• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Ιανουάριος - Μάιος 2022 !

Ιαπωνία ΙΑΠΩΝΙΑ - Big in Japan

varioAthens

Member

Plot twist: αυτό που έγραψα στο προηγούμενο κεφάλαιο για δυνατό τελείωμα μέρας, ναι ήταν δυνατό αλλά τελικά δεν ήταν ο πραγματικός επίλογος… η νύχτα συνεχίστηκε με μετακομίσεις… Φεύγοντας από την Shinjuku και πηγαίνοντας προς τον σταθμό συνειδητοποιώ ότι κάτι τσιμπηματάκια που είχα δει στα πόδια μου το πρωί είχαν τώρα φουντώσει και είχα φοβερή φαγούρα. Προσπαθούσα να καταλάβω τι μπορεί να είναι: Κουνούπια; Ψύλλοι; Το μυαλό μου πήγε κατευθείαν σε κοριούς! Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο και κατευθείαν τους λέω το πρόβλημά μου και ζητώ να μας αλλάξουν δωμάτιο. Να πω εδώ ότι το ξενοδοχείο του Τόκυο το είχαμε κλείσει τελευταίες μέρες πριν φύγουμε από Ελλάδα ακυρώνοντας ένα άλλο γιατί το συγκεκριμένο έβγαλε τελευταία στιγμή μια σούπερ προσφορά -65%… Βέβαια αν και ήταν ένας εντυπωσιακότατος ουρανοξύστης εμάς που είχαμε την έκπτωση μας πέταξαν σε έναν χαμηλό όροφο που το δωμάτιο είχε να ανακαινιστεί από το 1821. Εν πάσει περιπτώσει, στην reception εκείνη την ώρα είχε μία γιαπωνέζα και έναν ινδό. Το ενδεχόμενο ύπαρξης κοριών είδαμε και πόσο διαφορετικά το αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος ανάλογα με το πολιτισμικό του background: ο Ινδός ήταν σε φάση «ok πώς κάνουν έτσι αυτοί, σιγά το πρόβλημα», αντίθετα η γιαπωνέζα έφριξε… Με συνοπτικές διαδικασίες, ζητώντας χίλιες φορές συγγνώμη και κάνοντας δεκάδες υποκλίσεις μας αναβάθμισε δωμάτιο και μας έστειλε σε ένα πιο καινούριο στον 30ο όροφο με αυτή την θέα:

IMG_5474.jpeg

Α ρε μεγαλεία!! Χαλάλι και στα τσιμπήματα και τα αντισταμινικά που πήρα.

- - - - -

Την επόμενη μέρα κανονικά ήταν να πάμε στο Nikko, όμως βάσει της μετεωρολογικής πρόβλεψης θα ξεκινούσε κακοκαιρία που θα κράταγε μέρες. Δεν ήθελα να διακινδυνεύσουμε να πάμε στο Nikko και να αποκλειστούμε εκεί, γιατί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι το αποκορύφωμα της περιόδου των τυφώνων και σε περίπτωση πολύ ισχυρών ανέμων ακυρώνονται μέχρι και δρομολόγια shinkasen. Επειδή την μεθεπόμενη μέρα πετούσαμε για Ελλάδα αποφασίσαμε να μην το διακινδυνεύσουμε και να κινηθούμε στο Τόκυο μιας και είχαμε εκκρεμότητες.

Όντως, εκείνη την ημέρα ο ουρανός ήταν μαύρος και ψιχάλιζε. Έτσι, ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από την Akihabara ώστε τα διαστήματα που θα έβρεχε πιο δυνατά να μπαίνουμε μέσα σε μαγαζιά.

Η Akihabara είναι η Μέκκα των ηλεκτρονικών, των manga, των anime και των maid cafe. Ακόμα και αν δεν είσαι fan όλων αυτών έχει πολύ ενδιαφέρον να πας. Μπήκα και σε κανά δυό μαγαζιά ψάχνοντας να βρώ το Nintendo Donkey Kong, το ηλεκτρονικό των παιδικών μου καλοκαιριών, που έπαιζα κάπου το ‘87. Ζήτησα από τους πωλητές παλιά nintendo και τι μου έδειξαν οι αθεόφοβοι ως vintage συλλεκτικά; Του 2000!!! Ε, τι να πεις τώρα στα 20χρονα;

Μου έκανε εντύπωση ότι αν και πρωί, στο Gigo, ένα πολυώροφο μαγαζί με ηλεκτρονικά arcade και μηχανάκια που ρίχνεις κέρμα και προσπαθείς να «ψαρέψεις» κουκλάκια, είχε ήδη κόσμο που «έλιωνε» στα παιχνίδια. Είπα να δοκιμάσω ξανά την τύχη μου γιατί στο Gigo της Οσάκα ατύχησα, μια από τα ίδια και εδώ.
IMG_7162.jpeg

IMG_6389.jpeg

Κάποια στιγμή που ήμασταν μέσα στον «Δον Κιχώτη» -Don Quijote είναι τα πιο διάσημα discount stores της Ιαπωνίας που βρίσκεις τα πάντα από σουβενίρ μέχρι βαλίτσες- παρατηρώ ότι σε κάποιον όροφο έχει maid cafe. Δεν είχαμε πάει μέχρι εκείνη τη στιγμή, οπότε αποφασίσαμε να πάμε για την εμπειρία. Εντάξει! Δεν έχω νιώσει πιο Α-Β-Ο-Λ-Α στη ζωή μου! Κοπέλες ντυμένες καμαριέρες έρχονται να σου πάρουν παραγγελία γονατιστές αποκαλώντας τους άντρες “ master” και τις γυναίκες “mistress” ή “princess”, μιλάνε μωρουδίστικα, γελάνε όλη την ώρα ναζιάρικα, σου ζωγραφίζουν με τσαχπινιά διάφορα σχεδιάκια στον καφέ σου και γενικά προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σκηνικό χαριτωμενιάς σα να βρίσκεσαι σε anime. Όλο αυτό το cuteness το βρήκα too much για μένα, σε κάποια φάση με έπιασε και νευρικό γέλιο, ήπιαμε άρον άρον τον καφέ και όπου φύγει-φύγει.

IMG_6464_jpg.jpeg

Βγαίνοντας από το maid cafe και τον «Δον Κιχώτη» η βροχή είχε κόψει. Φύγαμε για Odaiba για να δούμε το Άγαλμα της Ελευθερίας αλλά κυρίως για να μπούμε στην υπέργεια γραμμή Yurikamome. Η γραμμή Yurikamome είναι μια εμπειρία από μόνη της: Δεν έχει οδηγό, μπορείς να κάτσεις στο μπροστινό μέρος που είναι όλο γυαλί και έχεις απρόσκοπτη θέα. Το πιο εντυπωσιακό σημείο είναι με το που ξεκινάει το τραίνο από την αφετηρία Shimbashi και περνάει ανάμεσα από τους ουρανοξύστες του Shiodome δίνοντας σου μια αίσθηση σαν να αιωρείσαι ανάμεσά τους.
IMG_6532.jpeg

Η Odaiba είναι ένα τεχνητό νησί που φτιάχτηκε για αμυντικούς σκοπούς. Σήμερα είναι γνωστό κυρίως για το «Άγαλμα της Ελευθερίας», σύμβολο φιλίας μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, και ως περιοχή ψυχαγωγίας. Προσωπικά το βρήκα ψιλοψόφιο. Περπατήσαμε στο Odaiba Seaside Park, βγάλαμε φωτογραφία το Άγαλμα της Ελευθερίας με φόντο την Rainbow Bridge και το skyline του Shiodome και επιστρέψαμε πάλι με το υπέργειο τραίνο. Tip για μελλοντικούς ταξιδιώτες: να πάτε βράδυ που θα είναι φωτισμένοι οι ουρανοξύστες και η Rainbow Bridge! Θα είναι μαγικά!

IMG_6488.jpeg

Για την τελευταία μας νύχτα στο Τόκυο είχαμε αποφασίσει να πάμε ξανά στα 2 πιο εμβληματικά σημεία της πόλης: στη Shinjuku για φαγητό και στη Shimbuya για θέα.

Στη Shinjuku πήγαμε ξανά στην izikaya που είχαμε φάει καταπληκτικά το προηγούμενο βράδυ αλλά είχε τεράστια αναμονή. Έψαξα στο site που είχα βρει και την χτεσινή και βρήκα μια άλλη στα 200μ. απόσταση. Πάμε εκεί αλλά δεν φαινόταν καμία izikaya, κοιτάμε από εδώ-κοιτάμε από εκεί, ούτε ταμπέλες ούτε τίποτα, την ανακαλύψαμε εν τέλει στον 3ο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας που φαινόταν να κατοικεί κόσμος μέσα και όχι να έχει εμπορική χρήση… Ανεβαίνουμε πάνω και ήταν όντως διαμέρισμα που το είχαν μετατρέψει σε izikaya… Παράξενο σκηνικό και λίγο άβολο γιατί είχε μόνο αντροπαρέες ντόπιων! Καθίσαμε όμως, πιο πολύ γιατί ντραπήκαμε να φύγουμε μετά την εγκάρδια υποδοχή που μας έκαναν ο μάγειρας και η σερβιτόρα. Ο κατάλογος στο ipad ήταν στα ιαπωνικά, με τα χίλια ζόρια συνεννοηθήκαμε… Τελικά φάγαμε yakitori σουβλάκια και noodle soup και ήταν υπέροχα, σαν σπιτικά! Επειδή η izikaya ήταν σε σπίτι δεν είχε επαγγελματικό εξαερισμό οπότε σε κάποια στιγμή γέμισε καπνό από τα ψησίματα, κανονικό τοπίο στην ομίχλη… μετά βίας αναπνέαμε και βλέπαμε τις διπλανές παρέες… Ήρθε η σερβιτόρα έντρομη με 2 ανεμιστήρες μπας και διαλυθεί το νέφος και να οι υποκλίσεις και να οι συγγνώμες. Η κατάσταση ήταν σουρεάλ! Όπως σουρεαλιστικό ήταν το πρώτο μας δείπνο στο Τόκυο, το ίδιο σουρεαλιστικό ήταν και το τελευταίο.

Για «κλείσιμο» της βραδιάς θέλαμε να πάμε να δούμε το Shimbuya Crossing αλλά αυτή την φορά από ψηλά. Για θέα του Shimbuya Crossing από ψηλά συνήθως πας στο Παρατηρητήριο Shimbuya Sky, πλην όμως εμείς δεν βρήκαμε εισιτήρια μιας και πρέπει να κλείσεις πολύ καιρό πριν. Θα έσκαγα αν δεν είχα και λήψη από ψηλά! Έψαξα, λοιπόν, και βρήκα την λύση που πρότειναν άλλοι τουρίστες: Πήγαμε μεν στο Shibuya Scramble Square, το κτίριο όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο, αλλά στον 15ο όροφο αντί να κατευθυνθούμε στα ασανσέρ που σε πάνε στην κορυφή, εμείς στρίψαμε σε κάποιους διαδρόμους, βρήκαμε κάτι κυλιόμενες σκάλες και από εκεί ανεβήκαμε -παρανόμως γιατί είναι γραφεία εταιρείας- στον 17ο όροφο όπου από τις τζαμαρίες έχεις απρόσκοπτη θέα στο Shimbuya Crossing! Εκείνη την ώρα είχε μόνο δυο καθαρίστριες και έναν φύλακα που έκαναν τα στραβά μάτια και έτσι καταφέραμε να δούμε την θέα και να βγάλουμε την πολυπόθητη φώτο από ψηλά. Θα μου πεις άλλο 45ος όροφος και άλλο 17ος, όμως από το τίποτα μια χαρά ήταν κι αυτός και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ!!

Και κάπως έτσι έκλεισε η τελευταία ολόκληρη μέρα μας στο Τόκυο!!

IMG_7169.jpeg

Last edited:

Klair

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Υπέροχα! Αναμένω την εξιστόρηση με μεγάλο ενδιαφέρον!! Είναι ένας προορισμός που με ενδιαφέρει και σίγουρα η εμπειρία σου θα με βοηθήσει στην οργάνωση και του δικού μου ταξιδιού!

evaT

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Σου θύμωσα λίγο (ξέρεις εσύ :haha: ) αλλά επειδή σε αγαπάω, πρώτα θα πατάω λάικ κ μετά θα σε διαβάζω!

varioAthens

Member
Η Air China που επιλέξαμε ως πιο οικονομική εταιρεία μου άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις. Δεν δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονικό τσεκ ιν με αποτέλεσμα -παρόλο που ταξιδεύαμε μόνο με χειραποσκευές- να περιμένουμε επί 2 ώρες στην ουρά για boarding pass.
Οι 10 ώρες πτήσης μέχρι το Πεκίνο μου φάνηκαν ατελείωτες μέσα στο πανβρώμικο και γεμάτο λεκέδες αεροσκάφος, το πανάθλιο φαγητό που θύμιζε σκυλοτροφή τόσο στην μυρωδιά όσο και στην εμφάνιση, για επιλογή ταινιών κ.λ.π. δεν θα συζητήσω καν. Εντύπωση επίσης μου έκανε το γεγονός ότι είναι η μοναδική εταιρεία από όσες έχω ταξιδέψει που ο κυβερνήτης δεν μας συστήθηκε ποτέ.
Εξίσου άσχημες εντυπώσεις μου άφησε και το αεροδρόμιο του Πεκίνο... δεν έχω ξανασυναντήσει πιο αγενές, αγέλαστο και άξεστο προσωπικό.
Μετά από λίγες ώρες αναμονής στο Πεκίνο και άλλη μία σύντομη 3ωρη πτήση φτάσαμε επιτέλους στην Οσάκα το απογευματάκι.

Βγαίνοντας από το αεροπλάνο για να μπούμε στην φυσούνα πάθαμε θερμικό σοκ. Ήταν σαν να μπήκαμε σε φούρνο. Αλήθεια, έχετε ανοίξει ποτέ φούρνο ενώ καίει στους 200 βαθμούς? Που νιώθεις να σου έρχεται ένα καυτό «χαστούκι» και να σου κόβεται η ανάσα; Ε αυτό ακριβώς νιώσαμε κι εμείς.
Η αλήθεια είναι ότι διάβαζα περιγραφές τόσο ντόπιων όσο και τουριστών να λένε πόσο εφιαλτικό είναι το καλοκαίρι της Ιαπωνίας αλλά εγώ το πήρα αψήφιστα θεωρώντας ότι εφόσον έχω αντέξει καλοκαίρι σε Αίγυπτο, Ιορδανία και παρόμοιες χώρες, θα άντεχα και στην Ιαπωνία.
Αμ δε! Η ζέστη της Ιαπωνίας είναι ΑΚΡΑΙΑ! Είναι σα να βράζεις στην κόλαση.

Παρόλα αυτά συνεχίσαμε ακάθεκτοι για τις απαραίτητες διαδικασίες:
  • Έλεγχος διαβατηρίων και έλεγχος των QR Codes για την είσοδο μας στην χώρα. Τα QR Codes τα είχαμε βγάλει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας “Visit Japan Web” αντί να συμπληρώσουμε τα κλασικά έντυπα που συμπληρώνουμε συνήθως στο αεροπλάνο ή στο αεροδρόμιο. Έτσι γλυτώνεις πολύ χρόνο σε ουρές.
Στον έλεγχο των διαβατηρίων και των QR Codes πήραμε μια πρώτη γεύση του τι εστί Ιαπωνία:
(α) όλα είναι αυτοματοποιημένα (σκανάρεις μόνος σου το διαβατήριο και τον QR κωδικό σε μηχάνημα) και όλα δουλεύουν άψογα,
(β) παρά τους αυτοματισμούς και την τεχνολογία, πάντα υπάρχει κάποιος υπάλληλος έτοιμος να σε καθοδηγήσει αν δυσκολεύεσαι και μάλιστα χωρίς καν να του το ζητήσεις,
(γ) η ευγένεια από όλους τους υπαλλήλους σε κάθε πόστο ήταν απαράμιλλη.
  • Συνάλλαγμα. Κάναμε κάτι λίγα γιεν από ΑΤΜ στο αεροδρόμιο και μετά για το κανονικό ποσό που θέλαμε πήγαμε σε ΑΤΜ των «7-Eleven» στην πόλη. Γενικά πάντως, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις ότι θα χρειαστούμε πολλά μετρητά γιατί στην Ιαπωνία δεν δέχονται κάρτες, σχεδόν παντού δίναμε κάρτα. Ουσιαστικά, μετρητά χρειαστήκαμε μόνο για νερό στους αυτόματους πωλητές, σε 1-2 πάγκους φαγητού και σε 1 αξιοθέατο. Δηλαδή ακόμα και οι πάγκοι στις τοπικές αγορές στην συντριπτική τους πλειοψηφία δέχονται κανονικά κάρτα.
  • Ιντερνετ. Επιλέξαμε pocket wifi έναντι sim γιατί το μοιραστήκαμε 4 συσκευές.
  • Εισητήρια Shinkansen. Δεν αγοράσαμε Japan Rail Pass καθώς δεν μας συνέφερε αφού είχαμε να κάνουμε μόνο 4 διαδρομές.
  • Έκδοση κάρτας για τα ΜΜΜ. Βγάλαμε Icoca η οποία εκδίδεται στην Οσάκα και στο Κυότο αλλά χρησιμοποιείται κανονικά σε όλη την Ιαπωνία. Αντίστοιχα, αν προσγειώνεσαι στο Τόκυο θα εκδώσεις Suica η οποία επίσης χρησιμοποιείται σε όλη την Ιαπωνία. Απλά στο τέλος του ταξιδιού πρέπει να επιστρέψεις την κάρτα στην πόλη όπου εκδόθηκε. Εμάς βέβαια μας έμεινε το πλαστικό γιατί δεν γυρίσαμε πίσω στην Οσάκα αλλά αναχωρήσαμε για Ελλάδα από το Τόκυο. Προσοχή: να μην μείνει στην κάρτα υπόλοιπο γιατί δεν εξαργυρώνεται.

Από όλα αυτά τα διαδικαστικά ξεμπερδέψαμε πάρα πολύ γρήγορα χάρη στο ότι τα πάντα λειτουργούσαν τέλεια και οι άνθρωποι ήταν τρομερά εξυπηρετικοί, βοηθητικοί και ευγενέστατοι. Παρατήρησα ότι ακόμα και η γλώσσα του σώματός τους απέπνεε ηρεμία και βαθιά ευγένεια... δεν είναι μόνο οι υποκλίσεις ή το χαμόγελο, είναι ακόμα και ο τρόπος που (κυρίως οι γυναίκες) σου παραδίδουν τα εισητήρια, τα ρέστα σου και ό,τι αγόρασες τελοσπάντων μέσα σε ένα δισκάκι και με τα δυο τους χέρια σαν να κάνουν κάποιο τελετουργικό.

Τελικά, όλα όσα είχα ακούσει για τους Ιάπωνες έβγαιναν πέρα για πέρα αληθινά ήδη από την πρώτη ώρα που βρισκόμουν σε αυτή την χώρα...

IMG_2830.jpeg

Last edited:

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή,Χιλή,Ουρουγουάη
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Περιμένω πως και πως να διαβάσω την ιστορία για μια χώρα με τόσο διαφορετική κοινωνία από την δικιά μας.

Αυτά για το Σογκούν τι τα ήθελες; Φάινεται η ηλικία μας... :haha:
Που να ξέρουν οι νεότεροι τον Τορανάγκα Σάμα και όλα τα υπόλοιπα που μας έμαθε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν και ο Τοσίρο Μιφούνε...

Last edited:

evaT

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Περιμένω πως και πως να διαβάσω την ιστορία για μια χώρα με τόσο διαφορετική κοινωνία από την δικιά μας.

Αυτά για το Σογκούν τι τα ήθελες; Φάινεται η ηλικία μας... :haha:
Που να ξέρουν οι νεότεροι τον Τορανάγκα Σάμα και όλα τα υπόλοιπα που μας έμαθε ο ΡίτσαρντΤσάμπερλέην και ο Τοσίρο Μιφούνε...
Υπάρχει και νέα σειρά που κυκλοφορεί στο Νετφλιξ :cool:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.247
Μέλη
39.945
Νεότερο μέλος
Sofou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα