giannismits
Member
- Μηνύματα
- 3.497
- Likes
- 11.829
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Βαρσοβία: Κέντρο… ανάμεσα στους Ουρανοξύστες!
- Βαρσοβία: Central και…Łazienki Park!
- Βαρσοβία: Εβραϊκή συνοικία και Βασιλική διαδρομή!
- Βαρσοβία: Παλιά πόλη… νέα πόλη και Warsaw by night!
- Βαρσοβία: Φθινοπωρινές τσάρκες και … το Wilanów
- Βαρσοβία: Μουσείο Εξέγερσης Βαρσοβίας!
- Βαρσοβία: Praga… στην απέναντι όχθη!
- Βαρσοβία: Παραποτάμια λεωφόρος και… Pałac Kultury!
- Κρακοβία: Άφιξη στην παλιά πόλη!
- Κρακοβία: Stare Miasto (Παλιά πόλη) I
- Κρακοβία: Stare Miasto (Παλιά πόλη) II
- Κρακοβία: Κάστρο Wawel και παραποτάμια διαδρομή!
- Κρακοβία: Καζιμιέρζ, η Εβραϊκή συνοικία!
- Κρακοβία: Η Εβραϊκή συνοικία Podgórze
- Άουσβιτς-Μπιρκενάου: Οδοιπορικό στον τόπο της κόλασης!
- Κρακοβία: Αλατωρυχεία… και επίλογος!
Βαρσοβία: Μουσείο Εξέγερσης Βαρσοβίας!
Με το αστικό κατεβήκαμε στον πεζόδρομο Krakowskie Przedmieście. Είχε ακόμα περισσότερο κόσμο από χθες ενώ ο ζεστός ήλιος μετέτρεψε τμήμα του δρόμου σε παραλία!
Στην πλατεία του κάστρου, plac Zamkowy γινόταν χαμός. Κάναμε ένα γρήγορο πέρασμα από την παλιά πόλη όχι για να τη δούμε ξανά, αλλά προς αναζήτηση εστιατορίου μιας είχε πάει μεσημέρι και ήταν η κατάλληλη ώρα για φαγητό.
Στο προαύλιο του κάστρου
Pałac Pod Blachą
Κεντρική πλατεία παλιάς πόλης, Rynek Starego Miasta
Για φαγητό πήγαμε στο γνωστό Gospoda Kwiaty Polskie στην οδό Wąski Dunaj δίπλα ακριβώς από την κεντρική πλατεία.
Σχεδόν γεμάτο το εστιατόριο, τουριστικό αλλά καλό. Αυτό που μου αρέσει στα ταξίδια στο εξωτερικό και ειδικά σε φτηνές χώρες, είναι ότι πάμε στις ταβέρνες για μια σύντομη στάση και κανείς δεν θα παραξενευτεί ή δεν θα δώσει σημασία αν παραγγείλεις μόνο δυο πιάτα. Είναι πολύ διαφορετικά από τη δική μας νοοτροπία και από αυτό που κάνουμε στις ελληνικές ταβέρνες. Και φυσικά είναι προτιμότερο να φας σε ένα όμορφο περιβάλλον ενός ωραίου εστιατορίου παρά σε ένα fast food. Διότι οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που αξίζει να επιλέξεις μια ταβέρνα για να φας κάτι στα γρήγορα. Έτσι λοιπόν φάγαμε τα πιερότζι μας και ήπιαμε τις μπύρες μας και πληρώσαμε 66 ζλότι δηλαδη 15€. Τα πιερότζι σε σούπα πατζαριού αρκετά ενδιαφέρον πιάτο!
Μετά από λίγη ώρα σηκωθήκαμε και ανασυνταχθήκαμε. Αποχωρήσαμε από την παλιά πόλη και πήγαμε στον σταθμό μετρό Nowy Świat-Uniwersytet. Με τη γραμμή Μ2 κατεβήκαμε στο τέρμα στον σταθμό Rondo Daszyńskiego. Στρίψαμε στην οδό Przyokopowa και λίγο μετά βρεθήκαμε μπροστά από το Μουσείο Εξέγερσης Βαρσοβίας (Muzeum Powstania Warszawskiego).
Στην αυλή του μουσείου βρίσκονται τα ντουλάπια αποθήκευσης αποσκευών καθώς απαγορεύονται μέσα στο μουσείο. Αφού αφήσαμε τους σάκους μας, μπήκαμε από την κεντρική είσοδο. Είναι Κυριακή και η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν! Με το που μπήκαμε, η σκοτεινή ατμόσφαιρα, ο τρόπος που είναι στημένος ο χώρος μας έβαλαν στο κλίμα. Είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία που έχω δει και αν σας αρέσει η ιστορία προτείνω να το εντάξετε στο πρόγραμμα σας στη Βαρσοβία. Ένα μουσείο που ξεδιπλώνει την πιο μαύρη ιστορία αυτής της πόλης. Το μουσείο είναι διαδραστικό και αφηγηματικό με εικόνα, φως και ήχο. Η διάταξη του εσωτερικού χώρου και η χρήση πολυμέσων αποσκοπούν στην προσέγγιση της επανάστασης. https://www.1944.pl/en/article/visit-us,4993.html
Κομμάτια από το κατεδαφισμένο Βασιλικό Κάστρο.
Στο βάθος μια φωτογραφία της ανύπαρκτης πια κατοικίας Pinkus Lothe.
Ένα κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη γερμανική τρομοκρατία στην κατεχόμενη πρωτεύουσα και στην ιστορία του γκέτο της Βαρσοβίας
1η Αυγούστου 1944, ώρα 5.00 μ.μ. Οι πατριωτικές δυνάμεις της Βαρσοβίας, που αριθμούσαν 40.000 άντρες και με διοικητή τους το στρατηγό Tadeusz Komorowski, γνωστό με το ψευδώνυμο Μπορ (Bόr), επιτέθηκαν στις γερμανικές δυνάμεις και μέσα σε τρεις ημέρες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Η απόφαση για την εξέγερση στη Βαρσοβία είχε παρθεί από την εξόριστη πολωνική κυβέρνηση που ήταν εγκατεστημένη στο Λονδίνο. Δυνάμεις του ‘’Στρατού της πατρίδας’’, ένοπλοι πολίτες, μαθητές, φοιτητές, νέες γυναίκες, θα ξεχυθούν από τις κρυψώνες τους στους δρόμους της πρωτεύουσας για μια επική αναμέτρηση με τους ναζί, που όμοιά της δεν θα υπάρξει στην Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι και την 4η Αυγούστου οι Γερμανοί, πανικόβλητοι, υποχωρούν απ’ όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης, μα ένα απροσδόκητο γεγονός, καθοριστικής όμως σημασίας, θα αναζωογονήσει το καταρρακωμένο ηθικό τους: Ο Στάλιν διατάζει τον Κόκκινο Στρατό, που βρίσκεται προ των πυλών, να σταματήσει την προέλασή του. Σταματάει στην Praga, το προάστιο της Βαρσοβίας στην αντίπερα όχθη του ποταμού Βιστούλα, όπου παρέμεινε αδρανής και απλά παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Παράλληλα, η σοβιετική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των σοβιετικών αεροπορικών βάσεων στους Δυτικούς Συμμάχους για τη μεταφορά εφοδίων και πολεμικού υλικού στους αγωνιζόμενους Πολωνούς. Ο Στάλιν δεν είχε κανένα συμφέρον να βοηθήσει τον αποκαλούμενο "πατριωτικό στρατό" της Πολωνίας, που ορκιζόταν πίστη σε μία εξόριστη, αντικομμουνιστική κυβέρνηση.
Η εξέγερση της Βαρσοβίας όμως ταίριαζε στα σχέδια των Γερμανών, καθώς όπως προκύπτει από την αλληλογραφία υψηλόβαθμων στελεχών των Ναζί, ο τότε ηγέτης των Ες Ες Χαινριχ Χίμλερ έγραφε στον Χίτλερ τα εξής: ‘’Φύρερ μου, είναι πραγματική ευλογία αυτό που κάνουν οι Πολωνοί. Εμείς θα τις υπομείνουμε τις πέντε, έξι εβδομάδες αλλά μετά θα έχει αφανιστεί ολόκληρη η Βαρσοβία, η κεφαλή ενός λαού 16 – 17 εκατομμυρίων’’. Οι σχεδιασμοί του Αδόλφου Χίτλερ, είχαν εκφραστεί ήδη από το 1939, σύμφωνα με τους οποίους η Βαρσοβία είτε θα γινόταν κέντρο του ‘’γερμανικού πολιτισμού’’ είτε θα ισοπεδωνόταν! Οι Γερμανοί έστειλαν ενισχύσεις και βομβάρδισαν επί 63 ημέρες τους Πολωνούς. Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί, ανάμεσά τους και πολίτες, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάπνιξης της εξέγερσης από τους Γερμανούς. Ήδη τις πρώτες μέρες της εξέγερσης οι Ναζί είχαν εκτελέσει περισσότερους από 15.000 αμάχους. Ανείπωτες υπήρξαν οι αγριότητες των ναζιστικών στρατευμάτων, όπως ένα νοσοκομείο στην οδό Dluga αριθ. 7 που πυρπολήθηκε μαζί με τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Βομβαρδισμός της Παλιάς Πόλης από το γερμανικό πυροβολικό
https://upload.wikimedia.org/wikipe...arschauer_Aufstand,_Raketenwerfer-Einsatz.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Warsaw_1944.jpg
Δίχως την υποστήριξη από το σοβιετικό στρατό, οι πατριωτικές δυνάμεις της Βαρσοβίας υποχρεώθηκαν να παραδοθούν στις 2 Οκτωβρίου 1944, μετά την εξάντληση των εφοδίων τους. Ο Μπορ και οι δυνάμεις του αιχμαλωτίστηκαν. Το φθινόπωρο του 1944 μόλις λίγες χιλιάδες άνθρωποι είχαν απομείνει να ζουν στα ερείπια. Οι περισσότεροι, πεινασμένοι, εξαθλιωμένοι, άυπνοι, αρχίζουν να ζουν μια τρωγλοδυτική ζωή μέσα στα ερείπια των κτιρίων, στα υπόγεια και τους υπονόμους οι οποίοι έγιναν το πεδίο μιας αθέατης μάχης, που εξελισσόταν κάτω από τη γη.
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, τα SS προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις και μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τους 950.000 κατοίκους της Βαρσοβίας, 700.000 περίπου εκτοπίστηκαν από τους Γερμανού, ενώ υπολογίζεται ότι στην εξέγερση της Βαρσοβίας έχασαν τη ζωή τους περίπου 200.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι. Μετά την οριστική καταστολή της εξέγερσης, ο Χίτλερ διέταξε την ολοκληρωτική καταστροφή της Βαρσοβίας. Υπολογίζοντας και τις καταστροφές που είχαν αρχίσει από το 1939 και κατά την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας το 1943, συνολικά πάνω από 85% η προπολεμική πόλη ήταν κατεστραμμένη τον Ιανουάριο του 1945, όταν οι Σοβιετικοί εισήλθαν σε αυτή. Το 85% της πόλης μετατράπηκε σε σωρούς ερειπίων.
Κεντρική πλατεία παλιάς πόλης κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, 1944
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Warsaw_Uprising_12345.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipe...px-Old_Town_Warsaw_waf-2012-1501-31(1945).jpg
Το βομβαρδισμένο κάστρο
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/The_Royal_Castle_in_Warsaw,_1945.jpg
Η αδράνεια των Σοβιετικών θεωρήθηκε πως ήταν αποτέλεσμα εντολής του Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος επιθυμούσε να αποτύχει η εξέγερση ώστε μετά την επικείμενη υποχώρηση των Γερμανών, ο έλεγχος της Πολωνίας από την Σοβιετική Ένωση να είναι απόλυτος. Με τη συγκατάθεση μάλιστα του Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ, μετέτρεψαν την προσκείμενη στη σοβιετική πολιτική Πολωνική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης σε Προσωρινή Πολωνική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη 1 Ιανουαρίου 1945, υπό τον απόλυτο έλεγχο της ΕΣΣΔ.
Τα ερείπια της Βαρσοβίας τον Ιανουάριο του 1945
Με την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος και το οριστικό πέρασμα της χώρας στο Ανατολικό Μπλοκ, η εξέγερση αποσιωπήθηκε και δυσφημίστηκε συλλήβδην από την κομμουνιστική ιστοριογραφία ως προβοκάτσια, εγκληματική και τυχοδιωκτική ενέργεια, ενώ οι πρωταγωνιστές της χαρακτηρίστηκαν αντιδραστικοί. Για πολλές δεκαετίες το κομμουνιστικό καθεστώς προτιμούσε να αποσιωπήσει τα γεγονότα του 1944. Μόλις το 1989 άρχισε μία σοβαρή δημόσια συζήτηση για τον ηρωικό χαρακτήρα της εξέγερσης αλλά και τον αβάσταχτο φόρο αίματος.
Το Μουσείο άνοιξε στις 31 Ιουλίου 2004, την παραμονή της 60ής επετείου της εξέγερσης. Είναι ένα αφιέρωμα για όσους πολέμησαν και πέθαναν για την ελεύθερη Πολωνία και την πρωτεύουσά της, δείχνοντας τις επόμενες γενιές την έννοια αυτών των γεγονότων. Η έκθεση απεικονίζει την πάλη και την καθημερινή ζωή κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, και τον τρόμο της κατοχής. Την πολυπλοκότητα της διεθνούς κατάστασης κατά την εποχή της εξέγερσης μέχρι τον μεταπολεμικό κομμουνιστικό τρόμο και την τύχη των ανταρτών.
Η έκθεση βρίσκεται σε τρεις ορόφους (ισόγειο, ημιώροφος και όροφος), συνολικής επιφάνειας άνω των 3000 τ.μ. , με πάνω από 30.000 συλλεχθέντα – εκθέματα όπως όπλα, έγγραφα, επιστολές, προσωπικά αντικείμενα, 1.500 φωτογραφίες, πάνω από 200 βιογραφικά και ιστορικά στοιχεία, καθώς και χάρτες, πίνακες και ταινίες και ηχογραφήσεις από το 1944.
Τηλεφωνικές συσκευές της εποχής με ηχογραφήσεις των ανταρτών την παραμονή της 60ής επετείου από την έναρξη της εξέγερσης.
Η αίθουσα αφιερωμένη στα παιδιά που πήραν μέρος στην Εξέγερση, με ένα αντίγραφο του Αγάλματος του Μικρού Αντάρτη που βρίσκεται στην παλιά πόλη.
Στο τετράγωνο τοιχίο υπάρχει μια μικρή οθόνη μέσα που δείχνει σκληρές φωτογραφίες από νεκρούς. Υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα έξω απ’ αυτό.
Εκθεσιακή Δράση "Θύελλα"
Διαδραστικά στοιχεία της έκθεσης
Το δεύτερο μέρος της μόνιμης έκθεσης στην Αίθουσα Β, είναι ένας εντελώς διαφορετικός χώρος ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο το παιχνίδι του φωτός και του χώρου. Το highlight της είναι ένα αντίγραφο του αεροσκάφους Liberator B-24J. Κάτω από το αεροπλάνο υπάρχει μια έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία των Συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών.
Μεγάλο μέρος της έκθεσης έχει αφιερωθεί στους Γερμανούς και τους συμμάχους τους, δείχνοντας τις ενέργειές τους στη Βαρσοβία, όπως τεκμηριώνεται στα επίσημα κείμενα της εποχής. Οι ιστορίες των μαρτύρων των γεγονότων του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη του 1944 παίζονται στην Αίθουσα Β.
Στην αίθουσα Β, σε προτζέκτορα παρουσιάζονται ειδησεογραφικά δρώμενα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.
Καθώς ήμασταν στην Αίθουσα και βλέπαμε τα εκθέματα, σε ένα σημείο υπήρχε ουρά και μας κέντρισε το ενδιαφέρον, για το τι περιμένει ο κόσμος. Ήταν η έκθεση Miasto ruin – City of Ruins! Μια μικρή αίθουσα κινηματογράφου παρουσιάζει την ταινία City of Ruins. Μια 3d ταινία λίγων λεπτών που δείχνει την κατεδαφισμένη Βαρσοβία από την προοπτική μιας πτήσης την άνοιξη του 1945. Είναι μια ταινία που φτιάχτηκε το 2010 και αποτελεί την πρώτη ψηφιακή απεικόνιση ανακατασκευής κατεστραμμένης πόλης στον κόσμο! Τα άτομα έμπαιναν ανά 10δες και η αναμονή κρατούσε όση ώρα διαρκεί η ταινία και στη συνέχεια έμπαινε το επόμενο γκρουπ. Πριν μπούμε προμηθευτήκαμε τα 3d γυαλιά και μπήκαμε στην αίθουσα. Το βίντεο ήταν συγκλονιστικό. Ένοιωσα πράγματι σαν να βρίσκομαι σε ένα ελικόπτερο και πετάω πάνω από την ισοπεδωμένη Βαρσοβία. Σε συνδυασμό με τη μουσική υπόκρουση ήταν από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα που έχω δει.
Διαδραστική ιστοσελίδα με την ιστορία της Βαρσοβίας. Συγκλονιστική παρουσίαση με φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά αρχεία της ιστορίας της Βαρσοβίας προπολεμικά και κατά τη διάρκεια της κατοχής, η τραγωδία και ο θλιβερός απολογισμός. Συνολικά η ιστοσελίδα είναι 10 κεφάλαια, μέχρι και την αναγέννηση της Βαρσοβίας από τις στάχτες της! Στο τέλος του 8ου κεφαλαίου δείχνει την ψηφιακή πανοραμική απεικόνιση της βομβαρδισμένης πόλης, από την ταινία που παρακολουθήσαμε και αποτελεί μέρος της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο.
(Scroll με το ποντίκι και επιλογή με τον κέρσορα).
http://www.warsawrising.eu/?chapter=1
Στη συνέχεια από τις σκάλες ανεβήκαμε στον όροφο του Μουσείου. Το στήσιμο του μουσείου είναι πραγματικά εξαιρετικό. Αυτό το κομμάτι της έκθεσης δείχνει τις συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, τη συμμετοχή στην εξέγερση, στρατιωτών των εθνικών ενόπλων δυνάμεων και του Λαϊκού Στρατού , καθώς και αλλοδαπών. Επίσης την κατάρρευση της εξέγερσης και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Σε ένα μικρό δωμάτιο έχει στηθεί ο Ραδιοφωνικός σταθμός "Błyskawica", και υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα σ'αυτόν τον όροφο. Ένα ξεχωριστό κομμάτι είναι το Μνημείο, όπου βρίσκονται οι τάφοι των εξεγερμένων με σκόρπιες φωτογραφίες των θυμάτων.
Στον πρώτο όροφο υπάρχει επίσης το καφέ "Pół Czarna" με στυλιζαρισμένους εσωτερικούς χώρους στα μεσοπολεμικά χρόνια.
Στο τέλος αφήσαμε τον πύργο του Μουσείου. Έναν πύργο παρατήρησης 32 μέτρων στην κορυφή του οποίου υπάρχει βεράντα θέασης. Πήραμε λοιπόν το ασανσέρ και ανεβήκαμε στην κορυφή. Από τη βεράντα είδαμε πανοραμική θέα της περιοχής της Wola, και βέβαια το πάρκο Ελευθερίας στην αυλή του Μουσείου.
Η εξέγερση της 1ης Αυγούστου του 1944 κατέχει μοναδική θέση στη συλλογική μνήμη και στην ιστορική συνείδηση των Πολωνών ως σύμβολο μιας ισχυρής και ανεξάρτητης Πολωνίας. Η εξέγερση της Βαρσοβίας θεωρείται ως η σημαντικότερη επιχείρηση αντιστασιακής οργάνωσης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρ ’όλα αυτά, τόσο κατά τη διάρκειά της όσο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά την κατάπνιξη της και με τις συνέπειές της ακόμη νωπές (μαζική σφαγή και εκτοπισμός του πληθυσμού, καταστροφή της πόλης και ουσιαστική εκμηδένιση του φιλοδυτικού αντιστασιακού κινήματος), θεωρήθηκε από την πολωνική κοινή γνώμη ως ολέθριο λάθος. Πόσος ηρωισμός έχει τελικά νόημα, αναρωτιούνται ακόμα και σήμερα πολλοί Πολωνοί. Ο δημοσιογράφος Πιότρ Ζίχοβιτς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πριν από μερικά χρόνια στην πολωνική κοινή γνώμη με το βιβλίο του ‘’Παραλογισμός 1944’’, στο οποίο χαρακτήρισε την εξέγερση ‘’θυσία χωρίς λόγο’’.
Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε αυτή την πράξη απελπισίας με σημερινά κριτήρια, και το ερώτημα αν είχε τελικά νόημα η εξέγερσης κατά των ναζί, θα μείνει αναπάντητο! Όπως και να έχει η πόλη τιμά την Εξέγερση με πληθώρα μνημείων και αναθηματικών πλακών, αφιερωμένων στην εξέγερση και τους αντάρτες της και κάθε 1η Αυγούστου πραγματοποιούνται στη Βαρσοβία επίσημες εκδηλώσεις μνήμης.
Ήταν σίγουρα ένα μεγάλο μάθημα ιστορίας η επίσκεψή μας στο Μουσείο Εξέγερσης το οποίο μας φόρτισε. Αναρωτιόμουν τι θα νοιώσουμε όταν πάμε στο Άουσβιτς! Πριν φύγουμε κάναμε μια μικρή περιήγηση στην αυλή γύρω από το μουσείο η οποία έχει ενδιαφέρον καθώς περιμετρικά της περίφραξης και του τοίχου που περιβάλει το μουσείο υπάρχει μια υπαίθρια γκαλερί με πίνακες.
Και ο πύργος με το κατάστρωμα παρατήρησης από την αυλή
Στη συνέχεια πήραμε το τραμ και επιστρέψαμε κοντά στο Παλάτι Πολιτισμού στο κέντρο. Θα επισκεπτόμασταν το Panorama Sky Bar το οποίο βρίσκεται στον ουρανοξύστη του ξενοδοχείου Warsaw Marriott Hotel. Ο ουρανοξύστης είναι μέρος ενός τεράστιου συγκροτήματος με εμπορικά, καταστήματα, τράπεζες κτλ. και η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε να βρούμε την είσοδο του ξενοδοχείου. Τελικά η είσοδος ήταν από την οδό Emilii Plater και όχι από τη λεωφόρο al. Jerozolimskie. Μπήκαμε λοιπόν και με το ασανσέρ ανεβήκαμε στο 40ο όροφο! Οι πόρτες του μπαρ ήταν κλειστές γιατί ανοίγει στις 18:00 κι εμείς ήμασταν εκεί 6 παρά όπως και 5-6 άτομα ακόμα. Και μιας και είχαμε χρόνο, είπα να φρεσκαριστώ και να βάλω πουκάμισο (ναι είχα μαζί μου), διότι το μπαρ δεν είναι ότι κι ότι!
Στις 6 ακριβώς άνοιξαν οι πόρτες και στην υποδοχή μας καλωσόρισε η καλλονή η οποία μας ρώτησε αν έχουμε κάνει κράτηση, της είπαμε όχι και μας είπε να καθίσουμε σε όποιο σταντάκι θέλουμε. Αν και νωρίς το απόγευμα, όλο και περισσότερος κόσμος έμπαινε στο γκλαμουράτο μπαρ. Η επίσκεψη στο Panorama Sky Bar δεν ήταν όμως για να πιούμε κάποιο κοκτέιλ αλλά για να δούμε την καλύτερη πανοραμική θέα της Βαρσοβίας. Όμως Οκτώβριο μήνα στη Βαρσοβία βραδιάζει 17:30 η ώρα και στις 18:00 που μπήκαμε μέσα είχε νυχτώσει κανονικά. Οπότε από την τζαμαρία ναι μεν είδαμε τη θέα αλλά με τις αντανακλάσεις από τα φώτα δεν πήρα αυτό που ήθελα! Εκτός αυτού βέβαια, περάσαμε ένα όμορφο απόγευμα και ήπιαμε τις μπύρες μας στο φινετσάτο μπαρ!
Ήταν νωρίς το βράδυ αλλά δεν είχαμε σκοπό να συνεχίσουμε, γιατί ήμασταν υπερπλήρεις αλλά και πολύ κουρασμένοι. Φεύγοντας όμως προς το δωμάτιο κάναμε μια στάση στο εμπορικό Złote Tarasy δίπλα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.
Το εμπορικό είναι πολύ εντυπωσιακό εσωτερικά και πολύ μεγάλο. Ανεβήκαμε επάνω και πήγαμε που αλλού, στους ορόφους με τα εστιατόρια. Αυτό που μας κέρδισε ήταν το εστιατόριο Express Kuchnia Marche στον 2ο όροφο, που διαθέτει έναν τεράστιο σελφ σέρβις μπουφέ με τρελή ποικιλία. Στη μια μεριά τοπικές γεύσεις, κρέατα και γαρνιτούρες και στην άλλη ασιατικές λιχουδιές! Γεμίσαμε τα πιάτα μας, τα ζύγισαν και πληρώσαμε 40 ζλότι δηλαδή 10 ευρώ περίπου! Όλα ήταν τέλεια!
Η 3η μέρα στη Βαρσοβία έφτασε στο τέλος της!
Με το αστικό κατεβήκαμε στον πεζόδρομο Krakowskie Przedmieście. Είχε ακόμα περισσότερο κόσμο από χθες ενώ ο ζεστός ήλιος μετέτρεψε τμήμα του δρόμου σε παραλία!
Στην πλατεία του κάστρου, plac Zamkowy γινόταν χαμός. Κάναμε ένα γρήγορο πέρασμα από την παλιά πόλη όχι για να τη δούμε ξανά, αλλά προς αναζήτηση εστιατορίου μιας είχε πάει μεσημέρι και ήταν η κατάλληλη ώρα για φαγητό.
Στο προαύλιο του κάστρου
Pałac Pod Blachą
Κεντρική πλατεία παλιάς πόλης, Rynek Starego Miasta
Για φαγητό πήγαμε στο γνωστό Gospoda Kwiaty Polskie στην οδό Wąski Dunaj δίπλα ακριβώς από την κεντρική πλατεία.
Σχεδόν γεμάτο το εστιατόριο, τουριστικό αλλά καλό. Αυτό που μου αρέσει στα ταξίδια στο εξωτερικό και ειδικά σε φτηνές χώρες, είναι ότι πάμε στις ταβέρνες για μια σύντομη στάση και κανείς δεν θα παραξενευτεί ή δεν θα δώσει σημασία αν παραγγείλεις μόνο δυο πιάτα. Είναι πολύ διαφορετικά από τη δική μας νοοτροπία και από αυτό που κάνουμε στις ελληνικές ταβέρνες. Και φυσικά είναι προτιμότερο να φας σε ένα όμορφο περιβάλλον ενός ωραίου εστιατορίου παρά σε ένα fast food. Διότι οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που αξίζει να επιλέξεις μια ταβέρνα για να φας κάτι στα γρήγορα. Έτσι λοιπόν φάγαμε τα πιερότζι μας και ήπιαμε τις μπύρες μας και πληρώσαμε 66 ζλότι δηλαδη 15€. Τα πιερότζι σε σούπα πατζαριού αρκετά ενδιαφέρον πιάτο!

Μετά από λίγη ώρα σηκωθήκαμε και ανασυνταχθήκαμε. Αποχωρήσαμε από την παλιά πόλη και πήγαμε στον σταθμό μετρό Nowy Świat-Uniwersytet. Με τη γραμμή Μ2 κατεβήκαμε στο τέρμα στον σταθμό Rondo Daszyńskiego. Στρίψαμε στην οδό Przyokopowa και λίγο μετά βρεθήκαμε μπροστά από το Μουσείο Εξέγερσης Βαρσοβίας (Muzeum Powstania Warszawskiego).
Στην αυλή του μουσείου βρίσκονται τα ντουλάπια αποθήκευσης αποσκευών καθώς απαγορεύονται μέσα στο μουσείο. Αφού αφήσαμε τους σάκους μας, μπήκαμε από την κεντρική είσοδο. Είναι Κυριακή και η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν! Με το που μπήκαμε, η σκοτεινή ατμόσφαιρα, ο τρόπος που είναι στημένος ο χώρος μας έβαλαν στο κλίμα. Είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία που έχω δει και αν σας αρέσει η ιστορία προτείνω να το εντάξετε στο πρόγραμμα σας στη Βαρσοβία. Ένα μουσείο που ξεδιπλώνει την πιο μαύρη ιστορία αυτής της πόλης. Το μουσείο είναι διαδραστικό και αφηγηματικό με εικόνα, φως και ήχο. Η διάταξη του εσωτερικού χώρου και η χρήση πολυμέσων αποσκοπούν στην προσέγγιση της επανάστασης. https://www.1944.pl/en/article/visit-us,4993.html
Κομμάτια από το κατεδαφισμένο Βασιλικό Κάστρο.
Στο βάθος μια φωτογραφία της ανύπαρκτης πια κατοικίας Pinkus Lothe.
Ένα κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη γερμανική τρομοκρατία στην κατεχόμενη πρωτεύουσα και στην ιστορία του γκέτο της Βαρσοβίας
1η Αυγούστου 1944, ώρα 5.00 μ.μ. Οι πατριωτικές δυνάμεις της Βαρσοβίας, που αριθμούσαν 40.000 άντρες και με διοικητή τους το στρατηγό Tadeusz Komorowski, γνωστό με το ψευδώνυμο Μπορ (Bόr), επιτέθηκαν στις γερμανικές δυνάμεις και μέσα σε τρεις ημέρες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Η απόφαση για την εξέγερση στη Βαρσοβία είχε παρθεί από την εξόριστη πολωνική κυβέρνηση που ήταν εγκατεστημένη στο Λονδίνο. Δυνάμεις του ‘’Στρατού της πατρίδας’’, ένοπλοι πολίτες, μαθητές, φοιτητές, νέες γυναίκες, θα ξεχυθούν από τις κρυψώνες τους στους δρόμους της πρωτεύουσας για μια επική αναμέτρηση με τους ναζί, που όμοιά της δεν θα υπάρξει στην Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι και την 4η Αυγούστου οι Γερμανοί, πανικόβλητοι, υποχωρούν απ’ όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης, μα ένα απροσδόκητο γεγονός, καθοριστικής όμως σημασίας, θα αναζωογονήσει το καταρρακωμένο ηθικό τους: Ο Στάλιν διατάζει τον Κόκκινο Στρατό, που βρίσκεται προ των πυλών, να σταματήσει την προέλασή του. Σταματάει στην Praga, το προάστιο της Βαρσοβίας στην αντίπερα όχθη του ποταμού Βιστούλα, όπου παρέμεινε αδρανής και απλά παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Παράλληλα, η σοβιετική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των σοβιετικών αεροπορικών βάσεων στους Δυτικούς Συμμάχους για τη μεταφορά εφοδίων και πολεμικού υλικού στους αγωνιζόμενους Πολωνούς. Ο Στάλιν δεν είχε κανένα συμφέρον να βοηθήσει τον αποκαλούμενο "πατριωτικό στρατό" της Πολωνίας, που ορκιζόταν πίστη σε μία εξόριστη, αντικομμουνιστική κυβέρνηση.
Η εξέγερση της Βαρσοβίας όμως ταίριαζε στα σχέδια των Γερμανών, καθώς όπως προκύπτει από την αλληλογραφία υψηλόβαθμων στελεχών των Ναζί, ο τότε ηγέτης των Ες Ες Χαινριχ Χίμλερ έγραφε στον Χίτλερ τα εξής: ‘’Φύρερ μου, είναι πραγματική ευλογία αυτό που κάνουν οι Πολωνοί. Εμείς θα τις υπομείνουμε τις πέντε, έξι εβδομάδες αλλά μετά θα έχει αφανιστεί ολόκληρη η Βαρσοβία, η κεφαλή ενός λαού 16 – 17 εκατομμυρίων’’. Οι σχεδιασμοί του Αδόλφου Χίτλερ, είχαν εκφραστεί ήδη από το 1939, σύμφωνα με τους οποίους η Βαρσοβία είτε θα γινόταν κέντρο του ‘’γερμανικού πολιτισμού’’ είτε θα ισοπεδωνόταν! Οι Γερμανοί έστειλαν ενισχύσεις και βομβάρδισαν επί 63 ημέρες τους Πολωνούς. Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί, ανάμεσά τους και πολίτες, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάπνιξης της εξέγερσης από τους Γερμανούς. Ήδη τις πρώτες μέρες της εξέγερσης οι Ναζί είχαν εκτελέσει περισσότερους από 15.000 αμάχους. Ανείπωτες υπήρξαν οι αγριότητες των ναζιστικών στρατευμάτων, όπως ένα νοσοκομείο στην οδό Dluga αριθ. 7 που πυρπολήθηκε μαζί με τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Βομβαρδισμός της Παλιάς Πόλης από το γερμανικό πυροβολικό
https://upload.wikimedia.org/wikipe...arschauer_Aufstand,_Raketenwerfer-Einsatz.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Warsaw_1944.jpg

Δίχως την υποστήριξη από το σοβιετικό στρατό, οι πατριωτικές δυνάμεις της Βαρσοβίας υποχρεώθηκαν να παραδοθούν στις 2 Οκτωβρίου 1944, μετά την εξάντληση των εφοδίων τους. Ο Μπορ και οι δυνάμεις του αιχμαλωτίστηκαν. Το φθινόπωρο του 1944 μόλις λίγες χιλιάδες άνθρωποι είχαν απομείνει να ζουν στα ερείπια. Οι περισσότεροι, πεινασμένοι, εξαθλιωμένοι, άυπνοι, αρχίζουν να ζουν μια τρωγλοδυτική ζωή μέσα στα ερείπια των κτιρίων, στα υπόγεια και τους υπονόμους οι οποίοι έγιναν το πεδίο μιας αθέατης μάχης, που εξελισσόταν κάτω από τη γη.
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, τα SS προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις και μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τους 950.000 κατοίκους της Βαρσοβίας, 700.000 περίπου εκτοπίστηκαν από τους Γερμανού, ενώ υπολογίζεται ότι στην εξέγερση της Βαρσοβίας έχασαν τη ζωή τους περίπου 200.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι. Μετά την οριστική καταστολή της εξέγερσης, ο Χίτλερ διέταξε την ολοκληρωτική καταστροφή της Βαρσοβίας. Υπολογίζοντας και τις καταστροφές που είχαν αρχίσει από το 1939 και κατά την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας το 1943, συνολικά πάνω από 85% η προπολεμική πόλη ήταν κατεστραμμένη τον Ιανουάριο του 1945, όταν οι Σοβιετικοί εισήλθαν σε αυτή. Το 85% της πόλης μετατράπηκε σε σωρούς ερειπίων.
Κεντρική πλατεία παλιάς πόλης κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, 1944
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Warsaw_Uprising_12345.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipe...px-Old_Town_Warsaw_waf-2012-1501-31(1945).jpg

Το βομβαρδισμένο κάστρο
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/The_Royal_Castle_in_Warsaw,_1945.jpg

Η αδράνεια των Σοβιετικών θεωρήθηκε πως ήταν αποτέλεσμα εντολής του Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος επιθυμούσε να αποτύχει η εξέγερση ώστε μετά την επικείμενη υποχώρηση των Γερμανών, ο έλεγχος της Πολωνίας από την Σοβιετική Ένωση να είναι απόλυτος. Με τη συγκατάθεση μάλιστα του Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ, μετέτρεψαν την προσκείμενη στη σοβιετική πολιτική Πολωνική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης σε Προσωρινή Πολωνική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη 1 Ιανουαρίου 1945, υπό τον απόλυτο έλεγχο της ΕΣΣΔ.
Τα ερείπια της Βαρσοβίας τον Ιανουάριο του 1945

Με την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος και το οριστικό πέρασμα της χώρας στο Ανατολικό Μπλοκ, η εξέγερση αποσιωπήθηκε και δυσφημίστηκε συλλήβδην από την κομμουνιστική ιστοριογραφία ως προβοκάτσια, εγκληματική και τυχοδιωκτική ενέργεια, ενώ οι πρωταγωνιστές της χαρακτηρίστηκαν αντιδραστικοί. Για πολλές δεκαετίες το κομμουνιστικό καθεστώς προτιμούσε να αποσιωπήσει τα γεγονότα του 1944. Μόλις το 1989 άρχισε μία σοβαρή δημόσια συζήτηση για τον ηρωικό χαρακτήρα της εξέγερσης αλλά και τον αβάσταχτο φόρο αίματος.
Το Μουσείο άνοιξε στις 31 Ιουλίου 2004, την παραμονή της 60ής επετείου της εξέγερσης. Είναι ένα αφιέρωμα για όσους πολέμησαν και πέθαναν για την ελεύθερη Πολωνία και την πρωτεύουσά της, δείχνοντας τις επόμενες γενιές την έννοια αυτών των γεγονότων. Η έκθεση απεικονίζει την πάλη και την καθημερινή ζωή κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, και τον τρόμο της κατοχής. Την πολυπλοκότητα της διεθνούς κατάστασης κατά την εποχή της εξέγερσης μέχρι τον μεταπολεμικό κομμουνιστικό τρόμο και την τύχη των ανταρτών.
Η έκθεση βρίσκεται σε τρεις ορόφους (ισόγειο, ημιώροφος και όροφος), συνολικής επιφάνειας άνω των 3000 τ.μ. , με πάνω από 30.000 συλλεχθέντα – εκθέματα όπως όπλα, έγγραφα, επιστολές, προσωπικά αντικείμενα, 1.500 φωτογραφίες, πάνω από 200 βιογραφικά και ιστορικά στοιχεία, καθώς και χάρτες, πίνακες και ταινίες και ηχογραφήσεις από το 1944.
Τηλεφωνικές συσκευές της εποχής με ηχογραφήσεις των ανταρτών την παραμονή της 60ής επετείου από την έναρξη της εξέγερσης.
Η αίθουσα αφιερωμένη στα παιδιά που πήραν μέρος στην Εξέγερση, με ένα αντίγραφο του Αγάλματος του Μικρού Αντάρτη που βρίσκεται στην παλιά πόλη.
Στο τετράγωνο τοιχίο υπάρχει μια μικρή οθόνη μέσα που δείχνει σκληρές φωτογραφίες από νεκρούς. Υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα έξω απ’ αυτό.
Εκθεσιακή Δράση "Θύελλα"
Διαδραστικά στοιχεία της έκθεσης
Το δεύτερο μέρος της μόνιμης έκθεσης στην Αίθουσα Β, είναι ένας εντελώς διαφορετικός χώρος ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο το παιχνίδι του φωτός και του χώρου. Το highlight της είναι ένα αντίγραφο του αεροσκάφους Liberator B-24J. Κάτω από το αεροπλάνο υπάρχει μια έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία των Συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών.
Μεγάλο μέρος της έκθεσης έχει αφιερωθεί στους Γερμανούς και τους συμμάχους τους, δείχνοντας τις ενέργειές τους στη Βαρσοβία, όπως τεκμηριώνεται στα επίσημα κείμενα της εποχής. Οι ιστορίες των μαρτύρων των γεγονότων του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη του 1944 παίζονται στην Αίθουσα Β.
Στην αίθουσα Β, σε προτζέκτορα παρουσιάζονται ειδησεογραφικά δρώμενα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.
Καθώς ήμασταν στην Αίθουσα και βλέπαμε τα εκθέματα, σε ένα σημείο υπήρχε ουρά και μας κέντρισε το ενδιαφέρον, για το τι περιμένει ο κόσμος. Ήταν η έκθεση Miasto ruin – City of Ruins! Μια μικρή αίθουσα κινηματογράφου παρουσιάζει την ταινία City of Ruins. Μια 3d ταινία λίγων λεπτών που δείχνει την κατεδαφισμένη Βαρσοβία από την προοπτική μιας πτήσης την άνοιξη του 1945. Είναι μια ταινία που φτιάχτηκε το 2010 και αποτελεί την πρώτη ψηφιακή απεικόνιση ανακατασκευής κατεστραμμένης πόλης στον κόσμο! Τα άτομα έμπαιναν ανά 10δες και η αναμονή κρατούσε όση ώρα διαρκεί η ταινία και στη συνέχεια έμπαινε το επόμενο γκρουπ. Πριν μπούμε προμηθευτήκαμε τα 3d γυαλιά και μπήκαμε στην αίθουσα. Το βίντεο ήταν συγκλονιστικό. Ένοιωσα πράγματι σαν να βρίσκομαι σε ένα ελικόπτερο και πετάω πάνω από την ισοπεδωμένη Βαρσοβία. Σε συνδυασμό με τη μουσική υπόκρουση ήταν από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα που έχω δει.
Διαδραστική ιστοσελίδα με την ιστορία της Βαρσοβίας. Συγκλονιστική παρουσίαση με φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά αρχεία της ιστορίας της Βαρσοβίας προπολεμικά και κατά τη διάρκεια της κατοχής, η τραγωδία και ο θλιβερός απολογισμός. Συνολικά η ιστοσελίδα είναι 10 κεφάλαια, μέχρι και την αναγέννηση της Βαρσοβίας από τις στάχτες της! Στο τέλος του 8ου κεφαλαίου δείχνει την ψηφιακή πανοραμική απεικόνιση της βομβαρδισμένης πόλης, από την ταινία που παρακολουθήσαμε και αποτελεί μέρος της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο.
(Scroll με το ποντίκι και επιλογή με τον κέρσορα).
http://www.warsawrising.eu/?chapter=1
Στη συνέχεια από τις σκάλες ανεβήκαμε στον όροφο του Μουσείου. Το στήσιμο του μουσείου είναι πραγματικά εξαιρετικό. Αυτό το κομμάτι της έκθεσης δείχνει τις συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, τη συμμετοχή στην εξέγερση, στρατιωτών των εθνικών ενόπλων δυνάμεων και του Λαϊκού Στρατού , καθώς και αλλοδαπών. Επίσης την κατάρρευση της εξέγερσης και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Σε ένα μικρό δωμάτιο έχει στηθεί ο Ραδιοφωνικός σταθμός "Błyskawica", και υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα σ'αυτόν τον όροφο. Ένα ξεχωριστό κομμάτι είναι το Μνημείο, όπου βρίσκονται οι τάφοι των εξεγερμένων με σκόρπιες φωτογραφίες των θυμάτων.
Στον πρώτο όροφο υπάρχει επίσης το καφέ "Pół Czarna" με στυλιζαρισμένους εσωτερικούς χώρους στα μεσοπολεμικά χρόνια.
Στο τέλος αφήσαμε τον πύργο του Μουσείου. Έναν πύργο παρατήρησης 32 μέτρων στην κορυφή του οποίου υπάρχει βεράντα θέασης. Πήραμε λοιπόν το ασανσέρ και ανεβήκαμε στην κορυφή. Από τη βεράντα είδαμε πανοραμική θέα της περιοχής της Wola, και βέβαια το πάρκο Ελευθερίας στην αυλή του Μουσείου.
Η εξέγερση της 1ης Αυγούστου του 1944 κατέχει μοναδική θέση στη συλλογική μνήμη και στην ιστορική συνείδηση των Πολωνών ως σύμβολο μιας ισχυρής και ανεξάρτητης Πολωνίας. Η εξέγερση της Βαρσοβίας θεωρείται ως η σημαντικότερη επιχείρηση αντιστασιακής οργάνωσης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρ ’όλα αυτά, τόσο κατά τη διάρκειά της όσο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά την κατάπνιξη της και με τις συνέπειές της ακόμη νωπές (μαζική σφαγή και εκτοπισμός του πληθυσμού, καταστροφή της πόλης και ουσιαστική εκμηδένιση του φιλοδυτικού αντιστασιακού κινήματος), θεωρήθηκε από την πολωνική κοινή γνώμη ως ολέθριο λάθος. Πόσος ηρωισμός έχει τελικά νόημα, αναρωτιούνται ακόμα και σήμερα πολλοί Πολωνοί. Ο δημοσιογράφος Πιότρ Ζίχοβιτς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πριν από μερικά χρόνια στην πολωνική κοινή γνώμη με το βιβλίο του ‘’Παραλογισμός 1944’’, στο οποίο χαρακτήρισε την εξέγερση ‘’θυσία χωρίς λόγο’’.
Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε αυτή την πράξη απελπισίας με σημερινά κριτήρια, και το ερώτημα αν είχε τελικά νόημα η εξέγερσης κατά των ναζί, θα μείνει αναπάντητο! Όπως και να έχει η πόλη τιμά την Εξέγερση με πληθώρα μνημείων και αναθηματικών πλακών, αφιερωμένων στην εξέγερση και τους αντάρτες της και κάθε 1η Αυγούστου πραγματοποιούνται στη Βαρσοβία επίσημες εκδηλώσεις μνήμης.
Ήταν σίγουρα ένα μεγάλο μάθημα ιστορίας η επίσκεψή μας στο Μουσείο Εξέγερσης το οποίο μας φόρτισε. Αναρωτιόμουν τι θα νοιώσουμε όταν πάμε στο Άουσβιτς! Πριν φύγουμε κάναμε μια μικρή περιήγηση στην αυλή γύρω από το μουσείο η οποία έχει ενδιαφέρον καθώς περιμετρικά της περίφραξης και του τοίχου που περιβάλει το μουσείο υπάρχει μια υπαίθρια γκαλερί με πίνακες.
Και ο πύργος με το κατάστρωμα παρατήρησης από την αυλή
Στη συνέχεια πήραμε το τραμ και επιστρέψαμε κοντά στο Παλάτι Πολιτισμού στο κέντρο. Θα επισκεπτόμασταν το Panorama Sky Bar το οποίο βρίσκεται στον ουρανοξύστη του ξενοδοχείου Warsaw Marriott Hotel. Ο ουρανοξύστης είναι μέρος ενός τεράστιου συγκροτήματος με εμπορικά, καταστήματα, τράπεζες κτλ. και η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε να βρούμε την είσοδο του ξενοδοχείου. Τελικά η είσοδος ήταν από την οδό Emilii Plater και όχι από τη λεωφόρο al. Jerozolimskie. Μπήκαμε λοιπόν και με το ασανσέρ ανεβήκαμε στο 40ο όροφο! Οι πόρτες του μπαρ ήταν κλειστές γιατί ανοίγει στις 18:00 κι εμείς ήμασταν εκεί 6 παρά όπως και 5-6 άτομα ακόμα. Και μιας και είχαμε χρόνο, είπα να φρεσκαριστώ και να βάλω πουκάμισο (ναι είχα μαζί μου), διότι το μπαρ δεν είναι ότι κι ότι!
Στις 6 ακριβώς άνοιξαν οι πόρτες και στην υποδοχή μας καλωσόρισε η καλλονή η οποία μας ρώτησε αν έχουμε κάνει κράτηση, της είπαμε όχι και μας είπε να καθίσουμε σε όποιο σταντάκι θέλουμε. Αν και νωρίς το απόγευμα, όλο και περισσότερος κόσμος έμπαινε στο γκλαμουράτο μπαρ. Η επίσκεψη στο Panorama Sky Bar δεν ήταν όμως για να πιούμε κάποιο κοκτέιλ αλλά για να δούμε την καλύτερη πανοραμική θέα της Βαρσοβίας. Όμως Οκτώβριο μήνα στη Βαρσοβία βραδιάζει 17:30 η ώρα και στις 18:00 που μπήκαμε μέσα είχε νυχτώσει κανονικά. Οπότε από την τζαμαρία ναι μεν είδαμε τη θέα αλλά με τις αντανακλάσεις από τα φώτα δεν πήρα αυτό που ήθελα! Εκτός αυτού βέβαια, περάσαμε ένα όμορφο απόγευμα και ήπιαμε τις μπύρες μας στο φινετσάτο μπαρ!

Ήταν νωρίς το βράδυ αλλά δεν είχαμε σκοπό να συνεχίσουμε, γιατί ήμασταν υπερπλήρεις αλλά και πολύ κουρασμένοι. Φεύγοντας όμως προς το δωμάτιο κάναμε μια στάση στο εμπορικό Złote Tarasy δίπλα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.
Το εμπορικό είναι πολύ εντυπωσιακό εσωτερικά και πολύ μεγάλο. Ανεβήκαμε επάνω και πήγαμε που αλλού, στους ορόφους με τα εστιατόρια. Αυτό που μας κέρδισε ήταν το εστιατόριο Express Kuchnia Marche στον 2ο όροφο, που διαθέτει έναν τεράστιο σελφ σέρβις μπουφέ με τρελή ποικιλία. Στη μια μεριά τοπικές γεύσεις, κρέατα και γαρνιτούρες και στην άλλη ασιατικές λιχουδιές! Γεμίσαμε τα πιάτα μας, τα ζύγισαν και πληρώσαμε 40 ζλότι δηλαδή 10 ευρώ περίπου! Όλα ήταν τέλεια!
Η 3η μέρα στη Βαρσοβία έφτασε στο τέλος της!
Last edited: