Δανία Σουηδία Φινλανδία Ευφορία στη Σκανδιναβία ή Σκανδιναβικό τουρλού! (Sto-Cop-Hel)

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?

Κοπεγχάγη: Μάθημα αρχιτεκτονικής!

Σήμερα θα γραφτεί το φινάλε ενός μεγάλου, επιτυχημένου και πολυποίκιλου ταξιδιού! Είναι η τελευταία ημέρα στην Κοπεγχάγη, η τελευταία ημέρα του σκανδιναβικού τουρλού. Και αυτή τη μέρα ο φωτεινός ήλιος έλουσε την πόλη με φως και μας χάρισε μοναδικές βόλτες και πρωτόγνωρες εικόνες. Η Κοπεγχάγη βάλθηκε να μας εντυπωσιάσει και τα κατάφερε και το συνέχισε και τη δεύτερη μέρα κυρίως για τα σύγχρονα επιτεύγματα της. Μάθημα αρχιτεκτονικής! Εδώ μιλάμε για μελέτη όχι αστεία. Η γνώση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν γι' αυτό και σας θέλω έτοιμους. Όποιος είναι λάτρης του μεσαίωνα, της αναγέννησης, των αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων των περασμένων αιώνων, όποιος αντιπαθεί το καινούργιο και την εξέλιξη στον 21ου αιώνα μάλλον δεν θα τον ενδιαφέρει να παρακολουθήσει αυτό το μάθημα!

Το απλό πρωινό και οι χυμοί μας έδωσαν ενέργεια και χωρίς να χάσουμε χρόνο άρχισε η μέρα μας δυναμικά. Αγοράσαμε ένα ημερήσιο εισιτήριο για το κέντρο και πήγαμε στη στάση Tietgensgade μπροστά από τον σταθμό τρένων περιμένοντας το λεωφορείο 30. Θέλαμε να σιγουρευτούμε και ρωτήσαμε μια κοπέλα αν περιμένουμε στη σωστή στάση και που να κατέβουμε. Μας είπε κάτι άλλο αλλά την είδα λίγο προβληματισμένη. Εκεί εμφανίστηκε μια άλλη ευγενέστατη και λαλίστατη γυναίκα που άκουσε την απορία μας και πρόθυμη μας είπε ότι περιμένουμε σωστά, πως και η ίδια θα ανέβει στο 30 οπότε να μη προβληματιζόμαστε γιατί θα μας πει που να κατέβουμε. Πως μου αρέσει όταν κάτοικοι είναι τόσο εξυπηρετικοί. Μετά από μερικές στάσεις μας υπέδειξε την στάση Fisketorvet, Dybbolsbro, μας ευχήθηκε να περάσουμε ωραία, την αποχαιρετήσαμε και την ευχαριστήσαμε θερμά.

Η περιοχή αυτή είναι γεμάτη με εμπορικά κέντρα, φυσικές πισίνες στον λιμένα για ψυχαγωγία και σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα. Είναι η αξιοποίηση και η εξέλιξη που σας έλεγα. Αλλά εδώ ήρθαμε να δούμε ένα φίδι! Το φίδι των ποδηλάτων το Cykelslangen, τον καινούργιο ποδηλατοδρόμο - γέφυρα μήκους 200 μέτρων που θα ζήλευαν όλες οι πόλεις. Ολοκληρώθηκε το 2014 και έχει πάρει πολλά βραβεία στην κατηγορία ''Αυτοκινητόδρομοι & Γέφυρες''.



Η φιδωτή γέφυρα κατά μήκος της προκυμαίας προσφέρει άλλη εμπειρία, διασκέδαση αλλά και βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας για τους ποδηλάτες και συνδέει την εθνική οδό με τη γέφυρα Bryggebroen και την περιοχή της ψαραγοράς. Είναι μια κομψή αντίθεση ανάμεσα στα συγκεντρωμένα ογκώδη κτίρια της περιοχής που περνά πάνω από το νερό και προσφέρει συναρπαστική θέα στους ποδηλάτες. Η επιφάνεια κύλισης έχει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα, και με τον ενσωματωμένο φωτισμό, δημιουργεί μια ξεκάθαρη οπτική πορεία για τους ποδηλάτεςη και αποτελεί ένα λαμπρό οπτικό στοιχείο μέσα στη νύχτα!





Και μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ίντερνετ




Και ένα βίντεο
http://bcove.me/o21fblny

Η γέφυρα Bryggebroen πεζών και ποδηλάτων ολοκληρώθηκε το 2006. Το κτίριο στο βάθος είναι το Gemini Residence ένα κτίριο κατοικιών στην προκυμαία στην περιοχή Islands Brygge κατασκευής 2005.



Πάντως με τέτοιες υποδομές δικαίως η Κοπεγχάγη ψηφίστηκε ως η καλύτερη ποδηλατική πόλη στον κόσμο για το 2015. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις μια καινοτομία, μια προοπτική, μια ανάπλαση μια άλλη φιλοσοφία του αστικού τοπίου. Εδώ πρωταγωνιστής είναι το νερό και πίσω από αυτό κρύβεται μια ολόκληρη στρατηγική σχεδίαση. Μια σύγχρονη Βενετία ή Άμστερνταμ με κανάλια και κτίρια τοποθετημένα στην προκυμαία όπου όλα έχουν θέα στο νερό τα λεγόμενα Waterfront κτίρια.


Με φόντο σκουρόχρωμα κτίρια γραφείων, τα μάτια μας κόλλησαν σε ένα μεγάλο σύμπλεγμα κατοικιών σε λευκό χρώμα με τεράστιες μπαλκονόπορτες και παράθυρα στην άκρη του νερού στην περιοχή Havneholmen . Δεν τα μέτρησα βέβαια αλλά επειδή το έψαξα πρόκειται για 236 οικιστικές μονάδες δίνοντας σε κάθε κατοικία τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φωτός την ημέρα και θέα στο νερό. Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα καλύπτουν πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα, και περιλαμβάνουν μέχρι τέσσερα μπαλκόνια με μια υπέροχη θέα πάνω από το λιμάνι. Εμπνευσμένα από τη Βενετία, οι αρχιτέκτονες έχουν φέρει το νερό ανάμεσα στα κτίρια μέσω δύο στενών καναλιών που αντανακλούν φως στα κομψά διαμερίσματα. Κατασκευάστηκαν το 2008 και έχουν πάρει αρκετά βραβεία!



Αυτό είναι μια υποδειγματική αρχιτεκτονική κατοικιών που σε κάνει να καταλάβεις γιατί η Δανία έχει πάρει μία από τις υψηλότερες θέσεις ευτυχίας στον κόσμο! Δεν σας τα αναλύω για να πάτε να αγοράσετε κανένα διαμερισματάκι αλλά γιατί αυτή η πόλη έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και η αρχιτεκτονική της για όσους αγαπούν το design και το σύγχρονο ατενίζοντας το μέλλον, είναι από μόνη της ένας λόγος επίσκεψης στην Κοπεγχάγη!

Δεν φαντάζεστε πόσα sites βρήκα με αφιερώματα στα δανέζικα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα αλλά και πόσες ιστοσελίδες από Δανία με αρχιτεκτονικό περιεχόμενο. Είναι απίστευτα και σπουδαία αυτά που έχουν γίνει και θα γίνουν. Νομίζω πως η Κοπεγχάγη είναι η πόλη του μέλλοντος και η ιδανική για τους λάτρεις της τέχνης και των εμπνευσμένων σχεδιασμένων κτιρίων.

Αφού διασχίσαμε τη γέφυρα Bryggebroen, μπήκαμε σε ένα μεγάλο κτήμα που είναι το πάρκο Amagerfælled. Μια καταπράσινη έκταση για έναν ευχάριστο πρωινό περίπατο που είχε και φάρμα με γλυκούτσικα άλογα τα οποία χαιδέψαμε.





Λίγο μετά βγήκαμε εδώ!


Όχι στην τύχη αφού εξ αρχής στόχος ήταν η περιοχή Orestad ώστε να δούμε από κοντά και άλλα σύγχρονα δημιουργήματα! Φτάσαμε στο σημείο που περνάει η υπέργεια γραμμή του μετρό και για να προσανατολιστούμε σωστά ρωτήσαμε έναν εργάτη που περνούσε τυχαία και σε άπταιστα αγγλικά μας υπέδειξε προς τα πού είναι το Tietgenkollegiet που ψάχναμε.


Και φτάσαμε σε ένα από τα πιο πρωτότυπα, περίεργα και διάσημα κτίρια της Κοπεγχάγης το Tietgenkollegiet. Τι είναι? Είναι ότι θα ήθελε ή ονειρεύεται ένας φοιτητής. Φοιτητικές εστίες!



Ένα κυκλικό κτίριο που ήταν σχεδίαση Δανών αρχιτεκτόνων αλλά εμπνευσμένο από κινέζικη αρχιτεκτονική και εγκαινιάστηκε το 2006. 360 δωμάτια, 7 όροφοι, 12 μπλοκ. Κάθε μπλοκ έχει κοινόχρηστη κουζίνα και σαλόνι, και κάθε δωμάτιο έχει καθιστικό και είναι επιπλωμένο και διακοσμημένο. Ήθελα να το εξερευνήσω για να μη πω πως ήθελα να ανέβω σε ένα διαμέρισμα να το δω πως είναι! Αρκέστηκα στο να μπούμε στην εσωτερική αυλή.





Χάρηκα που η είσοδος ήταν ανοιχτή και ελεύθερη και μας δόθηκε η δυνατότητα να το παρατηρήσουμε καλύτερα. Το συγκρότημα είναι τέλεια σχεδιασμένο και εξαιρετικά προσεγμένο. Η ιδέα επικεντρώνεται στο πώς η διαμονή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών. Η αυλή, γύρω από την οποία είναι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, ενισχύει την ιδέα της κοινότητας. Και αυτό το κτίριο έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία αρχιτεκτονικής.


Μετά κάναμε μια βόλτα στην γύρω περιοχή. Είχε πολύ ηρεμία και είδαμε ελάχιστους ανθρώπους. Όλα τα συγκροτήματα στην περιοχή είναι εντυπωσιακά με κύριο χαρακτηριστικό το γυαλί, τα γεφύρια και τα μικρά κανάλια.



DR Byen. Στεγάζει το Μέγαρο Μουσικής και την Εθνική Ραδιοφωνία


Ανεβήκαμε στον υπέργειο σταθμό DR Byen της γραμμής 1 του μετρό


Δύο στάσεις μετά κατεβήκαμε στον σταθμό Bella Center. Μια ήσυχη περιοχή με σημαντική όμως ανοικοδόμηση. Πάρκα, ποδηλατόδρομοι, κανάλια, γήπεδα και μερικά από τα πιο ιδιαίτερα και πρωτότυπα σχεδιασμένα κτίρια.

Φτάνοντας στον σταθμό Bella Center


Bjerget (Το βουνό. Κατοικίες)! φωτορεαλιστική τοιχογραφία της κορυφής των Ιμαλαΐων!


Orestads Boulevard


Και φτάσαμε στα VM Houses. Ολοκληρώθηκε το 2005 και ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα κατοικιών, το οποίο ανεγέρθηκε στη νέα περιοχή του Orestad με τα χαρακτηρίιστικά τριγωνικά μπαλκόνια στο νότιο τοίχο της πολυκατοικίας V. Με την πρώτη ματιά σίγουρα τα λες και περίεργα και άκομψα εξωτερικά τουλάχιστον γιατί οι VM κατοικίες προσφέρουν πάνω από 80 διαφορετικούς τύπους διαμερισμάτων προσαρμοσμένα και ευέλικτα στις ιδιαίτερες ανάγκες της σύγχρονης ζωής.




Η περιοχή γύρω



Δίπλα από τις VM κατοικίες είναι ένα βουνό. Όχι κλασικό βουνό αλλά ακόμα ένα ιδιόμορφο συγκρότημα με διαμερίσματα που κατασκευάστηκε το 2008. Το ισόγειο είναι ένα τεράστιο γκαράζ και η κεκλιμένη στέγη του καλύπτεται με κλιμακωτά και σε διαφορετικά επίπεδα διαμερίσματα όπου στις οροφές τους έχουν έναν μικρό κήπο. Συγκεκριμένα 80 ρετιρέ έχει το συγκρότημα που οι προσόψεις τους είναι επενδυμένες με ξύλο. Άλλο ένα δημιούργημα που έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία.





Δεν έχουν τελειωμό τα αρχιτεκτονικά θαύματα της Κοπεγχάγης και θες τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη σ’ αυτό το αντικείμενο για να ανακαλύψεις και τα υπόλοιπα. Και δεν είναι μόνο τα ίδια τα κτίρια αλλά και ο περιβάλλον χώρος που εντυπωσιάζει. Πόσο προσεγμένος, με τεχνητά κανάλια, με γρασίδι, με χώρους αναψυχής και όλα αυτά πεντακάθαρα. Για να μην αναφέρω τις πρωτοποριακές μεθόδους κατασκευής, τους οικολογικούς τρόπους συντήρησης και την λειτουργική τους καινοτομία! Θα σας κουφάνω και δεν το θέλω! Αλλά είναι απίστευτη αυτή η χώρα πως αξιοποιεί ότι δίνει η φύση σε συνδυασμό με το τι μπορεί να σκεφτεί και να δημιουργήσει το ανθρώπινο μυαλό!

Δύο στάσεις μετά με το μετρό στο τέρμα της γραμμής 1 στον σταθμό Vestamager είναι το 8TALLET ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που δυστυχώς δεν το επισκεφτήκαμε λόγω έλλειψης χρόνου όπως και τα παρακάτω.



Το εθνικό Aquarium, Den Bla Planet είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή αλλά λίγο μακριά από το κέντρο κοντά στο αεροδρόμιο. Εξυπηρετεί το μετρό 2 σταθμός Kastrup.



Το UN City στην περιοχή Nordhavn στο λιμάνι.


Το απίστευτο ψυχαγωγικό κέντρο Valby Water Culture Centre αρκετά μακριά από το κέντρο.


Φυσικά και το κέντρο έχει πολλά κυρίως δίπλα στα κανάλια και θα τα βλέπαμε από κοντά όπως τη Βασιλική Βιβλιοθήκη γνωστή ως Μαύρο Διαμάντι, το κτίριο της Βασιλικής Όπερας και πολλά πολλά άλλα.Εγώ κάποιες ιδέες έριξα για όποιον ενδιαφέρεται για το αντικείμενο γιατί το έψαξα πολύ και κατάφερα να δω έστω κάποια από αυτά.

Ήθελα να τα δω όλα αλλά θα ήταν κρίμα να αφήσω έξω τα σημαντικά που είχαν μείνει στο ιστορικό κέντρο ή να αφήσω έξω την παρακμή της Κριστιάνια! Ποτέ!

 
Last edited:

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.727
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Ευτυχώς που δεν κρατάς τις υποσχέσεις σου κι έτσι και το ταξίδι έγινε πλούσιο σε προορισμούς και εμείς θα απολαύσουμε μια ακόμα ιστορία δια χειρός giannismits!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.710
Likes
11.219
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Καινούρια ιστορία by giannismits και τρελαίνομαι! :p
Περιμένω τη συνέχεια!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ευχαριστώ my friends:)
Όσο χρονοβόρα και βαρετή είναι η συγγραφή μια ιστορίας άλλο τόσο με ενθουσιάζει.Στο χρονοδιάγραμμα δεν ξέρω πως θα τα πάω αυτή τη φορά. Διότι ως γνωστόν μου αρέσει η ταχύτητα και να μη παρατάω τις ιστορίες. χμ για να δούμε:cool:.

Καινούρια ιστορία by giannismits και τρελαίνομαι! :p
Περιμένω τη συνέχεια!
:DΔεν ήμουν τόσο ορεξάτος για ιστορία σαν τις άλλες φορές αλλά τέτοιο ωραίο ταξίδι ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας ;) Τώρα πως θα μου βγεί και πόσο συχνά θα ανεβαίνουν τα κεφάλαια θα δείξει.
 
Last edited by a moderator:

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Το ξεκίνημα είναι σούπερ!!!! Μήπως είσαι έτοιμος για συγγραφή βιβλίου;;
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Μπραβο βρε Γιαννη ...πως ξεπεταχτηκε αυτο το ταξιδι στη Σκανδιναβια...ουτε χαμπαρι δεν το πηρα.
Επειδη καποια στιγμη η Στοκχολμη δεν θα μου ξεφυγει(για τις αλλες πρωτευουσες δεν παιρνω και ορκο )..περιμενω να γραψεις ενα μοναδικο ,χρηστικο οδηγο...οπως μονο εσυ ξερεις να κανεις καλα .(Αυτη τη στιγμη αντιγραφω τους αριθμους λεωφορειων απο την ιστορια του Βελιγραδιου)
κατι πηρε το ματι μου και για μια Πορτογαλια...δεν γραφεις και επομενο οδηγο...μολις τελειωσεις αυτον?:D
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Το ξεκίνημα είναι σούπερ!!!! Μήπως είσαι έτοιμος για συγγραφή βιβλίου;;
Mα τι καλή που είσαι. Αλλά όχι δεν νομίζω...λες?:D
Μπραβο βρε Γιαννη ...πως ξεπεταχτηκε αυτο το ταξιδι στη Σκανδιναβια...ουτε χαμπαρι δεν το πηρα.
Επειδη καποια στιγμη η Στοκχολμη δεν θα μου ξεφυγει(για τις αλλες πρωτευουσες δεν παιρνω και ορκο )..περιμενω να γραψεις ενα μοναδικο ,χρηστικο οδηγο...οπως μονο εσυ ξερεις να κανεις καλα .(Αυτη τη στιγμη αντιγραφω τους αριθμους λεωφορειων απο την ιστορια του Βελιγραδιου)
κατι πηρε το ματι μου και για μια Πορτογαλια...δεν γραφεις και επομενο οδηγο...μολις τελειωσεις αυτον?:D
Κλεοπάτρα μου..μα δεν ντρέπεσαι? Δεν κοκκινίζεις? Ρωτάς αν θα γράψω για Πορτογαλία?Μετεξεταστέα:D
http://www.travelstories.gr/community/threads/senhora-do-mar-Η-κυρά-της-θάλασσας-portugal.50725/

Χαίρομαι που οι ιστορίες μου σου είναι χρήσιμες και τις χρησιμοποιείς σαν οδηγούς. Άλλωστε κάτι τέτοιο θέλω κι εγώ:)Κάτι θα κάνω και με την Στοκχόλμη;)
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.721
Likes
14.816
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
εγώ πάλι θα σου πρότεινα Γιάννη να διαβάσεις το νήμα για το που θα πάμε το 2016 και να προγραμματίσεις τα ταξίδια σου πριν από εμάς για να μας κάνεις τους οδηγούς για το πως να κινηθούμε και τι να δούμε.:haha::haha:
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Επειδή εγώ είχα κάνει το ταξίδι αυτό καλοκαίρι, περίμενα πως και πως την δική σου περιγραφή για να δούμε πως είναι το φθινόπωρο η Σκανδιναβία.
Μπράβο βρε Γιάννη! Από την εισαγωγή και μόνο μας προετοιμάζεις για μιά άλλη συναρπαστική ιστορία by giannismits! Έχεις ανεβάσει ψηλά τον πήχυ!:clap:
 
Last edited:

Maria Mavr

Member
Μηνύματα
87
Likes
50
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καλή αρχή στη νέα ιστορία-οδηγό και αναμένουμε τη συνέχεια όποτε μπορείς. Πάω τώρα να διαβάσω την αντίστοιχη της Ρώμης. Και στο Βερολίνο όταν πήγα διάβασα την ιστορία σου και με βοήθησε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.779
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom