travelbreak
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Από το Σαράγεβο στο Μόσταρ.
Μετά το Σεράγεβο πήραμε το αμάξι και φύγαμε με κατεύθυνση το Μόσταρ. Πάλι η διαδρομή ήταν υπέροχη και κάναμε συχνές στάσεις για να φωτογραφίζουμε τις λίμνες μέσα στα φαράγγια, τα χωριά δίπλα σε αυτές, αλλά και γέφυρες. Ονόματα δεν θυμάμαι, αλλά ούτε και έχουν μεγάλη σημασία. Η ουσία είναι ότι είδαμε υπέροχα μέρη. Και το επιπλέον της σημερινής ημέρας ήταν κάποια πολύ ιδιαίτερα βουνά με λευκά βράχια και αραιή βλάστηση. Δε μπορούσαμε να αντισταθούμε στην ομορφιά του τοπίου. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να παρκάρεις, αλλά όλο και κάτι γινόταν.

Μια καλή στάση κάναμε στην πόλη Konjic για να δούμε το ποτάμι Νερέτβα με την υπέροχη γέφυρα Stara Ćuprija Konjic.

Επειδή οι στάσεις ήταν πολλές τελικά στο Μόσταρ καταφέραμε και φτάσαμε λίγο πριν τις 3. Σχετικά εύκολα βρήκαμε το μέρος που είχαμε κλείσει. Ήταν ένα διαμέρισμα που βρισκόταν στην αυλή ενός σπιτιού κάποιων μουσουλμάνων. Το κόστος ήταν πολύ χαμηλό, στα 21€, αλλά όλα ήταν μια χαρά. Προλάβαμε φυσικά πριν βραδιάσει να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στο Μόσταρ. Μέναμε πολύ κοντά στο κέντρο και ελάχιστα λεπτά με τα πόδια από την παλιά ξακουστή γέφυρα Stari Most, την οποία αποθεώσαμε φωτογραφικά.

Τα στενά της πόλης άδεια λόγω κρύου:

Φυσικά το πρώτο αξιοθέατο που επισκεφτήκαμε ήταν η Stari Most, η Παλιά Γέφυρα, από την οποία πήρε το όνομά της και η πόλη και από κάτω περνά ο ποταμός Νερέτβα. Βέβαια τώρα δεν είναι παλιά αφού καταστράφηκε το Νοέμβριο του 1993 και την κατασκεύασαν εκ νέου το 2004. Λόγω εποχής δεν είδαμε να γίνονται καταδύσεις από τη γέφυρα στο ποτάμι. Κοντά στη γέφυρα διάβασα ότι βρίσκεται και μια πέτρα με το όνομα και την επιγραφή: Don’t Forget, αναφέρεται φυσικά στους νεκρούς του πολέμου το 1993. Ρωτήσαμε μερικούς νέους και ένας από αυτούς ήξερε που ήταν, αλλά έκανε λάθος πλευρά στη γέφυρα. Ευτυχώς την είδαμε ψάχνοντας, αφού εγώ ήξερα από ποια πλευρά ήταν αλλά δε φαίνεται και εύκολα. Εννοείται πως επισκεφτήκαμε και μερικά τζαμιά. Από εκεί που περπατούσαμε βλέπαμε ψηλά τα φώτα μιας επιβλητικής εκκλησίας, την οποία επισκεφτήκαμε μέσα στη νύχτα. Ήταν η Pravoslavna crkva Svete Trojice, Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Από εκεί είχαμε καλή θέα αλλά παγώσαμε. Επίσης περάσαμε την Lucki Most, γέφυρα για να δεις από μακριά την παλιά γέφυρα.

Πολλά κτίρια ήταν σημαδεμένα από οβίδες και σφαίρες του πολέμου του 1992 και 1993, ανάμεσα στους Βόσνιους και τους Σέρβους στην αρχή, αλλά κυρίως τους Κροάτες μετέπειτα. Σε όλη την πόλη είναι πολλά τα νεκροταφεία, αν και οι νεκροί ήταν μόλις 2000 σε αυτό τον πόλεμο μόνο στο Μόσταρ.
Τα σημάδια του πολέμου στις επόμενες φωτογραφίες:

Στον επόμενο χάρτη φαίνονται τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στο Μόσταρ:

Κουρασμένοι όταν έπεσε το σκοτάδι επιστρέψαμε στο δωμάτιο. Φυσικά μετά την ξεκούραση κάναμε άλλη μια βόλτα στο Μόσταρ, αλλά έκανε πολύ κρύο και φυσούσε δυνατός αέρας. Έτσι γυρίσαμε πίσω στο δωμάτιο να ξεκουραστούμε μετά από μια ακόμα κουραστική ημέρα. Η πόλη είχε ερημιά. Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους και στα μαγαζιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν κλειστά.

Στον επόμενο χάρτη φαίνεται η διαδρομή της ημέρας. Όμως εμείς αντί για δυο ώρες κάναμε τουλάχιστον τέσσερις λόγω των στάσεων.

Όλα τα δωμάτια σε τούτο το ταξίδι όπως και στα περισσότερα μου ταξίδια τα κλείνω με το Booking.com. Όταν φεύγω από το κατάλυμα, η εταιρεία μου ζητάει να κάνω κριτική για τα ξενοδοχεία που έμεινα. Συνήθως το κάνω και γράφω και μερικά λόγια. Όμως η βαθμολογία που βάζουμε πάντα πρέπει να έχει σχέση και με την τιμή που πληρώσαμε για το μέρος που μας φιλοξένησε. Για παράδειγμα εάν σε ένα κατάλυμα που δεν με ικανοποίησε πλήρως αλλά ήταν ανεκτό έχω πληρώσει 100€ τη βραδιά, θα βάλω κακή βαθμολογία. Αν όμως έχω πληρώσει, όπως ας πούμε στο Μόσταρ μόνο 20€, τότε μπορεί να του βάλω και άριστα. Έτσι λοιπόν θα πρέπει όταν διαβάζουμε κριτικές ή κοιτάμε μόνο τη βαθμολογία ενός καταλύματος να βλέπουμε και σε ποια τιμή ήταν. Θέλω να πω ότι στο Μόσταρ έβαλα καλό βαθμό γιατί πλήρωσα μόνο 21€, ενώ στο Σαράγεβο έβαλα μικρότερο βαθμό γιατί πλήρωσα 35€. Να παίρνουμε υπόψη μας και σε ποια χώρα ή πόλη αναφερόμαστε. Υπάρχουν πόλεις πολύ ακριβές οπότε θα είμαστε πιο επιεικείς στη βαθμολογία μας.
Στις χώρες που κάναμε αυτό το ταξίδι είναι αλήθεια ότι είδαμε ελάχιστα τμήματα του συνόλου της κάθε χώρας. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε τετραγωνικά χιλιόμετρα, εμείς επειδή αφιερώσαμε μονάχα 2 ή το πολύ 3 μέρες, δεν μπορούσαμε να έχουμε κάποια πολύ καλή άποψη γι’ αυτές. Όμως αν σκεφθούμε ότι πριν από 40 χρόνια όλες αυτές ήταν μια χώρα, η Γιουγκοσλαβία, τότε 12 μέρες θα ήταν αρκετές για να πούμε ότι είδαμε ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Τη στιγμή μάλιστα που μετακινούμαστε τόσο πολύ από μέρος σε μέρος. Έτσι το κομμάτι που είδαμε στη Βοσνία ήταν πολύ όμορφο. Επίσης ορισμένα κομμάτια της Σερβίας ήταν όμορφα, αλλά έχει και τεράστιες πεδινές εκτάσεις που δεν μας άρεσαν. Τα Σκόπια επίσης έχουν ενδιαφέρον, κυρίως η περιοχή της Οχρίδας που είναι πολύ όμορφη. Επίσης να αναφέρω ότι τα φαράγγια που είδαμε ήταν καταπληκτικά με τις μικρές τεχνητές τους λίμνες. Συνήθως εμένα οι τεχνητές λίμνες δεν μου αρέσουν, αλλά εκεί δεν ήταν τεράστιες και έχεις την αίσθηση ότι είναι ένα μεγάλο ποτάμι που κυλά αργά και αυτό μου άρεσε.
Στη Βοσνία δεν αγόρασα κάρτα sim, επειδή θα μέναμε μόνο 2 βράδια. Για να πω την αλήθεια το Maps.me δεν είναι τόσο καλό στο θέμα των ονομάτων των χωριών, των δρόμων και των καταλυμάτων. Αλλά κουτσά στραβά τα βγάζαμε πέρα. Με αυτά που είχα πάθει και στη Β. Μακεδονία αλλά και στη Σερβία, απογοητεύτηκα και δεν αγόρασα άλλη κάρτα.
Μετά το Μόσταρ σειρά είχε το Ντουμπρόβνικ που είχαμε κλείσει δωμάτιο. Αρχικά, όπως είπα, δεν είχαμε σκοπό να μείνουμε σε αυτή την πόλη, αλλά θα βλέπαμε αν μπορούσαμε να την επισκεφθούμε σε ένα ημερήσιο μικρό τουρ. Τελικά όμως αφού ήμασταν κοντά, όντας στο Μόσταρ, και βρήκα δωμάτιο στα 40€ κοντά στο κέντρο της πόλης με θέση πάρκινγ, αποφασίσαμε να πάμε για μια μέρα. Μετά θα συνεχίζαμε για το Μαυροβούνιο.
Το πρωί στο Μόσταρ δεν είχε πολλά σύννεφα όμως έκανε τσουχτερό κρύο και ταυτόχρονα φυσούσε δυνατός αέρας. Εμείς θέλαμε να κάνουμε μια τελευταία βόλτα στη διάσημη πόλη και για αυτό περπατήσαμε μια ωρίτσα σε κάποια στενά και δρόμους, που έτσι κι αλλιώς είχαμε περάσει το προηγούμενο απόγευμα. Δεν χορταίναμε να βλέπουμε την ομορφιά της πόλης.