Εσθονία Λεττονία Φινλανδία Το τουρλού της βαλτικής! Το καλοκαίρι του βορρά!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?

Ταλίν: Καταρράκτες Jägala και η εναλλακτική Kalamaja!



Ξημέρωσε ηλιόλουστη μέρα στο Ταλίν. Μπορεί να έχει ψύχρα αλλά τουλάχιστον θα έχουμε τον ήλιο για σύμμαχο. Ξυπνήσαμε ξεκούραστοι και ορεξάτοι για τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού και ήπιαμε έναν καφέ στην κουζίνα του σπιτιού. Ήδη από τη 2η μέρα νοιώθαμε οικεία με το σπίτι και τη γειτονιά μας σαν κάτοικοι αυτής της πόλης και είχαμε εξοικειωθεί με τη στάση Lille και τα μέσα μεταφοράς που παίρναμε. Με το αστικό πολύ γρήγορα φτάσαμε στον κεντρικό σταθμό Balti jaam.

Το πρόγραμμα της ημέρας ξεκινούσε με μια εξόρμηση, έξω από το Ταλίν. Τους καταρράκτες Jägala, 27 χιλιόμετρα από το κέντρο. Από τη στιγμή που δεν είχαμε αυτοκίνητο, έπρεπε να μελετήσω προσεκτικά τα δρομολόγια των λεωφορείων τα οποία δεν είναι συχνά. Το επίσημο site https://transport.tallinn.ee/#/en είναι πάρα πολύ εύχρηστο και βοηθητικό με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και με χάρτες της κάθε διαδρομής. Το λεωφορείο που εξυπηρετεί για τους καταρράκτες Jägala (Jägala juga) είναι το 154 και η στάση ονομάζεται Koogi kauplus. Ο μοναδικός συνδυασμός διαδρομής με επιστροφή που μας εξυπηρετούσε ήταν το δρομολόγιο των 11:10 από τον σταθμό Balti jaam5 και επιστροφή στις 13:49. Θα είχαμε επομένως περίπου μιάμιση ώρα στη διάθεσή μας στους καταρράκτες. Το εισιτήριο μονής διαδρομής κόστισε 2,30€ που το πήραμε από τον οδηγό ο οποίος δέχεται μόνο μετρητά. Ευτυχώς είχαμε μαζί μας. Στις 11:55 μετά από 45 λεπτά διαδρομής, κατεβήκαμε στάση Koogi kauplus.



Από τη στάση του αστικού μέχρι τους καταρράκτες είναι 1 χιλιόμετρο, γύρω στα 15 λεπτά με τα πόδια. Ήταν μια καταπληκτική διαδρομή μέσα στη φύση και την ηρεμία. Δεν είδαμε άλλον άνθρωπο παρά μονάχα ελάχιστα αυτοκίνητα. Κατά μήκος του δρόμου βλέπαμε σπιταρόνες με τεράστιους περιποιημένους κήπους μέσα στο πράσινο και πραγματικά απολαύσαμε μια εξαιρετική διαδρομή που μας έδωσε τρομερή ενέργεια!









Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής


Στο σημείο υπήρχαν λίγα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ με λίγους επισκέπτες. Στο γρασίδι ακριβώς δίπλα από τους καταρράκτες κοιμόντουσαν με υπνόσακους τρεις κοπέλες και τις ζήλεψα μπορώ να πω! Ήμασταν σε ένα σχετικά άγνωστο φυσικό αξιοθέατο της Εσθονίας και ήμασταν ενθουσιασμένοι. Το πράσινο τοπίο και ο ήχος του καταρράκτη μας χαλάρωσαν κατευθείαν. Δεν θα πω ότι είναι ότι πιο συγκλονιστικό έχω δει, όμως για μένα άξιζε αυτή η εξόρμηση σ’αυτό το όμορφο μέρος και το προτείνω για μια εναλλακτική εκδρομή. Η φύση πάντα προσφέρει άλλες συγκινήσεις σε έναν ταξιδιώτη.

Ο χρόνος που μείναμε ήταν αρκετός να απολαύσουμε τον καταρράκτη από κάθε γωνιά, να περπατήσουμε στην όχθη του ποταμού μέσα στην κοιλάδα και να την αράξουμε απολαμβάνοντας το γαλήνιο τοπίο. Μπορεί να μην τον πετύχαμε στα φόρτε του μιας και την άνοιξη έχει μεγαλύτερη ροή νερού και το καλοκαίρι τη μικρότερη, όμως και πάλι ο καταρράκτης ύψους 8 μέτρων δεν μας άφησε αδιάφορους. Ιδού!

Ησυχία μη ξυπνήσουν τα κορίτσια…


Την άνοιξη το μήκος του καταρράκτη φτάνει μέχρι εκεί που κάθονται δυο άτομα αριστερά, στο χείλος του γκρεμού


Κατεβήκαμε την ξύλινη σκάλα που οδηγεί στην κοιλάδα, για να δούμε τον καταρράκτη από κάτω...






Στην κοιλάδα του ποταμού...


Κάποιοι από τους επισκέπτες περπατούσαν πάνω στον καταρράκτη και περνούσαν στην απέναντι πλευρά κι είπαμε να το τολμήσουμε κι εμείς. Βγάλαμε τα παπούτσια μας και το κάναμε. Στην αρχή μου φάνηκε παγωμένο το νερό αλλά όσο περπατούσα το ένιωθα ζεστό. Οι πέτρες ήταν ολισθηρές και πρόσεχα πολύ μη πέσω και βραχούν οι φωτογραφικές μηχανές. Ήταν πανεύκολο το πέρασμα αφού πετύχαμε τον καταρράκτη με πολλή μικρή ροή και τα νερά ήταν ρηχά. Η αίσθηση στο δροσερό νερό ήταν αναζωογονητική. Όταν περάσαμε απέναντι, καθίσαμε στην άκρη του γκρεμού και απολαύσαμε από άλλη οπτική τον καταρράκτη. Ήταν από τις πολύ όμορφες στιγμές όλου του ταξιδιού.









Η ώρα πέρασε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τη στάση.
Το λεωφορείο πέρασε στις 13:49 ακριβώς στην ώρα του…




Φτάσαμε στον σταθμό Balti jaam στις 14:31, και ουσιαστικά ξεκινούσε η δεύτερη μέρα μας στο Ταλίν. Αυτή τη φορά θα γνωρίζαμε γειτονιές που άφησαν βιομηχανική κληρονομιά στην πόλη και που έχουν μια μποέμ γοητεία. Τις συνοικίες Καλαμάγια (Kalamaja) και Τελσκίβι (Telliskivi), δίπλα στην παλιά πόλη και τον σιδηροδρομικό σταθμό. Πριν συνεχίσουμε μπήκαμε στην κεντρική αγορά Balti Jaama Turg για να φάμε πρωτίστως αλλά και για να δούμε την εξαιρετική αγορά του Ταλίν. Η αγορά είναι ένα πρόσφατα αναπαλαιωμένο συγκρότημα και είναι η πιο σύγχρονη αγορά σε όλη την Εσθονία. Η αγορά καλύπτει τεράστια γκάμα προϊόντων με πολλούς πάγκους και καταστήματα και φυσικά πολλά καφέ και street food.











Ήταν η ιδανική στάση για μεσημεριανό γεύμα. Φάγαμε spring rolls και γλυκόξινο κοτόπουλο και ανασυντάξαμε τις δυνάμεις μας γιατί μας περίμενε πολύ περπάτημα! Βγήκαμε από την πίσω πλευρά της αγοράς και κάναμε μια μικρή περιήγηση στην δημιουργική πόλη Telliskivi. Μια πρώην παρακμιακή περιοχή με παλιά εργοστάσια και σιδηροδρομικά κτίρια που από το 2008 και μέσα σε 10 χρόνια έχει γίνει ένα πολυσύχναστο κέντρο δημιουργικών επιχειρήσεων. Η γειτονιά του Telliskivi, είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες και γκράφιτι άρα ήμουν στο στοιχείο μου!

Η δημιουργική πόλη φιλοξενεί 250 εταιρείες, σχεδόν 30 Design και vintage καταστήματα, δεκάδες εστιατόρια, μοντέρνα καφέ και hip bar. Υπάρχουν επίσης γκαλερί τέχνης, θέατρα, το διεθνώς φημισμένο φωτογραφικό Μουσείο Fotografiska Tallin, πολλοί εκθεσιακοί χώροι που φιλοξενούν τακτικά συναυλίες, πάρτι, εκθέσεις και άλλες παραστάσεις. Η δημιουργική πόλη Τελσκίβι φιλοξενεί επίσης πολλές τακτικές υπαίθριες και κοινοτικές εκδηλώσεις, όπως η υπαίθρια αγορά Telliskivi κάθε Σάββατο, το φεστιβάλ streed foof τον Ιούνιο και το φεστιβάλ της αγοράς Telliskivi τον Αύγουστο. Η φήμη της συνοικίας αντικατοπτρίζεται ακόμη και στα στατιστικά στοιχεία της Uber: είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός Uber σε ολόκληρη την Εσθονία!

Δυστυχώς κινηθήκαμε σε ένα κομμάτι της μόνο, όμως αν και είχα προσδοκίες από τη γειτονιά αυτή, δεν την είδα όσο ζωηρή την περίμενα. Δεν είχε κόσμο και τα μαγαζιά έμοιαζαν κλειστά. Ήταν όμως μεσημέρι. Είμαι σίγουρος πως καθώς βραδιάζει και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή και κατακλύζεται από ντόπιους. Μακάρι να είχαμε το χρόνο να τη γνωρίσουμε καλύτερα, οπότε αρκεστήκαμε σε μια μικρή βόλτα ανάμεσα στα βιομηχανικά κτίρια και στα γκράφιτι .

Η πίσω πλευρά της αγοράς Balti Jaama






Η αγορά DEPOO








Café Peatus… αυθεντικά βαγόνια της γραμμής Μόσχας-Ταλίν που έχουν μετατραπεί σε καφέ μπαρ!






Αν και το Telliskivi είναι μια ζωντανή κοινότητα εκείνη την ώρα μεσημεριάτικα επικρατούσε νέκρα. Η εναλλακτική μας βόλτα συνεχίστηκε αυτή τη φορά στο κύριο μέρος της περιοχής που ονομάζεται Καλαμάγια (Kalamaja), την μποέμ περιοχή του Ταλίν με τα ξύλινα χρωματιστά σπίτια. Η ιστορία της Kalamaja που σημαίνει Ψαροχώρι στα εσθονικά, ξεκινά από το 14ο αιώνα όταν ήταν το κεντρικό αλιευτικό λιμάνι της πόλης και κατοικούσαν στην περιοχή ψαράδες και ιχθυέμποροι. Όλα άλλαξαν το 1870, όταν το Ταλίν συνδέθηκε με την Αγία Πετρούπολη με τρένο. Ξαφνικά μεγάλα εργοστάσια άρχισαν να φυτρώνουν σε αυτό το μέρος της πόλης, φέρνοντας μαζί τους μια εισροή χιλιάδων νέων εργαζομένων. Τα ξύλινα σπίτια που χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν τους εργάτες των εργοστασίων μαζί με τα διάφορα βιομηχανικά κτήρια αποτελούν πλέον μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Καλαμάγια και είναι αυτά που δίνουν στη γειτονιά αυτή τη μοναδική γοητεία της.

Στην καρδιά της Καλαμάγια υπάρχουν περίπου 500 πολύχρωμα ξύλινα σπίτια τα οποία ήταν τα σπίτια των εργατών εργοστασίων της περιοχής που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα και της αρχής του 20ου αιώνα, κυρίως τις δεκαετίας του 1920 και 1930. Η άνοδος της Καλαμάγια ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν Εσθονοί μαθητές, νεοσύστατες εταιρείες, σχεδιαστές και μουσικοί ανακάλυψαν την υπέροχη αυτή γειτονιά ακριβώς δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Παρ’όλη τη δημοφιλία της, τα ενθουσιώδη σχόλια που διάβασα για τη ζωντάνια της περιοχής, τα κρυφά καφέ, τις κοινόχρηστες αυλές και τις εξαιρετικά δημοφιλείς εκδηλώσεις του δρόμου, εμείς είδαμε μια έρημη περιοχή χωρίς παλμό και με ελάχιστους ανθρώπους στους δρόμους. Ένας Γιάννης να φωτογραφίζει κάθε ξύλινο σπίτι που έβλεπε και ένας Rose να μουρμουρίζει ότι δεν βρίσκει νόημα να περπατάμε και απλά να βλέπουμε σπίτια και πως θέλει να δει κόσμο. Μα δεν χόρτασε τόσο κόσμο που είδε στην παλιά πόλη? Είχα σημειώσει τους δρόμους ενδιαφέροντος αν και όπου και να περπατήσεις τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια κυριαρχούν σε όλους τους δρόμους. Για να ξέρετε κι εσείς αν βρεθείτε ποτέ εκεί, οι πιο γνωστοί δρόμοι είναι οι Valgevase, Kalju, Kungla, Vana-Kalamaja και Niine. Αξιοθέατο στη συνοικία είναι η νεο-γοτθική εκκλησία Kalju Baptist στην οδό Kalju 1, και το πάρκο Kalamaja. Ακολουθούν εικόνες της περιοχής στους δρόμους που ανέφερα πιο πάνω. Ελπίζω να μη βαρεθείτε όσο βαρέθηκε ο Rose!

Στην οδό Kopli απέναντι από την κεντρική αγορά.


Στα ενδότερα της Καλαμάγια…






















Μετά από αρκετό περπάτημα και μπόλικα ξύλινα σπίτια που χόρτασε το μάτι μας, φτάσαμε στο πάρκο Kalamaja. Το μέρος αυτό ήταν ένα πρώην νεκροταφείο που μετατράπηκε σε πάρκο τη δεκαετία του 1960.






Η συνέχεια θα είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα ξύλινα σπίτια της Kalamaja!

 
Last edited by a moderator:

paefstra

Member
Μηνύματα
13.013
Likes
40.972
Εκανες πολυ καλα που αφησες τη Λιθουανια εκτος. Η Λιθουανια εχει αρκετα να δεις σε παλεψιμες αποστασεις απο το Βιλνιους και το πακετακι "6 μερες-3 πρωτευουσες" την αδικει, καθως και τις αλλες δυο.
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Εκανες πολυ καλα που αφησες τη Λιθουανια εκτος. Η Λιθουανια εχει αρκετα να δεις σε παλεψιμες αποστασεις απο το Βιλνιους και το πσκετακι "6 μερες-3 πρωτευουσες" την αδικει, καθως και τις αλλες δυο.
Συμφωνώ απόλυτα. Αυτό το κλασικό 2-2-2 ποτέ δεν μου γέμισε το μάτι. Θέλω πολύ να ολοκληρώσω τη Βαλτική με τη Λιθουανία που απ' ότι κατάλαβα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.332
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Καλωσορίζω τη νέα 'δουλειά' του @giannismits :clap:
Μόλις βρω χρόνο βάζω κρασί και αράζω στο καναπέ να την απολαύσω! Μένω συντονισμένη! :D
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Καλωσορίζω τη νέα 'δουλειά' του @giannismits :clap:
Μόλις βρω χρόνο βάζω κρασί και αράζω στο καναπέ να την απολαύσω! Μένω συντονισμένη! :D
Η νέα δουλειά είχε μπόλικη δουλειά και θα είναι κάπως μεγαλούτσικη... Συνόδεψε το κρασί με βατόμουρα για να είσαι στο πνεύμα των Βαλτικών χωρών :p
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Ετοιμος για μια ακομα υπεροχη ιστορια απο giannismits δε προορισμους που εχουν μπει στο στο στοχαστρο μου!
Thanks. Να τις βάλεις άμεσα. Είναι εξαιρετικές και για όλες τις εποχές. Εγώ ήδη έχω στόχο να επισκεφτώ τη Ρίγα σε περίοδο Χριστουγέννων! Και θέλω άμεσα να επισκεφτώ και τη Λιθουανία.
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.519
Ταξίδι-Όνειρο
Road trip B. Αμερική
Νέα γλαφυρή ιστοριάρα από @giannismits ! Και σε προορισμούς-καημούς, θα μας καταστρέψεις πάλι! Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη μνεία στο θέμα των βίντεο John, με κολακεύεις. Μια χαρά είναι τα βίντεό σου!
Ξεκίνησες πολύ δυναμικά με την εισαγωγή, άντε γρήγορα γρήγορα τη συνέχεια να γνωρίσουμε τις κυρίες της Βαλτικής!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Νέα γλαφυρή ιστοριάρα από @giannismits ! Και σε προορισμούς-καημούς, θα μας καταστρέψεις πάλι! Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη μνεία στο θέμα των βίντεο John, με κολακεύεις. Μια χαρά είναι τα βίντεό σου!
Ξεκίνησες πολύ δυναμικά με την εισαγωγή, άντε γρήγορα γρήγορα τη συνέχεια να γνωρίσουμε τις κυρίες της Βαλτικής!
Thanks George! Εννοείται έπρεπε να σε αναφέρω γιατί είσαι κορυφή και θέλουμε την επιείκεια σου εμείς οι ερασιτέχνες :p

Δεν θα αργώ να ανεβάζω γιατί σχεδόν την έχω τελειώσει την ιστορία! Το μόνο που με δυσκολεύει είναι η επιλογή των φωτογραφιών!
 

dimaq

Member
Μηνύματα
630
Likes
1.908
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
giannismits σιγουρα θα ειναι ωραιες ολες τις εποχες αλλα νομιζω οτι ενα road trip καλοκαιρινο θα ειναι το καλυτερο.

Κι απο βιντεο αλλα κι απο φωτογραφιες σκιζεις, προχωρα ακαθεκτος!!!
 

Elena2508

Member
Μηνύματα
1.113
Likes
3.741
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
N. Υόρκη
Επιτέλους!! Ο Γιάννης πήγε Βαλτικές και θα μας δώσει τα φώτα του!
Φέτος, προσπάθησα να κλείσω οργανωμένη εκδρομή για Βαλτικές, αλλά δεν μπόρεσα να πείσω τον σύζυγο για την ομορφιά της περιοχής... Τελικά πήγε η αδερφή μου και γύρισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και υπέροχες φωτογραφίες!!
Νομίζω όμως ότι με την ιστορία σου θα τον πείσω να το κάνουμε μόνοι μας το ταξίδι και να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για τις εκδρομες από τις πρωτεύουσες.
Βέβαια, με το Ελσίνσι που επέλεξες, μου ανατρέπεις τον αρχικό σχεδιασμό και με προβληματίζεις για τον συνδυασμό πόλεων που θα ήταν πιο βολικό να κάνω.
Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που πιθανόν να επιλέξω τον προορισμό αυτό θα αποφασίσω...
Μέχρι τότε.... βάζω κρασί και απολαμβάνω την εκπληκτική σου αφήγηση...
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Επιτέλους!! Ο Γιάννης πήγε Βαλτικές και θα μας δώσει τα φώτα του!
Φέτος, προσπάθησα να κλείσω οργανωμένη εκδρομή για Βαλτικές, αλλά δεν μπόρεσα να πείσω τον σύζυγο για την ομορφιά της περιοχής... Τελικά πήγε η αδερφή μου και γύρισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και υπέροχες φωτογραφίες!!
Νομίζω όμως ότι με την ιστορία σου θα τον πείσω να το κάνουμε μόνοι μας το ταξίδι και να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για τις εκδρομες από τις πρωτεύουσες.
Βέβαια, με το Ελσίνσι που επέλεξες, μου ανατρέπεις τον αρχικό σχεδιασμό και με προβληματίζεις για τον συνδυασμό πόλεων που θα ήταν πιο βολικό να κάνω.
Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που πιθανόν να επιλέξω τον προορισμό αυτό θα αποφασίσω...
Μέχρι τότε.... βάζω κρασί και απολαμβάνω την εκπληκτική σου αφήγηση...
Ευχαριστώ ευχαριστώ!
Εννοείται να πάτε μόνοι σας και να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Είναι επίπεδες οι χώρες και πολύ εύκολες για οδήγηση. Οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες οπότε θα δείτε πολλά μέρη συνδυαστικά. Και υπάρχουν πολύ καλές επιλογές για εκδρομές και στις δυο χώρες. Αν διαθέσεις 10 μέρες και μάλιστα αν νοικιάσετε αυτοκίνητο, προτείνω να πάτε στις τρεις βαλτικές και να αφήσεις το Ελσίνκι έξω. Σίγουρα οι 2 ώρες από το Ταλίν με το πλοίο είναι ευκαιρία για να πεταχτείς στο Ελσίνκι και αξίζει για ημερήσια και όχι μόνο. Αλλά αν έχετε 7 ημερες το κάνεις περίπου όπως εγώ και αν αφήσεις Λιθουανία για άλλη φορά.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.222
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom