Klair
Member
- Μηνύματα
- 2.363
- Likes
- 28.564
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
2-1-2019
Κυνηγώντας το Φως!
Ο λόγος που ήρθαμε στο Άμστερνταμ, για αυτό το μίνι τουρ, δεν ήταν άλλος από το Amsterdam Light Festival. Κάθε χρόνο το κέντρο της πόλης "φωτίζεται" από δεκάδες καινοτόμες και υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις "ελαφριάς τέχνης" από διεθνείς καλλιτέχνες. Aπό το 2012 το φεστιβάλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 200 έργα τέχνης και κάθε χρόνο εξελίσσεται σε ένα από τα κύρια φεστιβάλ της Ευρώπης.
Τα έργα μπορούν να θαυμάζονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους: από βάρκα, με τα πόδια ή με ποδήλατο. O μεγαλύτερος όγκος των έργων "τρέχει" κατά μήκος του καναλιού Herengracht, αλλά υπάρχουν έργα διασκορπισμένα και σε διάφορα άλλα σημεία ολόκληρης της πόλης.
Eμείς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από τη γέφυρα της οδού Reguliersgracht, με τα πόδια φυσικά, συναντώντας το έργο SPIDER ON THE BRIDGE.
Συνεχίσαμε να "Κυνηγάμε το Φως", κατά μήκος του καναλιού Herengracht, ώσπου φτάσαμε στο πιο εντυπωσιακό έργο LIGHT A WISH.
Για το Άμστερνταμ Light Festival έχω κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα με φωτογραφίες όλων των έργων που συναντήσαμε στη διαδρομή μας, καθώς και πολύ αναλυτικές περιγραφές όλων των εκθεμάτων. Για να μην επαναλαμβάνομαι, λοιπόν, όποιος επιθυμεί μπορεί να διαβάσει σε πλήρη ανάλυση όλο το event εδώ:
https://www.travelstories.gr/community/threads/Κυνηγώντας-το-Φως-Αφιέρωμα-στο-amsterdam-light-festival-mini-φωτο-ιστορία.60667/
Η πολυσύχναστη Red Light District δεν απείχε και πολύ από το σημείο που βρισκόμασταν τελειώνοντας τη βόλτα μας, κατά την οποία είδαμε πολλά από τα έργα "ελαφριάς τέχνης" του Light Festival. Η περιοχή De Wallen είναι η γνωστή περιοχή κόκκινων φαναριών στο Άμστερνταμ και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Τώρα, γιατί μια τέτοια περιοχή είναι τουριστικό αξιοθέατο είναι μια μεγάλη συζήτηση. Γράφοντας αυτές τις αράδες της ιστορίας μου "έπεσα" στο ακόλουθο άρθρο:
Τέλος οι “περατζάδες” στα Κόκκινα Φανάρια του Άμστερνταμ.
Παρελθόν θα αποτελέσουν σε λίγο καιρό, όπως όλα δείχνουν, οι διαβόητες βόλτες στα «Κόκκινα Φανάρια του Άμστερνταμ», γνωστή και ως «Red Light District» μετά από απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως δημοσιεύει το CNN, οι Αρχές της πόλης φαίνεται πως αποφάσισαν να δώσουν τέλος στο καθεστώς της «περατζάδας» από τον διάσημο «δρόμο της αμαρτίας», όπου οι ιερόδουλες παρουσιάζονται σαν εκθέματα βιτρίνας στους επίδοξους πελάτες, εκφράζοντας πλέον ανοικτά την έντονη ανησυχία τους αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας τους και τονίζοντας πως πρόκειται για ανθρώπους και όχι για τουριστικές ατραξιόν.
Συνέχεια: Τέλος οι «περατζάδες» στα Κόκκινα Φανάρια του Άμστερνταμ | in.gr
Πάντω, φτάνοντας εκεί γινόταν το αδιαχώρητο. Ούτε σε διαδήλωση να βρισκόμασταν.
Παρόλο που μπροστά στα μάτια των χιλιάδων περαστικών ξεδιπλώνονταν εικόνες με σχεδόν γυμνά κορίτσια να λικνίζονται νωχελικά, προσκαλώντας με ένα και μόνο βλέμμα υποψήφιους πελάτες, η περιοχή μόνο επικίνδυνο μέρος δε θύμιζε. Το De Wallen είναι γεμάτο από ξενοδοχεία, coffee shops, οίκους ανοχής, sex shops, μουσείο με θέμα το σεξ, ακόμη και live sex shop, χωρίς όμως να αποπνέει παρακμή και να σου δίνει την αίσθηση του υποκόσμου και της παρανομίας που συναντά κανείς σε άλλες τέτοιου χαρακτήρα περιοχές.
Όταν αυτή η συνοικία, κάποτε, αποτελούσε λιμάνι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα κόκκινα φανάρια και εδώ άρχισαν να συνωστίζονται πελάτες κάθε εθνικότητας. Κατά την περίοδο του Ναπολέοντα, οι Γάλλοι στρατιώτες ήταν οι κύριοι πελάτες στο De Wallen.
Στις αρχές του 20ου αιώνα διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις "έτρεξαν" εκστρατείες προσπαθώντας να σταματήσουν την πορνεία. Οι αρχές έχουν περιορίσει το φαινόμενο κλείνοντας πολλούς οίκους ανοχής. Οι βιτρίνες με τα κορίτσια δεν περιορίζονται μόνο κατά μήκος του καναλιού, αλλά και σε πολλά κάθετα στενά δρομάκια όπου εκεί επικρατούσε και ο μεγαλύτερος συνωστισμός. Πάντως, ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που είδαμε πελάτες να εισέρχονται στα μικροσκοπικά δωματιάκια και να κλείνουν πίσω τους οι κουρτίνες.
Ο κύριος όγκος του κόσμου έκανε τη βόλτα του χαζεύοντας τις βιτρίνες από περιέργεια. Οφείλω, πάντως, να ομολογήσω ότι τα κορίτσια-στην πλειοψηφία τους-ήταν όμορφα, με ωραία σώματα και πλατιά χαμόγελα. Πολλές έπαιζαν με τα κινητά τους, αλλά υπήρχαν και οι πιο "δραστήριες" που έκαναν παιχνίδι με τους υποψήφιους πελάτες, στέλνοντας φιλιά ή χαιρετώντας, κουνώντας χαριτωμένα τα δάχτυλα των χεριών τους, ανεξαρτήτως αν τα μάτια που τις παρατηρούσαν ήταν αντρικά ή γυναικεία.
Η πορνεία στις Κάτω Χώρες νομιμοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο τον Οκτώβριο του 2000. Ωστόσο, το Άμστερνταμ έχει από καιρό μια ανεκτική στάση απέναντι στην πορνεία σε συνδυασμό με σαφείς κανονισμούς που ισχύουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Αν και η πορνεία είναι νόμιμη στο Άμστερνταμ εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική παρανόηση για αυτό. Ο στόχος της PIC (Prostitutie Informatie Centrum) είναι να αποσαφηνίσει ορισμένες από αυτές τις παρανοήσεις παρέχοντας στους επισκέπτες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πορνεία. Το PIC ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1994 από την πρώην ιερόδουλη Mariska Majoor.
Συνέχεια: Prostitution Information Center - Wikipedia
Στο De Wallen βρίσκεται, όμως, και το αρχαιότερο κτίριο του Άμστερνταμ. Είναι η Oude Kerk, η παλαιότερη ενοριακή εκκλησία, που ιδρύθηκε γύρω στο 1213. Μετά την αναμόρφωση του 1578 έγινε Καλβινιστική εκκλησία. Ο Rembrandt ήταν συχνός επισκέπτης της και τα παιδιά του βαφτίστηκαν εδώ. Είναι το μοναδικό κτίριο στο Άμστερνταμ που παραμένει στην αρχική του κατάσταση από τότε που ο Rembrandt περπατούσε στο εσωτερικό του.
Aφού περιπλανηθήκαμε αρκετή ώρα στα σοκάκια της κόκκινης περιοχής βγήκαμε στην Πλατεία Nieuwmarkt με το Waag. H Πλατεία θεωρείται τμήμα της Chinatown του Άμστερνταμ. Είδαμε πολλές καφετέριες απέναντι από το Waag. Tο Waag ήταν αρχικά μια Πύλη στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε κτίριο ζύγισης. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Πλατεία χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως σημείο συλλογής για τους Εβραίους που είχαν επιλεγεί για να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ήταν, πλέον, περασμένα μεσάνυχτα. Η κούραση είχε αρχίσει να μας καταβάλει. Ήμασταν από πολύ νωρίς το πρωί στο πόδι και μόνο κατά τη διάρκεια του δίωρου ταξιδιού μας, από την Αμβέρσα στο Άμστερνταμ, είχαμε την πολυτέλεια της ξεκούρασης μέσα στο τρένο. Τα σώματά μας φώναζαν για ξεκούραση, αλλά οι καρδιές μας αρνούνταν να αφήσουν τα κανάλια με τις βάρκες, τις γέφυρες, τα αμέτρητα ποδήλατα και τα πανέμορφα σπίτια δίπλα στο νερό.
Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής προς το κατάλυμα συνεχίζοντας να κάνουμε μικρές παρακάμψεις, πότε ανεβαίνοντας σε κάποια γέφυρα, πότε τρυπώνοντας σε κάποιο στενό σοκάκι, πότε χαζεύοντας κάποιο πλεούμενο να χάνεται στο βάθος των καναλιών, πότε φέρνοντας γύρω-γύρω κάποια εκκλησία
μέχρι που φτάσαμε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, δίπλα στην αποβάθρα. Το ferry ήταν εκεί και περίμενε. Έχοντας αυτήν την εικόνα στα μάτια μας
καληνυχτίσαμε το Άμστερνταμ και δώσαμε ραντεβού μαζί του την επόμενη μέρα. Θα ήταν η τελευταία μέρα αυτού του όμορφου ταξιδιού.
Last edited: