριμένα στην αρχή της Βασιλικής οδού. Ευτυχώς έξω από το μουσείο έχει στάση που περνάει το αστικό 180 το οποίο διασχίζει όλη την ‘’βασιλική οδό’’ Krakowskie Przedmieście και Nowy Świat. Έτσι κατεβήκαμε στη στάση Foksal για να διασχίσουμε όλο το δρόμο από την αρχή.
Η οδός Foksal με εντυπωσιακά κτίρια όπως το Θέατρο Sabat και το κτίριο Towarzystwa Wioślarskiego
Επιστροφή στην οδό Nowy Świat
Η λέξεις, πεινάω, πότε θα φάμε, αργήσαμε, ας μπούμε σε ένα μαγαζί άρχισαν να μου ανάβουν τα λαμπάκια οπότε είπα πως δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση. Για το πρωινό μας επιλέξαμε το Croque Madame στην οδό Nowy Świat 41.
Πολύ ωραίο το μαγαζί εσωτερικά με πολύ εξυπηρετικά κορίτσια. Βέβαια σαν να το έκαναν επίτηδες και άργησαν υπερβολικά να μας φέρουν την παραγγελία μας! Ήμασταν έτοιμοι να φάμε τις χαρτοπετσέτες. Δυο Croque Madame με αυγά τηγανητά έκαναν να μας τα φέρουν 40 λεπτά τα οποία μας φάνηκαν αιώνες. Από την άλλη βέβαια ο Rose έχει κατανόηση σ’αυτά γιατί είναι μάγειρας και γνωρίζει τι γίνεται μέσα στις κουζίνες. Εγώ όμως δεν δέχομαι να κάνουν 40 λεπτά να μου φέρουν ένα τοστ με ένα τηγανητό αυγό! Όπως και να έχει τα καταβροχθίσαμε και ήταν και πολύ νόστιμα!

Συνέχεια επί της Nowy Świat
Η Βασιλική διαδρομή ή αλλιώς Trakt Królewski, είναι μια παλαιά οδός επικοινωνίας ανάμεσα στην πλατεία του Κάστρου στην παλιά πόλη και του Wilanów που βρίσκεται 13 χλμ. μακριά. Είναι μια σειρά από δρόμους που κατά μήκος τους βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της Βαρσοβίας. Οι δρόμοι που οδηγούν στην παλιά πόλη λίγο πριν την πλατεία του κάστρου Zamkowy, είναι η οδός Nowy Świat και η Krakowskie Przedmieście που αποτελούν το κυριότερο μέρος της Βασιλικής διαδρομής.
Nowy Świat θα πει Νέος Κόσμος. Μετά την καταστροφή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ένα μέρος του δρόμου ισοπεδώθηκε και στη συνέχεια χαμήλωσαν τα ψηλότερα κτίρια τα οποία αποκαταστάθηκαν και ανακατασκευάστηκαν. Η τελευταία μεγάλη ανακαίνιση έγινε το 1996. Η οδός Krakowskie Przedmieście υπέστη αναλογικά μικρότερες απώλειες από ο,τι η υπόλοιπη ιστορική Βαρσοβία από την καταστροφή της εξέγερσης. Μετά τον πόλεμο, τα περισσότερα από τα μνημεία ξαναχτίστηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν στην προηγούμενη αρχιτεκτονική τους διάταξη του 18ου αιώνα, σε ορισμένα κτίρια μείωσαν τους ορόφους τους και τα χαμήλωσαν ενώ χτίστηκαν και νέα κτίρια εναρμονισμένα με τα παλιά ιστορικά κτίρια που ήδη υπήρχαν. Το 2004 τα πεζοδρόμια διευρύνθηκαν και τα ιδιωτικά οχήματα εξαφανίστηκαν και από τους δυο δρόμους και διέρχονται μόνο ταξί και δημόσια λεωφορεία.
Εκεί που τελειώνει η Nowy Świat και αρχίζει η Krakowskie Przedmieście βρίσκεται η Ακαδημία Επιστημών της Βαρσοβίας στο Pałac Staszica και μπροστά του το άγαλμα του Νικόλαου Κοπέρνικου (Pomnik Mikołaja Kopernika).
Ο φαρδύς πεζόδρομος Krakowskie Przedmieście με τον Ναό Τίμιου Σταυρού του 1696
Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Μπήκαμε από την πύλη και κάναμε μια μικρή βόλτα μέσα στην αυλή που περιλαμβάνει πολλά παλάτια και σχολές του Πανεπιστημίου.
Pałac Tyszkiewiczów-Potockich
Λίγο μετά η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία των επισκεπτών (Kościół Sióstr Wizytek) του 1728. Ο ναός και το μοναστήρι είναι ένα από τα λίγα μνημεία της Βαρσοβίας που δεν καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατά μήκος του μεγάλου πεζόδρομου Krakowskie Przedmieście, είχε πολύ κίνηση και ζωντάνια. Σ’αυτό συνέβαλε και ο ήλιος που έκανε την βασιλική οδό ακόμα πιο φωτεινή και όμορφη. Πριν συνεχίσουμε ευθεία με κατεύθυνση την παλιά πόλη, παρεκκλίναμε λίγο της διαδρομής μας και στρίψαμε αριστερά για την μεγάλη πλατεία Piłsudski (Plac marsz Józefa Piłsudskiego).
Η πλατεία Plac Piłsudski είναι ένα τεράστιο τετράγωνο που άλλαξε ριζικά μετά την ισοπέδωση της πόλης. Το κλασικό Pałac Saski που επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1944 και δεν υπάρχει πια. Ένας βωμός με τον μεγάλο σταυρό που τοποθετήθηκε το 1979 είναι το κύριο χαρακτηριστικό της πλατείας ενώ η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι ένα μνημείο που δεν έχει να κάνει με τον Β’ ΠΠ αλλά είναι ένα Μνημείο για τα 96 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας Smolensk στις 10 Απριλίου 2010. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας Lech Kaczyński με τη σύζυγό του.
Στο τέλος της πλατείας, πριν την είσοδο στο πάρκο Saski είναι ο Τάφος του άγνωστου στρατιώτη. Το τετράγωνο κομμάτι είναι το μόνο που έχει απομείνει από το παλάτι Saski, με την αιώνια φλόγα να καίει και με φρουρούς από το αντιπροσωπευτικό τάγμα του πολωνικού στρατού. Πολύς κόσμος τριγύρω με τους φρουρούς ακίνητους να κοιτάνε τους χαζοτουρίστες γύρω τους να τους βγάζουν φωτογραφίες! Ορίστε!
Πίσω από το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη ξεκινάει το απίστευτο πάρκο Saski. Το Ogród Saski είναι το παλαιότερο δημόσιο πάρκο της πόλης από τα τέλη του 17ου αιώνα και ήταν ένα από τα πρώτα δημόσια προσβάσιμα πάρκα στον κόσμο. Είναι ένα τυπικό παράδειγμα μπαρόκ εμπνευσμένο από το το πάρκο των Βερσαλλιών. Το πάρκο Saski ήταν ένα από τα πολλά και πανέμορφα πάρκα της Βαρσοβίας που απολαύσαμε φθινοπωρινό σκηνικό. Είχε πολύ κόσμο και πολλά παιδάκια που έπαιζαν με τις φούσκες! Γυρίσαμε ένα μικρό μέρος του αλλά ήταν πραγματικά εξαιρετικό. Μια περίεργη συννεφιά είχε κρύψει τον ήλιο και έκανε το πάρκο ακόμα πιο ειδυλλιακό!
This is autumn!
Ωραία ήταν στο πάρκο όμως είχαμε και μια παλιά πόλη που μας περίμενε. Έτσι βγήκαμε και πάλι στον μεγάλο πεζόδρομο της Krakowskie Przedmieście για το πιο ωραίο κομμάτι της βασιλικής οδού! Ξανά και ξανά σχολιάζαμε πως φτιάχτηκε αυτή η πόλη από τα συντρίμμια της μέσα λίγες δεκαετίες. Φοβερά μεγαλοπρεπή μέγαρα και ανάκτορα, εξαιρετικά χρωματιστά σπίτια που φτιάχτηκαν στα πρότυπα των περασμένων αιώνων, πολύς κόσμος, ζωντάνια.
Προεδρικό Μέγαρο - Pałac Prezydencki
Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Μνημείο του Adam Mickiewicz
Στο τέλος της οδού Krakowskie Przedmieście, η εκκλησία της Αγίας Άννας
(Kościół Akademicki św. Anny)στην plac Zamkowy
Δίπλα από την εκκλησία είναι ο πύργος που η ταράτσα του προσφέρει την ομορφότερη θέα της Βαρσοβίας. Εννοείται πως επόμενος στόχος ήταν η ανάβαση στον πύργο. Πριν ανέβουμε όμως στον πύργο, και πριν εισχωρήσουμε στην παλιά πόλη από την πλατεία Zamkowy, στρίψαμε σε έναν ακόμα ιστορικό δρόμο την οδό Miodowa που συνδέεται με την Krakowskie Przedmieście. Και αυτός ο δρόμος έχει μια σειρά από σημαντικά παλάτια, οικίες και εκκλησίες. Η αίσθηση του καινούριου ήταν διάχυτη παντού και είναι λογικό αφού μόλις το 2018 ο δρόμος ανοικοδομήθηκε και πάλι. Φυσικά και αυτή η οδός δεν θυμίζει σε τίποτα τον δρόμο πριν την καταστροφή της εξέγερσης το 1944.
Οδός Kapucyńska
Εκκλησία Της μεταμόρφωσης στην οδό Miodowa
Pałac Paca στην οδό Miodowa 15
Ορθόδοξη εκκλησία και μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου
Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης Aleksander Zelwerowicz
Στο τέλος της οδού Miodowa είναι η plac Krasińskich και διασταυρώνεται με την οδό Długa. Το σημαντικότερο στοιχείο της πλατείας είναι Μνημείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας (Pomnik Powstania Warszawskiego). Ένα πολύπλοκο και εντυπωσιακό γλυπτό που απεικονίζει μια ομάδα Πολωνών μαχητών, ενώ μια δεύτερη ομάδα διαφεύγει μέσα από τους υπονόμους της πόλης. Το σημείο που ανεγέρθηκε δεν είναι τυχαίο καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο απ’ όπου 5.000 στρατιώτες και πολίτες της πολωνικής πρωτεύουσας, μετά από σκληρές μάχες με τους Γερμανούς, κατόρθωσαν να διαφύγουν μέσα από τους υπονόμους της πόλης. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν την εξέγερση της Βαρσοβίας, οι σοβιετικές αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη σημασία της. Μόνο μετά την κατάρρευση της κομουνιστικής διακυβέρνησης στην Πολωνία και με κινητοποιήσεις βετεράνων της εξέγερσης ανεγέρθηκε το 1989 το ‘’Μνημείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας", στα πλαίσια εορτασμού της 45ης επετείου.
Απέναντι η Μητρόπολη του Πολωνικού Στρατού. Ακριβώς πίσω από το μνημείο είναι το κτίριο του Ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας στην πλατεία Krasińskich με τις 86 στήλες του και απέναντι το Pałac Krasińskich.
Πίσω από το Krasinski Palace εκτείνεται το πάρκο Krasińskich. Αν και τα πάρκα της Βαρσοβίας ήταν πειρασμός, είπα να μη χάσουμε άλλο χρόνο μιας και είχαμε ήδη δει και θα βλέπαμε και άλλα πάρκα και κήπους. Έτσι με το λεωφορείο αυτή τη φορά από την πλατεία Krasińskich, επιστρέψαμε στην αρχή της παλιάς πόλης. Εκεί που είχαμε σταματήσει λίγη ώρα πριν, στον πύργο της εκκλησία της Αγίας Άννας!
Last edited: