Ιταλία Μάλτα Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα… σε Μάλτα και Σικελία!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?

Valletta - part2

Δεν συνεχίσαμε ευθεία προς το φρούριο St Elmo, αλλά στρίψαμε δεξιά και περιπλανηθήκαμε σε δρόμους και ήσυχα στενά θαυμάζοντας τα πανέμορφα σπίτια. Και πάλι είχα την αίσθηση ότι αυτή η πόλη δεν κατοικείται! Αλήθεια που είναι οι 7000 κάτοικοι της? Το σίγουρο είναι πως λίγο πιο μακριά από τα κεντρικά σημεία μπορείς να αισθανθείς την ατμόσφαιρα αυτής της πόλης και μόνο τα αυτοκίνητα μου χαλούσαν το μεσαιωνικό σκηνικό με τους ιππότες της φαντασίας μου! Περιπλανήσεις στις Merchants St., St Paul St., Triq San Gwann και στα γύρω δρομάκια. Κάθε στενό και μια ιστορία, κάθε γωνία και μια αποκάλυψη κάθε σπίτι και ένα φάντασμα ιππότη να μας κρυφοκοιτάζει!

Εντωμεταξύ σε αρκετά σημεία οι δρόμοι ήταν στολισμένοι με κάτι γιρλάντες πράγμα που είδαμε και σε άλλα χωριά της Μάλτας. Τελικά ψάχνοντας για τις εθνικές αργίες της Μάλτας βρήκα πως στις 29 Ιουνίου είναι των αγίων Πέτρου και Παύλου, και στη Μάλτα ο εορτασμός ξεκινά 5 μέρες πριν την κανονική γιορτή. Έτσι εξηγείται λοιπόν!

Στην οδό Merchants St. (Triq Il-Mercanti) πέσαμε πάνω στην κλειστή κεντρική αγορά η οποία να ενημερώσω ότι ακόμα είναι ερειπωμένη και οι προσδοκίες ότι και καλά το καλοκαίρι του 2017 θα ήταν ανοιχτή για το κοινό πέφτουν στο κενό. Και μάλιστα δεν είδα καν εργασίες να γίνονται. Απλά ένα εγκαταλελειμμένο ρημαγμένο κτίριο με κάποιες σκαλωσιές μέσα.

Σας αφήνω να απολαύσετε τις εικόνες από αυτή την υπέροχη γειτονιά της Βαλέτα στους δρόμους που αναφέρω πιο πάνω, που για μένα ήταν το ομορφότερο κομμάτι της πόλης.








Ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα αγάλματα που ξεπετάγονταν σε κάθε γωνιά
















Αφού κατεβήκαμε όλες αυτές τις σκάλες φτάσαμε στην οδό Lvant


Και την St. Christopher's Street




Ακριβώς απέναντι είναι οι Lower Barrakka Gardens στους οποίους δυστυχώς δεν μπορέσαμε να μπούμε αφού ετοιμάζονταν γαμήλια δεξίωση. Σεφ, σερβιτόροι, μακριές τουαλέτες, χτενίσματα, κοστούμια και τρελή γκλαμουριά μας στέρησαν την είσοδο μας στους κήπους. Να μπαίναμε με τις βερμούδες, τους σάκους και τα τζόκεϊ λίγο δύσκολο!


Αρκεστήκαμε στο να δούμε τη θέα απέναντι στις 3 πόλεις, το φρούριο St. Angelo όπου ακούγονταν κανονιοβολισμοί και απ’ ότι μπόρεσα να παρατηρήσω κι εκεί γίνονταν γαμήλια δεξίωση, και το μεγάλο λιμάνι της Βαλέτα.






Ανηφορίσαμε ξανά γιατί λίγο πριν σταμπάραμε ένα υπέροχο δρόμο με σκάλες την St. Lucia's Streetπου το κατατάσσω ως το πιο γραφικό στενό της Βαλέτα μαζί με τη St. Paul Street (Triq San Pawl) που διασταυρώνεται. Μη το χάσετε, θα χάσετε!










Εξαιρετικό! Εκεί είναι και το μπαρ San Paolo Naufrago, και δεν θα βρίσκαμε καλύτερο σημείο για ακόμα μια στάση για μπύρα αυτή τη φορά.




Ήταν αργά το απόγευμα και σχεδόν είχαμε ολοκληρώσει την γνωριμία μας με τη Βαλέτα. Περίπου. Όταν κατεβήκαμε τα σκαλιά ήμασταν στην οδό Lvant , και λίγα μέτρα μετά σε ένα από τα ομορφότερα σημεία στη Battery Street (Triq Il-Batterija) , όπου κάτω από την πεζογέφυρα περνάει η οδός Liesse και βρίσκεται η Πύλη Victoria.






Ερωτεύτηκα αυτό bar bridge. Αν μέναμε Valleta θα το επισκεπτόμασταν σίγουρα το βράδυ!




Συνεχίσαμε ευθεία επί της Battery Street έχοντας πάντα στα αριστερά μας το φρούριο St. Angelo και τις τρείς πόλεις.




Στο σημείο αυτό ανεβήκαμε τα σκαλιά για το τελευταίο και πιο σημαντικό αξιοθέατο της Βαλέτα.
Τους κήπους Upper Barrakka Gardens.






Οι κήποι είναι must για όποιον βρεθεί στη Βαλέτα και από το μπαλκόνι τους έχεις την ωραιότερη θέα προς τις τρείς πόλεις. Και φυσικά η ωραιότερη ώρα είναι αυτή του ηλιοβασιλέματος . Εγγυημένα αποτελέσματα! Όπως στους Lower Barrakka Gardens, όπως στο φρούριο St. Angelo απέναντι έτσι και στους Upper Barrakka Gardens λάμβανε χώρα μια ακόμα πολύ σπέσιαλ γαμήλια δεξίωση στο κάτω μπαλκόνι.




Ο χρόνος περνάει αμίλεικτος και η αλήθεια είναι πως στο πιεσμένο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας είχα βάλει και την επίσκεψη με ferry στην Birgu απέναντι. Βέβαια δεν είμαι και ο σούπερμαν να τα προλάβω όλα. Ήταν κάπως απίθανη αυτή η προσδοκία μου ότι σε λίγες ώρες θα δούμε και Βαλέτα και Birgu με τη διαδικασία ασανσέρ-λιμάνι-ferry και να προλάβουμε να δούμε και την Birgu πριν βραδιάσει. Πάμε κι ότι γίνει. Το ασανσέρ που είναι στο επίπεδο των κήπων μας κατέβασε αρκετά μέτρα κάτω. Η κατάβαση είναι δωρεάν ενώ για να πάρει κανείς το ασανσέρ από κάτω προς τα πάνω θα δώσει 1€.


Το σημείο που φεύγει το δημόσιο ferry για τις τρείς πόλεις ευτυχώς είναι πολύ κοντά από το επίπεδο του ανελκυστήρα, μόλις 3 λεπτά περπάτημα.
Όχι δεν είναι αυτό το σημείο ούτε αυτό το δημόσιο ferry!


Όταν φτάσαμε στο σημείο των ferry με τα λύπης μου είδα ότι είχε αναχωρήσει λίγα λεπτά πριν και το επόμενο ήταν σε 40 λεπτά. Αρκετά κοντά στο σημείο των ferry έχει και βαρκάκια με βαρκάρη που πριβέ σε μεταφέρει στις απέναντι πόλεις με σχεδόν διπλάσιο κόστος. Το σκέφτηκα προς στιγμήν αλλά σχεδόν είχε βραδιάσει οπότε δεν θα είχε νόημα να πάμε μόνο για να πάμε. Έτσι τα σχέδια για επίσκεψη στην Birgu εγκαταλείφτηκαν και αναπροσαρμόστηκαν για την επόμενη ημέρα. Αρκεστήκαμε στο να καθίσουμε λίγο στην αποβάθρα και να χαζέψουμε και πάλι το φρούριο απέναντι και τις πόλεις καθώς είχε σουρουπώσει.








Εφόσον ήμασταν στο λιμάνι , ένα πράγμα είχε απομείνει να δούμε. Περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το σημείο, βρίσκεται η Προκυμαία της Βαλέτας ή αλλιώς The Valletta Waterfront. Ένας χώρος περιπάτου που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μπαρ, εστιατορίων και καταστημάτων που προσελκύει κυρίως τους επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια που προσαράζουν στο λιμάνι. Και όλα αυτά σε κτίρια του 18ου αιώνα που ήταν αποθήκες και καταστήματα όπου μετά το 2000 επιμελώς αποκαταστάθηκαν και ανακαινίστηκαν.




Μπαρόκ αισθητική και υπέροχη ατμόσφαιρα καλοκαιριού δίπλα στη μαρίνα ήταν αρκετά ώστε να μας εντυπωσιάσει η προκυμαία της Βαλέτα. Είχε αρκετό κόσμο στα εστιατόρια και θα πω ψέματα αν πω ότι δεν ζήλεψα και δεν ήθελα να καθίσουμε κι εμείς. Αφενός όμως τα εστιατόρια είναι πιο ακριβά εδώ και αφετέρου είχαμε σκοπό να φάμε στη Βαλέτα σε συγκεκριμένο εστιατόριο. Έτσι απλά κάναμε τη βόλτα μας…


Επιστρέφοντας στον ανελκυστήρα Barrakka






Η γαμήλια δεξίωση στους Upper Barrakka Gardens στέφτηκε με επιτυχία, οι καλεσμένοι απολάμβαναν τα κοκτέιλ τους κι εμείς ρίξαμε ακόμα μια ματιά στην θέα των 3 πόλεων και στη θέα του πάρτι. Να ζήσετε!








Auberge de Castille


Περάσαμε την υπαίθρια Όπερα-ερείπιο όπου εκείνη τη στιγμή δίνονταν συναυλία και κάποιοι κανονικότατα την άραξαν απ’ έξω και έβλεπαν και άκουγαν στο τζάμπα, και βγήκαμε στη Repubblika και πάλι που ήταν πολύ όμορφη και ατμοσφαιρικά φωτισμένη.


Τα παγωτατζίδικα ήταν γεμάτα κόσμο, τα εστιατόρια το ίδιο κι εμείς πριν πάμε στο σταθμό ferry για να επιστρέψουμε στη Σλιέμα, είπαμε να καθίσουμε κάπου να φάμε. Δεν σήκωνε καθυστέρηση γιατί πολλά εστιατόρια στη Μάλτα κλείνουν γύρω στις 10 το βράδυ. Χωρίς σκέψη πήγαμε στο ξακουστό D'office Bistro στο 132 της Arch Bishop Street για να γευτούμε μαλτέζικες γεύσεις. Δεν το λες φτηνό το μαγαζί αφού οι μακαρονάδες είχαν γύρω στα 8-12€ ακόμα και 14€ και τα πιο σπέσιαλ πιάτα 16-18€, οι μερίδες όμως είναι μεγάλες. Δύο μπύρες, πέννες με λουκάνικο και μαλτέζικο χταπόδι γύρω στα 30€. Βασικά όπου κι αν φάγαμε πληρώναμε κάπου στα 12 με 15€ το άτομο κι αυτό γιατί δεν παίρναμε ορεκτικά ούτε κρασιά που ανεβάζουν το κόστος. Οι μπύρες παντού ήταν φτηνές και με δυο κυρίως πιάτα κρατούσαμε το κόστος στα εστιατόρια σε καλά επίπεδα. Τα φαγητά ήταν πολύ νόστιμα αλλά λίγο βαριά. Αλλά έχουμε γερά στομάχια εμείς! Δεν μας φοβάμαι!


Η βραδιά έκλεισε με ένα παγωτό αριστούργημα. Σαν τα πρόβατα κι εμείς στηθήκαμε στην ουρά στο προφανώς δημοφιλέστερο παγωτατζίδικο της Βαλέτα Amorino πάνω στην Repubblika.


Το μικρό μέγεθος κόστιζε 3,60€ και μπορούσες να βάλεις όσες γεύσεις θες. Πως γίνεται αυτό? Γίνεται από τη στιγμή που το έφτιαχναν σαν τριαντάφυλλο! Καλλιτέχνες οι άνθρωποι. Πήραμε από 5 γεύσεις και όλες ήταν απίστευτες. Πεντανόστιμο ιταλικό Gelato!


Αφού γλυκαθήκαμε κατηφορίσαμε από τα έρημα στενά προς τον σταθμό ferry


Κατεβαίνοντας όμως την Boat Street είχε αρκετή ζωή και 1-2 ωραία μπαρ με τραπεζάκια απάνω στο δρόμο. Δίπλα από τα ferry το εστιατόριο Scoglitti είχε κόσμο κι έδινε κι αυτό ζωή στην περιοχή. Στην αποβάθρα μαζί με μας περίμενε πολύς κόσμος για Sliema.




Αυτή ήταν η πρώτη μέρα και στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Αυτή ήταν η Βαλέτα. Θεωρώ πως την είδαμε πολύ καλά για τόσες λίγες ώρες που είχαμε στη διάθεσή μας. Όσο καλά μπορείς να δεις και να νιώσεις ένα μέρος σε λίγες ώρες. Μου άρεσε η Βαλέτα γιατί έχει μια μοναδικότητα που δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες πόλεις που έχω δει. Το μυστικό είναι να περιπλανηθείς, να χαθείς και να ανακαλύψεις μόνος σου γραφικά στενά, κρυφές γωνιές και να βιώσεις τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα της πόλης. Η Βαλέτα με τα 320 μνημεία της είναι η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο που έχει κηρυχθεί, στο σύνολό της, διατηρητέα. Είναι ιδιαίτερη αλλά αν της έδινα έναν βαθμό όπως δίνουμε κάθε φορά θα ήταν ένα 16. Το 18 και 19 που βάζουν πολλοί το θεωρώ υπερβολή ακόμα κι αν το κριτήριο είναι η ομορφιά. Έχει γραφικότητα, μεσαιωνική αύρα, αυθεντικότητα, πανοραμική θέα αλλά είναι μια σταλιά. Όταν βάζω 18 σε ολόκληρη Βουδαπέστη και Στοκχόλμη δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για τη Βαλέτα. Ίσως γιατί εγώ από ένα σημείο και μετά ''κλείνομαι'' από τα στενά δρομάκια και πνίγομαι από το πολύ μπαρόκ και το μεσαιωνικό. Θέλω και τις λεωφόρους μου, και τα σύγχρονα κτίρια μου, και την κίνηση μου και την άπλα μου! Πόσο ρομαντισμό να αντέξω εγώ ο πεζός τύπος:cool:

Το καραβάκι αναχώρησε και σε λιγότερο από 10 λεπτά περάσαμε απέναντι στη Sliema.


Η επόμενη μέρα ήταν γεμάτη, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, με ποικιλία και με αλμύρα!
 
Last edited:

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ονειρεμένο Ταξίδι
παντου
Τα τελευταία 6 χρόνια είχα παραμελήσει τις καλοκαιρινές διακοπές επειδή στη ζωή μου μπήκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Λόγω αδειών, συγκυριών αλλά και προτίμησης, τα ταξίδια αυτά τα κάναμε μαζί με τον σταθερό συνταξιδιώτη μου τον Rose σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου εκτός των καλοκαιρινών. Το περσινό ταξίδι στη Σλοβενία μέσα Ιουνίου δεν μπορώ να το πω καλοκαιρινές διακοπές με 23 βαθμούς και χωρίς μπάνιο στη θάλασσα. Από το καλοκαίρι του 2011 στη Κέρκυρα είχα να νοιώσω την ανεμελιά των διακοπών, το χαλαρό πρόγραμμα, τον ήλιο να καίει το άσπρο δέρμα μου, τις θαλάσσιες διαδρομές , τις διαφορετικές παραλίες κάθε μέρα για μπάνιο και τέλος πάντων όλα τα θετικά και αρνητικά που έχει το καλοκαίρι στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Πρώτη φορά που έκλεινα και οργάνωνα ταξίδι 5 μήνες πριν! Το αρχικό πλάνο ήταν 4 μέρες στη Μάλτα. Όταν όμως εμφανίστηκαν τα 5ευρα της Volotea τον Ιανουάριο, έβαλα στα σχέδια και ολίγη Σικελία κάνοντας έναν πολύπλοκο συνδυασμό με 5 πτήσεις, λεωφορεία και τρένα. Ο Rose τσίνησε γιατί είχε στο μυαλό του κάτι τελείως χαλαρό. Αντέδρασε και πήγε να μου τη φέρει. Όμως το μάτι μου γυάλισε. Δεν δέχομαι αντιρρήσεις. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον απειλήσω και να τον παγιδεύσω! Δεν ξέρει με ποιόν τα έβαλε!

-Έτσι κάνει κάθε καλός, τίμιος και αθώος πολίτης! Το κατάλαβες ηλίθιε? Πήρες το μάθημα σου?
Θα ξαναπαίξεις τέτοια βρώμικα παιχνίδια σε αθώους ταξιδιώτες? Πες μου!
Θα ξαναπαίξεις? Λέγε! Θα ξαναπαίξεις? Πες μου!


Μετά από όλα αυτά δεν είχε περιθώρια αντίδρασης. Διαπίστωσε ότι με τον Γιάννη δεν μπορεί να τα βάλει εύκολα, δέχτηκε το πρόγραμμα των διακοπών και ήλπιζε να βγει άνετα χωρίς ταλαιπωρίες. Η αλήθεια είναι πως έναν προβληματισμό τον είχα κι εγώ γιατί όταν έχεις τόσες διαδρομές με διαφορετικά μέσα μεταφοράς, μπορεί κάτι να βγει εκτός προγραμματισμού. Όπως επίσης για τον αν θα απολαύσουμε πραγματικά τα μέρη που θα δούμε ή θα τρέχουμε.

Οι πτήσεις ήταν Θες/νικη- Αθήνα, Αθήνα-Μάλτα, Μάλτα-Κατάνια, Παλέρμο-Αθήνα, Αθήνα-Θες/νικη. Όλες με Ryan εκτός του Παλέρμο-Αθήνα που ήταν με Volotea. Το συνολικό κόστος των πτήσεων ήταν 120€.
Από την Σικελία θα παίρναμε μια μυρωδιά και θα βλέπαμε τα δημοφιλή θέρετρα Ταορμίνα και Cefalu και φυσικά το Παλέρμο. Τα της Σικελίας κλείστηκαν όλα από τα αντίστοιχα site και τα εισιτήρια εκτυπώθηκαν.

Από το αεροδρόμιο της Κατάνια μέχρι την Ταορμίνα με λεωφορείο της etna trasporti http://wbus.buscenter.it/Start.rtz?From=Busc το εισιτήριο κόστισε 7,50€ η μονή διαδρομή.

Για τη διαδρομή Ταορμίνα-Cefalu έψαξα αρκετά τις εναλλακτικές με τρένα και λεωφορεία και σύμφωνα με τις ώρες που επιθυμούσα. Τελικά κάναμε το Ταορμίνα-Messina με λεωφορείο και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κράτησης. Απλά πήγαμε στον σταθμό λεωφορείων της Ταορμίνα και επί τόπου αγοράσαμε το εισιτήριο που κόστισε 4,30€ το άτομο η μονή διαδρομή πάλι με λεωφορείο της etna trasporti. Στο επίσημο site μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια και τις τιμές http://www.etnatrasporti.it/Home.aspx

Έπειτα με την Trenitalia το Messina-Cefalu το οποίο κόστισε 9,90€ το άτομο και το Cefalu-Palermo που κόστισε 5,60€. Και τα δύο κλεισμένα από το επίσημο site της Trenitalia. http://www.trenitalia.com/tcom-en

Τέλος είχα κλείσει και τα εισιτήρια από το κέντρο του Παλέρμο για το αεροδρόμιο την βάρβαρη ώρα στις 4:00 το πρωί http://www.prestiaecomande.it/?idPlugin=21023&idx=317#booking με 6€ το άτομο.
Αυτά τα κουραστικά και μάλλον αδιάφορα για εσάς όσον αφορά τα διαδικαστικά τις διαδρομές και τις τιμές τους. Για τη Σικελία το είχα πάρει απόφαση ότι θα δούμε ένα πολύ μικρό δείγμα από το τεράστιο νησί που θα μπορούσε να είναι και ξεχωριστή χώρα!

Περισσότερο προβληματιζόμουν για τη Μάλτα. Ήθελα να δω σχεδόν όλο το νησί και παρ’ όλο που είναι μικροσκοπικό οι 3 μέρες μου φαίνονταν λίγες. Μη ξεχνάμε ότι είχαμε στο πλάνο και άραγμα σε παραλίες. Εξ αρχής άφησα απ’ έξω αρχαιολογικά ερείπια και υπόγεια, τους μεγαλιθικούς ναούς και τις κατακόμβες γιατί πολύ απλά δεν χωρούσαν με τίποτα και δεν ταίριαζαν με το πλάνο διακοπές = θάλασσα! Ειδικά για το μνημείο Ουνέσκο το Υπόγειο Χαλ Σαφλιένι (Hal Saflieni Hypogeum) πρέπει να έχεις κάνει κράτηση μήνες πριν και το εισιτήριο των 35€ μάλλον είναι το πιο ακραίο που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη! Τελικά την Μάλτα την είδαμε όλη! Ναι όλη και το μοναδικό που δεν προλάβαμε να δούμε και θα το ήθελα είναι το Blue Grotto.

Κινηθήκαμε με λεωφορεία τα οποία ήταν άψογα στην τήρηση των ωραρίων και πάντα με κλιματισμό. Αν και ήμασταν στην περίοδο του καλοκαιριού και το νησί βούλιαζε από κόσμο δεν βγήκαν αληθινά τα όσα αρνητικά διάβαζα για τα λεωφορεία. Ήμασταν βέβαια και τυχεροί γιατί ούτε μια φορά δεν ήμασταν όρθιοι. Πάντα μα πάντα βρίσκαμε θέσεις. Ασφυκτικά γεμάτα ήταν μόνο δύο λεωφορεία, το 222 από Sliema μέχρι το Cirkewwa Ferry Terminal όπου στη διαδρομή των 60 λεπτών κάποιοι ήταν όρθιοι όλη τη διάρκεια της διαδρομής και το 85 από την αφετηρία του σταθμού λεωφορείων στη Βαλέτα που κάνει τη διαδρομή μέχρι το Μάρσασλοκκ. Ήταν και η μοναδική περίπτωση που η ουρά ήταν πολύ μεγάλη. Το λεωφορείο αφού γέμισε έφυγε και πολλοί δεν προλάβαμε να μπούμε. Μικρό το κακό όμως αφού το επόμενο ήρθε 10 λεπτά μετά όπου και πάλι εμείς κύριοι βρήκαμε θέσεις!


Τα λεωφορεία λοιπόν πάνε παντού, είναι τακτικά και μη ξεχάσετε να κατεβάσετε στο κινητό σας μια εφαρμογή που εμένα με βοήθησε πάρα πολύ. Την εφαρμογή του επίσημου φορέα των λεωφορείων της Μάλτας. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mpt.tallinjaapp Ανά πάσα στιγμή έβλεπα πότε έχει το επόμενο λεωφορείο, τι εναλλακτικές έχω, τη διαδρομή, τις στάσεις και κάθε λεπτομέρεια. Χρειαζεται ίντερνετ αλλά με τη δωρεάν χρήση δεδομένων πια κανείς δεν θα έχει πρόβλημα σ’ αυτό.
Και το επίσημο site των δημόσιων λεωφορείων https://www.publictransport.com.mt/

Φυσικά καλοκαίρι στη Μάλτα δεν νοείται να μη χρησιμοποιήσεις και τη δημόσια θαλάσσια συγκοινωνία. Άνετη, γρήγορη και φτηνή. Το εισιτήριο είναι διαφορετικό και δεν σχετίζεται με τις κάρτες μεταφορών για τα λεωφορεία. Το Sliema-Valletta και το Valletta-3 Cities επιβάλλεται. Και από φωτογραφικής άποψης βεβαίως βεβαίως! http://www.vallettaferryservices.com/route_map.html
View attachment 208193


Όπως και η διαδρομή με το δημόσιο πλοίο της Gozo Channel από το Cirkewwa Ferry Terminal μέχρι το λιμάνι Mgarr στο νησί του Gozo. H τιμή είναι 4,65€ η μονή διαδρομή αλλά έγινε το παράδοξο και ταξιδέψαμε τζαμπαντάν! Πως γίνεται αυτό δεν ξέρω αλλά θα σας τα αναλύσω όταν έρθει η ώρα. http://www.gozochannel.com/en/schedules.htm


Μπορεί η Μάλτα να είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι και να μη φημίζεται για τις παραλίες της, όμως όποιος κάνει μια έρευνα θα διαπιστώσει ότι η Μάλτα και πολλές παραλίες έχει και σε ποικιλία. Και αμμώδεις, και με βράχια, και φυσικές πισίνες, και σε κόλπους. Άλλες εύκολες και οικογενειακές άλλες για πιο ψαγμένα και επικίνδυνα γούστα! Ελλάδα μπορεί να μην είναι αλλά μη την υποτιμάτε όσον αφορά την ποιότητα των παραλιών. Εμείς σε 3 μέρες επιλέξαμε τις τρείς δημοφιλής παραλίες Golden Bay, Ghajn Tuffieha και βέβαια τη Blue Lagoon . Εσείς μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω link όλη την γκάμα που διαθέτει. Για ψαγμένους ή χαλαρούς τύπους!
http://www.visitmalta.com/en/beaches-and-bays
http://www.malta.com/en/attraction/beaches/top-10-beaches-in-malta-gozo-and-comino

Οι Μαλτέζοι μου φάνηκαν cool τύποι. Φιλικοί και χαλαροί. Οι οδηγοί λεωφορείων εξυπηρετικοί και καθόλου βαριεστημένοι. Όλοι οι επαγγελματίες σε μεταφορές, ξενοδοχεία, καφέ εστιατόρια σωστοί και ευγενικοί. Αγγλομαθείς φυσικά αφού είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και η συνεννόηση μας δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα. Μου έκανε εντύπωση όμως η περίεργη και κακόηχη γλώσσα τους. Τα μαλτέζικα προέρχονται από την Μέση Ανατολή την Βόρεια και Ανατολική Αφρική και είναι η μόνη αφροασιατική γλώσσα (σημιτική όπως λέγεται) που γράφεται με το λατινικό αλφάβητο και είναι επίσης η μόνη σημιτική γλώσσα που ομιλείται ιστορικά στην Ευρώπη. Οπότε είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μας να την ακούμε. Έπιασα μάλιστα τον εαυτό μου να σταματάει και να παρατηρεί τους μαλτέζους όταν μιλούσαν μεταξύ τους στη γλώσσα τους!

Ένα θεματάκι που υπήρχε ήταν ότι το πλαστικό χρήμα δεν είναι κάτι αυτονόητο στη Μάλτα. Πήρα πολλές φορές αρνητική απάντηση στο αν μπορώ να πληρώσω με κάρτα. Είχα τη Μάλτα πιο σύγχρονη σ’ αυτό το θέμα. Μάλιστα κάποια στιγμή το πορτοφόλι άδειασε, ένα ΑΤΜ ήταν χαλασμένο και πήγαμε στο λιμάνι για το Gozo μόνο με τις κάρτες μου στο φλου και μέσα στο άγχος.

Στη Μάλτα λοιπόν…

Μέναμε στη Sliema



Και την πρωτεύουσα Valletta είδαμε…









View attachment 208194

Και τις 3 πόλεις (Senglea- Birgu- Cospicua) είδαμε…





Και τη Μόστα είδαμε…


Και το Marsaxlokk είδαμε…


Και στη σιωπηλή πόλη Mdina πήγαμε…




Και την εξαιρετική θέα από τα τείχη της Mdina είδαμε…



Και την πρωτεύουσα του Gozo, Victoria είδαμε…

View attachment 208195


Και μπάνιο κάναμε…







και τέλεια φάγαμε…
View attachment 208196

Όσον αφορά τη Σικελία τι να πω. Μια χώρα από μόνης της. Γοητευτική, με ταπεραμέντο όπως οτιδήποτε ιταλικό. Είδαμε ένα πολύ μικρό κομμάτι της κι όμως ήταν αρκετό για να την ερωτευθώ! Δεν μετανιώνω που την είδα μόνο τρείς μέρες. Άλλωστε μπορεί να μη μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να τη δω, αν και θα ήθελα πάρα πολύ να τη γυρίσω όλη και να τη γνωρίσω σε βάθος. Ταορμίνα, Cefalu και Πάλέρμο. Κάθε μια πόλη με ξεχωριστή ομορφιά με τα προτερήματα της ακόμα και με τα ελαττώματα της. Αγαπημένη μου η Ταορμίνα. Ακόμα και με τόσο πολύ κόσμο δεν με χάλασε καθόλου η ζωντάνια της και η υπερτουριστική της όψη. Γραφική, πανέμορφη και με θέα που κόβει την ανάσα. Και η γλυκιά Cefalu όμως έχει την γοητεία της με τα πανέμορφα στενά της, τις ατμοσφαιρικές παραλίες της και τον εξαιρετικό της καθεδρικό ναό. Όσο για το Παλέρμο μου πήρε ώρες να συνηθίσω την παρακμιακή γοητεία του, ενώ η υπέροχη παραλία του Mondello μας χάρισε στιγμές χαλάρωσης.

Taormina






Cefalu




Palermo








Όλα αυτά ήταν μια πρώτη γεύση. Έρχεται το κυρίως γεύμα!

Τι ομορφες φωτογραφιες! Τη Μάλτα την αγαπώ και θέλω να ξαναπάω. Συμφωνώ μαζί σου για τις παραλίες , έχει και μάλιστα πολλές κι ωραίες. Πιστεύω όσοι λένε ότι δεν έχει παραλίες η Μάλτα ειναι οι ίδιοι που λένε δεν έχει παραλίες η Σαντορίνη!
Όσο για τη Σικελία, τι να πω, θέλω ένα μήνα να τη δω όλη!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Τι ομορφες φωτογραφιες! Τη Μάλτα την αγαπώ και θέλω να ξαναπάω. Συμφωνώ μαζί σου για τις παραλίες , έχει και μάλιστα πολλές κι ωραίες. Πιστεύω όσοι λένε ότι δεν έχει παραλίες η Μάλτα ειναι οι ίδιοι που λένε δεν έχει παραλίες η Σαντορίνη!
Όσο για τη Σικελία, τι να πω, θέλω ένα μήνα να τη δω όλη!
Στη συλλογη πληροφοριων για τη Μαλτα σημειωσα και πραγματα απο το blog σου:)

Πραγματικα η Μαλτα ειναι μια απιθανη χωρα. Και παρ'ολο που ειναι τοσο μικρη,πιστευω πως και μια βδομαδα εκει γεμιζει ανετα με διαφορετικα πραγματα και χωρις να βαρεθεις.

Φυσικα και εχει παραλιες και κανει για καλοκαιρινος προορισμος για μπανια. Μη τη μειωνουμε. Περασαμε καταπληκτικα και αν ειχα αλλες δυο μερες θα ηταν το ιδανικο.

Η Σικελια θελει πανω απο 10 μερες για να δεις καλα τα μερη που θες. Οχι ολη φυσικα. Ειναι ομως ερωτας. Οπως εγραψα εστω 3 μερες τη γνωρισα και μου αφησε τις καλυτερες εντυπωσεις.
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ονειρεμένο Ταξίδι
παντου
Αααα ευχα
Στη συλλογη πληροφοριων για τη Μαλτα σημειωσα και πραγματα απο το blog σου:)

Πραγματικα η Μαλτα ειναι μια απιθανη χωρα. Και παρ'ολο που ειναι τοσο μικρη,πιστευω πως και μια βδομαδα εκει γεμιζει ανετα με διαφορετικα πραγματα και χωρις να βαρεθεις.

Φυσικα και εχει παραλιες και κανει για καλοκαιρινος προορισμος για μπανια. Μη τη μειωνουμε. Περασαμε καταπληκτικα και αν ειχα αλλες δυο μερες θα ηταν το ιδανικο.

Η Σικελια θελει πανω απο 10 μερες για να δεις καλα τα μερη που θες. Οχι ολη φυσικα. Ειναι ομως ερωτας. Οπως εγραψα εστω 3 μερες τη γνωρισα και μου αφησε τις καλυτερες εντυπωσεις.


Ααααα ευχαριστώ πολύ! Που το ανακάλυψες το blog βρε θηρίο? Μάλλον το ανέφερα στο ταξίδι στην Umbria.
Χαίρομαι πολύ κι ελπόιζω να την ξαναδώ!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ααααα ευχαριστώ πολύ! Που το ανακάλυψες το blog βρε θηρίο? Μάλλον το ανέφερα στο ταξίδι στην Umbria.
Χαίρομαι πολύ κι ελπόιζω να την ξαναδώ!
Ναι το ειχες αναφερει σε μια ιστορια, δεν θυμαμαι ποια αλλα το ματι μου το τσακωσε και μου φανηκε και χρησιμο;)
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
. Αντέδρασε και πήγε να μου τη φέρει. Όμως το μάτι μου γυάλισε. Δεν δέχομαι αντιρρήσεις. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον απειλήσω και να τον παγιδεύσω! Δεν ξέρει με ποιόν τα έβαλε!
Βρε, βρε, καλως τον! Δυναμικη και .... σκληρη επιστροφη :haha::haha:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.112
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Την λάτρεψα τη Μάλτα !!!! Θα μου μείνει αξέχαστη !
Όλα όσα λές για τα μέσα μεταφοράς ισχύουν και με το παραπάνω ! Γυρίσαμε τρία νησιά και ταλαιπωρία μηδέν !!!
Το Blue Grotto απλά μοναδικό ! Κάναμε βόλτα και με βάρκα, περνώντας κάτω απο τη καμάρα του Blue Grotto ! Τα νερά κάνουν υπέροχους κυματισμούς χρωμάτων....
Ότι και να πώ για τη Μάλτα λίγο θα είναι !
Πολύ όμορφες φωτογραφίες :)
 
Μηνύματα
95
Likes
65
Τι ομορφες φωτογραφιες! Τη Μάλτα την αγαπώ και θέλω να ξαναπάω. Συμφωνώ μαζί σου για τις παραλίες , έχει και μάλιστα πολλές κι ωραίες. Πιστεύω όσοι λένε ότι δεν έχει παραλίες η Μάλτα ειναι οι ίδιοι που λένε δεν έχει παραλίες η Σαντορίνη!
Όσο για τη Σικελία, τι να πω, θέλω ένα μήνα να τη δω όλη!
Και καηκαν και τα χερια σου απο τον ηλιο ας ειναι μετα το βελιγραδι αλλη φωτια μου βαζεις αλλα προηγειται η σλοβενια μονο θαυμασμο τιποταλλο δε θα πω
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Την λάτρεψα τη Μάλτα !!!! Θα μου μείνει αξέχαστη !
Όλα όσα λές για τα μέσα μεταφοράς ισχύουν και με το παραπάνω ! Γυρίσαμε τρία νησιά και ταλαιπωρία μηδέν !!!
Το Blue Grotto απλά μοναδικό ! Κάναμε βόλτα και με βάρκα, περνώντας κάτω απο τη καμάρα του Blue Grotto ! Τα νερά κάνουν υπέροχους κυματισμούς χρωμάτων....
Ότι και να πώ για τη Μάλτα λίγο θα είναι !
Πολύ όμορφες φωτογραφίες :)
Σ'ευχαριστω.:)
Αχ μη με κανεις και ζηλευω με το Blue Grotto. Ηθελα παρα πολυ να παω. Αν πιεζα πολυ το προγραμμα ισως εβγαινε. Μπορω να πω πως αν δεν πηγαιναμε στο Marsaxlokk δεν θα χαναμε και κατι τρομερο, και στη θεση του θα προτιμουσα το Blue Grotto.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.112
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Σ'ευχαριστω.:)
Αχ μη με κανεις και ζηλευω με το Blue Grotto. Ηθελα παρα πολυ να παω. Αν πιεζα πολυ το προγραμμα ισως εβγαινε. Μπορω να πω πως αν δεν πηγαιναμε στο Marsaxlokk δεν θα χαναμε και κατι τρομερο, και στη θεση του θα προτιμουσα το Blue Grotto.
Πίστεψε με, για τρείς μέρες είδατε πολλά !!! Δεν τα λέω για να ζηλέψεις, απλά τα νοσταλγώ... :)
Ποτέ δεν είναι αργά για το Blue Grotto ;)
Εγώ έμεινα 6 μέρες και το μοναδικό για το οποίο μετάνιωσα είναι όταν πήγαμε στο Gozo που δεν το γυρίσαμε πολύ....πήγαμε μόνο στο Mgarr ( το λιμάνι φυσικά ) και στη Victoria....ουσιαστικά δεν το γυρίσαμε το νησάκι και έχει πολλά όμορφα να δείς !!!
Επίσης εντυπωσιακό είναι το Hagar Qim, Mnajdra ( εύχομαι να το γράφω σωστά )....μοναδική εμπειρία να βλέπεις ένα μνημείο 3500 ετών πχ !
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.598
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom