Δανία Σουηδία Φινλανδία Ευφορία στη Σκανδιναβία ή Σκανδιναβικό τουρλού! (Sto-Cop-Hel)

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?

Στοκχόλμη: Ο πύργος, το ηλιοβασίλεμα, το μετρό και το αντίο!

Μετά το Skansen συναντήθηκα με τον φίλο μου που περίμενε στη στάση του τραμ, και εγώ ενθουσιασμένος άρχισα να του αναλύω τι είδα και τι έχασε ενώ αυτός ήταν φανερά ενοχλημένος και αμίλητος. Λες κι εγώ έφταιγα που δεν με ακολούθησε και μάλλον ξέχασε πως ήταν επιλογή του να μην έρθει. Η υπόθεση μύριζε μπαρούτι οπότε και σταμάτησα να μιλάω για την εμπειρία μου στο Skansen. Αμίλητοι και οι δυο συνεχίσαμε ενώ είχε μείνει ένα τελευταίο μέρος να δούμε. Ήταν πια απόγευμα και σε λίγη ώρα ο ήλιος θα βασίλευε. Τι καλύτερο να αποχαιρετίσουμε τη Στοκχόλμη με ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. Με το τραμ επιστρέψαμε στη γέφυρα Djurgardsbron και στον δρόμο Strandvagen.


Από την στάση Djurgardsbron πήραμε το λεωφορείο 69 και λίγα λεπτά μετά κατεβήκαμε Kaknastornet sodra. Η στάση του λεωφορείου είναι πάνω στο δρόμο και χρειάζεται να διασχίσεις ένα ανηφορικό μονοπάτι σε ένα δασάκι και να βγεις μπροστά στον πύργο. Δεν ήταν δύσκολο, άλλωστε ακολουθούσαμε κάτι ισπανίδες που και αυτές πήγαιναν εκεί. H περιοχή είναι πολύ ήσυχη και απόμερη.


Ο ραδιοτηλεοπτικός πύργος έχει 170 μέτρα μαζί με την κεραία και 31 ορόφους, και χτίστηκε το 1967. Είναι ακαλαίσθητος και άσχημος αλλά δεν φτάσαμε μέχρι εδώ για να τον θαυμάσουμε εξωτερικά αλλά για να ανεβούμε στον 30ο όροφο. Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετήσει ένα μηχανισμό με led φωτισμό που τον ομορφαίνει κάπως. Πρόσφατα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη 2015 ο πύργος Kaknas φωτίστηκε στα χρώματα της Γαλλίας σε ένδειξη συμπαράστασης όπως έπραξαν σχεδόν όλες οι χώρες.



Στην είσοδο στο ισόγειο υπάρχει ένα κατάστημα με τουριστικά αναμνηστικά απ’ όπου αγοράσαμε το εισιτήριο για να ανέβουμε πάνω με το ασανσέρ που κόστισε 55 κορώνες. Στον 30ο όροφο στα 155 μέτρα είναι το cafe-skybar που είχε αρκετό κόσμο και αποτελεί το ψηλότερο καφέ της πόλης και είναι λογικό αφού ο πύργος είναι το ψηλότερο κτίριο της Στοκχόλμης! Όλος ο όροφος είναι με τζαμαρία για ανεμπόδιστη θέα. Βέβαια δεν ξέρω τι έφταιγε αλλά υπήρχε έντονη αντανάκλαση στα τζάμια κάτι που δεν συνέβη σε άλλους πύργους που έχω ανεβεί όπως του Βερολίνου ή του Montparnasse στο Παρίσι. Αυτό σημαίνει πως δυσκολεύτηκα να βγάλω καλές λήψεις, αλλά πέρα απ’ αυτό βέβαια η θέα είναι εντυπωσιακότατη!

Ευτυχώς ο καιρός ήταν εξαιρετικός και υπήρχε διαύγεια οπότε βλέπαμε πολλά χιλιόμετρα μακριά με μεγάλη καθαρότητα. Τα προάστια, η περιοχή Djurgarden και βέβαια το εσωτερικό αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης κάτω από έναν ήλιο που έδυε μας πρόσφεραν ένα ανεπανάληπτο θέαμα!

Εκτός από τη θέα μου άρεσε και το ίδιο το καφέ. Δεν ήταν ψυχρό και απρόσωπο αλλά είναι ένας ζεστός χώρος με όμορφη σουηδική αισθητική σχετικά μικρό, με σταντ αλλά και χαμηλά τραπεζάκια και μαξιλάρια για να καθίσεις κάτω. Πήραμε από έναν καφέ και καθίσαμε σε ένα σταντ μπροστά στην τζαμαρία και όταν έφυγε λίγο μετά μια παρέα αλλάξαμε και καθίσαμε στην καλύτερη θέση του ορόφου απολαμβάνοντας σιωπηλοί και πλήρεις το ηλιοβασίλεμα.

Το κομψό cafe-skybar





sunset…



Στο βάθος διακρίνεται το Globen arena





Η όμορφη αυτή στιγμή μας χαλάρωσε, το καλό κλίμα επανήλθε και αποχωρήσαμε σε χαρούμενη διάθεση. Όταν κατεβήκαμε κάτω στο κατάστημα δώρων κάναμε όλες τις αγορές μας σε αναμνηστικά. Η ποικιλία ήταν πολύ μεγάλη αλλά οι τιμές σίγουρα πιο ακριβές από τα υπόλοιπα τουριστικά μέρη όπως η παλιά πόλη που είχα πάρει και από εκεί λίγα σουβενίρ, αλλά επειδή ο πύργος ήταν το τελευταίο τουριστικό μέρος που επισκεπτόμασταν ήταν μονόδρομος η επιλογή. Έτσι χωρίς να το καταλάβω χρέωσα την χρεωστική μου κάρτα μόνο σε σουβενίρ πολλά ευρώ και ομολογώ πως παρασύρθηκα! Αλλά όταν ένα μαγνητάκι έχει 7 ευρώ πώς να μη ξεφύγει το σύνολο. Πάντως είχε πολύ καλόγουστα αντικείμενα σε τεράστια ποικιλία και πολλά διαφορετικά από τα αντίστοιχα καταστήματα που συναντήσαμε στην πόλη.

Με το λεωφορείο 69 επιστρέψαμε στο κέντρο και κατεβήκαμε Sergels Torg. Από τον σταθμό Hotorget με το μετρό φτάσαμε στον σταθμό Fridhemsplan και πήγαμε στο ξενοδοχείο να παρουμε τις βαλίτσες μας για να πάμε σε άλλο ξενοδοχείο. Τον πήγαιναν το έφερναν δηλαδή. Η απόσταση από το ξενοδοχείο First Hotel STF Fridhemsplan μέχρι το Connect Hotel City στην οδό Alstromergatan 41 ήταν περίπου 10 λεπτά.
Τοhttps://www.booking.com/hotel/se/co...k;sid=0100a5b678e7641af51c8480dab4aacf;dcid=5 είναι ένα μοντέρνο και νεανικό ξενοδοχείο σαν χώρος στο σαλόνι και τη ρεσεψιόν αλλά το δωμάτιο ήταν τρύπα και δεν με ενθουσίασε αλλά δεν με ένοιαξε και ιδιαίτερα. Και ενώ είχα έτοιμα τα μετρητά, η ρεσεψιονίστ μας είπε πως η πολιτική του ξενοδοχείου είναι να πληρώνεται μόνο μέσω καρτών. Δηλαδή αν δεν είχα τι θα γινόταν? Τέλος πάντων ξινίστηκα και της έδωσα τη χρεωστική μου που για μια διανυκτέρευση χρεώθηκε 75 ευρώ.

Αφού ξεκουραστήκαμε και πακετάραμε τα πράγματα μιας και την επόμενη μέρα είχαμε τρένο για Κοπεγχάγη βγήκαμε μέσα στο τσουχτερό κρύο να ψάξουμε για μέρος να φάμε. Δεν θέλαμε να απομακρυνθούμε όμως πάλι γι’ αυτό και επιλέξαμε μια μπυραρία σε απόσταση αναπνοής από το ξενοδοχείο το O'LearysFridhemsplan (Alstromergatan 20). Το συγκεκριμένο μαγαζί είναι ένα σπορ καφέ-παμπ-μπυραρία αμερικάνικου τύπου και εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο σουηδούς οι οποίοι παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον στις τουλάχιστον 15 οθόνες έναν ποδοσφαιρικό αγώνα του πρωταθλήματος τους.


Επειδή μπροστά γινόταν χαμός περάσαμε στο πίσω δωμάτιο που είχε ένα κενό τραπέζι. Οι μοναδικοί ξένοι ήμασταν εμείς και ήταν κάτι που μας άρεσε! Τα παιδιά στο σέρβις ήταν πολύ ευγενικά και μας εξυπηρέτησαν φυσικά σε άπταιστα αγγλικά και οι τιμές στον κατάλογο ήταν αυθεντικά σουηδικές δηλαδή πολύ ακριβές! Παραγγείλαμε από μία σπέσιαλ μακαρονάδα η μία με μοσχαρίσιο φιλέτο η άλλη με κοτόπουλο από 19-20€ η κάθε μία αν θυμάμαι καλά την μετατροπή, και μαζί με δύο ποτήρια μπύρα η τιμή συνολικά ήταν γύρω στα 55€. Βέβαια ομολογώ οι μερίδες ήταν τεράστιες με εξαιρετική γεύση και βαρυστομαχιάσαμε. Η παραγγελία όμως άργησε υπερβολικά να έρθει κάτι που μας τσίτωσε τα νεύρα και όταν ήρθε όλος ο κόσμος είχε εξαφανιστεί αφού είχε τελειώσει ο αγώνας, κι έτσι ήμασταν σχεδόν μόνοι μέσα στο μαγαζί.

Το ξενοδοχείο μας ήταν σχεδόν απέναντι κι αυτό ήταν πειρασμός για να πάμε και να ξεραθούμε μιας και το στομάχι κόντευε στα σκάσει από τις μακαρονάδες γίγας αλλά είχε μείνει κάτι τελευταίο να δούμε από την πρωτεύουσα της Σουηδίας. Κάτι που αποτελεί αξιοθέατο και θα ήταν κρίμα να το παραλείψουμε. Η ημερήσια κάρτα μεταφορών ισχύει ακόμα άρα τι κάνουμε? Παίρνουμε σβάρνα τους σταθμούς του μετρό! Σταθμοί μετρό με μοντέρνα και φουτουριστική διακόσμηση εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και προσφέρουν την ευκαιρία στους κατοίκους να ξεφεύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Οι περισσότεροι σταθμοί μοιάζουν με art σπηλιές και είναι διακοσμημένοι με ψηφιδωτά, γλυπτά, τοιχογραφίες και σύγχρονα έργα τέχνης, που δίνουν μια εξαιρετική μοναδική ατμόσφαιρα. Πρόκειται ουσιαστικά για γκαλερί όπου κάθε σταθμός παρουσιάζει τη δική του έκθεση από διάφορους καλλιτέχνες. Το μετρό της Στοκχόλμης που ονομάζεται Tunnelbana έχει χαρακτηριστεί ως το ομορφότερο της Ευρώπης και αποκαλείται η μεγαλύτερη έκθεση τέχνης παγκοσμίως!

Συναρπαστικές διαδρομές που κάνουν την κάθε στάση μοναδική και διαφορετική! Στα υπόγεια είναι η θέα λοιπόν και η τέχνη ήρθε πιο κοντά από ποτέ στο ευρύ κοινό. Η blue line είναι η πιο εντυπωσιακή γι’ αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη γραμμή και τους πιο γνωστούς και κοντινούς σταθμούς γιατί δεν θέλαμε να απομακρυνθούμε και πολύ.

metro Blue line - Fridhemsplan T-bana






metro Blue line - Radhuset T-bana





metro Blue line - T-Centralen T-bana





Ίσως ο πιο εντυπωσιακός σταθμός είναι ο Kungstradgarden ο οποίος διαθέτει κειμήλια που διασώθηκαν από την ανάπλαση του κέντρου της Στοκχόλμης κατά τη διάρκεια των εκσκαφών τη δεκαετία του 1950 και του 1960.

metro Blue line - Kungstradgarden T-bana







Μακάρι να είχαμε χρόνο να κάνουμε ένα καλό τουρ να βλέπαμε κι άλλους σταθμούς αλλά και πάλι πήραμε μια γεύση αυτού του ιδιαίτερου και ατμοσφαιρικού μετρό που συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά στον κόσμο! Αν εσείς έχετε περισσότερο χρόνο και διάθεση για αρτιστίκ διαδρομές οι παρακάτω σταθμοί αξίζουν μία στάση:
Blue line:
Kungstradgarden
T-centralen
Radhuset
Solna Centrum
Tensta

Green line:
Hotorget
Thorildsplan
Bagarmossen

Red line:
Tekniska Hogskolan
Stadion

Περισσότερες εξαιρετικές φωτογραφίες από το μετρό της Στοκχόλμης
http://www.boredpanda.com/stockholm-metro-art-solna-centrum/

Κουρασμένοι και ζαλισμένοι από τα χρώματα και τα περίτεχνα σχέδια των σταθμών του μετρό, επιστρέψαμε στη γειτονιά μας στην οδό Alstromergatan που ήταν έρημη.


Φτάσαμε νυσταγμένοι στο ξενοδοχείο μας, αλλά επειδή το σαλόνι ήταν πολύ ντιζαινάτο, ζεστό και ήσυχο απλώσαμε τα κορμιά μας στις αναπαυτικές πολυθρόνες.



Είχαμε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κοπέλα στη ρεσεψιόν η οποία ήταν ορεξάτη για κουβεντούλα. Μια γλυκύτατη κοπέλα από την Ταϊλάνδη που από τα 10 της ζει στη Στοκχόλμη. Είπε πως δεν θεωρεί πολύ ακριβή τη Στοκχόλμη γιατί με ψάξιμο μπορείς να βρεις οικονομικές επιλογές σε αντίθεση με τη Νορβηγία που ένα κομμάτι πίτσα και μια κόκα κόλα κοστίζουν 30 ευρώ. Μέχρι και για τα πετρέλαια της Νορβηγίας είχε άποψη. Μας είπε πως της άρεσε η Αθήνα που ήρθε πέρσι αλλά δυσαρεστήθηκε που δεν βρήκε ένα αληθινά καλό ταϊλανδέζικο εστιατόριο! Μεγάλο κακό όχι αστεία! Επίσης όταν αναφέραμε για το νερό και τις τιμές του εμφιαλωμένου μας είπε πως το νερό βρύσης στη Στοκχόλμη ακόμα και από νιπτήρα τουαλέτας είναι άριστο κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν. Καλή μου κοπέλα έπρεπε να σε γνωρίζαμε την πρώτη μέρα. Εσείς κρατήστε αυτή την πολύτιμη πληροφορία. Είπαμε για ταξίδια για φαγητά και αν δεν την καληνυχτούσαμε ήταν ικανή να μας μιλάει μέχρι να το ξημερώσουμε!

Ξυπνήσαμε πουρνό πουρνό στις 7 παρά, φάγαμε λίγο στην αίθουσα του πρωινού και σέρνοντας τις βαλίτσες μας αποχωρήσαμε από το hotel. Πήραμε την μπλε γραμμή του μετρό από τον σταθμό Fridhemsplan και κατεβήκαμε T-Centralen. Μπήκαμε ξανά στο χάος όπως την πρώτη μέρα και σαν τους τρελούς αναπτύξαμε ταχύτητα ακολουθώντας τις πινακίδες, περνώντας διαδρόμους, κυλιόμενες σκάλες και ρωτώντας τουλάχιστον 3 υπαλλήλους προς τα πού είναι ο σταθμός τρένων.


Με λίγο τρέξιμο και άγχος βρήκαμε την αποβάθρα που θα ξεκινούσε το τρένο μας για Κοπεγχάγη. Τα εισιτήρια τα είχα αγοράσει και εκτυπώσει από το διαδίκτυο και η ώρα αναχώρησης ήταν σε 20 λεπτά, στις 08:21!

Αυτό ήταν. Στοκχόλμη αντίο.
Η Κοπεγχάγη μπορεί να περιμένει!

Έρχεται ''Κρουαζιέρα θα σε πάω''!

 
Last edited:

mariath

Member
Μηνύματα
2.210
Likes
5.678
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Ευτυχώς που δεν κρατάς τις υποσχέσεις σου κι έτσι και το ταξίδι έγινε πλούσιο σε προορισμούς και εμείς θα απολαύσουμε μια ακόμα ιστορία δια χειρός giannismits!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.703
Likes
11.149
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Καινούρια ιστορία by giannismits και τρελαίνομαι! :p
Περιμένω τη συνέχεια!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ευχαριστώ my friends:)
Όσο χρονοβόρα και βαρετή είναι η συγγραφή μια ιστορίας άλλο τόσο με ενθουσιάζει.Στο χρονοδιάγραμμα δεν ξέρω πως θα τα πάω αυτή τη φορά. Διότι ως γνωστόν μου αρέσει η ταχύτητα και να μη παρατάω τις ιστορίες. χμ για να δούμε:cool:.

Καινούρια ιστορία by giannismits και τρελαίνομαι! :p
Περιμένω τη συνέχεια!
:DΔεν ήμουν τόσο ορεξάτος για ιστορία σαν τις άλλες φορές αλλά τέτοιο ωραίο ταξίδι ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας ;) Τώρα πως θα μου βγεί και πόσο συχνά θα ανεβαίνουν τα κεφάλαια θα δείξει.
 
Last edited by a moderator:

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Το ξεκίνημα είναι σούπερ!!!! Μήπως είσαι έτοιμος για συγγραφή βιβλίου;;
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Μπραβο βρε Γιαννη ...πως ξεπεταχτηκε αυτο το ταξιδι στη Σκανδιναβια...ουτε χαμπαρι δεν το πηρα.
Επειδη καποια στιγμη η Στοκχολμη δεν θα μου ξεφυγει(για τις αλλες πρωτευουσες δεν παιρνω και ορκο )..περιμενω να γραψεις ενα μοναδικο ,χρηστικο οδηγο...οπως μονο εσυ ξερεις να κανεις καλα .(Αυτη τη στιγμη αντιγραφω τους αριθμους λεωφορειων απο την ιστορια του Βελιγραδιου)
κατι πηρε το ματι μου και για μια Πορτογαλια...δεν γραφεις και επομενο οδηγο...μολις τελειωσεις αυτον?:D
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Το ξεκίνημα είναι σούπερ!!!! Μήπως είσαι έτοιμος για συγγραφή βιβλίου;;
Mα τι καλή που είσαι. Αλλά όχι δεν νομίζω...λες?:D
Μπραβο βρε Γιαννη ...πως ξεπεταχτηκε αυτο το ταξιδι στη Σκανδιναβια...ουτε χαμπαρι δεν το πηρα.
Επειδη καποια στιγμη η Στοκχολμη δεν θα μου ξεφυγει(για τις αλλες πρωτευουσες δεν παιρνω και ορκο )..περιμενω να γραψεις ενα μοναδικο ,χρηστικο οδηγο...οπως μονο εσυ ξερεις να κανεις καλα .(Αυτη τη στιγμη αντιγραφω τους αριθμους λεωφορειων απο την ιστορια του Βελιγραδιου)
κατι πηρε το ματι μου και για μια Πορτογαλια...δεν γραφεις και επομενο οδηγο...μολις τελειωσεις αυτον?:D
Κλεοπάτρα μου..μα δεν ντρέπεσαι? Δεν κοκκινίζεις? Ρωτάς αν θα γράψω για Πορτογαλία?Μετεξεταστέα:D
http://www.travelstories.gr/community/threads/senhora-do-mar-Η-κυρά-της-θάλασσας-portugal.50725/

Χαίρομαι που οι ιστορίες μου σου είναι χρήσιμες και τις χρησιμοποιείς σαν οδηγούς. Άλλωστε κάτι τέτοιο θέλω κι εγώ:)Κάτι θα κάνω και με την Στοκχόλμη;)
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.714
Likes
14.784
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
εγώ πάλι θα σου πρότεινα Γιάννη να διαβάσεις το νήμα για το που θα πάμε το 2016 και να προγραμματίσεις τα ταξίδια σου πριν από εμάς για να μας κάνεις τους οδηγούς για το πως να κινηθούμε και τι να δούμε.:haha::haha:
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812
Επειδή εγώ είχα κάνει το ταξίδι αυτό καλοκαίρι, περίμενα πως και πως την δική σου περιγραφή για να δούμε πως είναι το φθινόπωρο η Σκανδιναβία.
Μπράβο βρε Γιάννη! Από την εισαγωγή και μόνο μας προετοιμάζεις για μιά άλλη συναρπαστική ιστορία by giannismits! Έχεις ανεβάσει ψηλά τον πήχυ!:clap:
 
Last edited:

Maria Mavr

Member
Μηνύματα
87
Likes
50
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καλή αρχή στη νέα ιστορία-οδηγό και αναμένουμε τη συνέχεια όποτε μπορείς. Πάω τώρα να διαβάσω την αντίστοιχη της Ρώμης. Και στο Βερολίνο όταν πήγα διάβασα την ιστορία σου και με βοήθησε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.114
Μηνύματα
880.852
Μέλη
38.840
Νεότερο μέλος
Θωμάς Μυστικός

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom