delmem2233
Member
- Μηνύματα
- 392
- Likes
- 4.199
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Κεφάλαιο 2ο
- Κεφάλαιο 3ο (Antigua)
- Κεφάλαιο 4ο
- Κεφάλαιο 5ο
- Κεφάλαιο 6ο
- Κεφάλαιο 7ο
- Κεφάλαιο 8ο
- Κεφάλαιο 9ο
- Κεφάλαιο 10ο
- Κεφάλαιο 11ο
- Κεφάλαιο 12ο
- Κεφάλαιο 13ο
- Κεφάλαιο 14ο
- Κεφάλαιο 15ο
- Κεφάλαιο 16ο
- Κεφάλαιο 17ο
- Κεφάλαιο 18ο
- Κεφάλαιο 19ο
- Κεφάλαιο 20ο
- Κεφάλαιο 21ο
- Κεφάλαιο 22ο
- Κεφάλαιο 23ο
- Κεφάλαιο 24ο
- Κεφάλαιο 25ο
- Κεφάλαιο 26ο
- Κεφάλαιο 27ο
Δεύτερη μέρα (τετράωρων) πρωινών μαθημάτων, και θα έλεγα ότι οι... διακυμάνσεις στη fluency μου στα Ισπανικά κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ωρών μού θυμίζει ένα τεράστιο εκτυπωτικό μηχάνημα που είχαμε στην επιχείρηση όπου δούλευα από το 2001 μέχρι φέτος τον Ιανουάριο. Όταν ο τεχνικός ερχόταν και τοποθετούσε νέο μελάνι, οι φωτοτυπίες ήταν... να τις πιεις στο ποτήρι. Μετά από μερικές ημέρες, λόγω της πολύ συχνής χρήσης, οι φωτοτυπίες άρχιζαν να βγαίνουν ξεθωριασμένες. Είχαμε μάθει το κόλπο, βγάζαμε το μελάνι από το μηχάνημα, το κουνούσαμε, το βάζαμε ξανά στη θέση του, και για μερικές ώρες είχαμε ξανά άψογες φωτοτυπίες, μέχρι φυσικά που το μελάνι το... έλεγε οριστικά το ποίημα, και χρειαζόμασταν καινούργιο...
Το μάθημα αρχίζει στις οκτώ, κι όπως χθες, έτσι και σήμερα, πρόσεξα ότι μέχρι τις εννιά με εννιάμιση η γλώσσα μου πηγαίνει ροδάνι. Εννοείται ότι σε μία πρόταση που αποτελείται από... πέντε λέξεις, κάνω ΕΞΙ λάθη, όμως τουλάχιστον μιλάω. Από τις εννιάμιση και μετά, μέχρι το δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα που κάνουμε στις δέκα και μισή, αυτά που βγαίνουν από το στόμα μου στα Ισπανικά πρέπει να κάνουν τον Miguel de Cervantes (το όνομα του σχολείου μου, παρεμπιπτόντως, είναι Miguel de Cervantes) να στριφογυρίζει στον τάφο του... Διάλειμμα στις δέκα και μισή, καφές, ψωμάκια/κεκάκια/γλυκάκια (on the house, ή, εν προκειμένω, on the school), και πίσω στο μάθημα μετά από ένα τέταρτο. Ως δια μαγείας οι... φωτοτυπίες μπορούν πάλι να διαβαστούν, μέχρι όμως τις έντεκα και μισή. Το τελευταίο μισάωρο, μέχρι τις δώδεκα, εξακολουθώ μεν να είμαι “φτιαγμένος” με την ιδέα ότι κάνω μάθημα Ισπανικών (πόσο δε μάλλον όχι σε κάποιο φροντιστήριο στην Εγνατία ή στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, αλλά στη μακρινή Γουατεμάλα), όμως... όπως λένε και οι ΠΑΟΚτσήδες οπαδοί, “το μυαλό μου πονάει”, και με πιάνω να κάνω ανόητα λάθη χρησιμοποιώντας άστοχα τις ίδιες εκφράσεις που λίγο νωρίτερα χρησιμοποιούσα σωστά... Πού θα μου πάει όμως, κάθε μέρα ελπίζω όλο και να περιορίζω τις... μαύρες τρύπες, και μέχρι το τέλος του μήνα ευελπιστώ να έχω... εφεύρει ένα μελάνι που να “βγάζει” αμέτρητες φωτοτυπίες χωρίς να χάνει από ένα σημείο και μετά το ζωηρό χρώμα του (μαύρο και ζωηρό... τέλος πάντων...).
Στις τιμές στη Γουατεμάλα αναφέρθηκα και πριν από λίγες ημέρες, έλεγα να μην το ξανακάνω (για να μην φανώ και... γεροτσιφούτης που μετράει μέχρι και το τελευταίο centavo), όμως... δεν μπορώ, πρέπει ξανά να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου. Πριν από λίγο πήγα σε μία panadería, αρτοποιείο, για να πάρω κάτι ψιλό. Πρώτη φορά στο μαγαζί, δεν ήξερα τι ακριβώς να ζητήσω, δεν ήξερα και πόσο θα μου έβγαινε. Ένα παλικάρι μπροστά από μένα κάτι είπε στην κοπέλα που ήταν πίσω από τον πάγκο, άφησε πέντε κετσάλε (τρώμε και το τελικό Σ από το κετσάλες, έτσι, επειδή είμαστε και στη Λατινική Αμερική, και όχι στην Gran Vía στη Μαδρίτη) στον πάγκο, κι η κοπέλα άρχισε να γεμίζει μία σακούλα με ψωμιά-ψωμάκια-ψωμούδια. Άρχιζε να γεμίζει τη σακούλα, και... συνέχισε να γεμίζει τη σακούλα. Κάποια στιγμή, κι ενώ στο ενδιάμεσο μπορούσα άνετα να είχα κάνει τον γύρο του τετραγώνου, να είχα διαβάσει τα σημερινά πρωτοσέλιδα, και να είχα βγάλει και καμιά πενηντάρα φωτογραφίες, έτσι, επειδή κατά βάθος τον τουρίστα δεν μπορώ να τον βγάλω από μέσα μου, η κοπέλα σταμάτησε να γεμίζει τη σακούλα, την άφησε στον πάγκο, την πήρε το παλικάρι, την κοπάνησε. Έκπληκτος ρώτησα την κοπέλα “όλα αυτά με πέντε κετσάλες;”, μου έγνεψε καταφατικά, και... πολύ απλά, άφησα κι εγώ πέντε κετσάλες πάνω στον πάγκο, από τον οποίο κανά... μισάωρο αργότερα παρέλαβα μία σακούλα με κάθε λογής, μεγέθους, και επιπέδου γλυκύτητας (κάποια είναι πιο γλυκά από άλλα) ψωμάκια και γλυκάκια. Όπαααα... Κάτι ξέχασα... Πέντε κετσάλες ίσον μισό ευρώ (τη μέρα που άλλαξα ευρώ, για κάθε ευρώ πήρα 10,22 κετσάλες. Κάντε τα μαθηματικά).
Το μεσημέρι δε, με μία 52χρονη Αμερικάνα που επίσης κάνει μαθήματα Ισπανικών εδώ, πήγαμε σε ένα comedor, φαγάδικο, το οποίο το λειτουργούν μία γιαγιά, η κόρη της, και η εγγονή της, εκεί όπου έφαγα και χθες το μεσημέρι, και με ενάμιση ευρώ ο καθένας πήραμε το menu del dia, αποτελούμενο από μία ντόπια σπεσιαλιτέ κρέατος, ρύζι, σαλάτα, σούπα, τορτίγιας, και χυμό. Με 15 κετσάλες ο καθένας...
Στη δε σχολή μου, χθες πλήρωσα για την πρώτη βδομάδα, για τα μαθήματα και για τη διαμονή μου εδώ, σε ένα δωμάτιο στην αυλή της σχολής. 825 κετσάλες, κάτι περισσότερο από 80 ευρώ. Για είκοσι ώρες μαθημάτων και διαμονή εφτά ημερών. Ειδικά η διαμονή βγαίνει στα 225 κετσάλες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 22 ευρώ, δηλαδή κάτι ελάχιστα πάνω από τρία ευρώ την ημέρα, για δικό μου δωμάτιο(!). Ταπεινό μεν, αλλά περισσότερο από αρκετό για τις απαιτήσεις μου, με το γραφειάκι του και την εταζέρα του για να αραδιάσω τα βιβλία μου... Θα μπορούσα να δώσω κι άλλα παραδείγματα, όμως... νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά.
Τρίτη μέρα στη Xela, και με πιάνω να αισθάνομαι... ξένοιαστος, χαλαρός, ήρεμος, στη σκέψη ότι θα είμαι εδώ τουλάχιστον για τρεις βδομάδες, επομένως μπορώ να “σπάσω” την... εξερεύνηση της πόλης σε αμέτρητα κομμάτια, να επικεντρώνομαι κάθε μέρα σε μία πολύ μικρή περιοχή, και σχεδόν να την περνάω από ακτινογραφία, taking my time μπροστά από κάθε μαγαζί-μαγαζάκι. Το καλό με το να περνάς ΤΟΣΟ χρόνο σε ΕΝΑ μέρος, πόσο μάλλον σε ένα μικρό μέρος, όπως είναι η Xela (δεν έχει περισσότερους από 120.000 κατοίκους), είναι ότι έχεις την “πολυτέλεια” να προσέχεις αμέτρητες τοσοδούλες λεπτομέρειες, ακριβώς επειδή δεν έχεις το άγχος να προλάβεις να δεις τα πάντα μέσα σε μία-δύο μέρες. Με πιάνω λοιπόν να χαζεύω τον κόσμο πιο προσεκτικά, τη συμπεριφορά των οδηγών (με κτύπησε στον ώμο ένα φορτηγάκι σήμερα!, όπως περπατούσα σε στενό πεζοδρόμιο. Ο τύπος έτρεχε σαν τρελός, κι εννοείται ότι δε σταμάτησε για να δει αν με είχε κτυπήσει.
Μετά από καμιά πενηντάρα μέτρα απλά έβγαλε το χέρι του από το παράθυρο για να ισιώσει τον καθρέφτη του που δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε... σκουπίσει με δύναμη πάνω στον δεξιό ώμο μου!), μέχρι και τα λάθη που υπάρχουν σε ταμπέλες με αγγλικές λέξεις (πόσο μικρόψυχος είμαι... Από Ισπανικά δεν ξέρω πού πάνε τα τέσσερα, αλλά τα λάθη στις ταμπέλες στα Αγγλικά σπεύδω να τα προσέξω...). Ομοίως, έχω την πολυτέλεια όχι απλά να ξεφυλλίζω τοπικές εφημερίδες, αλλά να τις διαβάζω (να διαβάσω μπορώ. Στο μπλα-μπλα είναι που... σβήνουν τα φώτα) με την ησυχία μου. Δικηγόρος δολοφονήθηκε χθες στην Πόλη της Γουατεμάλας, εδώ και καιρό τα είχε βάλει με τον πρόεδρο της χώρας, αισθανόταν ότι ήταν θέμα χρόνου να του την πέσουν, και φρόντισε να γράψει ένα βίντεο, το οποίο από χθες παίζει στην τηλεόραση, δείχνοντας τον... μακαρίτη πλέον δικηγόρο να καταγγέλλει αυτούς που ήξερε ότι είχαν δώσει εντολή να τον καθαρίσουν (τον πρόεδρο, τη σύζυγό του που όλοι λένε ότι ουσιαστικά κάνει κουμάντο, και τον πρόεδρο της βουλής). Η tarrea μου, το homework μου για αύριο, είναι να γράψω 250 λέξεις για αυτό το θέμα(!).
Η “αγαπημένη” μου είδηση όμως είναι αυτή που έχει να κάνει με έναν νέο νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή χθες. Οι περισσότερες ένοπλες επιθέσεις και δολοφονίες στη Γουατεμάλα τους τελευταίους μήνες, είχαν δράστες επιβάτες μοτοσυκλετών. Πάντα ήταν δύο. Ένας οδηγούσε και σταματούσε δίπλα στο αυτοκίνητο που ήθελαν να “κτυπήσουν”, κι ένας, ο συνεπιβάτης, πυροβολούσε. Απλά πράγματα... “Καθαρές” δουλειές... Η Κυβέρνηση λοιπόν, έβγαλε νέο νόμο, απαγορεύοντας τη μετακίνηση δύο ατόμων πάνω στην ίδια μοτοσυκλέτα(!). Έτσι απλά... Δραστικό το μέτρο, έξυπνο-πανηλίθιο ανάλογα με το πώς το βλέπει ο καθένας, όμως... από την Κυβέρνηση διέφυγε μία λεπτομερειούλα... Μαζί με τους οπλοφόρους δολοφόνους, στη Γουατεμάλα μηχανές χρησιμοποιούν αμέτρητοι άλλοι άνθρωποι, άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αυτοκίνητο. Διάβαζα χθες το... παράπονο ενός οικογενειάρχη από την Πόλη της Γουατεμάλας, που εδώ και μερικούς μήνες πηγαίνει κάθε βράδυ σε βραδινό σχολείο, ΜΕ τη σύζυγό του που επίσης θέλει να βγάλει το σχολείο, αλλά ΚΑΙ την κορούλα τους, επειδή δεν έχουν άνθρωπο να την αφήσουν την ώρα του μαθήματος. Εεεε... οι τρεις τους πήγαιναν μέχρι τώρα στο μάθημα πάνω στην ίδια μηχανή, μια και μετά τη δύση του ήλιου στη “Γουάτε” δεν έχει αστικά λεωφορεία. Ο άνθρωπος είναι απελπισμένος, δεν ξέρει πώς θα τα βγάλει πέρα με τα έξοδα για ταξί.
Κι αυτή είναι φυσικά μία μόνο από τις αμέτρητες περιπτώσεις Γουατεμαλτέκων που πρέπει να πόνεσαν ΠΟΛΥ μαθαίνοντας τι ακριβώς προβλέπει ο νέος νόμος. Α! Πόσο είναι το πρόστιμο; Χίλια κετσάλες! Σε μία χώρα στην οποία μεγάλο μέρος του κόσμου βγάζει μέχρι 1200 κετσάλες τον μήνα! Πλάκα κάνουμε πρόεδρε και νομοθετικό σώμα της Γουατεμάλας, έτσι;...
Τέλος πάντων... As always, como siempre, gracias a tod@s για τα μηνύματά σας. Lullu, το μίνιβαν από Αντίγουα για Σέλα σταμάτησε στο Παναχατσέλ, πάνω στη λίμνη, κι αν και είχα τα μαύρα χάλια μου λόγω των αμέτρητων στροφών που με έκαναν κουρέλι, όταν αφήσαμε το Παναχατσέλ πίσω μας κι αρχίσαμε το... σκαρφάλωμα στον δρόμο προς Σέλα, η θέα στα αριστερά μας ήταν b r e a t h t a k i n g. Ηφαιστειοκορυφές άλλες μισοκαλυμμένες από σύννεφα κι άλλες πεντακάθαρα ορατές, πράσινο παντού, νερό σχεδόν μέχρι εκεί που έφθανε το μάτι, ουρανός συννεφιασμένος μεν αλλά με τον ήλιο να βρίσκει χίλιες τρύπες και να φθάνει μέχρι την επιφάνεια της λίμνης με τις ακτίνες του να πέφτουν διαγώνια και να δημιουργούν ένα... διαφανές παραβάν ανάμεσα στη βουνοπλαγιά που ήμασταν και τις απέναντι κορυφές... τι άλλο να “πω”;... Ξέχασα και την τάση μου για εμετό, και το πόσο κοντά ήμουν στο να λιποθυμήσω, και το χρώμα μου που είχε γίνει λευκό σαν γάλα, και τα δάκτυλά μου που χρειαζόταν να τα τρίβω όλη την ώρα για να συνεχίσω να τα αισθάνομαι... (Μετά από λίγο έκαναν δουλειά κάτι “κοκοψιψίνια” που μου έδωσαν οι νοσοκόμες co-passengers μου, ψιλοζαλίστηκα, έκλεισα τα μάτια, και τα άνοιξα για τα καλά όταν φθάσαμε στη Σέλα).
Hasta mañana...
Το μάθημα αρχίζει στις οκτώ, κι όπως χθες, έτσι και σήμερα, πρόσεξα ότι μέχρι τις εννιά με εννιάμιση η γλώσσα μου πηγαίνει ροδάνι. Εννοείται ότι σε μία πρόταση που αποτελείται από... πέντε λέξεις, κάνω ΕΞΙ λάθη, όμως τουλάχιστον μιλάω. Από τις εννιάμιση και μετά, μέχρι το δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα που κάνουμε στις δέκα και μισή, αυτά που βγαίνουν από το στόμα μου στα Ισπανικά πρέπει να κάνουν τον Miguel de Cervantes (το όνομα του σχολείου μου, παρεμπιπτόντως, είναι Miguel de Cervantes) να στριφογυρίζει στον τάφο του... Διάλειμμα στις δέκα και μισή, καφές, ψωμάκια/κεκάκια/γλυκάκια (on the house, ή, εν προκειμένω, on the school), και πίσω στο μάθημα μετά από ένα τέταρτο. Ως δια μαγείας οι... φωτοτυπίες μπορούν πάλι να διαβαστούν, μέχρι όμως τις έντεκα και μισή. Το τελευταίο μισάωρο, μέχρι τις δώδεκα, εξακολουθώ μεν να είμαι “φτιαγμένος” με την ιδέα ότι κάνω μάθημα Ισπανικών (πόσο δε μάλλον όχι σε κάποιο φροντιστήριο στην Εγνατία ή στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, αλλά στη μακρινή Γουατεμάλα), όμως... όπως λένε και οι ΠΑΟΚτσήδες οπαδοί, “το μυαλό μου πονάει”, και με πιάνω να κάνω ανόητα λάθη χρησιμοποιώντας άστοχα τις ίδιες εκφράσεις που λίγο νωρίτερα χρησιμοποιούσα σωστά... Πού θα μου πάει όμως, κάθε μέρα ελπίζω όλο και να περιορίζω τις... μαύρες τρύπες, και μέχρι το τέλος του μήνα ευελπιστώ να έχω... εφεύρει ένα μελάνι που να “βγάζει” αμέτρητες φωτοτυπίες χωρίς να χάνει από ένα σημείο και μετά το ζωηρό χρώμα του (μαύρο και ζωηρό... τέλος πάντων...).
Στις τιμές στη Γουατεμάλα αναφέρθηκα και πριν από λίγες ημέρες, έλεγα να μην το ξανακάνω (για να μην φανώ και... γεροτσιφούτης που μετράει μέχρι και το τελευταίο centavo), όμως... δεν μπορώ, πρέπει ξανά να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου. Πριν από λίγο πήγα σε μία panadería, αρτοποιείο, για να πάρω κάτι ψιλό. Πρώτη φορά στο μαγαζί, δεν ήξερα τι ακριβώς να ζητήσω, δεν ήξερα και πόσο θα μου έβγαινε. Ένα παλικάρι μπροστά από μένα κάτι είπε στην κοπέλα που ήταν πίσω από τον πάγκο, άφησε πέντε κετσάλε (τρώμε και το τελικό Σ από το κετσάλες, έτσι, επειδή είμαστε και στη Λατινική Αμερική, και όχι στην Gran Vía στη Μαδρίτη) στον πάγκο, κι η κοπέλα άρχισε να γεμίζει μία σακούλα με ψωμιά-ψωμάκια-ψωμούδια. Άρχιζε να γεμίζει τη σακούλα, και... συνέχισε να γεμίζει τη σακούλα. Κάποια στιγμή, κι ενώ στο ενδιάμεσο μπορούσα άνετα να είχα κάνει τον γύρο του τετραγώνου, να είχα διαβάσει τα σημερινά πρωτοσέλιδα, και να είχα βγάλει και καμιά πενηντάρα φωτογραφίες, έτσι, επειδή κατά βάθος τον τουρίστα δεν μπορώ να τον βγάλω από μέσα μου, η κοπέλα σταμάτησε να γεμίζει τη σακούλα, την άφησε στον πάγκο, την πήρε το παλικάρι, την κοπάνησε. Έκπληκτος ρώτησα την κοπέλα “όλα αυτά με πέντε κετσάλες;”, μου έγνεψε καταφατικά, και... πολύ απλά, άφησα κι εγώ πέντε κετσάλες πάνω στον πάγκο, από τον οποίο κανά... μισάωρο αργότερα παρέλαβα μία σακούλα με κάθε λογής, μεγέθους, και επιπέδου γλυκύτητας (κάποια είναι πιο γλυκά από άλλα) ψωμάκια και γλυκάκια. Όπαααα... Κάτι ξέχασα... Πέντε κετσάλες ίσον μισό ευρώ (τη μέρα που άλλαξα ευρώ, για κάθε ευρώ πήρα 10,22 κετσάλες. Κάντε τα μαθηματικά).
Το μεσημέρι δε, με μία 52χρονη Αμερικάνα που επίσης κάνει μαθήματα Ισπανικών εδώ, πήγαμε σε ένα comedor, φαγάδικο, το οποίο το λειτουργούν μία γιαγιά, η κόρη της, και η εγγονή της, εκεί όπου έφαγα και χθες το μεσημέρι, και με ενάμιση ευρώ ο καθένας πήραμε το menu del dia, αποτελούμενο από μία ντόπια σπεσιαλιτέ κρέατος, ρύζι, σαλάτα, σούπα, τορτίγιας, και χυμό. Με 15 κετσάλες ο καθένας...
Στη δε σχολή μου, χθες πλήρωσα για την πρώτη βδομάδα, για τα μαθήματα και για τη διαμονή μου εδώ, σε ένα δωμάτιο στην αυλή της σχολής. 825 κετσάλες, κάτι περισσότερο από 80 ευρώ. Για είκοσι ώρες μαθημάτων και διαμονή εφτά ημερών. Ειδικά η διαμονή βγαίνει στα 225 κετσάλες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 22 ευρώ, δηλαδή κάτι ελάχιστα πάνω από τρία ευρώ την ημέρα, για δικό μου δωμάτιο(!). Ταπεινό μεν, αλλά περισσότερο από αρκετό για τις απαιτήσεις μου, με το γραφειάκι του και την εταζέρα του για να αραδιάσω τα βιβλία μου... Θα μπορούσα να δώσω κι άλλα παραδείγματα, όμως... νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά.
Τρίτη μέρα στη Xela, και με πιάνω να αισθάνομαι... ξένοιαστος, χαλαρός, ήρεμος, στη σκέψη ότι θα είμαι εδώ τουλάχιστον για τρεις βδομάδες, επομένως μπορώ να “σπάσω” την... εξερεύνηση της πόλης σε αμέτρητα κομμάτια, να επικεντρώνομαι κάθε μέρα σε μία πολύ μικρή περιοχή, και σχεδόν να την περνάω από ακτινογραφία, taking my time μπροστά από κάθε μαγαζί-μαγαζάκι. Το καλό με το να περνάς ΤΟΣΟ χρόνο σε ΕΝΑ μέρος, πόσο μάλλον σε ένα μικρό μέρος, όπως είναι η Xela (δεν έχει περισσότερους από 120.000 κατοίκους), είναι ότι έχεις την “πολυτέλεια” να προσέχεις αμέτρητες τοσοδούλες λεπτομέρειες, ακριβώς επειδή δεν έχεις το άγχος να προλάβεις να δεις τα πάντα μέσα σε μία-δύο μέρες. Με πιάνω λοιπόν να χαζεύω τον κόσμο πιο προσεκτικά, τη συμπεριφορά των οδηγών (με κτύπησε στον ώμο ένα φορτηγάκι σήμερα!, όπως περπατούσα σε στενό πεζοδρόμιο. Ο τύπος έτρεχε σαν τρελός, κι εννοείται ότι δε σταμάτησε για να δει αν με είχε κτυπήσει.
Μετά από καμιά πενηντάρα μέτρα απλά έβγαλε το χέρι του από το παράθυρο για να ισιώσει τον καθρέφτη του που δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε... σκουπίσει με δύναμη πάνω στον δεξιό ώμο μου!), μέχρι και τα λάθη που υπάρχουν σε ταμπέλες με αγγλικές λέξεις (πόσο μικρόψυχος είμαι... Από Ισπανικά δεν ξέρω πού πάνε τα τέσσερα, αλλά τα λάθη στις ταμπέλες στα Αγγλικά σπεύδω να τα προσέξω...). Ομοίως, έχω την πολυτέλεια όχι απλά να ξεφυλλίζω τοπικές εφημερίδες, αλλά να τις διαβάζω (να διαβάσω μπορώ. Στο μπλα-μπλα είναι που... σβήνουν τα φώτα) με την ησυχία μου. Δικηγόρος δολοφονήθηκε χθες στην Πόλη της Γουατεμάλας, εδώ και καιρό τα είχε βάλει με τον πρόεδρο της χώρας, αισθανόταν ότι ήταν θέμα χρόνου να του την πέσουν, και φρόντισε να γράψει ένα βίντεο, το οποίο από χθες παίζει στην τηλεόραση, δείχνοντας τον... μακαρίτη πλέον δικηγόρο να καταγγέλλει αυτούς που ήξερε ότι είχαν δώσει εντολή να τον καθαρίσουν (τον πρόεδρο, τη σύζυγό του που όλοι λένε ότι ουσιαστικά κάνει κουμάντο, και τον πρόεδρο της βουλής). Η tarrea μου, το homework μου για αύριο, είναι να γράψω 250 λέξεις για αυτό το θέμα(!).
Η “αγαπημένη” μου είδηση όμως είναι αυτή που έχει να κάνει με έναν νέο νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή χθες. Οι περισσότερες ένοπλες επιθέσεις και δολοφονίες στη Γουατεμάλα τους τελευταίους μήνες, είχαν δράστες επιβάτες μοτοσυκλετών. Πάντα ήταν δύο. Ένας οδηγούσε και σταματούσε δίπλα στο αυτοκίνητο που ήθελαν να “κτυπήσουν”, κι ένας, ο συνεπιβάτης, πυροβολούσε. Απλά πράγματα... “Καθαρές” δουλειές... Η Κυβέρνηση λοιπόν, έβγαλε νέο νόμο, απαγορεύοντας τη μετακίνηση δύο ατόμων πάνω στην ίδια μοτοσυκλέτα(!). Έτσι απλά... Δραστικό το μέτρο, έξυπνο-πανηλίθιο ανάλογα με το πώς το βλέπει ο καθένας, όμως... από την Κυβέρνηση διέφυγε μία λεπτομερειούλα... Μαζί με τους οπλοφόρους δολοφόνους, στη Γουατεμάλα μηχανές χρησιμοποιούν αμέτρητοι άλλοι άνθρωποι, άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αυτοκίνητο. Διάβαζα χθες το... παράπονο ενός οικογενειάρχη από την Πόλη της Γουατεμάλας, που εδώ και μερικούς μήνες πηγαίνει κάθε βράδυ σε βραδινό σχολείο, ΜΕ τη σύζυγό του που επίσης θέλει να βγάλει το σχολείο, αλλά ΚΑΙ την κορούλα τους, επειδή δεν έχουν άνθρωπο να την αφήσουν την ώρα του μαθήματος. Εεεε... οι τρεις τους πήγαιναν μέχρι τώρα στο μάθημα πάνω στην ίδια μηχανή, μια και μετά τη δύση του ήλιου στη “Γουάτε” δεν έχει αστικά λεωφορεία. Ο άνθρωπος είναι απελπισμένος, δεν ξέρει πώς θα τα βγάλει πέρα με τα έξοδα για ταξί.
Κι αυτή είναι φυσικά μία μόνο από τις αμέτρητες περιπτώσεις Γουατεμαλτέκων που πρέπει να πόνεσαν ΠΟΛΥ μαθαίνοντας τι ακριβώς προβλέπει ο νέος νόμος. Α! Πόσο είναι το πρόστιμο; Χίλια κετσάλες! Σε μία χώρα στην οποία μεγάλο μέρος του κόσμου βγάζει μέχρι 1200 κετσάλες τον μήνα! Πλάκα κάνουμε πρόεδρε και νομοθετικό σώμα της Γουατεμάλας, έτσι;...
Τέλος πάντων... As always, como siempre, gracias a tod@s για τα μηνύματά σας. Lullu, το μίνιβαν από Αντίγουα για Σέλα σταμάτησε στο Παναχατσέλ, πάνω στη λίμνη, κι αν και είχα τα μαύρα χάλια μου λόγω των αμέτρητων στροφών που με έκαναν κουρέλι, όταν αφήσαμε το Παναχατσέλ πίσω μας κι αρχίσαμε το... σκαρφάλωμα στον δρόμο προς Σέλα, η θέα στα αριστερά μας ήταν b r e a t h t a k i n g. Ηφαιστειοκορυφές άλλες μισοκαλυμμένες από σύννεφα κι άλλες πεντακάθαρα ορατές, πράσινο παντού, νερό σχεδόν μέχρι εκεί που έφθανε το μάτι, ουρανός συννεφιασμένος μεν αλλά με τον ήλιο να βρίσκει χίλιες τρύπες και να φθάνει μέχρι την επιφάνεια της λίμνης με τις ακτίνες του να πέφτουν διαγώνια και να δημιουργούν ένα... διαφανές παραβάν ανάμεσα στη βουνοπλαγιά που ήμασταν και τις απέναντι κορυφές... τι άλλο να “πω”;... Ξέχασα και την τάση μου για εμετό, και το πόσο κοντά ήμουν στο να λιποθυμήσω, και το χρώμα μου που είχε γίνει λευκό σαν γάλα, και τα δάκτυλά μου που χρειαζόταν να τα τρίβω όλη την ώρα για να συνεχίσω να τα αισθάνομαι... (Μετά από λίγο έκαναν δουλειά κάτι “κοκοψιψίνια” που μου έδωσαν οι νοσοκόμες co-passengers μου, ψιλοζαλίστηκα, έκλεισα τα μάτια, και τα άνοιξα για τα καλά όταν φθάσαμε στη Σέλα).
Hasta mañana...
Attachments
-
15,3 KB Προβολές: 134
Last edited by a moderator: