giannismits
Member
- Μηνύματα
- 3.497
- Likes
- 11.829
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Βαρσοβία: Κέντρο… ανάμεσα στους Ουρανοξύστες!
- Βαρσοβία: Central και…Łazienki Park!
- Βαρσοβία: Εβραϊκή συνοικία και Βασιλική διαδρομή!
- Βαρσοβία: Παλιά πόλη… νέα πόλη και Warsaw by night!
- Βαρσοβία: Φθινοπωρινές τσάρκες και … το Wilanów
- Βαρσοβία: Μουσείο Εξέγερσης Βαρσοβίας!
- Βαρσοβία: Praga… στην απέναντι όχθη!
- Βαρσοβία: Παραποτάμια λεωφόρος και… Pałac Kultury!
- Κρακοβία: Άφιξη στην παλιά πόλη!
- Κρακοβία: Stare Miasto (Παλιά πόλη) I
- Κρακοβία: Stare Miasto (Παλιά πόλη) II
- Κρακοβία: Κάστρο Wawel και παραποτάμια διαδρομή!
- Κρακοβία: Καζιμιέρζ, η Εβραϊκή συνοικία!
- Κρακοβία: Η Εβραϊκή συνοικία Podgórze
- Άουσβιτς-Μπιρκενάου: Οδοιπορικό στον τόπο της κόλασης!
- Κρακοβία: Αλατωρυχεία… και επίλογος!
Βαρσοβία: Φθινοπωρινές τσάρκες και … το Wilanów
Η σημερινή μέρα θα ήταν σχετικά πιο χαλαρή. Σχετικά! Η μέρα μας ξεκίνησε νωρις το πρωί όταν η πόλη ακόμα δεν είχε ξυπνήσει καλά καλά. Στους δρόμους επικρατούσε μια ερημιά και ησυχία και είναι λογικό αφού ήταν Κυριακή. Με το τραμ μέχρι τη στάση Muzeum Narodowe κι από εκεί με τα πόδια πάλι στην Nowy Świat. Στίψαμε δεξιά στην οδό Ordynacka και στο τέρμα του δρόμου φτάσαμε στο Μουσείο Φρεντερίκ Σοπέν. Δεν είχαμε σκοπό να μπούμε μέσα, απλά ήθελα να δω εξωτερικά το κτίριο όπως και το μικρό πάρκο Bohdana Wodiczko που είναι δίπλα.
Μουσικό παγκάκι του Σοπέν!
Το μουσείο καταγράφει τη ζωή και το έργο του Fryderyk Chopin, του σπουδαίου Πολωνού συνθέτη, έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη μουσική και από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής του. Αρκετές συνθέσεις του συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου και είναι αξιοσημείωτο πως μέρος της συλλογής του μουσείου συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της UNESCO, Memory of the World Programme που είναι ένα παγκόσμιο μητρώο, που περιλαμβάνει τη συλλογή εγγράφων, χειρογράφων, προφορικών παραδόσεων, οπτικοακουστικού υλικού, βιβλιοθήκης και αρχειακών εκμεταλλεύσεων παγκόσμιας αξίας. Κάθε Πέμπτη γίνονται συναυλίες νέων πιανιστών στο πλαίσιο του κύκλου των ‘’Νέων Ταλέντων»’’ που πραγματοποιούνται στην αίθουσα συναυλιών του μουσείου. Το μουσείο στεγάζεται στο μπαρόκ Ανάκτορο Ostrogski του 1681 που ανακατασκευάστηκε κι αυτό μετά το 1950.
Η πίσω αυλή του μουσείου
Ωραία τοιχογραφία σε κτίριο
Επειδή μας άρεσε πολύ η γειτονιά με τα μπαρ που είχαμε βγει το προηγούμενο βράδυ, πήγαμε και πάλι αυτή τη φορά μόνο για να θαυμάσουμε τις τοιχογραφίες. Το μέρος δεν είχε καμία σχέση με την ζωηρή ατμόσφαιρα και την πολυκοσμία που είχε το βράδυ. Μόνο δυο άντρες (ίσως άστεγοι) που κάθονταν σε ένα σημείο και κοιτούσαν λίγο περίεργα που έβγαζα φωτογραφίες. Κάποια στιγμή με πλησιάζει ο ένας και μου έκανε νόημα να τον ακολουθήσω! Μου έδειχνε με το χέρι ένα σημείο κι εκεί κατάλαβα πως μου έλεγε να πάω πίσω από έναν τοίχο να δω και να φωτογραφίσω την πιο όμορφη τοιχογραφία. Τον ευχαρίστησα θερμά και πραγματικά βρήκα την κίνηση του πολύ γλυκιά, αυθόρμητη και ζεστή. Πολλές φορές οι άνθρωποι που χαρακτηρίζουμε ως του περιθωρίου έχουν μια ζεστασιά μέσα τους και μια αγνή καλοσύνη!
Αυτή είναι η τοιχογραφία που μου υπέδειξε ο άστεγος, την οποία είχαμε δει και το βράδυ. Δεν ξέρω ποιος τη δημιούργησε και τι είχε στο μυαλό του αλλά εμένα μου θυμίζει τη Σοφία Βόσσου!
Στη συνέχεια περάσαμε απέναντι από τη λεωφόρο al. Jerozolimskie, στην plac Trzech Krzyży που σημαίνει Πλατεία Τριών Σταυρών. Είναι η συνέχεια της Nowy Swiat και αποτελεί κι αυτή μέρος της Βασιλικής οδού. Στην πλατεία δεσπόζει η Εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου του 1818 και όταν ανοικοδομήθηκε το 1895 το κτίριο έγινε ένα από τα μεγαλύτερα στη Βαρσοβία. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας, η εκκλησία χτυπήθηκε από 9 βόμβες με αποτέλεσμα την κατάρρευση του θόλου, του κύριου ναού και ενός από τους πύργους. Στα χρόνια μετά τον πόλεμο ήταν ένα ερείπιο, ενώ διεξήχθησαν συζητήσεις για το αν θα ανοικοδομηθεί στην προπολεμική εμφάνισή της ή στην αρχική της εμφάνιση πριν από την ανασυγκρότηση του 1895. Τελικά η εκκλησία ανοικοδομήθηκε μεταξύ 1949 και 1952 σε μια μορφή παρόμοια με την αρχική σχεδίαση του 1818.
Πλατεία Trzech Krzyży
Από την πλατεία μέσω της οδού Książęca, ανηφορίσαμε στο Park Na Książęcej. Τι καλύτερο από έναν πρωινό περίπατο μέσα σε καταπράσινα πάρκα, με τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου και τα μοναδικά χρώματα αυτής της εποχής να δημιουργούν ένα πανέμορφο και γαλήνιο μέρος. Ειλικρινά δεν χόρταινα τα πάρκα της Βαρσοβίας. Μπορεί λίγο-πολύ το σκηνικό να ήταν παρόμοιο, όμως εγώ ήθελα να πάμε σε όλα. Ήταν μοναδική η αίσθηση και η μυρωδιά της φύσης μέσα σ’αυτά τα εξαιρετικά πάρκα της πόλης. Σαν να χάνεσαι, να σαν ξεχνιέσαι πως βρίσκεσαι σε μια πολύβουη πρωτεύουσα.
Η υπόγεια ροτόντα Elizeum, δίπλα από μια μικρή λίμνη
Από μια μικρή πεζογέφυρα πάνω από τη λεωφόρο Książęca, περάσαμε από το πάρκο Na Książęcej στο πάρκο Marshal Edward Rydz-Śmigły.
Οι παλιές ξύλινες καλύβες ήταν στην πραγματικότητα κατοικίες για ξένους εργαζόμενους που βοηθούσαν στην ανοικοδόμηση της Βαρσοβίας μετά τον πόλεμο. Το πάρκο είναι πολύ μεγάλο και έχει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος αλλά επειδή δεν θέλαμε να απομακρυνθούμε και να χάσουμε πολύτιμο χρόνο περπατήσαμε μόνο ένα κομμάτι του, κυρίως σε ένα μεγάλο μπαλκόνι πλημμυρισμένο από πεσμένα φύλλα! Είναι ένα πολύ ωραίο πάρκο, διαφορετικό και σίγουρα όχι τόσο δημοφιλές όπως το πάρκο Lazienki.
Σκέφτηκα να πάμε μέχρι το τέλος του πάρκου που φτάνει στις όχθες του ποταμού Βίστουλα, να δούμε τα διάφορα μνημεία που υπάρχουν κατά μήκος του πάρκου και κυρίως αυτό στο τέλος δίπλα στον ποταμό, το εντυπωσιακό Μνημείο Δόξας στους Σκαπανείς αφιερωμένο στους εργάτες που δούλεψαν σκληρά και έχασαν τη ζωή τους μετά τον πόλεμο κατά την ανασυγκρότηση της χώρας και της πρωτεύουσας. Δεν θέλαμε όμως να ξοδέψουμε πολλές ώρες σε ένα πάρκο γι’αυτό και αποχωρήσαμε.
Επιστρέψαμε στην plac Trzech Krzyży και κατευθυνθήκαμε στην plac Zbawiciela που είχαμε περπατήσει το απόγευμα της πρώτης μέρας, όχι για να δούμε ξανά το μέρος αυτό αλλά για να φάμε πρωινό στο πολύ γνωστό καφέ Charlotte που βρίσκεται στην κυκλική πλατεία. Το Charlotte το τιμήσαμε και στην Κρακοβία στο οποίο απολαύσαμε κυρίως τις χειροποίητες νουτέλες και μαρμελάδες του. Παίρνεις άδεια κρουασάν και βάζεις μέσα όση πραλίνα θες. Τα βαζάκια βρίσκονται στο τραπέζι και δεν υπάρχει περιορισμός πόσο θα φας. Τέλειο! Έχει και λαχταριστά ανοιχτά τοστ σαν μπρουσκέτες και φυσικά αυγά. Φάγαμε τοστ με τηγανητό αυγό από πάνω και φυσικά κρουασάν που τα απογειώσαμε με τις εξαιρετικές πραλίνες του μαγαζιού!
Αφού φάγαμε και καρδαμώσαμε είχαμε συνέχεια και πάλι σε πάρκο. Για να γλιτώσουμε περπάτημα πήραμε το λεωφορείο και κατεβήκαμε στη στάση Łazienki Królewskie. Για τη δεύτερη επίσκεψή μας στο πιο δημοφιλές πάρκο της Βαρσοβίας το Łazienki Park. Το είχαμε δει σχεδόν όλο την πρώτη μέρα όμως επειδή ήταν αργά το απόγευμα ήθελα να το δω με το φως του ήλιου. Βέβαια δεν είχα σκοπό να δω πάλι όλα τα αξιοθέατα του ούτε να φτάσω μέχρι το Ανάκτορο Λαζένκι. Αυτή τη φορά μπήκαμε από την κεντρική είσοδο του πάρκου με το μεγάλο μνημείο του Σοπέν και τη στρόγγυλη λίμνη.
Ο Rose την άραξε στο παγκάκι κάτω από τον λαμπερό ήλιο, κι εγώ τον ενημέρωσα πως θα κάνω μια περιήγηση μόνος μου αλλά δεν θα απομακρυνθώ πολύ μακριά! Έτσι με τη φωτογραφική μου παραμάσχαλα έκανα μια πάρα πολύ ωραία βόλτα στο πάρκο, χόρτασα πράσινο και πεσμένα φύλλα και ομολογώ πως το πάρκο λουσμένο στο φως του ήλιου ήταν πανέμορφο.
Ξεκίνησα από το μνημείο του Σοπέν…
Για να μη χαθώ μέσα στην τεράστια έκταση του πάρκου, εννοείται είχα το gps στον χάρτη και πολύ εύκολα κατευθύνθηκα προς το Royal Theatre και Old Orangery, το ανάκτορο με τα αγάλματα στην αυλή του.
Ήταν πειρασμός το πάρκο και θα μπορούσα να τριγυρνώ για πολύ ώρα ακόμα και να φτάσω μέχρι το Παλάτι Λαζένκι που δεν ήταν και πολύ μακριά αλλά ο Rose περίμενε και στο κάτω κάτω το πάρκο το είχαμε δει δυο μέρες πριν. Οπότε επέστρεψα στην κεντρική είσοδο, ανασυνταχθήκαμε και πήγαμε στη στάση Łazienki Królewskie ακριβώς απέναντι από την είσοδο του πάρκου. Είχε έρθει η ώρα να πάμε στο Wilanów με το αστικό 116 ή 180 που περνάνε από αυτή τη στάση. Το 116 και 180 κάνουν όλη τη βασιλική διαδρομή που σημαίνει πως περνάνε και από την παλιά πόλη και τη Nowy Świat. Το 519 που επίσης πηγαίνει στο Wilanów, ξεκινάει από τον Dworzec Centralny, αλλά δεν περνάει από το Łazienki Park. Μετά από λίγα λεπτά αναμονής στη στάση ανεβήκαμε στο αστικό 116 και φύγαμε για Βιλάνοβ. Η διαδρομή κράτησε περίπου 20 λεπτά.
Ο καιρός ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικός. Ήλιος και 21 βαθμοί, ο ιδανικός καιρός για εξορμήσεις και βόλτες. Το Wilanów είναι μια πόλη 40,000 κατοίκων στην οποία βρίσκεται το φημισμένο μπαρόκ βασιλικό παλάτι Wilanów στην αριστερή όχθη της λίμνης Wilanowskie. Το Ανάκτορο του Βιλάνοβ χτίστηκε από το 1681 μέχρι το 1696 για τον βασιλιά Jan III Sobieski και είναι το τέλος της Βασιλικής διαδρομής που ξεκινάει από την πλατεία του κάστρου της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας.
Πριν μπούμε στην μεγάλη αυλή του παλατιού, περάσαμε από την εκκλησία της Αγίας Άννας, που λογικά είχε λειτουργία εκείνη την ώρα…
Mauzoleum Potockich
Η κεντρική πύλη του Παλατιού
Δυτική πρόσοψη
Μέσα στην αυλή…
Καταλάβαμε πως δεν ήμασταν σε φάση να μπούμε μέσα στο παλάτι να βλέπουμε συλλογές και εκθέματα. Θέλαμε να απολαύσουμε μια βόλτα στον ηλιόλουστο καιρό. Στην αυλή υπάρχει μια πύλη εισόδου για τους κήπους του παλατιού και ένα αυτόματο μηχάνημα για εισιτήρια τα οποία σκανάρει ο υπάλληλος που είναι στην πύλη. Το κόστος για τους κήπους είναι 7 ζλότι το άτομο.
Μπαίνοντας στους κήπους παρατήρησα πως τα δέντρα, οι θάμνοι, τα φανάρια καθώς και κάποιες άλλες διακοσμήσεις και εγκαταστάσεις ήταν επενδυμένες με χιλιάδες λαμπάκια χριστουγεννιάτικα που όμως δεν ήταν αναμμένα. Δεν θα είχε άλλωστε νόημα στον ηλιόλουστο καιρό. Αυτό μας κέντρισε το ενδιαφέρον και ρωτήσαμε τον υπάλληλο τι είναι αυτά τα φώτα και πότε ανάβουν. Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα ψάξει και ήταν μέγα λάθος. Τα χιλιάδες λαμπάκια στους βασιλικούς κήπους είναι μέρος της ετήσιας φωταγώγησης Royal Garden of Light. Μια υπαίθρια έκθεση φωτός στην οποία χρωματίζονται χιλιάδες πολύχρωμα φανταστικά σχήματα. Φωτεινές στοές, φωτιζόμενες πέργκολες, πορτοκαλιές που ανθίζουν με το φως, σιντριβάνια φωτός και πολλά απίθανα σχέδια. Μάλιστα τα βράδια Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 17:30, 18:30 και 19:30 η πρόσοψη του παλατιού Wilanow χρησιμοποιείται ως σκηνικό ήχου και φωτός με 3D προβολές και με συνοδεία μπαρόκ μουσικής.
Θα μπορούσαμε να ήμασταν τυχεροί και να δούμε αυτό το θέαμα αν το είχα ψάξει πιο πριν, αφού η έναρξη της φωταγώγησης ήταν ακριβώς εκείνη τη μέρα που πήγαμε 19 Οκτωβρίου και όλα τα φωτάκια θα άναβαν στις 17:30 το απόγευμα την ώρα που σουρουπώνει. Δεν γινόταν όμως να χάσουμε όλη τη μέρα μας και να μείνουμε στο Βιλάνοβ να περιμένουμε να βραδιάσει. Δεν μπορούσα να χαλάσω το πρόγραμμα της συνέχειας στη Βαρσοβία. Έχετε υπόψιν πως η λήξη της φωταγώγησης των κήπων είναι στις 23 Φεβρουαρίου 2020 και η τελευταία είσοδος είναι στις 20:00. Καθημερινές το κόστος εισιτηρίου για τους κήπους είναι 10 ζλότι και Σαβ/κα 20 ζλότι.
https://www.wilanow-palac.pl/en/palac/museum/events_and_exhibitions/royal_garden_of_light
https://www.facebook.com/krolewskiogrodswiatla/
Έτσι αρκεστήκαμε σ’αυτό που είχαμε εξ αρχής στο πρόγραμμα, μια απλή περιήγηση στην αυλή και στους μπαρόκ βασιλικούς κήπους του παλατιού που όμως σε κάθε σημείο ήταν καλυμμένοι με καλώδια και λαμπάκια.
Η Ανατολική πρόσοψη του παλατιού
Το σιντριβάνι φωτός… δεν λέει και πολλά στο φως της μέρας ε!
Όμως αυτό που έχω να θυμάμαι από το Βιλάνοβ δεν είναι οι κήποι του παλατιού, αλλά ολόκληρο το πάρκο και η λίμνη Wilanowskie που βρίσκεται έξω από τα περιφραγμένα σύνορα των κήπων. Ο περίπατος μέσα στα μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα και στην όχθη της λίμνης ήταν καταπληκτική. Θα το ξαναπώ, πως το Φθινόπωρο είναι η πιο όμορφη εποχή για τέτοια υπέροχα φυσικά τοπία.
Στις όχθες της λίμνης Wilanowskie βρίσκεται ένα νεο-γοτθικό κτίριο ενός πρώην υδραγωγείου. Η εγκατάσταση χτίστηκε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Ακριβώς δίπλα υπάρχει υπηρεσία ενοικίασης σκαφών και γόνδολα στο σταθμό άντλησης νερού, που κάνουν σύντομες κρουαζιέρες στη λίμνη. Γαλήνιο μέρος!
Καθίσαμε κάτω στο παχύ στρώμα φύλλων στο ανάχωμα της λίμνης και απολαύσαμε το τοπίο.
Ήταν λίγο μετά τη μια, κι έτσι πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τη Βαρσοβία!
Το Μουσείο Εξέγερσης μας περίμενε!
Η σημερινή μέρα θα ήταν σχετικά πιο χαλαρή. Σχετικά! Η μέρα μας ξεκίνησε νωρις το πρωί όταν η πόλη ακόμα δεν είχε ξυπνήσει καλά καλά. Στους δρόμους επικρατούσε μια ερημιά και ησυχία και είναι λογικό αφού ήταν Κυριακή. Με το τραμ μέχρι τη στάση Muzeum Narodowe κι από εκεί με τα πόδια πάλι στην Nowy Świat. Στίψαμε δεξιά στην οδό Ordynacka και στο τέρμα του δρόμου φτάσαμε στο Μουσείο Φρεντερίκ Σοπέν. Δεν είχαμε σκοπό να μπούμε μέσα, απλά ήθελα να δω εξωτερικά το κτίριο όπως και το μικρό πάρκο Bohdana Wodiczko που είναι δίπλα.
Μουσικό παγκάκι του Σοπέν!
Το μουσείο καταγράφει τη ζωή και το έργο του Fryderyk Chopin, του σπουδαίου Πολωνού συνθέτη, έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη μουσική και από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής του. Αρκετές συνθέσεις του συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου και είναι αξιοσημείωτο πως μέρος της συλλογής του μουσείου συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της UNESCO, Memory of the World Programme που είναι ένα παγκόσμιο μητρώο, που περιλαμβάνει τη συλλογή εγγράφων, χειρογράφων, προφορικών παραδόσεων, οπτικοακουστικού υλικού, βιβλιοθήκης και αρχειακών εκμεταλλεύσεων παγκόσμιας αξίας. Κάθε Πέμπτη γίνονται συναυλίες νέων πιανιστών στο πλαίσιο του κύκλου των ‘’Νέων Ταλέντων»’’ που πραγματοποιούνται στην αίθουσα συναυλιών του μουσείου. Το μουσείο στεγάζεται στο μπαρόκ Ανάκτορο Ostrogski του 1681 που ανακατασκευάστηκε κι αυτό μετά το 1950.
Η πίσω αυλή του μουσείου
Ωραία τοιχογραφία σε κτίριο
Επειδή μας άρεσε πολύ η γειτονιά με τα μπαρ που είχαμε βγει το προηγούμενο βράδυ, πήγαμε και πάλι αυτή τη φορά μόνο για να θαυμάσουμε τις τοιχογραφίες. Το μέρος δεν είχε καμία σχέση με την ζωηρή ατμόσφαιρα και την πολυκοσμία που είχε το βράδυ. Μόνο δυο άντρες (ίσως άστεγοι) που κάθονταν σε ένα σημείο και κοιτούσαν λίγο περίεργα που έβγαζα φωτογραφίες. Κάποια στιγμή με πλησιάζει ο ένας και μου έκανε νόημα να τον ακολουθήσω! Μου έδειχνε με το χέρι ένα σημείο κι εκεί κατάλαβα πως μου έλεγε να πάω πίσω από έναν τοίχο να δω και να φωτογραφίσω την πιο όμορφη τοιχογραφία. Τον ευχαρίστησα θερμά και πραγματικά βρήκα την κίνηση του πολύ γλυκιά, αυθόρμητη και ζεστή. Πολλές φορές οι άνθρωποι που χαρακτηρίζουμε ως του περιθωρίου έχουν μια ζεστασιά μέσα τους και μια αγνή καλοσύνη!
Αυτή είναι η τοιχογραφία που μου υπέδειξε ο άστεγος, την οποία είχαμε δει και το βράδυ. Δεν ξέρω ποιος τη δημιούργησε και τι είχε στο μυαλό του αλλά εμένα μου θυμίζει τη Σοφία Βόσσου!
Στη συνέχεια περάσαμε απέναντι από τη λεωφόρο al. Jerozolimskie, στην plac Trzech Krzyży που σημαίνει Πλατεία Τριών Σταυρών. Είναι η συνέχεια της Nowy Swiat και αποτελεί κι αυτή μέρος της Βασιλικής οδού. Στην πλατεία δεσπόζει η Εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου του 1818 και όταν ανοικοδομήθηκε το 1895 το κτίριο έγινε ένα από τα μεγαλύτερα στη Βαρσοβία. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας, η εκκλησία χτυπήθηκε από 9 βόμβες με αποτέλεσμα την κατάρρευση του θόλου, του κύριου ναού και ενός από τους πύργους. Στα χρόνια μετά τον πόλεμο ήταν ένα ερείπιο, ενώ διεξήχθησαν συζητήσεις για το αν θα ανοικοδομηθεί στην προπολεμική εμφάνισή της ή στην αρχική της εμφάνιση πριν από την ανασυγκρότηση του 1895. Τελικά η εκκλησία ανοικοδομήθηκε μεταξύ 1949 και 1952 σε μια μορφή παρόμοια με την αρχική σχεδίαση του 1818.
Πλατεία Trzech Krzyży
Από την πλατεία μέσω της οδού Książęca, ανηφορίσαμε στο Park Na Książęcej. Τι καλύτερο από έναν πρωινό περίπατο μέσα σε καταπράσινα πάρκα, με τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου και τα μοναδικά χρώματα αυτής της εποχής να δημιουργούν ένα πανέμορφο και γαλήνιο μέρος. Ειλικρινά δεν χόρταινα τα πάρκα της Βαρσοβίας. Μπορεί λίγο-πολύ το σκηνικό να ήταν παρόμοιο, όμως εγώ ήθελα να πάμε σε όλα. Ήταν μοναδική η αίσθηση και η μυρωδιά της φύσης μέσα σ’αυτά τα εξαιρετικά πάρκα της πόλης. Σαν να χάνεσαι, να σαν ξεχνιέσαι πως βρίσκεσαι σε μια πολύβουη πρωτεύουσα.
Η υπόγεια ροτόντα Elizeum, δίπλα από μια μικρή λίμνη
Από μια μικρή πεζογέφυρα πάνω από τη λεωφόρο Książęca, περάσαμε από το πάρκο Na Książęcej στο πάρκο Marshal Edward Rydz-Śmigły.
Οι παλιές ξύλινες καλύβες ήταν στην πραγματικότητα κατοικίες για ξένους εργαζόμενους που βοηθούσαν στην ανοικοδόμηση της Βαρσοβίας μετά τον πόλεμο. Το πάρκο είναι πολύ μεγάλο και έχει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος αλλά επειδή δεν θέλαμε να απομακρυνθούμε και να χάσουμε πολύτιμο χρόνο περπατήσαμε μόνο ένα κομμάτι του, κυρίως σε ένα μεγάλο μπαλκόνι πλημμυρισμένο από πεσμένα φύλλα! Είναι ένα πολύ ωραίο πάρκο, διαφορετικό και σίγουρα όχι τόσο δημοφιλές όπως το πάρκο Lazienki.
Σκέφτηκα να πάμε μέχρι το τέλος του πάρκου που φτάνει στις όχθες του ποταμού Βίστουλα, να δούμε τα διάφορα μνημεία που υπάρχουν κατά μήκος του πάρκου και κυρίως αυτό στο τέλος δίπλα στον ποταμό, το εντυπωσιακό Μνημείο Δόξας στους Σκαπανείς αφιερωμένο στους εργάτες που δούλεψαν σκληρά και έχασαν τη ζωή τους μετά τον πόλεμο κατά την ανασυγκρότηση της χώρας και της πρωτεύουσας. Δεν θέλαμε όμως να ξοδέψουμε πολλές ώρες σε ένα πάρκο γι’αυτό και αποχωρήσαμε.
Επιστρέψαμε στην plac Trzech Krzyży και κατευθυνθήκαμε στην plac Zbawiciela που είχαμε περπατήσει το απόγευμα της πρώτης μέρας, όχι για να δούμε ξανά το μέρος αυτό αλλά για να φάμε πρωινό στο πολύ γνωστό καφέ Charlotte που βρίσκεται στην κυκλική πλατεία. Το Charlotte το τιμήσαμε και στην Κρακοβία στο οποίο απολαύσαμε κυρίως τις χειροποίητες νουτέλες και μαρμελάδες του. Παίρνεις άδεια κρουασάν και βάζεις μέσα όση πραλίνα θες. Τα βαζάκια βρίσκονται στο τραπέζι και δεν υπάρχει περιορισμός πόσο θα φας. Τέλειο! Έχει και λαχταριστά ανοιχτά τοστ σαν μπρουσκέτες και φυσικά αυγά. Φάγαμε τοστ με τηγανητό αυγό από πάνω και φυσικά κρουασάν που τα απογειώσαμε με τις εξαιρετικές πραλίνες του μαγαζιού!

Αφού φάγαμε και καρδαμώσαμε είχαμε συνέχεια και πάλι σε πάρκο. Για να γλιτώσουμε περπάτημα πήραμε το λεωφορείο και κατεβήκαμε στη στάση Łazienki Królewskie. Για τη δεύτερη επίσκεψή μας στο πιο δημοφιλές πάρκο της Βαρσοβίας το Łazienki Park. Το είχαμε δει σχεδόν όλο την πρώτη μέρα όμως επειδή ήταν αργά το απόγευμα ήθελα να το δω με το φως του ήλιου. Βέβαια δεν είχα σκοπό να δω πάλι όλα τα αξιοθέατα του ούτε να φτάσω μέχρι το Ανάκτορο Λαζένκι. Αυτή τη φορά μπήκαμε από την κεντρική είσοδο του πάρκου με το μεγάλο μνημείο του Σοπέν και τη στρόγγυλη λίμνη.
Ο Rose την άραξε στο παγκάκι κάτω από τον λαμπερό ήλιο, κι εγώ τον ενημέρωσα πως θα κάνω μια περιήγηση μόνος μου αλλά δεν θα απομακρυνθώ πολύ μακριά! Έτσι με τη φωτογραφική μου παραμάσχαλα έκανα μια πάρα πολύ ωραία βόλτα στο πάρκο, χόρτασα πράσινο και πεσμένα φύλλα και ομολογώ πως το πάρκο λουσμένο στο φως του ήλιου ήταν πανέμορφο.
Ξεκίνησα από το μνημείο του Σοπέν…
Για να μη χαθώ μέσα στην τεράστια έκταση του πάρκου, εννοείται είχα το gps στον χάρτη και πολύ εύκολα κατευθύνθηκα προς το Royal Theatre και Old Orangery, το ανάκτορο με τα αγάλματα στην αυλή του.
Ήταν πειρασμός το πάρκο και θα μπορούσα να τριγυρνώ για πολύ ώρα ακόμα και να φτάσω μέχρι το Παλάτι Λαζένκι που δεν ήταν και πολύ μακριά αλλά ο Rose περίμενε και στο κάτω κάτω το πάρκο το είχαμε δει δυο μέρες πριν. Οπότε επέστρεψα στην κεντρική είσοδο, ανασυνταχθήκαμε και πήγαμε στη στάση Łazienki Królewskie ακριβώς απέναντι από την είσοδο του πάρκου. Είχε έρθει η ώρα να πάμε στο Wilanów με το αστικό 116 ή 180 που περνάνε από αυτή τη στάση. Το 116 και 180 κάνουν όλη τη βασιλική διαδρομή που σημαίνει πως περνάνε και από την παλιά πόλη και τη Nowy Świat. Το 519 που επίσης πηγαίνει στο Wilanów, ξεκινάει από τον Dworzec Centralny, αλλά δεν περνάει από το Łazienki Park. Μετά από λίγα λεπτά αναμονής στη στάση ανεβήκαμε στο αστικό 116 και φύγαμε για Βιλάνοβ. Η διαδρομή κράτησε περίπου 20 λεπτά.
Ο καιρός ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικός. Ήλιος και 21 βαθμοί, ο ιδανικός καιρός για εξορμήσεις και βόλτες. Το Wilanów είναι μια πόλη 40,000 κατοίκων στην οποία βρίσκεται το φημισμένο μπαρόκ βασιλικό παλάτι Wilanów στην αριστερή όχθη της λίμνης Wilanowskie. Το Ανάκτορο του Βιλάνοβ χτίστηκε από το 1681 μέχρι το 1696 για τον βασιλιά Jan III Sobieski και είναι το τέλος της Βασιλικής διαδρομής που ξεκινάει από την πλατεία του κάστρου της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας.
Πριν μπούμε στην μεγάλη αυλή του παλατιού, περάσαμε από την εκκλησία της Αγίας Άννας, που λογικά είχε λειτουργία εκείνη την ώρα…
Mauzoleum Potockich
Η κεντρική πύλη του Παλατιού
Δυτική πρόσοψη
Μέσα στην αυλή…
Καταλάβαμε πως δεν ήμασταν σε φάση να μπούμε μέσα στο παλάτι να βλέπουμε συλλογές και εκθέματα. Θέλαμε να απολαύσουμε μια βόλτα στον ηλιόλουστο καιρό. Στην αυλή υπάρχει μια πύλη εισόδου για τους κήπους του παλατιού και ένα αυτόματο μηχάνημα για εισιτήρια τα οποία σκανάρει ο υπάλληλος που είναι στην πύλη. Το κόστος για τους κήπους είναι 7 ζλότι το άτομο.
Μπαίνοντας στους κήπους παρατήρησα πως τα δέντρα, οι θάμνοι, τα φανάρια καθώς και κάποιες άλλες διακοσμήσεις και εγκαταστάσεις ήταν επενδυμένες με χιλιάδες λαμπάκια χριστουγεννιάτικα που όμως δεν ήταν αναμμένα. Δεν θα είχε άλλωστε νόημα στον ηλιόλουστο καιρό. Αυτό μας κέντρισε το ενδιαφέρον και ρωτήσαμε τον υπάλληλο τι είναι αυτά τα φώτα και πότε ανάβουν. Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα ψάξει και ήταν μέγα λάθος. Τα χιλιάδες λαμπάκια στους βασιλικούς κήπους είναι μέρος της ετήσιας φωταγώγησης Royal Garden of Light. Μια υπαίθρια έκθεση φωτός στην οποία χρωματίζονται χιλιάδες πολύχρωμα φανταστικά σχήματα. Φωτεινές στοές, φωτιζόμενες πέργκολες, πορτοκαλιές που ανθίζουν με το φως, σιντριβάνια φωτός και πολλά απίθανα σχέδια. Μάλιστα τα βράδια Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 17:30, 18:30 και 19:30 η πρόσοψη του παλατιού Wilanow χρησιμοποιείται ως σκηνικό ήχου και φωτός με 3D προβολές και με συνοδεία μπαρόκ μουσικής.
Θα μπορούσαμε να ήμασταν τυχεροί και να δούμε αυτό το θέαμα αν το είχα ψάξει πιο πριν, αφού η έναρξη της φωταγώγησης ήταν ακριβώς εκείνη τη μέρα που πήγαμε 19 Οκτωβρίου και όλα τα φωτάκια θα άναβαν στις 17:30 το απόγευμα την ώρα που σουρουπώνει. Δεν γινόταν όμως να χάσουμε όλη τη μέρα μας και να μείνουμε στο Βιλάνοβ να περιμένουμε να βραδιάσει. Δεν μπορούσα να χαλάσω το πρόγραμμα της συνέχειας στη Βαρσοβία. Έχετε υπόψιν πως η λήξη της φωταγώγησης των κήπων είναι στις 23 Φεβρουαρίου 2020 και η τελευταία είσοδος είναι στις 20:00. Καθημερινές το κόστος εισιτηρίου για τους κήπους είναι 10 ζλότι και Σαβ/κα 20 ζλότι.
https://www.wilanow-palac.pl/en/palac/museum/events_and_exhibitions/royal_garden_of_light
https://www.facebook.com/krolewskiogrodswiatla/
Έτσι αρκεστήκαμε σ’αυτό που είχαμε εξ αρχής στο πρόγραμμα, μια απλή περιήγηση στην αυλή και στους μπαρόκ βασιλικούς κήπους του παλατιού που όμως σε κάθε σημείο ήταν καλυμμένοι με καλώδια και λαμπάκια.
Η Ανατολική πρόσοψη του παλατιού
Το σιντριβάνι φωτός… δεν λέει και πολλά στο φως της μέρας ε!
Όμως αυτό που έχω να θυμάμαι από το Βιλάνοβ δεν είναι οι κήποι του παλατιού, αλλά ολόκληρο το πάρκο και η λίμνη Wilanowskie που βρίσκεται έξω από τα περιφραγμένα σύνορα των κήπων. Ο περίπατος μέσα στα μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα και στην όχθη της λίμνης ήταν καταπληκτική. Θα το ξαναπώ, πως το Φθινόπωρο είναι η πιο όμορφη εποχή για τέτοια υπέροχα φυσικά τοπία.
Στις όχθες της λίμνης Wilanowskie βρίσκεται ένα νεο-γοτθικό κτίριο ενός πρώην υδραγωγείου. Η εγκατάσταση χτίστηκε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Ακριβώς δίπλα υπάρχει υπηρεσία ενοικίασης σκαφών και γόνδολα στο σταθμό άντλησης νερού, που κάνουν σύντομες κρουαζιέρες στη λίμνη. Γαλήνιο μέρος!
Καθίσαμε κάτω στο παχύ στρώμα φύλλων στο ανάχωμα της λίμνης και απολαύσαμε το τοπίο.
Ήταν λίγο μετά τη μια, κι έτσι πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τη Βαρσοβία!
Το Μουσείο Εξέγερσης μας περίμενε!
Last edited: