Sassenach77
Member
- Μηνύματα
- 8.108
- Likes
- 24.266
- Επόμενο Ταξίδι
- Ελλάδα
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γη του Πυρός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 11 Ιουλίου 2021 – Ancona, San Marino
- 12 Ιουλίου 2021 – San Marino
- 12 Ιουλίου 2021 – San Marino, Lake Garda (Peschiera del Garda, Sirmione)
- 13 Ιουλίου 2021 – Lake Garda (Sirmione, Lazise, Punta San Vigilio)
- 13 Ιουλίου 2021 – Lake Garda (Torri del Benaco, Limone sul Garda, Toscolano-Maderno)
- 14 Ιουλίου 2021 – Lake Garda (Salo), Alto Garda Bresciano Park (Navazzo, Valvestino, Magasa)
- 14 Ιουλίου 2021 –Lake Idro, Bagolino, Val Camonica (Breno), Lake Iseo (Pisogne, Cislano, Lovere)
- 15 Ιουλίου 2021 – Val Camonica (Rock Art Natural Reserve)
- 15 Ιουλίου 2021 – Valtellina (Aprica, Tirano, Teglio, Sondrio, Dubino), Lake Como (Gravedona, Domaso)
- 16 Ιουλίου 2021 – Lake Como (Abbazia di Piona, Correno Plinio, Bellano, Riva di Gittana)
- 16 Ιουλίου 2021 – Lake Como (Varenna, Bellagio, Como)
- 17 Ιουλίου 2021 – Como, Sacro Monte di Varese
- 17 Ιουλίου 2021 – Lake Maggiore (Ranco, Rocca di Angera, Arona, Stresa), Lake Orta (Quarna Sopra)
- 18 Ιουλίου 2021 – Lake Orta
- 18 Ιουλίου 2021 – Genova
- 19 Ιουλίου 2021 – Genova
- 19 Ιουλίου 2021 – Riviera di Levante (Santa Margherita, Portofino, Monterosso al Mare)
- 20 Ιουλίου 2021 – Cinque Terre
- 20 Ιουλίου 2021 – Cinque Terre, La Spezia
- 21 Ιουλίου 2021 – Portovenere, Marina di Carrara
- 21 Ιουλίου 2021 – Lucca
- 22 Ιουλίου 2021 – Lucca, Colle di Val D'Elsa, Assisi
- 22 Ιουλίου 2021 – Assisi
- 23 Ιουλίου 2021 – Assisi, Spello, Ancona
12 Ιουλίου 2021 – San Marino
Το κλίμα του Αγίου Μαρίνου είναι ιδανικό για ύπνο, θα έχω να το λέω! Ξυπνήσαμε φρεσκαδούρες, ντυθήκαμε και κατεβήκαμε στο ισόγειο για το πρωινό μας. Στην συνέχεια μαζέψαμε τα πράγματα μας, κάναμε check out και ξεκινήσαμε για την πρώτη περιήγηση μας για σήμερα που θα ήταν φυσικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Αγίου Μαρίνου. Βγήκαμε στο κεντρικό δρόμο και ανηφoρήσαμε έχοντας θέα το όμορφο όρος Τιτάνο με τους πύργους του!
Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου είναι το γνωστό περίκλειστο κρατίδιο, που περιβάλλεται από την Ιταλία και ιδρύθηκε το 301 μΧ. από έναν χριστιανό λιθοξόο ονόματι Μαρίνο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην δυσπρόσιτη αυτή περιοχή από το νησί Άρμπα της Δαλματίας, προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Τα επόμενα χρόνια ο Μαρίνος αγιοποιήθηκε, έδωσε το όνομά του στο κρατίδιο και είναι ο προστάτης του. Το μικρό αυτό κράτος εκτείνεται στο όρος Τιτάνο σε υψόμετρο 755μ. και γύρο από αυτό, στην βορειοανατολική πλευρά των Απέννινων. Έχει έκταση 61 τ.χλμ και πληθυσμό 33.000 κατοίκων. Πρωτεύουσα είναι η Πόλη του Αγίου Μαρίνου και επίσημη γλώσσα είναι τα Ιταλικά. Το ιστορικό του κέντρο, που χρονολογείται από την ίδρυση της δημοκρατίας ως πόλης-κράτους τον 13ο αι. και το όρος Τιτάνο, αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Ο Άγιος Μαρίνος είναι από τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου! Η οικονομία του βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, τα αφορολόγητα είδη και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Διασχίσαμε όλη τη Via Ventotto Luglio στρίψαμε στη Via Piana και τελικά σταθμεύσαμε στο P2B (~1,2€/ώρα). Από εκεί το πιάσαμε ποδαράτο όχι όμως προς τη πόλη….Όταν όλοι ξεκινούν από τη πόλη και καταλήγουν στους Πύργους, και σπάνια φτάνουν στον 3ο Πύργο, εμείς ξεκινήσαμε φυσικά ανάποδα, από τους πρόποδες του 3ου Πύργου, όπου και τελειώνει το πεζοπορικό μονοπάτι ή αρχίζει για άλλους (ονόματα δεν λέμε)!
Η διαδρομή μέσα στο δάσος ήταν τέλεια!!! Η θέα που είχαμε ακόμα πιο τέλεια!!! Ήταν νωρίς ακόμα χωρίς ιδιαίτερη ζέστη, οπότε το πρωινό περπάτημα ήταν αναζωογονητικό! Μετά από λίγα λεπτά φάνηκε ο τρίτος Πύργος (Tower Montale)…
Υπάρχουν τρία φρούρια που κυριαρχούν στην πόλη του Αγίου Μαρίνου, ένα σε κάθε μία από τις κορυφές του όρους Τιτάνο. Αποτελούν κατάλοιπα των οχυρώσεων του Μεσαίωνα και πλέον σύμβολα του κράτους, καθώς βρίσκονται στη σημαία και το εθνόσημο του. Ο Πύργος Montale είναι ο μοναδικός που δεν είναι επισκέψιμος και βρίσκεται στη χαμηλότερη κορυφή του Τιτάνο. Εκεί ήμασταν κυριολεκτικά μόνοι μας! Καθίσαμε να ξαποστάσουμε, απολαύσαμε τη πανέμορφη θέα και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας. Η πρωινή μας βόλτα είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς!
Βγήκαμε πάλι στο πεζοπορικό μονοπάτι και συνεχίσαμε για το δεύτερο πύργο ονόματι Cesta (Ντε λα Φρατα). Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του όρους Τιτάνο, στα 755μ. στο μέσο του μονοπατιού που συνδέει τους τρείς πύργους.
Αρχικά χρησίμευε ως παρατηρητήριο, ήδη από τη ρωμαϊκή περίοδο, και αναφέρεται με το ίδιο όνομα σε έγγραφο του 1253. Το 1320 ανεγέρθη ένα ψηλό εξωτερικό τείχος και ο Πύργος συνδέθηκε με τις οχυρώσεις της δεύτερης σειράς τειχών.
Το 1956 ο Πύργος έγινε η έδρα του Μουσείου Αρχαίων Όπλων. Δεν μπήκαμε στο εσωτερικό του, γιατί δεν θέλαμε να δούμε το μουσείο του, ούτε τη θέα, που την είχαμε ήδη θαυμάσει κατά τη πορεία μας σε αυτόν! Κάναμε βόλτα στο γύρω χώρο και συνεχίσαμε για τον πρώτο πύργο, που παρεμπιπτόντως από το σημείο αυτό είχε απίστευτη όψη!!!
Ο πρώτος Πύργος - Guaita (τρίτος για εμάς) είναι ο πιο επισκέψιμος πύργος. Μπορεί κάποιος να φτάσει με το αυτοκίνητο μέχρι αυτό το σημείο, όπου έχει πάρκινγκ. Ορισμένοι χώροι του πύργου είχαν χρησιμοποιηθεί ως φυλακές από το δεύτερο μισό του 18ου αι. έως το 1970. Στο πύργο σήμερα φιλοξενούνται εκθέσεις, ενώ το καμπαναριό, που πιθανόν ανεγέρθη το 15ο αι, θεωρείται από τους Σαν Μαρινέζους πολύ σημαντικό σύμβολο, καθώς παλιά χρησιμοποιούνταν για το κάλεσμα των κατοίκων προς υπεράσπιση της χώρας από διάφορους κινδύνους, ενώ σήμερα χτυπά η καμπάνα του για να αναγγείλει σημαντικές πολιτικές και θρησκευτικές εορτές της Δημοκρατίας.
Ο χώρος γύρω από το πύργο είναι πολύ προσεγμένος και μπορείς να κάνεις περίπατο, αλλά και να πιείς το καφέ σου και να φας. Κάναμε τη βόλτα μας, ανεβήκαμε μέχρι την είσοδο του χωρίς να μπούμε μέσα, βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, απολαύσαμε τη θέα του δεύτερου πύργου και μετά συνεχίσαμε προς το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Η πρώτη μας στάση ήταν στο Orti Borghesi, ένα πολύ όμορφο πάρκο της πόλης, σχετικά μικρό, αλλά με απίστευτη θέα και υπέροχα λουλούδια!
Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης, η Βασιλική του Αγίου Μαρίνου. Κατηφορίσαμε προς το μέρος του μέσα από τα στενά δρομάκια για να φτάσουμε στη μικρή πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το ναό.
Στο σημείο που βρίσκεται ο καθεδρικός υπήρχε ενοριακή εκκλησία του 16ου αι., η οποία κατεδαφίστηκε, στερώντας από τους κατοίκους του Αγίου Μαρίνου και γενικά από την ανθρωπότητα, ένα από τα πρώτα χριστιανικά μνημεία προ-ρομανικού ρυθμού στην Ιταλία. Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε το 1826, από τον Μπολονέζο αρχιτέκτονα Antonio Serra και τελείωσε το 1838, έτος παράδοσης στο κοινό. Η Βασιλική είναι νεοκλασικού ρυθμού. Έχει ένα πρόναο που σχηματίζεται από 8 κίονες κορινθιακού ρυθμού διακοσμημένους με φύλλα άκανθου. Στο αέτωμα υπάρχει η επιγραφή "Divo Marino Patrono et Lebertatis Auctori sen. pq" (η κυβέρνηση και ο λαός του Αγίου Μαρίνου συντάκτες της ελευθερίας τους) και πάνω από τη κύρια είσοδο βρίσκεται το οικόσημο της Δημοκρατίας με τους τρείς πύργους.
Μπήκαμε να δούμε και το εσωτερικό του. Η πρώτη εντύπωση που μας έδωσε, και το σχολιάσαμε κιόλας, είναι σαν μπαίνεις σε αρχαιοελληνικό ναό! Χωρίζεται σε τρία κλίτη, εκ των οποίων το κεντρικό είναι και το πιο μεγαλοπρεπές. Περιστοιχίζεται από κίονες, επίσης κορινθιακού ρυθμού και καταλήγει σε κυλινδρικό θόλο.
Εκεί βρίσκεται ο κεντρικός βωμός, όπου φυλάσσεται μέρος των λειψάνων του πολιούχου της πόλης και πίσω από το βωμό στέκεται το άγαλμα του σε περίοπτη θέση. Αυτό που μου χτύπησε κατευθείαν στο μάτι ήταν το σύμβολο του "πανεπόπτη οφθαλμού" ή αλλιώς "μάτι της πρόνοιας" που υπάρχει ανάγλυφο στο στήθος του αγάλματος του Αγίου Μαρίνου. Ε και που το παράξενο θα πει κάποιος τώρα. Παράξενο δεν είναι αλλά εμένα με εξιτάρουν οι συμβολισμοί και ειδικά αυτοί που συνεχίζουν να υπάρχουν ανα τους αιώνες μέχρι και σήμερα και κουβαλούν ιστορία….
Η συνολική διακόσμηση του ναού είναι αρκετά λιτή, με επιμέρους βωμούς στα πλάγια κλίτη και αγάλματα ανάμεσα σε αυτούς. Πάνω από τη κύρια είσοδο βρίσκεται το εκκλησιαστικό όργανο το οποίο δείχνει παράταιρο στην όλη διακόσμηση του ναού…
Βγαίνοντας από το καθεδρικό, στα αριστερά υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγ. Πέτρου. Σύμφωνα με την παράδοση, πρόκειται για το πρώτο παρεκκλήσι που ανήγειρε ο Άγ. Μαρίνος προς τιμή του. Στην είσοδο του υπάρχει μία σίτα αντί πόρτας, την οποία δεν μπορείς να παραμερίσεις και να μπεις. Μπορείς όμως να δεις στο εσωτερικό μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι.
Στο εσωτερικό υπάρχει ένας βωμός από πολύχρωμο μάρμαρο, στον οποίο βρίσκεται το άγαλμα του Αγ. Πέτρου. Η αψίδα, λαξευμένη στον ασβεστολιθικό βράχο, έχει δύο κόγχες που η λαϊκή παράδοση υποδεικνύει ως τα κρεβάτια του Αγ. Μαρίνου και του Αγ. Λέο, στα οποία αποδίδονται θαυματουργές δυνάμεις ακόμα και σήμερα….anyway
Συνεχίζοντας τη βόλτα μας κατευθυνθήκαμε προς τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης που οδηγούν σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, το Δημαρχείο, με το χαρακτηριστικό κωδωνοστάσιο του που ήδη βλέπαμε από το σημείο που ήμασταν.
Φτάσαμε στο σταθμό του τελεφερίκ, με το οποίο μπορείς να ανέβεις στη παλιά πόλη από τους πρόποδες του λόφου. Ήταν κλειστό όμως, όχι ότι είχε σημασία για εμάς.
Στο γύρω χώρο υπήρχαν δύο μνημεία. Το ένα από αυτά ήταν το γλυπτό με την ονομασία "mother & child". Πρόκειται για ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του βομβαρδισμού του Αγ. Μαρίνου. Στις 26 Ιουνίου 1944 η Πολεμική Αεροπορία της Μεγάλης Βρετανίας βομβάρδισε τον Άγιο Μαρίνο. Στο όρος Τιτάνο έπεσαν 263 βόμβες και σκοτώθηκαν 63 πολίτες. Είναι ένα καλαίσθητο γλυπτό που απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα να προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της και το παιδί της από τις βόμβες….Μου άρεσε πολύ!
Σχεδόν απέναντι βρίσκεται το δεύτερο μνημείο του Bartolomeo Borghesi, νομισματολόγου και επιγραφολόγου από τον Άγιο Μαρίνο. Ούτε που τον είχα ματακούσει τον κύριο….
Επίσης τριγύρω είχε σημεία με πανοραμική θέα και διάφορα καφέ. Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία να πιούμε το καφεδάκι μας και να ξεκουραστούμε.
Μετά τον καφέ μας συνεχίσαμε προς το Δημαρχείο και την πλατεία ελευθερίας με το ομώνυμο άγαλμα που βρίσκεται μπροστά από αυτό. Στη διαδρομή τσιμπήσαμε και τα αναμνηστικά μας από τον Άγιο Μαρίνο.
Το Δημαρχείο βρίσκεται σήμερα στη θέση του παλιού κτηρίου που ονομαζόταν Domus Magna Comunis, το οποίο πιθανότατα χτίστηκε στα τέλη του 14ου αι, και αφού αναστηλώθηκε πολλές φορές, κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου αι.
Το νέο κυβερνητικό κτίριο, που χτίστηκε μεταξύ 1884 και 1894, είχε το απλό και λιτό στυλ των κτιρίων των ιταλικών πόλεων-κρατών του 13ου & 14ου αι. Μετά από εκατό χρόνια ζωής, το κτίριο ήταν πια ανεπαρκές και μη ασφαλές και λειτουργικό για τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, οπότε και έγιναν περεταίρω παρεμβάσεις αποκατάστασης του. Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου που βλέπουμε σήμερα έγιναν το 1996.
Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα στενά της πόλης μέχρι που συναντήσαμε το μνημείο του Giuseppe Garibaldi…
…..το Cassa di Risparmio, στο οποίο μπήκαμε λίγο να δροσιστούμε, γιατί είχε αρχίσει να κάνει ζέστη…
…..και καταλήξαμε στη εκκλησία του Αγ. Φραγκίσκου, που βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη πύλη. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1361 και λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι που περάσαμε αργότερα αλλά δεν είδαμε απολύτως καμία κινητικότητα.
Συνεχίζεται…
Το κλίμα του Αγίου Μαρίνου είναι ιδανικό για ύπνο, θα έχω να το λέω! Ξυπνήσαμε φρεσκαδούρες, ντυθήκαμε και κατεβήκαμε στο ισόγειο για το πρωινό μας. Στην συνέχεια μαζέψαμε τα πράγματα μας, κάναμε check out και ξεκινήσαμε για την πρώτη περιήγηση μας για σήμερα που θα ήταν φυσικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Αγίου Μαρίνου. Βγήκαμε στο κεντρικό δρόμο και ανηφoρήσαμε έχοντας θέα το όμορφο όρος Τιτάνο με τους πύργους του!

Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου είναι το γνωστό περίκλειστο κρατίδιο, που περιβάλλεται από την Ιταλία και ιδρύθηκε το 301 μΧ. από έναν χριστιανό λιθοξόο ονόματι Μαρίνο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην δυσπρόσιτη αυτή περιοχή από το νησί Άρμπα της Δαλματίας, προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Τα επόμενα χρόνια ο Μαρίνος αγιοποιήθηκε, έδωσε το όνομά του στο κρατίδιο και είναι ο προστάτης του. Το μικρό αυτό κράτος εκτείνεται στο όρος Τιτάνο σε υψόμετρο 755μ. και γύρο από αυτό, στην βορειοανατολική πλευρά των Απέννινων. Έχει έκταση 61 τ.χλμ και πληθυσμό 33.000 κατοίκων. Πρωτεύουσα είναι η Πόλη του Αγίου Μαρίνου και επίσημη γλώσσα είναι τα Ιταλικά. Το ιστορικό του κέντρο, που χρονολογείται από την ίδρυση της δημοκρατίας ως πόλης-κράτους τον 13ο αι. και το όρος Τιτάνο, αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Ο Άγιος Μαρίνος είναι από τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου! Η οικονομία του βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, τα αφορολόγητα είδη και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Διασχίσαμε όλη τη Via Ventotto Luglio στρίψαμε στη Via Piana και τελικά σταθμεύσαμε στο P2B (~1,2€/ώρα). Από εκεί το πιάσαμε ποδαράτο όχι όμως προς τη πόλη….Όταν όλοι ξεκινούν από τη πόλη και καταλήγουν στους Πύργους, και σπάνια φτάνουν στον 3ο Πύργο, εμείς ξεκινήσαμε φυσικά ανάποδα, από τους πρόποδες του 3ου Πύργου, όπου και τελειώνει το πεζοπορικό μονοπάτι ή αρχίζει για άλλους (ονόματα δεν λέμε)!




Η διαδρομή μέσα στο δάσος ήταν τέλεια!!! Η θέα που είχαμε ακόμα πιο τέλεια!!! Ήταν νωρίς ακόμα χωρίς ιδιαίτερη ζέστη, οπότε το πρωινό περπάτημα ήταν αναζωογονητικό! Μετά από λίγα λεπτά φάνηκε ο τρίτος Πύργος (Tower Montale)…






Υπάρχουν τρία φρούρια που κυριαρχούν στην πόλη του Αγίου Μαρίνου, ένα σε κάθε μία από τις κορυφές του όρους Τιτάνο. Αποτελούν κατάλοιπα των οχυρώσεων του Μεσαίωνα και πλέον σύμβολα του κράτους, καθώς βρίσκονται στη σημαία και το εθνόσημο του. Ο Πύργος Montale είναι ο μοναδικός που δεν είναι επισκέψιμος και βρίσκεται στη χαμηλότερη κορυφή του Τιτάνο. Εκεί ήμασταν κυριολεκτικά μόνοι μας! Καθίσαμε να ξαποστάσουμε, απολαύσαμε τη πανέμορφη θέα και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας. Η πρωινή μας βόλτα είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς!




Βγήκαμε πάλι στο πεζοπορικό μονοπάτι και συνεχίσαμε για το δεύτερο πύργο ονόματι Cesta (Ντε λα Φρατα). Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του όρους Τιτάνο, στα 755μ. στο μέσο του μονοπατιού που συνδέει τους τρείς πύργους.





Αρχικά χρησίμευε ως παρατηρητήριο, ήδη από τη ρωμαϊκή περίοδο, και αναφέρεται με το ίδιο όνομα σε έγγραφο του 1253. Το 1320 ανεγέρθη ένα ψηλό εξωτερικό τείχος και ο Πύργος συνδέθηκε με τις οχυρώσεις της δεύτερης σειράς τειχών.


Το 1956 ο Πύργος έγινε η έδρα του Μουσείου Αρχαίων Όπλων. Δεν μπήκαμε στο εσωτερικό του, γιατί δεν θέλαμε να δούμε το μουσείο του, ούτε τη θέα, που την είχαμε ήδη θαυμάσει κατά τη πορεία μας σε αυτόν! Κάναμε βόλτα στο γύρω χώρο και συνεχίσαμε για τον πρώτο πύργο, που παρεμπιπτόντως από το σημείο αυτό είχε απίστευτη όψη!!!


Ο πρώτος Πύργος - Guaita (τρίτος για εμάς) είναι ο πιο επισκέψιμος πύργος. Μπορεί κάποιος να φτάσει με το αυτοκίνητο μέχρι αυτό το σημείο, όπου έχει πάρκινγκ. Ορισμένοι χώροι του πύργου είχαν χρησιμοποιηθεί ως φυλακές από το δεύτερο μισό του 18ου αι. έως το 1970. Στο πύργο σήμερα φιλοξενούνται εκθέσεις, ενώ το καμπαναριό, που πιθανόν ανεγέρθη το 15ο αι, θεωρείται από τους Σαν Μαρινέζους πολύ σημαντικό σύμβολο, καθώς παλιά χρησιμοποιούνταν για το κάλεσμα των κατοίκων προς υπεράσπιση της χώρας από διάφορους κινδύνους, ενώ σήμερα χτυπά η καμπάνα του για να αναγγείλει σημαντικές πολιτικές και θρησκευτικές εορτές της Δημοκρατίας.

Ο χώρος γύρω από το πύργο είναι πολύ προσεγμένος και μπορείς να κάνεις περίπατο, αλλά και να πιείς το καφέ σου και να φας. Κάναμε τη βόλτα μας, ανεβήκαμε μέχρι την είσοδο του χωρίς να μπούμε μέσα, βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, απολαύσαμε τη θέα του δεύτερου πύργου και μετά συνεχίσαμε προς το ιστορικό κέντρο της πόλης.







Η πρώτη μας στάση ήταν στο Orti Borghesi, ένα πολύ όμορφο πάρκο της πόλης, σχετικά μικρό, αλλά με απίστευτη θέα και υπέροχα λουλούδια!






Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης, η Βασιλική του Αγίου Μαρίνου. Κατηφορίσαμε προς το μέρος του μέσα από τα στενά δρομάκια για να φτάσουμε στη μικρή πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το ναό.

Στο σημείο που βρίσκεται ο καθεδρικός υπήρχε ενοριακή εκκλησία του 16ου αι., η οποία κατεδαφίστηκε, στερώντας από τους κατοίκους του Αγίου Μαρίνου και γενικά από την ανθρωπότητα, ένα από τα πρώτα χριστιανικά μνημεία προ-ρομανικού ρυθμού στην Ιταλία. Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε το 1826, από τον Μπολονέζο αρχιτέκτονα Antonio Serra και τελείωσε το 1838, έτος παράδοσης στο κοινό. Η Βασιλική είναι νεοκλασικού ρυθμού. Έχει ένα πρόναο που σχηματίζεται από 8 κίονες κορινθιακού ρυθμού διακοσμημένους με φύλλα άκανθου. Στο αέτωμα υπάρχει η επιγραφή "Divo Marino Patrono et Lebertatis Auctori sen. pq" (η κυβέρνηση και ο λαός του Αγίου Μαρίνου συντάκτες της ελευθερίας τους) και πάνω από τη κύρια είσοδο βρίσκεται το οικόσημο της Δημοκρατίας με τους τρείς πύργους.


Μπήκαμε να δούμε και το εσωτερικό του. Η πρώτη εντύπωση που μας έδωσε, και το σχολιάσαμε κιόλας, είναι σαν μπαίνεις σε αρχαιοελληνικό ναό! Χωρίζεται σε τρία κλίτη, εκ των οποίων το κεντρικό είναι και το πιο μεγαλοπρεπές. Περιστοιχίζεται από κίονες, επίσης κορινθιακού ρυθμού και καταλήγει σε κυλινδρικό θόλο.

Εκεί βρίσκεται ο κεντρικός βωμός, όπου φυλάσσεται μέρος των λειψάνων του πολιούχου της πόλης και πίσω από το βωμό στέκεται το άγαλμα του σε περίοπτη θέση. Αυτό που μου χτύπησε κατευθείαν στο μάτι ήταν το σύμβολο του "πανεπόπτη οφθαλμού" ή αλλιώς "μάτι της πρόνοιας" που υπάρχει ανάγλυφο στο στήθος του αγάλματος του Αγίου Μαρίνου. Ε και που το παράξενο θα πει κάποιος τώρα. Παράξενο δεν είναι αλλά εμένα με εξιτάρουν οι συμβολισμοί και ειδικά αυτοί που συνεχίζουν να υπάρχουν ανα τους αιώνες μέχρι και σήμερα και κουβαλούν ιστορία….

Η συνολική διακόσμηση του ναού είναι αρκετά λιτή, με επιμέρους βωμούς στα πλάγια κλίτη και αγάλματα ανάμεσα σε αυτούς. Πάνω από τη κύρια είσοδο βρίσκεται το εκκλησιαστικό όργανο το οποίο δείχνει παράταιρο στην όλη διακόσμηση του ναού…

Βγαίνοντας από το καθεδρικό, στα αριστερά υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγ. Πέτρου. Σύμφωνα με την παράδοση, πρόκειται για το πρώτο παρεκκλήσι που ανήγειρε ο Άγ. Μαρίνος προς τιμή του. Στην είσοδο του υπάρχει μία σίτα αντί πόρτας, την οποία δεν μπορείς να παραμερίσεις και να μπεις. Μπορείς όμως να δεις στο εσωτερικό μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι.

Στο εσωτερικό υπάρχει ένας βωμός από πολύχρωμο μάρμαρο, στον οποίο βρίσκεται το άγαλμα του Αγ. Πέτρου. Η αψίδα, λαξευμένη στον ασβεστολιθικό βράχο, έχει δύο κόγχες που η λαϊκή παράδοση υποδεικνύει ως τα κρεβάτια του Αγ. Μαρίνου και του Αγ. Λέο, στα οποία αποδίδονται θαυματουργές δυνάμεις ακόμα και σήμερα….anyway

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας κατευθυνθήκαμε προς τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης που οδηγούν σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, το Δημαρχείο, με το χαρακτηριστικό κωδωνοστάσιο του που ήδη βλέπαμε από το σημείο που ήμασταν.




Φτάσαμε στο σταθμό του τελεφερίκ, με το οποίο μπορείς να ανέβεις στη παλιά πόλη από τους πρόποδες του λόφου. Ήταν κλειστό όμως, όχι ότι είχε σημασία για εμάς.


Στο γύρω χώρο υπήρχαν δύο μνημεία. Το ένα από αυτά ήταν το γλυπτό με την ονομασία "mother & child". Πρόκειται για ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του βομβαρδισμού του Αγ. Μαρίνου. Στις 26 Ιουνίου 1944 η Πολεμική Αεροπορία της Μεγάλης Βρετανίας βομβάρδισε τον Άγιο Μαρίνο. Στο όρος Τιτάνο έπεσαν 263 βόμβες και σκοτώθηκαν 63 πολίτες. Είναι ένα καλαίσθητο γλυπτό που απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα να προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της και το παιδί της από τις βόμβες….Μου άρεσε πολύ!

Σχεδόν απέναντι βρίσκεται το δεύτερο μνημείο του Bartolomeo Borghesi, νομισματολόγου και επιγραφολόγου από τον Άγιο Μαρίνο. Ούτε που τον είχα ματακούσει τον κύριο….

Επίσης τριγύρω είχε σημεία με πανοραμική θέα και διάφορα καφέ. Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία να πιούμε το καφεδάκι μας και να ξεκουραστούμε.



Μετά τον καφέ μας συνεχίσαμε προς το Δημαρχείο και την πλατεία ελευθερίας με το ομώνυμο άγαλμα που βρίσκεται μπροστά από αυτό. Στη διαδρομή τσιμπήσαμε και τα αναμνηστικά μας από τον Άγιο Μαρίνο.

Το Δημαρχείο βρίσκεται σήμερα στη θέση του παλιού κτηρίου που ονομαζόταν Domus Magna Comunis, το οποίο πιθανότατα χτίστηκε στα τέλη του 14ου αι, και αφού αναστηλώθηκε πολλές φορές, κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου αι.

Το νέο κυβερνητικό κτίριο, που χτίστηκε μεταξύ 1884 και 1894, είχε το απλό και λιτό στυλ των κτιρίων των ιταλικών πόλεων-κρατών του 13ου & 14ου αι. Μετά από εκατό χρόνια ζωής, το κτίριο ήταν πια ανεπαρκές και μη ασφαλές και λειτουργικό για τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, οπότε και έγιναν περεταίρω παρεμβάσεις αποκατάστασης του. Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου που βλέπουμε σήμερα έγιναν το 1996.

Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα στενά της πόλης μέχρι που συναντήσαμε το μνημείο του Giuseppe Garibaldi…



…..το Cassa di Risparmio, στο οποίο μπήκαμε λίγο να δροσιστούμε, γιατί είχε αρχίσει να κάνει ζέστη…



…..και καταλήξαμε στη εκκλησία του Αγ. Φραγκίσκου, που βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη πύλη. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1361 και λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι που περάσαμε αργότερα αλλά δεν είδαμε απολύτως καμία κινητικότητα.





Συνεχίζεται…