Ινδία ΙΝΔΙΑ - Η "Θεά" των Μικρών Πραγμάτων

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.415
Likes
7.756

Εγερτήριο και πάλι on the road με προορισμό την Jodphur αυτή τη φορά.
Η διαδρομή Jaipur-Jodphur βαρετή και κουραστική αφού το μεγαλύτερο μέρος της ήταν μέσα από βιομηχανικές περιοχές και λατομεία.
Κάποια στιγμή το μεσημέρι, επιτέλους, φτάσαμε στην Jodphur. Με το που μπαίνεις στην πόλη, καταλαβαίνεις αμέσως ότι βρίσκεσαι στις παρυφές της ερήμου... ζέστη, καφέ σκόνη παντού κι αυτό το ιδιαίτερο φως που έχει ο ήλιος σε πόλεις και περιοχές της ερήμου. Αυτή η πόλη μου άρεσε πολύ με το καλημέρα...

Αφήνουμε τα πράγματα στο δωμάτιο και κατεβαίνουμε αμέσως κάτω για να συναντηθούμε με τον καινούριο μας ξεναγό. Συστάσεις, καλωσορίσματα και βούρ για το Mehrangarh Fort, το Κάστρο-Φρούριο της Jodphur.
To Κάστρο είναι εντυπωσιακό... επιβλητικό... μαγικό! Και τόσο άψογα διατηρημένο... απορώ πώς δεν συμπεριλαμβάνεται στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς... Η δε θέα από ‘κει πάνω συγκλονιστική...ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου η Μπλέ Πόλη, όπως αλλιώς λέγεται η Jodphur, καθώς τα περισσότερα σπίτια έχουν βαμμένες μπλε τις ταράτσες τους ή κάποιους τοίχους τους. Γιατί? Η απάντηση είναι μάλλον πεζή: λόγω του ότι το μπλε χρώμα διώχνει τα κουνούπια και δημιουργεί αίσθηση δροσιάς, ωστόσο η συνολική εικόνα στα μάτια του επισκέπτη είναι άκρως εντυπωσιακή.


Μετά, επισκεφθήκαμε άλλο ένα BabyTaj Mahal, και λέω “άλλο ένα” γιατί δεν υπήρξε πόλη που δεν μας πήγαν σε τουλάχιστον ένα ναό ή κρεματόριο που έφτιαξε κάποιος-α (εννοείται πλούσιος-α) σύζυγος στο αποθανόν ταίρι και μετέπειτα πήρε το “παρατσούκλι babytaj” προφανώς μπας και πάρει και κάτι από τη δόξα του αυθεντικού.

Με αφορμή το κρεματόριο αυτό, πιάσαμε με τον ξεναγό την κουβέντα για την καύση των νεκρών και γενικά περί ινδουϊστικής θρησκείας ώσπου φτάσαμε (και πάλι) στο θέμα των καστών ....(μ’ αρέσει που στην αρχή του ταξιδιού φοβόμουν να ρωτήσω μήπως και προσβάλω κανέναν...ήταν να μην πάρω φόρα... ).
Τέλος πάντων, αυτός ο ξαναγός ανήκε στην 2η τη τάξει κάστα, αυτή των πολεμιστών. Είχε μουστάκι και από ένα σκουλαρήκι στο κάθε αυτί, σήματα κατατεθέν της κάστας του. Βέβαια, απ’ ότι μας είπε, πλέον μόνο στην επαρχία εξακολουθούν να έχουν μουστάκια και σκουλαρήκια οι “πολεμιστές”, σε αντίθεση με τους “πολεμιστές” στις μεγάλες πόλεις οι οποίοι έχουν εκμοντερνιστεί και τα έχουν εγκαταλείψει όλα αυτά ως ντεμοντέ.

Γενικά ο ξεναγός μας στην Jodphur ήταν συμπαθέστατος και ευγενέστατος, ακόμα και με τους ανέγγιχτους ζητιάνους... και χειραψίες έκανε μαζί τους και ευγενικά τους μιλούσε και ούτε υποτιμητικά αναφέρθηκε σε αυτούς σε ερωτήσεις που του έκανα.
Αντίθετα μας είπε πώς πλέον ο τρόπος που κάποιος από ανώτερη κάστα φέρεται στους "ανέγγιχτους" έχει να κάνει με την προσωπική του κουλτούρα και καλλιέργεια.

Μάθαμε μάλιστα ότι σήμερα οι ανέγγιχτοι μπορούν πλέον να μορφωθούν και να εργασθούν σε οποιαδήποτε δουλειά και όχι μόνο στις παρακατιανές (βλέπε βόθρους, σκουπίδια κ.λ.π.). Μάλιστα, βάσει της νομοθεσίας, κάθε δημόσια υπηρεσία υποχρεούται να συμπληρώσει το 25% των θέσεων εργασίας από ανέγγιχτους.

Άλλα πράγματα που μάθαμε σχετικά με τη ζωή στην επαρχία:
* Όσον αφορά στους γάμους, δεν γίνονται γάμοι από έρωτα, αλλά είναι προσυμφωνημένοι από τους γονείς. Οι γονείς αποφασίζουν ποιόν ή ποιά θα παντρευτεί το παιδί τους που είναι πάντα της ίδιας κάστας. Ο ίδιος ο ξεναγός μας, μας είπε με πολύ καμάρι, ότι πήγε για σπουδές, γύρισε και παντρεύτηκε αυτή που διάλεξαν οι γονείς του χωρίς να την έχει δεί ποτέ. Ήταν, όμως από τους τυχερούς γιατί τουλάχιστον την είχε δεί σε φωτογραφία.
“Μα στις ταινίες bollywood αλλιώς γίνονται τα πράγματα” του είπα απορημένη...“Αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες” με αποστόμωσε.
Η δε νύφη μετακομίζει στο σπίτι του άντρα και μένει μαζί με τα πεθερικά (τι χαρά) και σπανιότατα κάνει και κάποια άλλη δουλειά εκτός από νοικοκυρά.

* Η διασκέδασή τους? Όταν ρώτησα “Πώς διασκεδάζετε το Σ/Κ?” μου απάντησε “Δεν υπάρχει Σ/Κ, Σάββατο δουλεύουμε και τα παιδιά πάνε σχολείο. Μόνο την Κυριακή έχουμε για ξεκούραση και διασκεδάζουμε είτε ανταλάσσοντας επισκέψεις σε συγγενείς, είτε κυρίως βλέποντας τηλεόραση”.

Έχοντας πια αρχίσει να νυχτώνει, κατευθυνθήκαμε προς την κεντρική αγορά της Jodphur. Στην αγορά αυτή κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια οι ντόπιοι, γι’ αυτό και δεν υπήρχε ίχνος τουριστικού μαγαζιού, γι’ αυτό και κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μας, κανείς δεν μας τράβηξε μέσα σε μαγαζί ν’ αγοράσουμε την πραμάτεια του. Αν η αγορά της Jaipur είναι η καλύτερη για σουβενίρ, η αγορά της Jodphur είναι η καλύτερη για φωτογράφηση. Αυθεντική, πολύχρωμη, γεμάτη αρώματα.
Πάγκοι με λαχανικά, πάγκοι με μπαχαρικά, μικρά μαγαζάκια μέσα στα οποία γυναίκες διάλεγαν υφάσματα για να ράψουν καινούρια σάρι, παιδάκια που αγόραζαν παγωτό από πλανόδιους παγωτατζήδες. Εικόνες απλής καθημερινότητας για τους ντόπιους, μοναδικές και ανεπανάληπτες για μας.

Η μέρα στη Jodphur έκλεισε γλυκά...με παγωτό-ξυλάκι με γεύση φιστίκι και σαφράν περπατώντας στα σοκάκια της αγοράς της Jodphur…




 

Attachments

Last edited:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ωπα! Τι καλά! Μια ακόμη αφήγηση από την Ινδία! ΚΑι μάλιστα από τη Vario!
Θα σε παρακολουθώ από κοντά... στενός κορσές θα σου γίνω... αν καθυστερείς...
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Ξερει κανεις αν στο cairo υπαρχει καρτοκινητο οικονομικο?
Μου αρεσε vario που ξεκινησες να μας γραφεις για την Ινδια.

Η ερωτηση σου ειναι λιγο ασχετη με το θεμα, θα μπορουσες να κανεις την ερωτηση σου σε ενα τοπικ που εχει θεμα το Καιρο και την Αιγυπτο γενικα. Απλα για να μην χαλασουμε την ιστορια της varioAthens.
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Ξεκινάς τέλεια την ιστορία σου! Με πρακτικές πληροφορίες και έντονες περιγραφές! Και μάλιστα για έναν ονειρεμένο προορισμό για πολλούς από εμάς! Είμαι συντονισμένη και περιμένω τη συνέχεια!
 

nenena

Member
Μηνύματα
979
Likes
154
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Ωραία η ιστορία σου, αλλά πιο πολύ μου άρεσε η φωτογραφία σου. Περιμένω τη συνέχεια και ακόμα πιο πολλές φωτογραφίες.
 
Μηνύματα
52
Likes
9
Η ερωτηση σου ειναι λιγο ασχετη με το θεμα, θα μπορουσες να κανεις την ερωτηση σου σε ενα τοπικ που εχει θεμα το Καιρο και την Αιγυπτο γενικα. Απλα για να μην χαλασουμε την ιστορια της varioAthens.
Θα προσπαθησω ευχαριστω
 

meli

Member
Μηνύματα
1.261
Likes
365
Επόμενο Ταξίδι
...μηπως στην αγάπη???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ολος ο κόσμος
Τι ωραια που ξενικησες!!!:clap::clap:
πεθαινω για Ινδια!!!:clap:
Τυχαιο?δεν νομιζω..:cool:
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.800
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ονειρεμένο Ταξίδι
α του Κενταύρου
Μας έλειψε η γεύση της "μάνας". Ακολουθούμε πιστά :india01:
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
vario a.
περιμένω με ανυπομονησία την ιστορία σου.
Το πρώτο μέρος με προδιαθέτει να διαβάσω πολυ ενδιαφέροντα πράγματα για την χώρα που αγαπάω!
Η τιμή που αναφέρεις ειναι εκπληκτική υποθέτω περιλαμβανει και τα ξενοδοχεια..
Το ταξίδι αυτο το έχω κάνει με γκρούπ δυστυχώς το 2004.
Σίγουρα σήμερα θα μου κόστιζε τα μισά χρήματα και οι εντυπώσεις μου θα ήταν καλύτερες !
οταν γύρισα ειπα οτι θα ξαναπάω στα ίδια μέρη και θα το κάνω σύντομα έτσι οπως το θέλω ..
Το εντυπωσιακότερο είναι οτι ακόμα και ένα thumbnail μιας φωτογραφίας απο Ινδία φανερώνει την προέλευση της...ειναι η δύναμη και η ταυτοτητα του έντονου χρώματος!! απο χιλιόμετρο ξέρει κάποιος οτι εδώ υπάρχει..Ινδία!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.575
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom