Εσθονία Λεττονία Φινλανδία Το τουρλού της βαλτικής! Το καλοκαίρι του βορρά!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?

Ρίγα: Κέντρο (Centrs) και σούρουπο στον Νταουγκάβα!

Πριν βγούμε από την παλιά πόλη κάναμε μια μικρή στάση για ένα''μαύρο βάλσαμο''! Το εθνικό αλκοολούχο ποτό της χώρας σερβίρεται σε όλα τα bars και τα εστιατόρια αλλά ένας τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του θα το πιει στο Black Magic Bar στην Kaļķu iela 10. Ένα ατμοσφαιρικό μαγαζί με βαριά διακόσμηση εποχής που σερβίρει το καλύτερο black balsam από το 1752. Το σκουρόχρωμο λικέρ με το πικρό άρωμα παρασκευάζεται από 24 βότανα και παραμένει αμετάβλητο για 250 χρόνια. Ο Rose πήρε μια Riga Black Magic hot chocolate με 4€ κι εγώ ένα σφηνάκι σκέτο μαύρο βάλσαμο 50γρ. με 1,80€. Μπορώ να πω πως μου άρεσε αν και ειδήμονας στο αλκοόλ δεν είμαι. Πιο πολύ μου άρεσαν οι καταπληκτικές τρούφες που ταίριαζαν εξαιρετικά με τη γεύση του μαύρου βάλσαμου. Πάντως πιο πολύ για καφέ-ζαχαροπλαστείο μου έκανε το μαγαζί παρά για μπαρ. Μάλιστα κλείνει στις 10 το βράδυ. Αν και είναι τουριστικό must μαγαζί είναι καλό και ειδικά για χειμώνα ιδανικό.



Μετά την παλιά πόληVecrīga για το υπόλοιπο της μέρας θα βλέπαμε ένα μικρό τμήμα του διαμερίσματος Centrs δηλαδή κέντρο. Το Centrs είναι μια μεγάλη σε έκταση περιοχή, ακριβώς βορειοανατολικά της παλιάς πόλης και περιλαμβάνει και την αρτ νουβό γειτονιά την οποία όμως θα βλέπαμε την επόμενη ημέρα. Είχαμε γράψει πολλά χιλιόμετρα και δεν θέλαμε να απομακρυνθούμε πολύ. Κινηθήκαμε περισσότερο γύρω από το μεγάλο πάρκο Bastejkalna και το πάρκο Esplanāde. Ήταν απόγευμα λίγο μετά τις 7 η καλύτερη ώρα για τα εξαιρετικά πάρκα της Ρίγας αλλά και για μια ακόμα εκπληκτική πανοραμική θέα!

Κατά την έξοδο μας από την παλιά πόλη από την Kaļķu iela ήμασταν στην Πλατεία Ελευθερίας, Brīvības laukums ανάμεσα στο απίστευτο πάρκο Bastejkalna. Στην πλατεία Brīvības δεσπόζει το Μνημείο Ελευθερίας αφιερωμένο στους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Λετονίας το 1918-1920, και θεωρείται σημαντικό σύμβολο της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Λετονίας. Η κορυφή του μαρμάρινου οβελίσκου στέφεται από μια γυναίκα που κρατάει τρία χρυσά αστέρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν την Ελευθερία που αγκαλιάζει τις περιοχές της Λετονίας. Απέναντι από το μνημείο είναι ένα ακόμα ορόσημο της πόλης, το ρολόι Laima ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και την εμπορική περιοχή του Κέντρου. Το ρολόι ολοκληρώθηκε το 1924 και είχε πάρει το όνομά του από την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ειδών ζαχαροπλαστικής στη Λετονία. Στις 29 Δεκεμβρίου 2017, η εταιρεία παρουσίασε ένα ανανεωμένο ρολόι Laima προς τιμήν της 100ης επετείου της Λετονίας.





Από εκεί μπήκαμε στο πάρκο Bastejkalna. Είναι από τα πιο όμορφα και προσεγμένα πάρκα που έχω δει με πάρα πολλές εικαστικές παρεμβάσεις, καταρράκτες, πολύχρωμα λουλούδια, πολλά γλυπτά, γέφυρες και μονοπάτια κατά μήκος του καναλιού της πόλης. Το πάρκο χωρίζει την παλιά πόλη από την κεντρική συνοικία της Ρίγας. Η βόλτα ήταν πάρα πολύ ωραία και το πάρκο πανέμορφο. Στην δεξιά πλευρά του πάρκου είναι και το όμορφο κτίριο της Εθνικής Όπερας της Λετονίας χρονολογίας 1863.















Το κανάλι που περνάει από το πάρκο είναι μήκους 3,2 χιλιομέτρων και κατά μήκος του υπάρχουν 16 γέφυρες. Ξεκινάει από την κεντρική αγορά ενώ το άλλο άκρο του καναλιού στον ποταμό Daugava είναι κατασκευασμένο από την πρώην τάφρο της οχύρωσης της Ρίγας. Το κανάλι δημιουργήθηκε μετά το 1857, όταν άρχισαν να κατεδαφίζονται οι οχυρωματικές κατασκευές στην πόλη. Ένα χρόνο αργότερα, εγκρίθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός καναλιού πόλεως αντί ενός προμαχώνα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αγαθών από μικρά πλοία, καθώς και για δεξαμενή νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η ανακατασκευή του καναλιού της πόλης ξεκίνησε το 2000 και από το 2009 υπάρχει μια αποβάθρα δίπλα στο πάρκο και επιτρέπεται η κυκλοφορία με μηχανοκίνητα σκάφη με περιορισμένη κυκλοφορία μονής κατεύθυνσης. Τα πλοιάρια που ξεκινούν από το πάρκο, κάνουν μια κυκλική διαδρομή μιας ώρας με κόστος 18€. Το σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή να κάναμε μια ωραία βόλτα αλλά σκέφτηκα μήπως βολέψει καλύτερα να κάνουμε την βόλτα την 3η και τελευταία μας μέρα στη Ρίγα.

Έτσι συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο πάρκο και ανεβήκαμε στην κορυφή του λόφου.














Περπατήσαμε την κεντρική λεωφόρο Brīvības bulvāris και λίγο μετά περάσαμε από το πάρκο Esplanāde και τον Καθεδρικό Γέννησης του Χριστού του 1884, που είναι ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος Καθεδρικός ναός στη Βαλτική. Είναι απορίας άξιο, με ποια λογική οι σοβιετικοί που είναι ορθόδοξοι τη μετέτρεψαν το 1960 σε πλανητάριο και μετά σε εστιατόριο εξαφανίζοντας τους σταυρούς από τους τρούλους όπως και τις καμπάνες. Μετά την ανεξαρτησία της Λετονίας το 1991, έγινε και πάλι ορθόδοξη εκκλησία και η αποκατάσταση της ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.





Ήταν η ώρα να δούμε ακόμα μια πανοραμική θέα από τον 26ο όροφο, στο Skyline Bar του ξενοδοχείου Radisson Blu. Στο ασανσέρ περίμενε πολύς κόσμος και υπήρχε αναμονή. Είχε ένα μοναδικό ασανσέρ που πήγαινε στο Skyline Bar στο οποίο κάθε φορά έμπαιναν γύρω στα 8 άτομα. Μετά από περίπου 15 λεπτά αναμονή μπήκαμε στον γυάλινο ανελκυστήρα που έχει θέα την πόλη καθώς ανεβαίναμε. Στον 26ο όροφο με το που βγαίνεις από το ασανσέρ υπάρχει ένας μικρός χώρος με ένα παράθυρο που προσφέρει εξαιρετική θέα. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο να καθίσεις στο Skyline Bar. Σε αντίθεση όμως με το Lounge 24 bar του Radisson Blu Sky Hotel του Ταλίν και του Ateljee Bar του Hotel Torni στο Ελσίνκι, το Skyline Bar του Radisson Blu της Ρίγας δεν έχει μπαλκόνι και υπαίθριο χώρο. Τη θέα την είδαμε μέσα από τις τζαμαρίες με τις γνωστές αντανακλάσεις. Όμως η θέα και από δω είναι εξαιρετική και με διαφορετική οπτική της πόλης.







Ωραίο το Skyline Bar αλλά δεν το τιμήσαμε. Κατεβήκαμε και αναζητήσαμε ένα μέρος να φάμε στην ίδια γειτονιά. Απέναντι από το ξενοδοχείο στην Brīvības bulvāris, υπάρχει μια εντυπωσιακή και πρωτότυπη ηλεκτρονική ψηφιακή αψίδα που αλλάζει χρώματα και σχήματα ανά λίγα λεπτά!





Brīvības iela με Dzirnavu iela… ο Rose προσπαθεί να ερμηνεύσει την διαφημιστική αφίσα


Dzirnavu iela


Το εμπορικό Galleria Riga στην οδό Dzirnavu, το είχα ως ακόμα ένα μέρος για να δούμε πανοραμική θέα. Είχα στο μυαλό μου να συνδυάσουμε την πανοραμική θέα από τ εμπορικό κέντρο αλλά να φάμε κιόλας. Όμως δεν το είχα ψάξει και ιδιαίτερα. Εγώ είχα φανταστεί ένα εμπορικό με πολλές επιλογές σε πρόχειρο φαγητό. Διάβασα ότι προτείνεται για την πανοραμική του θέα και έτρεξα! Τελικά δεν ήταν ακριβώς έτσι. Στο εμπορικό επικρατούσε ηρεμία, ίσως γιατί ήταν 20:30. Ανεβήκαμε στον 8ο και τελευταίο όροφο στην ταράτσα του εμπορικού. Εκεί είδαμε μια εξαιρετική τεράστια βεράντα με κόσμο που άνηκε στο καφέ-εστιατόριο 67 Grill&Lounge και πιο δίπλα δυο άλλα πολυτελή καφέ-εστιατόρια το Terrace d’arte και το Herbārijs. Ήταν όμως από τις φορές που ήμασταν αναποφάσιστοι και δεν ξέραμε τι θέλαμε. Το σίγουρο ήταν πως τα εστιατόρια αυτά ήταν εκλεκτά και το φαγητό εκεί θα ήταν ακριβό, γι’αυτό και είπαμε να ψάξουμε κάτι άλλο. Τη θέα πάντως την είδαμε!





Ο 7ος όροφος είχε άλλα τρία εστιατόρια τα οποία δεν είχαν καθόλου κόσμο και δεν μας τράβηξαν! Δεν τόλμησα όμως να πω στον Rose πως προτιμούσα να καθυστερήσουμε το γεύμα μας και να φάμε στην παλιά πόλη. Θα με σκότωνε γιατί είχε φτάσει στα όρια της πείνας του! Έτσι ο κλήρος έπεσε στο Čili Pica. Μια πιτσαρία με τεράστια γκάμα από πίτσες και άλλα πιάτα. Το μαγαζί δεν ήταν φτηνό αφού οι πίτσες είχαν 9 με 13 ευρώ. Βασικά τίποτα δεν είναι φτηνό στο εμπορικό Galleria Riga! Για δυο πίτσες, μια μπύρα και μια κόκα κόλα πληρώσαμε 24€. Πρέπει να ομολογήσω όμως πως οι πίτσες ήταν εξαιρετικές και ιταλικές!





Επιστρέψαμε στην παλιά πόλη μέσω της λεωφόρου Brīvības bulvāris






Η πανέμορφη πλατεία Līvu το σούρουπο…








Πλατεία Δημαρχείου, Rātslaukums


Στον ποταμό Νταουγκάβα, η ατμόσφαιρα στο σούρουπο ήταν εκπληκτική








Η πρώτη ημέρα στη εκπληκτική Ρίγα τελείωσε. Λίγο νωρίς αυτή τη φορά μιας και ήμασταν λίγο μετά τις 11 στο δωμάτιο μας αλλά ήμασταν υπερπλήρεις! Άλλωστε ήμασταν από τις 7 το πρωί στο πόδι! Θέλαμε να ξεκουραστούμε ώστε την επόμενη ημέρα να έχουμε γεμάτες μπαταρίες για ακόμα μια εξαντλητική γεμάτη μέρα! Ar labu nakti!

 
Last edited by a moderator:

paefstra

Member
Μηνύματα
13.027
Likes
41.014
Εκανες πολυ καλα που αφησες τη Λιθουανια εκτος. Η Λιθουανια εχει αρκετα να δεις σε παλεψιμες αποστασεις απο το Βιλνιους και το πακετακι "6 μερες-3 πρωτευουσες" την αδικει, καθως και τις αλλες δυο.
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Εκανες πολυ καλα που αφησες τη Λιθουανια εκτος. Η Λιθουανια εχει αρκετα να δεις σε παλεψιμες αποστασεις απο το Βιλνιους και το πσκετακι "6 μερες-3 πρωτευουσες" την αδικει, καθως και τις αλλες δυο.
Συμφωνώ απόλυτα. Αυτό το κλασικό 2-2-2 ποτέ δεν μου γέμισε το μάτι. Θέλω πολύ να ολοκληρώσω τη Βαλτική με τη Λιθουανία που απ' ότι κατάλαβα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.335
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Καλωσορίζω τη νέα 'δουλειά' του @giannismits :clap:
Μόλις βρω χρόνο βάζω κρασί και αράζω στο καναπέ να την απολαύσω! Μένω συντονισμένη! :D
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Καλωσορίζω τη νέα 'δουλειά' του @giannismits :clap:
Μόλις βρω χρόνο βάζω κρασί και αράζω στο καναπέ να την απολαύσω! Μένω συντονισμένη! :D
Η νέα δουλειά είχε μπόλικη δουλειά και θα είναι κάπως μεγαλούτσικη... Συνόδεψε το κρασί με βατόμουρα για να είσαι στο πνεύμα των Βαλτικών χωρών :p
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Ετοιμος για μια ακομα υπεροχη ιστορια απο giannismits δε προορισμους που εχουν μπει στο στο στοχαστρο μου!
Thanks. Να τις βάλεις άμεσα. Είναι εξαιρετικές και για όλες τις εποχές. Εγώ ήδη έχω στόχο να επισκεφτώ τη Ρίγα σε περίοδο Χριστουγέννων! Και θέλω άμεσα να επισκεφτώ και τη Λιθουανία.
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.519
Ταξίδι-Όνειρο
Road trip B. Αμερική
Νέα γλαφυρή ιστοριάρα από @giannismits ! Και σε προορισμούς-καημούς, θα μας καταστρέψεις πάλι! Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη μνεία στο θέμα των βίντεο John, με κολακεύεις. Μια χαρά είναι τα βίντεό σου!
Ξεκίνησες πολύ δυναμικά με την εισαγωγή, άντε γρήγορα γρήγορα τη συνέχεια να γνωρίσουμε τις κυρίες της Βαλτικής!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Νέα γλαφυρή ιστοριάρα από @giannismits ! Και σε προορισμούς-καημούς, θα μας καταστρέψεις πάλι! Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη μνεία στο θέμα των βίντεο John, με κολακεύεις. Μια χαρά είναι τα βίντεό σου!
Ξεκίνησες πολύ δυναμικά με την εισαγωγή, άντε γρήγορα γρήγορα τη συνέχεια να γνωρίσουμε τις κυρίες της Βαλτικής!
Thanks George! Εννοείται έπρεπε να σε αναφέρω γιατί είσαι κορυφή και θέλουμε την επιείκεια σου εμείς οι ερασιτέχνες :p

Δεν θα αργώ να ανεβάζω γιατί σχεδόν την έχω τελειώσει την ιστορία! Το μόνο που με δυσκολεύει είναι η επιλογή των φωτογραφιών!
 

dimaq

Member
Μηνύματα
630
Likes
1.908
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
giannismits σιγουρα θα ειναι ωραιες ολες τις εποχες αλλα νομιζω οτι ενα road trip καλοκαιρινο θα ειναι το καλυτερο.

Κι απο βιντεο αλλα κι απο φωτογραφιες σκιζεις, προχωρα ακαθεκτος!!!
 

Elena2508

Member
Μηνύματα
1.114
Likes
3.746
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
N. Υόρκη
Επιτέλους!! Ο Γιάννης πήγε Βαλτικές και θα μας δώσει τα φώτα του!
Φέτος, προσπάθησα να κλείσω οργανωμένη εκδρομή για Βαλτικές, αλλά δεν μπόρεσα να πείσω τον σύζυγο για την ομορφιά της περιοχής... Τελικά πήγε η αδερφή μου και γύρισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και υπέροχες φωτογραφίες!!
Νομίζω όμως ότι με την ιστορία σου θα τον πείσω να το κάνουμε μόνοι μας το ταξίδι και να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για τις εκδρομες από τις πρωτεύουσες.
Βέβαια, με το Ελσίνσι που επέλεξες, μου ανατρέπεις τον αρχικό σχεδιασμό και με προβληματίζεις για τον συνδυασμό πόλεων που θα ήταν πιο βολικό να κάνω.
Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που πιθανόν να επιλέξω τον προορισμό αυτό θα αποφασίσω...
Μέχρι τότε.... βάζω κρασί και απολαμβάνω την εκπληκτική σου αφήγηση...
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Επιτέλους!! Ο Γιάννης πήγε Βαλτικές και θα μας δώσει τα φώτα του!
Φέτος, προσπάθησα να κλείσω οργανωμένη εκδρομή για Βαλτικές, αλλά δεν μπόρεσα να πείσω τον σύζυγο για την ομορφιά της περιοχής... Τελικά πήγε η αδερφή μου και γύρισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και υπέροχες φωτογραφίες!!
Νομίζω όμως ότι με την ιστορία σου θα τον πείσω να το κάνουμε μόνοι μας το ταξίδι και να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για τις εκδρομες από τις πρωτεύουσες.
Βέβαια, με το Ελσίνσι που επέλεξες, μου ανατρέπεις τον αρχικό σχεδιασμό και με προβληματίζεις για τον συνδυασμό πόλεων που θα ήταν πιο βολικό να κάνω.
Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που πιθανόν να επιλέξω τον προορισμό αυτό θα αποφασίσω...
Μέχρι τότε.... βάζω κρασί και απολαμβάνω την εκπληκτική σου αφήγηση...
Ευχαριστώ ευχαριστώ!
Εννοείται να πάτε μόνοι σας και να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Είναι επίπεδες οι χώρες και πολύ εύκολες για οδήγηση. Οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες οπότε θα δείτε πολλά μέρη συνδυαστικά. Και υπάρχουν πολύ καλές επιλογές για εκδρομές και στις δυο χώρες. Αν διαθέσεις 10 μέρες και μάλιστα αν νοικιάσετε αυτοκίνητο, προτείνω να πάτε στις τρεις βαλτικές και να αφήσεις το Ελσίνκι έξω. Σίγουρα οι 2 ώρες από το Ταλίν με το πλοίο είναι ευκαιρία για να πεταχτείς στο Ελσίνκι και αξίζει για ημερήσια και όχι μόνο. Αλλά αν έχετε 7 ημερες το κάνεις περίπου όπως εγώ και αν αφήσεις Λιθουανία για άλλη φορά.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.414
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom