Ιταλία Μάλτα Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα… σε Μάλτα και Σικελία!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?

Comino - Blue Lagoon και το τελευταίο βράδυ στη Sliema!

Όπως ανέφερα στο προηγούμενο κεφάλαιο, ο μόνος τρόπος για να πάει κάποιος στο νησάκι Comino είναι τουριστικά σκάφη που ξεκινούν από Sliema σαν μίνι κρουαζιέρα, από το λιμάνι Cirkewwa στην Μάλτα ή το λιμάνι Mgarr στο Gozo. Οι εταιρείες που πάνε στο Comino πολλές και είναι αλήθεια πως είχα μπερδευτεί ψάχνοντας τες στο ίντερνετ. Ήμασταν στο Mgarr και δεν είχαμε κλείσει τίποτα, δεν ήξερα τι μας βολεύει, με ποια εταιρεία θα πάμε και το κυριότερο αν θα βρίσκαμε το δρομολόγια που μας εξυπηρετούσε. Αυτές οι απορίες δεν άργησαν πολύ να απαντηθούν και να ξεκαθαριστούν.

Στο λιμάνι βρήκαμε το Tourist Services του Mgarr. http://www.gozomgarrtouristservice.com/


Στο γραφείο αυτό διαφημίζονται οι εκδρομές στη blue lagoon αλλά μπορείς να νοικιάσεις και σκάφος, αυτοκίνητο, μηχανή ή ποδήλατο. Είπαμε ξεκάθαρα πως θέλαμε να πάμε στο νησί Comino αλλά από εκεί να φύγουμε για το λιμάνι Cirkewwa στη Μάλτα και όχι να επιστρέψουμε Gozo. Ο υπάλληλος μας είπε πως το δρομολόγιο αυτό κοστίζει 15€. Αναχωρεί σε 15 λεπτά, θα έχουμε 1:30 ώρα περίπου για μπάνιο στη blue lagoon και στην επιστροφή το σκάφος θα περάσει κι από τις σπηλιές του Comino! Δηλαδή για άλλη μια φορά όλα τέλεια και όλα βολικά. Ήμασταν τυχεροί γιατί το τελευταίο σκάφος από Blue lagoon για Μάλτα αναχωρούσε στις 18:00 και ευτυχώς που προλάβαμε το δρομολόγιο των 16:30 ώστε να χαρούμε τη blue lagoon και το κυριότερο να κάνουμε μπάνιο χωρίς να είμαστε με την ψυχή στο στόμα. Το μικρό σκάφος θα αναχωρούσε μπροστά από την είσοδο του κτιρίου Gozo Ferry Terminal στο λιμανάκι του Mgarr. Τώρα με ποια εταιρεία πήγαμε θα σας γελάσω. Το σκάφος και η μπλούζα του καπετάνιου έγραφε Βlue Lagoon Comino Ferries και λογικά πρέπει να ήταν αυτή http://www.cominoferries.com/

Ανυπόμονοι να δούμε και να κολυμπήσουμε στα κρυστάλλινα νερά της Βlue Lagoon αναχωρήσαμε 5 άτομα. Εμείς, ένα ζευγάρι και ο οδηγός του σκάφους φυσικά.


Η διαδρομή ήταν σύντομη και ωραία με την θάλασσα να μας πιτσιλάει και το όμορφο Gozo που αφήναμε πίσω μας. Το χρώμα της θάλασσας ήταν σαν ψεύτικο σαν να το πείραξε κάποιος με photoshop και όσο πλησιάζαμε προς το Comino τα νερά ήταν απίστευτα διαυγή και κρυστάλλινα.




Όταν φτάσαμε στο Comino, υπήρχε έντονη κινητικότητα από μικρά και μεγάλα σκάφη.


Μποτιλιάρισμα. Ναι μποτιλιάρισμα από σκάφη στο σημείο που σταματάνε για να αφήσουν ή να πάρουν τον κόσμο. Χρειάστηκε μάλιστα να περιμένουμε να αναχωρήσει ένα από αυτά για να μπορέσει να παρκάρει ο οδηγός το δικό μας στο ίδιο σημείο. Και κόσμος. Πάρα πολύς κόσμος που αναχωρούσε και έμπαινε μαζικά στα πλοιάρια. Και πολύς κόσμος όμως που παρέμεινε στη Βlue Lagoon και απολάμβανε το μπάνιο ή την ηλιοθεραπεία του. Εννοείται σε πολλά σημεία υπάρχουν καντίνες και αναψυκτήρια. Και σκεφτόμουν: Έχει υπερβολικό κόσμο και άλλοι τόσοι αναχωρούν. Δηλαδή λίγη ώρα πριν τι γινόταν εδώ? Που στάθηκαν όλοι αυτοί? Που χώρεσαν? Γι’ αυτό δίνω συμβουλή αν θέλετε να πάτε για κολύμπι στο Comino και θέλετε να το πετύχετε με όσον το δυνατό λιγότερο κόσμο πάτε προς το απόγευμα που είναι η ώρα που φεύγουν τα περισσότερα τουριστικά σκάφη. Με το που κατεβήκαμε από το σκάφος, ανηφορήσαμε τον λόφο να δούμε πανοραμικά την Βlue Lagoon.








Απέναντι στη μικρότερη νησίδα υπάρχει ακόμα μια μικρή παραλία και μια σπηλιά. Πολύ όμορφο μέρος και σίγουρα πιο ήσυχο. Μπορείς να διασχίσεις τη θάλασσα και να πας αφού είναι ρηχά τα νερά όπως επίσης μπορείς να πας με βαρκάκι. Ζήλεψα και θα ήθελα να πηγαίναμε αλλά που χρόνος. Θέλει και μια διαδικασία.


Στο Comino έχει σημεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες στα βράχια αλλά πρέπει να είσαι πολύ τυχερός να προλάβεις. Έχει δύο μικρά κομμάτια με άμμο σε διαφορετικά σημεία που επίσης πρέπει να είσαι τυχερός να πετύχεις κενό μέρος να απλώσεις την πετσέτα σου. Ε λοιπόν και πάλι η τύχη ήταν με το μέρος μας! Βρήκαμε εύκολα μέρος να στρώσουμε και μάλιστα είχαμε σκιά από την μπροστινή ομπρέλα:D. Δεν υπήρχε περίπτωση να είμασταν τυχεροί αν ερχόμασταν λίγες ώρες νωρίτερα με τον χαμό που γινόταν. Που να βρεις άδειο τετραγωνικό στην παραλία. Ακόμα κι εκείνη την ώρα όμως υπήρχαν πολλοί που είχαν στρώσει πετσέτες ψηλά στο λόφο! Εγώ πάντως θα ξενέρωνα αν συνέβαινε αυτό σε μας!




Το μπάνιο μας στα ρηχά και κρύα νερά της blue lagoon ήταν εξαιρετικό. Ήταν λες και βρισκόμασταν σε μια πισίνα. Από τις κορυφαίες στιγμές που περίμενα πως και πως. Όλα πήγαν όπως τα ήθελα κι ακόμα καλύτερα!


Φεύγοντας, ο Rose πήγε κατευθείαν στο σκάφος μας, ενώ εγώ ανέβηκα λίγο πιο ψηλά το λόφο και ακολούθησα άλλη διαδρομή να δω από άλλη οπτική την blue lagoon.


Κάτω αριστερά είναι το σκάφος μας που αναχώρησε σε λίγα λεπτά.


Αυτή τη φορά ήταν γεμάτο κόσμο και κατά πλειοψηφία νεαρούς φασαριόζους Ισπανούς. Το σκαφάκι αναχώρησε και όπως ήταν προγραμματισμένο προσέγγισε 2-3 σπηλιές της περιοχής. Δεν ήταν κάτι τρομερό ούτε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί όμως ήταν ωραία εμπειρία. Οδηγός και συνοδηγός δύο παιδιά ούτε 25 χρονών. Οι οποίοι βλέποντας τους Ισπανούς να τραγουδάνε και να κάνουν φασαρία είπαν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα γιορτινή και να τους ευχαριστήσουν έβαλαν δυνατά ισπανόφωνα σουξέ. Ομολογώ δεν περίμενα να υπάρχει ηχοσύστημα σε τέτοιου τύπου βάρκα. Οι Ισπανοί φυσικά έπαθαν ντελίριο ενθουσιασμού και τραγουδούσαν σαν τρελοί. Μαζί κι εμείς. Στο τραγούδι που έπαθαν αμόκ ήταν το άκρως καλοκαιρινό και τεράστια παγκόσμια επιτυχία ''Despacito''. Ήταν ομολογουμένως μια από τις πιο όμορφες ανέμελες στιγμές του ταξιδιού, αυτό που μου έκανε να πω ''καλοκαιρινές διακοπές για πάντα''!










Όταν φτάσαμε στο Cirkewwa Ferry Terminal και πήγαμε στη στάση των αστικών, μαζί με μας περίμενε τρελός κόσμος. Χαμός. Χμ πως θα γίνει να μην είμαστε όρθιοι? Ε δεν ήταν δύσκολο, έγινε χωρίς προσπάθεια. Μπήκαμε στο 222 για Σλιέμα και οι θέσεις μας περίμεναν! Σε όλη τη διαδρομή κάποιοι ήταν όρθιοι. Δεν ήθελα να είμαι στη θέση τους πάντως!



Ακριβώς πίσω μας δυο κοπέλες δεν σταμάτησαν να μιλούν και ο Rose ήταν έτοιμος να τις κάνει παρατήρηση. Μη κάνεις καμιά μ@λ@κία του είπα! Κάναμε και εικασίες τι γλώσσα μιλούσαν. Εγώ είπα Σλοβένικα ο Rose είπε Πολωνικά. Τα κορίτσια δεν έβαλαν γλώσσα μέσα τους και τότε απότομα γυρνάει ο Rose και τις ρωτάει αυστηρά ''Συγνώμη κορίτσια…'' Αυτές πάγωσαν κι εγώ είπα ωχ από μέσα μου! Και εκεί που είναι έτοιμος να τις πει βουλώστε το επιτέλους, το γυρνάει αλλιώς μαλακώνει τον τόνο της φωνής του και τις ρωτάει ''αναρωτιόμαστε με τον φίλο μου τι γλώσσα μιλάτε’’! Όχι μόνο δεν τις έκανε παρατήρηση αλλά έπιασε κουβέντα μαζί τους όταν αυτές είπαν ότι είναι από τη Λιουμπλιάνα! Το βρήκα πάντως, σλοβένικα μιλούσαν. Παινέψαμε τρελά τη Σλοβενία, είπαμε για το ταξίδι μας εκεί ένα χρόνο πριν και φυσικά τα κορίτσια καμάρωναν που άκουγαν τόσο κολακευτικά λόγια για τη χώρα τους. Μέχρι και φωτογραφίες μας τους δείξαμε από το facebook! Και πάλι σε ένα λεωφορείο γεμάτο ακουγόμασταν μόνο εμείς και οι ζωηρές Σλοβένες!

Την ώρα που έδυε ο ήλιος περάσαμε από τον κόλπο του Spinola bay, St. Julian’s bay και Balluta bay. Είναι μια περιοχή που δεν είχαμε το χρόνο να επισκεφτούμε όμως έστω από το λεωφορείο είδαμε αυτή την πολύβουη και κοσμοπολίτικη πλευρά της Μάλτας.






Τόσες ώρες στο πόδι με λεωφορεία και πλοία και ακόμα δεν χόρτασα βόλτες ο αθεόφοβος! Ήταν το τελευταίο μας βράδυ στη Σλιέμα και πριν βραδιάσει ήθελα να δω την όμορφη παραλία της Triq Ix - Xatt στην περιοχή της Gzira. Ο Rose ανέβηκε στο ξενοδοχείο να ξεκουραστεί κι εγώ μόνος έκανα μια όμορφη βόλτα το σούρουπο. Η παραλία είναι τόπος συνάντησης και χαλάρωσης των κατοίκων, βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους ή τρέχουν. Απέναντι μου είχα πάντα την πανέμορφη Βαλέτα που άναβε τα φώτα της σιγά σιγά!


















Υπέροχα όλα. Κάποια στιγμή μελαγχόλησα λιγάκι που την επόμενη μέρα θα αποχαιρετούσαμε τη Μάλτα. Επειδή όμως το ταξίδι δεν τελείωνε και θα γνωρίζαμε καινούρια μέρη ξαναπήρα τα πάνω μου! Επέστρεψα στο δωμάτιο, έκανα μπάνιο, ντύθηκα και βγήκαμε για ένα τελευταίο γεύμα στη Μάλτα. Τα κιτάπια μου έλεγαν για ένα κλασικό δημοφιλές εστιατόριο χωμένο σε ένα στενό κοντά στην παραλία. Δεν δυσκολευτήκαμε όμως να το βρούμε. Είναι το Ta' Kris Restaurant σε ένα στενό στην πλατεία Triq Bisazza. Στην μικρή πλατεία χαρακτηριστικά είναι τρία αγάλματα που κάθονται σε ένα τραπέζι και τα πίνουν! Ποιοι είναι αυτοί δεν έχω ιδέα!


Το μαγαζί ήταν γεμάτο, κι ενώ δεν είχαμε κάνει κράτηση μια χαρά μας εξυπηρέτησαν γρήγορα (αν και δεν διάβασα καλές κριτικές όσον αφορά αυτό το θέμα) και μας έβαλαν σε τραπεζάκι στο διάδρομο. Κλείσαμε τη βραδιά με ριγκατόνι με σάλτσα λαγού και τη μαλτέζικη σπεσιαλιτέ λαγός κοκκινιστός. Χωρίς να εξτασιαστώ ήταν νόστιμα τα φαγητά και τεράστιες οι μερίδες. Χάλασα τη δίαιτα του μήνα! Το κόστος μαζί με τις μπύρες 32€. Αυτό που με ενόχλησε ήταν η τρελή βαβούρα στο μαγαζί. Μα να μην έχουν λίγη μουσικούλα?




Κάπως έτσι έληξε η τελευταία μας νύχτα στην Μάλτα.
Την επόμενη ημέρα άνοιγε νέο κεφάλαιο στις διακοπές μας. Σικελία!
 
Last edited:

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
Τα τελευταία 6 χρόνια είχα παραμελήσει τις καλοκαιρινές διακοπές επειδή στη ζωή μου μπήκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Λόγω αδειών, συγκυριών αλλά και προτίμησης, τα ταξίδια αυτά τα κάναμε μαζί με τον σταθερό συνταξιδιώτη μου τον Rose σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου εκτός των καλοκαιρινών. Το περσινό ταξίδι στη Σλοβενία μέσα Ιουνίου δεν μπορώ να το πω καλοκαιρινές διακοπές με 23 βαθμούς και χωρίς μπάνιο στη θάλασσα. Από το καλοκαίρι του 2011 στη Κέρκυρα είχα να νοιώσω την ανεμελιά των διακοπών, το χαλαρό πρόγραμμα, τον ήλιο να καίει το άσπρο δέρμα μου, τις θαλάσσιες διαδρομές , τις διαφορετικές παραλίες κάθε μέρα για μπάνιο και τέλος πάντων όλα τα θετικά και αρνητικά που έχει το καλοκαίρι στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Πρώτη φορά που έκλεινα και οργάνωνα ταξίδι 5 μήνες πριν! Το αρχικό πλάνο ήταν 4 μέρες στη Μάλτα. Όταν όμως εμφανίστηκαν τα 5ευρα της Volotea τον Ιανουάριο, έβαλα στα σχέδια και ολίγη Σικελία κάνοντας έναν πολύπλοκο συνδυασμό με 5 πτήσεις, λεωφορεία και τρένα. Ο Rose τσίνησε γιατί είχε στο μυαλό του κάτι τελείως χαλαρό. Αντέδρασε και πήγε να μου τη φέρει. Όμως το μάτι μου γυάλισε. Δεν δέχομαι αντιρρήσεις. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον απειλήσω και να τον παγιδεύσω! Δεν ξέρει με ποιόν τα έβαλε!

-Έτσι κάνει κάθε καλός, τίμιος και αθώος πολίτης! Το κατάλαβες ηλίθιε? Πήρες το μάθημα σου?
Θα ξαναπαίξεις τέτοια βρώμικα παιχνίδια σε αθώους ταξιδιώτες? Πες μου!
Θα ξαναπαίξεις? Λέγε! Θα ξαναπαίξεις? Πες μου!


Μετά από όλα αυτά δεν είχε περιθώρια αντίδρασης. Διαπίστωσε ότι με τον Γιάννη δεν μπορεί να τα βάλει εύκολα, δέχτηκε το πρόγραμμα των διακοπών και ήλπιζε να βγει άνετα χωρίς ταλαιπωρίες. Η αλήθεια είναι πως έναν προβληματισμό τον είχα κι εγώ γιατί όταν έχεις τόσες διαδρομές με διαφορετικά μέσα μεταφοράς, μπορεί κάτι να βγει εκτός προγραμματισμού. Όπως επίσης για τον αν θα απολαύσουμε πραγματικά τα μέρη που θα δούμε ή θα τρέχουμε.

Οι πτήσεις ήταν Θες/νικη- Αθήνα, Αθήνα-Μάλτα, Μάλτα-Κατάνια, Παλέρμο-Αθήνα, Αθήνα-Θες/νικη. Όλες με Ryan εκτός του Παλέρμο-Αθήνα που ήταν με Volotea. Το συνολικό κόστος των πτήσεων ήταν 120€.
Από την Σικελία θα παίρναμε μια μυρωδιά και θα βλέπαμε τα δημοφιλή θέρετρα Ταορμίνα και Cefalu και φυσικά το Παλέρμο. Τα της Σικελίας κλείστηκαν όλα από τα αντίστοιχα site και τα εισιτήρια εκτυπώθηκαν.

Από το αεροδρόμιο της Κατάνια μέχρι την Ταορμίνα με λεωφορείο της etna trasporti http://wbus.buscenter.it/Start.rtz?From=Busc το εισιτήριο κόστισε 7,50€ η μονή διαδρομή.

Για τη διαδρομή Ταορμίνα-Cefalu έψαξα αρκετά τις εναλλακτικές με τρένα και λεωφορεία και σύμφωνα με τις ώρες που επιθυμούσα. Τελικά κάναμε το Ταορμίνα-Messina με λεωφορείο και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κράτησης. Απλά πήγαμε στον σταθμό λεωφορείων της Ταορμίνα και επί τόπου αγοράσαμε το εισιτήριο που κόστισε 4,30€ το άτομο η μονή διαδρομή πάλι με λεωφορείο της etna trasporti. Στο επίσημο site μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια και τις τιμές http://www.etnatrasporti.it/Home.aspx

Έπειτα με την Trenitalia το Messina-Cefalu το οποίο κόστισε 9,90€ το άτομο και το Cefalu-Palermo που κόστισε 5,60€. Και τα δύο κλεισμένα από το επίσημο site της Trenitalia. http://www.trenitalia.com/tcom-en

Τέλος είχα κλείσει και τα εισιτήρια από το κέντρο του Παλέρμο για το αεροδρόμιο την βάρβαρη ώρα στις 4:00 το πρωί http://www.prestiaecomande.it/?idPlugin=21023&idx=317#booking με 6€ το άτομο.
Αυτά τα κουραστικά και μάλλον αδιάφορα για εσάς όσον αφορά τα διαδικαστικά τις διαδρομές και τις τιμές τους. Για τη Σικελία το είχα πάρει απόφαση ότι θα δούμε ένα πολύ μικρό δείγμα από το τεράστιο νησί που θα μπορούσε να είναι και ξεχωριστή χώρα!

Περισσότερο προβληματιζόμουν για τη Μάλτα. Ήθελα να δω σχεδόν όλο το νησί και παρ’ όλο που είναι μικροσκοπικό οι 3 μέρες μου φαίνονταν λίγες. Μη ξεχνάμε ότι είχαμε στο πλάνο και άραγμα σε παραλίες. Εξ αρχής άφησα απ’ έξω αρχαιολογικά ερείπια και υπόγεια, τους μεγαλιθικούς ναούς και τις κατακόμβες γιατί πολύ απλά δεν χωρούσαν με τίποτα και δεν ταίριαζαν με το πλάνο διακοπές = θάλασσα! Ειδικά για το μνημείο Ουνέσκο το Υπόγειο Χαλ Σαφλιένι (Hal Saflieni Hypogeum) πρέπει να έχεις κάνει κράτηση μήνες πριν και το εισιτήριο των 35€ μάλλον είναι το πιο ακραίο που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη! Τελικά την Μάλτα την είδαμε όλη! Ναι όλη και το μοναδικό που δεν προλάβαμε να δούμε και θα το ήθελα είναι το Blue Grotto.

Κινηθήκαμε με λεωφορεία τα οποία ήταν άψογα στην τήρηση των ωραρίων και πάντα με κλιματισμό. Αν και ήμασταν στην περίοδο του καλοκαιριού και το νησί βούλιαζε από κόσμο δεν βγήκαν αληθινά τα όσα αρνητικά διάβαζα για τα λεωφορεία. Ήμασταν βέβαια και τυχεροί γιατί ούτε μια φορά δεν ήμασταν όρθιοι. Πάντα μα πάντα βρίσκαμε θέσεις. Ασφυκτικά γεμάτα ήταν μόνο δύο λεωφορεία, το 222 από Sliema μέχρι το Cirkewwa Ferry Terminal όπου στη διαδρομή των 60 λεπτών κάποιοι ήταν όρθιοι όλη τη διάρκεια της διαδρομής και το 85 από την αφετηρία του σταθμού λεωφορείων στη Βαλέτα που κάνει τη διαδρομή μέχρι το Μάρσασλοκκ. Ήταν και η μοναδική περίπτωση που η ουρά ήταν πολύ μεγάλη. Το λεωφορείο αφού γέμισε έφυγε και πολλοί δεν προλάβαμε να μπούμε. Μικρό το κακό όμως αφού το επόμενο ήρθε 10 λεπτά μετά όπου και πάλι εμείς κύριοι βρήκαμε θέσεις!


Τα λεωφορεία λοιπόν πάνε παντού, είναι τακτικά και μη ξεχάσετε να κατεβάσετε στο κινητό σας μια εφαρμογή που εμένα με βοήθησε πάρα πολύ. Την εφαρμογή του επίσημου φορέα των λεωφορείων της Μάλτας. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mpt.tallinjaapp Ανά πάσα στιγμή έβλεπα πότε έχει το επόμενο λεωφορείο, τι εναλλακτικές έχω, τη διαδρομή, τις στάσεις και κάθε λεπτομέρεια. Χρειαζεται ίντερνετ αλλά με τη δωρεάν χρήση δεδομένων πια κανείς δεν θα έχει πρόβλημα σ’ αυτό.
Και το επίσημο site των δημόσιων λεωφορείων https://www.publictransport.com.mt/

Φυσικά καλοκαίρι στη Μάλτα δεν νοείται να μη χρησιμοποιήσεις και τη δημόσια θαλάσσια συγκοινωνία. Άνετη, γρήγορη και φτηνή. Το εισιτήριο είναι διαφορετικό και δεν σχετίζεται με τις κάρτες μεταφορών για τα λεωφορεία. Το Sliema-Valletta και το Valletta-3 Cities επιβάλλεται. Και από φωτογραφικής άποψης βεβαίως βεβαίως! http://www.vallettaferryservices.com/route_map.html
View attachment 208193


Όπως και η διαδρομή με το δημόσιο πλοίο της Gozo Channel από το Cirkewwa Ferry Terminal μέχρι το λιμάνι Mgarr στο νησί του Gozo. H τιμή είναι 4,65€ η μονή διαδρομή αλλά έγινε το παράδοξο και ταξιδέψαμε τζαμπαντάν! Πως γίνεται αυτό δεν ξέρω αλλά θα σας τα αναλύσω όταν έρθει η ώρα. http://www.gozochannel.com/en/schedules.htm


Μπορεί η Μάλτα να είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι και να μη φημίζεται για τις παραλίες της, όμως όποιος κάνει μια έρευνα θα διαπιστώσει ότι η Μάλτα και πολλές παραλίες έχει και σε ποικιλία. Και αμμώδεις, και με βράχια, και φυσικές πισίνες, και σε κόλπους. Άλλες εύκολες και οικογενειακές άλλες για πιο ψαγμένα και επικίνδυνα γούστα! Ελλάδα μπορεί να μην είναι αλλά μη την υποτιμάτε όσον αφορά την ποιότητα των παραλιών. Εμείς σε 3 μέρες επιλέξαμε τις τρείς δημοφιλής παραλίες Golden Bay, Ghajn Tuffieha και βέβαια τη Blue Lagoon . Εσείς μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω link όλη την γκάμα που διαθέτει. Για ψαγμένους ή χαλαρούς τύπους!
http://www.visitmalta.com/en/beaches-and-bays
http://www.malta.com/en/attraction/beaches/top-10-beaches-in-malta-gozo-and-comino

Οι Μαλτέζοι μου φάνηκαν cool τύποι. Φιλικοί και χαλαροί. Οι οδηγοί λεωφορείων εξυπηρετικοί και καθόλου βαριεστημένοι. Όλοι οι επαγγελματίες σε μεταφορές, ξενοδοχεία, καφέ εστιατόρια σωστοί και ευγενικοί. Αγγλομαθείς φυσικά αφού είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και η συνεννόηση μας δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα. Μου έκανε εντύπωση όμως η περίεργη και κακόηχη γλώσσα τους. Τα μαλτέζικα προέρχονται από την Μέση Ανατολή την Βόρεια και Ανατολική Αφρική και είναι η μόνη αφροασιατική γλώσσα (σημιτική όπως λέγεται) που γράφεται με το λατινικό αλφάβητο και είναι επίσης η μόνη σημιτική γλώσσα που ομιλείται ιστορικά στην Ευρώπη. Οπότε είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μας να την ακούμε. Έπιασα μάλιστα τον εαυτό μου να σταματάει και να παρατηρεί τους μαλτέζους όταν μιλούσαν μεταξύ τους στη γλώσσα τους!

Ένα θεματάκι που υπήρχε ήταν ότι το πλαστικό χρήμα δεν είναι κάτι αυτονόητο στη Μάλτα. Πήρα πολλές φορές αρνητική απάντηση στο αν μπορώ να πληρώσω με κάρτα. Είχα τη Μάλτα πιο σύγχρονη σ’ αυτό το θέμα. Μάλιστα κάποια στιγμή το πορτοφόλι άδειασε, ένα ΑΤΜ ήταν χαλασμένο και πήγαμε στο λιμάνι για το Gozo μόνο με τις κάρτες μου στο φλου και μέσα στο άγχος.

Στη Μάλτα λοιπόν…

Μέναμε στη Sliema



Και την πρωτεύουσα Valletta είδαμε…









View attachment 208194

Και τις 3 πόλεις (Senglea- Birgu- Cospicua) είδαμε…





Και τη Μόστα είδαμε…


Και το Marsaxlokk είδαμε…


Και στη σιωπηλή πόλη Mdina πήγαμε…




Και την εξαιρετική θέα από τα τείχη της Mdina είδαμε…



Και την πρωτεύουσα του Gozo, Victoria είδαμε…

View attachment 208195


Και μπάνιο κάναμε…







και τέλεια φάγαμε…
View attachment 208196

Όσον αφορά τη Σικελία τι να πω. Μια χώρα από μόνης της. Γοητευτική, με ταπεραμέντο όπως οτιδήποτε ιταλικό. Είδαμε ένα πολύ μικρό κομμάτι της κι όμως ήταν αρκετό για να την ερωτευθώ! Δεν μετανιώνω που την είδα μόνο τρείς μέρες. Άλλωστε μπορεί να μη μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να τη δω, αν και θα ήθελα πάρα πολύ να τη γυρίσω όλη και να τη γνωρίσω σε βάθος. Ταορμίνα, Cefalu και Πάλέρμο. Κάθε μια πόλη με ξεχωριστή ομορφιά με τα προτερήματα της ακόμα και με τα ελαττώματα της. Αγαπημένη μου η Ταορμίνα. Ακόμα και με τόσο πολύ κόσμο δεν με χάλασε καθόλου η ζωντάνια της και η υπερτουριστική της όψη. Γραφική, πανέμορφη και με θέα που κόβει την ανάσα. Και η γλυκιά Cefalu όμως έχει την γοητεία της με τα πανέμορφα στενά της, τις ατμοσφαιρικές παραλίες της και τον εξαιρετικό της καθεδρικό ναό. Όσο για το Παλέρμο μου πήρε ώρες να συνηθίσω την παρακμιακή γοητεία του, ενώ η υπέροχη παραλία του Mondello μας χάρισε στιγμές χαλάρωσης.

Taormina






Cefalu




Palermo








Όλα αυτά ήταν μια πρώτη γεύση. Έρχεται το κυρίως γεύμα!

Τι ομορφες φωτογραφιες! Τη Μάλτα την αγαπώ και θέλω να ξαναπάω. Συμφωνώ μαζί σου για τις παραλίες , έχει και μάλιστα πολλές κι ωραίες. Πιστεύω όσοι λένε ότι δεν έχει παραλίες η Μάλτα ειναι οι ίδιοι που λένε δεν έχει παραλίες η Σαντορίνη!
Όσο για τη Σικελία, τι να πω, θέλω ένα μήνα να τη δω όλη!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Τι ομορφες φωτογραφιες! Τη Μάλτα την αγαπώ και θέλω να ξαναπάω. Συμφωνώ μαζί σου για τις παραλίες , έχει και μάλιστα πολλές κι ωραίες. Πιστεύω όσοι λένε ότι δεν έχει παραλίες η Μάλτα ειναι οι ίδιοι που λένε δεν έχει παραλίες η Σαντορίνη!
Όσο για τη Σικελία, τι να πω, θέλω ένα μήνα να τη δω όλη!
Στη συλλογη πληροφοριων για τη Μαλτα σημειωσα και πραγματα απο το blog σου:)

Πραγματικα η Μαλτα ειναι μια απιθανη χωρα. Και παρ'ολο που ειναι τοσο μικρη,πιστευω πως και μια βδομαδα εκει γεμιζει ανετα με διαφορετικα πραγματα και χωρις να βαρεθεις.

Φυσικα και εχει παραλιες και κανει για καλοκαιρινος προορισμος για μπανια. Μη τη μειωνουμε. Περασαμε καταπληκτικα και αν ειχα αλλες δυο μερες θα ηταν το ιδανικο.

Η Σικελια θελει πανω απο 10 μερες για να δεις καλα τα μερη που θες. Οχι ολη φυσικα. Ειναι ομως ερωτας. Οπως εγραψα εστω 3 μερες τη γνωρισα και μου αφησε τις καλυτερες εντυπωσεις.
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
Αααα ευχα
Στη συλλογη πληροφοριων για τη Μαλτα σημειωσα και πραγματα απο το blog σου:)

Πραγματικα η Μαλτα ειναι μια απιθανη χωρα. Και παρ'ολο που ειναι τοσο μικρη,πιστευω πως και μια βδομαδα εκει γεμιζει ανετα με διαφορετικα πραγματα και χωρις να βαρεθεις.

Φυσικα και εχει παραλιες και κανει για καλοκαιρινος προορισμος για μπανια. Μη τη μειωνουμε. Περασαμε καταπληκτικα και αν ειχα αλλες δυο μερες θα ηταν το ιδανικο.

Η Σικελια θελει πανω απο 10 μερες για να δεις καλα τα μερη που θες. Οχι ολη φυσικα. Ειναι ομως ερωτας. Οπως εγραψα εστω 3 μερες τη γνωρισα και μου αφησε τις καλυτερες εντυπωσεις.


Ααααα ευχαριστώ πολύ! Που το ανακάλυψες το blog βρε θηρίο? Μάλλον το ανέφερα στο ταξίδι στην Umbria.
Χαίρομαι πολύ κι ελπόιζω να την ξαναδώ!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Ααααα ευχαριστώ πολύ! Που το ανακάλυψες το blog βρε θηρίο? Μάλλον το ανέφερα στο ταξίδι στην Umbria.
Χαίρομαι πολύ κι ελπόιζω να την ξαναδώ!
Ναι το ειχες αναφερει σε μια ιστορια, δεν θυμαμαι ποια αλλα το ματι μου το τσακωσε και μου φανηκε και χρησιμο;)
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.335
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
. Αντέδρασε και πήγε να μου τη φέρει. Όμως το μάτι μου γυάλισε. Δεν δέχομαι αντιρρήσεις. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον απειλήσω και να τον παγιδεύσω! Δεν ξέρει με ποιόν τα έβαλε!
Βρε, βρε, καλως τον! Δυναμικη και .... σκληρη επιστροφη :haha::haha:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.427
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Την λάτρεψα τη Μάλτα !!!! Θα μου μείνει αξέχαστη !
Όλα όσα λές για τα μέσα μεταφοράς ισχύουν και με το παραπάνω ! Γυρίσαμε τρία νησιά και ταλαιπωρία μηδέν !!!
Το Blue Grotto απλά μοναδικό ! Κάναμε βόλτα και με βάρκα, περνώντας κάτω απο τη καμάρα του Blue Grotto ! Τα νερά κάνουν υπέροχους κυματισμούς χρωμάτων....
Ότι και να πώ για τη Μάλτα λίγο θα είναι !
Πολύ όμορφες φωτογραφίες :)
 
Μηνύματα
95
Likes
65
Τι ομορφες φωτογραφιες! Τη Μάλτα την αγαπώ και θέλω να ξαναπάω. Συμφωνώ μαζί σου για τις παραλίες , έχει και μάλιστα πολλές κι ωραίες. Πιστεύω όσοι λένε ότι δεν έχει παραλίες η Μάλτα ειναι οι ίδιοι που λένε δεν έχει παραλίες η Σαντορίνη!
Όσο για τη Σικελία, τι να πω, θέλω ένα μήνα να τη δω όλη!
Και καηκαν και τα χερια σου απο τον ηλιο ας ειναι μετα το βελιγραδι αλλη φωτια μου βαζεις αλλα προηγειται η σλοβενια μονο θαυμασμο τιποταλλο δε θα πω
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Την λάτρεψα τη Μάλτα !!!! Θα μου μείνει αξέχαστη !
Όλα όσα λές για τα μέσα μεταφοράς ισχύουν και με το παραπάνω ! Γυρίσαμε τρία νησιά και ταλαιπωρία μηδέν !!!
Το Blue Grotto απλά μοναδικό ! Κάναμε βόλτα και με βάρκα, περνώντας κάτω απο τη καμάρα του Blue Grotto ! Τα νερά κάνουν υπέροχους κυματισμούς χρωμάτων....
Ότι και να πώ για τη Μάλτα λίγο θα είναι !
Πολύ όμορφες φωτογραφίες :)
Σ'ευχαριστω.:)
Αχ μη με κανεις και ζηλευω με το Blue Grotto. Ηθελα παρα πολυ να παω. Αν πιεζα πολυ το προγραμμα ισως εβγαινε. Μπορω να πω πως αν δεν πηγαιναμε στο Marsaxlokk δεν θα χαναμε και κατι τρομερο, και στη θεση του θα προτιμουσα το Blue Grotto.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.427
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Σ'ευχαριστω.:)
Αχ μη με κανεις και ζηλευω με το Blue Grotto. Ηθελα παρα πολυ να παω. Αν πιεζα πολυ το προγραμμα ισως εβγαινε. Μπορω να πω πως αν δεν πηγαιναμε στο Marsaxlokk δεν θα χαναμε και κατι τρομερο, και στη θεση του θα προτιμουσα το Blue Grotto.
Πίστεψε με, για τρείς μέρες είδατε πολλά !!! Δεν τα λέω για να ζηλέψεις, απλά τα νοσταλγώ... :)
Ποτέ δεν είναι αργά για το Blue Grotto ;)
Εγώ έμεινα 6 μέρες και το μοναδικό για το οποίο μετάνιωσα είναι όταν πήγαμε στο Gozo που δεν το γυρίσαμε πολύ....πήγαμε μόνο στο Mgarr ( το λιμάνι φυσικά ) και στη Victoria....ουσιαστικά δεν το γυρίσαμε το νησάκι και έχει πολλά όμορφα να δείς !!!
Επίσης εντυπωσιακό είναι το Hagar Qim, Mnajdra ( εύχομαι να το γράφω σωστά )....μοναδική εμπειρία να βλέπεις ένα μνημείο 3500 ετών πχ !
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.377
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom