Δανία Σουηδία Φινλανδία Ευφορία στη Σκανδιναβία ή Σκανδιναβικό τουρλού! (Sto-Cop-Hel)

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.736
Επόμενο Ταξίδι
?

Στοκχόλμη: Η αρχή! (περιοχή Norrmalm)

Όλα ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο Skavsta όπου φτάσαμε χωρίς καθυστέρηση στις 2 το μεσημέρι. Γρήγορα βγήκαμε από την αίθουσα αφίξεων και κατευθυνθήκαμε στην αφετηρία των λεωφορείων της flygbussarna. Της εταιρείας που θα μας μετέφερε μέχρι το κέντρο της Στοκχόλμης και συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό Cityterminalen στην οδό Klarabergsviadukten 72. Τα εισιτήρια τα είχα κλείσει από την σελίδα τους και τα είχα εκτυπώσει.http://flygbussarna.se/en/skavsta
Το κόστος μονής διαδρομής είναι γύρω στα 15 ευρώ (139 sek). Όπου sek η σουηδική κορώνα που ο υπολογισμός της ήταν εύκολος αφού 1 ευρώ είναι 9,2 κορώνες ή 1 κορώνα είναι 0,10 λεπτά του ευρώ. Επειδή πριν το ταξίδι είχα εξαντλήσει το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης 420€ είπα να μη μπλέξω με αναλήψεις και κάρτες γι’αυτό και από ανταλλακτήριο στην Αριστοτέλους (έχει πολλά καταστήματα και στην Αθήνα) έκανα ένα μεγάλο ποσό σε σουηδικές κορώνες και Δανέζικες. http://www.eurochange.gr/ Τις Σουηδικές κορώνες τις πήρα χωρίς προμήθεια (κάτι σαν προσφορά, δεν το έπιασα θα σας γελάσω) αλλά στις δανέζικες βάρεσε κανονικά με πολύ τσουχτερή προμήθεια. Σίγουρα είναι το πιο σοβαρό ανταλλακτήριο με πολλές υπηρεσίες και ευελιξία στις συναλλαγές. Πάντως δεν μας έφτασαν τα χρήματα και κάναμε πληρωμές και με χρεωστική χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το βόρειο κρύο αεράκι φυσούσε, ο καιρός ήταν έντονα συννεφιασμένος και μέσα σε ευφορία αναχωρήσαμε! Η διαδρομή που κάνει το λεωφορείο από το αεροδρόμιο μέχρι τη Στοκχόλμη είναι ’80 λεπτά και οθόνες μέσα μας ενημέρωναν για τη διαδρομή που διανύει το λεωφορείο και τι ώρα θα φτάσει. Όπως διαπιστώσαμε ο χρόνος άφιξης αντί να μειώνεται αυξανόταν που σημαίνει πως υπήρχε κίνηση και θα φτάναμε με μικρή καθυστέρηση γύρω στα 20 λεπτά+. Η διαδρομή ήταν όμορφη αν και μονότονη και αυτό που επικρατούσε στα τοπία δεν ήταν άλλο από το πράσινο. Δάση, δέντρα, εκτάσεις και διάσπαρτα κάποια ξύλινα σπιτάκια.Ήδη αρχίσαμε να μπαίνουμε στο κλίμα και κάναμε τα πρώτα μας σχέδια πως θα κινηθούμε αυτή την πρώτη μέρα χωρίς να χάσουμε χρόνο. Φτάνοντας στα προάστια της Στοκχόλμης ανυπομονούσαμε ακόμα περισσότερο επιτέλους να φτάσουμε. Οι γέφυρες, το πράσινο και η λιμνοθάλασσα έδιναν χαρακτήρα στα σχετικά αδιάφορα προάστια που περνούσαμε.

authentic IKEA!
Σιδηροδρομικός σταθμόςΚαι να 'μαστε Στοκχόλμη. Όπως έχω ξαναπεί αυτές οι πρώτες ώρες όταν ουσιαστικά αρχίζει το ταξίδι δεν τις αλλάζω με τίποτα. Όταν συνειδητοποιώ που ήρθα και τι θα δω, τις εμπειρίες που θα ζήσω, τις διαδρομές που έχω να κάνω. Είναι η αρχή και το μόνο που με νοιάζει είναι να ξεχυθώ στους δρόμους να δω τις πρώτες εικόνες και στην προκειμένη να γνωρίσω την φημισμένη πρωτεύουσα της Σουηδίας γνωστή ως βασίλισσα της Σκανδιναβίας, η πόλη ανάμεσα σε γέφυρες όπως μεταφράζεται η λέξη Stockholm.

Έτσι λοιπόν με δημοκρατικές διαδικασίες όπως πάντα άλλωστε αποφάσισα να αφήσουμε τις αποσκευές στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων ώστε να μη χάσουμε χρόνο. Εντός του τερματικού σταθμού έχει πολλές θυρίδες φύλαξης αποσκευών, στο πρώτο επίπεδο στην πύλη 4 και στο δεύτερο επίπεδο του σταθμού στην πύλη 14 και 15. Υπάρχουν ηλεκτρονικές οδηγίες κλειδώματος του ντουλαπιού, πληρωμής και κωδικού ξεκλειδώματος που είναι η απόδειξη, καθώς και τις διαστάσεις των επιτρεπτών αποσκευών γι’ αυτό και υπάρχουν θυρίδες medium, large και extra large για τις αντίστοιχες αποσκευές. Η φύλαξη είναι για 4 ή 24 ώρες και η πληρωμή γίνεται ΜΟΝΟ με πιστωτική κάρτα. ΌΧΙ χρεωστικές κάρτες. To site αναφέρει ότι το μηχάνημα δέχεται και τα κέρματα των 5 ή 10 sek αλλά να πω την αλήθεια εγώ δεν είδα κάποια υποδοχή για κέρματα. Εμείς για 4 ώρες σε large box που χώρεσαν 2 χειραποσκευές και 2 μικρότερες χρεώθηκα στην πιστωτική μου περίπου 8 ευρώ.
http://www.cityterminalen.com/en/Contact/Luggage-lockers1/

Ο Cityterminalen είναι ένας υπερσύγχρονος τερματικός σταθμός λεωφορείων που επικοινωνεί με τούνελ και κυλιόμενες σκάλες με τον σιδηροδρομικό σταθμό και τον σταθμό μετρό Τ-Centralen, και είναι μέρος του κτιρίου που στεγάζει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Στοκχόλμης. Στην πρώτη γνωριμία μας μαζί του μας φάνηκε χαοτικός και προσανατολιστήκαμε δύσκολα. Και πάνε από δω, και ρώτα από κει… Στην προσπάθειά μας να βγάλουμε μια άκρη βρεθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε στον σταθμό τρένων.

Cityterminalen


Σταθμός τρένων


Από τις τουριστικές πληροφορίες στον σταθμό βγάλαμε τις 3ημερες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα μεταφοράς της Στοκχόλμης προς 230sek η μία δηλαδή 24 ευρώ. Δεν τη λες και φτηνή αλλά θα μου πεις τι είναι φτηνό σ’ αυτή τη χώρα για τα δικά μας δεδομένα? Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση! Και επειδή ξέρω πως θέλετε να μάθετε τι άλλες εναλλακτικές έχετε για τα εισιτήρια ορίστε:

-Τravelcard
24 ωρών (24 timmarsbiljett) - 115 sek (12€)
72 ωρών (72 timmarsbiljett) - 230 kr (24€)
Ισχύουν για τον επιλεγμένο αριθμό ωρών από τη στιγμή της πρώτης χρήσης. Όλες οι travelcard είναι για τις τρεις ζώνες ABC και ισχύουν και για τις διαδρομές ανάμεσα στα πορθμεία μεταξύ Slussen kajen, Skeppsholmen και Djurgarden. Οι κάρτες είναι μαγνητικές και πρέπει να χτυπάνε στα μηχανήματα στην είσοδο του μετρό, των λεωφορείων και των τραμ.

-Ενιαίο εισιτήριο ζώνης. Ισχύει για 75 λεπτά από την εκτύπωση του εισιτηρίου για διαδρομές σε δύο ζώνες και 120 λεπτά αν το εισιτήριο είναι και για τις τρείς ζώνες. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια απλής διαδρομής για ταξίδια σε μία, δύο ή τρεις ζώνες από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.. ΔΕΝ μπορούν να αγοραστούν πάνω στο λεωφορείο.
• 1 zone: SEK36 (3,70€)
• 2 zones: SEK54 (5,65€)
• 3 zones: SEK72 (7,5€)

-SL Access credit (reskassa)
Η κάρτα ονομάζεται reskassa στα Σουηδικά και μπορείς να προσθέσεις μονάδες και πάλι ανάλογα τις ζώνες που θες. Επίσης μπορείς σε μια τέτοια κάρτα να φορτώσεις μια 24ωρη ή 72ωρη travelcard. Το ελάχιστο πιστωτικό που μπορείς να προσθέσεις στην κάρτα είναι 100 SEK (10,50€) έως και 1000 SEK. Το κόστος είναι αρκετά φτηνότερο από το απλό ενιαίο εισιτήριο:
• 1 zone: SEK25 (2,60€)
• 2 zones: SEK37,50 (3,90€)
• 3 zones: SEK50 (5,20€)
Απλά υπάρχει και ένα έξτρα κόστος για την αγορά της κάρτας που είναι 20 SEK.
Μην προβληματίζεστε για το ποια ζώνη να επιλέξετε γιατί είναι απίθανο ο επισκέπτης να βγει εκτός ζώνης Α. Ο χάρτης μεταφορών δείχνει τις ζώνες κάθε στάσης:Να πω πως οι Σουηδοί είναι πολύ μπροστά και πολύ high tech, καθώς παρατήρησα ότι αγοράζουν και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τα εισιτήρια για τα μέσα μεταφοράς μέσω του κινητού τους από το επίσημο app, τα οποία εισιτήρια σκανάρονται κανονικά στα μηχανήματα! Άντε σας έφτιαξα πάλι με τις πληροφορίες αλλά αρκετά με τα διαδικαστικά. Με τόση μελέτη που έχω κάνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς των χωρών της Ευρώπης σε λίγο θα πάω να ζητήσω δουλειά στον ΟΑΣΘ! Κρίμα να πάει τέτοιο ταλέντο και τόση εμπειρία τζάμπα!

Άντε να κάνουμε καμιά βόλτα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Κινηθήκαμε στο κέντρο της σύγχρονης πόλης ανατολικά του Cityterminalen. Άλλωστε ήταν ήδη 16:30 οπότε δεν είχαμε πολλές ώρες στη διάθεση μας. Το κομμάτι αυτό της πόλης στο κέντρο ονομάζεται Norrmalm και είναι ας το πούμε το λιγότερο εντυπωσιακό. Όχι ότι δεν είναι όμορφο και δεν έχει πράγματα να δεις αλλά τα διαμάντια της βασίλισσας Στοκχόλμης βρίσκονται αλλού! Η πρώτη εντύπωση ήταν μια πόλης με κίνηση στα πεζοδρόμια και στους δρόμους. Γρήγορα διαπιστώσαμε πως είναι μια πολυπολιτισμική πόλη κάτι που δεν ήξερα να πω την αλήθεια. Έχει τόσους μετανάστες από όλες τις χώρες που δεν είναι υπερβολή να πω πως ο αριθμός τους είναι ισάξιος με τους σουηδούς! Επίσης γρήγορα καταλάβαμε πως υπάρχει τρελή ζητιανιά σε κάθε γωνιά από τσιγγανάρες! Είναι όμως τσιγγάνες σουηδέζες! Έχουν άλλο κύρος από τις δικές μας πώς να το κάνουμε :p αν και η αμφίεση είναι η κλασική!

Μπερδευτήκαμε λοιπόν με τους Σουηδούς τους μετανάστες και τους ζητιάνους και κάναμε την πρώτη μας βόλτα στο εμπορικό κέντρο της Σουηδικής πρωτεύουσας. Λίγα λόγια, πολλές εικόνες!

Οδός Klarabergsgatan λίγο μετά τον κεντρικό σταθμό. To μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Στοκχόλμης Ahlens City. Υπάρχει πρόσβαση στην ταράτσα για μια ωραία θέα της πλατείας Sergel, κάτι που το έμαθα εκ των υστέρων.


Εκκλησία της Αγίας Κλάρας / Klara kyrka
Οδός Klara Sodra kyrkogataVattugatan


Η διαδρομή αυτή μας έβγαλε στον πιο διάσημο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης. Την Drottninggatan. Ένας δρόμος ως επί το πλείστον για τους πεζούς με πάρα πολλά καταστήματα και εμπορικά κατά μήκος της διαδρομής καθώς και σουβενιράδικα. Ο δρόμος φτάνει μέχρι και την είσοδο της παλιάς πόλης στην γέφυρα Riksbron στο κοινοβούλιο.Και λίγο μετά στα δεξιά ξεπροβάλει η κεντρική πλατεία της Στοκχόλμης Sergels torg (Torg=πλατεία). Η διάσημη πλατεία με σήμα κατατεθέν τον γυάλινο οβελίσκο ήταν δυστυχώς υπό ανακατασκευή και γύρω από το σιντριβάνι στον οβελίσκο υπήρχε εργοτάξιο. Άλλωστε η πλατεία και ο οβελίσκος υπήρξαν θέματα συζήτησης και επικρίσεων στη Σουηδία από την αρχή της κατασκευής τους. Η περιοχή νότια της πλατείας καταλαμβάνεται από το πολιτιστικό κέντρο Kulturhuset, που φιλοξενεί επίσης το Δημοτικό Θέατρο της Στοκχόλμης και την Τράπεζα της Σουηδίας. Μαζί με το υπόγειο εμπορικό κέντρο ανατολικά της πλατείας , τον Τ-Centralen σταθμό του μετρό και άλλες υπόγειες διαβάσεις, η Sergels Torg αποτελεί μέρος μιας συνεχούς υπόγειας δομής σχεδόν ένα χιλιόμετρο σε μήκος.
Klarabergsgatan


Η πλατεία Sergels όπως και ο πεζόδρομος Drottninggatan μπορεί να μη λένε και πολλά από ομορφιά ούτε είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά είχαν αρκετή κίνηση, ζωή και η αγορά ήταν ανοιχτή. Πολλές βιτρίνες ήταν διακοσμημένες για το halloween καθώς και κάποια σημεία του πεζόδρομου.

Από την Drottninggatan γρήγορα βρεθήκαμε στα δεξιά μας στην Hotorget(Haymarket). Μια τετράγωνη πλατεία χαρακτηριστική για την υπαίθρια αγορά λουλουδιών, λαχανικών και φρούτων. Αν και 5 η ώρα και σούρουπο η αγορά ήταν ανοιχτή και γέμιζε χρώματα τη μικρή πλατεία. Το πιο χαρακτηριστικό κτίριο είναι το Stockholms Konserthus δηλαδή το Βασιλικό Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης ένα κτίσμα του 1926.

Επί το έργον!
Βασιλικό Μέγαρο Μουσικής / Stockholms Konserthus


Το γλυπτό του Ορφέα έξω από το Μέγαρο


Το πίσω μέρος του Μέγαρου Μουσικής από την KungsgatanΟ καιρός αν και βαριά συννεφιασμένος φαινόταν πως δεν θα έριχνε βροχή αλλά το κρύο όσο βράδιαζε γινόταν πιο τσουχτερό. Μπορεί να είχε 8 βαθμούς όπως έγραφαν τα θερμόμετρα αλλά το σώμα σίγουρα ένοιωθε τουλάχιστον 4 βαθμούς χαμηλότερα. Η διαδρομή μας συνεχίστηκε επί της Kungsgatan. Μια σημαντική εμπορική λεωφόρος της πόλης ιδιαίτερα αριστοκρατική και επιβλητική με πιο εντυπωσιακό σημείο τους δύο πύργους Kungstorn (πύργοι του Βασιλιά) και τις δύο τοξοειδείς γέφυρες Malmskillnadsbron και τη Γέφυρα Regeringsgatan. Οι 60 μέτρων δίδυμοι πύργοι του 1924 ήταν μέχρι το 1945 τα ψηλότερα κτίρια της Σουηδίας.
Δίπλα από την γέφυρα Malmskillnadsbron στα αριστερά κάτω από τους πύργους, είναι ένα μικρό στενό με σκαλοπάτια με το πολύ εύηχο και εύκολο όνομαMalmskillnadstrappan, που μας οδήγησε στον πάνω δρόμο Malmskillnadsgatan.
Μέσω της οδού Malmskillnadsgatan φτάσαμε στο S:t Johannes kyrkogard δηλαδή στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία Sankt Johannes kyrka
Tunnelgatan επί της Malmskillnadsgatan


Αυτό εδώ είναι το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη!Η εντυπωσιακή νεο-γοτθική εκκλησία του 1890 χτισμένη με τούβλα
Στο πάρκο μπροστά από τον καθεδρικό υπάρχει και νεκροταφείο. Τι πως και γιατί δεν ξέρω!
Είχε βραδιάσει, η περιοχή παραήταν ήσυχη με νεκρική σιγή οπότε φύγαμε γρήγορα. Από τον ίδιο δρόμο βρεθήκαμε ξανά πάνω στην γέφυρα Malmskillnadsbron όπου η θέα στη λεωφόρο Kungsgatan ήταν εξαιρετική.Μετά κατεβήκαμε και συνεχίσαμε επί της Kungsgatan μέχρι που φτάσαμε στην πλατεία StureplanΗ πλατεία Stureplan βρίσκεται στην αριστοκρατική συνοικία Ostermalm και είναι από τις πιο γκλαμουράτες πλατείες της Στοκχόλμης όπως και ολόκληρη η περιοχή. Θεωρείται σύμβολο πολυτέλειας και στυλ χαρακτηριστική για τα πολλά πανάκριβα καταστήμα, εστιατόρια και κλαμπ. Είναι από τις πιο θορυβώδεις και δημοφιλής περιοχές της high society της Στοκχόλμης!

Αριστερά στο κτίριο Arnoldhuset, βρίσκεται το Spy Bar ένα από τα πιο διάσημα μπαρ της Στοκχόλμης με v.i.p πελάτες
Επί της Birger Jarlsgatan


Το τέλος του δρόμου μας έβγαλε μπροστά από το Βασιλικό δραματικό θέατρο Στην πλατεία Nybroplan και στο πάρκο Berzelii.Στο πάρκο σε μια γωνιά είναι μια καντίνα που μας φώναξε να φάμε ένα σνακ. Τα σάντουιτς και τα πιάτα που είχε μέσο όρο κόστιζαν 7-9 ευρώ. Τζάμπα πράμα δηλαδή. Υπήρχε και ένα ψαροσάντουιτς πολύ νόστιμο με 35 κορώνες. Αλλά 4 ευρώ για δύο μπουκιές, ήθελες 5 τέτοια για να χορτάσεις!


Αφού ικανοποιήσαμε λίγο την πείνα συνεχίσαμε τη διαδρομή για να καταλήξουμε πάλι στον Cityterminalen, να πάρουμε τις αποσκευές και να πάμε επιτέλους στο ξενοδοχείο.Kungstradgarden


Το παλάτι όπως φαίνεται από την Gustav Adolfs Torg, την πλατεία μπροστά στην Βασιλική ΌπεραΗ όπερα με σκαλωσιές


Συνεχίσαμε από την Regeringsgatan και μπήκαμε στο εμπορικό Gallerian γιατί ψάχναμε απεγνωσμένα τουαλέτα να κατουρήσει ο φίλος μου. Τι πρόβλημα κι αυτό το παιδί! Τελικά την ανάγκη του δεν την έκανε αφού δεν μπόρεσε να βρει τις τουαλέτες κι ας ρώτησε 5 ανθρώπους εκεί μέσα!


Και λίγο μετά να σου πάλι η Sergels torg η κεντρική πλατεία με τον οβελίσκο

Το γυάλινο κτίριο Kulturhuset περιλαμβάνει εστιατόρια, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφους, βιβλιοθήκες και από ψηλά έχει πολύ ωραία θέα προς την πλατεία. Το σκέφτηκα προς στιγμήν να ανέβουμε για έναν καφέ αλλά έπρεπε να πάμε και στο ξενοδοχείο. Πάντως το Kulturhuset το επισκέφτηκε εσωτερικά ο φίλος μου αφού τελικά εκεί κατούρησε!


Ξαλαφρωμένος αυτός, ξαλαφρωμένος κι εγώ που με είχε ζαλίσει νωρίτερα για τουαλέτα φτάσαμε λίγο μετά στις θυρίδες φύλαξης αποσκευών του Cityterminalen.
Και τρώμε μια φρίκη! Πάμε στη θυρίδα 15 που αφήσαμε τις αποσκευές μας η οποία είναι ανοιχτή και μέσα λείπουν οι βαλίτσες μας. Κατευθείαν το αίμα ανέβηκε στο κεφάλι μου και ερχόταν το εγκεφαλικό. Μα πως γίνεται αυτό, και τι έγινε, τις παραβίασαν, πάνε να καλέσεις τον υπεύθυνο και αλλά τέτοια ωραία και ευτυχώς δεν απευθυνθήκαμε σε κανέναν γιατί θα γινόμασταν ρεζίλι. Πολύ απλά λίγα μέτρα πιο μετά είχε και άλλες θυρίδες με το νούμερο 15 σε ντουλάπι! Αφού ανοίξαμε τη θυρίδα και μόνο που δεν αγκάλιασα τη βαλίτσα μου, κατεβήκαμε στον σταθμό του μετρό T-Centralen.

Πήραμε την πράσινη γραμμή Τ17,18,19 και 5 στάσεις μετά κατεβήκαμε στον σταθμό Fridhemsplan (εξυπήρετούσε και η μπλε γραμμή Τ10 και Τ11). Είμαστε στην περιοχή Kungsholmen και στον κεντρικό δρόμο St Eriksgatan στο 20 είναι το ξενοδοχείο μας το First Hotel Fridhemsplan ένα ωραιότατο και αξιοπρεπέστατο ξενοδοχείο στα μέτρα μας που για 2 διανυκτερεύσεις για ένα δίκλινο το έκλεισα 1700sek δηλαδή 184€ τέσσερις μήνες πριν!
https://www.booking.com/hotel/se/fridhemsplan.el

Η 3η διανυκτέρευση κλείστηκε σε διαφορετικό ξενοδοχείο στην ίδια γειτονιά! Μεσολαβούσε η κρουαζιέρα και δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σ’ αυτό για τη μια διανυκτεύρευση τη μέρα που θέλαμε. Αυτό το ξενοδοχείο το προτείνω γιατί και καλή τιμή έχει για τα δεδομένα της Στοκχόλμης, και σταθμό μετρό κοντά που σε αφήνει στο κέντρο, και εξυπηρετικότατες γλυκύτατες ρεσεψιονιστ και πλούσιο πρωινό. Το δωμάτιο άνετο και το κρεβάτι υπεραναπαυτικό.

Μαζί με την ξεκούραση ήρθε και η πείνα όμως. Ο κεντρικός δρόμος St Eriksgatan έχει αρκετά ταχυφαγεία κυρίως μεταναστών καθώς και μαγαζιά τύπου today stores. Εμείς πήγαμε στο σούπερ μάρκετ ICA που κλείνει στις 11 το βράδυ. Το σούπερ μάρκετ όπως και όλα τα σουπερ μαρκετς της Στοκχόλμης είχε διάφορα κρύα σάντουιτς και πλούσιο salad bar με μεγάλη ποικιλία που γεμίζεις ότι θες ανάλογα το μέγεθος του μπολ που έπαιρνες. Σε πίνακα έγραφε τις χρεώσεις αλλά δεν καταλάβαμε φυσικά τίποτα οπότε είπαμε όσο βγει! Τα 8 ευρώ που κόστισε η σαλάτα δεν το λες φτηνό αλλά πρώτον συνειδητοποιήσαμε καλά που έχουμε έρθει, δεύτερον δεν μας φάνηκε και υπερβολικά ακριβή και τρίτον τουλάχιστον ήταν χορταστική και πάρα πολύ γευστική με ποιοτικά υλικά. Ενώ μια μπαγκέτα με γαρίδες και τίγκα στη μαγιονέζα ήταν μέτρια. Δύο σαλάτες, ένα σάντουιτς, 2 ψωμάκια και μια κόκα κόλα 23€. Οι τιμές στα προϊόντα με μια γρήγορη ματιά που έριξα μου φάνηκαν ελάχιστα πιο ακριβές από Ελλάδα. Βέβαια έβλεπα τις τιμές σε κορώνες οπότε δεν μπορούσα να υπολογίσω ακριβώς. Πάντως όχι μεγάλες διαφορές στα βασικά. Πάντως τα super markets και το street food γενικά είναι μια φτηνή λύση αν θες να τη βγάλεις οικονομικά σε τόσο ακριβή πόλη και ευτυχώς υπάρχουν τέτοιες επιλογές. Και όταν λέμε οικονομικά εννοούμε πως μέσος όρος ενός hot dog ή χάμπουργκερ ή οποιουδήποτε απλού σνακ κοστίζει 7 ευρώ.

Αυτά τα ολίγα από την πρώτη μας μέρα στη Σουηδική πρωτεύουσα. Η οποία σαν πρώτη εικόνα μας φάνηκε σε γενικές γραμμές ζωντανή πόλη αλλά βέβαια κινηθήκαμε στο σύγχρονο κέντρο την πιο πολύβουη περιοχή που όμως σε κάποια σημεία ήταν μέχρι και ερημική! Επίσης οι μοναδικοί με φωτογραφικές ήμασταν εμείς! Όπως ανέφερα πάρα πολλοί ζητιάνοι. Άραγε το κλασικό ζητιανιλίκι ''δωσε κάτι καλέ'' πώς να είναι στα σουηδικά? :D
Τα καλύτερα όμως έρχονται τη δεύτερη μέρα!

 
Last edited:

mariath

Member
Μηνύματα
2.233
Likes
5.818
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Ευτυχώς που δεν κρατάς τις υποσχέσεις σου κι έτσι και το ταξίδι έγινε πλούσιο σε προορισμούς και εμείς θα απολαύσουμε μια ακόμα ιστορία δια χειρός giannismits!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.755
Likes
11.956
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Καινούρια ιστορία by giannismits και τρελαίνομαι! :p
Περιμένω τη συνέχεια!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.736
Επόμενο Ταξίδι
?
Ευχαριστώ my friends:)
Όσο χρονοβόρα και βαρετή είναι η συγγραφή μια ιστορίας άλλο τόσο με ενθουσιάζει.Στο χρονοδιάγραμμα δεν ξέρω πως θα τα πάω αυτή τη φορά. Διότι ως γνωστόν μου αρέσει η ταχύτητα και να μη παρατάω τις ιστορίες. χμ για να δούμε:cool:.

Καινούρια ιστορία by giannismits και τρελαίνομαι! :p
Περιμένω τη συνέχεια!
:DΔεν ήμουν τόσο ορεξάτος για ιστορία σαν τις άλλες φορές αλλά τέτοιο ωραίο ταξίδι ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας ;) Τώρα πως θα μου βγεί και πόσο συχνά θα ανεβαίνουν τα κεφάλαια θα δείξει.
 
Last edited by a moderator:

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.430
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Το ξεκίνημα είναι σούπερ!!!! Μήπως είσαι έτοιμος για συγγραφή βιβλίου;;
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.870
Likes
2.262
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Μπραβο βρε Γιαννη ...πως ξεπεταχτηκε αυτο το ταξιδι στη Σκανδιναβια...ουτε χαμπαρι δεν το πηρα.
Επειδη καποια στιγμη η Στοκχολμη δεν θα μου ξεφυγει(για τις αλλες πρωτευουσες δεν παιρνω και ορκο )..περιμενω να γραψεις ενα μοναδικο ,χρηστικο οδηγο...οπως μονο εσυ ξερεις να κανεις καλα .(Αυτη τη στιγμη αντιγραφω τους αριθμους λεωφορειων απο την ιστορια του Βελιγραδιου)
κατι πηρε το ματι μου και για μια Πορτογαλια...δεν γραφεις και επομενο οδηγο...μολις τελειωσεις αυτον?:D
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.736
Επόμενο Ταξίδι
?
Το ξεκίνημα είναι σούπερ!!!! Μήπως είσαι έτοιμος για συγγραφή βιβλίου;;
Mα τι καλή που είσαι. Αλλά όχι δεν νομίζω...λες?:D
Μπραβο βρε Γιαννη ...πως ξεπεταχτηκε αυτο το ταξιδι στη Σκανδιναβια...ουτε χαμπαρι δεν το πηρα.
Επειδη καποια στιγμη η Στοκχολμη δεν θα μου ξεφυγει(για τις αλλες πρωτευουσες δεν παιρνω και ορκο )..περιμενω να γραψεις ενα μοναδικο ,χρηστικο οδηγο...οπως μονο εσυ ξερεις να κανεις καλα .(Αυτη τη στιγμη αντιγραφω τους αριθμους λεωφορειων απο την ιστορια του Βελιγραδιου)
κατι πηρε το ματι μου και για μια Πορτογαλια...δεν γραφεις και επομενο οδηγο...μολις τελειωσεις αυτον?:D
Κλεοπάτρα μου..μα δεν ντρέπεσαι? Δεν κοκκινίζεις? Ρωτάς αν θα γράψω για Πορτογαλία?Μετεξεταστέα:D
http://www.travelstories.gr/community/threads/senhora-do-mar-Η-κυρά-της-θάλασσας-portugal.50725/

Χαίρομαι που οι ιστορίες μου σου είναι χρήσιμες και τις χρησιμοποιείς σαν οδηγούς. Άλλωστε κάτι τέτοιο θέλω κι εγώ:)Κάτι θα κάνω και με την Στοκχόλμη;)
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.834
Likes
15.946
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
εγώ πάλι θα σου πρότεινα Γιάννη να διαβάσεις το νήμα για το που θα πάμε το 2016 και να προγραμματίσεις τα ταξίδια σου πριν από εμάς για να μας κάνεις τους οδηγούς για το πως να κινηθούμε και τι να δούμε.:haha::haha:
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
597
Likes
1.841
Επειδή εγώ είχα κάνει το ταξίδι αυτό καλοκαίρι, περίμενα πως και πως την δική σου περιγραφή για να δούμε πως είναι το φθινόπωρο η Σκανδιναβία.
Μπράβο βρε Γιάννη! Από την εισαγωγή και μόνο μας προετοιμάζεις για μιά άλλη συναρπαστική ιστορία by giannismits! Έχεις ανεβάσει ψηλά τον πήχυ!:clap:
 
Last edited:

Maria Mavr

Member
Μηνύματα
87
Likes
50
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καλή αρχή στη νέα ιστορία-οδηγό και αναμένουμε τη συνέχεια όποτε μπορείς. Πάω τώρα να διαβάσω την αντίστοιχη της Ρώμης. Και στο Βερολίνο όταν πήγα διάβασα την ιστορία σου και με βοήθησε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

No members online now.

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.413
Μηνύματα
891.082
Μέλη
39.065
Νεότερο μέλος
Ina_g_travel

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom