• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιος - Οκτώβριος 2021 !

Βιετνάμ Σιγκαπούρη Ένα ταξίδι ξεκινάει...

YiannisTS

Member
Μηνύματα
44
Likes
384
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα

Επίλογος

Αφήνοντας πίσω μας το Βιετνάμ κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι το ταξίδι μας έδωσε πολλά περισσότερα από όσα περιμέναμε. Ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας.

Είναι μια χώρα θαυμαστή με μεγάλη και θαυμάσια ιστορία. Με ανθρώπους χαρούμενους, χαμογελαστούς, ευγενικούς. Από όσους γνωρίσαμε, μας έδειξαν οτι αγαπούν την ιστορία και την παράδοσή τους, είναι όμως ανοιχτοί σε αλλαγές. Σε όλα τα Μουσεία και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους βρίσκαμε ομάδες Βιετναμέζων, οικογένειες, σχολεία και συλλόγους που επισκέπτονταν όπως και οι τουρίστες τα ιστορικά σημεία της χώρας τους.

Το ταξίδι στο Βιετνάμ είναι σχετικά εύκολο να το οργανώσεις μόνος σου χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του τουρισμού είναι εκπληκτική. Η οργάνωση του λειτουργεί άψογα, μπορείς να βρεις οτιδήποτε χρειαστείς στη βασική φυσικά τουριστική διαδρομή της χώρας. Αναρίθμητα γραφεία προσφέρουν κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή εκδρομής σε τόπους που αναπτύχθηκαν τουριστικά και έχουν τις υποδομές να προσφέρουν τις ανάλογες υπηρεσίες σε εκατομμύρια τουρίστες. Λειτουργούν αναρίθμητα μουσεία στις δυο μεγάλες πόλεις, στα οποία συμπεριλαμβένεται ολόκληρη η ιστορία του Βιετνάμ από την παλαιολιθική ακόμη εποχή. Όπως ήδη γράψαμε στο Βιετνάμ υπάρχουν 54 διαφορετικές εθνότητες. Όλες αναδεικνύονται τόσο στα ξεχωριστά Μουσεία της χώρας, όσο και με τις ετήσιες εκδηλώσεις που οργανώνονται σε αρχαιολογικούς χώρους. Στο Βιετνάμ έχουν πολλούς λατρευτικούς τόπους, οι περισσότεροι είναι Βουδιστές αλλά υπάρχει σημαντική μερίδα Καθολικών με τις δικές τους εκκλησίες.

Τουριστικά γραφεία συνεργάζονται με εστιατόρια σε όλα τα σημεία των πόλεων και των τουριστικών τόπων, χώρια τα πάρα πολλά μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά που υπάρχουν κυριολεκτικά παντού. Οι υποδομές επίσης είναι πολύ καλές. Για παράδειγμα υπάρχουν παντού τουαλέτες, και μάλιστα πολύ καθαρές, με χαρτί και σαπούνι παντού.

Εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη των πόλεων. Ανάμεσα σε Χόι Αν και Χουέ, μια μεγάλη σχετικά απόσταση που την κάναμε με ταξί, υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα χωριά, με τυπικά σπίτια του Βιετνάμ. Όπως πληροφορηθήκαμε υπάρχει σε μεγάλο βαθμό αστυφιλία, κάτι που φαίνεται και από τη μεγένθυση των βασικών πόλεων του Βιετνάμ. Εκτός του κέντρου του Χο Τσι Μιν και του Ανόι κτίζονται συνεχώς υπερμεγέθεις πολυκατοικίες και ουρανοξύστες. Το σύστημα δημοσίων μεταφορών ωστόσο είναι πολύ κακό. Όπως και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Ίσως για αυτό έχουν πολύ καλή αεροπορική σύνδεση με όλες τις μεγάλεις πόλεις της χώρας.

Το Χο Τσι Μίν απέκτησε μετρό μόλις τον Δεκέμβρη του 2024. Στις 22.12.2024 ξεκίνησε να λειτουργεί η πρώτη γραμμή σε σύνολο δέκα γραμμών που κατασκευάζονται. Στο Ανόι λειτουργούν δύο γραμμές μετρό (οι οποίες δεν φτάνουν στο κέντρο της πόλης) με προοπτική να αυξηθούν συνολικά σε οκτώ μόλις ολοκληρωθούν τα έργα. Για αυτό και υπάρχουν εκατομμύρια μηχανάκια. Στο Βιετνάμ οδηγούν οι πάντες, από τα παιδιά έως και τους ηλικιωμένους και μάλιστα διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις. Όπως διαπιστώσαμε δεν ισχύουν οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Όλοι περνάνε με κόκκινο, εκτός από τους πολύ μεγάλους δρόμους, οι πεζοί δεν έχουν προτεραιότητα, τα μηχανάκια δεν σταματάνε ποτέ, ακούς συνέχεια κορναρίσματα, οι οδηγοί αυτοκινήτων κορνάρουν στα μηχανάκια και οι οδηγοί αυτών στα αυτοκίνητα. Κανείς όμως δεν δίνει σημασία στον άλλον και δεν κάνει στην άκρη. Παρόλο αυτά δεν τρέχουν! Οι ταχύτητες είναι πολύ μικρές ακόμη και σε πολύ ανοιχτούς δρόμους.

Υπάρχουν εμφανείς διαφορές ανάμεσα στις δυο μεγάλες πόλεις της χώρας, το Χο Τσι Μίν στο Νότο και το Ανόι στο Βορρά, καταρχήν στο κλίμα, σχεδόν δέκα βαθμοί είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ τους. Διαφορές υπάρχουν στο φαγητό αλλά και στην καθημερινότητα των κατοίκων. Το Ανόι είναι πιο χαοτική πόλη με πολύ περισσότερα παραδοσιακά στοιχεία και όλες τις εθνότητες του Βιετνάμ. Εκεί, στο κέντρο της πόλης ζούν κυριολεκτικά στον... δρόμο. Στο πεζοδρόμιο πλένουν τα πιάτα, στο πεζοδρόμιο τρώνε - τα μεσημέρια απαραίτητο είναι το διάλειμμα για φαγητό (τα μουσεία έχουν μεσημαριανό διάλειμμα) - στο πεζοδρόμιο απλώνουν τα ρούχα τους, χορεύουν στα πάρκα.

Όλοι είναι με ένα κινητό τηλεφωνο στο χέρι όλη την ημέρα και σε όλα τα σημεία της πόλης.

Μερικά χρηστικά στοιχεία και πληροφορίες

Ημέρες παραμονής στο Βιετνάμ : 15 (κάναμε 15 διανυκτερεύσεις, φύγαμε την 16η ημέρα). Οριακός αριθμός παραμονής για να πάρεις μια καλή πρώτη γεύση και να πεις "χόρτασα".

Πόλεις που επισκεφτήκαμε : 4 (Χο Τσι Νιν, Χόι Αν, Χουέ, Ανόι).

Εκδρομές που κάναμε: 5 (σήραγγες Κου Τσι, ποταμός Μεκόνγκ, Ba Na Hill - Χρυσή Γέφυρα, My Son, Νιν Μπιν-Τρανγκ Αν)

Παραστάσεις: 2 (AO Show - Saigon Opera, Κουκλοθέτρο νερού)

Μικρή "κρουαζιέρα" στο ποτάμι: 1 (Χουέ)

Αυτοκρατορική Πόλη: 1 (Χουέ)

Μουσεία που επισκεφτήκαμε: 11

Μετακινήσεις: ταξί μέσω εφαρμογής grab (στα μετρό της Σαϊγκόν και του Ανόι ανεβήκαμε για να τα δούμε, δεν βολεύουν στις μετακινήσεις στο κέντρο, σύνολο και στις τέσσερις πόλεις ανά άτομο 40€)

Βίζα: 25€

Κόστος εισιτηρίων (ανά άτομο):
Αθήνα - Σιγκαπούρη - Χο Τσι Μιν (με Scoot, αγορά 10/2024): 310€
Ανόι - Σιγκαπούρη - Αθήνα (με Scoot, αγορά 10/2024): 500€
Εσωτερικές πτήσεις (με Vietnam Airlines, αγορά 1/2025): 120€

Ξενοδοχεία (ανά άτομο σε δίκλινο, κράτηση 11/2024): 310€
Εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων (ανά άτομο): 40€
Κόστος εκδρομών (ανά άτομο): 145€
Μεταφορά από Χόι Αν σε Χουέ με στάσεις (IX, ανά άτομο): 38€
Παραστάσεις (ανά άτομο): 36€
Φαγητό (ανά άτομο): 200€
Δώρα (ανά άτομο): 150€

Σύνολο (χωρίς τα δώρα, ανά άτομο) περίπου 1724€

Η διήμερη παραμονή μας στη Σιγκαπούρη κόστισε (ανά άτομο) περίπου 220€

Μες στο ταξίδι είναι η λύπη.
Τριγυρίζει τη γη σα βασίλισσα στην άμαξά της,
με μια σκέπη απλή χωρίς περιδέραια χρυσά,
δαχτυλίδια ή άλλα κοσμήματα
μ’ ένα χαμόγελο αδιόρατο μόνο
πάνω στα χείλη της. Τα ταξίδια, γνωρίζει,
είναι μακρά. Η ζωή είναι σύντομη.

Μόλις που πρόφτασα κι αντάλλαξα έναν
θερμόν, είναι αλήθεια, ασπασμό με τον ήλιο.
Αυτό ήταν όλο. Κι η λύπη στην άμαξα.

(Ν. Βρεττάκος, Ποιήματα, εκδ. Τρία φύλλα)


ΥΓ: Στο ταξίδι μας στο Βιετνάμ ακολουθήσαμε μια τυπική "τουριστική" διαδρομή. Ζητούμενο παραμένει το ταξίδι και όχι ο "τουρισμός"!
 
Last edited by a moderator:

YiannisTS

Member
Μηνύματα
44
Likes
384
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Ημέρα 0, Αναχώρηση

image2.jpeg


Η πολυπόθητη ημέρα της αναχώρησης έφτασε κι εμείς είμαστε ήδη στο El. Venizelos.
Ερώτηση στην υπάλληλο του check-in: που είναι ο κόσμος, γιατί είμαστε μόνοι μας; Απάντηση: γιατί είναι νωρίς. Πράγματι φτάσαμε τόσο νωρίς (δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης) που δίπλα μας πέρασε για έλεγχο το πλήρωμα καμπίνας της πτήσης μας. Με τις μαύρες και κίτρινες στολές έμοιαζαν με παίκτες κάποιας ομάδας της AEK (μικρόσωμης ομάδας).
Και τελικά θα φύγουμε και μια ώρα αργότερα γιατί καθυστερεί η πτήση από Βερολίνο. Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ την πτήση μας και η καθυστέρηση από μισή μέχρι μιάμιση ώρα είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.

image0.jpeg


Με εξωτερική θερμοκρασία αεροδρομίου 20° C θα αφήσουμε σε λίγο την Αθήνα για ... άλλα μέρη, εξωτικά και πιο ζεστά.
Με δεδομένο οτι είναι το πρώτο μας πολύωρο ταξίδι με αεροπλάνο, αναρωτιόμαστε πως θα είναι.

Η συνέχεια αύριο.
 
Last edited:

paykopete

Member
Μηνύματα
210
Likes
922
Ελπιζω να βοηθησαμε αρκετα! Να περασετε τελεια! Ρουφηξτε καθε στιγμη!
 

evaT

Member
Μηνύματα
1.953
Likes
16.675
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Μου έκλεψες λίγο την εισαγωγή αλλά χαλάλι σου :haha:

Περιμένουμε τις λεπτομέρειες από την ταξιδάρα σου!
 

IrisAthens

Member
Μηνύματα
21
Likes
54
Καλησπέρα! Θα είμαι και εγώ προς Βιετναμ την ίδια περίοδο αλλά με αντίθετη σειρά στις πόλεις. Θα ξεκινήσω από Ανόι δλδ!
Πολύ θα ήθελα να αναφερθείς στο ιστρικό σετ για να αντιγράψω!
Καλή αρχή και καλό ταξίδι!
 

YiannisTS

Member
Μηνύματα
44
Likes
384
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Μου έκλεψες λίγο την εισαγωγή αλλά χαλάλι σου :haha:

Περιμένουμε τις λεπτομέρειες από την ταξιδάρα σου!
Εννοείς τους στίχους του Σαββόπουλου; Μα κατευθείαν έρχονται στο νου σε όσους είναι παλιότεροι...
 

evaT

Member
Μηνύματα
1.953
Likes
16.675
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Εννοείς τους στίχους του Σαββόπουλου; Μα κατευθείαν έρχονται στο νου σε όσους είναι παλιότεροι...
Τους έβαλα και τίτλο στην ιστορία μου! :p
Καλά ναι δεν έχω και τα πνευματικά δικαιώματα!
 

YiannisTS

Member
Μηνύματα
44
Likes
384
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Ελπιζω να βοηθησαμε αρκετα! Να περασετε τελεια! Ρουφηξτε καθε στιγμη!
Όλες οι πληροφορίες ήταν άκρως βοηθητικές. Γι'αυτό αποφάσισα να γράψω κι εγώ όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Ευχαριστούμε.
 

YiannisTS

Member
Μηνύματα
44
Likes
384
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Καλησπέρα! Θα είμαι και εγώ προς Βιετναμ την ίδια περίοδο αλλά με αντίθετη σειρά στις πόλεις. Θα ξεκινήσω από Ανόι δλδ!
Πολύ θα ήθελα να αναφερθείς στο ιστρικό σετ για να αντιγράψω!
Καλή αρχή και καλό ταξίδι!
Αν συμπέσουμε κάπου, κάποια μέρα να πιούμε ένα καφέ με ... αυγό (egg coffee).
Το ιατρικό σετ θα σταλθεί ιδιωτικά από αύριο.
 

tatooine

Member
Μηνύματα
2.516
Likes
10.918
Το ιατρικό σετ θα σταλθεί ιδιωτικά από αύριο.
Θα ήταν κάλο να το βάλεις εδώ και όχι ιδιωτικά αν το επιθυμείς φυσικά..
Αρκετοί από εμάς προβλέπουμε, άλλοι όχι.
Καλό είναι να γνωρίζουμε τι μπορεί να χρειαστεί σε τέτοιες διακοπές.
Αυτή είναι η λειτουργιά του φόρουμ άλλωστε. Να μοιραζόμαστε χρήσιμες πληροφορίες.
 

IrisAthens

Member
Μηνύματα
21
Likes
54
Αν συμπέσουμε κάπου, κάποια μέρα να πιούμε ένα καφέ με ... αυγό (egg coffee).
Το ιατρικό σετ θα σταλθεί ιδιωτικά από αύριο.
Βεβαίως! Θα χαρώ πολύ! Πάντως ακόμα δεν έχω οργανωθεί μόνο οι πτήσεις έχουν αγοραστεί και αρχίζω να μετράω αντίστροφα μέχρι τις 11 Απριλίου! Ελπίζω μέχρι το ΣΚ να κλείσω και εγώ κάποιες δIαμονές.

Και.. μόλις κατάλαβα ότι θα είμαστε στα ίδια μέρη αλλά με διαφορά ενός μήνα! Ευχομαι καλές πτήσεις!!
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.009
Μηνύματα
923.722
Μέλη
39.726
Νεότερο μέλος
Christos Rev

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom