LULLU
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- το ψαχνω....
- Ταξίδι-Όνειρο
- Νιγηρας-Μαλι
Ένα μεγάλο φουσκωτό με μεγάλου κινητήρα μηχανή μας φορτώνει και σε 45 λεπτά διασχίζοντας και πάλι τα ιδια νερά θα βρεθούμε στα άλλα νησιά του αρχιπελάγους.
Το Βazaruto αρχιπέλαγος από το 1971 αποτελεί ένα προστατευμένο θαλάσσιο πάρκο . Αποτελείται από 6 νησιά Bazaruto,Benguera, Magaruque ,Santa Karolina η Paradise island και το πιο μικρό νησί το Bangue. Εκτός από τα γαλαζοπράσινα νερά γεμάτα με πολύχρωμα ψάρια εδώ μπορείς να ασχοληθείς με ότι αγαπάς πολύ πχ ψάρεμα, κατάδυση, σνοκερλινκ . Στις πεζοπορίες στα νησιά δεν αποκλείεται να συναντήσετε και κροκόδειλους του Νείλου παρακαλώ, να λιάζονται στη παραλία του Benguera ,ροζ φλαμίνγκο, δελφίνια , χελώνες , καρχαρίες και 2000 είδη ψαριών που έχουν κάνει σπίτι τους τούτα τα νερά..
Τα νησιά σχεδόν είναι έρημα η τουλάχιστον με λίγους κάτοικους, περίπου 120 που έφτασαν εδώ στο καιρό του πολέμου αν και στα μεγαλύτερα από αυτά έχουν ανεγερθεί πολυτελή κτίσματα όχι μεγάλα, εξ άλλου ελέγχεται όλο αυτό από τη κυβέρνηση,( σωστά δεν ξέρω αλλά δεν είδα εκτρώματα αρχιτεκτονικά) πουθενά.
Τα νησιά φυσικά δεν γλύτωσαν από τη αποικιοκρατική δύναμη και οι πορτογάλοι το 16 αιώνα εγκαθίστανται στη Santa Karolina δημιουργώντας τη πρώτη σωφρονιστική αποικία μέχρι το 19 αιώνα. Το νησί εκτός από τη δύναμη των αποικιοκρατών γνώρισε και τη δύναμη της μουσικής φιλοξενώντας τον διάσημο Ντιλαν στο μοναδικό πανέμορφο ξενοδοχείο του νησιού και λέγεται ότι εδώ εγραψε ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια του.. Ο εμφύλιος άφησε μόνο τα ερείπια και τα θεμέλια του ξενοδοχείου για να θυμίζουν τις ένδοξες μέρες του τόπου..
Πλευρίζουμε στο Bangue . Στη πανέμορφη κάτασπρη ερημική παραλία που δεν χορταίνεις να την κοιτάς και που ευτυχώς δεν συνάντησα κροκόδειλους, γίνεται η ενημέρωση του καταδυτικού προγράμματος και χωριζόμαστε σε ομάδες. Οι άλλοι θα συνεχίσουν για να βρουν το κατάλληλο τόπο για σνοκερλινκ..
Πέφτω στο νερό και ακολουθώ τους συντρόφους και το δάσκαλο μου.
-Ε όχι δεν θα με φάει κανείς ακόμη..
Με αργές κινήσεις προσπαθώ να φτάσω στη άκρη του ρήγματος που ορίζει το χώρο κατάδυσης αλλά δεν τολμώ να βγω από έξω γιατί σεργιανίζουν σαγόνια και πτερυγια..
Βάζω τις φωνές και κουνώ τη ξεφούσκωτη σημαία με το που βλέπω ένα κότερο να πλησιάζει στην άλλη άκρη να ξεφορτώνει ένα ζευγάρι λευκών που ψαρεύει .. Ο οδηγός με αντιλαμβάνεται και έρχεται προς το μέρος μου..
Θέλετε βοήθεια ρωτά?
Και θέλει και ερώτημα?
Στη στιγμή έβγαλα πέδιλα, βάρη φιάλη και μπήκα στη βάρκα με κατάστεγνο λαιμό λες και είχα να πιω 10 μέρες νερό..
Ο νεαρός με μετέφερε στους δικούς μου που παρατηρούσαν ατάραχοι ..ας είναι.. πίνω νερό και φευγω να πάω να βρω τους άλλους για σνοκερλινκ στον ύφαλο..
Θεε μου τι βυθός είναι αυτός, !!!!!!!! Δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι βράχου, μια σπιθαμή πυθμένα που να μην είναι κατάφυτη από κοράλλια, χιλιάδες κοράλλια διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων και τα χιλιάδες πολύχρωμα ψάρια να συνθέτουν ένα χορευτικό πίνακα.. Πανέμορφες μοναδικές εικόνες και νιώθω ευλογημένη για αυτές τις αποκλειστικές στιγμές, για την ανάγκη μου να ζω και να βλέπω όσα πιο πολλά εξελίσσονται γύρω μου, τις επιλογές που συνειδητά κάνω στη ζωή μου.., Γίνομαι κομμάτι του θαλάσσιου παράδεισου καταγράφοντας τα πάντα στη ίριδα και το μυαλό μου γιατί είπαμε η κάμερα κάνει ναζια…
Πέρασαν ώρες μέχρι να καταφέρουν να μας μαζέψουν για το άλλο νησί το Bazaruto.. Στήσαμε μια πάνινη τέντα στη χρυσαφιά άμμο κάτω από το πιο καυτό ήλιο περιμένοντας να μαγειρευτεί το μεσημεριανό μας.
Περνούν από μπροστά μας γαλήνιοι, ήρεμοι δεν ενοχλούν και δεν τους ενοχλούμε, δεν τολμούμε να ταράξουμε αυτή τη ησυχία ουτε για ένα χαιρετισμό..
Αν και ντάλα ο ήλιος αποφασίζουμε να ανέβουμε στο αμμόλοφο να δούμε τη κρυμμένη ομορφιά της άλλης πλευράς.
Τα σανδάλια βουτούν μέσα στη καυτή άμμο αλλα είναι αργα να γυρίσουμε πίσω…, θέμα γοήτρου βλέπεις..
Κάθε βήμα και ένα επιφώνημα πόνου.. αχχχχχχχ ωχ,,,,,,,φτου,,,,,,,,
-σκάσε και κολύμπα λέμε…
Στη κορυφή μείναμε αγάλματα.. Από τη μια η άμπωτη ζωγράφισε και πάλι αποκαλύπτοντας λωρίδες χρυσής άμμου λες και μια νεραΐδα έριξε αλύπητα και απλόχερα τόνους χρυσόσκονη και από την άλλη μια όαση με φοίνικες τόσο μεγάλους που μας εμποδίζουν να δούμε τα νερά ..
Τέτοιο δέος για τη φύση, τέτοιος θαυμασμός…
Αν αυτό εδώ δεν είναι ο παράδεισος δεν ξέρω πως ποιος μπορεί να είναι…
Last edited: