Εσθονία Λεττονία Λιθουανία Φινλανδία Καλοκαίρι με …δόσεις Βαλτικής

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Καλοκαίρι με …δόσεις Βαλτικής

Σιγά την πρωτοτυπία ρε ψηλέ θα μου πείτε και θα ‘χετε απόλυτο δίκιο μιας και το παραπάνω σενάριο σίγουρα δεν αποτελεί κάτι διαφορετικό απ’ όσα αντίστοιχα έχουμε διαβάσει κατά καιρούς.
Η συγκεκριμένη τετράδα χωρών είναι θα έλεγε κανείς «νόρμα» μεταξύ ταξιδιωτών, πόσο μάλλον κατά τη θερινή περίοδο που οι περισσότεροι είτε έχουν παραπάνω μέρες να διαθέσουν είτε απλά αποζητούν ένα δροσερό βόρειο προορισμό.

Το πιο φυσιολογικό υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες είναι κάποιος να δει μονοκοπανιά όλες τις Βαλτικές, να χώσει και κανένα Ελσίνκι είτε στην αρχή είτε στο τέλος -αναλόγως ποια πτήση τον εξυπηρετεί- και να φτιάξει έτσι ένα ταξίδι λίγο – πολύ προδιαγεγραμμένο, καθώς παίζει ρόλο η ευκολία της μετάβασης από τη μια χώρα στην άλλη που εξυπηρετεί αυτά τα σχέδια, είτε οδικώς, με τρένο, είτε με οικονομική πτήση από τις πολλές που υπάρχουν διαθέσιμες, αλλά ακόμα και με πλοίο όπου αυτό είναι εφικτό.

Συμφωνούμε ως εδώ; Νομίζω ναι απαντώ με σιγουριά, μιλώντας πάντα για το σύνηθες της υπόθεσης εργασίας που αναλύουμε. Να όμως που εγώ ως γνωστός περίεργος έμελλε να το αλλάξω και αυτό, όχι ακριβώς επειδή το ήθελα, αλλά ίσως περισσότερο επειδή προέκυψε, ή αν θέλετε επειδή μια αλληλουχία γεγονότων με οδήγησε σε αυτό τον ανισόρροπο σχεδιασμό που με έφερε δύο φορές μέσα σε δυο μήνες του καλοκαιριού του 2025 στην ίδια πλευρά τις Βαλτικής, κάτι που φυσικά θα αναλύσω εκτενώς.

Κάστρο Trakai, Βίλνιους, Λιθουανία 🇱🇹
Cover1.jpg

Αρχικά ήταν μια προσφορά της Air Baltic που πετάει τα τελευταία χρόνια από τη Θεσσαλονίκη και μου έκλεισε το μάτι για το αγαπημένο μου τριήμερο του Πνεύματος, που είχε ως απώτερο σκοπό τη μετάβαση μου στη Λιθουανία και το Βίλνιους (με σύνδεση στη Ρίγα) για ένα τριήμερο.

Melngalvju nams, Ρίγα, Λετονία 🇱🇻
Cover2.jpg

Κατόπιν προέκυψε μια ευκαιρία από τις καλές της λατρεμένης Ryan που συνέδεσε εδώ και λίγο καιρό το Ελσίνκι με την πόλη μας που όπως αντιλαμβάνεστε δεν άφησα να πάει χαμένη για τον 15αύγουστο, έτσι απλά για να βρίσκεται.
Τι έμενε; Μα μια ωραία ακόμη προσφορά της Aegean που με έβαλε στον πειρασμό να κλείσω πολύ οικονομικά για μετάβαση και πάλι στη Ρίγα κλείνοντας τον κύκλο, ή καλύτερα αυτό το ταξιδιωτικό τουρλουμπούκι του καλοκαιριού.

Stephen The Seagull, Ταλίν, Εσθονία 🇪🇪
Cover3.jpg

Ένα καλοκαίρι που για προσωπικούς λόγους είχα εξ αρχής αποφασίσει να το περάσω μακριά από τα αγαπημένα μου νησιά, οπότε όλος αυτός ο ανορθόδοξος σχεδιασμός ίσως ήταν και λίγο ευκαιρία ασχέτως που δεν είχα εξ’ αρχής κάτι τέτοιο στο μυαλό μου.

Senaatintori, Ελσίνκι, Φινλανδία 🇫🇮
Cover4.jpg

Κάπως έτσι όμως δε φτιάχνονται καμιά φορά κάποια όμορφα ταξίδια;
Προκύπτουν βάσει εξέλιξης κι ευκαιριών, κάτι που όπως διαπιστώνω τα τελευταία χρόνια μόνο κακό δεν είναι.

Ας πάμε παρέα να δούμε αναλυτικότερα τι και πώς...;)

chris7

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Καλοκαίρι με …δόσεις Βαλτικής

Σιγά την πρωτοτυπία ρε ψηλέ θα μου πείτε και θα ‘χετε απόλυτο δίκιο μιας και το παραπάνω σενάριο σίγουρα δεν αποτελεί κάτι διαφορετικό απ’ όσα αντίστοιχα έχουμε διαβάσει κατά καιρούς.
Η συγκεκριμένη τετράδα χωρών είναι θα έλεγε κανείς «νόρμα» μεταξύ ταξιδιωτών, πόσο μάλλον κατά τη θερινή περίοδο που οι περισσότεροι είτε έχουν παραπάνω μέρες να διαθέσουν είτε απλά αποζητούν ένα δροσερό βόρειο προορισμό.

Το πιο φυσιολογικό υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες είναι κάποιος να δει μονοκοπανιά όλες τις Βαλτικές, να χώσει και κανένα Ελσίνκι είτε στην αρχή είτε στο τέλος -αναλόγως ποια πτήση τον εξυπηρετεί- και να φτιάξει έτσι ένα ταξίδι λίγο – πολύ προδιαγεγραμμένο, καθώς παίζει ρόλο η ευκολία της μετάβασης από τη μια χώρα στην άλλη που εξυπηρετεί αυτά τα σχέδια, είτε οδικώς, με τρένο, είτε με οικονομική πτήση από τις πολλές που υπάρχουν διαθέσιμες, αλλά ακόμα και με πλοίο όπου αυτό είναι εφικτό.

Συμφωνούμε ως εδώ; Νομίζω ναι απαντώ με σιγουριά, μιλώντας πάντα για το σύνηθες της υπόθεσης εργασίας που αναλύουμε. Να όμως που εγώ ως γνωστός περίεργος έμελλε να το αλλάξω και αυτό, όχι ακριβώς επειδή το ήθελα, αλλά ίσως περισσότερο επειδή προέκυψε, ή αν θέλετε επειδή μια αλληλουχία γεγονότων με οδήγησε σε αυτό τον ανισόρροπο σχεδιασμό που με έφερε δύο φορές μέσα σε δυο μήνες του καλοκαιριού του 2025 στην ίδια πλευρά τις Βαλτικής, κάτι που φυσικά θα αναλύσω εκτενώς.

Κάστρο Trakai, Βίλνιους, Λιθουανία 🇱🇹
View attachment 510173

Αρχικά ήταν μια προσφορά της Air Baltic που πετάει τα τελευταία χρόνια από τη Θεσσαλονίκη και μου έκλεισε το μάτι για το αγαπημένο μου τριήμερο του Πνεύματος, που είχε ως απώτερο σκοπό τη μετάβαση μου στη Λιθουανία και το Βίλνιους (με σύνδεση στη Ρίγα) για ένα τριήμερο.

Melngalvju nams, Ρίγα, Λετονία 🇱🇻
View attachment 510174

Κατόπιν προέκυψε μια ευκαιρία από τις καλές της λατρεμένης Ryan που συνέδεσε εδώ και λίγο καιρό το Ελσίνκι με την πόλη μας που όπως αντιλαμβάνεστε δεν άφησα να πάει χαμένη για τον 15αύγουστο, έτσι απλά για να βρίσκεται.
Τι έμενε; Μα μια ωραία ακόμη προσφορά της Aegean που με έβαλε στον πειρασμό να κλείσω πολύ οικονομικά για μετάβαση και πάλι στη Ρίγα κλείνοντας τον κύκλο, ή καλύτερα αυτό το ταξιδιωτικό τουρλουμπούκι του καλοκαιριού.

Stephen The Seagull, Ταλίν, Εσθονία 🇪🇪
View attachment 510175

Ένα καλοκαίρι που για προσωπικούς λόγους είχα εξ αρχής αποφασίσει να το περάσω μακριά από τα αγαπημένα μου νησιά, οπότε όλος αυτός ο ανορθόδοξος σχεδιασμός ίσως ήταν και λίγο ευκαιρία ασχέτως που δεν είχα εξ’ αρχής κάτι τέτοιο στο μυαλό μου.

Senaatintori, Ελσίνκι, Φινλανδία 🇫🇮
View attachment 510176

Κάπως έτσι όμως δε φτιάχνονται καμιά φορά κάποια όμορφα ταξίδια;
Προκύπτουν βάσει εξέλιξης κι ευκαιριών, κάτι που όπως διαπιστώνω τα τελευταία χρόνια μόνο κακό δεν είναι.

Ας πάμε παρέα να δούμε αναλυτικότερα τι και πώς...;)
Μπράβο ψηλέ.
Πάντα τέτοια.
Περιμένουμε την συνέχεια

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Προετοιμασία & σχεδιασμός

Αναφέρθηκα ήδη στα αεροπορικά και την απουσία κάθε λογικής έτσι όπως τα έφερε η φάση, ωστόσο μόνο παράπονο δεν έχω τελικά τώρα που το σκέφτομαι, καθώς τα 310 περίπου ευρώ (147 Air Baltic, 110 Aegean, 45 Ryan) για δύο διαφορετικές μεταβάσεις τα λες ανεκτά. Θεσσαλονίκη - Βίλνιους και πίσω στην πρώτη περίπτωση μέσω Ρίγας, Θεσσαλονίκη – Ρίγα μέσω Αθηνών στη δεύτερη κι επιστροφή Ελσίνκι – Θεσσαλονίκη.

Για το μεγάλο κόστος των διαμονών τα λέμε και τα ξαναλέμε τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολύ, πόσο μάλλον στην περίπτωση του μεμονωμένου ταξιδιώτη καλή ώρα που όλα διαιρούνται με τη μονάδα. Τι να κάνω, αυτό ήταν το τίμημα, έτσι με κυριότερο κριτήριο το βολικό της τοποθεσίας και όσο πιο προσιτά οικονομικό γινόταν προχώρησα στις εξής κρατήσεις:
  • City Hotels Rūdninkai στην πόλη του Βίλνιους και κόστος 111€ για δύο βράδια μέσω booking.
  • Three Crowns Residents στο Ταλίν με κόστος 106€ για δύο βράδια από την ίδια πλατφόρμα
  • Hestia Hotel Draugi στη Ρίγα επίσης μέσω booking στα 132€ για δύο βράδια
  • Scandic Helsinki Hub στο Ελσίνκι μέσω του Hotels και τιμή περίπου 94€ για ένα βράδυ βάσει προσφοράς που έτρεχε.
mapH1.jpg mapH2.jpg
mapH3.jpg mapH4.jpg

Μπορεί το σύνολο να κρίνεται κάπως τσουχτερό για το άθροισμα μιας εβδομάδας διαμονών (κόστος που δε ξέρω αν μπορούσε να διαφοροποιηθεί αν περίμενα λίγο περισσότερο και δε τα έκλεινα βιαστικά), υπήρχε όμως το πρωινό γεύμα στα τρία τελευταία γεγονός που έπαιξε το ρόλο του, με τις επιλογές να κρίνονται απόλυτα εύστοχες ως προς την ποιότητα αλλά ακόμα περισσότερο ως προς τις θέσεις στο κέντρο των πόλεων, κάτι πολύ σημαντικό για τέτοια μικρά ταξίδια.

Το επόμενο που έπρεπε να έχω κατά νου ήταν οι μετακινήσεις, που επίσης απαιτούσαν σκέψη και ένα κάποιο προγραμματισμό. Κατέληξα έτσι αρχικά στη μετάβαση με το αγαπημένο flixbus από τη Ρίγα στο Ταλίν με κόστος 14,50€, το οποίο μετά προσάρμοσα ξανά σε βολικότερο ωράριο χωρίς χρέωση:

ticket_flix.jpg

Για το δρομολόγιο μεταξύ Ταλίν – Ελσίνκι που η επιλογή του πλοίου (άλλο που δεν ήθελα) αποτελούσε μονόδρομο, έκανα την κράτηση μου μέσω της εφαρμογής της «Tallink Silja» σε κόστος 39,30€:

ticket_ship.jpg

Πιο πολύ για να έχω συνέπεια στο πρόγραμμα μου έκλεισα και το δρομολόγιο του τρένου μεταξύ Βίλνιους – Τρακάι από την πλατφόρμα της LTG_LINK του Λιθουανικού σιδηροδρόμου σε μικρό κόστος τύπου 3-4 € που δε θυμάμαι ακριβώς:

ticket_train.jpg

Τέλος, ένα ακόμα αξιοθέατο που ανακάλυψα και πληροφορήθηκα λίγες μέρες πριν φύγω (τη δεύτερη φορά) ήταν και το μουσείο Kiek in de Kök μαζί με τις στοές Bastion, και πάλι καλά που έγινε αλλιώς θα έχανα ίσως το καλύτερο, κλείνοντας εισιτήριο κόστους 16€ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας προκειμένου να μην έχω δυσάρεστες εκπλήξεις.

ticket_kiek in.jpg

Ήμουν έτοιμος; Όχι ακόμα.
Που πήγαινα απροετοίμαστος και δίχως διάβασμα του Travelstories και ηλεκτρονικής όπως πάντα κατάρτισης των χαρτών μου; Κυριολεκτικά πουθενά!

mapTall.jpg

Ευτυχώς οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο σετ πόλεων αφθονούν στην κοινότητα μας.
Τώρα μάλιστα, μπορούσα να δηλώσω ετοιμότητα. :cool:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.197
Μέλη
39.917
Νεότερο μέλος
anargk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα