LULLU
Member
- Μηνύματα
- 3.684
- Likes
- 9.028
- Επόμενο Ταξίδι
- το ψαχνω....
- Ταξίδι-Όνειρο
- Νιγηρας-Μαλι
Πρωι αναχωρούμε για τη πολύ ομορφη πόλη Nuwara Eliya ( πόλη του φωτός)
η αλλιως Μικρή Αγγλια. Είναι φωλιασμένη στα 1880 μέτρα υψόμετρο ανάμεσα σε καταπράσινους από τσάι λόφους, καταρράκτες και ίσως οι Άγγλοι θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν το σύγχρονο βρετανικό στοιχείο εδώ, εντούτοις το μικρό αυτό πανέμορφο χωριό εχει πολλά στοιχεία της τότε βρετανικής κουλτούρας.. πανέμορφοι κήποι, γήπεδα γκολφ, κρικετ, βρετανική αρχιτεκτονική, άλογα για ιππασία , πιστα αγώνων αυτοκίνητων , καλλιέργεια πέστροφας στο Victoria Park.., τεχνητή λίμνη για ψάρεμα και διασκέδαση, και γύρω λόφοι και βουνά όπου οι βρετανοί άποικοι εξάσκουσαν το χόμπι τους κυνήγι ελαφιών και ελεφάντων ..
Το εύκρατο κλίμα, τα μνημεία, το πανέμορφο τοπίο, και η ιστορία συμβάλουν στο να αποτελεί σπουδαίο τουριστικό προορισμό η πόλη με όλα τα καλά και κακά που φέρει η τουριστική ανάπτυξη.. Τα καλά εννοείται γνωστά, χρήμα, διαφήμιση, θέσεις εργασίας και τα κακά, αύξηση κόστους ζωής, απαγορευτική η ιδιοκτησία γης λόγω υψηλών τιμών, ακριβές υπηρεσίες, ακριβά προϊόντα… παντού τα πάντα θα μου πείτε..
Στη διαδρομή επιβάλλεται μια στάση και επίσκεψη στο πανέμορφο βοτανικό
πάρκο Peradeniya κοντά στο μεγαλύτερο ποτάμι Mahaweli , που φιλοξενεί πάνω από 2 εκκ επισκέπτες το χρόνο και φημίζεται για τη σπουδαία συλλογή ορχιδέων..
Στα 60 εκτάρια γης καλλιεργούνται πάνω από 4000 είδη φυτών , λουλουδιών και δένδρων ανάμεσα τους και η γιγαντία συκιά από την Ιαβα που καταλαμβάνει 1600 τετρ. Περιπλανηθήκαμε στις αλέες, στους κατάφυτους δρόμους του πάρκο θαυμάζοντας αυτό το παράδεισο.
Δεκάδες νεόνυμφα ζευγάρια με τους πολυάριθμους παρανύφους ντυμένοι με φανταχτερά πολύχρωμα σάρι έχουν κατακλύσει τους χώρους του πάρκου για να φωτογραφηθούν , δίδοντας μια πολύχρωμη πινελιά στο ζωντανό καμβά του ατέλειωτου πράσινου..
Απολαυσαμε ένα υπέροχο χυμό και καφέ στη πανέμορφη καφετέρια του πάρκου παρακολουθώντας το τι γίνεται γυρω μας έχοντας τη αίσθηση ότι βρισκόμαστε πίσω στο χρόνο, στη εποχή της βρετανικής κυριαρχίας…
Ανηφορίζαμε τα κατάφυτα βουνά και λόφους .
Στο ξενοδοχείο Rambola falls άλλη μια επιβαλλόμενη στάση για να θαυμάσουμε τους καταρράκτες Rambola που για να τους δεις πρέπει να περάσεις και να διασχίσεις τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.
Ο πηγεμός είναι εύκολος , μια κατηφόρα πράμα αλλά ο γυρισμός άστα να πάνε..Φαίνεται πως πολλοί επισκέπτες τα φτύνουν γιαυτο και η διοίκηση του ξενοδοχείου διαθέτει μικρά αυτοκινητάκια που σε παραλαμβάνουν από κάτω και σε μεταφέρουν στο παρκιν που βρίσκεται στο δρόμο..αλλα αυτό το μάθαμε κατόπιν εορτής.. κανεις δεν μας είπε ότι μπορούσαμε να κάνουμε χρήση των μικρών αμαξιδίων του ξενοδοχείου ,νομίζαμε πως ήταν μόνο για τους ενοίκους…. Ας είναι δεν θα είναι ούτε η πρώτη ουτε η τελευταία φορά που θα σέρνομαι στα τέσσερα ξεγλωσισμένη…
Ο καιρός , μας είναι σύμμαχος , κανένα σύννεφο βροχής, καμιά ομίχλη δεν σκεπάζει το τοπίο και έχουμε μια ανεμπόδιστη θέα στις φυτείες του τσαγιού που καταλαμβάνουν το 90% της καλλιεργήσιμης γής.
Μπροστά μας εμφανίζονται οι φάρμες (όχι πολλές βέβαια 4- 5 οι τσαγιοβηομηχανοι ) και τα εργοστάσια τσαγιού το κάθε ένα με το έμβλημα του ( σήμα)καρφωμένο στις πλαγιές των λόφων που του ανήκουν..
Κάθε εργοστάσιο εχει προσωπικό που σε ξεναγεί ,
σου εξηγεί τη καλλιέργεια και τις διαφορετικές ποιότητες και φυσικά διαθέτει και τη τσαγιερι να απολαυσεις κάθε επιθυμητό είδος ζεστό τσάι και δεν λείπει δε το μαγαζάκι για να αγοράσεις το κάτι τις σου φεύγοντας..Να μην ξεχάσω δε να πω πως τα εργοστάσια ανήκουν σε 3-4 οικογένειες Σκωτσέζων και Άγγλων και οι ντόπιοι απλά εργάζονται σε αυτά.. ανάπτυξη θαλεγε ο Κουλης και ο Μπουμπουκος Άδωνις ζητωκραυγάζοντας..θέσεις εργασίας ολεεεεεεεεεε…
Ομολογώ πως τα δεν έχω πιει περισσότερο τσάι σε όλη μου τη ζωή,( κάναμε στάση σε κάθε τσαγοφυτεια και μαγαζάκι είμαστε δηλαδή συνέχεια με μια κούπα τσάι στο χέρι)είμαι του καφέ εγώ και του σκέτου παρακαλώ,όσο αυτές τις μέρες εδώ αψηφώντας τις παρενέργειες της αυξημένης διούρησης που είναι ένα βασανιστικό πρόβλημα στα ταξίδια .. Εδώ σε αυτή τη τσαγοφυτεια είπαμε να εμπεδώσουμε καλά το ότι έχει σχέση με τη τσάι από την ιστορία του, τη φυτεία, συγκομιδή ακολουθώντας τη πολύ καλή υπάλληλο-ξεναγό απορροφώντας σαν σφουγγάρι τα όσα μας ελεγε.., τέτοια προσοχή σε μάθημα δεν έκανα στο σχολειό …
Τι μάθαμε λοιπόν για την ιστορία? Η ιστορία του τσαγιού ξεκινά κατά τους αποικιακούς χρόνους όταν οι βρετανοί άποικοι κατέστρεψαν τα δάση της χώρας αποψιλώνοντας καταστρέφοντας μαζί τη πανίδα και τη χλωρίδα για να καλλιεργήσουν το τσάι. Τα δάση της χώρας τώρα καταλαμβάνουν το 20% του εδάφους από το 90% που καταλάμβαναν Οι καλοί άποικοι μοίρασαν τη γη σε άλλους ομοεθνής τους άποικους για να καλλιεργήσουν καφέ-κανέλα και καρύδα οι άλλοι μισοί άποικοι ασχολήθηκαν με την μεταφορα και εμπορία αυτών των προϊόντων στήνοντας ένα πολύ δίκτυο δρόμων σιδηροδρόμων επιβάλλοντας τη αγγλική ως επίσημη γλώσσα του κράτους (να μην τους ξεφεύγει τίποτα δηλαδή.).
Όμως οι ασθένειες των φυτών, χώρα και έθνος δεν ξεχωρίζουν και πέφτει σαν κατάρα το 1870 ασθένεια στα φύλλα του καφέ και αναγκάζονται να αλλάξουν καλλιέργεια σε καουτσούκ και σε τσάι..
Αλλά αυτές οι καλλιέργειες θέλουν και πολλά εργατικά χέρια οπότε γίνεται εισαγωγή εργατών από την Ινδία και συγκεκριμένα από Ταμίλ Ναντού και τους οποίους αργότερα η μετααποικιακή κυβέρνηση αποκλείει από τη σινχαλέζικη υπηκοότητα βάζοντας τα θεμέλια μιας αντίστασης, εξέγερσης που πολύ αργότερα εξελίσσεται σε ένα αιματηρό εμφύλιο ..
Το πρώτο τσάι καλλιεργείται στη περιοχή Λουλεκοντερα νοτιοανατολικά του Κάντι από τον Τζειμς Τειλορ το 1867 και εως σήμερα παραμένει ενα βασικό και πολύ σημαντικό προϊόν για την οικονομία της χώρας. Σε όλους μας γνωστό ως τσάι Κεϋλάνης ..
Από ποιο φυτό λοιπόν παράγεται το τσάι?? Από τη γνωστή επίσης σε όλους camellia sinensis από όπου με τις διαφορετικές επεξεργασίες παίρνουμε και τα διάφορα ειδη τσαγιού. Το πράσινο δηλαδή τσάι είναι αυτό που τα φύλλα του δεν ψήνονται, ενώ το μαύρο είναι αυτό που φουρνίζεται σε ειδικούς φούρνους μετά την αποξήρανση του.. Η υπάλληλος μας τονίζει ότι μόνο τα φύλλα επεξεργάζονται ενώ τα κοτσάνια γίνονται λίπασμα που καταλήγουν στις ίδιες τις φυτείες. Τώρα ανάλογα με το μέγεθος του φύλου το τσάι χαρακτηρίζεται σε δυνατό η ελαφρύ. Το μικρό φύλλο που δυσκολότερα συλλέγεται είναι πολύ δυνατο τσάι ενώ τα μεγάλα φύλλα δίνουν ένα προϊόν λιγότερο δυνατό. Το δε ξακουστό άσπρο τσάι (gold ) βγαίνει από άλλο φυτό από το οποίο κόβουν μόνο το ένα φυλλαράκι της κορυφής , το οποίο ξεραίνεται στο Ήλιο και όχι σε ειδικούς φούρνους..Η περιορισμένη παραγωγή του, μόλις 25 κιλά μηνιαίως έναντι των 1800 κιλών ημερησίως καθορίζει και την τετραπλάσια τιμή του..Ικανοποιημένοι με όσα μάθαμε απολαμβάνομε κούπες διαφορετικών γεύσεων και ποιότητας τσαγιού στην πολύ όμορφη τσαγερι της φυτείας παρέα με δεκάδες άλλους επισκέπτες… (το τσάι τραβαει και τραβαει πολύ..)
Αναχωρούμε για τη Μικρη Αγγλια.. Παρατηρούμε τις γυναίκες που συλλέγουν τα φύλλα τσαγιού. Ζωη δυσκολη και πονεμένη. Δεν είναι μόνο οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς αλλα και οι σκληρές συνθήκες. Για χρόνια όσες δουλεύουν σε φυτείες δεν είχαν δικαιώματα, δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, φαγητού η στέγης, δεν μπορούσαν να παραπονεθούν στο επιστάτη για προβλήματα που αφορούσαν όχι μόνο τη δουλειά αλλά και τη σωματική και ψυχική τους υγεία μιας και οι βιασμοί , η κακοποίηση ήταν συχνό και γνωστό φαινόμενο στις φυτείες..οι κοινωνικοί όμως κανόνες που δικαιολογούσαν τέτοιες συμπεριφορές εμπόδιζαν από το να καταγγέλλονται αυτά τα περιστατικά βίας.. Ηλθε όμως ο καιρός των αλλαγων και των συνδικάτων με την εμφανιση της Annalechchamy μιας εργάτριας που αποφάσισε πως το φίμωτρο δεν εχει πια θέση στις εργαζόμενες των φυτειών, ότι πρέπει να αντιδράσουν, να επιμορφωθούν να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και συμμετοχή στα οσα αφορούν τη δουλεια τους . Μετα το 2003 ξεκίνησε η πρωτοβουλία including the excluded που εχει στόχο τη βελτίωση ζωής στις φυτείες και που υλοποιείται από την ΜΚΟ Care με χρήματα της Ευρώπης και που σιγά σιγά οι εργάτριες αποκτούν δύναμη, αυτοπεποίθηση , επιμόρφωση..Δεν ξέρω πόσο βοήθησε να αλλάξει η ζωή των γυναικών εργατριών, σίγουρα όμως άλλαξε η ζωή της ιδρύτριας του συνδικάτου αυτού.. Οι εργάτριες αυτού του καιρού και αιωνα,ζουν όλες μαζί σε καλυβόσπιτα( θα μου πεις όλοι σε καλυβόσπιτα ζουν) ειδικά φτιαγμένα σε μια άκρη της φυτείας, ξυπνούν χαράματα ζώνονται το καλάθι στη πλάτη και ξεκινούν τη ημέρα τους μαζεύοντας φύλλα, όσα πιο πολλά κιλά μαζέψουν τόσο πιο πολύ αμείβονται…. ,μια βασική διαφορά ίσως είναι πως όσες επιθυμούν μπορούν να φέρουν και τα παιδιά τους μαζί τα οποία μπορούν να πηγαίνουν σχολειό κατανοώντας από κοντά ποιες θα είναι οι επιλογές τους για τη ζωή αν δεν διαβάζουν η ασχολούνται μόνο με το παιχνίδι..δηλαδή μια θέση εργασίας στους δρόμους του τσαγιού..
Αποθανατίζομαι με τις μηχανές τις πολύχρωμες αυτές κουκίδες με το καλάθι στη πλάτη ανάμεσα στο πράσινο του τσαγιού με δυσκολία ( από μακριά ) μιας και η κάθε πόζα έχει και την ανάλογη αμοιβή..τουριστική ατραξιόν γαρ…
η αλλιως Μικρή Αγγλια. Είναι φωλιασμένη στα 1880 μέτρα υψόμετρο ανάμεσα σε καταπράσινους από τσάι λόφους, καταρράκτες και ίσως οι Άγγλοι θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν το σύγχρονο βρετανικό στοιχείο εδώ, εντούτοις το μικρό αυτό πανέμορφο χωριό εχει πολλά στοιχεία της τότε βρετανικής κουλτούρας.. πανέμορφοι κήποι, γήπεδα γκολφ, κρικετ, βρετανική αρχιτεκτονική, άλογα για ιππασία , πιστα αγώνων αυτοκίνητων , καλλιέργεια πέστροφας στο Victoria Park.., τεχνητή λίμνη για ψάρεμα και διασκέδαση, και γύρω λόφοι και βουνά όπου οι βρετανοί άποικοι εξάσκουσαν το χόμπι τους κυνήγι ελαφιών και ελεφάντων ..
Το εύκρατο κλίμα, τα μνημεία, το πανέμορφο τοπίο, και η ιστορία συμβάλουν στο να αποτελεί σπουδαίο τουριστικό προορισμό η πόλη με όλα τα καλά και κακά που φέρει η τουριστική ανάπτυξη.. Τα καλά εννοείται γνωστά, χρήμα, διαφήμιση, θέσεις εργασίας και τα κακά, αύξηση κόστους ζωής, απαγορευτική η ιδιοκτησία γης λόγω υψηλών τιμών, ακριβές υπηρεσίες, ακριβά προϊόντα… παντού τα πάντα θα μου πείτε..
Στη διαδρομή επιβάλλεται μια στάση και επίσκεψη στο πανέμορφο βοτανικό
Ανηφορίζαμε τα κατάφυτα βουνά και λόφους .
Ο καιρός , μας είναι σύμμαχος , κανένα σύννεφο βροχής, καμιά ομίχλη δεν σκεπάζει το τοπίο και έχουμε μια ανεμπόδιστη θέα στις φυτείες του τσαγιού που καταλαμβάνουν το 90% της καλλιεργήσιμης γής.
Μπροστά μας εμφανίζονται οι φάρμες (όχι πολλές βέβαια 4- 5 οι τσαγιοβηομηχανοι ) και τα εργοστάσια τσαγιού το κάθε ένα με το έμβλημα του ( σήμα)καρφωμένο στις πλαγιές των λόφων που του ανήκουν..
Κάθε εργοστάσιο εχει προσωπικό που σε ξεναγεί ,
Ομολογώ πως τα δεν έχω πιει περισσότερο τσάι σε όλη μου τη ζωή,( κάναμε στάση σε κάθε τσαγοφυτεια και μαγαζάκι είμαστε δηλαδή συνέχεια με μια κούπα τσάι στο χέρι)είμαι του καφέ εγώ και του σκέτου παρακαλώ,όσο αυτές τις μέρες εδώ αψηφώντας τις παρενέργειες της αυξημένης διούρησης που είναι ένα βασανιστικό πρόβλημα στα ταξίδια .. Εδώ σε αυτή τη τσαγοφυτεια είπαμε να εμπεδώσουμε καλά το ότι έχει σχέση με τη τσάι από την ιστορία του, τη φυτεία, συγκομιδή ακολουθώντας τη πολύ καλή υπάλληλο-ξεναγό απορροφώντας σαν σφουγγάρι τα όσα μας ελεγε.., τέτοια προσοχή σε μάθημα δεν έκανα στο σχολειό …
Τι μάθαμε λοιπόν για την ιστορία? Η ιστορία του τσαγιού ξεκινά κατά τους αποικιακούς χρόνους όταν οι βρετανοί άποικοι κατέστρεψαν τα δάση της χώρας αποψιλώνοντας καταστρέφοντας μαζί τη πανίδα και τη χλωρίδα για να καλλιεργήσουν το τσάι. Τα δάση της χώρας τώρα καταλαμβάνουν το 20% του εδάφους από το 90% που καταλάμβαναν Οι καλοί άποικοι μοίρασαν τη γη σε άλλους ομοεθνής τους άποικους για να καλλιεργήσουν καφέ-κανέλα και καρύδα οι άλλοι μισοί άποικοι ασχολήθηκαν με την μεταφορα και εμπορία αυτών των προϊόντων στήνοντας ένα πολύ δίκτυο δρόμων σιδηροδρόμων επιβάλλοντας τη αγγλική ως επίσημη γλώσσα του κράτους (να μην τους ξεφεύγει τίποτα δηλαδή.).
Όμως οι ασθένειες των φυτών, χώρα και έθνος δεν ξεχωρίζουν και πέφτει σαν κατάρα το 1870 ασθένεια στα φύλλα του καφέ και αναγκάζονται να αλλάξουν καλλιέργεια σε καουτσούκ και σε τσάι..
Αλλά αυτές οι καλλιέργειες θέλουν και πολλά εργατικά χέρια οπότε γίνεται εισαγωγή εργατών από την Ινδία και συγκεκριμένα από Ταμίλ Ναντού και τους οποίους αργότερα η μετααποικιακή κυβέρνηση αποκλείει από τη σινχαλέζικη υπηκοότητα βάζοντας τα θεμέλια μιας αντίστασης, εξέγερσης που πολύ αργότερα εξελίσσεται σε ένα αιματηρό εμφύλιο ..
Το πρώτο τσάι καλλιεργείται στη περιοχή Λουλεκοντερα νοτιοανατολικά του Κάντι από τον Τζειμς Τειλορ το 1867 και εως σήμερα παραμένει ενα βασικό και πολύ σημαντικό προϊόν για την οικονομία της χώρας. Σε όλους μας γνωστό ως τσάι Κεϋλάνης ..
Από ποιο φυτό λοιπόν παράγεται το τσάι?? Από τη γνωστή επίσης σε όλους camellia sinensis από όπου με τις διαφορετικές επεξεργασίες παίρνουμε και τα διάφορα ειδη τσαγιού. Το πράσινο δηλαδή τσάι είναι αυτό που τα φύλλα του δεν ψήνονται, ενώ το μαύρο είναι αυτό που φουρνίζεται σε ειδικούς φούρνους μετά την αποξήρανση του.. Η υπάλληλος μας τονίζει ότι μόνο τα φύλλα επεξεργάζονται ενώ τα κοτσάνια γίνονται λίπασμα που καταλήγουν στις ίδιες τις φυτείες. Τώρα ανάλογα με το μέγεθος του φύλου το τσάι χαρακτηρίζεται σε δυνατό η ελαφρύ. Το μικρό φύλλο που δυσκολότερα συλλέγεται είναι πολύ δυνατο τσάι ενώ τα μεγάλα φύλλα δίνουν ένα προϊόν λιγότερο δυνατό. Το δε ξακουστό άσπρο τσάι (gold ) βγαίνει από άλλο φυτό από το οποίο κόβουν μόνο το ένα φυλλαράκι της κορυφής , το οποίο ξεραίνεται στο Ήλιο και όχι σε ειδικούς φούρνους..Η περιορισμένη παραγωγή του, μόλις 25 κιλά μηνιαίως έναντι των 1800 κιλών ημερησίως καθορίζει και την τετραπλάσια τιμή του..Ικανοποιημένοι με όσα μάθαμε απολαμβάνομε κούπες διαφορετικών γεύσεων και ποιότητας τσαγιού στην πολύ όμορφη τσαγερι της φυτείας παρέα με δεκάδες άλλους επισκέπτες… (το τσάι τραβαει και τραβαει πολύ..)
Αναχωρούμε για τη Μικρη Αγγλια.. Παρατηρούμε τις γυναίκες που συλλέγουν τα φύλλα τσαγιού. Ζωη δυσκολη και πονεμένη. Δεν είναι μόνο οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς αλλα και οι σκληρές συνθήκες. Για χρόνια όσες δουλεύουν σε φυτείες δεν είχαν δικαιώματα, δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, φαγητού η στέγης, δεν μπορούσαν να παραπονεθούν στο επιστάτη για προβλήματα που αφορούσαν όχι μόνο τη δουλειά αλλά και τη σωματική και ψυχική τους υγεία μιας και οι βιασμοί , η κακοποίηση ήταν συχνό και γνωστό φαινόμενο στις φυτείες..οι κοινωνικοί όμως κανόνες που δικαιολογούσαν τέτοιες συμπεριφορές εμπόδιζαν από το να καταγγέλλονται αυτά τα περιστατικά βίας.. Ηλθε όμως ο καιρός των αλλαγων και των συνδικάτων με την εμφανιση της Annalechchamy μιας εργάτριας που αποφάσισε πως το φίμωτρο δεν εχει πια θέση στις εργαζόμενες των φυτειών, ότι πρέπει να αντιδράσουν, να επιμορφωθούν να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και συμμετοχή στα οσα αφορούν τη δουλεια τους . Μετα το 2003 ξεκίνησε η πρωτοβουλία including the excluded που εχει στόχο τη βελτίωση ζωής στις φυτείες και που υλοποιείται από την ΜΚΟ Care με χρήματα της Ευρώπης και που σιγά σιγά οι εργάτριες αποκτούν δύναμη, αυτοπεποίθηση , επιμόρφωση..Δεν ξέρω πόσο βοήθησε να αλλάξει η ζωή των γυναικών εργατριών, σίγουρα όμως άλλαξε η ζωή της ιδρύτριας του συνδικάτου αυτού.. Οι εργάτριες αυτού του καιρού και αιωνα,ζουν όλες μαζί σε καλυβόσπιτα( θα μου πεις όλοι σε καλυβόσπιτα ζουν) ειδικά φτιαγμένα σε μια άκρη της φυτείας, ξυπνούν χαράματα ζώνονται το καλάθι στη πλάτη και ξεκινούν τη ημέρα τους μαζεύοντας φύλλα, όσα πιο πολλά κιλά μαζέψουν τόσο πιο πολύ αμείβονται…. ,μια βασική διαφορά ίσως είναι πως όσες επιθυμούν μπορούν να φέρουν και τα παιδιά τους μαζί τα οποία μπορούν να πηγαίνουν σχολειό κατανοώντας από κοντά ποιες θα είναι οι επιλογές τους για τη ζωή αν δεν διαβάζουν η ασχολούνται μόνο με το παιχνίδι..δηλαδή μια θέση εργασίας στους δρόμους του τσαγιού..
Last edited by a moderator: