Κομόρες Τανζανία Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει (Κομόρες-Τανζανία), μόνο μη κάτσουμε άλλο σπίτι…

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει

Κεφ.14. Ζανζιβάρη (Μέρος ΙΙ)

Η δεύτερη μέρα στη Ζανζιβάρη ανέτειλε βρίσκοντάς μας... κατά ένα άτομο λιγότερους. Από βραδύς είχαμε αποχαιρετήσει την συνταξιδώτισσα Στέλλα που λογω επαγγελματικών υποχρεώσεων έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα.

Το πρωινό σερβιριζόταν σ’ένα μικρό ανατολίτικο αρχονταρίκι με μαξιλάρες στην οροφή του καταλύμματός μας η οποία διαφημιζόταν σαν το καλύτερο σημείο για να ρεμβάσει κανείς βλέποντας πανοραμικά την Stonetown. Οφείλω να παραδεχθώ ότι τίποτα το ρομαντικό δεν είχε η θέα των τσίγκινων σκεπών. Όλο το σκηνικό ήταν μια σκέτη απογοήτευση.

alh4.googleusercontent.com__pkT_ZC8bZpk_UPrvEecca1I_AAAAAAAAAt0_3qhHic5U5Wk_s1089_IMG_4009.jpg


Απολαύσαμε το πρωινό μας ακροβολισμένοι στις τέσσερις γωνιές του στενάχωρου μπαλκονιού κάνοντας κλεφτές τζούρες τσιγάρου σαν έφηβοι φυλάγοντας εναλλάξ τσίλιες, διότι η εντολή ήταν ρητή και γεγραμμένη: απαγορεύεται το κάπνισμα! Κι η αλήθεια (οι θεριακλήδες του καπνού θα με καταλάβουν), ένας τόσο απολαυστικός στην όψη και τη γεύση καφές ήταν κρίμα κι άδικο να πάει άκαπνος.

alh3.googleusercontent.com__whrKXRkTfg4_UPrvHDKY1HI_AAAAAAAAAudb06069bd1df3ec2e7233f39b8e10e1e.jpg


Μετά από μια έρευνα αγοράς που είχε προηγηθεί καταλήξαμε να αφήσουμε τις τύχες μας στα χέρια του Anjam για να μας ξεναγήσει στο νησί του. Τον εν λόγω κύριο τον ξέθαψε από το διαδίκτυο η malysa μας και μετά από ανταλλαγή e-mail είχαμε πάρει τις προσφορές του για τα επιθυμητά tours. Έχοντας εργαστεί για καιρό στη χώρα μας μιλούσε άριστα ελληνικά, γεγονός που καθιστούσε τη συνεννόηση ευκολότερη.

To πρόγραμμα προέβλεπε αρχικά να κάνουμε το πολυδιαφημιζόμενο spice tour ή ελληνιστί επίσκεψη σε φυτεία μπαχαρικών. Αυτά τα tours τα αντιμετωπίζω πάντα με σκεπτικισμό γιατί τα θεωρώ τουριστικές παγίδες που αποσκοπούν κυρίως να σε πάνε σε μέρη της επιλογής τους και να καταλήξεις τελικά στο μαγαζί όπου θα ροκανίσεις το συνάλλαγμά σου σε αχρηστες αγορές.

Η διαδρομή προς το εσωτερικό του νησιού, μακρυά από την πολύβουη Stonetown μας αποκάλυψε τις εικόνες καθημερινότητας: σπίτια προχειροκατασκευασμένα, πάγκοι και μικρομάγαζα στην άκρη του δρόμου να προσδοκούν επίδοξους πελάτες, ξεχυλισμένα από κόσμο dala dala (τοπικά minibus) να διασχίζουν το οδόστρωμα πάνω κάτω ασταμάτητα, γυναίκες να μεταφέρουν στα κεφάλια τους κάθε λογής εμπόρευμα και τα παιδιά πανταχού παρόντα κι αεικίνητα …

alh3.googleusercontent.com__vZ21Tz_fwMM_UXBcyncFdZI_AAAAAAAAA6E_VWjnf3P7aPQ_s900_IMG_4236.jpg



alh6.googleusercontent.com__OLqy2q7iARM_UXBdM__T_aI_AAAAAAAAA78_r4JUMmX4EOg_s900_IMG_4352.jpg


alh4.googleusercontent.com__WjYJaNRS7V4_UXBczpm6aRI_AAAAAAAAA6M__hBrU2ZFv6Y_s900_IMG_4244.jpg


alh5.googleusercontent.com__Hz1pzOOPcVc_UXBdPbPenNI_AAAAAAAAA8f15b0682bd29e51524aca48f1e95598f.jpg


Φθάσαμε στην καταπράσινη φάρμα, όπου μέσα σε οργιώδη βλάστηση ο ξεναγός παρά τη χωλότητά του, ξεκίνησε τη μύηση ημών των αδαών σε δενδρύλλια που παράγουν λογής λογής μπαχαρικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι το tour ήταν πολύ εκπαιδευτικό και ήταν συχνά τα επιφωνήματα σαν ανακαλύπταμε ποιό φυτό αντιστοιχεί σε ποιό μπαχαρικό.

alh6.googleusercontent.com__Ij1_tw4OoLQ_UXBcasjs3jI_AAAAAAAAA4A_109s5K8E2jk_s900_IMG_4049.jpg


alh4.googleusercontent.com__W5_4d3iUGdQ_UXBcU2txC5I_AAAAAAAAA3g_5ra8uTtvS5k_s900_IMG_4028.jpg


alh4.googleusercontent.com__FQJ2qpO2kSo_UXBcRA94miI_AAAAAAAAA3Y_nEbn9fK4RyU_s900_IMG_4022.jpg


Είδαμε, αγγίξαμε, μυρίσαμε καφέ, κακάο, πιπέρι, κάρδαμο, κανέλλα, γαρύφαλλο κι άλλα μπαχαρικά και βότανα που ούτε μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου, πλην του μοσχοκάρυδου που μας εντυπωσίασε με την εμφάνισή του. Θα μπορούσε άνετα να το θεωρήσει κανείς κόσμημα.

alh6.googleusercontent.com__eLQsxGzuTzM_UXBcaaqZwqI_AAAAAAAAA34_sG9mGH_fvRE_s900_IMG_4050.jpg

Αφού υποβάλλαμε τα σέβη μας στον βασιλιά (μαύρο πιπέρι) και τη βασίλισσα (κάρδαμο) των μπαχαρικών που διεγείρουν τους γευστικούς μας κάλυκες, μας πήγανε σε ένα όμορφο αίθριο όπου απολαύσαμε τσάι και φρέσκα τοπικά φρούτα και μας φόρεσαν στο κεφάλι ένα καπέλο δίκην βασιλικής κορώνας φτιαγμένο περίτεχνα από φύλλα.
Η «βασιλική» παρέα μας ξεκαρδισμένη στα γέλια αποθανατιζόταν σε πόζες επιδεικνύοντας όλο περηφάνια τα καπελίνα μας.

alh4.googleusercontent.com__UXfu6zFOK8M_UXBdNgh0dhI_AAAAAAAAA8979409aaea8655472df6cb1291324dad.jpg


Αφού ψωνίσαμε και το κάτι τις μας από το υπαίθριο μαγαζάκι, ο οδηγός μας έβαλε ρότα, ως επιβάλλεται τουριστικά, για τη παραλία της περιοχής Kendwa. Εκεί ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια τα παραθαλάσσια θέρετρα για να υποδεχθούν τους πολυάριθμους λουόμενους που αναζητούν εξωτικό προορισμό για να μεταλλάξουν το αναιμικό χρώμα του δέρματός τους, αρχικά σε κόκκινο του αστακού και μετά στο πολυπόθητο μπρονζέ συνοδεία άφθονης μπύρας, μουσικής και μελαμψών συνοδών.
Ίδιο σκηνικό καθημερινότητας και στη διαδρομή αυτή μέσα από καταπράσινα τοπία. Αμφίβολο αν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού καρπώνονται οικονομικά από τον τουρισμό, άλλωστε τα θέρετρα κρατούν καλά απομονωμένους τους all-inclusive θαμώνες τους στον εικονικό τροπικό τους παράδεισο.

Εμένα με έτρωγε το γνωστό μπιχλομικρόβιο. Περνούσαμε από παραλίες και χωριά που δεν πατάει δυτικού πόδι και ένοιωθα έντονη την ανάγκη να σταματήσουμε για να τα περπατήσω και να τα αποθανατήσω. Όμως ο οδηγός ακάθεκτος. Το πόδι στο γκάζι και πυξίδα κολλημένη στην παραλία του resort.
Ώσπου μερικά χιλιόμετρα πριν τον προορισμό μας διασχίσαμε το πολύβουο παραθαλάσσιο χωριό Mkokotoni. Εκεί μια κλεφτή ματιά μου ήταν αρκετή να βροντοφωνάξω στον οδηγό: ΣΤΟΠ, εδώ κάνουμε στάση.

Με την μηχανή ανα χείρας όρμησα έξω από το βανάκι προς την μικρή παραλία του χωριού, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες μου.
Δίπλα από την υπαίθρια αγορά, η παραλία εκτελούσε και χρέη λιμανιού για τις βάρκες προς τα γειτονικά νησάκια. Όμως οι εικόνες που εκτυλίσσονταν μπροστά τα μάτια μας έμοιαζαν απαράλλακτες μέσα στο διάβα των χρόνων. Η βάρκα αγκυροβολημένη μεσοπέλαγα κι ο κόσμος να μπαίνει μέσα στη θάλασσα κουβαλώντας στο κεφάλι τη πραμάτεια του για να αναρριχηθεί τελικά στο σκάφος. Παρακολουθούσα έκπληκτος το ανθρώπινο μελίσσι να βυθίζεται αργά και σιωπηλά στο νερό, συχνά μέχρι τους ώμους, και δεν χόρταινα να το αποθανατίζω με το φακό μου, όσο μπορούσα διακριτικότερα. Ήταν σαν κινηματογραφικό σκηνικό αλλοτινής εποχής.

alh4.googleusercontent.com__muosuuZtQhI_UXBdSgYgu3I_AAAAAAAAA8075af76eabec8fd1b7b0f7a304cb2729.jpg


alh3.googleusercontent.com___wZHC7Kte3Y_UXBchsT51LI_AAAAAAAAA4o_2XUgUXO_r7I_s900_IMG_4104.jpg


Πανευτυχής που βίωσα κι αποτύπωσα τέτοιες εικόνες, ακολούθησα αδιαμαρτύρητα τον οδηγό μας στον τελικό προορισμό: την Kendwa με την ατέλειωτη φαρδιά παραλία της από χρυσοκίτρινη αφράτη άμμο.
To resort διέθετε beach bar, με τις απαραίτητες ξαπλώστρες, ομπρέλες, όπου συνοδεία μουσικής, πάμπολλες -καλλίγραμμες και μη- ευρωπαίες λιάζονταν με τα μαγιώ τους υπό το διερευνητικό βλέμμα των υπαλλήλων του ξενοδοχείου. Βλέμμα λαγνείας εκ μέρους των επίδοξων μελαμψών ερωτύλων, βλέμμα αποστροφής για τις λιγοστές γυναίκες που ήταν πεισματικά τυλιγμένες στις παραδοσιακές τους φορεσιές.

alh3.googleusercontent.com__QxErBHcGH9I_UXBck9PcEeI_AAAAAAAAA4w_QwSYmHPP4w8_s900_IMG_4113.jpg



alh6.googleusercontent.com__N5HzQEqf_FM_UXBcnaPN_BI_AAAAAAAAA5I_7ch9LshTjuU_s900_IMG_4119.jpg



Αφού απολαύσαμε τη παγωμένη μπύρα μας, ενσωματωθήκαμε κι εμείς στο πλήθος των λουομένων βουτώντας στα ήρεμα γαλανά νερά της Ζανζιβάρης. Παρά το εντυπωσιακό χρώμα και την καλή θερμοκρασία νερού, το περιβάλλον τοπίο δεν μου θύμισε σε τίποτα το αγαπημένο μου Μoheli στις Κομόρες. Αρκέστηκα να αφήσω το βλέμμα μου να χαθεί εκεί που η θάλασσα συναντούσε τον ουρανό κι όπου αργόσυρτα έπλεαν τα dhows, οι παραδοσιακές βάρκες με το πανί.

alh5.googleusercontent.com__JSMDhKOdjFE_UXBcorCv1tI_AAAAAAAAA5Q_qVdqTUnrUZA_s900_IMG_4126.jpg


Είχε φτάσει απογευματάκι όταν πια αποφασίσουμε να επιστρέψουμε στην Stonetown.

Το βραδάκι κάναμε τη βόλτα μας στους κήπους Forodhani μαζί με αμέτρητους ντόπιους και αρκετούς αλλοδαπούς. Δοκιμάσαμε street food συνοδεία μπύρας κι αφού απολαύσαμε τα χρώματα του δειλινού αποσυρθήκαμε στα δωμάτιά μας για ξεκούραση.

alh3.googleusercontent.com__1Vw1J6yY4z4_UPrvBQM77HI_AAAAAAAAAtc_Jgx2u1hFvl8_s1089_IMG_3993.jpg


alh6.googleusercontent.com__vXrigZyM7Ew_UPrvIjFZ7VI_AAAAAAAAAuU_L4nhIH_FGUY_s1089_IMG_4216.jpg


alh5.googleusercontent.com__nSzW82XOgp8_UPrvA_UV2kI_AAAAAAAAAtY_hWz0hF_tmLA_s1089_IMG_3992.jpg


Την επομένη ξημέρωνε η τελευταία μέρα του ταξιδιού μας κι είχαμε ακόμα λίγα πράγματα να δούμε και να καταγράψουμε στη μνήμη μας πριν αποχαιρετήσουμε αυτή τη γωνιά του πλανήτη.



 

Attachments

Last edited:

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Εντάξει, έχουμε εξελιχθεί πάαααρα πολύ!

Ξεκινάμε ιστορίες πρίν το ταξίδι πλέον!!!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.964
Likes
9.356
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Γάτος και γουρούνι σε ζούγκλες και βυθό :roll: Είμαι περίεργη να δω πως θα ταιριάξετε με την πανίδα της περιοχής :lol:
Τέλεια επιλογή για ταξίδι!! Περιμένω πολλές φωτο και παραλιορεπορτάζ έτσι?
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Εντάξει, έχουμε εξελιχθεί πάαααρα πολύ!
Ξεκινάμε ιστορίες πρίν το ταξίδι πλέον!!!
Έχουμε να γράψουμε πιο ζουμερά πράγματα μετά Αντώνη μου :)
Μη χάνουμε χρόνο!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Γάτος και γουρούνι σε ζούγκλες και βυθό :roll: Είμαι περίεργη να δω πως θα ταιριάξετε με την πανίδα της περιοχής :lol:
Τέλεια επιλογή για ταξίδι!! Περιμένω πολλές φωτο και παραλιορεπορτάζ έτσι?
Ειδικά για το τελευταίο σίγουρα μιας και το bungalow είναι μια ανάσα από τη παραλία.... και κατά τα φαινόμενα μόνο ένα γκρουπ τρελλαμένων ελλήνων θα έχει κάνει κατάληψη στη παραλία...
Ο γάτος αντε κολλάει, εγώ ως γουρούνι σε μουσουλμανική χώρα; :roll:
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Παιδιά, ψέμματα λέει το ροζ γουρούνι... δεν ενθουσιάστηκα...

....τρελλάθηκα από τη χαρά μου!!! (ψιλοτσίριαζα και δεν το πίστευα !!) :clap::clap::lol::lol:

Οταν μάλιστα μου έστειλε το παρακάτω τραγούδι (για να μπούμε και στο κλίμα του αναμενόμενου ταξιδιού μας),
κουνιόμουν στους ρυθμούς του (αχ !!)


Λοιπόν άρχισα και γω τις προετοιμασίες μου:

- μπρατσάκια για το κολύμπι
- τιγρέ νεγκλιζέ για τις νύχτες στο σαφάρι, (μιας και ο ρουχισμός μας εκεί
πρέπει να ακολουθεί τους φυσικούς χρωματισμούς )
- γόβες στιλέτο κροκό (εεε σε ζούγκλα θα πάμε)
- αντιηλιακό 120 SPF (μην μαυρίσω και άλλο και δεν με βλέπουν οι φίλοι μου)
- κουνουπιέρα φορητή (για τα κουνούπια και τις μύγες τσε τσε)
- λεμονάκια για τους αστακούς μας (τη ρίγανη θα την φέρει ο travelogatos)
- φακό (για την ανεύρεση της τουαλέτας το βράδυ στο σαφάρι )

... και συνεχίζω... (μέχρι τώρα το σακβουαγιάζ έχει φτάσει τα 28 κιλά :haha:)
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ο γάτος αντε κολλάει, εγώ ως γουρούνι σε μουσουλμανική χώρα; :roll:
Μην ανησυχείς! Δε θα σε φάει κανείς! (ξέρεις παίζει ενα θεματάκι κανιβαλισμού αυτές τις ημε΄ρες στο Travelstories...)
Καλά να περάσετε! Που θα περάσετε δηλαδή!
Να πω οτι έχω σκάσει από τη ζήλεια μου λίγο είναι...
Πότε επιστρέφετε;
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Μην ανησυχείς! Δε θα σε φάει κανείς! (ξέρεις παίζει ενα θεματάκι κανιβαλισμού αυτές τις ημε΄ρες στο Travelstories...)
Καλά να περάσετε! Που θα περάσετε δηλαδή!
Να πω οτι έχω σκάσει από τη ζήλεια μου λίγο είναι...
Πότε επιστρέφετε;
Βασικά είπα να εγκατασταθώ εκεί αν μου αρέσει, να τρώω ψαράκια ολημερίς και χυμούς ανανά και λιτσί αλλά η δουλειά μας καλεί πίσω , οπότε αν όλα πάνε κατ'ευχήν θα μας δείτε online στις 7 Νοεμβρη
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Αγαπώ HYDRONETTA!, Aγαπώ travelogato! Aγαπώ Malysa!
Kαι έχω σκάσει κι εγώ από την ζήλια μου!! Ποιος, που, πότε, γιατί!!!
Πωπωπω τι ωραίο ταξίδι θα είναι αυτο!!
 

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Βασικά είπα να εγκατασταθώ εκεί αν μου αρέσει, να τρώω ψαράκια ολημερίς και χυμούς ανανά και λιτσί αλλά η δουλειά μας καλεί πίσω , οπότε αν όλα πάνε κατ'ευχήν θα μας δείτε online στις 7 Νοεμβρη
Nα εγκατασταθεις,να εγκατασταθεις!!!!!
Και θα ρθω κι εγω να εγκατασταθω...λιγο πιο περα,σε αλλη καλυβα....να ανταλλαζουμε και βιζιτες βρε αδελφε!!!!!
Να περασετε ξενοιαστα,να φατε ολους τους αστακους,να τεντωθητε στις αιωρες,να...να...να...και αφηστε με εμενα εδω να βριζω χειροτερα απο λιμενεργατης!!!!!1
 

joss

Member
Μηνύματα
524
Likes
155
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
Πολλα...
Τωρα να πω οτι εχω σκασει - οχι απο ζηλεια, αλλα που δεν μπορω να παω προς το παρον. Αντε να δουμε τι θα γινει τους επομενους μηνες.

Παντως ειναι ενας εκπληκτικος συνδυασμος (στη κορυφη της places to visit λιστας μου) που το σχεδιαζω καιρο τωρα, μαζι με Σερενγκετι βεβαια.

Αναμενουμε εναγωνιως λεπτομεριες οταν με το καλο γυρισετε.

ΥΓ1: Αν μαθετε τιποτα για ημερισιες εκδρομες για ψαρεμα γραφτε σχετικα.

ΥΓ: Αυτο με τους αστακους με εχει στειλει!
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Αγαπώ HYDRONETTA!, Aγαπώ travelogato! Aγαπώ Malysa!
Kαι έχω σκάσει κι εγώ από την ζήλια μου!! Ποιος, που, πότε, γιατί!!!
Πωπωπω τι ωραίο ταξίδι θα είναι αυτο!!
Εγώ βλέπω τη θετική πλευρά:

Αυτοί έχουνε σκάσει που δεν είμαστε μαζί! :bleh::haha::bleh:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.785
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom