Yorgos
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Cape Verde
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού τότε, τώρα, πάντα
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Ο γύρος των αφρικανικών αεροδρομίων και το welcome taxi scare
- Αφρικανικές πρωτεύουσες, όχι ο πρωτεύων λόγος για να πας στην Αφρική
- Photos
- Χαράρε: Ο Οβελίξ στη Ρώμη, η Βόρειος Κορέα και το σόι του Μουγκάμπε
- Photos 2
- The great Great Zimbabwe
- Photos 3
- Bulawayo, η έκπληξις και “είναι ασφαλές που περπατάμε εδώ;”
- Photos 4
- Τα “δεύτερα” αρχαία και το μούλιασμα
- Photos 5
- Οι καταρράκτες από πάνω κι από κάτω
- Photos 6
- Λίγη Ζάμπια, μια κόμπρα, ένα κάρι και τ' αγόρι μου
- Photos 7
- Το Chobe, η γιαγιά Ελένη κι ο αριθμός 128
- Photos 8
- Η πανίδα από ψηλά, ένας αντιπρόεδρας που δεν ξέρει να τρώει και η εναέρια εισαγωγή στο Okavango
- Photos 9
- Βρυχηθμοί, υαινοτσακωμοί, τσιμπήματα και καμπανάκια
- Photos 10
- Η μισή κιβωτός του Νώε και... ήρθε μια αράχνη
- Photos 11
- Τελευταίο σαφάρι, επιστροφή στο μαγευτικό Maun
- Photos 12
- Μια περίεργη πρωτεύουσα, προϊόντα για τρίχες και τα νησιά Bisagos με παγωτό Κέφαλου
- Photos 13
- Πολιτιστικό χωριό με Κενυάτες, βραχογραφίες με τρίτα πόδια, μια σκουπισμένη μπριζόλα και μπόλικα conditioner
- Photos 14
- Αποχαιρετισμός στη Μποτσουάνα από ένα ξεχασμένο αεροδρόμιο
- Επίλογος, συμπεράσματα και η αυθαίρετη βαθμολογία μου
- Η βαθμολογία που χρωστάω
KΕΦΑΛΑΙΟ 19: Η βαθμολογία που χρωστάω
Δε θα πρωτοτυπήσω, θα ακολουθήσω την κλασική Yorgosεια μέθοδο βαθμολογίας με την υποσημείωση πως η Ζάμπια θα αδικηθεί διότι είδα ελάχιστα από τη χώρα.
ΖΑΜΠΙΑ:
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
Τελική κατάταξη: Η Ζάμπια κατέληξε στην 110η θέση σε 130+ χώρες... δεν έσκισε κιόλας. ΞΕπέρασε όμως καμιά εικοσιπενταριά, κάτι είναι κι αυτό. Η Μποτσουάνα λίγο πιο πάνω, στην 95η θέση, χάρη στην ασφάλεια και τους ανθρώπους της. Χωρίς αμφιβολία η Ζιμπάμπουε στην 49η θέση ήταν η αξιολογότερη χώρα στο ταξίδι, αλλά πολύ μακριά από το να τη θεωρώ κορυφή στην Αφρική. Για την ιστορία το τοπ-5 μου στην Αφρική ως τώρα είναι: Αιθιοπία 11η, Τυνησία 21η, Μαρόκο 37ο, Μάλι 38ο και η Αίγυπτος στη θέση 42. Όλα αυτά υποκειμενικά βέβαια.
Ευχαριστώ όλους όσους έκαναν τον κόπο να διαβάσουν, σας αφήνω γιατί το βράδυ πετάω... πάλι για Αφρική. Τα φιλιά μου, καλά ταξίδια και υγεία σε όλους.
Δε θα πρωτοτυπήσω, θα ακολουθήσω την κλασική Yorgosεια μέθοδο βαθμολογίας με την υποσημείωση πως η Ζάμπια θα αδικηθεί διότι είδα ελάχιστα από τη χώρα.
ΖΑΜΠΙΑ:
- Φύση: Σε χώρα με τόσο μεγάλα εθνικά πάρκα (το Kafue για παράδειγμα παίζει να είναι από τα μεγαλύτερα στην ήπειρο) και τόση πανίδα, συν τους καταρράκτες δικαιολογώ ένα 7. Παραπάνω δε βάζω διότι είναι λίγο μονότονα.
- Αρχαιολογία: Εντάξει, κάτι ψιλά από λίθινη εποχή και πίσω, κάτι κρανία, υποτίθεται η παλαιότερη ξυλοκατασκευή στον κόσμο... Ας πούμε όχι ανύπαρκτη. Θα βάλω 2
- Αρχιτεκτονική: Τι να βάλω εδώ ρε παιδιά; Mπρουταλισμός κι ασχήμια, άντε πες κανά ριζόρτ της προκοπής που δένει με τη φύση, βάζω 2 για να μη βάλω 1.
- Άνθρωποι: Οι λίγες επαφές που είχα δεν ήταν και τίποτε το φοβερό, χωρίς να τους αντιπαθήσω τους ανθρώπους, δε με τράβηξαν ούτε είχαν την ευγένεια των γειτόνων τους. Επιεικώς
- Κόστος: Φτηνή χώρα δεν είναι και οι δραστηριότητες που αξίζουν στοιχίζουν, και αρκετά μάιστα. Άλλα πράγματα είναι σχετικά φτηνά. Θα της βάλω ένα 5.
- Ασφάλεια: Δεν μπορώ να πω ότι νιώσαμε ανασφάλεια κάπου, ειδικά για φτωχή χώρα μια χαρά ήταν. ΟΚ υπάρχουν οι γνωστές συστάσεις για τη Λουσάκα (και το Copperbelt που δεν πήγαμε), αλλά τίποτε το τρομερό. Θα της βάλω ένα 7.
- Μοναδικότητα: Τι έχει η Ζάμπια που δεν έχει καμία άλλη χώρα στον κόσμο; Έλα μου ντε. ΟΚ, να τους δώσω το Devil's Pool, κατά τα λοιπά έχει πολλές εθνοτικές ομάδες, αρκετά αστικοποιημένες σε ένα επίπεδο τερέν, τα υπόλοιπα στοιχεία της χώρας (σαφάρι κλπ) πλην πες της μεγαλύτερης μετανάστευσης νυχτερίδων (!) στον κόσμο τα έχουν κι άλλες... Θα πάρει ένα αυστηρό 3.
- Αυθεντικότητα: Έχει σχετικά περιορισμένο τουρισμό (αν βγάλεις τους καταρράκτες) και πολλά εθνικά πάρκα που είναι χαώδη και άρα πολύ αραιο...τουρισμένα. Κατά τα λοιπά, επιτηδευμένη δεν είναι η χώρα αλλά μάλλον λίγα πράγματα από αυθεντικές φυλές κλπ, θα πάρει ένα αξιοπρεπές 7.
- Φαγητό: Προσπαθώ να μην την αδικήσω, προσπαθώ και να μην της δώσω αβάντα. Κρατάω τη "δεύτερη καλύτερη μπριζόλα" όλων των εποχών του Νίκου, καλά φαγαμε κι από τη μεριά της Ζάμπιας στους καταρράκτες, ΟΚ η Λουσάκα ε ας τους βάλω ένα 7 επιεικέστατα.
- Ποικιλία: Χμ. Δυσκολεύομαι. Οκ η χώρα βασικά έχει σαφάρι, καταρράκτες και μάλλον αδιάφορες πόλεις, από κει και πέρα η φύση δε διαφέρει πολύ, επίπεδη με σαβάνες, οι δραστηριότητες που έχεις να κάνεις οι ίδιες, θρησκευτικά πολιτιστικά μικρές διαφορές, θα της βάλω ένα 4, δεν την ταξίδεψα και όσο έπρεπε.
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
- Φύση: Κι εδώ 7 θα βάλω, για τους ίδιους λόγους.
- Αρχαιολογία: Θα το πάρει το εξαράκι της, έχει το Great Zimbabwe, έχει το Khami, έχει μπόλικες βραχογραφίες, κάποιες πανάρχαιες, την παλεύει κάπως η χώρα και τη διαφοροποιεί από άλλες της υποσαχάριας Αφρικής. Δικαιωματικά 6.
- Αρχιτεκτονική: Θα της βάλω τη βάση, είχε κάποια ωραία αποικιακά κτίρια, ακόμη και η Χαράρε μέσα στην ασχήμια της είχε ένα ενδιαφέρον, βασικά την έσωσε το Bulawayo ίσως να είμαι και επιεικής, αλλά θα δώσω 5.
- Άνθρωποι: Ένα έυκολο οχταράκι γιατί ήταν ευγενέστατοι, υπομονετικοί, καθόλου ενοχλητικοί, γλυκύτατοι. 8 με το σπαθί της
- Κόστος: Θα βάλω 6. Δεν είναι ακριβώς φτηνή χώρα σε τίποτε, δεν είναι και του πανακρίβου, εξαρτάται από το πόσες δραστηριότητες θα κάνεις και πώς θα τις κάνεις. Μπορείς να φας φτηνά, σε κάποια μέρη η διαμονή είναι πολύ ακριβή γι αυτό που προσφέρει, κλασική περίπτωση Αφρικής, θα της βάλω 6 γιατί είμαι επιεικής.
- Ασφάλεια: Πάνω κάτω τα ίδια με πριν. Προσοχή λίγο στα αστικά κέντρα, ακούς και κάτι περίεργα πράγματα, αλλά γενικώς καλά, θα πάρει 7.
- Μοναδικότητα: Τη διαφοροποιεί η αρχαιολογία της από τα γύρω-γύρω, βλέπεις πράγματα που αλλού δεν υπάρχουν, υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν που έχει ενδιαφέρον, θα πάρει ένα 6.
- Αυθεντικότητα: Δεν μπορώ να πω πώς έχω παράπονο, είναι μια χώρα με αρκετά παραδοσιακό τρόπο ζωής, δεν είναι στημένο για τον τουρισμό, μάλλον τη συμπάθησα και παραπάνω από τη Ζάμπια γενικώς, θα της το βάλω το 8. Πας στο σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της ευρύτερης υποσαχάριας Αφρικής κι είσαι μόνος, μια χαρά.
- Φαγητό: Ψιλοαπέτυχαν, ακόμη και το σαφάρι -για σαφάρι και μάλιστα πανάκριβο- ίσα που ξεπέρασε τη βάση. Το λες και χαριστικό το 6
- Ποικιλία: Λίγη αδρεναλίνη, λίγο σαφάρι, λίγη πολιτική, αρκετά αρχαία, κάτι ψιλά αρχιτεκτονικής, το αξίζει το 6.
ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
- Φύση: Της έβαλα 5. Ατελείωτη σαβάνα, δεν έχει και τους καταρράκτες που έχουν οι άλλες 2, τη σώζει προφανώς η πανίδα.
- Αρχαιολογία: Θα της βάλω 3 γιατί έχει κάτι ψιλά, από τα οποία ξεχωρίζει το Tsodilo, με τη μεγάλη δυσκολία πρόσβασης όμως, γι αυτό και δεν πήγαμε
- Αρχιτεκτονική: Της έβαλα 3 κι ίσως ήμουν αυστηρός γιατί δεν είναι χάλια οι πόλεις της, είναι όμως αδιάφορες και στα χωριά άντε να δεις καμιά γραφική καλύβα.
- Άνθρωποι: Εδώ παίρνει 9. Γλυκύτατοι, εξυπηρετικότατοι, έως ντροπαλοί, καμία προσπάθεια υπερχρέωσης, καμία πονηριά.
- Κόστος: Ε θα πάρει 4, είναι ακριβή γενικώς.
- Ασφάλεια: Πάλι ένα εννιαράκι, κανένας κίνδυνος πουθενά, ούτε καν στην πρωτεύουσα και μπράβο τους.
- Μοναδικότητα: Τους αγαπώ τους συμπαθώ αλλά το 5 το παίρνουν περισσότερο κι αυτό λόγω ενδιαφέρουσας οικονομικής κατάστασης, είναι η εξαίρεση της περιοχής. Κατά τα λοιπά τα γνωστά: σαβάνες, σαφάρι κι Άγιος ο Θεός.
- Αυθεντικότητα: Ξέρω γω, έβαλα 6. Δεν είναι ότι έστησαν και μια χώρα γύρω από τον τουρισμό, από τα διαμάντια ζουν οι άνθρωποι, από την άλλη η παραδοσιακή ζωή δεν έχει πια ιδιαίτερη παρουσία, ούτε καν στις ενδυμασίες.
- Φαγητό: Ένα 6. Δεν πεινάσαμε, στα ακριβά είχε και μερικά ψιλο-ενδιαφέροντα πράγματα να φας.
- Ποικιλία: Τέσσερα της έβαλα, πλην των σαφάρι, λίγα πράγματα να κάνει κανείς.
Τελική κατάταξη: Η Ζάμπια κατέληξε στην 110η θέση σε 130+ χώρες... δεν έσκισε κιόλας. ΞΕπέρασε όμως καμιά εικοσιπενταριά, κάτι είναι κι αυτό. Η Μποτσουάνα λίγο πιο πάνω, στην 95η θέση, χάρη στην ασφάλεια και τους ανθρώπους της. Χωρίς αμφιβολία η Ζιμπάμπουε στην 49η θέση ήταν η αξιολογότερη χώρα στο ταξίδι, αλλά πολύ μακριά από το να τη θεωρώ κορυφή στην Αφρική. Για την ιστορία το τοπ-5 μου στην Αφρική ως τώρα είναι: Αιθιοπία 11η, Τυνησία 21η, Μαρόκο 37ο, Μάλι 38ο και η Αίγυπτος στη θέση 42. Όλα αυτά υποκειμενικά βέβαια.
Ευχαριστώ όλους όσους έκαναν τον κόπο να διαβάσουν, σας αφήνω γιατί το βράδυ πετάω... πάλι για Αφρική. Τα φιλιά μου, καλά ταξίδια και υγεία σε όλους.
Last edited by a moderator: