gelf
Member
- Μηνύματα
- 659
- Likes
- 12.801
Κεφάλαιο 17. - Ελσίνκι.
Το Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Φινλανδίας στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 635.000 περίπου κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2016, ενώ ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής προσεγγίζει τον αριθμό του 1.250.000 κατοίκων, από το σύνολο των 5.500.000 κατοίκων της Φινλανδίας.
Το Ελσίνκι έχει μικρή ιστορία, αφού ως οικιστικό κέντρο δημιουργήθηκε το έτος 1550, ως αντίπαλο δέος στην απέναντι πόλη του Ταλίν. Στο πέρασμα του χρόνου, το Ελσίνκι δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή της Βαλτικής, μέχρι το έτος 1809, μετά την ήττα της Σουηδίας από τη Ρωσία στον Φινλανδικό πόλεμο, όπου ο τσάρος Αλέξανδρος Α, μετά την προσάρτηση της Φινλανδίας στη Ρωσική αυτοκρατορία, μετέφερε την πρωτεύουσα από το Τούρκου στο Ελσίνκι. Στόχος ήταν να μειωθεί η Σουηδική επιρροή. Παράλληλα, ανοικοδομήθηκε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης σε νεοκλασικό στυλ, ώστε να προσομοιάζει με την Αγία Πετρούπολη.
Οι Φιλανδοί δεν είναι Σκανδιναβοί. Θέλουν να μοιάζουν αλλά δεν είναι. Άλλωστε η Φινλανδία, δεν ανήκει στη Σκανδιναβία. Οι Φιλανδοί είναι ίδια φυλή με τους Εσθονούς και έχουν συγγένεια με τους Ούγγρους.
Βέβαια ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και των πολιτών ολοένα και προσεγγίζει με τη Σκανδιναβία.
Αυτά σκεφτόμουν, όταν φτάσαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό
και αφήσαμε τις αποσκευές μας για να περπατήσουμε λίγες ώρες στην πόλη.
Προχωρήσαμε κατ' αρχή δυτικά κατά μήκος της οδού Kaivokatu, η οποία είναι μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό και στη συνέχεια βορειοδυτικά, κατά μήκος της λεωφόρου Mannerheimintie και περάσαμε γρήγορα από το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας, το αρχιτεκτονικό στυλ του οποίου συνδυάζει τον νεοκλασικισμό και τον σκανδιναβικό κλασικισμό με τον μοντερνισμό των αρχών του 20ού αιώνα.
Το κτίριο κατασκευάστηκε από το έτος 1926, έως το έτος 1931 και εγκαινιάστηκε στις 7 Μαρτίου 1931.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε δυτικά, βρεθήκαμε στην οδό Fredrikinkatu και προχωρήσαμε βορειοδυτικά κατά μήκος αυτής,
προς ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα του Ελσίνκι την εκκλησία Τεμπελιαούκιο, η οποία βρίσκεται στο τέλος (από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά) της οδού Fredrikinkatu και στη συμβολή αυτής με την οδό Lutherinkatu.
Ο Ναός Τεμπελιαούκιο μια πρωτότυπη εκκλησία, γνωστή και ως εκκλησία στο βράχο, είναι κυκλικής διατομής έχει κατασκευαστεί το έτος 1969, με όλους τους τοίχους να είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους
και να αποτελούνται από το βραχώδες έδαφος της περιοχής, ενώ από την επιφάνεια του εδάφους προεξέχει μόνο ο τρούλος.
Αυτή η κατασκευή έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετική ακουστική. Σε προηγούμενο ταξίδι το είχα διαπιστώσει, ακούγοντας το εκκλησιαστικό όργανο.
Επιστρέψαμε μέσω των οδών Fredrikinkatu, Simonkatu και Kaivokatu στον σιδηροδρομικό σταθμό,
ο οποίος ο οποίος είναι στη θέση παλαιότερου και μικρότερου (του έτους 1862) και λειτούργησε με τη σημερινή του μορφή το έτος 1919. Είναι σχεδιασμένος σε αρχιτεκτονικό στυλ art nouveau.
Ο συνταξιδιώτης αποχώρησε από την περιήγηση, λέγοντάς μου ότι πάει για μπύρα στο πάρκο Esplanadi, λίγο νοτιότερα.
Παρατηρώντας τον σιδηροδρομικό σταθμό, προχώρησα δίπλα, στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού.
Στο βόρειο τμήμα της πλατείας του σιδηροδρομικού σταθμού, βρίσκεται το Εθνικό Θέατρο της Φινλανδίας.
Το Εθνικό Θέατρο της Φινλανδίας, λειτούργησε το έτος 1902. Η λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην ανεξαρτησία της χώρας. Όπως είναι γνωστό η Φινλανδία, ήταν τμήμα της Ρωσικής αυτοκρατορίας, ενώ η πνευματική ελίτ της χώρας ήταν Σουηδική. Η ανάπτυξη της Φινλανδικής γλώσσας και της τέχνης, ιδιαίτερα του θεάτρου δημιούργησαν τις πολιτιστικές συνθήκες κατ' αρχή και στη συνέχεια τις πολιτικές συνθήκες για την ανεξαρτησία της χώρας το έτος 1917.
Μπροστά από το όμορφο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου της Φινλανδίας, βρίσκεται το άγαλμα του Aleksis Kivi.
Ο Aleksis Kivi (10 Οκτωβρίου 1834 - 31 Δεκεμβρίου 1872), ήταν Φιλανδός συγγραφέας που έγραψε το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημα στη φινλανδική γλώσσα, Seven Brothers (Φινλανδικός τίτλος: Seitsemän veljestä).
Στο νότιο τμήμα της πλατείας του σιδηροδρομικού σταθμού, βρίσκεται η Εθνική Πινακοθήκη της Φινλανδίας.
Η Εθνική Πινακοθήκη της Φινλανδίας, λειτούργησε την πρωτοχρονιά του 2014, με στόχο την προώθηση των φινλανδικών εικαστικών τεχνών. Αποτελείται από το μουσείο τέχνης Ateneum με έργα ζωγραφικής κορυφαίων Φιλανδών ζωγράφων, το μουσείο σύγχρονης τέχνης Kiasma και το Μουσείο Τέχνης Sinebrychoff, με πίνακες ξένων ζωγράφων.
Προχώρησα προς το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης της Φινλανδίας,
το παρατήρησα από κοντά, δεν μπήκα μέσα γιατί ήταν Δευτέρα και ήταν κλειστά.
Μετά την παρατήρηση του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης της Φινλανδίας, άφησα πίσω μου την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού, προχώρησα νότια και βρέθηκα στην κεντρική εμπορική οδό Aleksanterinkatu.
Αφού έκανα μερικές βόλτες στο κέντρο της πόλης,
πέρασα από ένα δρώμενο για τον μεγάλο συνθέτη και βιολιστή Sibelius,
ο οποίος ως ο μεγαλύτερος συνθέτης της Φινλανδίας, βοήθησε με τον τρόπο του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας, ήθελα να μπω, όμως ατύχησα
και στη συνέχεια προχώρησα προς την πλατεία Senate Square (πλατεία της Γερουσίας), η οποία βρίσκεται μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Ελσίνκι.
Ο Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι, γνωστός και ως “η καρδιά του Ελσίνκι” είναι ένας ιδιαίτερα κατάλευκος μεγαλοπρεπής Ευαγγελικός Λουθηρανικός ναός που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Ελσίνκι και σχεδιάστηκε ως σημείο αναφοράς του αυτοκρατορικού κέντρου του Ελσίνκι.
Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν το έτος 1830 και ολοκληρώθηκαν το έτος 1852, το αρχιτεκτονικό στιλ του ναού χαρακτηρίζεται νεοκλασικό και μέχρι την ολοκλήρωσή του, το σχέδιο δέχτηκε τροποποιήσεις από δύο διαφορετικούς αρχιτέκτονες τον Carl Ludvig Engel στον οποίο οφείλεται το συνολικό ύφος, αφού ο αρχιτέκτονας αυτός σχεδίασε αρκετά νεοκλασικά κτίρια στο Ελσίνκι, ενώ μετά το θάνατό του το έτος 1940, το έργο συνεχίστηκε για δώδεκα ακόμα χρόνια, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Ernst Lohrmann ο οποίος έκανε κάποιες παρεμβάσεις στο αρχικό σχέδιο του ναού. Η συγκεκριμένη εκκλησία χτίστηκε προς τιμήν του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου του πρώτου και μέχρι την ανεξαρτητοποίηση της Φινλανδίας το 1917 ονομαζόταν εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Σήμερα ο καθεδρικός ναός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και ετησίως δέχεται περισσότερους από 350.000 επισκέπτες. Βέβαια, ο ναός λειτουργεί κανονικά με τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων.
Μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό, βρίσκεται το άγαλμα του τσάρου Αλέξανδρου του δεύτερου, με ένα περιστέρι στο κεφάλι.
Από την πλατεία Senate Square, παρατήρησα και προς το Helsinki University Museum
Από την πλατεία της Γερουσίας προχώρησα νότια προς τη θάλασσα. Φτάνοντας στο πάρκο Esplanadi, προχώρησα προς την πλατεία της αγοράς.
Μπροστά στην πλατεία της αγοράς και στη θάλασσα βρίσκεται το Δημαρχείο του Ελσίνκι.
Το Δημαρχείο του Ελσίνκι, ολοκληρώθηκε το έτος 1833, το κτίριο αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ξενοδοχείο, από τον αρχιτέκτονα Carl Ludvig Engel (και αυτό), ο οποίος είχε σχεδιάσει επίσης τα μεγάλα κτίρια γύρω από την πλατεία της Γερουσίας, στην οποία βρισκόμουν πριν από ελάχιστα λεπτά, αλλά και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω στον αρχιτέκτονα αυτόν οφείλεται το συνολικό ύφος του κέντρου της πόλης, αφού ο αρχιτέκτονας αυτός σχεδίασε πολλά νεοκλασικά κτίρια στο Ελσίνκι, τον 19ο αιώνα. Οι αρχές της πόλης, αγόρασαν το κτίριο το έτος 1901, το κτίριο ανακαινίστηκε, άλλαξε χρήση και από το έτος 1913, λειτουργεί ως δημαρχείο της πόλης.
Από την πλατεία της αγοράς, προχώρησα ανατολικά και παρατήρησα τον Καθεδρικό Ναό Ουσπένσκι.
Ο Καθεδρικός Ναός Ουσπένσκι του Ελσίνκι, είναι ορθόδοξος ναός, αρχιτεκτονικού στυλ νεοβυζαντινού ρυθμού, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, σχεδιάστηκε το από το Ρώσο αρχιτέκτονα Αλεξέι Γκορνόστεφ και κατασκευάστηκε μετά το θάνατό του από το έτος 1862 έως το έτος 1868. Αποτελεί την έδρα της ορθόδοξης επισκοπής του Ελσίνκι και θεωρείται η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία της Δυτικής Ευρώπης. Ο ναός βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου,
κοντά στο επιβατικό λιμάνι του Ελσίνκι.
Προχώρησα προς τον Καθεδρικό Ναό Ουσπένσκι.
Ανέβηκα στο προαύλιο του καθεδρικού ναού Ουσπένσκι, προκειμένου να απολαύσω τη θέα της πόλης. Κατ' αρχήν παρατήρησα προς τον άλλο Καθεδρικό που ήμουν πριν από λίγη ώρα.
Συνέχισα να παρατηρώ νοτιοδυτικά και δυτικά από το προαύλιο του καθεδρικού ναού Ουσπένσκι προς το λιμάνι, προς την πλατεία της αγοράς και προς τη γέφυρα σύνδεσης της περιοχής Katajanokka με την κυρίως πόλη.
Η περιοχή Katajanokka, που βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός Ουσπένσκι, ήταν ακρωτήριο, αλλά μετατράπηκε σε τεχνητή νησίδα με τη διάνοιξη του καναλιού που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Συνεχίζω την παρατήρηση προς βορρά και προς την παραλιακή οδό Pohjoisranta.
Όμορφη περιοχή, όμορφη θέα.
Στο εσωτερικό του ναού βρίσκονται πολλές πολύτιμες εικόνες, όμως αυτή τη φορά, λόγω Δευτέρας ο Ναός ήταν κλειστός, οπότε δυστυχώς δεν μπόρεσα να τον επισκεφτώ.
Κατεβαίνοντας από την εκκλησία,
παρατηρούσα προς το λιμάνι και προς τα απέναντι κτίρια.
Έφτασα στην προβλήτα, έκανα μερικές βόλτες,
παρατήρησα τις πισίνες που είχαν δίπλα στο λιμάνι
και πέρασα από το μνημείο Keisarinnankivi, το ονομαζόμενο ως «η πέτρα της αυτοκράτειρας» και το οποίο είναι το παλαιότερο δημόσιο μνημείο στο Ελσίνκι.
Το μνημείο κατασκευάστηκε στην πλατεία της αγοράς για να τιμήσει την αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα (τη σύζυγο του τσάρου Νικολάου Α), για την πρώτη επίσκεψή της στο Ελσίνκι. Η αυτοκράτειρα επισκέφτηκε την πόλη το έτος 1833 με το σύζυγό της, ο οποίος πήγε για να επιθεωρήσει την κατασκευή του νέου κέντρου του Ελσίνκι. Το μνημείο είναι σε σχήμα οβελίσκου αποτελούμενο από κόκκινο γρανίτη. Στην κορυφή του οβελίσκου, βρίσκεται μια χάλκινη σφαίρα καθώς και ο δικέφαλος αετός, ο οποίος κάποτε ήταν ένα από τα εμβλήματα της αυτοκρατορικής Ρωσίας.
Συνέχισα τη βόλτα μου στην παραλιακή ζώνη
και προχώρησα προς το πάρκο Esplanadi, για να συναντήσω τον συνταξιδιώτη μου.
Το Esplanadi, είναι ένα στενόμακρο αστικό πάρκο στο κέντρο του Ελσίνκι, που βρίσκεται μεταξύ της πλατείας Erottaja και της πλατείας της αγοράς και είναι παράλληλο με την κεντρική εμπορική οδό Aleksanterinkatu.
Και αυτό σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Carl Ludwig Engel και άνοιξε αρχικά το έτος 1818.
Τον συνταξιδιώτη μου τον συνάντησα στο ανατολικό άκρο του πάρκου όπου στεγάζεται το ιστορικό εστιατόριο Kappeli, το οποίο άνοιξε το έτος 1867. Καθόταν στον υπαίθριο χώρο προς το πάρκο και είχε πιει τις μπύρες του και ήταν ευτυχής. Μπροστά από το εστιατόριο βρίσκεται μια υπαίθρια σκηνή,
η οποία φιλοξενεί σχεδόν καθημερινά παραστάσεις ζωντανής μουσικής.
Ήπια κι εγώ μια μπύρα αναζωογονήθηκα και στη συνέχεια προχωρήσαμε προς τον σιδηροδρομικό σταθμό. Πήραμε τις αποσκευές μας, μπήκαμε στο λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε προς το αεροδρόμιο Vantaa (HEL) του Ελσίνκι για την πτήση της επιστροφής.
Το Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Φινλανδίας στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 635.000 περίπου κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2016, ενώ ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής προσεγγίζει τον αριθμό του 1.250.000 κατοίκων, από το σύνολο των 5.500.000 κατοίκων της Φινλανδίας.
Το Ελσίνκι έχει μικρή ιστορία, αφού ως οικιστικό κέντρο δημιουργήθηκε το έτος 1550, ως αντίπαλο δέος στην απέναντι πόλη του Ταλίν. Στο πέρασμα του χρόνου, το Ελσίνκι δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή της Βαλτικής, μέχρι το έτος 1809, μετά την ήττα της Σουηδίας από τη Ρωσία στον Φινλανδικό πόλεμο, όπου ο τσάρος Αλέξανδρος Α, μετά την προσάρτηση της Φινλανδίας στη Ρωσική αυτοκρατορία, μετέφερε την πρωτεύουσα από το Τούρκου στο Ελσίνκι. Στόχος ήταν να μειωθεί η Σουηδική επιρροή. Παράλληλα, ανοικοδομήθηκε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης σε νεοκλασικό στυλ, ώστε να προσομοιάζει με την Αγία Πετρούπολη.
Οι Φιλανδοί δεν είναι Σκανδιναβοί. Θέλουν να μοιάζουν αλλά δεν είναι. Άλλωστε η Φινλανδία, δεν ανήκει στη Σκανδιναβία. Οι Φιλανδοί είναι ίδια φυλή με τους Εσθονούς και έχουν συγγένεια με τους Ούγγρους.
Βέβαια ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και των πολιτών ολοένα και προσεγγίζει με τη Σκανδιναβία.
Αυτά σκεφτόμουν, όταν φτάσαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό
και αφήσαμε τις αποσκευές μας για να περπατήσουμε λίγες ώρες στην πόλη.
Προχωρήσαμε κατ' αρχή δυτικά κατά μήκος της οδού Kaivokatu, η οποία είναι μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό και στη συνέχεια βορειοδυτικά, κατά μήκος της λεωφόρου Mannerheimintie και περάσαμε γρήγορα από το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας, το αρχιτεκτονικό στυλ του οποίου συνδυάζει τον νεοκλασικισμό και τον σκανδιναβικό κλασικισμό με τον μοντερνισμό των αρχών του 20ού αιώνα.
Το κτίριο κατασκευάστηκε από το έτος 1926, έως το έτος 1931 και εγκαινιάστηκε στις 7 Μαρτίου 1931.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε δυτικά, βρεθήκαμε στην οδό Fredrikinkatu και προχωρήσαμε βορειοδυτικά κατά μήκος αυτής,
προς ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα του Ελσίνκι την εκκλησία Τεμπελιαούκιο, η οποία βρίσκεται στο τέλος (από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά) της οδού Fredrikinkatu και στη συμβολή αυτής με την οδό Lutherinkatu.
Ο Ναός Τεμπελιαούκιο μια πρωτότυπη εκκλησία, γνωστή και ως εκκλησία στο βράχο, είναι κυκλικής διατομής έχει κατασκευαστεί το έτος 1969, με όλους τους τοίχους να είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους
και να αποτελούνται από το βραχώδες έδαφος της περιοχής, ενώ από την επιφάνεια του εδάφους προεξέχει μόνο ο τρούλος.
Αυτή η κατασκευή έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετική ακουστική. Σε προηγούμενο ταξίδι το είχα διαπιστώσει, ακούγοντας το εκκλησιαστικό όργανο.
Επιστρέψαμε μέσω των οδών Fredrikinkatu, Simonkatu και Kaivokatu στον σιδηροδρομικό σταθμό,
ο οποίος ο οποίος είναι στη θέση παλαιότερου και μικρότερου (του έτους 1862) και λειτούργησε με τη σημερινή του μορφή το έτος 1919. Είναι σχεδιασμένος σε αρχιτεκτονικό στυλ art nouveau.
Ο συνταξιδιώτης αποχώρησε από την περιήγηση, λέγοντάς μου ότι πάει για μπύρα στο πάρκο Esplanadi, λίγο νοτιότερα.
Παρατηρώντας τον σιδηροδρομικό σταθμό, προχώρησα δίπλα, στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού.
Στο βόρειο τμήμα της πλατείας του σιδηροδρομικού σταθμού, βρίσκεται το Εθνικό Θέατρο της Φινλανδίας.
Το Εθνικό Θέατρο της Φινλανδίας, λειτούργησε το έτος 1902. Η λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην ανεξαρτησία της χώρας. Όπως είναι γνωστό η Φινλανδία, ήταν τμήμα της Ρωσικής αυτοκρατορίας, ενώ η πνευματική ελίτ της χώρας ήταν Σουηδική. Η ανάπτυξη της Φινλανδικής γλώσσας και της τέχνης, ιδιαίτερα του θεάτρου δημιούργησαν τις πολιτιστικές συνθήκες κατ' αρχή και στη συνέχεια τις πολιτικές συνθήκες για την ανεξαρτησία της χώρας το έτος 1917.
Μπροστά από το όμορφο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου της Φινλανδίας, βρίσκεται το άγαλμα του Aleksis Kivi.
Ο Aleksis Kivi (10 Οκτωβρίου 1834 - 31 Δεκεμβρίου 1872), ήταν Φιλανδός συγγραφέας που έγραψε το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημα στη φινλανδική γλώσσα, Seven Brothers (Φινλανδικός τίτλος: Seitsemän veljestä).
Στο νότιο τμήμα της πλατείας του σιδηροδρομικού σταθμού, βρίσκεται η Εθνική Πινακοθήκη της Φινλανδίας.
Η Εθνική Πινακοθήκη της Φινλανδίας, λειτούργησε την πρωτοχρονιά του 2014, με στόχο την προώθηση των φινλανδικών εικαστικών τεχνών. Αποτελείται από το μουσείο τέχνης Ateneum με έργα ζωγραφικής κορυφαίων Φιλανδών ζωγράφων, το μουσείο σύγχρονης τέχνης Kiasma και το Μουσείο Τέχνης Sinebrychoff, με πίνακες ξένων ζωγράφων.
Προχώρησα προς το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης της Φινλανδίας,
το παρατήρησα από κοντά, δεν μπήκα μέσα γιατί ήταν Δευτέρα και ήταν κλειστά.
Μετά την παρατήρηση του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης της Φινλανδίας, άφησα πίσω μου την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού, προχώρησα νότια και βρέθηκα στην κεντρική εμπορική οδό Aleksanterinkatu.
Αφού έκανα μερικές βόλτες στο κέντρο της πόλης,
πέρασα από ένα δρώμενο για τον μεγάλο συνθέτη και βιολιστή Sibelius,
ο οποίος ως ο μεγαλύτερος συνθέτης της Φινλανδίας, βοήθησε με τον τρόπο του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας, ήθελα να μπω, όμως ατύχησα
και στη συνέχεια προχώρησα προς την πλατεία Senate Square (πλατεία της Γερουσίας), η οποία βρίσκεται μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Ελσίνκι.
Ο Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι, γνωστός και ως “η καρδιά του Ελσίνκι” είναι ένας ιδιαίτερα κατάλευκος μεγαλοπρεπής Ευαγγελικός Λουθηρανικός ναός που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Ελσίνκι και σχεδιάστηκε ως σημείο αναφοράς του αυτοκρατορικού κέντρου του Ελσίνκι.
Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν το έτος 1830 και ολοκληρώθηκαν το έτος 1852, το αρχιτεκτονικό στιλ του ναού χαρακτηρίζεται νεοκλασικό και μέχρι την ολοκλήρωσή του, το σχέδιο δέχτηκε τροποποιήσεις από δύο διαφορετικούς αρχιτέκτονες τον Carl Ludvig Engel στον οποίο οφείλεται το συνολικό ύφος, αφού ο αρχιτέκτονας αυτός σχεδίασε αρκετά νεοκλασικά κτίρια στο Ελσίνκι, ενώ μετά το θάνατό του το έτος 1940, το έργο συνεχίστηκε για δώδεκα ακόμα χρόνια, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Ernst Lohrmann ο οποίος έκανε κάποιες παρεμβάσεις στο αρχικό σχέδιο του ναού. Η συγκεκριμένη εκκλησία χτίστηκε προς τιμήν του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου του πρώτου και μέχρι την ανεξαρτητοποίηση της Φινλανδίας το 1917 ονομαζόταν εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Σήμερα ο καθεδρικός ναός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και ετησίως δέχεται περισσότερους από 350.000 επισκέπτες. Βέβαια, ο ναός λειτουργεί κανονικά με τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων.
Μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό, βρίσκεται το άγαλμα του τσάρου Αλέξανδρου του δεύτερου, με ένα περιστέρι στο κεφάλι.
Από την πλατεία Senate Square, παρατήρησα και προς το Helsinki University Museum
Από την πλατεία της Γερουσίας προχώρησα νότια προς τη θάλασσα. Φτάνοντας στο πάρκο Esplanadi, προχώρησα προς την πλατεία της αγοράς.
Μπροστά στην πλατεία της αγοράς και στη θάλασσα βρίσκεται το Δημαρχείο του Ελσίνκι.
Το Δημαρχείο του Ελσίνκι, ολοκληρώθηκε το έτος 1833, το κτίριο αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ξενοδοχείο, από τον αρχιτέκτονα Carl Ludvig Engel (και αυτό), ο οποίος είχε σχεδιάσει επίσης τα μεγάλα κτίρια γύρω από την πλατεία της Γερουσίας, στην οποία βρισκόμουν πριν από ελάχιστα λεπτά, αλλά και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω στον αρχιτέκτονα αυτόν οφείλεται το συνολικό ύφος του κέντρου της πόλης, αφού ο αρχιτέκτονας αυτός σχεδίασε πολλά νεοκλασικά κτίρια στο Ελσίνκι, τον 19ο αιώνα. Οι αρχές της πόλης, αγόρασαν το κτίριο το έτος 1901, το κτίριο ανακαινίστηκε, άλλαξε χρήση και από το έτος 1913, λειτουργεί ως δημαρχείο της πόλης.
Από την πλατεία της αγοράς, προχώρησα ανατολικά και παρατήρησα τον Καθεδρικό Ναό Ουσπένσκι.
Ο Καθεδρικός Ναός Ουσπένσκι του Ελσίνκι, είναι ορθόδοξος ναός, αρχιτεκτονικού στυλ νεοβυζαντινού ρυθμού, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, σχεδιάστηκε το από το Ρώσο αρχιτέκτονα Αλεξέι Γκορνόστεφ και κατασκευάστηκε μετά το θάνατό του από το έτος 1862 έως το έτος 1868. Αποτελεί την έδρα της ορθόδοξης επισκοπής του Ελσίνκι και θεωρείται η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία της Δυτικής Ευρώπης. Ο ναός βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου,
κοντά στο επιβατικό λιμάνι του Ελσίνκι.
Προχώρησα προς τον Καθεδρικό Ναό Ουσπένσκι.
Ανέβηκα στο προαύλιο του καθεδρικού ναού Ουσπένσκι, προκειμένου να απολαύσω τη θέα της πόλης. Κατ' αρχήν παρατήρησα προς τον άλλο Καθεδρικό που ήμουν πριν από λίγη ώρα.
Συνέχισα να παρατηρώ νοτιοδυτικά και δυτικά από το προαύλιο του καθεδρικού ναού Ουσπένσκι προς το λιμάνι, προς την πλατεία της αγοράς και προς τη γέφυρα σύνδεσης της περιοχής Katajanokka με την κυρίως πόλη.
Η περιοχή Katajanokka, που βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός Ουσπένσκι, ήταν ακρωτήριο, αλλά μετατράπηκε σε τεχνητή νησίδα με τη διάνοιξη του καναλιού που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Συνεχίζω την παρατήρηση προς βορρά και προς την παραλιακή οδό Pohjoisranta.
Όμορφη περιοχή, όμορφη θέα.
Στο εσωτερικό του ναού βρίσκονται πολλές πολύτιμες εικόνες, όμως αυτή τη φορά, λόγω Δευτέρας ο Ναός ήταν κλειστός, οπότε δυστυχώς δεν μπόρεσα να τον επισκεφτώ.
Κατεβαίνοντας από την εκκλησία,
παρατηρούσα προς το λιμάνι και προς τα απέναντι κτίρια.
Έφτασα στην προβλήτα, έκανα μερικές βόλτες,
παρατήρησα τις πισίνες που είχαν δίπλα στο λιμάνι
και πέρασα από το μνημείο Keisarinnankivi, το ονομαζόμενο ως «η πέτρα της αυτοκράτειρας» και το οποίο είναι το παλαιότερο δημόσιο μνημείο στο Ελσίνκι.
Το μνημείο κατασκευάστηκε στην πλατεία της αγοράς για να τιμήσει την αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα (τη σύζυγο του τσάρου Νικολάου Α), για την πρώτη επίσκεψή της στο Ελσίνκι. Η αυτοκράτειρα επισκέφτηκε την πόλη το έτος 1833 με το σύζυγό της, ο οποίος πήγε για να επιθεωρήσει την κατασκευή του νέου κέντρου του Ελσίνκι. Το μνημείο είναι σε σχήμα οβελίσκου αποτελούμενο από κόκκινο γρανίτη. Στην κορυφή του οβελίσκου, βρίσκεται μια χάλκινη σφαίρα καθώς και ο δικέφαλος αετός, ο οποίος κάποτε ήταν ένα από τα εμβλήματα της αυτοκρατορικής Ρωσίας.
Συνέχισα τη βόλτα μου στην παραλιακή ζώνη
και προχώρησα προς το πάρκο Esplanadi, για να συναντήσω τον συνταξιδιώτη μου.
Το Esplanadi, είναι ένα στενόμακρο αστικό πάρκο στο κέντρο του Ελσίνκι, που βρίσκεται μεταξύ της πλατείας Erottaja και της πλατείας της αγοράς και είναι παράλληλο με την κεντρική εμπορική οδό Aleksanterinkatu.
Και αυτό σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Carl Ludwig Engel και άνοιξε αρχικά το έτος 1818.
Τον συνταξιδιώτη μου τον συνάντησα στο ανατολικό άκρο του πάρκου όπου στεγάζεται το ιστορικό εστιατόριο Kappeli, το οποίο άνοιξε το έτος 1867. Καθόταν στον υπαίθριο χώρο προς το πάρκο και είχε πιει τις μπύρες του και ήταν ευτυχής. Μπροστά από το εστιατόριο βρίσκεται μια υπαίθρια σκηνή,
η οποία φιλοξενεί σχεδόν καθημερινά παραστάσεις ζωντανής μουσικής.
Ήπια κι εγώ μια μπύρα αναζωογονήθηκα και στη συνέχεια προχωρήσαμε προς τον σιδηροδρομικό σταθμό. Πήραμε τις αποσκευές μας, μπήκαμε στο λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε προς το αεροδρόμιο Vantaa (HEL) του Ελσίνκι για την πτήση της επιστροφής.