Δανία Σουηδία Φινλανδία Ευφορία στη Σκανδιναβία ή Σκανδιναβικό τουρλού! (Sto-Cop-Hel)

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?

Στοκχόλμη: Το Globen, η Eurovision και το νεκροταφείο!

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα στάδιο με τη Eurovision?Ε προφανώς και μπορεί να έχει. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα στάδιο με ένα νεκροταφείο? Καμία. Ή μάλλον έχουν το ότι είναι κοντά και μπορούν να συνδυαστούν σαν μια εναλλακτική βόλτα λίγο μακριά από το κέντρο της Στοκχόλμης!

Κι ενώ ήμασταν λοιπόν στην κεντρική πλατεία του Sodermalm την Medborgarplatsen είπαμε να αλλάξουμε λίγο παραστάσεις και να απομακρυνθούμε λιγάκι, αλλά όχι και πολύ μακριά μόνο 3 χλμ. Έτσι από τον σταθμό μετρό Medborgarplatsen πήραμε την γραμμή 19 και κατεβήκαμε στον σταθμό του Globen. Είμαστε στην περιοχή Johanneshov και είπαμε να κάνουμε ένα πέρασμα κι από δω για να δούμε το στάδιο Globe Arena.

Από τον σταθμό μετρό Globen


Γέφυρα Globen



Από τη γέφυρα Globen… στο βάθος ένα καινούριο στάδιο του 2012 η Tele2 Arena


Το Stockholm Globe City είναι μια περιοχή με σύγχρονα κτίρια με γραφεία, με εμπορικά κέντρα, με γήπεδα αλλά εμείς είπαμε ήρθαμε για ένα συγκεκριμένο στάδιο το Ericsson Globe Arena. Τι το αξιοπερίεργο έχει αυτό το στάδιο? Είναι σχεδιασμένο σαν μπάλα ή υδρόγειος σφαίρα και είναι το μεγαλύτερο ημισφαιρικό κτίριο στον κόσμο! Το στάδιο εγκαινιάστηκε το 1989 και έχει ζήσει μεγάλες δόξες. Έχουν γίνει και αγώνες χόκεϊ επί πάγου, χάντμπολ και μπάσκετ αλλά κυρίως χρησιμοποιείται για μουσικές παραστάσεις και από τη σκηνή του έχουν περάσει οι μεγαλύτεροι μουσικοί αστέρες παγκοσμίως. Μέχρι και οι Δαλάι Λάμα και Νέλσον Μαντέλα έχουν εμφανιστεί στο Globe αλλά αυτοί είναι άλλου είδους αστέρες! Εξωτερικά του σταδίου υπάρχει κεκλιμένος ανελκυστήρας, δύο σφαιρικές γόνδολες που μεταφέρουν τους επιβάτες στο επάνω μέρος της αρένας για ανεμπόδιστη θέα της ευρύτερης περιοχής της Στοκχόλμης. Το κόστος είναι 150 ωραιότατες κορώνες!





Το Globe Arena τον Μάιο του 2016 θα φιλοξενήσει τον αγαπημένο διαγωνισμό τραγουδιού των σουηδών που δεν είναι άλλος από τη Eurovision. Αν υπάρχει μια χώρα που στηρίζει, λατρεύει και πωρώνεται για τη Eurovision δεν είναι άλλη από τη Σουηδία. Η χώρα έτσι κι αλλιώς καυχιέται για την ποπ μουσική βιομηχανία της, τους ΑΒΒΑ, το εθνικό της φεστιβάλ το Melodifestivalen αλλά και για τις 6 νίκες της στη Eurovision. Μπορεί για όλους να είναι απλά μια χαλαρή βραδιά, ή κάτι ασήμαντο ή ένα πανηγύρι αλλά όχι για τους σουηδούς που ναι μεν είναι κάτι ψυχαγωγικό αλλά το θεωρούν όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται υπόθεση εθνικής σημασίας! Εδώ που τα λέμε οι υπεύθυνοι το ψάχνουν πολύ γι’ αυτό και είναι πολύ μπροστά στην live προσέγγιση των τραγουδιών. Και να μη ξεχνάμε πως και το συγκρότημα θρύλος οι ΑΒΒΑ που αποτελούν μεγάλο μουσικό κεφάλαιο της Σουηδίας, επίσης αναδείχτηκαν από τη Eurovision. Φαντάζομαι λοιπόν πως τον Μάιο οι σουηδοί θα πάθουν ντελίριο ενθουσιασμού που ο διαγωνισμός φιλοξενείται και πάλι στη χώρα τους. Δεν θα το αναλύσω άλλο. Ένα ευχάριστο μουσικό διάλλειμα!


Και το υπέρτατο!



Σας έφτιαξα πάλι, αλλά από τα ανάλαφρα θα σας πάω στα βαριά! Ας αλλάξουμε παραστάσεις και πάμε στο Skogskyrkogarden. Αφού κάναμε τη γρήγορη βόλτα μας τριγύρω και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας ώρα να αποχωρήσουμε. Πόση ώρα πια να καμαρώνουμε το Globe! Λίγο ακόμα καθώς απομακρυνόμαστε…




Ρωτήσαμε δύο φορές πως θα βρούμε τον σταθμό μετρό Skarmarbrink. Έναν κύριο έξω από το Globe και έναν περαστικό λίγο πιο κάτω. Πόσο ευγενικοί άνθρωποι αλήθεια και απίστευτα εξυπηρετικοί. Όμως και τι απίστευτα αγγλικά που ξέρουν οι άτιμοι, και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες χωρίς υπερβολή. Το you speak English που ρωτούσαμε κάθε φορά πριν ζητήσουμε κάποια πληροφορία σε κάποιον περαστικό, ήταν μάλλον περιττό αφού όλοι απαντούσαν ένα φυσικότατο of course με ένα ύφος όλο απορία λες και τους ρωτούσαμε αν γνωρίζουν σουηδικά!

Μιλώντας μαζί τους ένοιωθα τουλάχιστον κάπως έτσι! Ακόμα ένα ευχάριστο διάλλειμα!

Κλείνει η παρένθεση και το ευχάριστο διάλλειμα και συνεχίζω.

Αφού βρήκαμε τον μικρό υπέργειο σταθμό του μετρό Skarmarbrink κατεβήκαμε 3 στάσεις μετά στον σταθμό Skogskyrkogarden. Η γραμμή που εξυπηρετεί τον σταθμό Skogskyrkogarden είναι η πράσινη γραμμή 18 που σημαίνει πως και από το κέντρο μπορείς εύκολα να μεταβείς σ’ αυτή την περιοχή. Είναι μόλις 14 λεπτά από το σταθμό του μετρό Τ-Centralen. Υπάρχει και το δημόσιο λεωφορείο 183 το οποίο σταματάει κάθε 30 λεπτά έξω από το σταθμό του μετρό Skogskyrkogarden και κάνει αρκετές στάσεις μέσα στο νεκροταφείο. Μετά λοιπόν την επίσκεψή μου στο φημισμένο νεκροταφείο του Παρισιού Pere Lachaise είχα πάρει το κολάι! Ώρα για άλλο ένα κοιμητήριο φίρμα το Skogskyrkogarden, το οποίο δεν είναι απλά άλλο ένα νεκροταφείο αλλά είναι και στη λίστα της Unesco ως μέρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παρακαλώ!

Τι να πω γι’ αυτό το μέρος! Μήπως άραγε ο παράδεισος είναι κάπως έτσι? Μήπως είναι συμβολικό? Μήπως ακόμα και οι εκλιπόντες νοιώθουν πιο ήρεμοι αφήνοντας εδώ τους ανθρώπους τους? Δεν ξέρω. Το μέρος είναι απίστευτα γαλήνιο. Θα μου πεις νεκροταφείο είναι τι ήθελες να έχει δράση? Αν και όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι, το Woodland νεκροταφείο (Skogskyrkogarden ) δεν είναι μόνο ένας τόπος ανάπαυσης για τους νεκρούς, είναι επίσης ένας τόπος γεμάτος ζωή! Μπαίνοντας στον χώρο σαφώς και δεν καταλαβαίνεις πως βρίσκεσαι σε κοιμητήριο. Ίσως μόνο ο γιγαντιαίος σταυρός εικαστική παρέμβαση να το μαρτυρά. Περισσότερο μοιάζει με πάρκο, με προαύλιο 5στερου ξενοδοχείου, με σκηνικό φωτογράφισης γάμων αλλά σίγουρα όχι για είσοδο νεκροταφείου.



Η θέα από την κύρια είσοδο...''Βιβλικό τοπίο'' με το κρεματόριο προς τα αριστερά και το λόφο του διαλογισμού προς τα δεξιά!



Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη, η είσοδος χωρίζεται σε δύο μονοπάτια όπου οδηγούν σε μια μεγάλη λίμνη και ένα δεντρόφυτο λόφο διαλογισμού, και το άλλο στον τεράστιο γρανιτένιο σταυρό και την αφηρημένη στοά του κρεματόριου και στα παρεκκλήσια.




Σύμφωνα με την Unesco, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν το φυσικό τοπίο και δημιούργησαν ένα εξαιρετικό περιβάλλον ήρεμης ομορφιάς που είχε μια βαθιά επιρροή στον σχεδιασμό νεκροταφείων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το νεκροταφείο της Στοκχόλμης δημιουργήθηκε μεταξύ 1917 και 1920 και ο σχεδιασμός του συνδυάζει βλάστηση και αρχιτεκτονικά στοιχεία, αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες του μέρους για να δημιουργηθεί ένα τοπίο που είναι τέλεια προσαρμοσμένο με τη λειτουργία του.

Η είσοδος φυσικά είναι δωρεάν αλλά υπάρχει και οργανωμένη ξενάγηση γιατί λόγω του μεγάλου αριθμού κηδειών τα πέντε παρεκκλήσια είναι σε συχνή χρήση και ως εκ τούτου κλειστά για το κοινό. Οπότε για ξενάγηση στο εσωτερικό τους μόνο οργανωμένα με κόστος 100 sek αλλά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης υπάρχει και ένα Κέντρο Επισκεπτών που περιέχει μια μόνιμη έκθεση η οποία αφηγείται την ιστορία προέλευσης του Skogskyrkogarden, μια έκθεση για την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, τουριστικές πληροφορίες, ένα κατάστημα με είδη δώρων και ένα καφέ με ελεύθερη είσοδο που λειτουργεί Άνοιξη και καλοκαίρι. Φυσικά το νεκροταφείο δεν κλείνει ποτέ δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να το επισκεφτούν όλο το χρόνο.

Η ημέρα των Αγίων Πάντων είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για το νεκροταφείο και τη χάσαμε δυστυχώς για ελάχιστε μέρες. Διήρκησε από 30 Οκτώβριου έως 1 Νοέμβριου 2015 και λέω δυστυχώς γιατί όλα τα παρεκκλήσια τις συγκεκριμένες μέρες είναι ανοιχτά για το κοινό μέχρι το βράδυ και σε κάποια απ’ αυτά ακούγεται και κατανυκτική μουσική, και χιλιάδες κάτοικοι έρχονται στο Skogskyrkogarden για να τιμήσουν τους αγαπημένους τους που έφυγαν και κοσμούν τους τάφους με κεριά και φαναράκια. Οπότε σαν πέσει η νύχτα όλο το δάσος φωτίζεται δημιουργώντας μια απίστευτα όμορφη όσο και τρομαχτική ατμόσφαιρα!

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Skogskyrkogarden
http://www.skogskyrkogarden.stockholm.se/

Χάρτες




Το δυνατό φως του μεσημεριού έκαναν το μέρος ακόμα πιο ονειρικό και παραδεισένιο! Κυκλοφορούσε ελάχιστος κόσμος ενώ στο κρεματόριο είδαμε μαζεμένους ανθρώπους και προφανώς ήταν από κηδεία. Περπατήσαμε γύρω από τη λίμνη και πήγαμε μέχρι τον λόφο του διαλογισμού. Γαλήνη. Τίποτε άλλο!


Η στοά του κρεματόριου


προς το λόφο διαλογισμού



Άποψη από το λόφο διαλογισμού


Πιο πέρα από τα μονοπάτια του εξαιρετικού περιβάλλοντα χώρου εκτείνεται ένα πυκνό κατάφυτο δάσος με πανύψηλα πεύκα. Εκεί είναι ο τόπος ανάπαυσης. Τάφοι λιτοί χωρίς γλυπτά και αγάλματα χωρίς διακοσμήσεις και υπερβολές. Μόνο ταφόπλακες με τα στοιχεία του νεκρού μπηγμένες στο χώμα.



Ήταν απίστευτη η αίσθηση να κάνεις περίπατο σε ένα όμορφο δάσος ανάμεσα σε χιλιάδες τάφους. Το θέαμα δεν ήταν απόκοσμο ούτε στενάχωρο. Οι ηλιαχτίδες με δυσκολία έμπαιναν από τα πυκνά δέντρα και φώτιζαν τους τάφους δημιουργώντας μια απίστευτη εικόνα που ούτε οι φωτογραφίες μπόρεσαν να το αποτυπώσουν. Η έκταση του κοιμητηρίου είναι τεράστια και μπορεί να είχε έναν εκτυφλωτικό ήλιο είχε όμως και ψυχρό αέρα που δυσκόλευε την περιήγηση μας γι’ αυτό και γυρίσαμε ένα μέρος του.






Το νεκροταφείο μπορεί να μη φιλοξενεί πολλούς διάσημους ενοίκους όπως άλλα, όμως για όλους τους λόγους που ανέφερα είναι δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Στοκχόλμης και όσοι έρχονται αναζητούν τουλάχιστον τον τάφο της Γκρέτα Γκάρμπο. Της μεγάλης Σουηδο-Αμερικανίδας σταρ που το 1990 πέθανε, αποτεφρώθηκε και οι στάχτες της ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο Skogskykogarden στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Στοκχόλμη. Έγώ πάντως δεν μπόρεσα να εντοπίσω τον τάφο της. Μετά το Pere Lachaise του Παρισιού άλλη μια αποτυχία! Αλλά σίγουρα το ζητούμενο δεν είναι οι διάσημοι τάφοι. Αλλά το μοναδικό αυτό μυστηριακό μέρος!



Παρεκκλήσι του νεκροταφείου







Φεύγοντας προς την έξοδο και περνώντας ξανά από το προαύλιο πανέμορφο χώρο δεν μπορούσα να μην απαθανατίσω ξανά και ξανά αυτό το μέρος, με τον ήλιο στην κάθοδο του δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη λάμψη στο βιβλικό τοπίο!







Μην το χάσετε!

 
Last edited:

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.727
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Ευτυχώς που δεν κρατάς τις υποσχέσεις σου κι έτσι και το ταξίδι έγινε πλούσιο σε προορισμούς και εμείς θα απολαύσουμε μια ακόμα ιστορία δια χειρός giannismits!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.710
Likes
11.219
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Καινούρια ιστορία by giannismits και τρελαίνομαι! :p
Περιμένω τη συνέχεια!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ευχαριστώ my friends:)
Όσο χρονοβόρα και βαρετή είναι η συγγραφή μια ιστορίας άλλο τόσο με ενθουσιάζει.Στο χρονοδιάγραμμα δεν ξέρω πως θα τα πάω αυτή τη φορά. Διότι ως γνωστόν μου αρέσει η ταχύτητα και να μη παρατάω τις ιστορίες. χμ για να δούμε:cool:.

Καινούρια ιστορία by giannismits και τρελαίνομαι! :p
Περιμένω τη συνέχεια!
:DΔεν ήμουν τόσο ορεξάτος για ιστορία σαν τις άλλες φορές αλλά τέτοιο ωραίο ταξίδι ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας ;) Τώρα πως θα μου βγεί και πόσο συχνά θα ανεβαίνουν τα κεφάλαια θα δείξει.
 
Last edited by a moderator:

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Το ξεκίνημα είναι σούπερ!!!! Μήπως είσαι έτοιμος για συγγραφή βιβλίου;;
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Μπραβο βρε Γιαννη ...πως ξεπεταχτηκε αυτο το ταξιδι στη Σκανδιναβια...ουτε χαμπαρι δεν το πηρα.
Επειδη καποια στιγμη η Στοκχολμη δεν θα μου ξεφυγει(για τις αλλες πρωτευουσες δεν παιρνω και ορκο )..περιμενω να γραψεις ενα μοναδικο ,χρηστικο οδηγο...οπως μονο εσυ ξερεις να κανεις καλα .(Αυτη τη στιγμη αντιγραφω τους αριθμους λεωφορειων απο την ιστορια του Βελιγραδιου)
κατι πηρε το ματι μου και για μια Πορτογαλια...δεν γραφεις και επομενο οδηγο...μολις τελειωσεις αυτον?:D
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Το ξεκίνημα είναι σούπερ!!!! Μήπως είσαι έτοιμος για συγγραφή βιβλίου;;
Mα τι καλή που είσαι. Αλλά όχι δεν νομίζω...λες?:D
Μπραβο βρε Γιαννη ...πως ξεπεταχτηκε αυτο το ταξιδι στη Σκανδιναβια...ουτε χαμπαρι δεν το πηρα.
Επειδη καποια στιγμη η Στοκχολμη δεν θα μου ξεφυγει(για τις αλλες πρωτευουσες δεν παιρνω και ορκο )..περιμενω να γραψεις ενα μοναδικο ,χρηστικο οδηγο...οπως μονο εσυ ξερεις να κανεις καλα .(Αυτη τη στιγμη αντιγραφω τους αριθμους λεωφορειων απο την ιστορια του Βελιγραδιου)
κατι πηρε το ματι μου και για μια Πορτογαλια...δεν γραφεις και επομενο οδηγο...μολις τελειωσεις αυτον?:D
Κλεοπάτρα μου..μα δεν ντρέπεσαι? Δεν κοκκινίζεις? Ρωτάς αν θα γράψω για Πορτογαλία?Μετεξεταστέα:D
http://www.travelstories.gr/community/threads/senhora-do-mar-Η-κυρά-της-θάλασσας-portugal.50725/

Χαίρομαι που οι ιστορίες μου σου είναι χρήσιμες και τις χρησιμοποιείς σαν οδηγούς. Άλλωστε κάτι τέτοιο θέλω κι εγώ:)Κάτι θα κάνω και με την Στοκχόλμη;)
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.721
Likes
14.815
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
εγώ πάλι θα σου πρότεινα Γιάννη να διαβάσεις το νήμα για το που θα πάμε το 2016 και να προγραμματίσεις τα ταξίδια σου πριν από εμάς για να μας κάνεις τους οδηγούς για το πως να κινηθούμε και τι να δούμε.:haha::haha:
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Επειδή εγώ είχα κάνει το ταξίδι αυτό καλοκαίρι, περίμενα πως και πως την δική σου περιγραφή για να δούμε πως είναι το φθινόπωρο η Σκανδιναβία.
Μπράβο βρε Γιάννη! Από την εισαγωγή και μόνο μας προετοιμάζεις για μιά άλλη συναρπαστική ιστορία by giannismits! Έχεις ανεβάσει ψηλά τον πήχυ!:clap:
 
Last edited:

Maria Mavr

Member
Μηνύματα
87
Likes
50
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καλή αρχή στη νέα ιστορία-οδηγό και αναμένουμε τη συνέχεια όποτε μπορείς. Πάω τώρα να διαβάσω την αντίστοιχη της Ρώμης. Και στο Βερολίνο όταν πήγα διάβασα την ιστορία σου και με βοήθησε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.778
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom