Grerena
Member
- Μηνύματα
- 1.407
- Likes
- 19.805
- Επόμενο Ταξίδι
- Μαδρίτη πάλι :)
- Ταξίδι-Όνειρο
- Tromso, Las Vegas
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Ουγγαρία - Η μεγάλη είσοδος
- Η Βουδαπέστη ή η αποζημίωση
- Τα λουτρά
- Ένα καφέ διαφορετικό απο τα άλλα - Zoo Cafe
- H πρωτεύουσα της Σλοβακίας
- Στη Βιέννη
- Άρωμα Ανατολής
- Βιέννης συνέχεια
- Βιέννη ΙΙ
- Λίγη Αυστρία ακόμα
- H πρωτεύουσα της Σέρβικης Δημοκρατίας
- Σεράγεβο
- Kusturica και Drina και στη Σερβία
- Επίλογος
Η Βουδαπέστη … ή η “αποζημίωση”!
Με άλλο μάτι είδα το διαμερισματάκι με το που ξύπνησα. Σήμερα μου φαινόταν χαριτωμένο και εξοπλισμένο! Είχε καφετιέρα, που ήταν πολύ σημαντικό, αφού “άνοιξε” αμέσως το μάτι μου, το “t” του κωδικού του wi-fi σήμερα το διάβασα “4”, που ήταν και το σωστό και η βρύση είχε και κρύο νερό, αφού δεν είχαμε χθες την υπομονή να διαπιστώσουμε ότι το κόκκινο και το μπλε της βρύσης (ζεστό-κρύο) ήταν απλά … ανάποδα!
Σήμερα το πρόγραμμά της ημέρας είχε μεν πολλά, αλλά αν ακολουθούσαμε το χρονοδιάγραμμα έβγαιναν με άνεση. Είχα έως και ώρα ξεκούρασης για το μεσημέρι. Αυτό βέβαια θα το πετυχαίναμε αν ξεκινούσαμε στην ώρα μας το πρωί. Ύστερα όμως από τη χθεσινή ταλαιπωρία και το ξενύχτι, πώς να σηκωθούν τα παιδιά;
Μέχρι να φτιάξω τα πρωινά μας ο άντρας μου πήγε να παρκάρει το αυτοκίνητο σε ένα garage για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Γύρισε με ψώνια από το απέναντι Super market (ως και Super Market είχε), αλλά και με μια κλήση που είχαμε φάει το βράδυ. Αλίμονο, σιγά που θα τη γλυτώναμε.
Τα παιδιά σηκώθηκαν με πολύ ζόρι, φάγαμε τα πρωινά μας, ήπιαμε και τους δεύτερους καφέδες μας και φύγαμε με μία ώρα μόνο καθυστέρηση από την προβλεπόμενη.
Εν ολίγοις το σημερινό σενάριο έλεγε: βαρκάδα στο Δούναβη, ποδηλατάδα στο νησί της Μαργαρίτας, παραλιακή βόλτα έως τη Βούδα, επίσκεψη στην όπερα, ξεκούραση και τέλος μπάνιο σε λουτρά. Παραήταν ωραίο πρόγραμμα για να βγει αληθινό!
Με το που βγήκαμε στην πόλη εμένα με έπιασε βιασύνη για να προλάβουμε το καραβάκι των 10:53, που έφευγε μπροστά από τα λουτρά Gellert. Ουτοπία ήταν τελικά. Εγκατέλειψα την ιδέα γιατί δεν έβλεπα πρόθυμη την ομάδα να βιαστεί. Οκ. Ας πάρουμε το καραβάκι των 11: 53 και μετά ότι προλάβουμε.
Από το διαμέρισμά μας που ήταν δίπλα σχεδόν στη Συναγωγή κατευθυνθήκαμε χαλαρά πια Νοτιοδυτικά προς το Δούναβη διασχίζοντας και τον γνωστό εμπορικό δρόμο Vaci Utca.
Φτάσαμε στο ποτάμι και συνεχίσαμε παραποτάμια έχοντας θέα το ποτάμι και τη Βούδα.
Φτάσαμε στην Liberty bridge, την οποία και διασχίσαμε...
Οι γέφυρες της Βουδαπέστης εκτός από τον πρακτικό σκοπό που εκπληρώνουν, αποτελούν και τουριστικό στόχο. Πανέμορφη ήταν αυτή η γέφυρα και φοβερή και η θέα της Βουδαπέστης από αυτή.
Θεωρήθηκε μηχανικό θαύμα του 1894, εγκαινιάστηκε από τον Φραγκίσκο Ιωσήφ (ο άνδρας της Σίσσυς, που θα τον ξανασυναντήσουμε σε αυτό το ταξίδι) και από αυτήν περάσανε (το 1896) τα πρώτα τραμ.
Τα λουτρά Gellert με το ομώνυμο ξενοδοχείο πρόβαλλαν μπροστά μας…
Είναι τόσο εντυπωσιακό το κτίριο των λουτρών που προς στιγμή αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να πάμε εδώ για μπάνιο και όχι στα Szechenyi, που είχα στο μυαλό μου. Είχα έρθει ξανά στα λουτρά Gellert πριν χρόνια και ήταν υπέροχα. Αλλά μάλλον τα παιδιά θα ευχαριστιόνταν περισσότερο στα Szechenyi.
Από τη γέφυρα είδαμε την προβλήτα που έπρεπε να πάμε για να περιμένουμε το καραβάκι D-12. Είναι το «λεωφορείο του Δούναβη» που τις καθημερινές για όσους έχουν ημερήσια εισιτήρια διαδρομών μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δωρεάν.
Για την επιλογή της στάσης και για τη διαδρομή είχα συμβουλευτεί τα παρακάτω:

Μόνοι μας είμαστε στην προβλήτα στην αρχή. Είχαμε έρθει και νωρίς. Σε λίγο ήρθαν και δυο Κινέζοι και μετά από λίγο μια μεγάλη παρέα παιδιών. Ήρθε και το καραβάκι.
Όλοι είχαν εισιτήριο εκτός από εμάς. Εμείς βγάλαμε μέσα. Οκτώ ευρώ (2.450f.) κόστισε για όλους μας.
Αράξαμε μέσα και από τα μεγάλα παράθυρα βλέπαμε τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης να περνάνε ένα ένα μπροστά από τα μάτια μας. Η Liberty bridge, ο λόφος Gellert, η Elisabeth Bridge, το κάστρο της Βούδας, η γέφυρα των αλυσίδων, το μεγαλοπρεπές Κοινοβούλιο, ο προμαχώνας των ψαράδων κ.α.
Νομίζω ότι πράγματι νιώσαμε στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια αυτής της μίνι κρουαζιέρας, μπορώ να πω και ευφορίας, αφού θυμόμασταν το χτεσινοβραδινό μας πάθημα και γελάγαμε. Ο άντρας μου (τώρα που ήταν χαλαρός) το χαρακτήρισε hotel-trap
και έλεγε ότι θα ήταν ωραία ιδέα για escape room! 
Και εμείς καταφέραμε να λύσουμε όλους τους γρίφους, και τη βρύση με το ζεστό-κρύο νερό και τον κωδικό του wifi και την τηλεόραση που δεν άνοιγε (αυτό δεν το ήξερα) και το κλιματιστικό και φυσικά την πόρτα. Που να το φανταζόμασταν χθες βράδυ ότι την άλλη μέρα θα τα σκεφτόμασταν και θα γελούσαμε. Πως ...γυρνάει έτσι; 
Κάποια στιγμή περάσαμε κάτω από τη γέφυρα της Μαργαρίτας...
και στη στάση του ομώνυμου νησιού κατεβήκαμε...
Το νησί της Μαργαρίτας είναι ένα νησί-κήπος στη μέση του Δούναβη. Και εδώ είχαμε έρθει με τον άντρα μου πριν από χρόνια. Είχαμε γυρίσει το νησάκι με ποδήλατο τότε και το ίδιο ήρθαμε να κάνουμε και τώρα με τα παιδιά μας όμως μαζί.
Με το που βγήκαμε από την προβλήτα το πρώτο πράγμα που συναντήσαμε ήταν το Magritszigeti szokokut...
Είναι ένα συντριβάνι που οι πίδακες του εκτοξεύουν νερό με tempo. Τα νερό χορεύει με το ρυθμό της μουσικής. Γύρω του υπάρχουν διάσπαρτα παγκάκια, υπό τη σκιά των πλατανιών, τα οποία σε προκαλούν να αράξεις και να απολαύσεις το μουσικοχορευτικό θέαμα. Θα τονίσω ότι η ζέστη ήταν πολύ έντονη και οι σταγόνες τύπου shower, που αιωρούνταν στην γύρω ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές. Καθίσαμε και πραγματικά απολαύσαμε και το θέαμα και το shower…
Αμφιταλαντευτήκαμε αρκετά για το τι είδους τροχοφόρο θα νοικιάζαμε από τη μεγάλη ποικιλία που είχαν ανάμεσα σε ποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκινητάκια κ.α. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μεταξύ μας κανένα τέταρτο ως ότου τελικά και ομόφωνα αποφασίσαμε να πάρουμε ένα κλασικό 4-θέσιο ποδήλατο για όλους!
Τα παιδιά κάθισαν μπροστά, στα δύσκολα και ο άντρας μου και εγώ πίσω (για να μπορούμε να κλέβουμε και λίγο στο πετάλι
).
Για μια ώρα βολτάραμε στο καταπράσινο νησάκι. Κάναμε στάση για παγωτό, κάναμε στάση για νερό, κάναμε στάση για φωτό, κάναμε και στάση και για τον ζωολογικό. Το λιγότερο πετάλι το έκανε ο άντρας μου. Το περισσότερο το έκανε ο γιος.
Κάποια στιγμή επαναστάτησε ο γιος και ζήτησε να χαλαρώσει, οπότε ο κλήρος έπεσε στους πίσω. Ευτυχώς όμως ήταν προς το τέλος της διαδρομής και μας έλαχε μια κατηφόρα.
Η ουσία είναι ότι διασκεδάσαμε.
Παραδώσαμε το ποδήλατο και ξανα-αράξαμε για λίγο πάλι στο συντριβάνι που χόρευε… με δεύτερο παγωτό και γρανίτα. Το παγωτό καπουτσίνο του πλανώδιου παγωταντζή του νησιού ήταν ωραιότατο και από τα καλύτερα (καπουτσίνο) που έχω φάει.
Τέλος με το νησί. Περάσαμε στην Πέστη από τη γέφυρα της Μαργαρίτας...
Μέχρι στιγμής φαινόταν ότι αποζημιωνόμασταν από την ταλαιπωρία της χθεσινής ημέρας. Χρειαζόμασταν όμως κι άλλα ωραία για να πατσίσουμε.
Συνεχίσαμε ποδαράτοι πια. Μετά από τη βάρκα και το ποδήλατο καλομάθαμε. Θέλαμε κι άλλο μεταφορικό μέσο. Έκανε και ζέστη.
Το ξέρω ότι το ξαναείπα αυτό, αλλά θέλω να το τονίσω πάλι. Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα με αρκετή ζέστη. Όταν λέω ότι είχε ζέστη, εννοώ ΖΕΣΤΗ! Το να περπατήσεις μέσα στον ήλιο για τη συνέχεια δεν ήταν ότι καλύτερο.
Ο γιος μου είχε μια ιδέα. Να συνεχίσουμε τη βόλτα μας με ηλεκτρικό πατίνι. Γεμάτο ήταν η Βουδαπέστη με πατίνια που πηγαινοέρχονταν. Αρκούσε να πληρώσεις ένα μικρό ποσό ηλεκτρονικά για να μπορείς να «ξεκλειδώσεις» κάποιο πατίνι που έβρισκες και μετά για όσο το χρησιμοποιούσες χρεωνόσουν με το λεπτό. Τέλεια. Αρκεί να βρίσκαμε τρία ελεύθερα. Τρία χρειαζόμασταν, αφού τη μικρή θα την έπαιρνε κάποιος μαζί του. Αυτό όμως ήταν και το πρόβλημα. Δεν μπορούσαμε να βρούμε τρία μαζεμένα.
Το ξέρω ότι και η Αθήνα είναι γεμάτο με πατίνια, αλλά στην Αθήνα δεν είμαι τουρίστας, χώρια του ότι βολεύομαι με μηχανάκι. Στη Βουδαπέστη όμως το πατίνι το έβλεπα με άλλο μάτι. Το έβλεπα σαν ένα διαδραστικό αξιοθέατο!
Μετά τη Μαργαρίτα λοιπόν ακολουθώντας το χάρτη της εφαρμογής των Lime (όπως έλεγαν τα πατίνια) ψάχναμε για ελεύθερα Lime. Κάποια στιγμή βρήκαμε τρία κοντά στο πάρκο Jaszai Mari ter σε ένα στενό, αλλά μόλις φτάσαμε τα είχαν προλάβει άλλοι. Ένας νεαρούλης Ούγγρος τα είχε «καβατζώσει» και περίμενε άλλους δύο φίλους του. Από εκεί και πέρα μόνο ένα πατίνι βρίσκαμε εδώ και ένα παραπέρα…
Συνεχίσαμε τη βόλτα μας παραδουνάβια ελπίζοντας ότι κάπου στο δρόμο μας θα βρούμε και Lime. Περάσαμε μπροστά από το Κοινοβούλιο (πραγματικά είναι τεράστιο)…
και μπροστά από τα παπούτσια του Δούναβη …
Γνωστά αξιοθέατα της Βουδαπέστης και τα δύο παραπάνω και δεν έχω να πω τίποτα που δεν είναι γνωστό.
Το επόμενο όμως «αξιοθέατο» που είδαμε στη Βουδαπέστη δεν είναι νομίζω και πολύ γνωστό. Εγώ τουλάχιστον για το happening που συνάντησα δεν είχα διαβάσει σε καμιά ιστορία του forum. Μάλλον οι περισσότεροι τραβελστορίτες συγγραφείς χειμώνα πάνε στην πόλη.
Τον Σεπτέμβρη λοιπόν (αφού τυπικά τουλάχιστον δεν είναι καλοκαίρι) … κάποιο πάρτυ γίνεται σε ποταμόπλοιο στο Δούναβη και η μισή νεολαία της πόλης προσέρχεται σε αυτό με την ανάλογη βέβαια ενδυμασία που απαιτούσε η ζέστη. Έχω τονίσει νομίζω το πόσο ζέεεεστη είχε σήμερα; Το dress code της λοιπόν της εκδήλωσης ήταν φυσικά κάποιο … μαγιώ ή έστω κάτι “ευάερο” και δροσερό που να επιτρέπει την είσοδο στο πάρτυ του ποταμόπλοιου.
Νομίζω ότι εμείς παρά-είμαστε ντυμένοι για την εκδήλωση και το πιθανότερο θα ήταν ότι θα τρώγαμε πόρτα αν επιχειρούσαμε να μπούμε.
Έτσι, απλά κοντοσταθήκαμε για λίγο χαζεύοντας….
Και συνεχίσαμε προς τη γέφυρα των αλυσίδων...
Άλλη καταπληκτική γέφυρα και αυτή. Είναι η πρώτη γέφυρα επί του Δούναβη στη Βουδαπέστη, έργο του 1849, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Έλληνα μεγαλέμπορο και κάτοικο της πόλης Γεώργιο Σίνα. Αυτό το τελευταίο δεν αποτελεί μία γνώση που απέκτησα ένεκα του ταξιδιού. Είναι κάτι που για έναν περίεργο λόγο το ήξερα πάντα, το ότι δηλαδή η πρώτη αλλά και ομορφότερη γέφυρα της Βουδαπέστης είχε κάτι το ελληνικό!
Διασχίσαμε τη γέφυρα από την οποία θαυμάσαμε και καταπληκτική θέα προς τη Βουδαπέστη...
...και περάσαμε απέναντι στη Βούδα.
Επειδή είχαμε πραγματικά φάει πολύ ζέστη από το όλο περπάτημα από τη Μαργαρίτα έως εδώ είπα να μην ανεβούμε στο κάστρο της Βούδας σε αυτή τη φάση. Θα το αφήναμε ίσως για αύριο το πρωί, γιατί τώρα θα κουραζόμασταν πολύ. Αποφασίσαμε όμως να κυνηγήσουμε δύο Lime που βρίσκονταν εκεί κοντά. Ακολουθήσαμε λοιπόν το γιο, που ακολουθούσε τα Lime και ύστερα από 400μ. περπάτημα βρήκαμε τελικά ένα Lime κοντά στις σκάλες της Ponty Street.
Το ξεκλειδώσαμε και το πήραμε!!! Έκανε ο γιος δυο τρεις βόλτες, έκανε και ο άντρας μου, έκανα και εγώ.
Πλάκα είχε!
Ήταν ωραίο, εύχρηστο και διασκεδαστικό! Μακάρι να βρίσκαμε άλλα δύο για να γυρίσουμε στο διαμέρισμά μας άνετα και γρήγορα! Δύσκολο όμως αυτό. Η εφαρμογή δεν έβρισκε άλλα στην ευρύτερη περιοχή που βρισκόμασταν. Υποδείκνυε πολλά μαζεμένα στη Liberty bridge, που είμαστε το πρωί. Και μακριά ήταν αλλά και μέχρι να φτάσουμε….
Παίξαμε λίγο με το Lime που είχαμε κάνοντας μικρές βόλτες εναλλάξ και μετά από λίγο το αφήσαμε…
Με το κυνήγι των Lime και τις βόλτες χωρίς να το καταλάβουμε είχαμε φτάσει ένα δρόμο κάτω από τον Προμαχώνα των ψαράδων. Ξέρετε, αυτό το διακοσμητικό κάστρο με τις περίτεχνες βεράντες και τους πολλούς πύργους και πυργίσκους.
Έτσι ανεβήκαμε και εμείς τις σκάλες και βρεθήκαμε ανάμεσα στους υπόλοιπους πολλούς τουρίστες να θαυμάζουμε και εμείς τη θέα του Δούναβη και της Βουδαπέστης...
Αφού φτάσαμε ως εδώ συνεχίσαμε και προς το κάστρο της Βούδας. Όταν λέμε κάστρο της Βούδας εννοούμε ένα συγκρότημα παλατιών και κάστρων που κατοικούσαν οι Αυστρο-Ούγγροι βασιλιάδες του παρελθόντος. Οι αυλές και οι βεράντες του κάστρου της Βούδας είναι ανοιχτές πάντα και προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς την Πέστη και τον Δούναβη και ο περίπατος σε αυτές αποτελεί ένα από τα πολλά must που πρέπει να κάνει κάποιος στην πόλη.
Αφού βολτάραμε και εκεί πήραμε πια το μονοπάτι κάτω από το κάστρο κατευθυνόμενοι προς τη γέφυρα των αλυσίδων. Είναι το μονοπάτι που νωρίτερα φοβήθηκα να το ανεβούμε λόγω ανηφοριάς και ζέστης. Τελικά “κυνηγώντας” το Lime ανεβήκαμε στη Βούδα από ομαλότερο δρόμο, χωρίς σχεδόν να το καταλάβουμε.
Είδαμε και τον Προμαχώνα των Ψαράδων, είδαμε και τα παλάτια της Βούδας, είδαμε και το τελεφερίκ της Βούδας από ψηλά.
Περάσαμε πάλι τη γέφυρα (του Σίνα!) και συνεχίσαμε με τα πόδια προς το διαμέρισμά μας.
φτάσαμε έως το aquarium park…
κόψαμε δρόμο μέσω της καμπυλωτής Anker koz…
είδαμε και ένα πάρκο σκύλων…!
Στο δρόμο μια πιτσαρία μας θύμισε ότι μόνο με παγωτά και γρανίτες την είχαμε βγάλει σήμερα. “Χτυπήσαμε” και από μια πίτσα ο καθένας μας, για λίγη ενέργεια. Δεν θέλαμε να φάμε και πολύ, αφού θα πηγαίναμε σε λίγο για …. μπάνιο.
Παρόλο που «φαγώθηκε» ο χρόνος της όπερας και άλλων και δεν είχε τηρηθεί ο προγραμματισμός μου, γενικά δεν μπορώ να πω ότι δεν ήμουν ευχαριστημένη από την εξέλιξη της σημερινής ημέρας. Όλα τα σημαντικά αξιοθέατα και όλα τα διασκεδαστικά που είχα στο μυαλό μου είχαν γίνει. Βέβαια είχε φαγωθεί και ο χρόνος ξεκούρασης και της όπερας, αλλά αυτά έχει το μη πρωινό ξύπνημα.
Δεν ήταν όμως λίγα όλα όσα είχαμε κάνει …
Να όλες μας οι διαδρομές, με τα πόδια, με το καραβάκι και με το ποδήλατο (και με το Lime
)
… και η ημέρα δεν είχε τελειώσει ακόμα.
Μα πείτε μου ... από το χάρτη δεν φαίνεται ότι είχαμε γυρίσει τη μισή Βουδαπέστη σε μισή σχεδόν ημέρα;
Η αλήθεια είναι ότι όταν σε μια πόλη έχω πολλά πράγματα να δω και δεν προλαβαίνω να τα δω ή μου πάει λάθος το πρόγραμμα, το πρώτο πράγμα που «πετάω έξω» είναι οι εκκλησιές. Αν δεν είναι Unesco ή αν δεν έχει κάποιο έργου διάσημου καλλιτέχνη τότε … αναβάλλεται για την επόμενη φορά.
Θέλω να πω ότι δεν με πείραξε και πολύ που δεν πρόλαβα να πάω στον Άγιο Στέφανο και αν κάποιος νομίζει ότι έχει κάτι ιδιαίτερο αυτή η εκκλησία … ας μη μου το πει. 
Είχε φτάσει η ώρα πια να ασχοληθούμε με το μεγάλο κεφάλαιο της πόλης που λέγεται «λουτρά».
Η Βουδαπέστη είναι μια από τις παλαιότερες και (ίσως και η πλέον) δημοφιλέστερη λουτρόπολη της Ευρώπης.
Εκατομμύρια λίτρα μεταλλικού νερού αναβλύζουν από τις πηγές της, η εκμετάλλευση των οποίων ξεκίνησε από τους Ρωμαίους και συνεχίστηκε από τους Οθωμανούς. Οι σύγχρονοι Ούγγροι τα έχουν εντάξει στην καθημερινότητα τους και στον τρόπο ζωής τους, με αποτέλεσμα οι Ούγγροι να έχουν τα πρωτεία σε αθλήματα πισίνας (πόλο, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση κ.τ.λ.).
Θα πηγαίναμε λοιπόν και εμείς για μπάνιο σε ένα από αυτά τα λουτρά. Είχα επιλέξει να πάμε στα λουτρά Szechenyi. Τα συγκεκριμένα λουτρά είναι τα μεγαλύτερα και θερμότερα στην πόλη. Στεγάζονται σε ένα υπέροχο μπαρόκ κτίριο και αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή των επισκεπτών.
Εδώ θέλω να πω ότι σε πολύ παλαιότερό μου ταξίδι στη Βουδαπέστη είχα επισκεφτεί τα επίσης πολύ γνωστά λουτρά Gellert. Τα Szechenyi λοιπόν πέραν του ότι ήταν και για μένα ένα κενό που έπρεπε να καλύψω, πίστευα ότι ήταν καταλληλότερα και θα άρεσαν πολύ περισσότερο από άλλα λουτρά και στα παιδιά.
Όλα τα sites, οι οδηγοί και τα trip advisor με είχαν τρομάξει σχετικά με την πολυκοσμία που θα συναντούσα. Μιλάγανε για ουρές, για ηλεκτρονικά εισιτήρια ή για πολύ πρωινή επίσκεψη που σε γλυτώνουν από αυτές, για πισίνες που ο κόσμος είναι “πατείς με πατώ σε” και οπωσδήποτε είχα ένα άγχος για την επιλογή των συγκεκριμένων λουτρών.
Σε λίγο θα το διαπίστωνα ιδίοις όμμασι λοιπόν.
Φτάσαμε στο διαμέρισμά μας, το οποίο παρεπιπτόντως έχω παραλέιψει να αναφέρω ότι βρισκόταν σε ένα παλιό κτίριο με ένα ωραίο αίθριο-αυλή...
Να και η περιβόητη πόρτα του μαρτυρίου...
Ετοιμάσαμε τσάντες με πετσέτες μαγιώ και σαγιονάρες και φύγαμε για τα λουτρά.
Δεν ασχοληθήκαμε με τα Μ.Μ.Μ. Η ώρα ήταν 7 παρά και εγώ ήθελα να είμαι εκεί στις 7:00. Ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα. Ήθελα να έχουμε ένα τρίωρο στη διάθεσή μας για να ευχαριστηθούμε τις πισίνες, αλλά και να βγάλουμε το απογευματινό εισιτήριο με έκπτωση που ισχύει για μετά τις 7:00.
Η φετινή σύνθεση των τεσσάρων ατόμων βόλευε για ένα ταξί. Έτσι, πήραμε ταξί και μετά από 10’ στις 7:01’ ακριβώς είμαστε έξω από την κυρία είσοδο των λουτρών Szechenyi.
Μπήκαμε τόσο “σφαίρα” μέσα στο κτίριο για να προλάβουμε την απογευματινή ουρά του εκπτωτικού εισιτηρίου, που ούτε φωτογραφία των λουτρών απ’ έξω δεν έβγαλα.
Το internet όμως βοηθάει …
Σήμερα όμως η τύχη ήταν με το μέρος μας. Όχι μόνο δεν είχε ουρά αλλά το γκισέ ήταν άδειο και βγάλαμε εισιτήρια μέσα σε δύο λεπτά στην κυριολεξία.

Πήραμε ένα κίτρινο βραχιολάκι εισόδου και τρία μπλε, που σημαίνει: μία καμπίνα και τρία lockers. Φυσικά όλοι χρησιμοποιήσαμε την καμπίνα, αλλά τέτοια ώρα που πήγαμε και μάλιστα καθημερινή χρησιμοποιήσαμε και τις διπλανές καμπίνες που ήταν άδειες για να αλλάξουμε. Δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν δίνω και χρηστικές πληροφορίες!

Έτσι στις 7:12 είμαστε ήδη στο χώρο με τις εξωτερικές πισίνες.
Η συνέχεια ήταν πολύ μα πολύ απολαυστική και θα την αναλύσω σε επόμενο post…
............................
post ................
Με άλλο μάτι είδα το διαμερισματάκι με το που ξύπνησα. Σήμερα μου φαινόταν χαριτωμένο και εξοπλισμένο! Είχε καφετιέρα, που ήταν πολύ σημαντικό, αφού “άνοιξε” αμέσως το μάτι μου, το “t” του κωδικού του wi-fi σήμερα το διάβασα “4”, που ήταν και το σωστό και η βρύση είχε και κρύο νερό, αφού δεν είχαμε χθες την υπομονή να διαπιστώσουμε ότι το κόκκινο και το μπλε της βρύσης (ζεστό-κρύο) ήταν απλά … ανάποδα!
Σήμερα το πρόγραμμά της ημέρας είχε μεν πολλά, αλλά αν ακολουθούσαμε το χρονοδιάγραμμα έβγαιναν με άνεση. Είχα έως και ώρα ξεκούρασης για το μεσημέρι. Αυτό βέβαια θα το πετυχαίναμε αν ξεκινούσαμε στην ώρα μας το πρωί. Ύστερα όμως από τη χθεσινή ταλαιπωρία και το ξενύχτι, πώς να σηκωθούν τα παιδιά;
Μέχρι να φτιάξω τα πρωινά μας ο άντρας μου πήγε να παρκάρει το αυτοκίνητο σε ένα garage για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Γύρισε με ψώνια από το απέναντι Super market (ως και Super Market είχε), αλλά και με μια κλήση που είχαμε φάει το βράδυ. Αλίμονο, σιγά που θα τη γλυτώναμε.
Τα παιδιά σηκώθηκαν με πολύ ζόρι, φάγαμε τα πρωινά μας, ήπιαμε και τους δεύτερους καφέδες μας και φύγαμε με μία ώρα μόνο καθυστέρηση από την προβλεπόμενη.
Εν ολίγοις το σημερινό σενάριο έλεγε: βαρκάδα στο Δούναβη, ποδηλατάδα στο νησί της Μαργαρίτας, παραλιακή βόλτα έως τη Βούδα, επίσκεψη στην όπερα, ξεκούραση και τέλος μπάνιο σε λουτρά. Παραήταν ωραίο πρόγραμμα για να βγει αληθινό!
Με το που βγήκαμε στην πόλη εμένα με έπιασε βιασύνη για να προλάβουμε το καραβάκι των 10:53, που έφευγε μπροστά από τα λουτρά Gellert. Ουτοπία ήταν τελικά. Εγκατέλειψα την ιδέα γιατί δεν έβλεπα πρόθυμη την ομάδα να βιαστεί. Οκ. Ας πάρουμε το καραβάκι των 11: 53 και μετά ότι προλάβουμε.
Από το διαμέρισμά μας που ήταν δίπλα σχεδόν στη Συναγωγή κατευθυνθήκαμε χαλαρά πια Νοτιοδυτικά προς το Δούναβη διασχίζοντας και τον γνωστό εμπορικό δρόμο Vaci Utca.

Φτάσαμε στο ποτάμι και συνεχίσαμε παραποτάμια έχοντας θέα το ποτάμι και τη Βούδα.


Φτάσαμε στην Liberty bridge, την οποία και διασχίσαμε...

Οι γέφυρες της Βουδαπέστης εκτός από τον πρακτικό σκοπό που εκπληρώνουν, αποτελούν και τουριστικό στόχο. Πανέμορφη ήταν αυτή η γέφυρα και φοβερή και η θέα της Βουδαπέστης από αυτή.
Θεωρήθηκε μηχανικό θαύμα του 1894, εγκαινιάστηκε από τον Φραγκίσκο Ιωσήφ (ο άνδρας της Σίσσυς, που θα τον ξανασυναντήσουμε σε αυτό το ταξίδι) και από αυτήν περάσανε (το 1896) τα πρώτα τραμ.

Τα λουτρά Gellert με το ομώνυμο ξενοδοχείο πρόβαλλαν μπροστά μας…

Είναι τόσο εντυπωσιακό το κτίριο των λουτρών που προς στιγμή αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να πάμε εδώ για μπάνιο και όχι στα Szechenyi, που είχα στο μυαλό μου. Είχα έρθει ξανά στα λουτρά Gellert πριν χρόνια και ήταν υπέροχα. Αλλά μάλλον τα παιδιά θα ευχαριστιόνταν περισσότερο στα Szechenyi.
Από τη γέφυρα είδαμε την προβλήτα που έπρεπε να πάμε για να περιμένουμε το καραβάκι D-12. Είναι το «λεωφορείο του Δούναβη» που τις καθημερινές για όσους έχουν ημερήσια εισιτήρια διαδρομών μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δωρεάν.

Για την επιλογή της στάσης και για τη διαδρομή είχα συμβουλευτεί τα παρακάτω:


Μόνοι μας είμαστε στην προβλήτα στην αρχή. Είχαμε έρθει και νωρίς. Σε λίγο ήρθαν και δυο Κινέζοι και μετά από λίγο μια μεγάλη παρέα παιδιών. Ήρθε και το καραβάκι.

Όλοι είχαν εισιτήριο εκτός από εμάς. Εμείς βγάλαμε μέσα. Οκτώ ευρώ (2.450f.) κόστισε για όλους μας.
Αράξαμε μέσα και από τα μεγάλα παράθυρα βλέπαμε τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης να περνάνε ένα ένα μπροστά από τα μάτια μας. Η Liberty bridge, ο λόφος Gellert, η Elisabeth Bridge, το κάστρο της Βούδας, η γέφυρα των αλυσίδων, το μεγαλοπρεπές Κοινοβούλιο, ο προμαχώνας των ψαράδων κ.α.






Νομίζω ότι πράγματι νιώσαμε στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια αυτής της μίνι κρουαζιέρας, μπορώ να πω και ευφορίας, αφού θυμόμασταν το χτεσινοβραδινό μας πάθημα και γελάγαμε. Ο άντρας μου (τώρα που ήταν χαλαρός) το χαρακτήρισε hotel-trap
Κάποια στιγμή περάσαμε κάτω από τη γέφυρα της Μαργαρίτας...


και στη στάση του ομώνυμου νησιού κατεβήκαμε...

Το νησί της Μαργαρίτας είναι ένα νησί-κήπος στη μέση του Δούναβη. Και εδώ είχαμε έρθει με τον άντρα μου πριν από χρόνια. Είχαμε γυρίσει το νησάκι με ποδήλατο τότε και το ίδιο ήρθαμε να κάνουμε και τώρα με τα παιδιά μας όμως μαζί.
Με το που βγήκαμε από την προβλήτα το πρώτο πράγμα που συναντήσαμε ήταν το Magritszigeti szokokut...


Είναι ένα συντριβάνι που οι πίδακες του εκτοξεύουν νερό με tempo. Τα νερό χορεύει με το ρυθμό της μουσικής. Γύρω του υπάρχουν διάσπαρτα παγκάκια, υπό τη σκιά των πλατανιών, τα οποία σε προκαλούν να αράξεις και να απολαύσεις το μουσικοχορευτικό θέαμα. Θα τονίσω ότι η ζέστη ήταν πολύ έντονη και οι σταγόνες τύπου shower, που αιωρούνταν στην γύρω ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές. Καθίσαμε και πραγματικά απολαύσαμε και το θέαμα και το shower…



Αμφιταλαντευτήκαμε αρκετά για το τι είδους τροχοφόρο θα νοικιάζαμε από τη μεγάλη ποικιλία που είχαν ανάμεσα σε ποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκινητάκια κ.α. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μεταξύ μας κανένα τέταρτο ως ότου τελικά και ομόφωνα αποφασίσαμε να πάρουμε ένα κλασικό 4-θέσιο ποδήλατο για όλους!

Τα παιδιά κάθισαν μπροστά, στα δύσκολα και ο άντρας μου και εγώ πίσω (για να μπορούμε να κλέβουμε και λίγο στο πετάλι



Για μια ώρα βολτάραμε στο καταπράσινο νησάκι. Κάναμε στάση για παγωτό, κάναμε στάση για νερό, κάναμε στάση για φωτό, κάναμε και στάση και για τον ζωολογικό. Το λιγότερο πετάλι το έκανε ο άντρας μου. Το περισσότερο το έκανε ο γιος.





Κάποια στιγμή επαναστάτησε ο γιος και ζήτησε να χαλαρώσει, οπότε ο κλήρος έπεσε στους πίσω. Ευτυχώς όμως ήταν προς το τέλος της διαδρομής και μας έλαχε μια κατηφόρα.


Παραδώσαμε το ποδήλατο και ξανα-αράξαμε για λίγο πάλι στο συντριβάνι που χόρευε… με δεύτερο παγωτό και γρανίτα. Το παγωτό καπουτσίνο του πλανώδιου παγωταντζή του νησιού ήταν ωραιότατο και από τα καλύτερα (καπουτσίνο) που έχω φάει.

Τέλος με το νησί. Περάσαμε στην Πέστη από τη γέφυρα της Μαργαρίτας...

Μέχρι στιγμής φαινόταν ότι αποζημιωνόμασταν από την ταλαιπωρία της χθεσινής ημέρας. Χρειαζόμασταν όμως κι άλλα ωραία για να πατσίσουμε.
Συνεχίσαμε ποδαράτοι πια. Μετά από τη βάρκα και το ποδήλατο καλομάθαμε. Θέλαμε κι άλλο μεταφορικό μέσο. Έκανε και ζέστη.
Το ξέρω ότι το ξαναείπα αυτό, αλλά θέλω να το τονίσω πάλι. Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα με αρκετή ζέστη. Όταν λέω ότι είχε ζέστη, εννοώ ΖΕΣΤΗ! Το να περπατήσεις μέσα στον ήλιο για τη συνέχεια δεν ήταν ότι καλύτερο.
Ο γιος μου είχε μια ιδέα. Να συνεχίσουμε τη βόλτα μας με ηλεκτρικό πατίνι. Γεμάτο ήταν η Βουδαπέστη με πατίνια που πηγαινοέρχονταν. Αρκούσε να πληρώσεις ένα μικρό ποσό ηλεκτρονικά για να μπορείς να «ξεκλειδώσεις» κάποιο πατίνι που έβρισκες και μετά για όσο το χρησιμοποιούσες χρεωνόσουν με το λεπτό. Τέλεια. Αρκεί να βρίσκαμε τρία ελεύθερα. Τρία χρειαζόμασταν, αφού τη μικρή θα την έπαιρνε κάποιος μαζί του. Αυτό όμως ήταν και το πρόβλημα. Δεν μπορούσαμε να βρούμε τρία μαζεμένα.
Το ξέρω ότι και η Αθήνα είναι γεμάτο με πατίνια, αλλά στην Αθήνα δεν είμαι τουρίστας, χώρια του ότι βολεύομαι με μηχανάκι. Στη Βουδαπέστη όμως το πατίνι το έβλεπα με άλλο μάτι. Το έβλεπα σαν ένα διαδραστικό αξιοθέατο!
Μετά τη Μαργαρίτα λοιπόν ακολουθώντας το χάρτη της εφαρμογής των Lime (όπως έλεγαν τα πατίνια) ψάχναμε για ελεύθερα Lime. Κάποια στιγμή βρήκαμε τρία κοντά στο πάρκο Jaszai Mari ter σε ένα στενό, αλλά μόλις φτάσαμε τα είχαν προλάβει άλλοι. Ένας νεαρούλης Ούγγρος τα είχε «καβατζώσει» και περίμενε άλλους δύο φίλους του. Από εκεί και πέρα μόνο ένα πατίνι βρίσκαμε εδώ και ένα παραπέρα…
Συνεχίσαμε τη βόλτα μας παραδουνάβια ελπίζοντας ότι κάπου στο δρόμο μας θα βρούμε και Lime. Περάσαμε μπροστά από το Κοινοβούλιο (πραγματικά είναι τεράστιο)…


και μπροστά από τα παπούτσια του Δούναβη …


Γνωστά αξιοθέατα της Βουδαπέστης και τα δύο παραπάνω και δεν έχω να πω τίποτα που δεν είναι γνωστό.
Το επόμενο όμως «αξιοθέατο» που είδαμε στη Βουδαπέστη δεν είναι νομίζω και πολύ γνωστό. Εγώ τουλάχιστον για το happening που συνάντησα δεν είχα διαβάσει σε καμιά ιστορία του forum. Μάλλον οι περισσότεροι τραβελστορίτες συγγραφείς χειμώνα πάνε στην πόλη.

Τον Σεπτέμβρη λοιπόν (αφού τυπικά τουλάχιστον δεν είναι καλοκαίρι) … κάποιο πάρτυ γίνεται σε ποταμόπλοιο στο Δούναβη και η μισή νεολαία της πόλης προσέρχεται σε αυτό με την ανάλογη βέβαια ενδυμασία που απαιτούσε η ζέστη. Έχω τονίσει νομίζω το πόσο ζέεεεστη είχε σήμερα; Το dress code της λοιπόν της εκδήλωσης ήταν φυσικά κάποιο … μαγιώ ή έστω κάτι “ευάερο” και δροσερό που να επιτρέπει την είσοδο στο πάρτυ του ποταμόπλοιου.


Νομίζω ότι εμείς παρά-είμαστε ντυμένοι για την εκδήλωση και το πιθανότερο θα ήταν ότι θα τρώγαμε πόρτα αν επιχειρούσαμε να μπούμε.

Έτσι, απλά κοντοσταθήκαμε για λίγο χαζεύοντας….



Και συνεχίσαμε προς τη γέφυρα των αλυσίδων...

Άλλη καταπληκτική γέφυρα και αυτή. Είναι η πρώτη γέφυρα επί του Δούναβη στη Βουδαπέστη, έργο του 1849, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Έλληνα μεγαλέμπορο και κάτοικο της πόλης Γεώργιο Σίνα. Αυτό το τελευταίο δεν αποτελεί μία γνώση που απέκτησα ένεκα του ταξιδιού. Είναι κάτι που για έναν περίεργο λόγο το ήξερα πάντα, το ότι δηλαδή η πρώτη αλλά και ομορφότερη γέφυρα της Βουδαπέστης είχε κάτι το ελληνικό!



Διασχίσαμε τη γέφυρα από την οποία θαυμάσαμε και καταπληκτική θέα προς τη Βουδαπέστη...


...και περάσαμε απέναντι στη Βούδα.
Επειδή είχαμε πραγματικά φάει πολύ ζέστη από το όλο περπάτημα από τη Μαργαρίτα έως εδώ είπα να μην ανεβούμε στο κάστρο της Βούδας σε αυτή τη φάση. Θα το αφήναμε ίσως για αύριο το πρωί, γιατί τώρα θα κουραζόμασταν πολύ. Αποφασίσαμε όμως να κυνηγήσουμε δύο Lime που βρίσκονταν εκεί κοντά. Ακολουθήσαμε λοιπόν το γιο, που ακολουθούσε τα Lime και ύστερα από 400μ. περπάτημα βρήκαμε τελικά ένα Lime κοντά στις σκάλες της Ponty Street.

Το ξεκλειδώσαμε και το πήραμε!!! Έκανε ο γιος δυο τρεις βόλτες, έκανε και ο άντρας μου, έκανα και εγώ.

Ήταν ωραίο, εύχρηστο και διασκεδαστικό! Μακάρι να βρίσκαμε άλλα δύο για να γυρίσουμε στο διαμέρισμά μας άνετα και γρήγορα! Δύσκολο όμως αυτό. Η εφαρμογή δεν έβρισκε άλλα στην ευρύτερη περιοχή που βρισκόμασταν. Υποδείκνυε πολλά μαζεμένα στη Liberty bridge, που είμαστε το πρωί. Και μακριά ήταν αλλά και μέχρι να φτάσουμε….
Παίξαμε λίγο με το Lime που είχαμε κάνοντας μικρές βόλτες εναλλάξ και μετά από λίγο το αφήσαμε…


Με το κυνήγι των Lime και τις βόλτες χωρίς να το καταλάβουμε είχαμε φτάσει ένα δρόμο κάτω από τον Προμαχώνα των ψαράδων. Ξέρετε, αυτό το διακοσμητικό κάστρο με τις περίτεχνες βεράντες και τους πολλούς πύργους και πυργίσκους.


Έτσι ανεβήκαμε και εμείς τις σκάλες και βρεθήκαμε ανάμεσα στους υπόλοιπους πολλούς τουρίστες να θαυμάζουμε και εμείς τη θέα του Δούναβη και της Βουδαπέστης...




Αφού φτάσαμε ως εδώ συνεχίσαμε και προς το κάστρο της Βούδας. Όταν λέμε κάστρο της Βούδας εννοούμε ένα συγκρότημα παλατιών και κάστρων που κατοικούσαν οι Αυστρο-Ούγγροι βασιλιάδες του παρελθόντος. Οι αυλές και οι βεράντες του κάστρου της Βούδας είναι ανοιχτές πάντα και προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς την Πέστη και τον Δούναβη και ο περίπατος σε αυτές αποτελεί ένα από τα πολλά must που πρέπει να κάνει κάποιος στην πόλη.



Αφού βολτάραμε και εκεί πήραμε πια το μονοπάτι κάτω από το κάστρο κατευθυνόμενοι προς τη γέφυρα των αλυσίδων. Είναι το μονοπάτι που νωρίτερα φοβήθηκα να το ανεβούμε λόγω ανηφοριάς και ζέστης. Τελικά “κυνηγώντας” το Lime ανεβήκαμε στη Βούδα από ομαλότερο δρόμο, χωρίς σχεδόν να το καταλάβουμε.

Είδαμε και τον Προμαχώνα των Ψαράδων, είδαμε και τα παλάτια της Βούδας, είδαμε και το τελεφερίκ της Βούδας από ψηλά.

Περάσαμε πάλι τη γέφυρα (του Σίνα!) και συνεχίσαμε με τα πόδια προς το διαμέρισμά μας.


φτάσαμε έως το aquarium park…

κόψαμε δρόμο μέσω της καμπυλωτής Anker koz…

είδαμε και ένα πάρκο σκύλων…!

Στο δρόμο μια πιτσαρία μας θύμισε ότι μόνο με παγωτά και γρανίτες την είχαμε βγάλει σήμερα. “Χτυπήσαμε” και από μια πίτσα ο καθένας μας, για λίγη ενέργεια. Δεν θέλαμε να φάμε και πολύ, αφού θα πηγαίναμε σε λίγο για …. μπάνιο.
Παρόλο που «φαγώθηκε» ο χρόνος της όπερας και άλλων και δεν είχε τηρηθεί ο προγραμματισμός μου, γενικά δεν μπορώ να πω ότι δεν ήμουν ευχαριστημένη από την εξέλιξη της σημερινής ημέρας. Όλα τα σημαντικά αξιοθέατα και όλα τα διασκεδαστικά που είχα στο μυαλό μου είχαν γίνει. Βέβαια είχε φαγωθεί και ο χρόνος ξεκούρασης και της όπερας, αλλά αυτά έχει το μη πρωινό ξύπνημα.
Δεν ήταν όμως λίγα όλα όσα είχαμε κάνει …
Να όλες μας οι διαδρομές, με τα πόδια, με το καραβάκι και με το ποδήλατο (και με το Lime


… και η ημέρα δεν είχε τελειώσει ακόμα.
Μα πείτε μου ... από το χάρτη δεν φαίνεται ότι είχαμε γυρίσει τη μισή Βουδαπέστη σε μισή σχεδόν ημέρα;
Η αλήθεια είναι ότι όταν σε μια πόλη έχω πολλά πράγματα να δω και δεν προλαβαίνω να τα δω ή μου πάει λάθος το πρόγραμμα, το πρώτο πράγμα που «πετάω έξω» είναι οι εκκλησιές. Αν δεν είναι Unesco ή αν δεν έχει κάποιο έργου διάσημου καλλιτέχνη τότε … αναβάλλεται για την επόμενη φορά.
Είχε φτάσει η ώρα πια να ασχοληθούμε με το μεγάλο κεφάλαιο της πόλης που λέγεται «λουτρά».
Η Βουδαπέστη είναι μια από τις παλαιότερες και (ίσως και η πλέον) δημοφιλέστερη λουτρόπολη της Ευρώπης.
Εκατομμύρια λίτρα μεταλλικού νερού αναβλύζουν από τις πηγές της, η εκμετάλλευση των οποίων ξεκίνησε από τους Ρωμαίους και συνεχίστηκε από τους Οθωμανούς. Οι σύγχρονοι Ούγγροι τα έχουν εντάξει στην καθημερινότητα τους και στον τρόπο ζωής τους, με αποτέλεσμα οι Ούγγροι να έχουν τα πρωτεία σε αθλήματα πισίνας (πόλο, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση κ.τ.λ.).
Θα πηγαίναμε λοιπόν και εμείς για μπάνιο σε ένα από αυτά τα λουτρά. Είχα επιλέξει να πάμε στα λουτρά Szechenyi. Τα συγκεκριμένα λουτρά είναι τα μεγαλύτερα και θερμότερα στην πόλη. Στεγάζονται σε ένα υπέροχο μπαρόκ κτίριο και αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή των επισκεπτών.
Εδώ θέλω να πω ότι σε πολύ παλαιότερό μου ταξίδι στη Βουδαπέστη είχα επισκεφτεί τα επίσης πολύ γνωστά λουτρά Gellert. Τα Szechenyi λοιπόν πέραν του ότι ήταν και για μένα ένα κενό που έπρεπε να καλύψω, πίστευα ότι ήταν καταλληλότερα και θα άρεσαν πολύ περισσότερο από άλλα λουτρά και στα παιδιά.
Όλα τα sites, οι οδηγοί και τα trip advisor με είχαν τρομάξει σχετικά με την πολυκοσμία που θα συναντούσα. Μιλάγανε για ουρές, για ηλεκτρονικά εισιτήρια ή για πολύ πρωινή επίσκεψη που σε γλυτώνουν από αυτές, για πισίνες που ο κόσμος είναι “πατείς με πατώ σε” και οπωσδήποτε είχα ένα άγχος για την επιλογή των συγκεκριμένων λουτρών.
Σε λίγο θα το διαπίστωνα ιδίοις όμμασι λοιπόν.
Φτάσαμε στο διαμέρισμά μας, το οποίο παρεπιπτόντως έχω παραλέιψει να αναφέρω ότι βρισκόταν σε ένα παλιό κτίριο με ένα ωραίο αίθριο-αυλή...

Να και η περιβόητη πόρτα του μαρτυρίου...

Ετοιμάσαμε τσάντες με πετσέτες μαγιώ και σαγιονάρες και φύγαμε για τα λουτρά.
Δεν ασχοληθήκαμε με τα Μ.Μ.Μ. Η ώρα ήταν 7 παρά και εγώ ήθελα να είμαι εκεί στις 7:00. Ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα. Ήθελα να έχουμε ένα τρίωρο στη διάθεσή μας για να ευχαριστηθούμε τις πισίνες, αλλά και να βγάλουμε το απογευματινό εισιτήριο με έκπτωση που ισχύει για μετά τις 7:00.
Η φετινή σύνθεση των τεσσάρων ατόμων βόλευε για ένα ταξί. Έτσι, πήραμε ταξί και μετά από 10’ στις 7:01’ ακριβώς είμαστε έξω από την κυρία είσοδο των λουτρών Szechenyi.
Μπήκαμε τόσο “σφαίρα” μέσα στο κτίριο για να προλάβουμε την απογευματινή ουρά του εκπτωτικού εισιτηρίου, που ούτε φωτογραφία των λουτρών απ’ έξω δεν έβγαλα.
Το internet όμως βοηθάει …

Σήμερα όμως η τύχη ήταν με το μέρος μας. Όχι μόνο δεν είχε ουρά αλλά το γκισέ ήταν άδειο και βγάλαμε εισιτήρια μέσα σε δύο λεπτά στην κυριολεξία.

Πήραμε ένα κίτρινο βραχιολάκι εισόδου και τρία μπλε, που σημαίνει: μία καμπίνα και τρία lockers. Φυσικά όλοι χρησιμοποιήσαμε την καμπίνα, αλλά τέτοια ώρα που πήγαμε και μάλιστα καθημερινή χρησιμοποιήσαμε και τις διπλανές καμπίνες που ήταν άδειες για να αλλάξουμε. Δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν δίνω και χρηστικές πληροφορίες!



Η συνέχεια ήταν πολύ μα πολύ απολαυστική και θα την αναλύσω σε επόμενο post…
............................
Last edited: