• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Ιανουάριος - Μάιος 2022 !

Ιαπωνία ΙΑΠΩΝΙΑ - Big in Japan

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.995
Likes
15.898

Φαγητό - Ποτό - Τσάι στο Κιότο

Αν και λατρεύω το σούσι είναι ζήτημα αν έφαγα περισσότερες από 2 φορές όσο ήμουν στην Ιαπωνία. Ο λόγος είναι ότι η κουζίνα τους είναι ανεξάντλητη σε γεύσεις και επιλογές με αποτέλεσμα να τρως κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό και πάλι δεν θα προλάβεις να τα δοκιμάσεις όλα. Παρόλο που στην φεουδαρχική εποχή η διατροφή τους βασιζόταν κυρίως στο ψάρι, τα τελευταία 150 χρόνια οι Ιάπωνες έχουν αναπτύξει ισχυρή παράδοση και στο κρέας με πιο φημισμένο το wagyu (κρέας που οπτικά θυμίζει μάρμαρο) το οποίο συμπεριλαμβάνει και το επίσης γνωστό kobe.
Οι Ιάπωνες, διαπίστωσα ότι, τρώνε πολύ κρέας κι όταν λέω πολύ δεν εννοώ σε ποσότητα (άλλωστε είναι συλφίδες, ούτε για δείγμα δεν είδα υπέρβαρο άτομο) αλλά σε συχνότητα. Μάλιστα, ειδικά στο Κιότο και την Οσάκα θα βρεις πιο πολλά παραδοσιακά κρεατάδικα yakiniku (από αυτά που ψήνεις μόνος σου) παρά σουσάδικα.

Η φάση στα yakiniku είναι η εξής: κάθεσαι στο τραπέζι το οποίο έχει στην μέση μια ψησταριά, παραγγέλνεις τα κρέατα που θέλεις και έρχεται ο σερβιτόρος -σου ανάβει την ψησταριά, φέρνει τα ώμα κρέατα που παρήγγειλες με τα αντίστοιχα συνοδευτικά και ξεκινάει το γλέντι! Τσίκνα, φρεσκοψημένο κρεατάκι και μπύρα μέχρι τελικής πτώσεως.
Έχεις μάλιστα τη δυνατότητα, κάθε φορά που τελειώνει το ένα κρέας, να παραγγέλνεις κατευθείαν το επόμενο μέσω του iPad που υπάρχει στο τραπέζι. Άλλος ένας λόγος που χωρίς wifi δεν πας πουθενά στην Ιαπωνία: η συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών -ακόμα και τα πιο ταπεινά ταβερνεία- αντί για κατάλογο, έχουν iPad στο τραπέζι. Σκανάρεις, κατεβάζεις τον κατάλογο και παραγγέλνεις ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ψάχνεις για σερβιτόρο.
Και, εμείς ως Έλληνες, γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται όταν μια παρέα φίλων μαζεύεται γύρω από μια ψησταριά… το κέφι ανάβει! Το ίδιο ισχύει και για τους κατά τα άλλα ήσυχους Ιάπωνες: όταν βρίσκονταν με την παρέα τους γύρω από το τραπέζι να ψήνουν και να πίνουν, τους έβλεπες να “μεταμορφώνονται” και να γίνονται πιο χαλαροί και πιο εξωστρεφείς.
Στο Κιότο φάγαμε 2 φορές σε yakiniku και η θύμησή τους ακόμα μου φέρνει δάκρυα στα μάτια.


IMG_4723_jpg.jpeg



Μια άλλη φορά πετύχαμε ένα sushi bar στην Gion. Είδαμε κοστουμαρισμένους ντόπιους να μπαίνουν για after work έξοδο και τους ακολουθήσαμε. Ήμασταν τυχεροί γιατί μας έδωσαν το τελευταίο σεπαρέ. Πάρα πολλά εστιατόρια στην Ιαπωνία έχουν σεπαρέ είτε ημίκλειστα (χωρίζονται μεταξύ τους με ένα απλό παραβάν) είτε τελείως κλειστά (κανονικά δωματιάκια με τοίχους και πόρτα) για να απολαμβάνουν οι θαμώνες ιδιωτικότητα μέχρι πλήρη απομόνωση. Συχνά πάντως όταν βλέπουν δυτικούς -και ειδικά αμερικανούς- τους οδηγούν απευθείας σε πριβέ δωμάτιο για να είναι σίγουροι ότι δεν θα ενοχλούν με τις φωνές τους. Η ησυχία σε δημόσιους χώρους -μετρό, εστιατόρια κ.λ.π.- εκτιμάται πολύ στην Ιαπωνία και ένας λόγος που συχνά “τρώμε” πόρτα εμείς οι δυτικοί από μικρά izikayas που δεν έχουν πριβέ χώρο είναι ακριβώς αυτός: γιατί το 90% από εμάς τους τουρίστες φωνάζει αντί να μιλάει. Και κάπως έτσι πλανάται μια εντύπωση ότι οι Ιάπωνες είναι ρατσιστές με τους δυτικούς. Είναι? Δεν είναι? Δεν ξέρω... κι εγώ είμαι διχασμένη....
Στο συγκεκριμένο σουσάδικο η ιδιαιτερότητα -σε σχέση με αυτά που ήξερα από την Ελλάδα- ήταν ότι τα πιάτα που παραγγείλαμε δεν ερχόντουσαν με 7-10 κομμάτια αλλά μόνο με 1 κομμάτι. Αυτή η πρακτική θυμίζει το omakase (δηλαδή “το αφήνω πάνω σου” που δεν παραγγέλνεις αλλά ο σεφ σου σερβίρει απευθείας ό,τι ετοιμάζει εκείνη τη στιγμή... όμως το omakase αποτελεί fine dining εμπειρία και γι’ αυτό είναι πανάκριβο), στην πραγματικότητα όμως αυτό που φάγαμε εμείς λέγεται ikkan-zutsu -δηλαδή ένα κομμάτι τη φορά- που συνηθίζεται πολύ. Έτσι έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις πολλές και διαφορετικές γεύσεις, προσωπικά έφαγα σούσι που δεν είχα ήξερα καν ότι υπάρχουν π.χ. σούσι με κρέας, σούσι με ομελέτα κ.λ.π.


IMG_3640.jpeg



IMG_7044.jpeg


(τα σεπαρέ)

IMG_4736_jpg.jpeg


(και ο καλλιτέχνης).

Άλλη επιλογή για φαγητό είναι φυσικά τα izikayas -μια σταλιά μαγαζάκια που συχνά χωράνε μόνο 6 ως 10 άτομα που τρώνε σε σκαμπό στο μπαρ- όμως δυστυχώς εμείς δεν σταθήκαμε τυχεροί στο Κιότο και αυτό όπου φάγαμε ήταν ψιλομάπα οπότε δεν θα αναφερθώ περισσότερο πόσω μάλλον να το προτείνω (ευτυχώς στα izikayas του Τόκυο ξετρελάθηκα).

Επίσης, μην παραλείψετε την αγορά Nishiki όπου μπορείς να βρεις και να δοκιμάσεις τα πάντα από street food και όλα πεντακάθαρα. Προσοχή, τις Κυριακές είναι σχεδόν όλα τα μαγαζάκιa της αγοράς κλειστά.
IMG_5343.jpeg IMG_5344.jpeg
Γενικά, οι τιμές για το φαγητό στην Ιαπωνία μου φάνηκαν -σε σχέση με Ελλάδα- φθηνές. Μάλιστα για κάποια γεύματα μπορείς να ρίξεις κι άλλο το budget τρώγωντας από 7-Εleven που έχει φρεσκότατα φαγητά και τα επιλέγουν κατά κόρον και οι ντόπιοι.

Κάτι άλλο που ευχαριστήθηκα σε όλη την Ιαπωνία αλλά ειδικότερα στο Κιότο είναι το matcha σε όλες τις εκδοχές του: matcha ζεστό, matcha κρύο, matcha latte, matcha παγωτό μηχανής, matcha γλυκά, matcha κέηκ, matcha μπισκότα... ουφ... Το matcha στην Ιαπωνία έχει ενσωματωθεί παντού σε σημείο να μου θυμίζει την υπερβολή με το dubai chocolate στην Ελλάδα. Όμως ευτυχώς το matcha το λατρεύω και επειδή στην Ελλάδα δεν έχω βρει πουθενά να το φτιάχνουν ωραία, εκεί το ευχαριστήθηκα σε καθημερινή βάση είτε ήταν σε παραδοσιακά τεοποιεία, είτε σε μοντέρνα μινιμαλιστικά matcha houses. Η περιοχή Kiyomizu σφύζει και από τα μεν και από τα δε. Επίσης, ένα πολύ καλό matcha house που προτείνω είναι το “Chavaty” στην Arashiyama (που το ανέφερα και στο αντίστοιχο κεφάλαιο της ιστορίας μου). Οι ντόπιοι ωστόσο φαίνεται να απολαμβάνουν το τσάι τους περισσότερο στην γνωστή αμερικανική αλυσίδα παρά σε μικρά μαγαζάκια...χωρίς υπερβολή έβλεπα 2 Starbucks σε κάθε τετράγωνο ... ούτε στην Αμερική τέτοιος παροξυσμός.
Επίσης, ανακάλυψα και ένα καινούριο τσάι, το hojicha, το οποίο δεν είναι πράσινο σαν το matcha αλλά καφέ και λόγω του ότι είναι καβουρδισμένο θυμίζει κάτι μεταξύ κακάο-φουντούκι-καραμέλα, δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς.
IMG_3993_jpg.jpeg
IMG_7047.jpeg
(παραδοσιακό tea ceremony vs μοντέρνο matcha latte)


Για ποτό προτείνω το “Κ36” στην Higashiyama και συγκεκριμένα στην περιοχή Kiyomizu (και σε αυτό αναφέρθηκα στο αντίστοιχο κεφάλαιο της ιστορίας μου). Είναι το rooftop πολυτελούς ξενοδοχείου (με τιμές Αθήνας όμως) και κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή θέα! Και όταν αναρωτήθηκα πώς στο καλό βρέθηκε τόσο μεγάλη έκταση μέσα στην πυκνοκτισμένη παραδοσιακή συνοικία για να χτιστεί ξενοδοχείο με κήπους κλπ κλπ, ανακάλυψα πώς πριν ήταν δημοτικό σχολείο το οποίο έπαψε να λειτουργεί πριν καμιά 15αρια χρόνια λόγω δραματικής μείωσης των μαθητών... κοινώς οι μόνιμοι κάτοικοι εγκαταλείπουν σταδιακά και η ιστορική αυτή περιοχή μετατρέπεται σιγά-σιγά σε τουριστικό λούνα πάρκ.

IMG_4117_jpg.jpeg


 
Last edited:

Klair

Member
Μηνύματα
2.627
Likes
33.529
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Υπέροχα! Αναμένω την εξιστόρηση με μεγάλο ενδιαφέρον!! Είναι ένας προορισμός που με ενδιαφέρει και σίγουρα η εμπειρία σου θα με βοηθήσει στην οργάνωση και του δικού μου ταξιδιού!
 

evaT

Member
Μηνύματα
2.123
Likes
18.134
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Σου θύμωσα λίγο (ξέρεις εσύ :haha: ) αλλά επειδή σε αγαπάω, πρώτα θα πατάω λάικ κ μετά θα σε διαβάζω!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.995
Likes
15.898
Η Air China που επιλέξαμε ως πιο οικονομική εταιρεία μου άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις. Δεν δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονικό τσεκ ιν με αποτέλεσμα -παρόλο που ταξιδεύαμε μόνο με χειραποσκευές- να περιμένουμε επί 2 ώρες στην ουρά για boarding pass.
Οι 10 ώρες πτήσης μέχρι το Πεκίνο μου φάνηκαν ατελείωτες μέσα στο πανβρώμικο και γεμάτο λεκέδες αεροσκάφος, το πανάθλιο φαγητό που θύμιζε σκυλοτροφή τόσο στην μυρωδιά όσο και στην εμφάνιση, για επιλογή ταινιών κ.λ.π. δεν θα συζητήσω καν. Εντύπωση επίσης μου έκανε το γεγονός ότι είναι η μοναδική εταιρεία από όσες έχω ταξιδέψει που ο κυβερνήτης δεν μας συστήθηκε ποτέ.
Εξίσου άσχημες εντυπώσεις μου άφησε και το αεροδρόμιο του Πεκίνο... δεν έχω ξανασυναντήσει πιο αγενές, αγέλαστο και άξεστο προσωπικό.
Μετά από λίγες ώρες αναμονής στο Πεκίνο και άλλη μία σύντομη 3ωρη πτήση φτάσαμε επιτέλους στην Οσάκα το απογευματάκι.

Βγαίνοντας από το αεροπλάνο για να μπούμε στην φυσούνα πάθαμε θερμικό σοκ. Ήταν σαν να μπήκαμε σε φούρνο. Αλήθεια, έχετε ανοίξει ποτέ φούρνο ενώ καίει στους 200 βαθμούς? Που νιώθεις να σου έρχεται ένα καυτό «χαστούκι» και να σου κόβεται η ανάσα; Ε αυτό ακριβώς νιώσαμε κι εμείς.
Η αλήθεια είναι ότι διάβαζα περιγραφές τόσο ντόπιων όσο και τουριστών να λένε πόσο εφιαλτικό είναι το καλοκαίρι της Ιαπωνίας αλλά εγώ το πήρα αψήφιστα θεωρώντας ότι εφόσον έχω αντέξει καλοκαίρι σε Αίγυπτο, Ιορδανία και παρόμοιες χώρες, θα άντεχα και στην Ιαπωνία.
Αμ δε! Η ζέστη της Ιαπωνίας είναι ΑΚΡΑΙΑ! Είναι σα να βράζεις στην κόλαση.

Παρόλα αυτά συνεχίσαμε ακάθεκτοι για τις απαραίτητες διαδικασίες:
  • Έλεγχος διαβατηρίων και έλεγχος των QR Codes για την είσοδο μας στην χώρα. Τα QR Codes τα είχαμε βγάλει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας “Visit Japan Web” αντί να συμπληρώσουμε τα κλασικά έντυπα που συμπληρώνουμε συνήθως στο αεροπλάνο ή στο αεροδρόμιο. Έτσι γλυτώνεις πολύ χρόνο σε ουρές.
Στον έλεγχο των διαβατηρίων και των QR Codes πήραμε μια πρώτη γεύση του τι εστί Ιαπωνία:
(α) όλα είναι αυτοματοποιημένα (σκανάρεις μόνος σου το διαβατήριο και τον QR κωδικό σε μηχάνημα) και όλα δουλεύουν άψογα,
(β) παρά τους αυτοματισμούς και την τεχνολογία, πάντα υπάρχει κάποιος υπάλληλος έτοιμος να σε καθοδηγήσει αν δυσκολεύεσαι και μάλιστα χωρίς καν να του το ζητήσεις,
(γ) η ευγένεια από όλους τους υπαλλήλους σε κάθε πόστο ήταν απαράμιλλη.
  • Συνάλλαγμα. Κάναμε κάτι λίγα γιεν από ΑΤΜ στο αεροδρόμιο και μετά για το κανονικό ποσό που θέλαμε πήγαμε σε ΑΤΜ των «7-Eleven» στην πόλη. Γενικά πάντως, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις ότι θα χρειαστούμε πολλά μετρητά γιατί στην Ιαπωνία δεν δέχονται κάρτες, σχεδόν παντού δίναμε κάρτα. Ουσιαστικά, μετρητά χρειαστήκαμε μόνο για νερό στους αυτόματους πωλητές, σε 1-2 πάγκους φαγητού και σε 1 αξιοθέατο. Δηλαδή ακόμα και οι πάγκοι στις τοπικές αγορές στην συντριπτική τους πλειοψηφία δέχονται κανονικά κάρτα.
  • Ιντερνετ. Επιλέξαμε pocket wifi έναντι sim γιατί το μοιραστήκαμε 4 συσκευές.
  • Εισητήρια Shinkansen. Δεν αγοράσαμε Japan Rail Pass καθώς δεν μας συνέφερε αφού είχαμε να κάνουμε μόνο 4 διαδρομές.
  • Έκδοση κάρτας για τα ΜΜΜ. Βγάλαμε Icoca η οποία εκδίδεται στην Οσάκα και στο Κυότο αλλά χρησιμοποιείται κανονικά σε όλη την Ιαπωνία. Αντίστοιχα, αν προσγειώνεσαι στο Τόκυο θα εκδώσεις Suica η οποία επίσης χρησιμοποιείται σε όλη την Ιαπωνία. Απλά στο τέλος του ταξιδιού πρέπει να επιστρέψεις την κάρτα στην πόλη όπου εκδόθηκε. Εμάς βέβαια μας έμεινε το πλαστικό γιατί δεν γυρίσαμε πίσω στην Οσάκα αλλά αναχωρήσαμε για Ελλάδα από το Τόκυο. Προσοχή: να μην μείνει στην κάρτα υπόλοιπο γιατί δεν εξαργυρώνεται.

Από όλα αυτά τα διαδικαστικά ξεμπερδέψαμε πάρα πολύ γρήγορα χάρη στο ότι τα πάντα λειτουργούσαν τέλεια και οι άνθρωποι ήταν τρομερά εξυπηρετικοί, βοηθητικοί και ευγενέστατοι. Παρατήρησα ότι ακόμα και η γλώσσα του σώματός τους απέπνεε ηρεμία και βαθιά ευγένεια... δεν είναι μόνο οι υποκλίσεις ή το χαμόγελο, είναι ακόμα και ο τρόπος που (κυρίως οι γυναίκες) σου παραδίδουν τα εισητήρια, τα ρέστα σου και ό,τι αγόρασες τελοσπάντων μέσα σε ένα δισκάκι και με τα δυο τους χέρια σαν να κάνουν κάποιο τελετουργικό.

Τελικά, όλα όσα είχα ακούσει για τους Ιάπωνες έβγαιναν πέρα για πέρα αληθινά ήδη από την πρώτη ώρα που βρισκόμουν σε αυτή την χώρα...


IMG_2830.jpeg
 
Last edited:

gkalla

Member
Μηνύματα
1.834
Likes
9.974
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή,Χιλή,Ουρουγουάη
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Περιμένω πως και πως να διαβάσω την ιστορία για μια χώρα με τόσο διαφορετική κοινωνία από την δικιά μας.

Αυτά για το Σογκούν τι τα ήθελες; Φάινεται η ηλικία μας... :haha:
Που να ξέρουν οι νεότεροι τον Τορανάγκα Σάμα και όλα τα υπόλοιπα που μας έμαθε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν και ο Τοσίρο Μιφούνε...
 
Last edited:

evaT

Member
Μηνύματα
2.123
Likes
18.134
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Περιμένω πως και πως να διαβάσω την ιστορία για μια χώρα με τόσο διαφορετική κοινωνία από την δικιά μας.

Αυτά για το Σογκούν τι τα ήθελες; Φάινεται η ηλικία μας... :haha:
Που να ξέρουν οι νεότεροι τον Τορανάγκα Σάμα και όλα τα υπόλοιπα που μας έμαθε ο ΡίτσαρντΤσάμπερλέην και ο Τοσίρο Μιφούνε...
Υπάρχει και νέα σειρά που κυκλοφορεί στο Νετφλιξ :cool:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.247
Μηνύματα
939.221
Μέλη
39.945
Νεότερο μέλος
Sofou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom