gelf
Member
- Μηνύματα
- 659
- Likes
- 12.802
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- H απόφαση για το ταξίδι
- Το ταξίδι του πηγαιμού
- Marrakesh - 1η νύχτα
- Essaouira - Η πόλη των καλλιτεχνών στον Ατλαντικό
- Marrakesh - 2η νύχτα
- Marrakesh - Κήποι Μαζορέλ
- Marrakesh - La Mamounia & τζαμί Koutoubia
- Marrakesh - Palace bahia & Medina
- Marrakesh - Jemaa el Fna μεσημέρι
- Marrakesh - La palmeraie
- Marrakesh - Jemaa el Fna απόγευμα
- Marrakesh - Τελευταία Νύχτα
- Καζαμπλάνκα - Play it again Sam!
- Ραμπάτ - Η πρωτεύουσα
- Μεκνές
- Φες - Η πρώτη γνωριμία
- Η medina της Φες
- Ιφράν - Η Ελβετία του Μαρόκου
- Φες - Οι τελευταίες ώρες
- Νυχτερινή στάση Λισσαβώνα
- Επίλογος
Κεφάλαιο 21 - Μια νυχτερινή στάση στη Λισαβόνα και επιστροφή.
Σε κάθε ταξίδι που κάνω στην Ασία ή στην Αφρική, προσφέρω bonus στον εαυτό μου, μια διανυκτέρευση στην Ευρώπη. Και όχι μόνο μια απλή διανυκτέρευση, αλλά διανυκτέρευση με νυχτερινή ζωή. Αυτή τη φορά ήμουν πανευτυχής αφού η διανυκτέρευση θα γινόταν στη Λισαβόνα, μία από τις πολύ αγαπημένες μου πόλεις. Αγαπημένες μου πόλεις, από παλιά πολύ παλιά, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Όπως προανέφερα, πήραμε ταξί από το αεροδρόμιο και πήγαμε στο ξενοδοχείο, εγκατασταθήκαμε στα δωμάτιά μας, έκανα ένα σύντομο ντους, άλλαξα ρούχα και ύστερα από είκοσι λεπτά βρεθήκαμε στη ρεσεψιόν και ξεκινήσαμε για την πρώτη στάση μας στη Λισαβόνα. Η πρώτη στάση ήταν για φαγητό, στο επί της Rua Beneficência, Restaurante Santa Maria. Εκεί απολαύσαμε το φρεσκότατο ψάρι μας,
δύο μπουκάλια λευκό κρασί με το φαγητό
και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί για επιδόρπιο.
Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οφειλόταν στο ότι προερχόμασταν από μουσουλμανική χώρα (όχι ότι και εκεί δεν κάναμε κατανάλωση).
Η ώρα προσέγγιζε μεσάνυχτα, όταν αποφασίσαμε να πάμε σε ένα από τα πολύ αγαπημένα μου στέκια στη Λισαβόνα. Καλέσαμε ένα ταξί και φτάσαμε άμεσα στο αγαπημένο μου μπαρ το Pavilhão Chinês, το οποίο βρίσκεται επί της οδού, R. Dom Pedro V 89. Το εξαιρετικό μπαρ, Pavilhão Chinês,
έχει ιδιαίτερη διακόσμηση, ακόμα και κάδρα με τον σύντροφο Λένιν (και όχι μόνο) σε ένα από τα δωμάτιά του.
Έτσι απόλαυσα τα ποτά μου σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον με τη συνοδεία εξαιρετικής μουσικής.
Αργά, πολύ αργά βγήκαμε από το αγαπημένο μου μπαρ το Pavilhão Chinês, πήραμε ένα ταξί και πήγαμε στο ξενοδοχείο, όπου ανοίξαμε σαμπάνιες
για να γιορτάσουμε το τέλος του επιτυχημένου ταξιδιού.
Το πρωί, ύστερα από πολύ λίγες ώρες ύπνου, πήραμε ένα ταξί και κατευθυνθήκαμε προς το αεροδρόμιο, τελειώσαμε γρήγορα με τις διαδικασίες και προχωρήσαμε προς το lounge του αεροδρομίου με τη μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά πορτογαλικά κρασιά.
Η ώρα στο πέρασε στο lounge ευχάριστα, δοκιμάζοντας τα εκλεκτά κρασιά και παρατηρώντας προς τα αεροπλάνα.
Όταν πλησίασε η ώρα αναχώρησης, κατευθύνθηκα προς το αεροπλάνο.
Το αεροπορικό ταξίδι, πράγματι, κύλισε υπέροχα. Απογειωθήκαμε,
απόλαυσα από ψηλά την Ιβηρική χερσόνησο την οποία διασχίσαμε από τη δύση (Λισαβόνα) έως την ανατολή (Βαλένθια).
Δεν έχω κανένα παράπονο από την Aegean. Το αντίθετο μάλιστα. Στο αεροπλάνο της Aegean, ευτυχώς ήμουν πάλι business class εκμεταλλευόμενος τα προνόμια της χρυσής κάρτας. Ήμουν σε θέση μπροστά (1A), οπότε εκτός από το ποτό καλωσορίσματος, και τα λοιπά ποτά, είχα επιλογή από τέσσερις ποικιλίες εξαιρετικών οίνων, δύο λευκών και δύο κόκκινων.
Επίσης και το μενού του φαγητού όπως το διάβασα, το βρήκα ικανοποιητικό.
Μετά την απογείωση, όταν ρωτήθηκα προτίμησα λευκό κρασί. Πρώτα τη μαλαγουζιά και στη συνέχεια το μοσχάτο. Ενώ απολάμβανα τη θέα της Ιβηρικής χερσονήσου,
πίνοντας το λευκό κρασί, ήρθε ο δίσκος με τα προκαταρκτικά, τα οποία περιείχαν θαλασσινά (χταπόδι, γαρίδες), οπότε συνέχισα με το λευκό βιολογικό κρασί μοσχάτο.
Επειδή το λευκό βιολογικό κρασί ήταν μοσχάτο ξηρό, το προτίμησα από την ποικιλία της μαλαγουζιάς. Άλλωστε γούστα είναι αυτά. Την ώρα που απολάμβανα το μοσχάτο, απολάμβανα και τη θέα από ψηλά της αγαπημένης μου Μαδρίτης.
Σκέφτηκα ότι είχα να πάω στη Μαδρίτη αρκετούς μήνες. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να προγραμματίσω άμεσα ένα ταξίδι στην αγαπημένη μου Μαδρίτη. Άλλωστε είναι μια πόλη που περνάς πάντα ωραία. Τη θεωρία μου την έχω αναφέρει πολλές φορές. Όμως απολαμβάνοντας την υπέροχη Μαδρίτη, την σκέφτηκα άλλη μια φορά. Υπάρχουν μέρη που πας να δεις και μέρη που πας για να περάσεις όμορφα. Περνώντας τα χρόνια, όλο και τείνω προς τη δεύτερη επιλογή. Τα περισσότερα ταξίδια μου, τα κάνω εκεί που πρόκειται να περάσω όμορφα. Τα πολλά ταξίδια στην Ασία και την Αφρική έχουν μειωθεί. Και το ταξίδι αυτό, για το οποίο ήμουν στο αεροπλάνο είχε ξεκινήσει ως ταξίδι γευσιγνωσίας στα οινοποιεία της Πορτογαλίας. Βέβαια στην πορεία, αυτό τροποποιήθηκε. Και συμπερασματικά, καλώς τροποποιήθηκε. Η γευσιγνωσία στην Πορτογαλία μετακινήθηκε στο Μαρόκο. Και εκεί πέρασα όμορφα. Μερικές από τις χίλιες νύχτες.
Όμως το αεροπλάνο προχωρώντας ανατολικά, μου διέκοψε τις παραπάνω σκέψεις. Το αεροπλάνο είχε φύγει από την περιοχή της Μαδρίτης, και κατευθυνόμενο ανατολικά, ύστερα από 18 λεπτά προσέγγισε, ή μάλλον πέρασε πάνω από τη Βαλένθια.
Την ώρα αυτή, από Μαδρίτη έως Βαλένθια, απολάμβανα τα θαλασσινά, το λευκό κρασί και τη θέα της Ισπανίας.
Όταν αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε από τη Βαλένθια, το λιμάνι της
και από την Ιβηρική χερσόνησο, προκειμένου να πνίξω τον πόνο μου, επικεντρώθηκα στο κυρίως φαγητό. Επέλεξα φιλέτο από μοσχάρι γάλακτος με σάλτσα δενδρολίβανου, πουρέ κάστανου κλπ.
Το φαγητό αυτό, το συνόδεψα με κόκκινο κρασί Syrah και Cinsault Μεσενικόλα, του έτους 2013, κρασί το οποίο με συνόδεψε έως το τέλος του ταξιδιού.
Έτσι το ταξίδι πέρασε πολύ ευχάριστα, με τη θέα της Μεσογείου και απολαμβάνοντας το κόκκινο κρασί.
Όταν έφτασε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προχώρησα γρήγορα προς το parking. Πήρα το αυτοκίνητο και σε λιγότερο από δύο ώρες, ήμουν σπίτι μου, ήταν μια κρύα νύχτα του Ιανουαρίου οπότε δεν έπεσα στη θάλασσα και έτσι οργάνωσα άμεσα τις φωτογραφίες του ταξιδιού.
Σε κάθε ταξίδι που κάνω στην Ασία ή στην Αφρική, προσφέρω bonus στον εαυτό μου, μια διανυκτέρευση στην Ευρώπη. Και όχι μόνο μια απλή διανυκτέρευση, αλλά διανυκτέρευση με νυχτερινή ζωή. Αυτή τη φορά ήμουν πανευτυχής αφού η διανυκτέρευση θα γινόταν στη Λισαβόνα, μία από τις πολύ αγαπημένες μου πόλεις. Αγαπημένες μου πόλεις, από παλιά πολύ παλιά, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.


Όπως προανέφερα, πήραμε ταξί από το αεροδρόμιο και πήγαμε στο ξενοδοχείο, εγκατασταθήκαμε στα δωμάτιά μας, έκανα ένα σύντομο ντους, άλλαξα ρούχα και ύστερα από είκοσι λεπτά βρεθήκαμε στη ρεσεψιόν και ξεκινήσαμε για την πρώτη στάση μας στη Λισαβόνα. Η πρώτη στάση ήταν για φαγητό, στο επί της Rua Beneficência, Restaurante Santa Maria. Εκεί απολαύσαμε το φρεσκότατο ψάρι μας,

δύο μπουκάλια λευκό κρασί με το φαγητό

και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί για επιδόρπιο.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οφειλόταν στο ότι προερχόμασταν από μουσουλμανική χώρα (όχι ότι και εκεί δεν κάναμε κατανάλωση).
Η ώρα προσέγγιζε μεσάνυχτα, όταν αποφασίσαμε να πάμε σε ένα από τα πολύ αγαπημένα μου στέκια στη Λισαβόνα. Καλέσαμε ένα ταξί και φτάσαμε άμεσα στο αγαπημένο μου μπαρ το Pavilhão Chinês, το οποίο βρίσκεται επί της οδού, R. Dom Pedro V 89. Το εξαιρετικό μπαρ, Pavilhão Chinês,
έχει ιδιαίτερη διακόσμηση, ακόμα και κάδρα με τον σύντροφο Λένιν (και όχι μόνο) σε ένα από τα δωμάτιά του.
Έτσι απόλαυσα τα ποτά μου σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον με τη συνοδεία εξαιρετικής μουσικής.
Αργά, πολύ αργά βγήκαμε από το αγαπημένο μου μπαρ το Pavilhão Chinês, πήραμε ένα ταξί και πήγαμε στο ξενοδοχείο, όπου ανοίξαμε σαμπάνιες
για να γιορτάσουμε το τέλος του επιτυχημένου ταξιδιού.
Το πρωί, ύστερα από πολύ λίγες ώρες ύπνου, πήραμε ένα ταξί και κατευθυνθήκαμε προς το αεροδρόμιο, τελειώσαμε γρήγορα με τις διαδικασίες και προχωρήσαμε προς το lounge του αεροδρομίου με τη μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά πορτογαλικά κρασιά.


Η ώρα στο πέρασε στο lounge ευχάριστα, δοκιμάζοντας τα εκλεκτά κρασιά και παρατηρώντας προς τα αεροπλάνα.

Όταν πλησίασε η ώρα αναχώρησης, κατευθύνθηκα προς το αεροπλάνο.
Το αεροπορικό ταξίδι, πράγματι, κύλισε υπέροχα. Απογειωθήκαμε,
απόλαυσα από ψηλά την Ιβηρική χερσόνησο την οποία διασχίσαμε από τη δύση (Λισαβόνα) έως την ανατολή (Βαλένθια).
Δεν έχω κανένα παράπονο από την Aegean. Το αντίθετο μάλιστα. Στο αεροπλάνο της Aegean, ευτυχώς ήμουν πάλι business class εκμεταλλευόμενος τα προνόμια της χρυσής κάρτας. Ήμουν σε θέση μπροστά (1A), οπότε εκτός από το ποτό καλωσορίσματος, και τα λοιπά ποτά, είχα επιλογή από τέσσερις ποικιλίες εξαιρετικών οίνων, δύο λευκών και δύο κόκκινων.


Επίσης και το μενού του φαγητού όπως το διάβασα, το βρήκα ικανοποιητικό.

Μετά την απογείωση, όταν ρωτήθηκα προτίμησα λευκό κρασί. Πρώτα τη μαλαγουζιά και στη συνέχεια το μοσχάτο. Ενώ απολάμβανα τη θέα της Ιβηρικής χερσονήσου,
πίνοντας το λευκό κρασί, ήρθε ο δίσκος με τα προκαταρκτικά, τα οποία περιείχαν θαλασσινά (χταπόδι, γαρίδες), οπότε συνέχισα με το λευκό βιολογικό κρασί μοσχάτο.
Επειδή το λευκό βιολογικό κρασί ήταν μοσχάτο ξηρό, το προτίμησα από την ποικιλία της μαλαγουζιάς. Άλλωστε γούστα είναι αυτά. Την ώρα που απολάμβανα το μοσχάτο, απολάμβανα και τη θέα από ψηλά της αγαπημένης μου Μαδρίτης.
Σκέφτηκα ότι είχα να πάω στη Μαδρίτη αρκετούς μήνες. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να προγραμματίσω άμεσα ένα ταξίδι στην αγαπημένη μου Μαδρίτη. Άλλωστε είναι μια πόλη που περνάς πάντα ωραία. Τη θεωρία μου την έχω αναφέρει πολλές φορές. Όμως απολαμβάνοντας την υπέροχη Μαδρίτη, την σκέφτηκα άλλη μια φορά. Υπάρχουν μέρη που πας να δεις και μέρη που πας για να περάσεις όμορφα. Περνώντας τα χρόνια, όλο και τείνω προς τη δεύτερη επιλογή. Τα περισσότερα ταξίδια μου, τα κάνω εκεί που πρόκειται να περάσω όμορφα. Τα πολλά ταξίδια στην Ασία και την Αφρική έχουν μειωθεί. Και το ταξίδι αυτό, για το οποίο ήμουν στο αεροπλάνο είχε ξεκινήσει ως ταξίδι γευσιγνωσίας στα οινοποιεία της Πορτογαλίας. Βέβαια στην πορεία, αυτό τροποποιήθηκε. Και συμπερασματικά, καλώς τροποποιήθηκε. Η γευσιγνωσία στην Πορτογαλία μετακινήθηκε στο Μαρόκο. Και εκεί πέρασα όμορφα. Μερικές από τις χίλιες νύχτες.
Όμως το αεροπλάνο προχωρώντας ανατολικά, μου διέκοψε τις παραπάνω σκέψεις. Το αεροπλάνο είχε φύγει από την περιοχή της Μαδρίτης, και κατευθυνόμενο ανατολικά, ύστερα από 18 λεπτά προσέγγισε, ή μάλλον πέρασε πάνω από τη Βαλένθια.
Την ώρα αυτή, από Μαδρίτη έως Βαλένθια, απολάμβανα τα θαλασσινά, το λευκό κρασί και τη θέα της Ισπανίας.
Όταν αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε από τη Βαλένθια, το λιμάνι της
και από την Ιβηρική χερσόνησο, προκειμένου να πνίξω τον πόνο μου, επικεντρώθηκα στο κυρίως φαγητό. Επέλεξα φιλέτο από μοσχάρι γάλακτος με σάλτσα δενδρολίβανου, πουρέ κάστανου κλπ.
Το φαγητό αυτό, το συνόδεψα με κόκκινο κρασί Syrah και Cinsault Μεσενικόλα, του έτους 2013, κρασί το οποίο με συνόδεψε έως το τέλος του ταξιδιού.
Έτσι το ταξίδι πέρασε πολύ ευχάριστα, με τη θέα της Μεσογείου και απολαμβάνοντας το κόκκινο κρασί.
Όταν έφτασε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προχώρησα γρήγορα προς το parking. Πήρα το αυτοκίνητο και σε λιγότερο από δύο ώρες, ήμουν σπίτι μου, ήταν μια κρύα νύχτα του Ιανουαρίου οπότε δεν έπεσα στη θάλασσα και έτσι οργάνωσα άμεσα τις φωτογραφίες του ταξιδιού.