gelf
Member
- Μηνύματα
- 659
- Likes
- 12.802
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- H απόφαση για το ταξίδι
- Το ταξίδι του πηγαιμού
- Marrakesh - 1η νύχτα
- Essaouira - Η πόλη των καλλιτεχνών στον Ατλαντικό
- Marrakesh - 2η νύχτα
- Marrakesh - Κήποι Μαζορέλ
- Marrakesh - La Mamounia & τζαμί Koutoubia
- Marrakesh - Palace bahia & Medina
- Marrakesh - Jemaa el Fna μεσημέρι
- Marrakesh - La palmeraie
- Marrakesh - Jemaa el Fna απόγευμα
- Marrakesh - Τελευταία Νύχτα
- Καζαμπλάνκα - Play it again Sam!
- Ραμπάτ - Η πρωτεύουσα
- Μεκνές
- Φες - Η πρώτη γνωριμία
- Η medina της Φες
- Ιφράν - Η Ελβετία του Μαρόκου
- Φες - Οι τελευταίες ώρες
- Νυχτερινή στάση Λισσαβώνα
- Επίλογος
Κεφάλαιο 2 - Η απόφαση για το ταξίδι.
Η ιστορία ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν.
Ήταν τέλη Μάη του έτους 2017, μόλις είχα επιστρέψει από Στοκχόλμη και είχα βγάλει αεροπορικά εισιτήρια για Λισαβόνα, για τον Ιανουάριο του 2018, εκμεταλλευόμενος τις προσφορές της Aegean. Είχα βρεθεί ένα μεσημέρι σε ένα μπαρ της Αθήνας, με άλλους δύο φίλους μου και συζητούσαμε για την προσφορά και για το αν θα με ακολουθούσαν και αυτοί. Η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων ήταν μόνο 91 ευρώ και ήταν σκέτη πρόκληση. Έβγαλαν και αυτοί εισιτήρια.
Το ταξίδι είχε ξεκινήσει ως γευσιγνωσία. Είχε ξεκινήσει ως βόλτα στα οινοποιεία της Πορτογαλίας. Τα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια της Aegean, για Αθήνα-Λισαβόνα - Αθήνα, και τα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια της Rynair, τα οποία, λόγω ανταγωνισμού, ανάγκαζαν και την TAP, σε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια για Λισαβόνα-Πόρτο. Το γεγονός αυτό με είχε κάνει να οργανώσω ένα road trip γευσιγνωσίας από Πόρτο έως Λισαβόνα. Η Λισαβόνα είναι αγαπημένη μου πόλη ή μάλλον μία από τις αγαπημένες μου πόλεις, εδώ και πολλές δεκαετίες,
το ίδιο και το Πόρτο.
Εκεί όμως, τόσο στο Πόρτο, όσο κυρίως στη Λισαβόνα βρίσκομαι πολύ συχνά.
Θυμήθηκα το τελευταίο ταξίδι γευσιγνωσίας στην Πορτογαλία. Τότε, που συζητούσαμε για το ταξίδι γευσιγνωσίας, είχαν περάσει ελάχιστοι μήνες, από το τελευταίο ταξίδι στα οινοποιεία της Πορτογαλίας. Ήταν το απόλυτα αποτυχημένο road trip. Ξεκινήσαμε για το ταξίδι δύο, γίναμε τελικά επτά, νοικιάσαμε ένα βαν από τη Hertz, το οποίο όμως, κατά τον περισσότερο χρόνο του ταξιδιού, ήταν ακινητοποιημένο. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να περάσουμε από κάποια οινοποιεία στον άξονα Πόρτο-Λισαβόνα. Νοικιάσαμε το βαν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και ύστερα από λίγες ώρες είμαστε στο Πόρτο. Μείναμε δύο ημέρες στο Πόρτο και το βαν ήταν ακινητοποιημένο. Κανείς από τους επτά, δεν ήθελε να θυσιάσει κάποιες γουλιές κρασί για να οδηγήσει το βαν. Το φαινόμενο αυτό συνεχίστηκε και στη διαδρομή Πόρτο-Λισαβόνα. Από το μεσημέρι που μπαίναμε σε κάποιο οινοποιείο ή οινοθήκη, το βαν ήταν σε πλήρη ακινησία. Δεν υπήρχε κανείς από την τότε ταξιδιωτική παρέα να αισθανθεί λίγο υπεύθυνος, να είναι εγκρατής και να οδηγήσει το βαν στην επόμενη περιοχή του άτυπου προγράμματος, το οποίο είχαμε καταστρώσει και το οποίο προφανώς δεν τηρήθηκε. Τελικά, μετά από κάποιες ενδιάμεσες στάσεις, είχαμε φτάσει στη Λισαβόνα, παραδώσαμε το αυτοκίνητο, το οποίο στην ουσία δεν είχαμε χρησιμοποιήσει για τους λόγους για τους οποίους το είχαμε νοικιάσει. Και αυτό λόγω έλλειψης εγκράτειας. Και όχι μόνον από έναν από τους συνταξιδιώτες.
Ενώ συζητούσαμε αυτά με τους φίλους μου, ώστε το πάθημα να γίνει μάθημα, χτυπάει το κινητό τηλέφωνο ενός από τους φίλους μου. Μετά το τηλέφωνο όπως μας εξήγησε ο φίλος μας, την προηγούμενη ημέρα, είχε έρθει στην Ελλάδα ένας Μαροκινός, τον οποίο ο φίλος μας είχε υπάλληλο ,στο παρελθόν και ο οποίος είχε μείνει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, είχε παντρευτεί, είχε χωρίσει και κάποια στιγμή, όταν πλησίαζε η κρίση, αυτός είχε επιστρέψει στο Μαρόκο. Του είχε είπε σε πιο μπαρ είμαστε και ύστερα από κάποια ώρα, ήρθε και αυτός. Συστηθήκαμε και γνωριστήκαμε. Ήταν ζεστός άνθρωπος και ισχυρός πότης κι αυτός. Αφού άκουσε τη συζήτησή μας και τους προβληματισμούς μας, ο φίλος από το Μαρόκο πίνοντας τα ποτά του, μας πρότεινε να αποφύγουμε το road trip στην Πορτογαλία και να πάμε από τη Λισαβόνα στο Μαρόκο.
Εγώ στην αρχή αντέδρασα. Σκέφτηκα, ότι δεν ήταν δυνατό να αφήσω τις απολαύσεις που θα μου προσέφεραν τα οινοποιεία, για να τρέχω στην Αφρική. Κάποτε δεν είχα τέτοια προβλήματα. Όμως τα χρόνια πέρασαν. Δεν αντέχω πλέον τις κακουχίες. Δεν μπορώ να κουβαλάω βαρύ φωτογραφικό εξοπλισμό. Δεν αντέχω να μου στερούν τις στοιχειώδεις απολαύσεις. Δεν αντέχω τη ζέστη. Άλλωστε κολυμπάω το χειμώνα σε θάλασσα που λόγω χαμηλής θερμοκρασίας νερού, αποφεύγουν οι πολλοί ακόμα και το κατακαλόκαιρο. Δεν είχε ξεκινήσει έτσι το ταξίδι. Ένα απλό χειμωνιάτικο ταξίδι στη Πορτογαλία ήθελα. Έχω μεγαλώσει αρκετά για να πηγαίνω σε μέρη όπου είναι αμφίβολο ότι θα περάσω όμορφα. Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ταξιδιών. Τα ταξίδια σε τόπους που πας να δεις και ταξίδια σε τόπους που πας για να περάσεις όμορφα. Περνώντας τα χρόνια, όλο και τείνω προς τη δεύτερη επιλογή. Σε αυτό συνηγορούσε και ένας άλλος από τους φίλους μου, ο οποίος αγαπάει ιδιαίτερα την καλοπέραση.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μαροκινός φίλος μας, οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα περάσουμε πάρα πολύ όμορφα στο Μαρόκο. Μας μίλησε για τις χίλιες νύχτες και για την υπέροχη νυχτερινή ζωή στο Μαρακές. Οι αντιστάσεις μας, κάμφθηκαν. Αρχίσαμε να βλέπουμε με θετικό μάτι το ταξίδι στο Μαρόκο. Ήπια μια γερή γουλιά από το ποτό μου και είδα με θετικότερο μάτι το ταξίδι στο Μαρόκο.
Ο άλλος φίλος και συνταξιδιώτης, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε, αγαπάει πολύ την καλοπέραση, πρότεινε την επιλογή για ένα τριήμερο-τετραήμερο στο Μαρακές, στη συνέχεια να επιστρέψουμε Λισαβόνα και από εκεί να πάρουμε πτήση για Πόρτο.
Εγώ διαφώνησα και είπα ότι αν πάω στο Μαρόκο δεν μου αρκεί να μείνω μόνο στο Μαρακές, αλλά ότι θα νοίκιαζα αυτοκίνητο να πάω και σε άλλες πόλεις του Μαρόκου. Άλλωστε ως σινεφίλ, με γοήτευε η ιδέα ότι θα βρεθώ και στην Καζαμπλάνκα, άσχετα με το ότι έχω διαβάσει γι αυτήν, ότι δηλαδή δεν είναι πόλη άξια, για να αφιερώσεις χρόνο. Στη συνέχεια ήρθε και πέμπτος συμπότης στο μπαρ, συμπεριλαμβανομένου και του Μαροκινού φίλου μας, ο οποίος ύστερα από δύο ποτά είχε ενθουσιαστεί κι αυτός με την ιδέα του ταξιδιού στο Μαρόκο.
Αφού είχαν ξεπεραστεί οι αρχικές μας αντιδράσεις, αρχίσαμε τη συζήτηση για την οργάνωση του ταξιδιού στο Μαρόκο. Όπως προαναφέρθηκε ο αριθμός των ενδιαφερομένων είχε ανέλθει σε τέσσερις.
Εμένα αυτό δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, αφού στα ταξίδια προτιμώ να είμαι μόνος ή το πολύ με έναν ή δύο ανθρώπους ακόμα.
Όμως δεν ήθελα να δυναμιτίσω το ταξίδι, στο οποίο όμως θα ήθελα να έχω το πηδάλιο εγώ. Κάποιος όμως από την παρέα, διαφωνούσε ριζικά. Οπότε ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
- ΕΓΩ: Την οδήγηση την αναλαμβάνω εγώ.
- ΑΛΛΟΣ: Δεν σου έχω καμία εμπιστοσύνη.
- ΕΓΩ: Μα ποτέ δεν έχω βρεθεί πρόξενος (η λέξη πρόξενος εννοεί προφανώς πρόξενο ατυχήματος και όχι διπλωμάτη). Άλλωστε με εμένα θα φτάνουμε γρήγορα στους προορισμούς μας. Είναι γνωστό ότι είμαι πολύ γρήγορος οδηγός.
- ΑΛΛΟΣ: Με συγχωρείς που στο λέω, αλλά με εσένα το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε σε κελί μουσουλμανικής χώρας.
- ΕΓΩ: Έχεις άδικο.
- ΑΛΛΟΣ: Το Μαρόκο δεν είναι Ελλάδα. Στην Ελλάδα είχες χάσει το δίπλωμά σου. Σου το θυμίζω. Ήταν με το νόμο Λιάπη, σύμφωνα με τον οποίο αν έκανες την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά μέσα σε δώδεκα μήνες σου αφαιρούσαν το δίπλωμα από το ΣΕΣΟ για έξι μήνες και μετά έδινες εξετάσεις για να το ξαναπάρεις.
- ΕΓΩ: Λιάπης, νομίζω ότι ήταν αυτός που οδηγούσε με πλαστές πινακίδες, αν θυμάμαι καλά.
- ΑΛΛΟΣ: Αν θυμάσαι καλά, έδωσες εξετάσεις να ξαναπάρεις το δίπλωμα οδήγησης. Και η διαδικασία αυτή είχε κρατήσει μήνες. Και οδηγούσες παράνομα για πάνω από οχτώ μήνες.
Στο σημείο εδώ πήρα ανάποδες. Αρκετή κριτική είχα δεχθεί. Και απάντησα:
- ΕΓΩ: Οδηγούσα παράνομος αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν είχα από τότε, ποτέ, πρόβλημα. Άλλωστε το νόμο Λιάπη, τότε, δεν τον γνώριζε ούτε η Τροχαία. Οι άνθρωποι τρελάθηκαν όταν προ επταετίας είχα πάει στην τροχαία να παραδώσω το δίπλωμα οδήγησης. Και το πήρα πάλι, ανανεωμένο ως κάρτα, όπως είναι οι πιστωτικές.
- ΑΛΛΟΣ: Το πήρες πάλι, πράγματι, το δίπλωμά σου είναι καινούργιο και το πήρες μετά από εξετάσεις. Όμως εκεί που πρόκειται να πάμε, είναι Ισλάμ. Και καλό είναι να μην βρεθεί σε κάποια φυλακή κάποιος από την παρέα, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Κι εσύ είσαι ο συνήθης ύποπτος.
Ακούγοντας αυτό εγώ τρελάθηκα. Και λέω:
Αυτή η ατάκα είναι το τέλος της μεγάλης ταινίας "ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ" , μία από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες. Αυτό και μόνο με παραπέμπει στο Μαρόκο.
Τότε παρενέβη ο φίλος μας ο Μαροκινός, ο οποίος μας είπε ότι στο Μαρόκο, υπάρχει αστυνόμευση σε πολύ μεγάλο βαθμό και ότι θα κανόνιζε αυτός τις μετακινήσεις μας. Μάλιστα επειδή με γνώριζε καλά, μου εξήγησε ότι στο Μαρόκο δεν πρέπει να πιάσω τιμόνι, αφού παραβαίνω συνεχώς τα όρια ταχύτητας, οπότε δεν θα ήταν δυνατό να ελέγξω τα συνεχώς διαφορετικά όρια ταχύτητας σε συνάρτηση με την πυκνή αστυνόμευση. Επίσης μας εξήγησε, ότι θα κανόνιζε να μην έχει δουλειά τις ημέρες του ταξιδιού, οπότε τις μετακινήσεις θα τις αναλάμβανε αυτός, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Και κυρίως είναι απόλυτος γνώστης των τοπικών συνθηκών.
Τελικά η συντηρητική παράταξη της παρέας νίκησε. Όπως όλες οι συντηρητικές παρατάξεις σε όλο τον κόσμο. Αποδεχτήκαμε όλοι την πρόταση το Μαροκινού φίλου μας. Άλλωστε ήταν και η πιο λογική.
Βέβαια ο ένας συμπότης, αυτός ο οποίος αγαπάει πολύ την καλοπέραση, δήλωσε σαφώς, ότι θα διανυκτέρευε τέσσερις νύχτες στο Μαρακές και στη συνέχεια θα πήγαινε στο Πόρτο μέσω Λισαβόνας. Από προηγούμενα ταξίδια, είχαμε γνωρίσει στο Πόρτο κάποιους οινοποιούς.
Προσπαθήσαμε να τον πείσουμε να αλλάξει γνώμη. Δεν πείστηκε με τίποτα. Το είπε ξεκάθαρα, ότι εκεί (Φες κλπ) έχει πάει μια φορά και δεν θέλει να ξαναζήσει την εμπειρία αυτή.
Δεν επέμεινα. Μου θύμισε ένα φίλο μου, ο οποίος είχε πάει στη Ρουμανία τη δεκαετία του 1980 για σπουδές, επί συντρόφου Νικολάε Τσαουσέσκου. Τότε πριν από λίγες ημέρες τον είχα πάρει τηλέφωνο, για να συνεργαστούμε σε κάτι δουλειές. Η πρώτη του κουβέντα ήταν:
- ΠΑΛΙΟΣ ΦΙΛΟΣ: Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ζούσα με μια αριστερή κυβέρνηση και με έναν κομμουνιστή Δήμαρχο.
- ΕΓΩ: Μα σύντροφε αυτά τα έχεις ζήσει, αφού ως στέλεχος του κόμματός μας (ΚΚΕ εσωτερικού) είχες ζήσει στη Ρουμανία.
- ΠΑΛΙΟΣ ΦΙΛΟΣ: Και επειδή τα έζησα μια φορά, πρέπει να τα ξαναζήσω;
Η απάντηση αυτή με έκανε να γελάσω και τη συνδύασα με το φίλο μας, ο οποίος ήθελε να αποφύγει το λοιπό ταξίδι στο Μαρόκο, οπότε δεν του επέμεινα άλλο.
Μετά απ' αυτά, οι υπόλοιποι τρεις, με τη συμβολή του μαροκινού φίλου μας, καταστρώσαμε ένα πρόχειρο πρόγραμμα, με τρεις διανυκτερεύσεις στο Μαρακές μία στην Καζαμπλάνκα και δύο στη Φες.
Το πλήρες πρόγραμμα ανέλαβα να το καταστρώσω εγώ, αφού τους είπα ότι το πρόγραμμα θα περιελάμβανε, οπωσδήποτε, και Εσαουίρα και Ραμπάτ (ως πρωτεύουσα) και Μεκνές ώστε να περάσουμε και από τις τέσσερις αυτοκρατορικές πόλεις στο Μαρόκο.
Ήταν δεδομένο ότι είχα βγάλει με πολύ φτηνή τιμή από την Aegean εισιτήρια για Αθήνα-Λισαβόνα στις 14-01-2018 και από Λισαβόνα-Αθήνα στις 21-01-2018. Τα εισιτήριά μου τα είχα αναβαθμίσει σε business, λόγω χρυσής κάρτας miles & bonus.
Και ενώ πίναμε σε ένα μπαρ, βγάζω εισιτήρια Λισαβόνα-Μαρακές- Λισαβόνα στις 14-01-2018, με επιστροφή άσχετη ημερομηνία, αντί για Λισαβόνα-Πόρτο, δρομολόγιο το οποίο είχα προγραμματίσει μέχρι πριν από λίγη ώρα. Το δρομολόγιο Λισαβόνα-Μαρακές στις 14-01-2018, το προγραμμάτισα έτσι, ώστε να αφήσω χρονικό περιθώριο τριών ωρών στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας. Δεν έβγαλα one way αεροπορικό εισιτήριο, αφού το εισιτήριο one way κόστιζε περισσότερο από το εισιτήριο με επιστροφή, κάτι όχι τόσο σπάνιο. Απλά, δεν θα χρησιμοποιούσα την επιστροφή.
Αργότερα και όταν οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα, ύστερα από αρκετούς μήνες, έβγαλα πάρα πολύ φτηνά εισιτήρια για Φες-Λισαβόνα (one way) στις 20-01-2018.
Όταν επέστρεψα στο σπίτι μου, ξεκίνησα τη μελέτη για το Μαρόκο. Άνοιξα το Lonely Planet για το Μαρόκο, ενώ αργά τη νύχτα μπήκα και στο φόρουμ. Με μεγάλη μου χαρά, είδα ότι ο εκλεκτός συγγραφέας ταξιδιωτικών ιστοριών @hydronetta, του οποίου είμαι μόνιμος ψηφοφόρος, είχε ξεκινήσει να γράφει ιστορία για το Μαρόκο. Η ιστορία είναι θαυμάσια και τη διάβαζα με προσήλωση, αν και όπως έχω προαναφέρει, δεν είμαι τόσο πολύ της ταλαιπωρίας. Ο φίλος @hydronetta αντέχει, εγώ προτιμώ την άνετη ζωή. Ρίχνοντας μια ματιά στις ολοκληρωμένες ιστορίες, ανακαλύπτω πως έχουν γραφτεί ιστορίες, από εκλεκτούς συγγραφείς του φόρουμ όπως από την @dim kyr και από τον @panius, των οποίων επίσης είμαι φανατικός ψηφοφόρος, αλλά και από άλλους εκλεκτούς συγγραφείς, όπως από την @underwater, @aspa, @hlhjac, @Nedeljaκαι όχι μόνο από αυτούς. Απλώς δεν αναφέρω όλους τους συγγραφείς για να μη γίνεται το κείμενο κουραστικό. Τους ευχαριστώ όλους. Από όλους άντλησα πληροφορίες. Ύστερα από αυτά, ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet για το Μαρόκο προωθήθηκε στα πολύ ψηλά ράφια των βιβλιοθηκών μου, σε θέσεις που ακόμα και για μένα με 1,88m ύψος, ήταν δύσκολο να φτάσω και άρχισα την ανάγνωση των ιστοριών.
Βέβαια, εγώ σε αντίθεση με το σύνολο των συγγραφέων του φόρουμ, δεν επέλεξα διαμονή σε riad. Όπως έχω αναφέρει, προτιμώ την πιο άνετη ζωή. Επέλεξα διαμονή σε ξενοδοχεία και μάλιστα πέντε αστέρων, εκτός μεντίνας και στις τρεις πόλεις, τις οποίες είχα επιλέξει για διανυκτέρευση. Επίσης, για να είμαι ειλικρινής, μερικές ημέρες πριν από το ταξίδι κατέβασα και τον ταξιδιωτικό οδηγό Lonely Planet, από τα ψηλά ράφια της βιβλιοθήκης και τον πήρα μαζί μου.
Έτσι αντί για γευσιγνωσία στα οινοποιεία της Πορτογαλίας, βρέθηκα στο Μαρόκο.
Καλά να πάθω ο οπορτουνιστής. Αλλά όμως η τελική επιλογή με δικαίωσε. Σφιγμένος πήγα, αλλά εκεί άνοιξε η καρδιά μου. Το Μαρόκο και ιδιαίτερα το Μαρακές είχε νυχτερινή ζωή. Νυχτερινή ζωή που δεν περίμενα με τίποτα. Clubbing, μέχρι πρωίας
Άλλωστε ένα βράδυ, το τελευταίο, θα το περνούσαμε στη Λισαβόνα
Έτσι ένα ταξίδι που ξεκίνησε για γευσιγνωσία στα οινοποιεία της Πορτογαλίας, κατέληξε αλλού. Κάπως έτσι φύγαμε για Μαρόκο. Μαρόκο ερχόμαστε!!!
Η ιστορία ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν.
Ήταν τέλη Μάη του έτους 2017, μόλις είχα επιστρέψει από Στοκχόλμη και είχα βγάλει αεροπορικά εισιτήρια για Λισαβόνα, για τον Ιανουάριο του 2018, εκμεταλλευόμενος τις προσφορές της Aegean. Είχα βρεθεί ένα μεσημέρι σε ένα μπαρ της Αθήνας, με άλλους δύο φίλους μου και συζητούσαμε για την προσφορά και για το αν θα με ακολουθούσαν και αυτοί. Η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων ήταν μόνο 91 ευρώ και ήταν σκέτη πρόκληση. Έβγαλαν και αυτοί εισιτήρια.
Το ταξίδι είχε ξεκινήσει ως γευσιγνωσία. Είχε ξεκινήσει ως βόλτα στα οινοποιεία της Πορτογαλίας. Τα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια της Aegean, για Αθήνα-Λισαβόνα - Αθήνα, και τα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια της Rynair, τα οποία, λόγω ανταγωνισμού, ανάγκαζαν και την TAP, σε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια για Λισαβόνα-Πόρτο. Το γεγονός αυτό με είχε κάνει να οργανώσω ένα road trip γευσιγνωσίας από Πόρτο έως Λισαβόνα. Η Λισαβόνα είναι αγαπημένη μου πόλη ή μάλλον μία από τις αγαπημένες μου πόλεις, εδώ και πολλές δεκαετίες,


το ίδιο και το Πόρτο.
Εκεί όμως, τόσο στο Πόρτο, όσο κυρίως στη Λισαβόνα βρίσκομαι πολύ συχνά.
Θυμήθηκα το τελευταίο ταξίδι γευσιγνωσίας στην Πορτογαλία. Τότε, που συζητούσαμε για το ταξίδι γευσιγνωσίας, είχαν περάσει ελάχιστοι μήνες, από το τελευταίο ταξίδι στα οινοποιεία της Πορτογαλίας. Ήταν το απόλυτα αποτυχημένο road trip. Ξεκινήσαμε για το ταξίδι δύο, γίναμε τελικά επτά, νοικιάσαμε ένα βαν από τη Hertz, το οποίο όμως, κατά τον περισσότερο χρόνο του ταξιδιού, ήταν ακινητοποιημένο. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να περάσουμε από κάποια οινοποιεία στον άξονα Πόρτο-Λισαβόνα. Νοικιάσαμε το βαν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και ύστερα από λίγες ώρες είμαστε στο Πόρτο. Μείναμε δύο ημέρες στο Πόρτο και το βαν ήταν ακινητοποιημένο. Κανείς από τους επτά, δεν ήθελε να θυσιάσει κάποιες γουλιές κρασί για να οδηγήσει το βαν. Το φαινόμενο αυτό συνεχίστηκε και στη διαδρομή Πόρτο-Λισαβόνα. Από το μεσημέρι που μπαίναμε σε κάποιο οινοποιείο ή οινοθήκη, το βαν ήταν σε πλήρη ακινησία. Δεν υπήρχε κανείς από την τότε ταξιδιωτική παρέα να αισθανθεί λίγο υπεύθυνος, να είναι εγκρατής και να οδηγήσει το βαν στην επόμενη περιοχή του άτυπου προγράμματος, το οποίο είχαμε καταστρώσει και το οποίο προφανώς δεν τηρήθηκε. Τελικά, μετά από κάποιες ενδιάμεσες στάσεις, είχαμε φτάσει στη Λισαβόνα, παραδώσαμε το αυτοκίνητο, το οποίο στην ουσία δεν είχαμε χρησιμοποιήσει για τους λόγους για τους οποίους το είχαμε νοικιάσει. Και αυτό λόγω έλλειψης εγκράτειας. Και όχι μόνον από έναν από τους συνταξιδιώτες.
Ενώ συζητούσαμε αυτά με τους φίλους μου, ώστε το πάθημα να γίνει μάθημα, χτυπάει το κινητό τηλέφωνο ενός από τους φίλους μου. Μετά το τηλέφωνο όπως μας εξήγησε ο φίλος μας, την προηγούμενη ημέρα, είχε έρθει στην Ελλάδα ένας Μαροκινός, τον οποίο ο φίλος μας είχε υπάλληλο ,στο παρελθόν και ο οποίος είχε μείνει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, είχε παντρευτεί, είχε χωρίσει και κάποια στιγμή, όταν πλησίαζε η κρίση, αυτός είχε επιστρέψει στο Μαρόκο. Του είχε είπε σε πιο μπαρ είμαστε και ύστερα από κάποια ώρα, ήρθε και αυτός. Συστηθήκαμε και γνωριστήκαμε. Ήταν ζεστός άνθρωπος και ισχυρός πότης κι αυτός. Αφού άκουσε τη συζήτησή μας και τους προβληματισμούς μας, ο φίλος από το Μαρόκο πίνοντας τα ποτά του, μας πρότεινε να αποφύγουμε το road trip στην Πορτογαλία και να πάμε από τη Λισαβόνα στο Μαρόκο.
Εγώ στην αρχή αντέδρασα. Σκέφτηκα, ότι δεν ήταν δυνατό να αφήσω τις απολαύσεις που θα μου προσέφεραν τα οινοποιεία, για να τρέχω στην Αφρική. Κάποτε δεν είχα τέτοια προβλήματα. Όμως τα χρόνια πέρασαν. Δεν αντέχω πλέον τις κακουχίες. Δεν μπορώ να κουβαλάω βαρύ φωτογραφικό εξοπλισμό. Δεν αντέχω να μου στερούν τις στοιχειώδεις απολαύσεις. Δεν αντέχω τη ζέστη. Άλλωστε κολυμπάω το χειμώνα σε θάλασσα που λόγω χαμηλής θερμοκρασίας νερού, αποφεύγουν οι πολλοί ακόμα και το κατακαλόκαιρο. Δεν είχε ξεκινήσει έτσι το ταξίδι. Ένα απλό χειμωνιάτικο ταξίδι στη Πορτογαλία ήθελα. Έχω μεγαλώσει αρκετά για να πηγαίνω σε μέρη όπου είναι αμφίβολο ότι θα περάσω όμορφα. Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ταξιδιών. Τα ταξίδια σε τόπους που πας να δεις και ταξίδια σε τόπους που πας για να περάσεις όμορφα. Περνώντας τα χρόνια, όλο και τείνω προς τη δεύτερη επιλογή. Σε αυτό συνηγορούσε και ένας άλλος από τους φίλους μου, ο οποίος αγαπάει ιδιαίτερα την καλοπέραση.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μαροκινός φίλος μας, οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα περάσουμε πάρα πολύ όμορφα στο Μαρόκο. Μας μίλησε για τις χίλιες νύχτες και για την υπέροχη νυχτερινή ζωή στο Μαρακές. Οι αντιστάσεις μας, κάμφθηκαν. Αρχίσαμε να βλέπουμε με θετικό μάτι το ταξίδι στο Μαρόκο. Ήπια μια γερή γουλιά από το ποτό μου και είδα με θετικότερο μάτι το ταξίδι στο Μαρόκο.
Ο άλλος φίλος και συνταξιδιώτης, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε, αγαπάει πολύ την καλοπέραση, πρότεινε την επιλογή για ένα τριήμερο-τετραήμερο στο Μαρακές, στη συνέχεια να επιστρέψουμε Λισαβόνα και από εκεί να πάρουμε πτήση για Πόρτο.
Εγώ διαφώνησα και είπα ότι αν πάω στο Μαρόκο δεν μου αρκεί να μείνω μόνο στο Μαρακές, αλλά ότι θα νοίκιαζα αυτοκίνητο να πάω και σε άλλες πόλεις του Μαρόκου. Άλλωστε ως σινεφίλ, με γοήτευε η ιδέα ότι θα βρεθώ και στην Καζαμπλάνκα, άσχετα με το ότι έχω διαβάσει γι αυτήν, ότι δηλαδή δεν είναι πόλη άξια, για να αφιερώσεις χρόνο. Στη συνέχεια ήρθε και πέμπτος συμπότης στο μπαρ, συμπεριλαμβανομένου και του Μαροκινού φίλου μας, ο οποίος ύστερα από δύο ποτά είχε ενθουσιαστεί κι αυτός με την ιδέα του ταξιδιού στο Μαρόκο.
Αφού είχαν ξεπεραστεί οι αρχικές μας αντιδράσεις, αρχίσαμε τη συζήτηση για την οργάνωση του ταξιδιού στο Μαρόκο. Όπως προαναφέρθηκε ο αριθμός των ενδιαφερομένων είχε ανέλθει σε τέσσερις.
Εμένα αυτό δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, αφού στα ταξίδια προτιμώ να είμαι μόνος ή το πολύ με έναν ή δύο ανθρώπους ακόμα.
Όμως δεν ήθελα να δυναμιτίσω το ταξίδι, στο οποίο όμως θα ήθελα να έχω το πηδάλιο εγώ. Κάποιος όμως από την παρέα, διαφωνούσε ριζικά. Οπότε ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
- ΕΓΩ: Την οδήγηση την αναλαμβάνω εγώ.
- ΑΛΛΟΣ: Δεν σου έχω καμία εμπιστοσύνη.
- ΕΓΩ: Μα ποτέ δεν έχω βρεθεί πρόξενος (η λέξη πρόξενος εννοεί προφανώς πρόξενο ατυχήματος και όχι διπλωμάτη). Άλλωστε με εμένα θα φτάνουμε γρήγορα στους προορισμούς μας. Είναι γνωστό ότι είμαι πολύ γρήγορος οδηγός.
- ΑΛΛΟΣ: Με συγχωρείς που στο λέω, αλλά με εσένα το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε σε κελί μουσουλμανικής χώρας.
- ΕΓΩ: Έχεις άδικο.
- ΑΛΛΟΣ: Το Μαρόκο δεν είναι Ελλάδα. Στην Ελλάδα είχες χάσει το δίπλωμά σου. Σου το θυμίζω. Ήταν με το νόμο Λιάπη, σύμφωνα με τον οποίο αν έκανες την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά μέσα σε δώδεκα μήνες σου αφαιρούσαν το δίπλωμα από το ΣΕΣΟ για έξι μήνες και μετά έδινες εξετάσεις για να το ξαναπάρεις.
- ΕΓΩ: Λιάπης, νομίζω ότι ήταν αυτός που οδηγούσε με πλαστές πινακίδες, αν θυμάμαι καλά.
- ΑΛΛΟΣ: Αν θυμάσαι καλά, έδωσες εξετάσεις να ξαναπάρεις το δίπλωμα οδήγησης. Και η διαδικασία αυτή είχε κρατήσει μήνες. Και οδηγούσες παράνομα για πάνω από οχτώ μήνες.
Στο σημείο εδώ πήρα ανάποδες. Αρκετή κριτική είχα δεχθεί. Και απάντησα:
- ΕΓΩ: Οδηγούσα παράνομος αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν είχα από τότε, ποτέ, πρόβλημα. Άλλωστε το νόμο Λιάπη, τότε, δεν τον γνώριζε ούτε η Τροχαία. Οι άνθρωποι τρελάθηκαν όταν προ επταετίας είχα πάει στην τροχαία να παραδώσω το δίπλωμα οδήγησης. Και το πήρα πάλι, ανανεωμένο ως κάρτα, όπως είναι οι πιστωτικές.
- ΑΛΛΟΣ: Το πήρες πάλι, πράγματι, το δίπλωμά σου είναι καινούργιο και το πήρες μετά από εξετάσεις. Όμως εκεί που πρόκειται να πάμε, είναι Ισλάμ. Και καλό είναι να μην βρεθεί σε κάποια φυλακή κάποιος από την παρέα, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Κι εσύ είσαι ο συνήθης ύποπτος.
Ακούγοντας αυτό εγώ τρελάθηκα. Και λέω:
Αυτή η ατάκα είναι το τέλος της μεγάλης ταινίας "ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ" , μία από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες. Αυτό και μόνο με παραπέμπει στο Μαρόκο.
Τότε παρενέβη ο φίλος μας ο Μαροκινός, ο οποίος μας είπε ότι στο Μαρόκο, υπάρχει αστυνόμευση σε πολύ μεγάλο βαθμό και ότι θα κανόνιζε αυτός τις μετακινήσεις μας. Μάλιστα επειδή με γνώριζε καλά, μου εξήγησε ότι στο Μαρόκο δεν πρέπει να πιάσω τιμόνι, αφού παραβαίνω συνεχώς τα όρια ταχύτητας, οπότε δεν θα ήταν δυνατό να ελέγξω τα συνεχώς διαφορετικά όρια ταχύτητας σε συνάρτηση με την πυκνή αστυνόμευση. Επίσης μας εξήγησε, ότι θα κανόνιζε να μην έχει δουλειά τις ημέρες του ταξιδιού, οπότε τις μετακινήσεις θα τις αναλάμβανε αυτός, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Και κυρίως είναι απόλυτος γνώστης των τοπικών συνθηκών.
Τελικά η συντηρητική παράταξη της παρέας νίκησε. Όπως όλες οι συντηρητικές παρατάξεις σε όλο τον κόσμο. Αποδεχτήκαμε όλοι την πρόταση το Μαροκινού φίλου μας. Άλλωστε ήταν και η πιο λογική.
Βέβαια ο ένας συμπότης, αυτός ο οποίος αγαπάει πολύ την καλοπέραση, δήλωσε σαφώς, ότι θα διανυκτέρευε τέσσερις νύχτες στο Μαρακές και στη συνέχεια θα πήγαινε στο Πόρτο μέσω Λισαβόνας. Από προηγούμενα ταξίδια, είχαμε γνωρίσει στο Πόρτο κάποιους οινοποιούς.
Προσπαθήσαμε να τον πείσουμε να αλλάξει γνώμη. Δεν πείστηκε με τίποτα. Το είπε ξεκάθαρα, ότι εκεί (Φες κλπ) έχει πάει μια φορά και δεν θέλει να ξαναζήσει την εμπειρία αυτή.
Δεν επέμεινα. Μου θύμισε ένα φίλο μου, ο οποίος είχε πάει στη Ρουμανία τη δεκαετία του 1980 για σπουδές, επί συντρόφου Νικολάε Τσαουσέσκου. Τότε πριν από λίγες ημέρες τον είχα πάρει τηλέφωνο, για να συνεργαστούμε σε κάτι δουλειές. Η πρώτη του κουβέντα ήταν:
- ΠΑΛΙΟΣ ΦΙΛΟΣ: Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ζούσα με μια αριστερή κυβέρνηση και με έναν κομμουνιστή Δήμαρχο.
- ΕΓΩ: Μα σύντροφε αυτά τα έχεις ζήσει, αφού ως στέλεχος του κόμματός μας (ΚΚΕ εσωτερικού) είχες ζήσει στη Ρουμανία.
- ΠΑΛΙΟΣ ΦΙΛΟΣ: Και επειδή τα έζησα μια φορά, πρέπει να τα ξαναζήσω;
Η απάντηση αυτή με έκανε να γελάσω και τη συνδύασα με το φίλο μας, ο οποίος ήθελε να αποφύγει το λοιπό ταξίδι στο Μαρόκο, οπότε δεν του επέμεινα άλλο.
Μετά απ' αυτά, οι υπόλοιποι τρεις, με τη συμβολή του μαροκινού φίλου μας, καταστρώσαμε ένα πρόχειρο πρόγραμμα, με τρεις διανυκτερεύσεις στο Μαρακές μία στην Καζαμπλάνκα και δύο στη Φες.
Το πλήρες πρόγραμμα ανέλαβα να το καταστρώσω εγώ, αφού τους είπα ότι το πρόγραμμα θα περιελάμβανε, οπωσδήποτε, και Εσαουίρα και Ραμπάτ (ως πρωτεύουσα) και Μεκνές ώστε να περάσουμε και από τις τέσσερις αυτοκρατορικές πόλεις στο Μαρόκο.
Ήταν δεδομένο ότι είχα βγάλει με πολύ φτηνή τιμή από την Aegean εισιτήρια για Αθήνα-Λισαβόνα στις 14-01-2018 και από Λισαβόνα-Αθήνα στις 21-01-2018. Τα εισιτήριά μου τα είχα αναβαθμίσει σε business, λόγω χρυσής κάρτας miles & bonus.
Και ενώ πίναμε σε ένα μπαρ, βγάζω εισιτήρια Λισαβόνα-Μαρακές- Λισαβόνα στις 14-01-2018, με επιστροφή άσχετη ημερομηνία, αντί για Λισαβόνα-Πόρτο, δρομολόγιο το οποίο είχα προγραμματίσει μέχρι πριν από λίγη ώρα. Το δρομολόγιο Λισαβόνα-Μαρακές στις 14-01-2018, το προγραμμάτισα έτσι, ώστε να αφήσω χρονικό περιθώριο τριών ωρών στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας. Δεν έβγαλα one way αεροπορικό εισιτήριο, αφού το εισιτήριο one way κόστιζε περισσότερο από το εισιτήριο με επιστροφή, κάτι όχι τόσο σπάνιο. Απλά, δεν θα χρησιμοποιούσα την επιστροφή.
Αργότερα και όταν οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα, ύστερα από αρκετούς μήνες, έβγαλα πάρα πολύ φτηνά εισιτήρια για Φες-Λισαβόνα (one way) στις 20-01-2018.
Όταν επέστρεψα στο σπίτι μου, ξεκίνησα τη μελέτη για το Μαρόκο. Άνοιξα το Lonely Planet για το Μαρόκο, ενώ αργά τη νύχτα μπήκα και στο φόρουμ. Με μεγάλη μου χαρά, είδα ότι ο εκλεκτός συγγραφέας ταξιδιωτικών ιστοριών @hydronetta, του οποίου είμαι μόνιμος ψηφοφόρος, είχε ξεκινήσει να γράφει ιστορία για το Μαρόκο. Η ιστορία είναι θαυμάσια και τη διάβαζα με προσήλωση, αν και όπως έχω προαναφέρει, δεν είμαι τόσο πολύ της ταλαιπωρίας. Ο φίλος @hydronetta αντέχει, εγώ προτιμώ την άνετη ζωή. Ρίχνοντας μια ματιά στις ολοκληρωμένες ιστορίες, ανακαλύπτω πως έχουν γραφτεί ιστορίες, από εκλεκτούς συγγραφείς του φόρουμ όπως από την @dim kyr και από τον @panius, των οποίων επίσης είμαι φανατικός ψηφοφόρος, αλλά και από άλλους εκλεκτούς συγγραφείς, όπως από την @underwater, @aspa, @hlhjac, @Nedeljaκαι όχι μόνο από αυτούς. Απλώς δεν αναφέρω όλους τους συγγραφείς για να μη γίνεται το κείμενο κουραστικό. Τους ευχαριστώ όλους. Από όλους άντλησα πληροφορίες. Ύστερα από αυτά, ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet για το Μαρόκο προωθήθηκε στα πολύ ψηλά ράφια των βιβλιοθηκών μου, σε θέσεις που ακόμα και για μένα με 1,88m ύψος, ήταν δύσκολο να φτάσω και άρχισα την ανάγνωση των ιστοριών.
Βέβαια, εγώ σε αντίθεση με το σύνολο των συγγραφέων του φόρουμ, δεν επέλεξα διαμονή σε riad. Όπως έχω αναφέρει, προτιμώ την πιο άνετη ζωή. Επέλεξα διαμονή σε ξενοδοχεία και μάλιστα πέντε αστέρων, εκτός μεντίνας και στις τρεις πόλεις, τις οποίες είχα επιλέξει για διανυκτέρευση. Επίσης, για να είμαι ειλικρινής, μερικές ημέρες πριν από το ταξίδι κατέβασα και τον ταξιδιωτικό οδηγό Lonely Planet, από τα ψηλά ράφια της βιβλιοθήκης και τον πήρα μαζί μου.
Έτσι αντί για γευσιγνωσία στα οινοποιεία της Πορτογαλίας, βρέθηκα στο Μαρόκο.
Καλά να πάθω ο οπορτουνιστής. Αλλά όμως η τελική επιλογή με δικαίωσε. Σφιγμένος πήγα, αλλά εκεί άνοιξε η καρδιά μου. Το Μαρόκο και ιδιαίτερα το Μαρακές είχε νυχτερινή ζωή. Νυχτερινή ζωή που δεν περίμενα με τίποτα. Clubbing, μέχρι πρωίας
Άλλωστε ένα βράδυ, το τελευταίο, θα το περνούσαμε στη Λισαβόνα
Έτσι ένα ταξίδι που ξεκίνησε για γευσιγνωσία στα οινοποιεία της Πορτογαλίας, κατέληξε αλλού. Κάπως έτσι φύγαμε για Μαρόκο. Μαρόκο ερχόμαστε!!!