Ιταλία Μάλτα Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα… σε Μάλτα και Σικελία!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?

Marsaxlokk, Birgu και Tuffieha-Golden Bay!

Ξυπνήσαμε νωρίς, σούπερ ανανεωμένοι και ορεξάτοι για τις εξορμήσεις τις ημέρας. Εφοδιαστήκαμε στους σάκους μας με αντηλιακό, πετσέτες και σαγιονάρες και φυσικά βάλαμε το μαγιό μας, προειδοποιώντας όμως τον Rose πως μπάνιο στη θάλασσα να υπολογίζει μεσημέρι προς απόγευμα! Μούγκρισε λίγο αλλά το δέχτηκε.

Πήραμε το αστικό 14 από τη στάση Chalet έξω από το ξενοδοχείο μας και κατεβήκαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Βαλέτα. Πρώτο μέρος επίσκεψης το ξακουστό ψαροχώρι Marsaxlokk. Η αλήθεια είναι πως εξαρχής το είχα βγάλει έξω από τις προτεραιότητες μου στη Μάλτα. Επειδή όμως είδα τα δρομολόγια, την απόσταση και επειδή σαν τουρίστας κι εγώ έγινα πρόβατο είδα πως βολεύει να πάμε μια γρήγορη βόλτα να δούμε το περίφημο Μαρσασλόκκ. Ήταν Κυριακή και στο χωριό στήνεται το πασίγνωστο κυριακάτικο παζάρι.

Μια η δημοφιλία του χωριού, μια το παζάρι, μια η Κυριακή μια το Καλοκαίρι δεν ήθελε και πολύ να μαζευτούν πάρα πολλά πρόβατα στο σημείο Α6 του σταθμού να περιμένουν το λεωφορείο 85.


Θα ξαναπώ πως η εφαρμογή στο κινητό με βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν ακριβής και σωστή σε κάθε ωράριο και δρομολόγιο. Όταν γέμισε το λεωφορείο 85 και τίγκαρε ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες και έφυγε. Ήξερα όμως πως σε 10 λεπτά θα φύγει το επόμενο οπότε κανένα πρόβλημα. Πράγματι μετά από λίγο ήρθε το λεωφορείο 81 που επίσης πάει Marsaxlokk , ήρθε η σειρά μας, ανεβήκαμε και μάλιστα στρογγυλοκαθίσαμε!

Σε κάνα μισάωρο το λεωφορείο έφτασε στο Marsaxlokk και κατεβήκαμε λίγο πριν από το λιμάνι στη στάση Kavallerizza. Όπως είπα το Marsaxlokk δεν είχα σκοπό να το επισκεφτούμε. Ακόμα και από φωτογραφίες δεν με ξετρέλανε ώστε να το βάλω στο πρόγραμμα αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Το επέλεξα από σπόντα σε μια απόφαση τελευταίας στιγμής και λόγω κυριακάτικου παζαριού.


Είχε πάρα πολύ ζέστη και σκιά μηδέν οπότε δεν ήταν και η πιο ευχάριστη βόλτα που κάναμε. Το παζάρι όχι κάτι το ιδιαίτερο όμως οφείλω να πω πως είχε πάμφθηνη αγορά σε παπούτσια, και είδη ρουχισμού αλλά και σουβενίρ. Από την αγορά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τρόφιμα, μπαχαρικά, φρέσκα ψάρια το σήμα κατατεθέν του χωριού, αλλά και μαλτέζικα σνακ. Έτσι από περιέργεια και λιγούρα πήραμε κάτι τηγανητά πιτάκια με αποξηραμένο φρούτο που εμένα προσωπικά μου φάνηκαν τελείως αδιάφορα σε γεύση.






Όλος ο ντόρος όμως με το παραδοσιακό αυτό ψαροχώρι, γίνεται για το λιμανάκι του και τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες luzzu που είναι αραγμένες στον μικρό κόλπο.




Η τουριστική βιομηχανία βοήθησε το χωριό και λόγω της αύξησης των επισκεπτών άνοιξαν πολλά εστιατόρια και καταστήματα σουβενίρ. Το χωριό είναι γραφικό με τους φοίνικες του, τις βαρκούλες και το λιμανάκι του, αλλά και να μη το έβλεπα δεν θα έλεγα ότι θα έχανα και πολλά. Ίσως έφταιγε ο τρελός ήλιος και ότι ήταν πρωί. Πιστεύω το απόγευμα είναι πιο ωραία ώρα για βόλτα στο ψαροχώρι και η καλύτερη επιλογή σαν βρεθείς εκεί είναι να φας φρέσκο ψάρι σε μια από τις πολλές ψαροταβέρνες.






Ουσιαστικά ένα πέρασμα κάναμε στο χωριό και επειδή είδα στην εφαρμογή του κινητού ότι αστικό για Βαλέτα έχει σε λίγα λεπτά, πήγαμε στη στάση Xerriex για να επιστρέψουμε στη Βαλέτα.

Στη διαδρομή ( μάλλον το χωριό Tarxien) στολισμένο και γιορτινό






Με το που φτάσαμε στη Βαλέτα πήγαμε στους Upper Barrakka Gardens


Για άλλη μια φορά θαυμάσαμε την πανοραμική θέα στην ηλιόλουστη γαλάζια θάλασσα και στις τρείς πόλεις Senglea- Birgu- Cospicua. Στο κάτω επίπεδο βρίσκονται τα κανόνια, και κάθε μέρα στις 12:00 και στις 16:00 γίνεται ένα τελετουργικό με κανονιοβολισμούς. Δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένουμε σαν τους χαζούς 1 ώρα στον ήλιο για να το δούμε. Αν το πετυχαίναμε τυχαία γιατί όχι…


Ακόμα πιο χαμηλά βρίσκονται οι Αίθουσες Πολέμου Λάσκαρη (όχι της Ζωής), που είναι ένα συγκρότημα από υπόγειες σήραγγες και θαλάμους και στέγαζαν το αρχηγείο πολέμου που ήταν υπεύθυνο για την υπεράσπιση του νησιού κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τα δωμάτια χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από το ΝΑΤΟ και πλέον είναι μουσείο. Αν σας ενδιαφέρει, να ξέρετε πως η είσοδος είναι 12€.




Άλλωστε ήταν η ώρα να κατέβουμε με τον ανελκυστήρα στο λιμάνι, και να πάρουμε το ferry για να πάμε επιτέλους απέναντι στις τρείς πόλεις. Η θέα από το ασανσέρ!


Σε 2-3 λεπτά φτάσαμε στην προβλήτα των ferry


Το φρούριο St. Angelo απέναντι στην Birgu


Η σύντομη διαδρομή με το ferry είναι πάρα πολύ όμορφη και η θέα προς τις 3 πόλεις αλλά και τη Βαλέτα που αφήναμε πίσω μας ήταν εξαιρετική. Εννοείται πιο όμορφη από τη διαδρομή Σλιέμα - Βαλέτα.




Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το Fort St. Angelo




Μπαίνοντας στον κόλπο των 3 πόλεων, και προσεγγίζοντας τη Senglea






Η μαρίνα της Vittoriosa (Birgu)




Το ferry μας άφησε κοντά στην πεζογέφυρα που ενώνει την Cospicua με τη Senglea




Αυτές οι τρείς οχυρωμένες πόλεις μπορούν να υπερηφανεύονται ότι αποτελούν κομμάτι της αυθεντικής ζωής στο νησί και ορθώς ισχυρίζονται ότι είναι το λίκνο της ιστορίας της Μάλτας. Ως το πρώτο σπίτι για τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη, τα παλάτια, οι εκκλησίες, τα κάστρα και οι προμαχώνες των 3 πόλεων είναι πολύ μεγαλύτερα από της Βαλέτα. H Πόλη της Vittoriosa είναι μια πολύ παλιά τοποθεσία με τις ρίζες να φτάνουν πίσω στους μεσαιωνικούς χρόνους, πριν από την ίδρυση της Βαλέτα ως πρωτεύουσα και κύρια πόλη της Μάλτας. Δεν υπήρχε χρόνος να δούμε και να γνωρίσουμε και τις τρείς πόλεις και εξ αρχής είπαμε πως θα δούμε μόνο την Vittoriosa.

Χωρίς να το καταλάβουμε όμως χαθήκαμε στα στενά της Cospicua, που βρίσκεται απέναντι στην αποβάθρα των ferry και άλλωστε συνορεύει με την Vittoriosa.




Κι εδώ πουθενά η ανθρώπινη παρουσία, παρά μονάχα μια αραγμένη γάτα!




Η είσοδος στην Birgu (Vittoriosa)


H Birgu εκτός από το Φρούριο του Αγίου Άγγελου (Fort St. Angelo), έχει αρκετά αξιοθέατα όπως το Ναυτικό μουσείο στα πρώην ανάκτορα, το μουσείο της πόλης, την Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, την εκκλησία του Αγίου Δομίνικου, πέντε ξενώνες των Ιπποτών του Τάγματος του Ιωάννη, όπως το καλοδιατηρημένο Auberge d'Angleterre του 1534.


Δεν χρειαζόταν όμως να τα ψάξουμε όλα αυτά ούτε λεπτομερώς να εξαντλήσουμε την μικρή πόλη. Μια χαλαρή βόλτα αρκούσε καθώς ο ήλιος και η ζέστη δεν άφηναν πολλά περιθώρια ψαξίματος και ο Rose ήδη άρχιζε να αναζητάει και να μονολογεί πως θέλει θάλασσα να βουτήξει να δροσιστεί! Μα τι ανυπόμονος αυτός ο άνθρωπος! Είναι όμως τόσο μικρή και η Birgu που την είδαμε άνετα όλη κι ας χαθήκαμε στην κυριολεξία στα στενά της. Αυτό μας ανάγκασε βέβαια να κάνουμε μια κυκλική πορεία γύρω από τα τείχη. Για να δούμε λίγη Birgu!

Αγαπημένο φωτογραφικό θέμα σε όλη τη Μάλτα οι vintage πινακίδες και οι επιγραφές έξω από τα σπίτια. Κάθε σπίτι έχει το δικό του όνομα, το οποίο αναγράφεται δίπλα στην πόρτα, αλλά και κάθε δρόμος τον δικό του άγιο - του οποίου το άγαλμα βρίσκεται σε κάποια γωνία.






Η εκκλησία του Αγίου Δομίνικου, Triq Il-Mina Kbira




Η πλατεία Triq Desain είναι το κέντρο της Birgu. Εντάξει δεν είναι τόσο μέτρια όπως την περιγράφουν όλοι. Αν εξαιρέσεις τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που τη κάνουν να μοιάζει με αλάνα, δεν είναι άσχημη. Και τα καφέ της τα έχει, και από ωραία κτίρια περιβάλλεται, και τα εντυπωσιακά της αγάλματα τα έχει! Αν της αφαιρέσουμε τα αυτοκίνητα και της βάλουμε μια ωραία πέτρα στο δάπεδο να μην έχει το παλιό τσιμέντο θα γίνει σούπερ!








Saint Lawrence και St Joseph




Όταν δεν κυκλοφορεί ανθρώπινη ψυχή έχεις την ψευδαίσθηση ότι σταμάτησε ο χρόνος! Η πόλη λουσμένη στο λαμπερό φως του ήλιου είναι μια κούκλα! Τα ενδότερα της Birgu έχουν τη νησιωτική ομορφιά, και το τυπικό αρχιτεκτονικό δείγμα με τα στενά δρομάκια, τα αγάλματα στη γωνία του σπιτιού και τα κλειστά μπαλκόνια. Μια κούκλα για τα μάτια μας μόνο! Ανενόχλητοι χωρίς να δούμε άλλους τουρίστες παρά μονάχα ελάχιστους κατοίκους περιπλανηθήκαμε στα δρομάκια και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε στην άλλη πλευρά της πόλης!
















Στην οδό Il – Mandragg στην πίσω πλευρά της πόλης, έχοντας απέναντι την Villa Bighi και στο βάθος την Βαλέτα…


αλλά και τον κόλπο και την πόλη της Kalkara


Ο Rose δεν άντεξε και βούτηξε τα πόδια του στη θάλασσα. Είδε κάποιους λουόμενους εκεί και ζήλεψε. Πρότεινε μάλιστα να κολυμπήσουμε εκεί. Θα αστειεύεσαι φαντάζομαι του είπα. Αμάν θα πάμε και στη θάλασσα. Υπόσχομαι πως σε 2 ώρες το πολύ θα κολυμπάς στην θάλασσα! Δεν του άρεσε το σε 2 ώρες, με σιχτίρησε από μέσα του κι απ’ έξω του και συνεχίσαμε!


Το χάσιμο, μας έδωσε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε από πολύ κοντά το φρούριο St. Angelo


Αμέσως μετά βρεθήκαμε στην παραλιακή Xatt Il - Forn , μπροστά στη μαρίνα της Birgu που ονομάζεται Vittoriosa Waterfront, όπου κι εδώ παλιές αποθήκες και παλάτια έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και μουσεία όπως το Ναυτικό Μουσείο. Σαν σκέψη δεν θα ήταν άσχημα να καθόμασταν για ξεκούραση, σε κάποιο καφέ - εστιατόριο, όμως βλέποντας τον κόσμο να κάθεται μέσα στον ήλιο δεν με δελέασε καθόλου τελικά. Άλλωστε επόμενη προβλεπόμενη και απαραίτητη στάση ήταν επιτέλους σε μια παραλία να λιάσουμε τα κορμιά μας!


Η εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, μπροστά στη μαρίνα της Birgu


To ferry μας μετέφερε και πάλι στην προβλήτα της Βαλέτα, και με τον ανελκυστήρα Barrakka ανεβήκαμε και πάλι ψηλά στη Βαλέτα. Να πω πως με το εισιτήριο των Ferry δεν πληρώσαμε το 1€ της ανάβασης. Απλά στον υπάλληλο δείξαμε το εισιτήριο. Και πάλι το travelstories με έβγαλε ασπροπρόσωπο!

Άνοιξα την εφαρμογή στο κινητό μου να δω τα δρομολόγια και τις εναλλακτικές που έχουμε. Επόμενη στάση Tuffieha, Golden Bay. Το λεωφορείο που πήραμε από τον σταθμό στη Βαλέτα ήταν το 44 από το διάδρομο Β7. Για άλλη μια φορά ωραιότατα καθίσαμε στο κλιματιζόμενο αστικό και ορεξάτοι μέσα στο κέφι αναχωρήσαμε για την παραλία, αφού προηγουμένως από μια καντίνα του σταθμού φάγαμε κάτι μέτρια σάντουιτς.

Μετά από μια ευχάριστη διαδρομή φτάσαμε στο τέρμα της γραμμής στη στάση Tuffieha. Μια μικρή κατηφόρα και μπροστά μας η πιο διάσημη αμμώδης παραλία της Μάλτας η Golden Bay.




Η παραλία δεν φαινόταν οργανωμένη και δεν είχε ξαπλώστρες. Είχε βέβαια 1-2 αναψυκτήρια στο σημείο της παραλίας. Αν ήταν στην Ελλάδα θα υπήρχε beach bar, κάθε τετραγωνικό της παραλίας θα είχε ξαπλώστρες και στην είσοδο θα μας έλεγαν ''Καλησπέρα, έχετε κάνει κράτηση''?

Επειδή όμως εμάς μας αρέσουν τα δύσκολα και πιο ψαγμένα δεν επιλέξαμε την Golden Bay για μπάνιο. Ακολουθήσαμε έναν χωματόδρομο κάτω από τον καυτό ήλιο για να βρούμε την γειτονική παραλία Ghajn Tuffieha Bay. Η Golden Bay από ψηλά.




Στα μισά της διαδρομής ο πύργος Ghajn Tuffieha


Από αυτό το σημείο φαινόταν πανοραμικά η παραλία της Ghajn Tuffieha αλλά και στο βάθος η 3η παραλία της περιοχής η Gnejna bay.




Εντωμεταξύ τόσες ώρες κάτω στον ήλιο άρχισα να νοιώθω να τραβάει και να τσούζει το δέρμα μου! Χμ σαν να άρπαξες λιγάκι μου λέει ο Rose. Τι λιγάκι που είχα γίνει σαν αστακός. Γρήγορα το αντηλιακό να πασαλειφθώ. Νωρίς το θυμήθηκα! Το κάψιμο είχε γίνει ήδη. Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη και διαρκεί κάνα 10λεπτο αλλά όταν το κάνεις κατακαλόκαιρο και σε καίει ο ήλιος δεν είναι και το πιο ευχάριστο. Πριν κατέβουμε τα σκαλιά για να πάμε στην παραλία, από την καντίνα εφοδιαστήκαμε με νερό γίγας 2 λίτρων προς 2€.

Σε πρώτο πλάνο ο Rose με το νερό στο χέρι ανυπομονεί να βουτήξει!




Η παραλία έχει γαλάζια σημαία. Που γελάνε? Δεν ξέρω αν έτυχε η μέρα ή το κύμα αλλά η θάλασσα ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Υπερβολικά βρώμικη με φύκια και βλέποντας την δεν μας έκανε αίσθηση να βουτήξουμε.
Τζάμπα η προσμονή.


Στρώσαμε τις πετσέτες μας κάτω και κάναμε την καρδιά μας πέτρα για να βουτήξαμε, πιο πολύ να δροσιστούμε, ειδικά εγώ που είχα καεί. Πλατσουρίσαμε λιγάκι κι αυτό ήταν. Το πρώτο μπάνιο της Μάλτας και της χρονιάς δεν ήταν το ιδανικό ούτε αυτό που περιμέναμε αλλά δεν γκρινιάξαμε. Μας αποζημίωσε τουλάχιστον το όμορφο τοπίο.




Ίσως τελικά να ήταν καλύτερα να επιλέγαμε την Golden Bay για μπάνιο, αφού από ψηλά τουλάχιστον φαινόταν να έχει πιο καθαρά νερά. Ήταν μόλις 4 και κάτι το μεσημέρι και το υπόλοιπο της ημέρας αρκετό ώστε να δούμε ακόμα πολλά. Συμβουλεύτηκα την εφαρμογή στο κινητό μου για τα αστικά ώστε να δημιουργήσω το πλάνο για τη συνέχεια. Και το πρόγραμμά έλεγε επόμενη στάση στη Mosta!
 
Last edited:

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ονειρεμένο Ταξίδι
παντου
Τα τελευταία 6 χρόνια είχα παραμελήσει τις καλοκαιρινές διακοπές επειδή στη ζωή μου μπήκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Λόγω αδειών, συγκυριών αλλά και προτίμησης, τα ταξίδια αυτά τα κάναμε μαζί με τον σταθερό συνταξιδιώτη μου τον Rose σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου εκτός των καλοκαιρινών. Το περσινό ταξίδι στη Σλοβενία μέσα Ιουνίου δεν μπορώ να το πω καλοκαιρινές διακοπές με 23 βαθμούς και χωρίς μπάνιο στη θάλασσα. Από το καλοκαίρι του 2011 στη Κέρκυρα είχα να νοιώσω την ανεμελιά των διακοπών, το χαλαρό πρόγραμμα, τον ήλιο να καίει το άσπρο δέρμα μου, τις θαλάσσιες διαδρομές , τις διαφορετικές παραλίες κάθε μέρα για μπάνιο και τέλος πάντων όλα τα θετικά και αρνητικά που έχει το καλοκαίρι στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Πρώτη φορά που έκλεινα και οργάνωνα ταξίδι 5 μήνες πριν! Το αρχικό πλάνο ήταν 4 μέρες στη Μάλτα. Όταν όμως εμφανίστηκαν τα 5ευρα της Volotea τον Ιανουάριο, έβαλα στα σχέδια και ολίγη Σικελία κάνοντας έναν πολύπλοκο συνδυασμό με 5 πτήσεις, λεωφορεία και τρένα. Ο Rose τσίνησε γιατί είχε στο μυαλό του κάτι τελείως χαλαρό. Αντέδρασε και πήγε να μου τη φέρει. Όμως το μάτι μου γυάλισε. Δεν δέχομαι αντιρρήσεις. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον απειλήσω και να τον παγιδεύσω! Δεν ξέρει με ποιόν τα έβαλε!

-Έτσι κάνει κάθε καλός, τίμιος και αθώος πολίτης! Το κατάλαβες ηλίθιε? Πήρες το μάθημα σου?
Θα ξαναπαίξεις τέτοια βρώμικα παιχνίδια σε αθώους ταξιδιώτες? Πες μου!
Θα ξαναπαίξεις? Λέγε! Θα ξαναπαίξεις? Πες μου!


Μετά από όλα αυτά δεν είχε περιθώρια αντίδρασης. Διαπίστωσε ότι με τον Γιάννη δεν μπορεί να τα βάλει εύκολα, δέχτηκε το πρόγραμμα των διακοπών και ήλπιζε να βγει άνετα χωρίς ταλαιπωρίες. Η αλήθεια είναι πως έναν προβληματισμό τον είχα κι εγώ γιατί όταν έχεις τόσες διαδρομές με διαφορετικά μέσα μεταφοράς, μπορεί κάτι να βγει εκτός προγραμματισμού. Όπως επίσης για τον αν θα απολαύσουμε πραγματικά τα μέρη που θα δούμε ή θα τρέχουμε.

Οι πτήσεις ήταν Θες/νικη- Αθήνα, Αθήνα-Μάλτα, Μάλτα-Κατάνια, Παλέρμο-Αθήνα, Αθήνα-Θες/νικη. Όλες με Ryan εκτός του Παλέρμο-Αθήνα που ήταν με Volotea. Το συνολικό κόστος των πτήσεων ήταν 120€.
Από την Σικελία θα παίρναμε μια μυρωδιά και θα βλέπαμε τα δημοφιλή θέρετρα Ταορμίνα και Cefalu και φυσικά το Παλέρμο. Τα της Σικελίας κλείστηκαν όλα από τα αντίστοιχα site και τα εισιτήρια εκτυπώθηκαν.

Από το αεροδρόμιο της Κατάνια μέχρι την Ταορμίνα με λεωφορείο της etna trasporti http://wbus.buscenter.it/Start.rtz?From=Busc το εισιτήριο κόστισε 7,50€ η μονή διαδρομή.

Για τη διαδρομή Ταορμίνα-Cefalu έψαξα αρκετά τις εναλλακτικές με τρένα και λεωφορεία και σύμφωνα με τις ώρες που επιθυμούσα. Τελικά κάναμε το Ταορμίνα-Messina με λεωφορείο και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κράτησης. Απλά πήγαμε στον σταθμό λεωφορείων της Ταορμίνα και επί τόπου αγοράσαμε το εισιτήριο που κόστισε 4,30€ το άτομο η μονή διαδρομή πάλι με λεωφορείο της etna trasporti. Στο επίσημο site μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια και τις τιμές http://www.etnatrasporti.it/Home.aspx

Έπειτα με την Trenitalia το Messina-Cefalu το οποίο κόστισε 9,90€ το άτομο και το Cefalu-Palermo που κόστισε 5,60€. Και τα δύο κλεισμένα από το επίσημο site της Trenitalia. http://www.trenitalia.com/tcom-en

Τέλος είχα κλείσει και τα εισιτήρια από το κέντρο του Παλέρμο για το αεροδρόμιο την βάρβαρη ώρα στις 4:00 το πρωί http://www.prestiaecomande.it/?idPlugin=21023&idx=317#booking με 6€ το άτομο.
Αυτά τα κουραστικά και μάλλον αδιάφορα για εσάς όσον αφορά τα διαδικαστικά τις διαδρομές και τις τιμές τους. Για τη Σικελία το είχα πάρει απόφαση ότι θα δούμε ένα πολύ μικρό δείγμα από το τεράστιο νησί που θα μπορούσε να είναι και ξεχωριστή χώρα!

Περισσότερο προβληματιζόμουν για τη Μάλτα. Ήθελα να δω σχεδόν όλο το νησί και παρ’ όλο που είναι μικροσκοπικό οι 3 μέρες μου φαίνονταν λίγες. Μη ξεχνάμε ότι είχαμε στο πλάνο και άραγμα σε παραλίες. Εξ αρχής άφησα απ’ έξω αρχαιολογικά ερείπια και υπόγεια, τους μεγαλιθικούς ναούς και τις κατακόμβες γιατί πολύ απλά δεν χωρούσαν με τίποτα και δεν ταίριαζαν με το πλάνο διακοπές = θάλασσα! Ειδικά για το μνημείο Ουνέσκο το Υπόγειο Χαλ Σαφλιένι (Hal Saflieni Hypogeum) πρέπει να έχεις κάνει κράτηση μήνες πριν και το εισιτήριο των 35€ μάλλον είναι το πιο ακραίο που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη! Τελικά την Μάλτα την είδαμε όλη! Ναι όλη και το μοναδικό που δεν προλάβαμε να δούμε και θα το ήθελα είναι το Blue Grotto.

Κινηθήκαμε με λεωφορεία τα οποία ήταν άψογα στην τήρηση των ωραρίων και πάντα με κλιματισμό. Αν και ήμασταν στην περίοδο του καλοκαιριού και το νησί βούλιαζε από κόσμο δεν βγήκαν αληθινά τα όσα αρνητικά διάβαζα για τα λεωφορεία. Ήμασταν βέβαια και τυχεροί γιατί ούτε μια φορά δεν ήμασταν όρθιοι. Πάντα μα πάντα βρίσκαμε θέσεις. Ασφυκτικά γεμάτα ήταν μόνο δύο λεωφορεία, το 222 από Sliema μέχρι το Cirkewwa Ferry Terminal όπου στη διαδρομή των 60 λεπτών κάποιοι ήταν όρθιοι όλη τη διάρκεια της διαδρομής και το 85 από την αφετηρία του σταθμού λεωφορείων στη Βαλέτα που κάνει τη διαδρομή μέχρι το Μάρσασλοκκ. Ήταν και η μοναδική περίπτωση που η ουρά ήταν πολύ μεγάλη. Το λεωφορείο αφού γέμισε έφυγε και πολλοί δεν προλάβαμε να μπούμε. Μικρό το κακό όμως αφού το επόμενο ήρθε 10 λεπτά μετά όπου και πάλι εμείς κύριοι βρήκαμε θέσεις!


Τα λεωφορεία λοιπόν πάνε παντού, είναι τακτικά και μη ξεχάσετε να κατεβάσετε στο κινητό σας μια εφαρμογή που εμένα με βοήθησε πάρα πολύ. Την εφαρμογή του επίσημου φορέα των λεωφορείων της Μάλτας. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mpt.tallinjaapp Ανά πάσα στιγμή έβλεπα πότε έχει το επόμενο λεωφορείο, τι εναλλακτικές έχω, τη διαδρομή, τις στάσεις και κάθε λεπτομέρεια. Χρειαζεται ίντερνετ αλλά με τη δωρεάν χρήση δεδομένων πια κανείς δεν θα έχει πρόβλημα σ’ αυτό.
Και το επίσημο site των δημόσιων λεωφορείων https://www.publictransport.com.mt/

Φυσικά καλοκαίρι στη Μάλτα δεν νοείται να μη χρησιμοποιήσεις και τη δημόσια θαλάσσια συγκοινωνία. Άνετη, γρήγορη και φτηνή. Το εισιτήριο είναι διαφορετικό και δεν σχετίζεται με τις κάρτες μεταφορών για τα λεωφορεία. Το Sliema-Valletta και το Valletta-3 Cities επιβάλλεται. Και από φωτογραφικής άποψης βεβαίως βεβαίως! http://www.vallettaferryservices.com/route_map.html
View attachment 208193


Όπως και η διαδρομή με το δημόσιο πλοίο της Gozo Channel από το Cirkewwa Ferry Terminal μέχρι το λιμάνι Mgarr στο νησί του Gozo. H τιμή είναι 4,65€ η μονή διαδρομή αλλά έγινε το παράδοξο και ταξιδέψαμε τζαμπαντάν! Πως γίνεται αυτό δεν ξέρω αλλά θα σας τα αναλύσω όταν έρθει η ώρα. http://www.gozochannel.com/en/schedules.htm


Μπορεί η Μάλτα να είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι και να μη φημίζεται για τις παραλίες της, όμως όποιος κάνει μια έρευνα θα διαπιστώσει ότι η Μάλτα και πολλές παραλίες έχει και σε ποικιλία. Και αμμώδεις, και με βράχια, και φυσικές πισίνες, και σε κόλπους. Άλλες εύκολες και οικογενειακές άλλες για πιο ψαγμένα και επικίνδυνα γούστα! Ελλάδα μπορεί να μην είναι αλλά μη την υποτιμάτε όσον αφορά την ποιότητα των παραλιών. Εμείς σε 3 μέρες επιλέξαμε τις τρείς δημοφιλής παραλίες Golden Bay, Ghajn Tuffieha και βέβαια τη Blue Lagoon . Εσείς μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω link όλη την γκάμα που διαθέτει. Για ψαγμένους ή χαλαρούς τύπους!
http://www.visitmalta.com/en/beaches-and-bays
http://www.malta.com/en/attraction/beaches/top-10-beaches-in-malta-gozo-and-comino

Οι Μαλτέζοι μου φάνηκαν cool τύποι. Φιλικοί και χαλαροί. Οι οδηγοί λεωφορείων εξυπηρετικοί και καθόλου βαριεστημένοι. Όλοι οι επαγγελματίες σε μεταφορές, ξενοδοχεία, καφέ εστιατόρια σωστοί και ευγενικοί. Αγγλομαθείς φυσικά αφού είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και η συνεννόηση μας δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα. Μου έκανε εντύπωση όμως η περίεργη και κακόηχη γλώσσα τους. Τα μαλτέζικα προέρχονται από την Μέση Ανατολή την Βόρεια και Ανατολική Αφρική και είναι η μόνη αφροασιατική γλώσσα (σημιτική όπως λέγεται) που γράφεται με το λατινικό αλφάβητο και είναι επίσης η μόνη σημιτική γλώσσα που ομιλείται ιστορικά στην Ευρώπη. Οπότε είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μας να την ακούμε. Έπιασα μάλιστα τον εαυτό μου να σταματάει και να παρατηρεί τους μαλτέζους όταν μιλούσαν μεταξύ τους στη γλώσσα τους!

Ένα θεματάκι που υπήρχε ήταν ότι το πλαστικό χρήμα δεν είναι κάτι αυτονόητο στη Μάλτα. Πήρα πολλές φορές αρνητική απάντηση στο αν μπορώ να πληρώσω με κάρτα. Είχα τη Μάλτα πιο σύγχρονη σ’ αυτό το θέμα. Μάλιστα κάποια στιγμή το πορτοφόλι άδειασε, ένα ΑΤΜ ήταν χαλασμένο και πήγαμε στο λιμάνι για το Gozo μόνο με τις κάρτες μου στο φλου και μέσα στο άγχος.

Στη Μάλτα λοιπόν…

Μέναμε στη Sliema



Και την πρωτεύουσα Valletta είδαμε…









View attachment 208194

Και τις 3 πόλεις (Senglea- Birgu- Cospicua) είδαμε…





Και τη Μόστα είδαμε…


Και το Marsaxlokk είδαμε…


Και στη σιωπηλή πόλη Mdina πήγαμε…




Και την εξαιρετική θέα από τα τείχη της Mdina είδαμε…



Και την πρωτεύουσα του Gozo, Victoria είδαμε…

View attachment 208195


Και μπάνιο κάναμε…







και τέλεια φάγαμε…
View attachment 208196

Όσον αφορά τη Σικελία τι να πω. Μια χώρα από μόνης της. Γοητευτική, με ταπεραμέντο όπως οτιδήποτε ιταλικό. Είδαμε ένα πολύ μικρό κομμάτι της κι όμως ήταν αρκετό για να την ερωτευθώ! Δεν μετανιώνω που την είδα μόνο τρείς μέρες. Άλλωστε μπορεί να μη μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να τη δω, αν και θα ήθελα πάρα πολύ να τη γυρίσω όλη και να τη γνωρίσω σε βάθος. Ταορμίνα, Cefalu και Πάλέρμο. Κάθε μια πόλη με ξεχωριστή ομορφιά με τα προτερήματα της ακόμα και με τα ελαττώματα της. Αγαπημένη μου η Ταορμίνα. Ακόμα και με τόσο πολύ κόσμο δεν με χάλασε καθόλου η ζωντάνια της και η υπερτουριστική της όψη. Γραφική, πανέμορφη και με θέα που κόβει την ανάσα. Και η γλυκιά Cefalu όμως έχει την γοητεία της με τα πανέμορφα στενά της, τις ατμοσφαιρικές παραλίες της και τον εξαιρετικό της καθεδρικό ναό. Όσο για το Παλέρμο μου πήρε ώρες να συνηθίσω την παρακμιακή γοητεία του, ενώ η υπέροχη παραλία του Mondello μας χάρισε στιγμές χαλάρωσης.

Taormina






Cefalu




Palermo








Όλα αυτά ήταν μια πρώτη γεύση. Έρχεται το κυρίως γεύμα!

Τι ομορφες φωτογραφιες! Τη Μάλτα την αγαπώ και θέλω να ξαναπάω. Συμφωνώ μαζί σου για τις παραλίες , έχει και μάλιστα πολλές κι ωραίες. Πιστεύω όσοι λένε ότι δεν έχει παραλίες η Μάλτα ειναι οι ίδιοι που λένε δεν έχει παραλίες η Σαντορίνη!
Όσο για τη Σικελία, τι να πω, θέλω ένα μήνα να τη δω όλη!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Τι ομορφες φωτογραφιες! Τη Μάλτα την αγαπώ και θέλω να ξαναπάω. Συμφωνώ μαζί σου για τις παραλίες , έχει και μάλιστα πολλές κι ωραίες. Πιστεύω όσοι λένε ότι δεν έχει παραλίες η Μάλτα ειναι οι ίδιοι που λένε δεν έχει παραλίες η Σαντορίνη!
Όσο για τη Σικελία, τι να πω, θέλω ένα μήνα να τη δω όλη!
Στη συλλογη πληροφοριων για τη Μαλτα σημειωσα και πραγματα απο το blog σου:)

Πραγματικα η Μαλτα ειναι μια απιθανη χωρα. Και παρ'ολο που ειναι τοσο μικρη,πιστευω πως και μια βδομαδα εκει γεμιζει ανετα με διαφορετικα πραγματα και χωρις να βαρεθεις.

Φυσικα και εχει παραλιες και κανει για καλοκαιρινος προορισμος για μπανια. Μη τη μειωνουμε. Περασαμε καταπληκτικα και αν ειχα αλλες δυο μερες θα ηταν το ιδανικο.

Η Σικελια θελει πανω απο 10 μερες για να δεις καλα τα μερη που θες. Οχι ολη φυσικα. Ειναι ομως ερωτας. Οπως εγραψα εστω 3 μερες τη γνωρισα και μου αφησε τις καλυτερες εντυπωσεις.
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ονειρεμένο Ταξίδι
παντου
Αααα ευχα
Στη συλλογη πληροφοριων για τη Μαλτα σημειωσα και πραγματα απο το blog σου:)

Πραγματικα η Μαλτα ειναι μια απιθανη χωρα. Και παρ'ολο που ειναι τοσο μικρη,πιστευω πως και μια βδομαδα εκει γεμιζει ανετα με διαφορετικα πραγματα και χωρις να βαρεθεις.

Φυσικα και εχει παραλιες και κανει για καλοκαιρινος προορισμος για μπανια. Μη τη μειωνουμε. Περασαμε καταπληκτικα και αν ειχα αλλες δυο μερες θα ηταν το ιδανικο.

Η Σικελια θελει πανω απο 10 μερες για να δεις καλα τα μερη που θες. Οχι ολη φυσικα. Ειναι ομως ερωτας. Οπως εγραψα εστω 3 μερες τη γνωρισα και μου αφησε τις καλυτερες εντυπωσεις.


Ααααα ευχαριστώ πολύ! Που το ανακάλυψες το blog βρε θηρίο? Μάλλον το ανέφερα στο ταξίδι στην Umbria.
Χαίρομαι πολύ κι ελπόιζω να την ξαναδώ!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ααααα ευχαριστώ πολύ! Που το ανακάλυψες το blog βρε θηρίο? Μάλλον το ανέφερα στο ταξίδι στην Umbria.
Χαίρομαι πολύ κι ελπόιζω να την ξαναδώ!
Ναι το ειχες αναφερει σε μια ιστορια, δεν θυμαμαι ποια αλλα το ματι μου το τσακωσε και μου φανηκε και χρησιμο;)
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
. Αντέδρασε και πήγε να μου τη φέρει. Όμως το μάτι μου γυάλισε. Δεν δέχομαι αντιρρήσεις. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον απειλήσω και να τον παγιδεύσω! Δεν ξέρει με ποιόν τα έβαλε!
Βρε, βρε, καλως τον! Δυναμικη και .... σκληρη επιστροφη :haha::haha:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.114
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Την λάτρεψα τη Μάλτα !!!! Θα μου μείνει αξέχαστη !
Όλα όσα λές για τα μέσα μεταφοράς ισχύουν και με το παραπάνω ! Γυρίσαμε τρία νησιά και ταλαιπωρία μηδέν !!!
Το Blue Grotto απλά μοναδικό ! Κάναμε βόλτα και με βάρκα, περνώντας κάτω απο τη καμάρα του Blue Grotto ! Τα νερά κάνουν υπέροχους κυματισμούς χρωμάτων....
Ότι και να πώ για τη Μάλτα λίγο θα είναι !
Πολύ όμορφες φωτογραφίες :)
 
Μηνύματα
95
Likes
65
Τι ομορφες φωτογραφιες! Τη Μάλτα την αγαπώ και θέλω να ξαναπάω. Συμφωνώ μαζί σου για τις παραλίες , έχει και μάλιστα πολλές κι ωραίες. Πιστεύω όσοι λένε ότι δεν έχει παραλίες η Μάλτα ειναι οι ίδιοι που λένε δεν έχει παραλίες η Σαντορίνη!
Όσο για τη Σικελία, τι να πω, θέλω ένα μήνα να τη δω όλη!
Και καηκαν και τα χερια σου απο τον ηλιο ας ειναι μετα το βελιγραδι αλλη φωτια μου βαζεις αλλα προηγειται η σλοβενια μονο θαυμασμο τιποταλλο δε θα πω
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Την λάτρεψα τη Μάλτα !!!! Θα μου μείνει αξέχαστη !
Όλα όσα λές για τα μέσα μεταφοράς ισχύουν και με το παραπάνω ! Γυρίσαμε τρία νησιά και ταλαιπωρία μηδέν !!!
Το Blue Grotto απλά μοναδικό ! Κάναμε βόλτα και με βάρκα, περνώντας κάτω απο τη καμάρα του Blue Grotto ! Τα νερά κάνουν υπέροχους κυματισμούς χρωμάτων....
Ότι και να πώ για τη Μάλτα λίγο θα είναι !
Πολύ όμορφες φωτογραφίες :)
Σ'ευχαριστω.:)
Αχ μη με κανεις και ζηλευω με το Blue Grotto. Ηθελα παρα πολυ να παω. Αν πιεζα πολυ το προγραμμα ισως εβγαινε. Μπορω να πω πως αν δεν πηγαιναμε στο Marsaxlokk δεν θα χαναμε και κατι τρομερο, και στη θεση του θα προτιμουσα το Blue Grotto.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.114
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Σ'ευχαριστω.:)
Αχ μη με κανεις και ζηλευω με το Blue Grotto. Ηθελα παρα πολυ να παω. Αν πιεζα πολυ το προγραμμα ισως εβγαινε. Μπορω να πω πως αν δεν πηγαιναμε στο Marsaxlokk δεν θα χαναμε και κατι τρομερο, και στη θεση του θα προτιμουσα το Blue Grotto.
Πίστεψε με, για τρείς μέρες είδατε πολλά !!! Δεν τα λέω για να ζηλέψεις, απλά τα νοσταλγώ... :)
Ποτέ δεν είναι αργά για το Blue Grotto ;)
Εγώ έμεινα 6 μέρες και το μοναδικό για το οποίο μετάνιωσα είναι όταν πήγαμε στο Gozo που δεν το γυρίσαμε πολύ....πήγαμε μόνο στο Mgarr ( το λιμάνι φυσικά ) και στη Victoria....ουσιαστικά δεν το γυρίσαμε το νησάκι και έχει πολλά όμορφα να δείς !!!
Επίσης εντυπωσιακό είναι το Hagar Qim, Mnajdra ( εύχομαι να το γράφω σωστά )....μοναδική εμπειρία να βλέπεις ένα μνημείο 3500 ετών πχ !
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.644
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom