Περού Η LΙMA, οι Άνδεις, οι πυραμίδες, η όαση, οι πιγκουίνοι και τα λάμα να αγναντεύουν το Machu Picchu

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος

IMG_20220810_132134.jpg


Ακόμα κι ένας γνωστός μου Περουβιανός όταν είδε αυτή τη φώτο με ρώτησε αν βαρέθηκα το Περού και πήγα μια βόλτα μέχρι την Αργεντινή. Η χώρα προσφέρει τρομερές εναλλαγές σε εικόνες. Το Περού ήταν η πρώτη χώρα που ήθελα να δω όταν θα είχα την δυνατότητα να κάνω ένα ακριβό ταξίδι και να λείψω αρκετές ημέρες. Πρώτη απόπειρα το 2018: ένας φίλος Σλοβένος με έπεισε να πάμε στην Κούβα, δεύτερη απόπειρα το 2019: το ταξίδι στο Μεξικό έβγαινε μισή τιμή, τρίτη και φαρμακερή το 2020: καταστράφηκε το σύμπαν. Σωτήριο έτος 2022 και σκέφτομαι ταξίδι στη Βολιβία για να μπορώ να πάω πιο χύμα και να παίρνω αποφάσεις τελευταίας στιγμής αν δεν έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Τελικά τώρα ήταν η ώρα του Περού!

Κάποιες γενικές πληροφορίες για αρχή.

Την βρήκα ασφαλέστατη χώρα. Έχει αστυνομία σε όλα τα κεντρικά τουριστικά σημεία απ'όσο θυμάμαι και μάλιστα υπάρχει ειδικό τμήμα της αστυνομίας για τους τουρίστες. Φοράνε πράσινα νομίζω. Το μόνο που με τρομοκράτησε ήταν τα πολλά αδέσποτα σκυλιά, συγκεκριμένα στην πόλη Huaraz που ήταν και επιθετικά.

Το σύστημα με τα λεωφορεία τους είναι πάρα πολύ κακό. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός σταθμός. Κάθε εταιρεία έχει το σταθμό της. Οι ανακοινώσεις είναι στο μιλητό και θέλει προσοχή. Κατα τ'άλλα πάρα πολύ καλά λεωφορεία για μακρινά πολύωρα ταξίδια. Ειδικά η εταιρεία cruz del sur. Νόμίζω ότι αυτή η εταιρεία μου έσωσε το ταξίδι. Έχει και μονές θέσεις (χωρίς διπλανό) και το κάθισμα πάει τέρμα πίσω και είναι πάρα πολύ άνετο, ένιωσα σαν να κοιμόμουν σε κρεβάτι. Η διαδρομή Huaraz-Trujillo με ξετίναξε. Την έκανα με movilbus. Δεν ξέρω αν έφταιγε το λεωφορείο, ο οδηγός ή η διαδρομή από μόνη της, πάντως μου πήρε κανά 2 μέρες να συνέλθω.

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μετρητά θα σας πρότεινα να πάτε σε ανταλλακτήριο και να μην τραβάτε χρήματα από τις τράπεζες τους. Έχουν τραγικά χαμηλά όρια ανάληψης, νομίζω ότι για τις περισσότερες είναι 400 soles με ίσως κανα 2 τράπεζες να είναι στα 700, ενώ έχουν και τεράστιες ουρές για ανάληψη. Τραγικές εικόνες σε κάποιες περιπτώσεις, μου θύμισε ουρές στην Κούβα.

Από ρούχα χρειάστηκα από ισοθερμικά μέχρι έφτασα να σκάω από τη ζέστη με κοντομάνικο. Αναγκαστικά θέλει όλων των εποχών τα ρούχα. Επίσης νομίζω ότι παπούτσια για trekking βοηθάνε πάρα πολύ άσχετα με το αν σκοπεύετε να κάνετε κάποιο σοβαρό trekking. Οι αρχαιολογικοί τους χώροι έχουν μπόλικο περπάτημα και σε κάποιες περιπτώσεις ανάβαση σε κατσικόδρομους.

Το φαγητό τους το βρήκα πεντανόστιμο. Θα αναφέρω και συγκεκριμένα μαγαζιά που ξεχώρισα. Οι τιμές είναι από εντελώς τσάμπα στις διάφορες αγορές τους, τρως με κάτω από 20 soles πλήρες μενού μέχρι τιμές Ελλάδας ή υψηλότερες στα εστιατόρια τους. Πάντως η αλήθεια είναι ότι όπου έφαγα σέρβιραν τεράστιες μερίδες, σε κάποιες περιπτώσεις κωμικά μεγάλες και με ένα κυρίως χόρταινες. Τα ορεκτικά τους μου θύμισαν κυρίως πιάτα!

Στα αεροδρόμια του Περού μπορείς να περνάς υγρά πχ μπουκάλι νερού απ'τον έλεγχο χωρίς πρόβλημα. Ακόμα και στο αεροδρόμιο της Lima με προορισμό εκτός Περού περνάει.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε πόλεις ή βουνά με μεγάλο υψόμετρο αντηλιακό και liposan είναι υπεραπαραίτητα.

Ώρα να εξηγήσω γιατί η Lima στον τίτλο είναι με κεφαλαία!

 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Τη περίμενα αυτή την ιστορία σου πως και πως, ασχέτως που με πονάει για τον ίδιο λόγο:
τρίτη και φαρμακερή το 2020: καταστράφηκε το σύμπαν.
Αντε να παίρνουμε ιδέες μπας και... :) 🤘
 

Vicks

Member
Μηνύματα
636
Likes
1.908
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Εδώ ξεθαρρεμένη που έκανε φέτος τα δύο ακυρωμένα του 2020.
@psilos3 μη μασάς, όλα θα γίνουν.
Έχω προσφάτως αποφασίσει να μην αναλωθώ του χρόνου σε μικρά ταξίδια από εδώ κι από κει και να χτυπήσω κατευθείαν το όνειρο: Περού.
@Señor_Nada διαβάζω με προσοχή.
 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Είδα τον τίτλο και λέω Περού. Βλέπω τη φωτογραφία και λέω "τελικά Περού ή Παταγωνία πήγε???" :haha:

Κρίνοντας από την εισαγωγή, σε εκπληκτική ιστορία μάλλον θα εξελιχθεί. Περιμένουμε τη συνέχεια. :clap:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Pastoruri.....μόλις κύλισε ένα δάκρυ συγκίνησης! Ο πρώτος παγετώνας που αντίκρυσα στη ζωή μου και ήταν στις αγαπημένες μου Άνδεις ❤

Εγγυημένα θα την απολαύσω αυτή την εξιστόρηση από τα χεράκια σου!!! 🤘🤘🤘

ΥΓ. Χαίρομαι πάρα πολύ που θα γράψεις εσύ για το αγαπημένο μου Περού!
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Lima (μέρος 1ο)

Η πτήση μου ήταν με airfrance από Παρίσι για Λίμα με ενδιάμεση στάση στον Παναμά. Θα είχα 1 ώρα και κάτι για την ανταπόκριση και έφτανα στη Λίμα 22:30. Φοβόμουν ότι μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις και να αργήσω να φτάσω γι'αυτό προτίμησα το πρώτο βράδυ να κοιμηθώ κοντά στο αεροδρόμιο και να πάω στην πόλη το επόμενο πρωί με την ησυχία μου. Η πτήση προς Παναμά είχε καθυστέρηση 2 ώρες, άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν με θέλει αυτή η χώρα. Μας καθησύχασαν στο αεροδρόμιο ότι όλες οι πτήσεις με ανταπόκριση θα έχουν αντίστοιχη καθυστέρηση έτσι ώστε όλοι να προλάβουν τις επόμενες πτήσεις. Η καρδιά πήγε στην θέση της αν και φυσικά έριξα τρέξιμο στο αεροδρόμιο του Παναμά. Εν τω μεταξύ ήμασταν μόνο 4 άτομα με αυτή την ανταπόκριση και όταν φτάσαμε στην πύλη, οι υπόλοιποι επιβάτες είχαν ήδη μπει στο αεροπλάνο και παρόλα αυτά οι υπάλληλοι ήταν απίστευτα σχολαστικοί με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ένα χαρτί εισόδου που ζητούσε το Περού.

Με όλες αυτές τις καθυστερήσεις και με τον έλεγχο του διαβατηρίου, βγήκα απ'το αεροδρόμιο της Λίμα μετά τη 1:30. Ευτυχώς είχα κλείσει κοντά στο αεροδρόμιο και απλά πήγα με τα πόδια. Ήταν Σάββατο βράδυ και στη διαδρομή διαπίστωσα ότι είχε άπειρα πάρτι σε σπίτια με τη μουσική στο τέρμα. Κορυδαλλό μεγάλωσα, ξέρω τι θα πει πάρτι με τέρμα τη μουσική ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό όμως ήταν άλλο πράγμα, πιστεύω ότι όσοι ήταν στα πάρτι έφευγαν με ματωμένα αυτιά. Φυσικά ένα απ'τα μέρη που γινόταν πάρτι ήταν στο δρόμο ακριβώς μπροστά απ'το χόστελ που θα έμενα! Είπα μήπως ψευτοκοιμηθώ αλλά μάταια. Τρίζαν τα πάντα και η μουσική βάραγε στην καρδιά. Και τι μουσική! Bad bunny! Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο Bad bunny σας συγχαίρω και ήρθε η ώρα να σας το χαλάσω! Ένας εξαιρετικός τροβαδούρος που του άρεσε η reggaeton αλλά πίστευε ότι κάτι της λείπει για να την απογειώσει. Πρόσθεσε λοιπόν trap φωνητικά! Τι καλύτερο! Σε κάποια φάση ακούστηκε μια αντρική φωνή να τους φωνάζει, μάλλον τους ζήτησε να το δυναμώσουν γιατί δεν ακουγόταν σπίτι του. Από εκεί και έπειτα πραγματικά με ξεκούφανε. To event κράτησε μέχρι τις 8 περίπου με την ίδια ένταση και πάθος. Κοιμήθηκα ή καλύτερα ξάπλωσα μέχρι τις 10, έκανα ένα ντουζ κι έφυγα.

Ο δρόμος που έγινε το πάρτι. Τουλάχιστον τον άφησαν καθαρό, μπράβο τους! Τα καλώδια χρησιμεύουν και για δίχτυα λογικά.

IMG_20220807_101027.jpg


Ήθελα να αγοράσω μια κάρτα sim και επειδή ήταν Κυριακή και μπορεί να δυσκολεύομουν να βρω μαγαζί αποφάσισα να πάω στο αεροδρόμιο. Στο αεροδρόμιο της Λίμα μπορούσες να μπεις μόνο αφού είχες πτήση και έδειχνες το εισιτήριο σου. Ρωτάω κάτι αστυνομικούς τι μπορώ να κάνω και μου είπαν ότι σε κάποια σημεία με τουριστικές πληροφορίες πουλάνε και κάρτες. Ο ένας αστυνομικός έκανε hotspot το κινητό του για να κλείσω uber! Μου πήρε γύρω στις 50 soles για να με πάει στην περιοχή Barranco. Στην περιοχή αυτή έμεινα για 2 βράδια και αν και ήταν πολύ ομορφότερη από τη Miraflores (στην οποία έμεινα τα δύο τελευταία βράδια) αν ξαναδιάλεγα θα έμενα μόνο Miraflores. Είχε καλύτερες συγκοινωνίες, όσες χρησιμοποίησα τέλος πάντων, κάποια αξιοθέατα μπορείς να τα επισκεφθείς περπατώντας και το βασικότερο όλων στη νυχτερινή ζωή της Miraflores χάνει η μάνα το παιδί!

Με το που έφτασα στο κάτι μεταξύ χόστελ και airbnb ξάπλωσα για καμιά ώρα να έρθω στα ίσια μου και άρχισα τις βόλτες. To Barranco είναι μια μικρή ήσυχη συνοικία με χρωματιστά σπίτια στο αποικιοκρατικό στυλ, με μοντέρνα μαγαζιά και εύκολη πρόσβαση στη Malecón της Lima, δηλαδή στο παραλιακό κομμάτι που συνδυάζεται με ωραίες γκρεμίλες. Για τα δικά μου κριτήρια το Barranco ανήκει στην κατηγορία χίπστερ. Δεν έχω κάτι με αυτό το στυλ, απλά ειδικά στα ταξίδια μου ψάχνω πιο λαϊκά, πιο παραδοσιακά μέρη και αυτό δεν ήταν τέτοιο. Πάντως ήταν όμορφη συνοικία, ωραία για βόλτα και μέχρι εκεί, για το δικό μου γούστο πάντα.

IMG_20220808_090356.jpg


IMG_20220807_120017.jpg


Οι δρόμοι δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση.

IMG_20220808_085105.jpg


Πολύ ωραίο το Parque Municipal de Barranco, εκεί βρίσκεται και μια ωραία βιβλιοθήκη.

IMG_20220807_112311.jpg


Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι ένας πολύ όμορφος πεζόδρομος που βγάζει σε θέα στη Malecón και στον Ειρηνικό ωκεανό. Ο πεζόδρομος ονομάζεται bajada de baños. Στο βάθος φαίνεται και μια ξύλινη γέφυρα.

IMG_20220807_120518.jpg


Εδώ η οπτική απ'τη ξύλινη γέφυρα που μπορείτε να δείτε και το γκράφιτι στην απέναντι γέφυρα. Γενικά το Barranco είχε μπόλικα γκράφιτι.

IMG_20220807_121021.jpg


Στο παραλιακό κομμάτι είχε κτίρια τέρατα, στα δικά μου μάτια το σώζει η τοπογραφία που είναι όμορφη από μόνη της. Θέα στον Ειρηνικό.

IMG_20220807_114816.jpg


Ολόκληρη την ημέρα την αφιέρωσα σε βόλτες στο Barranco και σε Miraflores (για αυτήν θα τα γράψω στο τέλος της ιστορίας). Τελικά αγόρασα sim από τις τουριστικές πληροφορίες που βρίσκονται στο πάρκο Kennedy στη Miraflores και ήταν από τις λίγες επιλογές που ήταν ανοιχτές την Κυριακή.

Η βόλτα το βράδυ στη Malecón μου άρεσε περισσότερο από τη μέρα. Το σκοτάδι κρύβει κάποιες από τις ασχήμιες της και είναι όμορφα. Γινόταν πανικός από κόσμο. Πήγα περπατώντας σε Miraflores όπου είδα το πάρκο de los enomarados με κάτι παραπάνω από επιρροές από το πάρκο Güell στη Βαρκελώνη.

IMG_20220807_180944.jpg


Και έφτασα μέχρι το πάρκο Chino de Miraflores.

IMG_20220807_182830_HHT.jpg


Αυτή η διαδρομή μου χάρισε και την καλύτερη θέα στον Ειρηνικό ωκεανό που είδα.

IMG_20220807_181741.jpg


Όπως ίσως να φαντάζεστε έπεσα για ύπνο νωρίς. Είχα ξεθεωθεί.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Lima (μέρος 2ο)

Αφού ξεκουράστηκα και ευχαριστήθηκα ύπνο, είχε έρθει η ώρα να δω το ιστορικό κέντρο της πόλης που ανήκει στη λίστα της Ουνέσκο. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς αν όχι τα τοπικά ΜΜΜ; Χρησιμοποίησα το λεωφορείο RUTA C. Το καλό είναι ότι το λεωφορείο κινείται σχεδόν αποκλειστικά σε λεωφορειόδρομο έτσι η κίνηση στους δρόμους, που φαινόταν να είναι μόνιμο πρόβλημα, δεν το επηρέαζε. Το κακό είναι ότι πρόκειται για χωρητικότητα λεωφορείου και με τον υπερπληθυσμό που υπάρχει στην πόλη, άντε βρες χώρο να μπεις. Πέρασαν 4 λεωφορεία μέχρι να καταφέρω να μπω. Το λεωφορείο μια χαρά είναι, γρήγορο και ανακοινώνει τους σταθμούς. Η πόλη φωνάζει ότι χρειάζεται μετρό. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο ένα τέτοιο έργο και θέλει πόρους. Η διαφορά στις μετακινήσεις πάντως σε σχέση με το Μέξικο Σίτι πχ που έχει μετρό είναι τεράστια.

Η διαδρομή ήταν κάπου στο 40λεπτο μέχρι το κέντρο. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω για καφέ. Μου είχαν προτείνει το Lima Café Lima Café που έχει δύο καταστήματα στο κέντρο. Μου άρεσε και ο καφές και τα muffins που έφαγα. Αφού πήρα την απαραίτητη δόση καφεΐνης μετακινήθηκα στην κεντρική πλατεία plaza de armas. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη πλατεία με μια σειρά από ωραία κτίρια όπως ο καθεδρικός, το παλάτι του αρχιεπισκόπου με τα υπέροχα μπαλκόνια, το δημαρχείο με τα επίσης υπέροχα μπαλκόνια καθώς και το παλάτι της κυβέρνησης που μένει ο πρόεδρος. Λόγω του προέδρου η πλατεία το πρωί ήταν κλεισμένη με κάγκελα και πέρναγες αφού σε τσέκαραν αστυνομικοί.

Καταπληκτική πλατεία. Πάνω απ'την κεντρική πλατεία και σε διάφορα άλλα μέρη του Περού πετούσαν τα περίφημα gallinazos. Κάτι μεγάλα πουλιά που μοιάζουν να έχουν κεφάλι δεινοσαύρου και σώμα πουλιού. Πολύ τρομακτικά.

IMG_20220808_101713.jpg


Κι απ'την άλλη μεριά που φαίνεται το δημαρχείο στα δεξιά.

IMG_20220808_163409.jpg


Στις 11 η ώρα ακολούθησα ένα walking tour που ξεκινάει μπροστά από την εκκλησία la merced με την όμορφη πρόσοψη.

IMG_20220808_105702.jpg


Για το τουρ είχαν μαζευτεί πάρα πολλοί Ισπανοί και οι αγγλόφωνοι ήταν μονοψήφιος αριθμός. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα επέλεγα το αγγλόφωνο γκρουπ. Ο ξεναγός για το ισπανόφωνο γκρουπ ήταν ήδη εκεί και μας είπε ότι ο ξεναγός για το αγγλόφωνο γκρουπ θα έρθει σε κανα 10 λεπτο. Περιμένω και μετά από 10 λεπτά εμφανίζεται μαζί με ένα τεράστιο γκρουπ που σίγουρα ξεπερνούσε το ισπανόφωνο κατά πολύ. Μην βιαστείς να πανηγυρίσεις αν δεν σφυρίξει ο διαιτητής! Αυτό το walking tour μου άρεσε πάρα πολύ και σας το προτείνω, είναι το Inkan milky way: Free Walking Tour Lima in the Historic center by Indigenous Guides

To tour κράτησε περίπου δυόμιση ώρες και ο ξεναγός ήταν ο Jorge Cueva. Τρομερή μορφή! Μου άρεσε αυτό το τουρ γιατί είχε μπόλικο περπάτημα στην πόλη και επεξήγηση για τα διάφορα ενδιαφέροντα κτίρια. Ενώ επισκεφθήκαμε και ένα μαγαζί για δωρεάν δοκιμή pisco και εκεί έφαγα κόλλημα με το lúcuma! Ένα καταπληκτικό φρούτο που έχει γεύση σαν bailey's! Το χτύπαγα όπου το βρισκα σε ότι έκδοση το βρισκα! Σε κάποια φάση συζήταγα με τον Jorge για τα retablos και που θα μπορούσα να αγοράσω αν δεν πάω στο Ayacuchco. Πάνω στην κουβέντα λοιπόν μου λέει "παλιά τα retablos ήταν μόνο θρησκευτικά πλέον μπορείς να βρεις τα πάντα από μουσική μέχρι αθλητικά. Από ποια χώρα είσαι;" "-Έλλαδα" "A Παναθηνάικος!". Με κούφανε! Μπορεί να έχω να ασχοληθώ χρόνια, μπορεί να μην έχω ιδέα πλέον που παίζει, με ποιον παίζει, γιατί παίζει αλλά με συγκίνησε ο άτιμος. Αντί για 10 soles που σκεφτόμουν να δώσω του δωσα 20! Χαλάλι του!

Το κέντρο χαρακτηρίζεται από όμορφα χρωματιστά κτίρια και καταπληκτικά μπαλκόνια.

IMG_20220808_124558.jpg


Να τα και τα gallinazos στο κάδρο.

IMG_20220808_130603.jpg


Αν σας άρεσε η πρόσοψη στην εκκλησία la merced δείτε την εκκλησία San Agustin!

IMG_20220808_114911.jpg


Αν θέλετε θέα της πόλης από ψηλά, νομίζω ότι η μόνη επιλογή είναι η μονή Convento de Santo Domingo. Έχουν κάνει το σπαστικό (για μένα) να μπορείς να πας μόνο αφού πάρεις την ολοκληρωμένη ξενάγηση στη μονή. Μου ήταν αδιάφορο κάτι τέτοιο και δεν ασχολήθηκα.

IMG_20220808_122426.jpg


Με αυτό που ασχολήθηκα όταν τελείωσε το τουρ ήταν η επίσκεψη στις κατακόμβες της μονής Convento de San Francisco. Και εδώ ήταν υποχρεωτική η ξενάγηση και υπήρχε επιλογή για αγγλικά ή ισπανικά. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με τις κατακόμβες. Μου έδωσε και λίγο την αίσθηση ότι θέλαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτές του Παρισιού, αλλά τις βρήκα κατα πολύ υποδεέστερες. Οι φωτογραφίες απαγορεύονταν κατά την διάρκεια της ξενάγησης.

IMG_20220808_145122.jpg


Αφού τελείωσα με αυτό μετακινήθηκα λίγο πιο έξω απ'το κέντρο για να δω ότι έχει απομείνει από τα παλιά τείχη της πόλης.

IMG_20220808_162555.jpg


Από εκεί φαίνονται οι φτωχογειτονιές της Λίμα να σκεπάζουν τους γειτονικούς λόφους. Απ'ότι μου είπαν Περουβιανοί εκείνο το κομμάτι είναι επικίνδυνο και ενώ ήταν συνηθισμένο να ανεβαίνει κόσμος σε εκείνο το λόφο για θέα, πλέον δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

IMG_20220808_162409.jpg


Η υπόλοιπη μέρα εξαντλήθηκε ολόκληρη στο κέντρο με φαγητά και ποτά με άτομα που είχα γνωρίσει. Δυστυχώς έφυγα γύρω στις 22:00 κι αν κάτι που μετάνιωσα σε αυτό το ταξίδι είναι ότι δεν βγήκα βράδυ στο ιστορικό κέντρο. Απ'ότι μου είπαν παιδιά, το τελευταίο βράδυ μου στη Λίμα, το ιστορικό κέντρο έχει πάρα πολλά ροκόμπαρα και αν ψάχνεις τέτοια φάση είναι η καλύτερη επιλογή. Από υπόγεια μέχρι ταράτσες που πρέπει να πεις συνθηματικό για να περάσεις. Μου είπαν συγκεκριμένα για ένα μαγαζί που είναι σαν να έχει βγει από ταινία τρόμου. Λες σαν έναν ηλικιωμένο άνθρωπο el mirador και σε αφήνει να μπεις σε ένα ασανσερ της κακιάς ώρας που σε βγάζει σε μια ταράτσα που είναι ροκάδικο από τις 3 μέχρι τις 7. Μακάρι να είχα ζήσει την εμπειρία και να έγραφα περισσότερα. Αυτό το μαγαζί όπως και πολλά ακόμα ροκάδικα, βρίσκονται πέριξ της πλατείας San Martín. Εδώ η περίφημη πλατεία και αριστερά στο βάθος ευαγγελιστές να δίνουν πόνο ακούραστα.

IMG_20220808_171552.jpg


Την επόμενη ημέρα ήθελα να βάλω όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που ήθελα να επισκεφθώ. Ήμουν σε φάση ακόμα που έφτιαχνα πρόγραμμα και δεν ήξερα πόσες μέρες τελικά θα μείνω στη Λίμα. Το να τα κατάφερνα να δω τα πάντα γνωρίζοντας τους ρυθμούς μου μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά το προσπάθησα! Ξεκίνησα με τον χώρο Pachacámac που ήταν ο μεγαλύτερος σε έκταση και που βρίσκεται γύρω στα 30 χλμ εκτός Λίμα. Πήρα uber για να πάω. Σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία απ'όσο θυμάμαι η μάσκα ήταν υποχρεωτική. Φτάνω στο ταμείο και μου λέει ο υπάλληλος μπορείς να πας στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά για το μουσείο θέλεις δύο μάσκες. Μία έχω του λέω και θέλω οπωσδήποτε να πάω στο μουσείο. Μπορείς να αγοράσεις μία απ'το κατάστημα με τα σουβενίρ μου λέει. Τι να κάνω δεν ήθελα με τίποτα να χάσω το μουσείο και πήγα και αγόρασα την μοναδική μάσκα που είχε με κάτι μάτια σαν ερπετού μπροστά. Δεν γινόταν αλλιώς. Όταν αντίκρισα το είδωλο του Pachacámac ένιωσα δέος και ξέχασα και διπλές μάσκες και τα πάντα.

IMG_20220809_120457.jpg


Εδώ είδα για πρώτη φορά κάτι που θα έβλεπα και σε επόμενα μουσεία. Τους Περουβιανούς να τονίζουν τα πλιάτσικα που έκαναν οι Ισπανοί στους αρχαίους ναούς τους. Ή σε άλλα σημεία είχαν ένα κατεστραμμένο άγαλμα και από πάνω μια εικόνα που το έδειχνε ολοκληρωμένο με την επιγραφή έτσι θα το βλέπατε αν δεν το είχε καταστρέψει η Ισπανική καθολική εκκλησία. Μου άρεσαν αυτές οι πινελιές. Όπως και ότι διαφήμιζαν αρχαιολογικούς χώρους των Ίνκας του Εκουαδόρ στα μουσεία τους.

Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο του Pachacámac. Για εμένα είναι ένα άχαστο μέρος αν βρεθείτε στη Λίμα, αλλά μπορώ να φανταστώ κάποιον να λέει ότι είναι ένας διαλυμένος χώρος. Ουσιαστικά βλέπεις τα θεμέλια ναών και πυραμίδων σε μια αχανή έκταση που θέλει πολύ περπάτημα για να την καλύψεις.

Στο ψηλότερο σημείο βρίσκεται ίσως το εντυπωσιακότερο κομμάτι του χώρου που είναι ο ναός του ήλιου.

IMG_20220809_131057.jpg


Από εκεί έχεις εικόνα του χώρου από ψηλά. Στο βάθος φαίνεται άλλη μια φτωχοσυνοικία, η σύγχρονη Pachacámac.

IMG_20220809_132213.jpg


Αλλά και θέα στην ακτή. Στο βάθος φαίνεται και αρένα για ταυρομαχίες που οι Περουβιανοί κάνουν μέχρι σήμερα.

IMG_20220809_131733.jpg


Το πιο καλά ανακατασκευασμένο/συντηρημένο κτίριο του χώρου είναι το Palacio de las Mamacuna που λόγω κάποιου σεισμού παραμένει ασταθές και δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμο. Στα τείχη του άραζαν gallinazos. Και σε αυτό τον χώρο και στο Chan Chan που τα gallinazos πετούσαν χαμηλά δεν θα τόλμαγα να κρατάω κάτι φαγώσιμο.

IMG_20220809_123124.jpg


Κι εδώ τα gallinazos από κοντά.

IMG_20220809_122550.jpg


Από εκεί έφυγα πάλι με uber, ήταν εύκολο να βρω, και ζήτησα να με πάει απευθείας στο αρχαιολογικό μουσείο του Περού. Στη διαδρομή μου έδειξε ένα υδροβιότοπο που ονομάζεται pantanos de villa και μου είπε ότι έχει φλαμίνγκο. Δεν είχα χρόνο να τον επισκεφθώ. Όταν φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι είχε δωρεάν είσοδο, περίεργο πράγμα για τη δική μου γκαντεμιά σκέφτηκα. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι η γκαντεμιά δεν είχε φύγει ποτέ και ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι του μουσείου είναι επισκέψιμο. Το καλύτερο κομμάτι ήταν σε κατάσταση συντήρησης και φυσικά μη επισκέψιμο. Τρελή ξενέρα.

IMG_20220809_152828.jpg


Από εκεί πήγα με τα πόδια (δεν είναι μακριά) στο άλλο μουσείο που ήθελα πολύ να δω το larco. Καταπληκτικό μουσείο, καταπληκτική συλλογή με τα πανέμορφα κεραμικά που σχεδίαζαν οι προκολομβιανοί πολιτισμοί. Έχουν ανοιχτή για επίσκεψη και την αποθήκη τους που αρκεί για να καταλάβεις τον άπειρο αριθμό εκθεμάτων που έχουν.

IMG_20220809_160704.jpg


Το στομάχι μου είχε κολλήσει στην πλάτη με το ασταμάτητο περπάτημα και χάζεμα αρχαίων απ'το πρωί. Χωρίς να το σκεφτώ και χωρίς καν να διαβάσω κριτικές έκατσα στο εστιατόριο του μουσείου. Ντάξει. Το καλύτερο φαγητό που έφαγα σε αυτό το ταξίδι! Δεν υπήρχε αυτό το πράγμα. Έφαγα causa limeña, lomo saltado, μους lúcuma και ήπια pisco sour. Όλα τέλεια! Για αυτά έδωσα κάπου μεταξύ 140-150. Φυσικά είναι ακριβό, αλλά το ευχαριστήθηκα!

Σκαστός απ'το φαΐ, πήγα στον σταθμό των λεωφορείων όπου θα έφευγα με νυχτερινό λεωφορείο για Huaraz.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.310
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πάρα πολύ όμορφα! Και συνυπογράφω και για το εστιατόριο του Larco, αν και ολίγον υπερτιμημένο είναι πολύ καλό και σε υπέροχο χώρο. Φαντάζομαι ότι μπήκες και στην αίθουσα με τα ερωτικά εκθέματα; (μου φάνηκε περίεργο που δεν το ανέφερες).
 

Kyriakao

Member
Μηνύματα
237
Likes
1.231
Επόμενο Ταξίδι
Συνεχώς αυτο ψάχνω!
Ονειρεμένο Ταξίδι
ματσου πιτσου,περου
Μου είπαν συγκεκριμένα για ένα μαγαζί που είναι σαν να έχει βγει από ταινία τρόμου. Λες σαν έναν ηλικιωμένο άνθρωπο el mirador και σε αφήνει να μπεις σε ένα ασανσερ της κακιάς ώρας που σε βγάζει σε μια ταράτσα που είναι ροκάδικο από τις 3 μέχρι τις 7.
Ειμαι σιγουρος @psilos3 , οτι το εχεις βαλει ηδη στη λιστα σου....
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.687
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom