ΗΠΑ Καναδάς Καναδάς - Αλάσκα, Τα Τελευταία Σύνορα

Μηνύματα
245
Likes
892

ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ JUNEAU – Στην πάλαι ποτέ, ρώσικη Alyeska, και σημερινή Αλάσκα

Κουκλίτσα! Κομψοτέχνημα! Μια πόλη μπιζού, σκαρφαλωμένη στην απότομη πλαγιά των καταπράσινων λόφων και βουνών Juneau και Roberts. Βρίσκεται πάνω στο μεγάλο κανάλι Gastineau, απέναντι απ’ το νησί Dougles, με το οποίο συνδέεται με γέφυρα. Σε τούτο το νησί υπήρχε και το παλιό χρυσωρυχείο που, το 1917 πλημμύρησε και κατέρρευσε.

Είναι πόλη «κυβερνητική», αφού το ήμισυ των, μόλις 29.000, κατοίκων απασχολείται σε δημόσιες, δημοτικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το Juneau, βλέπετε, παρά τον πολύ μικρό του πληθυσμό –έναντι, τουλάχιστον, του ταχύτατα αναπτυσσόμενου Ancorage των 250.000 κατοίκων!- είναι, ακόμα, η πρωτεύουσα της 49ης Πολιτείας των ΗΠΑ. Τρελό ε; 29.000 άνθρωποι, πρωτευουσιάνοι, μιας τεράστιας Πολιτείας: της Αλάσκας! Ενώ το Ancorage, με μια, πραγματικά τεράστια, οικονομική ανάπτυξη –λόγω του θρυλικού πετρελαιαγωγού, και του μεγάλου λιμανιού –είναι, απλώς, μια ακόμα πλούσια, αμερικάνικη πόλη! Κάτι τρέχει στα γύφτικα, συνελόντι ειπείν!

Πολλές φορές έγινε λόγος για τη μεταφορά της πρωτεύουσας, αλλά το δημοψήφισμα ουδέποτε πέτυχε. Έτσι, η μικρή, αλλά ιστορική πόλη, αν και κούτσικη, κρατά την τιμή της, μαζί με την παράδοση και τη γραφικότητά της…

Φτάνουμε νωρίς το απόγευμα. Το κρύο, εδώ, είναι τσουχτερό. Το υγρό μπουγάζι, που έρχεται από τη γκρίζα θάλασσα, ανταμώνει με τον παγωμένο αέρα των βουνών, και μας προκύπτει μαύρος ψόφος!

Εμάς όμως δεν μας πτοεί τίποτα. Βροντάμε κάτω τα βαλιτσόνια μας, και ξεχυνόμαστε στο δρόμο, μ’ ένα χάρτη στο χέρι. Είπα: «δρόμος». Και, πράγματι, είναι ένας, πλάι σχεδόν στον ωκεανό. Και, πάνω σ’ αυτόν βρίσκονται τα μαγαζιά, τα ρεστοράν, τα σαλούνς….

- «Μην παραλείψετε να πάρετε ένα ποτό στο Red Dog Saloon» μας συμβουλεύουν στη Ρεσεψιόν.

Δεν έχουμε αντίρρηση. Άλλωστε, ο κρύος καιρός –παρά τον χλωμό ήλιο!- το «ζητάει»!

- «Όταν, με το καλό, τελειώσουμε με το Sigetsering μας όσο έχει ακόμα φώς, θαρρώ πως μπορούμε να το ….ρίξουμε έξω, με ένα ποτήρι κρασί», λέω επιφυλακτικά. Ανιχνεύω αντιδράσεις. Λές να τους πιάσουν τα…..ενάρετά τους;

- «Άκου, λέει! Μετά χαράς μεγάλης!!!...» κραυγάζουν όλοι ενθουσιασμένοι!....

Στα αξιοθέατα της πόλης, ο οδηγός μου αναφέρει, ένα Ρώσικο ορθόδοξο ναό, του αγίου Νικολάου. Στο χάρτη, όμως, τον βλέπουμε σκαρφαλωμένο στη κορφή του Juneau. Στην κορφή, δηλ. ενός από τους λόφους! Μετράω, στο χάρτη, τα οικοδομικά τετράγωνα, που πρέπει να περπατήσουμε! Είναι επτά! Και μεγάλα! Κοιτώ τη συντροφιά μου:

- «Γιατί, κάτι, δεν μ’ αρέσει στο εγχείρημα;» γκρινιάζω δυστυχής! Οι φιλενάδες μου σηκώνουν, μοιρολατρικά, τους ώμους:

- «Θυσία στον τουρισμό! Σκάσε, λοιπόν κι ανέβαινε!» με….παρηγορούν.

- «Ούφ! Ευτυχώς που κάνει κρύο! Διότι προβλέπω πολύ ‘δρωτάρι’ κυρίες μου!...» απαντώ, και χύνομαι στον ανήφορο.

Στο 3ο τετράγωνο, βγάζω το αμπέχωνό μου. Στο 5ο, παίρνω στα χέρια και το πουλόβερ!

- «Καλέ, κοίτα μη μείνεις με το κομπινεζόν! Τζάμπα θα πάει το στριπ-τήζ! Ψυχή δεν υπάρχει πουθενά! Που είναι χαντακωμένοι οι….Τζουνονοί;» χαμογελούν οι άσπονδες μου φίλες!

- «Μωρ’ δε με παρατάτε, λέω ‘γώ! Δείτε τον ιδρώτα να τρέχει μέσα στα μάτια μου! Μουσκίδι είμαι! Ώρα είναι ν’ αρπάξω κανένα κρυολόγημα! Τι σου λείπει κασιδιάρη…» μουρμουρίζω σχεδόν θυμωμένη. Γιατί άραγε;

Τελικά, αποδείχτηκε σοφή η απόφασή μας να πάρουμε τούτον τον ανυπόφορο ανήφορο. Μπήκαμε, έτσι, στο αμφιθεατρικό εσωτερικό της πόλης και χαρήκαμε τα παλιά σπίτια των χρυσωρύχων. Διατηρούνται σ άριστη κατάσταση, μέχρι σήμερα. Είναι μικρά, ξύλινα και πολύχρωμα. Κυρίως γαλάζια, κίτρινα και άσπρα. Με κάτι εισόδους μια σταλιά, πάνω από κάτι κουκλίστικα σκαλάκια. Θαρρείς πως δεν τα κατοικούν κανονικοί άνθρωποι, αλλά οι νάνοι του αγαπημένου παραμυθιού!...

Ψυχή δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Η πόλη μοιάζει έρημη, παρ’ ότι έξω έχει μια σπάνια ηλιοφάνεια. Κάποια στιγμή που ξεχνιέμαι, νομίζω πως οι τυχοδιώκτες χρυσωρύχοι, απελπισμένοι από την εξάντληση του πολύτιμου μετάλλου, πήραν τα λιγοστά τους υπάρχοντα, κλείδωσαν τα σπιτόπουλά τους, και πήραν ξανά τους μεγάλους, περιπετειώδεις δρόμους, αναζητώντας αλλού πλούτο και συγκινήσεις….

Έρημος είναι και ο Άη-Νικόλας. Είναι μια μικρούλα εκκλησιά, με κάποιες, αμφιβόλου αξίας, εικόνες. Οι πόρτες του είναι ορθάνοιχτες. Σαν να μας περίμενε, και μας καλοδεχόταν! Σίγουρα κάποιοι Ρώσοι – απόγονοι των παλιών, πρίν η Αλάσκα πουληθεί στις ΗΠΑ- ζούν ακόμα εδώ. Και, προφανώς, λειτουργούνται σε τούτο το εκκλησιδάκι….Συγκινούμαστε! Η Ορθοδοξία παρούσα, σε τούτο το τόσο μακρινό γεωγραφικό…μήκος το λένε; Θαρρώ! Μοιάζει εξωπραγματικό! Ανάβουμε τα κεριά μας, και ξαναβγαίνουμε στο κρύο…

- «Ο κόσμος φορά του ρουχαλάκι του στον κατήφορο», με συμβουλεύει σοβαρά η Φρόσω, βλέποντάς με ακόμα με το πουκάμισο! Δίκιο έχει. Υπακούω!...

Η επιστροφή μας είναι χαλαρή. Καθώς ο ήλιος γέρνει, και το κρύο γίνεται….δηκτικό, η προοπτική ενός ποτού, μέσα σ’ ένα ζεστό Saloon, είναι περισσότερο από καλόδεχτη.

- «Και τι λέτε να φάμε στο δείπνο μας;» αναρωτιέται φωναχτά η Φρόσω.

- «Άκου ερώτηση! Τον….εθνικό μας ποιητή, φυσικά! Τι άλλο;» ξεφωνίζουμε η Ελεάνα κι εγώ, ομάδι!

- «Α! Πάλι σολομό; Τον βαρέθηκα! Τι θα λέγατε για μια ζουμερή μπριζολίτσα;»

- «Για δές σνομπάρισμα, προς την αριστοκρατία των ιχθύων…» αγανακτώ.

- «Μα, από την ώρα που βρεθήκαμε στο Καναδά, όλο σολομό με ταΐζετε! Άσε πια που, μαζί μ’ αυτόν, μαγαρίζετε και τον Διονύσιο! Ντροπή σας, λέω εγώ…»

- «Φάε, τώρα, χριστιανή μου, τούτη τη ντελικατέσα, αφού τη βρίσκεις σε αφθονία και φθηνά διότι, φρέσκο σολομό στην Αθήνα, μονάχα σε δεξίωση του Λάτση μπορείς να φάς! Σε προσκαλεί, μήπως;»

- «Α, δεν έχω σχέση…»

- «Γι’ αυτό, λοιπόν, σταμάτα τη γκρίνια! Σκάσε και τρώγε –με το συμπάθειο, κιόλας, Φροσάκι μου!...»

Όταν πλέον κατεβαίνουμε στη πόλη, η ώρα είναι περασμένη. Κι εμείς πεινάμε πολύ. Ο λάγαρος αέρας μας άνοιξε τη όρεξη. Αποφασίσαμε να φάμε πρώτα, και μετά να χωθούμε στο παραδοσιακό Saloon, για κείνο το έρμο το ποτό…

Το εστιατόριο που διαλέγουμε είναι άκρως ενδιαφέρον, και παλιό. Έχει τα χρόνια της ζωής του Juneau. Μέχρι…..κρεμάλα υπάρχει μέσα, πάνω από μια σειρά μεγάλων βαρελιών! ….Και μια γουστόζικη επιγραφή πάνω από την είσοδο, μας προειδοποιεί: «Η Μαγειρική δεν σκότωσε ποτέ κανέναν! Αλλά οι χρυσωρύχοι κρέμασαν περισσότερους από έναν, μαγείρους!!!» (Cooking has never killed anyone! But the miners have killed more than one cook!)

Τα τραπέζια είναι από γυαλισμένες τάβλες. Και τα ψάρια του –κυρίως σολομοί και χάλιμπατ- είναι νοστιμότατα και σε θηριώδεις μερίδες. Το ψωμί είναι ατομικό καρβελάκι, ζεστό, χωρισμένο στα δύο, αλειμμένο με σκορδοβούτυρο, και σερβιρισμένο πάνω σ’ ένα βαρύ, στρογγυλό ξύλο!....Πίνουμε ροζέ κρασί σε ψηλό νεροπότηρο, και μπαίνουμε αμέσως στην ιδιαίτερη αλασκανή ατμόσφαιρα.

- «Φρόσω, έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι σ’ άλλον πλανήτη! Ποτέ μου δεν φανταζόμουν κάτι τόσο παραστατικBooseό. Εδώ νιώθω ξεχασμένη από το κόσμο. Αλλά, συγχρόνως, νομίζω πως δεν υπάρχει άλλος κόσμος, εκτός από τούτον εδώ! Τόσο αποκομμένη αισθάνομαι! Εσύ;»

- «Εγώ είμαι απλώς ευτυχισμένη! Διότι, ολόκληρο το ταξίδι ήταν μια πραγματική μαγεία! Σ’ αυτό, πάντως, που συμφωνώ μαζί σου είναι, ότι δεν φανταζόμουν ποτέ κάτι τέτοιο, όταν ξεκινούσα! Αλήθεια, εσύ πως το ήξερες; Διότι είμαι σίγουρη πως το ήξερες! Γι’ αυτό άλλωστε ξεκίνησες….»

Τι να της πώ; Πως είχα πολλούς ενδοιασμούς; Ας είναι καλά το ένστικτό μου, που πάντα με οδηγεί σωστά! Ευτυχώς!...

Ο σολομός, το κρασί, η σαλάτα, και το σκορδόψωμο, στοίχησαν, μόλις, 18 δολάρια! Κοιτάμε το λογαριασμό, και δεν πιστεύουμε στα μάτια μας!

- «Ούτε το σκοινί της κρεμάλας δεν πληρώνουμε μ’ αυτά τα λεφτά!» λέω γελώντας. «Καιρός, πια, για κείνο το δόλιο το ποτό, στον ‘Κόκκινο Σκύλο’! Τι λέτε; Πάμε;»

Μπροστά στη διπλή, ξύλινη πόρτα του παραδοσιακού Saloon αιφνιδιαζόμαστε, από τις γραπτές οδηγίες προς τους εισερχομένους. Δεξιά γράφει: «Ladies welcome»! Κυρίες, καλώς ορίσατε! Και, αριστερά: «Genis, check your guns!» Κύριοι, ελέξτε τα πιστόλια σας!...Και, φυσικά, πάνω-πάνω, καλλιγραφικά, για λόγους προφανείς, η λέξη: Boose! Πιοτί!...

Δίνουμε μιαν…αεράτη σπρωξιά στα δύο χαμηλά φύλλα της ξώθυρας, και βρισκόμαστε στην αίθουσα των θαυμάτων!

Κάτω ροκανίδι παχύ. Τραπεζάκια μικρά, και στενές καρέκλες. Ένας πάγκος-μπαρ μακρύτατος, όπου συνωστίζεται κόσμος και ντουνιάς! Αυτός ο «ντουνιάς» φωνάζει, χειρονομεί, τσουγκρίζει ποτήρια, ανταλλάσει πειράγματα, γελάει και πίνει….Προ πάντων πίνει! Κοιτάμε ένα γύρο. Δεν υπάρχει εκατοστό τοίχου, γυμνό. Μεγαλόσωμες, τρομακτικές αρκούδες, βαλσαμωμένες, κρέμονται πάνω από τις παραζαλισμένες κεφαλές μας! Μοιάζουν αρτσωμένες, έτοιμες να μας χυμήξουν! Ψάθινα πέδιλα χιονιού. Σκι. Πουλιά. Πίνακες σε στυλ «ναΐφ», που μου θυμίζουν Γενοβέφα και Γοδεφρίδο! Παλιές φωτογραφίες χρυσοθήρων. Κιτρινισμένα αποκόμματα εφημερίδων μιας άλλης εποχής! Τομάρια ατόφια. Πανωφόρια από τομάρια. Κουλούρες σκοινιών. Κανώ. Κουπιά…..Ότι βάλει ο νούς σου. Εκεί, μέσα, τα χρόνια έχουν στοιβάξει έναν σωρό συναισθηματικής… «σαβούρας» που πάντα συγκινεί, διότι σε μεταφέρει πίσω, στο παρελθόν! Στην ανάμνηση! Σε εποχές ηρωικές και επικίνδυνες. Σε γεγονότα που έχουν γίνει, πια θρύλος! Παραμύθι!....

Πριν προλάβουμε να πιούμε την πρώτη γουλιά του ποτού μας, ένας νεαρός με μια κιθάρα , κάθεται μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο σε μια γωνιά, κι αρχίζει να παίζει. Οι σκοποί είναι άλλοτε χαρούμενοι, άλλοτε νοσταλγικοί και, πιο συχνά, αστείοι! Σιγά-σιγά, οι κουβέντες και τα γέλια σταματούν, οι θαμώνες πλησιάζουν τον τραγουδιστή. Και, σε λίγο, τον ακολουθούν γελώντας, και χτυπώντας παλαμάκια. Η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται. Οι παρέες προσεγγίζονται και γίνονται ένα. Κι όλοι μαζί διασκεδάζουν, στο τέλος αυτής της μακριάς καλοκαιρινής μέρας. Είναι βλέπετε, ακόμα, τέλος Αυγούστου, Οι νύχτες μόλις έχουν αρχίσει να κυνηγούν γρήγορα τις μέρες, οι οποίες, σιγά-σιγά συρρικνώνονται, κι ολοένα μικραίνουν! Πάντως, αυτήν την ημερομηνία, αντιστέκονται ακόμα σθεναρά, αλλά όχι για πολύ. Το Βορεινό φθινόπωρο φτάνει καλπάζοντας, κουβαλώντας τις πρώτες θύελλες, το χιόνι και το εξοντωτικό κρύο. Κι ο ήλιος θα κάνει τη μεγαλοπρεπή έξοδό του από τον Απώτατο Βορρά, κατεβαίνοντας προς την Ανταρκτική. Για να φέρει, εκεί πλέον, το πανέμορφο, χλιαρό καλοκαίρι του Νότου. Κι εδώ ψηλά, θα μείνει, σαν μόνη παρηγοριά στους γενναίους κατοίκους, το Βόρειο Σέλας. Ίσως είναι το μοναδικό φυσικό φαινόμενο που μπορεί να τους συμφιλιώσει με το ανταγιάντιστο σκοτάδι, και το απάνθρωπο κρύο…..

- «Τι σόι κόσμος ζεί εδώ πάνω;» συλλογιέμαι, καθώς βλέπω όλους τους ντόπιους με τα ποτήρια στα χέρι, τη νοσταλγία στα μάτια, και τα πειράγματα στο στόμα. – «Πως συνηθίζουν σε μια τέτοια ζωή; Ή μήπως δεν συνηθίζουν ποτέ, αλλά απλώς την αποδέχονται, αφού εδώ γεννήθηκαν;»

Την απάντηση, τελικά, θα την πάρουμε από τον Γιάννη, τον Βολιώτη, στην πόλη Whitehorse. Το βράδυ, που τρώμε στο εστιατόριο του, μας εξομολογείται:

- «Το χειμώνα, μόλις τελειώσει ο Σεπτέμβρης, δυναμώνουμε τα καλοριφέρ, κλειδώνουμε το σπίτι και το μαγαζί, και κατεβαίνουμε να ξεχειμωνιάσουμε στο Βανκούβερ. Δεν τραβιέται το κρύο εδώ, παιδιά. 40 και 50 βαθμοί ύπο το μηδέν, για 8-9 μήνες, είναι βασανιστήριο, για μάς τους Μεσόγειους. Βέβαια, οι ντόπιοι δεν φεύγουν. Μένουν εδώ να νοιάζονται για τα δικά μας σπίτια, αλλά και για να εξακολουθεί να λειτουργεί η πόλη. Όμως, όλοι αυτοί, κάνουν ειδικές προετοιμασίες γι’ αυτό το δύσκολο διάστημα. Κατ΄αρχήν, τα αυτοκίνητά τους μέσα στα γκαράζ, είναι συνεχώς στη πρίζα, για να είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. Αν ένα βράδυ ξεχάσουν αυτή τη διαδικασία, το αυτοκίνητο……συνέρχεται με το καλό, το καλοκαίρι!…Φυσικά έχουν πολλά καύσιμα, προμήθειες τροφίμων, και οργανώνονται σε συντροφιές, για να έχουν κάποιον αντιπερισπασμό, στην ανία των μακριών κι ατέλειωτων σκοτεινών 24ωρων. Αλλιώτικα θα τους έστριβε. Ωστόσο, δεν είναι πολλοί αυτοί οι «Γενναίοι του Βορρά». Κι ούτε μένουν εδώ από hobdy. Μάλλον από ανάγκη θα έλεγα….». Εγώ, πάντως, δεν είμαι τόσο σίγουρη. Νομίζω πως οι περισσότεροι μένουν γιατί το κάνουν κέφι! Γιατί το διασκεδάζουν! Γιατί βρίσκουν χίλιους τρόπους, όχι μονάχα να περνούν καλά, αλλά και να χαίρονται τα φυσικά φαινόμενα, όσο δυσάρεστα κι αν φαίνονται σε μας, τους… «λογικούς»!

Τα ίδια ακριβώς μας είπε και ο Νίκος που, μαζί με τ’ αδέρφια του, έχει και αυτός εστιατόριο στο Skagway – άλλη μια αυθεντική και άκρως εντυπωσιακή πόλη χρυσωρύχων πάνω στο ΚΑΝΑΛΙ LYNN. Τούτο το κανάλι ξεκινά από τον Ειρηνικό και σχηματίζει ένα τεράστιο Fjord στο εσωτερικό της Αλάσκας. Στο Skagway θα μεταφερθούμε με πλοίο, αμέσως μετά την επίσκεψη μας στο Juneau.

Την άλλη μέρα κάνουμε ένα γρήγορο γύρο με το αυτοκίνητο. Μικρή πόλις ούσα –έστω και πρωτεύουσα μεγάλης Πολιτείας – δεν έχει και πολλά να μας δείξει, εκτός από το τοπίο και τη γραφικότητά της. Τη βρίσκω συγκλονιστική, με κείνην την απόκοσμη ατμόσφαιρα της αποκοτιάς, του κινδύνου και της ανθρώπινης απληστίας. Έτσι, εκτός από δύο μικρά Μουσεία ( Λαϊκής και Σύγχρονης Τέχνης ), μια βιβλιοθήκη και το σπίτι του Κυβερνήτη, τα άλλα αξιοθέατα είναι τα παλιά ιστορικά σπίτια, και ότι αφορά τον πυρετό του χρυσού. Σε παλιά πόλη χρυσωρύχων, άλλωστε, βρισκόμαστε.

Κι ελάτε να θυμηθούμε εδώ, την ιστορία της κουκλίστικης αυτής αμερικάνικης πρωτεύουσας. Διότι, καμιά πόλη δεν σου αποκαλύπτει την πραγματική της γοητεία, αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν της.

Τον Οκτώβρη του 1880, δύο χρυσοθήρες, ο Joe Juneau και ο Richard Harris, έφτασαν σ’ έναν τόπο, που αργότερα ονομάστηκε Gold Creek – το ποταμάκι ή ο κολπίσκος του χρυσού, προφανώς λόγω του καναλιού Gastineau. Στις όχθες του υπήρχε ένα ψαροχώρι της ινδιάνικης φυλής Auke. Ο αρχηγός των Ινδιάνων, Kowee, έδειξε στους δύο άντρες ψήγματα χρυσού, που είχε βρεί μέσα στο νερό. Και, σε λίγο, ο Jenaue και ο Harris ανακάλυψαν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού, που βρέθηκαν ποτέ στο κόσμο. Περιέφραξαν γρήγορα 160 εκτάρια –κάπου 1.600.000 τ.μ. – τόπου, γύρω από τη χρυσοφόρα περιοχή. Και τα πρώτα φορτώματα χρυσού, έφυγαν τον αμέσως επόμενο μήνα!...Τέτοιο χρυσαφένιο μπερεκέτι, πια! Μα, τι διάβολο; Ο Χρυσορρόας Πακτωλός ήταν το κανάλι Gastineau; Μνήσθητί μου! Να, που οι δύο τυχεροί χρυσοθήρες, ζωντάνεψαν τον μύθο του γενάρχη του βασιλικού οίκου των Φρυγών, Μίδα. Βέβαια, τα πράγματα εδώ έγιναν κομματάκι ανάποδα, πρέπει αν ομολογήσω. Διότι ο ποταμός Πακτωλός απέκτησε τα ψήγματα χρυσού, όταν μέσα στα νερά του λούστηκε, αλλόφρων, ο άπληστος βασιλιάς! Κατάλαβε, βλέπετε, ότι έπρεπε να απαλλαγεί από τη χάρη που ο ίδιος ζήτησε απο τον Διόνυσο: «ότι πιάνει, να γίνεται χρυσός»! Έλα, όμως, που και το φαΐ του γινόταν χρυσάφι! Αυτό, πως νταγιαντιέται, άραγε; Κόντευε να τα τινάξει από την ασιτία, ο πλουσιότερος και «τυχερότερος» άνθρωπος του κόσμου!!....

Εδώ, οι δύο χρυσοθήρες, βρήκαν τα πράγματα έτοιμα. Και δεν είχαν, παρά να σκύψουν τη μεσούλα τους και να «τρυγήσουν» το πολύτιμο μέταλλο, που με τη σέσουλα κουβαλούσε το θαυμαστό ποτάμι, το Gold Creek!

Όπως ήταν φυσικό, το Jeneau, εν μια νυκτί, έγινε τόπος…προσκυνήματος όλων εκείνων που, επί χρόνια τριγυρνούσαν τον κόσμο, μ’ έναν κασμά, ένα φτυάρι κι ένα «κόσκινο» χρυσού, μέσα στον βρώμικο τορβά τους. Κι αμέσως δημιουργήθηκε μια μικρή πόλη, που πήρε το βαφτιστικό της, από το όνομα ενός των δυό σκαπανέων χρυσοθήρων.

Τα τρία γιγαντιαία χρυσωρυχεία, που φτιάχτηκαν, κυριολεκτικά από «βράχο χρυσού», απέδωσαν τελικά 7.000.000 ουγγιές χρυσού, αξίας άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκείνης της εποχής!...Το συλλαμβάνετε; Συγκρίνοντας, λοιπόν, τα 7.200.000 δολάρια, που πλήρωσαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, για την αγορά της Αλάσκας – 13 μόλις χρόνια πρίν! – με τα 3.000.000.000 καταλαβαίνει κανείς ότι, εδώ στο Juneau, οι Αμερικάνοι «χτύπησαν» φλέβα χρυσού, στην κυριολεξία…Και οι Ρώσοι ακόμα κλαίν τη χαζομάρα και τη βιάση τους, να ξεφορτωθούν αυτό το ευλογημένο μέρος της υδρογείου….

Για πάνω από 50 χρόνια, το Juneau ήταν η μεγαλύτερη χρυσοφόρα πηγή των ΗΠΑ. Σκεφτείτε ότι, μέσα στο ορυχείο, υπήρχαν τούνελ μήκους 100 μιλίων – κάπου 160 χιλιομέτρων, αν κάνω καλά τους υπολογισμούς….

Δύο χιλιάδες εργάτες δούλευαν σ’ αυτήν τη θηριώδη επιχείρηση, και αμείβονταν με 100 δολάρια το μήνα. Ήταν το ψηλότερο μεροκάματο στον κόσμο, εκείνην την εποχή… Και οι ανέσεις που απελάμβαναν οι τότε χρυσωρύχοι, είναι σχεδόν απίστευτες, ακόμα και σήμερα. Μέχρι σάουνες και πισίνες θερμαινόμενες διέθεταν! Γυμναστήρια, λέσχες, γήπεδα τένις, γκόλφ και μπόουλινγκ, καθώς και βιβλιοθήκη, με 15.000 βιβλία!....

Όλα, όμως, άλλαξαν, στις 21 Απριλίου – τι γρουσούζικο μερομήνι, τέλος πάντων, αυτό!- του 1917. Τα ορυχεία κατέρρευσαν ξαφνικά, καταπλακώνοντας όλα τα παραπάνω καλούδια. Το ευτύχημα, ωστόσο ήταν, ότι δεν υπήρξαν, περιέργως, ανθρώπινα θύματα.

Αυτό ήταν και το οριστικό τέλος των χρυσωρυχείων του Juneau, αφού είχαν σχεδόν εξαντληθεί. Τα τελευταία χρόνια, πρίν από τη κατάρρευση, κατάφερναν να βγάλουν μια ουγγιά χρυσού, μέσα από 28 τόνους σαβούρας! Είχαν αρχίσει, πλέον, να γίνονται ασύμφορα. Επομένως, καλώς έκαναν και….αυτοκτόνησαν!!....

Ο χρυσός, λοιπόν, ήταν ο λόγος που το Juneau έγινε η πρωτεύουσα της Αλάσκας στα 1906, και παραμένει έκτοτε, παρά τις «επιθέσεις» του πολυπληθούς και πάμπλουτου Ancorage.

Σωστά, κατά τη γνώμη μου. Η πόλη αυτή έχει την επική της ιστορία! Έδωσε πολλά σ’ ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ. Άρα, της οφείλεται σεβασμός! Πλούτισε τη Βόρεια Αμερική, και κράτησε πεισματικά την ατμόσφαιρά της. Για να μπορούν οι σημερινοί άνθρωποι, να φαντάζονται τα έργα και τις ημέρες μιας πλειάδας τολμηρών τυχοδιωκτών που, με το δικό τους τρόπο, συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Νέου Κόσμου….

Σήμερα, βέβαια, όλα μοιάζουν με γοητευτικό παραμύθι! Τότε, όμως, δεν ήταν καθόλου έτσι. Τότε, ήταν μονάχα ο κίνδυνος, που ελλόχευε παντού. Ήταν η κακουχία, που τους ταλάνιζε ολοχρονίς! Ήταν ο μπαμπέσικος θάνατος, που καραδοκούσε παντού! Ήταν η άγνωστη έκβαση της μεγάλης περιπέτειας που, μαζί με το πολικό κρύο, τους παρέλυε ψυχή και νού!....

Ωστόσο, μ’ όλα αυτά μαζί, ήταν και η τρελή λαχτάρα για το κυνήγι του Αγνώστου. Για το όνειρο, που έσερναν πίσω από τα κουρασμένα τους πατήματα. Ήταν η αχαλίνωτη επιθυμία τους για Περιπέτεια! Για Ρίσκο…..Για τη χαρά, αυτού του ίδιου, του θανάσιμου Παιχνιδιού! Όπου παιζόταν η ζωή τους! Την έχαναν, την κέρδιζαν, δεν είχε σημασία! Το μόνο που μετρούσε, ήταν το ίδιο το Παιχνίδι!....

Ούφ! Ξαναχάθηκα στις φαντασιώσεις μου και στα παραμύθια, που ζωντανεύουν στα ταξίδια μου! Καιρός να προσγειωθώ….

Η μέρα είναι μουντή. Ρίχνει από νωρίς ένα ψιλό χιονόνερο. Το κρύο είναι διαπεραστικό. Προορισμός μας, ο μεγάλος παγετώνας Mendenhall.

- «Θα είναι, άραγε, σαν τον Perito Moreno;» ρωτά η Φρόσω. (Θεούλη μου! Μέχρι πότε θα μας κυνηγά η Παταγονία, με τα θαύματα της;)

- «Μην το περιμένεις» απαντώ. «Εκείνος είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας στον κόσμο. Ο μόνος που μεγαλώνει κάθε χρόνο, αντί να φθίνει όπως, δυστυχώς, συμβαίνει με όλους τους παγετώνες του πλανήτη. Άλλο πράμα νομίζω ότι θα δούμε! Σίγουρα, όμως, δεν θα είναι εντυπωσιακότερος εκείνου, του μοναδικού!.....»

Δίκιο έχω. Ο Mendenhall είναι το ομώνυμο, παγωμένο ποτάμι, που κατεβαίνει από το….ομωνυμότατο βουνό! Κάποτε – όταν η ατμόσφαιρα δεν ήταν μολυσμένη, και οι τρύπες του όζοντος δεν απειλούσαν τις ζωές μας – τούτο το θαύμα μεγάλωνε ολοένα. Τα τελευταία όμως χρόνια, άρχισε η βαθμιαία φθορά του. Σήμερα, το μήκος του είναι 19 χιλιόμετρα και το πλάτος του 2,5 χιλιόμετρα, όλα κι όλα! Υπολογίζουν ότι χάνει, κάθε χρόνο, 33 μέτρα από τον όγκο του, από το 1750! Τρομακτική απώλεια.

Είναι, πράγματι, παγωμένο ποτάμι. Και το γκρέμισμά του, από το ύψος του βουνού, είναι εντυπωσιακό. Μπροστά του, στα πόδια του, μια ρηχή λίμνη. Έχει σχηματιστεί απ’ τα νερά που μαζεύονται εκεί, από τον ενιαύσιο, μερικό «θάνατό» του! Γύρω της, και σε μεγάλη ακτίνα, χιόνι! Πρώιμο, φέτος! Είμαστε ακόμα στον Αύγουστο. Ωστόσο είμαστε στην Αλάσκα. Όλα τα…. «κρυερά» είναι πιθανά, και μέσα στο πρόγραμμα!

- «Τρομάζω, παιδιά, όταν βλέπω αυτό το φαινόμενο», εξομολογούμαι προβληματισμένη στις φιλενάδες μου. «Αν αυτό το βιολί συνεχιστεί, και λιώνουν όλοι οι παγετώνες του κόσμου, θα πλημμυρίσει, εν ριπή οφθαλμού το Φαληρικό Δέλτα, και μαζί του θα μπατικώσει και η Βασιλείου Δίπλα 12! Αυτοκίνητο δεν απέκτησα ποτέ μου! Μπάς και πρέπει να αγοράσω, καλού κακού, ένα φουσκωτό; Φοβάμαι πως, όλοι οι πεδινοί πληθυσμοί, πρέπει να μεριμνήσουμε, σαν τον Νώε, για πιθανό κατακλυσμό!....Αντί κιβωτού, λοιπόν, καλό είναι και το φουσκωτό….»

- «Γιατί, καλή μου; Πόσα χρόνια έχεις σκοπό να ζήσεις;» Η Ελεάνα με επαναφέρει, βάρβαρα, στην τάξη. Ευτυχώς έχει δίκιο.

- «Μακάρι να μην ζήσω να δώ την αυτοχειρία του πλανήτη! Δεν θα νταγιάντιζα μια τέτοια συμφορά όταν, μάλιστα, είναι και βλακώδης! Ξέρετε τι θα πεί: Να βάζεις τα χέρια σου και να βγάζεις τα μάτια σου; Ανήκουστο!...»

Βέβαια, ο οδηγός μου με πληροφορεί, ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως, σε λίγο θ’ αρχίσει να ανακτά λίγο-λίγο, τον παλιό του όγκο. Το «πως», δεν μας το λένε επακριβώς! Απλώς ελπίζουν, ότι το κλίμα του πλανήτη θα μπεί σε ψυχρή περίοδο! Ευσεβείς πόθοι, λέω εγώ……

Η γύρω περιοχή, με τα λοφάκια της, τα μικρά φαράγγια, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ψηλόλιγνα δέντρα, τα γραφικά μονοπάτια, και τις λιμνούλες με φόντο τον μεγαλόπρεπο παγετώνα, είναι μαγευτική. Η ατμόσφαιρα μοσχομυρίζει καθαρότητα, μουσκεμένα φύλλα, νοτισμένο χώμα και πατημένο χόρτο. Περιδιαβάζουμε και απολαμβάνουμε.

- «Καλά, εσείς δεν θα ‘ρθείτε πάνω, στο Τουριστικό Περίπτερο;» μας φωνάζει κάποιος. «Έχει Video!»

Είναι πολύ ενδιαφέρον. Μας ενημερώνει για τη ζωή, τα έργα και τις ημέρες του παγετώνα. Κι ένας ζεστός καφές, με θέα το θαυμαστό τοπίο, συμπληρώνει τη γνώση και την ευτυχία μας.

- «Εγώ νομίζω, πως οι παγετώνες της Παταγονίας υπερέχουν», συμπεραίνει η Φρόσω. Συμφωνώ μαζί της. Ίσως, διότι ήταν οι πρώτοι που είδαμε. Ίσως, πάλι, εκείνο το είδος παγετώνων, μέσα σε βαθιές, τεράστιες λίμνες –κι όχι πάνω στα βουνά και τις πλαγιές τους- είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, μας γοητεύει ο παγετώνας Poriage, έξω από το Ancorage, στο τέλος του ταξιδιού μας. Καταλήγει μέσα στην ομώνυμη λίμνη, και είναι συναρπαστικός. Κι έτσι νομιμοποιείται το συμπέρασμά μου, ότι τα παγωμένα γεννήματα των λιμνών είναι εντυπωσιακότερα εκείνων, των ορέων….

Φεύγουμε από τον Mendenhall και, με το αυτοκίνητο, κάνουμε μία παραλιακή διαδρομή –περνώντας από τον κόλπο Eagle- προς το σημείο της επιβίβασής μας στο πλοίο. Κατευθυνόμαστε στον επόμενο σταθμό του ταξιδιού μας, το Skagway. Είναι η κατ’ εξοχήν χρυσοθηρική πόλη, όπου το χρυσάφι δεν βρέθηκε τόσο εύκολα και γρήγορα.

Οι πέντε και μισή ώρες, που κράτησε το θαλασσινό ταξίδι, μέσα στο μεγάλο Lynn Canal, ήταν αποκαλυπτικό για μας. Ο καπετάνιος έκανε περισσότερο τουριστικό και λιγότερο ταξίδι γραμμής! Σταματούσε σε διάφορα σημεία, για να χαζέψουμε τους θαλάσσιους λέοντες, τις φώκιες, έναν πανύψηλο παγωμένο καταρράκτη και – θα το πιστέψετε; - μια φάλαινα!!!....Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου, που είδα ζωντανά, αυτό το καταπληκτικό θηλαστικό!! Από το Documentaires ήξερα πως είναι το μεγαλύτερο της θάλασσας. Βέβαια, στο θαλάσσιο πάρκο του San Diego, είχα δεί τη δολοφόνο Orka, να παίζει χαριτωμένα, σαν σκυλάκι, με τους νεαρούς εκπαιδευτές της. Ωστόσο, μέσα στο φυσικό της περιβάλλον, δεν είχα την τύχη να τη δώ ποτέ. Διότι δεν σου κάνει συχνά τη χάρη να εμφανίζεται μπροστά σου. Κι έμελλε να τη δώ τώρα, στη διαδρομή προς το Skagway. Φυσικά, όταν ενοχλήθηκε από τη παρουσία μας, έδωσε μια από τις μεγαλόπρεπες βουτιές της, τις τόσο θεαματικές και, με την τρομερή ουρά της να σημαδεύει τον ουρανό, χάθηκε στα βάθη….

Νωρίς το απογευματάκι, και αφού γευματίσαμε πάνω στο πλοίο, φτάσαμε σ’ αυτήν την παράξενη πόλη, για την οποία ο οδηγός μου γράφει κατεβατά!

Λογικό, λοιπόν, ήταν, μόλις τακτοποιηθήκαμε στο ξύλινο West Mark Inn, να βγούμε για μια πρώτη ματιά, στην καταπαγωμένη «πόλη-συνοικισμό»…..

 
Last edited by a moderator:

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Είμαι πραγματικά γεμάτος μάτια, αυτιά και γενικά όλες οι αισθήσεις βρίσκονται σε αναμονή!!!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Είμαι πραγματικά γεμάτος μάτια, αυτιά και γενικά όλες οι αισθήσεις βρίσκονται σε αναμονή!!!
Μαζέψου εσύ.... :mad:
Στέλλα μου όπως πάντα σε παρακολουθούμε με περισσό ενδιαφέρον
 
Μηνύματα
245
Likes
892
συνέχεια Αλάσκα.


«ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΟΡΑ»
Έχουν και αυτά τη δική τους ιστορία.

Περί της ιστορίας της Αλάσκας και του Καναδά γενικώς, δεν είχα την παραμικρή ιδέα, όταν ξεκινούσα. Ήξερα μονάχα πως, έτσι κι αλλιώς, και κατά κάποιον ακαταλαβίστικο τρόπο, ο Καναδάς εξακολουθεί να ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, αλλάζει, επίσης, πρωτεύουσες σαν την Αυστραλία, κι έχει προβλήματα ακατανόητα με τους Γαλλόφωνους κατοίκους του.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την Αλάσκα, ήξερα ότι την αγόρασαν οι Αμερικάνοι από τους Ρώσους, αντί πινακίου φακής –κυριολεκτικώς- κι ότι κάπου εκεί, μέσα στις ερημιές, υπήρχε ο περίφημος πετρελαιαγωγός.
Αυτά τα ολίγα και τα ολίγον… παρανοϊκά, -για τα δικά μου τα μυαλά-, πρέπει να ομολογήσω. Αλλά δεν χολόσκαγα. Διότι, τότε, δεν με αφορούσαν.

Όμως, όταν βρέθηκα εκεί, έπρεπε να μπω στην διαδικασία της κατανοήσεως όλων αυτών των, κατ’ εμέ παράλογων της περιοχής και, τελικά, να προσθέσω και κάποια παράλογα καινούργια. (Αν είναι δυνατόν, χριστιανοί!)

Ωστόσο, σε τούτο το κιτάπι θα προσπαθήσω να είμαι εκτάκτως σύντομη, σε ό,τι αφορά την Ιστορία. Ηρεμήστε λοιπόν.....

Πρώτοι κάτοικοι, οι Αθαμπάσκανς. Ήρθαν από τον Βερίγγειο. Η γλώσσα τους μιλιέται σήμερα από τους Ναβάχος και τους Απάτσι, που βρίσκονται στο εσωτερικό του Καναδά, και τα νοτιοδυτικά αμερικάνικα σύνορα. Τις δύο φυλές των Ινδιάνων τις βρήκαμε ολοζώντανες στο Fairbanks και στο Juneau.

Οι Μογγόλοι Ινουίτ, πάλι, -οι γνωστοί μας Εσκιμώοι- ήρθαν από την Ασία, στο τέλος της εποχής των παγετώνων. Το όνομα τους σημαίνει : «κρεοφάγος». Σήμερα τους συναντάς στην Σιβηρία – κατά μήκος της Αλάσκας- στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου και στην Γροιλανδία.
Τα σπίτια τους ήταν μισοπαραχωμένα στη γη. Ένα είδος ημιυπογείων. Οι λόγοι προφανείς. Προστατεύονταν, έτσι, καλύτερα από το κρύο και τους ανέμους, χωρίς να στερούνται ολότελα και το φως. Ήταν καμωμένα από ξύλα, που έφερνε στις ακτές η πλημμυρίδα, από κέρατα ελαφιών, που κυνηγούσαν για τροφή, κι από κόκκαλα φαλαινών. Σοφή επιλογή, όσο κι αν αυτού του είδους τα υλικά μας φαίνονται απίθανα. Διότι, τα ξύλα που μάζευαν από την θάλασσα και τα ποτάμια, δεν σκέβρωναν. Και τα ελαφοκέρατα μαζί με τα φαλαινοκόκαλα, ήταν θαυμάσια μονωτικά κατά της υγρασίας και του κρύου. Τα γνωστά μας Igloos ήταν κατοικίες των γηγενών φυλών κι όχι των μεταναστών.

Οι Ινουίτ ήταν εκείνοι που πρώτοι χρησιμοποίησαν –μετά την έλευση των λευκών- τα έλκηθρα με τα σκυλιά, πρακτική που μετέρχονται ακόμα και σήμερα, με τα πανέμορφα «χάσκεϋς». Και είναι μια θαυμάσια εικόνα: ένα μακρύ, ελαφρό έλκηθρο να τσουλάει πίσω από έξι, οκτώ ή και δέκα ανυπόμονα σκυλιά.

Οι Αλεούτιανς, τέλος, είναι μια φυλή που κατοικούσε στο ομώνυμο, βορεινό νησιώτικό σύμπλεγμα. Εξοντώθηκαν, όμως, στην πλειοψηφία τους από τους Ρώσους, που έφτασαν εκεί, γύρω στα 1740, και βρήκαν περί τους 25.000 κατοίκους. Το 1800 κιόλας υπήρχαν μονάχα 2.000. Οι σκληροτράχηλοι κυνηγοί και έμποροι γούνας σκότωσαν τους άντρες, και πήραν σκλάβους τα γυναικόπαιδα. Ό,τι απόμεινε, χάθηκε με τις επιμειξίες. Σήμερα υπολογίζουν πως μονάχα 1.000 ακραιφνείς Αλεούτιανς επιζούν στα Αλεούτια νησιά…

Στις αρχές του 1700 –πολύ πριν δηλαδή οι Ευρωπαίοι άποικοι της Αμερικής αρχίσουν να προωθούνται προς το αμερικάνικο Far West, αναζητώντας τον άλλον ωκεανλο, Ρώσοι γουνέμποροι, αλλά και εξερευνητές, αγωνίζονταν για το ίδιο λόγο, πολύ βορειότερα, όμως. Μαζί με την αναζήτηση καλύτερης τύχης και ζωής, οι άνθρωποι έψαχναν, σχεδόν απελπισμένα, απάντηση στο καυτό ερώτημα, που τέθηκε στην ανθρωπότητα, μετά τα ταξίδια στην Άπω Ανατολή του Μάρκο Πόλο: «Ήταν ή δεν ήταν ενωμένες στο Βορρά, η Αμερική και η Ασία;». Οι τότε χάρτες ήταν ελλιπέστατοι, αφού η τεράστια Ασιατική ήπειρος, ήταν, εν πολλοίς, άγνωστη.

Ο Δανός την καταγωγή Vitus Berning, πλοίαρχος στο ρωσικό ναυτικό επί 20 χρόνια, ξεκίνησε το 1725 για την χερσόνησο της Καμτσάτκας, στην Σιβηρία, με εντολή του τσάρου Πέτρου του Μεγάλου. Του πήρε τρία χρόνια του Bering για να φτάσει στη θάλασσα. Ήταν η επιδίωξη μιας ζωής τού συγκεκριμένου Τσάρου, να βρει «κάπως κάπου» διέξοδο της χώρας του προς τις βορεινές θάλασσες…

Του λιναριού τα πάθη τράβηξε ο κακορίζικος ο Bering και το πλήρωμα του, για να φτάσουν στο πορθμό που, τελικά, πήρε το όνομα του. Κάλυψαν 2.000 μίλια, σουρνάμενοι μέσα σε μαύρες ερημιές, όπου ουδέ άνθρωπος βρισκόταν στο γύρο, μηδέ ίχνος δρόμου. Των παθών τους πέρασαν τα ανθρωπάκια, αυτά τα τρία χρόνια, ως ότου το ταλαίπωρο μάτι τους δει ακτή! Θάλασσα! Θάλασσα!Σαν τους Μυρίους…

athewatchers.adorraeli.com_wp_content_uploads_2011_03_Kamchatka_Map.jpg


Και, τότε, ο Bering κατάλαβε, ότι η Ρωσία δεν συνδεόταν, από ξηράς, με την απέναντι άγνωστη χώρα. Ανάμεσα τους υπήρχε νερό. Κι έτσι άρχισε να φτιάχνει το πρώτο του πλοίο, το Gabriel. Και με αυτό ξεκίνησε το παρθενικό ταξίδι, στο Βόρειο Ειρηνικό σε νερά αχαρτογράφητα, όπου δεν είχε ιδέαν κατά που θα τον έβγαζαν. Τελικά παρέπλευσε το νησί του Αγίου Λαυρεντίου, αλλά η πυκνή ομίχλη τον εμπόδισε να διακρίνει τη στεριά της Βόρειας Αμερικής. Κι όλα αυτά 235 χρόνια μετά τον Κολόμβο, που έμπαινε θριαμβευτής στην Καραϊβική, ανακαλύπτοντας την Κεντρική Αμερική.

Χειμώνιασε. Κι ο ρηξικέλευθος και ρέκτης πλοίαρχός μας, αναγκάστηκε να επιστρέψει, κομματάκι απογοητευμένος, στην Καμτσάτκα. Ο πολύ κακός καιρός, η έλλειψη τροφίμων και οι πολλές κακουχίες εμπόδισαν τους τολμηρούς εξερευνητές, να προχωρήσουν ανατολικότερα. Έτσι, για 10 σχεδόν χρόνια, περιορίστηκαν στο πήγαινε έλα, μεταξύ Μόσχας και Καμτσάτκας. Οργάνωσε –πολύ προσεκτικά, τούτη τη φορά- την εξόρμηση τους. Κι όλα αυτά, καθ΄όν χρόνον πάλευαν με τις πολιτικές παλινδρομήσεις του Τσάρου- κάθε τρεις και πέντε οι προτεραιότητές του ανακατεύονταν- και υφιστάμενοι τις κοροϊδίες και τα ειρωνικά σχόλια των κορυφαίων χαρτογράφων και επιστημόνων της εποχής:

- " Μωρέ, τι ψάχνουν οι θεοπάλαβοι; Θα το φαν το κεφάλι τους με τα μυαλά που κουβαλάν" , μονολογούσαν, κουνώντας τίς … σοφές τους κούτρες!!! …

Εκείνος, όμως, απτόητος, εξακολουθούσε τις ανιχνευτικές εξορμήσεις του, χαρτογραφώντας το υπόλοιπο της Σιβηρίας, μέχρι τις ακτές της Ιαπωνίας. Πλησίαζε έτσι, σιγά σιγά τον στόχο του, πάντα μέσα στην χλεύη των σοφών. Κανείς σοφός, ωστόσο, με τη σοφία και τη λογική του, δεν κατάφερε να ανακαλύψει ποτέ ούτε σπιθαμή άγνωστης γης. Μονάχα κάποιοι «τρελοί», κάποιοι ονειροπόλοι σαν τον Μάρκο Πόλο, τον Κολόμβο και το Βεσπούκι, τον Πιζάρο και τον Κορτέζ, τον Αμούδσεν και τον Σκωτ, μεγάλωσαν τα όρια του κόσμου μας. Με την τρέλα τους, με το όνειρό τους, με τις.... «παρανοϊκές» τους ανησυχίες.

Τι θα γινόμασταν, αλήθεια, όλοι εμείς οι «συγκρατημένοι» και «συγκροτημένοι» άνθρωποι, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι «ωραίοι τρελοί»; Σίγουρα θα βαλτώναμε, βουλιάζοντας στην αυταρέσκειά μας.

Τελικά, στα 1741, σε ηλικία 60 ετών πια, ξεκινά για το κρίσιμο –όπως αποδείχτηκε- ταξίδι της μεγάλης ανακάλυψης. Με το πλοίο St Peter πλέει νοτιοανατολικά της Καμτσάτκας, κατεβαίνει νότια ως τα Αλεούτια νησιά, περνά το νησί Κόντιακ, και αντικρίζει , επιτέλους, την μεγάλη οροσειρά St. Elias, στην ηπειρωτική χώρα. Αυτή έμελλε να είναι η Αλάσκα, που εκείνος τη βάφτισε Alyeska. Και τότε ήταν που ο Bering και 31 μέλη του πληρώματος του, βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο του σκορβούτου. Κι ο θαλασσόλυκος πεθαίνει, το Δεκέμβρη του 17410. Τον έθαψαν στο νησί που φέρει και σήμερα το όνομα του, στα Ελεούτια νησιά. Για πολύ λίγο –τόσο δα μόλις- δεν κατάφερε να πατήσει τη στεριά, που με τόσο πείσμα και πάθος αναζητούσε επί 16 χρόνια. Η συνήθης κακοτυχία των πρωτοπόρων. Των τολμηρών, των γενναίων. Τ'ων ωραιων τρελών πού μεγάλωσαν τον κόσμο μας....

Εν τω μεταξύ, ο ύπαρχος του Bering, Chiriricof που καπετάνευε το πλοίο St Paul, είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι την Sitka, στα νοτιοανατολικά της Αλάσκας, στο ύψος δηλαδή του σημερινού Juneau, της διοικητικής πρωτεύουσας της χώρας.

Ύστερα από ατέλειωτες περιπέτειες και ταλαιπωρίες, όσοι επέζησαν από τα πληρώματα των δύο πλοίων, επέστρεψαν στη Σιβηρία, χαρίζοντας στη Ρωσία, έναν καινούργιο, παγωμένο αλλά πλούσιο, πολύ πλούσιο κόσμο: την Αλάσκα. Έναν κόσμο με φανερά αλλά και κρυμμένα πλούτη. Οι Ρώσοι έπεσαν με τα μούτρα στα εύκολα. Δεν έκαναν καν τον κόπο να σκάψουν, έστω και ένα μέτρο γης! Κι έτσι, έχασαν κ α ι τον κίτρινο αλλά κ α ι τον μαύρο χρυσό…. Δεν είναι τραγικό; Η απληστία και ο εύκολος πλουτισμός!
Φαίνεται πως ο κόσμος είναι πάντα ο ίδιος ,Χτές, Σήμερα αλλά, σίγουρα, και Αύριο, δυστυχώς! Βοήθεια μας, τών ανθρώπων αυτού τού θαυμαστού πλανήτη...

Το φορτίο του St. Paul ήταν φάλαινες, φώκιες και θαλάσσιες ενυδρίδες, τα αγαπημένα μου οττεράκια, αυτά τα τρισχαριτωμένα πλασματάκια.

ajohnthenewsking.files.wordpress.com_2007_09_ottera.jpg


Θεέ μου! Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι, που τους πηγαίνει η καρδιά να μακαλεύουν, δίχως έλεος, αυτά τα πανέμορφα και πανέξυπνα ζωάκια, μονάχα για την γούνα τους ; δεν το χωρά ο νούς μου. Κι όμως, πρώτοι και καλύτεροι μακελάρηδες ήταν οι Ρώσοι ψαράδες, που έσπευσαν εδώ. Και ήταν αυτοί που, με το ελκυστικό φορτίο τους, έδωσαν την αφορμή στους Ρώσους εμπόρους της γούνας, να βγουν κι αυτοί παγανιά, στα νεοαποκτημένα εδάφη. Και να αφανίσουν ό,τι θα τους έκανε πλούσιους. Μέχρι που η περιοχή «στέγνωσε» από την πανίδα της, και δεν έμεινε ρουθούνι. Τα ρήμαξαν τα ζωντανά! Δίχως οίκτο αλλά και χωρίς έγνοια να τα βοηθήσουν να αναπαραχθούν, για να εξακολουθούν να τους προμηθεύουν τα πολύτιμα γουναρικά. Μπα! Άρπαξαν ό,τι ήταν να αρπάξουν, και μετά απλώς … πούλησαν(!) την παγωμένη και άδεια από ζώα περιοχή, ως … άχρηστη… Κι έτσι ξεμπέρδεψαν από αυτήν, μια και καλή! Αν ήξεραν τότε τι βλακεία με λοφίο διέπρατταν, θα αυτοκτονούσαν….

O James Cook (1776-1780) και ο George Vancouver (1791-1795) ήταν οι δύο Άγγλοι εξερευνητές-ναυτικοί που, τελικά, χαρτογράφησαν τις βόρειες αυτές ακτές της Υδρογείου. Πρώτα ο Cook, από τον Ειρηνικό, έπλευσε τον Βερίγγειο, ψάχνοντας για διέξοδο προς τον Ατλαντικό. Και, 15 χρόνια αργότερα, ο Vancouver χαρτογράφησε όλην την ακτή της Καλιφόρνιας, μέχρι τη Νοτιο-δυτική Αλάσκα, ανακηρύσσοντας την περιοχή «Βρετανική Κτήση". Όλοι οι χάρτες που συντάχθηκαν από τους δύο Άγγλους θαλασσοπόρους ήταν τόσον ακριβείς, που οι ναυτικοί τους χρησιμοποιούσαν επί 100 χρόνια.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς, ότι η περιοχή αυτή, δίχως εξασφαλισμένα σύνορα ήταν, επί χρόνια, μήλο έριδος μεταξύ :Ρώσων –που ήταν γείτονες-, Άγγλων – που την εξερευνούσαν- , αλλά και Αμερικάνων που, και αυτοί, λόγω γειτνιάσεως πίστευαν ότι δικαιούνταν ένα μέρος της. Έτσι , το 1824 και το 1825 η Ρωσία υποχρεώθηκε να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Αγγλία, με την οποία ορίζονταν τα Ρωσο-Αμερικανικά σύνορα, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η Katchigan. (Δείτε, βρε παιδιά, και κανένα χάρτη, πως αλλιώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τις γεωγραφικές μανούβρες μια τέτοιας μεγάλης και σημαντικής μοιρασιάς, ανάμεσα σε τρεις, τεράστιας δύναμης, χώρες;).

awww.lonelyplanet.com_maps_north_america_usa_alaska_map_of_alaska.jpg


Ωστόσο, η περιοχή νοτιότερα, είχε μείνει αδέσποτη. Έρμαιο διεκδικήσεων μεταξύ των Αγγλο – αμερικάνων πλέον. Το Oregon, φερ’ ειπείν, το ήθελαν οι Αμερικανοί, διότι το 1792 ο δικός τους Robert Gray είχε ανακαλύψει το ποταμό Columbia. Θεωρούσαν, λοιπόν, δική τους την περιοχή πέριξ αυτού. Και, φυσικά, το άγριο μάτι όλων ήταν πάνω στα γουναρικά. Το εμπόριό τους, βλέπετε, απέφερε τεράστια κέρδη. Μύλος τουτέστιν ο Βορράς της Βόρειας Αμερικής (Εμ, πως; Μονάχα η Νότια Αμερική θα είχε τα δεινά της?;)

Εν τω μεταξύ κατέφθαναν εδώ Αμερικανοί από την ευρύτερη περιοχή, και κατελάμβαναν όποιο σημείο τους βόλευε ή τους άρεσε περισσότερο. Επακολούθησε άλλη μια περίοδος σκληρού ανταγωνισμού, μεταξύ Άγγλων, Αμερικανών και Ρώσων γουνεμπόρων! Και, προσέξτε τη λεπτομέρεια: μεταξύ των γουνεμπόρων! Όχι των Κυβερνήσεων! Όχι, να σας χαρώ. Το σκυλοφάγωμα ξέσπασε μεταξύ των πολιτών, που είχαν συμφέροντα σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο. Κι αυτό τράβηξε μέχρι το 1825, οπότε η Ρωσία, συμφωνώντας με τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία, όρισε τα Ρωσο-Αμερικάνικα σύνορα, στην περιοχή της σημερινής Ketchigan. Κι εκεί, κάπου, κάπως ησύχασαν τα πράγματα.

Όμως, η εξαφάνιση της καημενούλας της βιδρούλας από το απηνές κυνηγητό, και οι πολιτικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856) ανάγκασαν τη Ρωσία να … πουλήσει την Αλάσκα στις ΗΠΑ. Η αμερικανική σημαία υψώθηκε στη Sitka, στης 18 Οκτωβρίου 1867. η Αλάσκα ωστόσο ανακηρύχθηκε 49η Πολιτεία των ΗΠΑ, πολύ αργότερα: στις 3/1/1959.

Τυχερές οι ΗΠΑ διότι, το 1861 στον ποταμό Stikin, και το 1880 στο Juneau ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κοιτάσματα χρυσού!!! Λίγο αργότερα το ίδιο συνέβη στο Fourty Mile Creek, καθώς και στα χρυσοφόρα πεδία του Atlin και του Klondike, του Yukon και του Fairbanks. Ο πυρετός του πολύτιμου μετάλλου ανέβηκε γρήγορα σε ύψη δυσθεώρητα. Κι έγινε ένα είδος ενδημικής νόσου, από την οποία ούτε οι ψυχραιμότεροι γλύτωναν....
Γέμισε η Αμερική χρυσό, αλλά και τυφλωμένους από απληστία χρυσοθήρες. Και η Ρωσία έμενε άναυδη, καθώς συνειδητοποιούσε την ηλιθιότητά της, να.... ξεφορτωθεί την Αλάσκα αντί 7.200.000 δολαρίων!!!! Αν είναι δυνατόν.


Λίγα χρόνια μετά, και για να ανέβη κομματάκι ψηλότερα η πίεση των Ρώσων, τη λάμψη του χρυσού ήρθε να αντικαταστήσει η ερεθιστική μυρουδιά του πετρελαίου, που γι αυτό τον είπαν: «Μαύρο Χρυσό».

Έχω την εντύπωση ότι εξυπνότερη κίνηση από την αγορά της Αλάσκας, δεν έκαναν ποτέ ξανά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Βρέθηκαν, αντί πινακίου φακής, με μια τεράστια και πλουσιότατη περιοχή, που έχει, εν αφθονία μάλιστα, ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει σήμερα ο πλανήτης. Αφήστε που, και σαν φύση, είναι κάτι το θαυμαστό. Και τι δεν έχει η ευλογημένη.

Πυκνά δάση. Μισοκοιμισμένες λίμνες. Βουερά ποτάμια.


Αυτή η εικόνα έχει σμικρυνθεί. Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγάλη εικόνα.
a2.bp.blogspot.com__sXpR8kyqFpw_TtuTYUF7yHI_AAAAAAAAT_w_u0nw5z8OM8Y_s1600_Wonder_Lake_Alaska.jpg


Πανέμορφες τούνδρες –στέπες του Βορρά. Γαλήνια βοσκοτόπια των σπάνιων ειδών ζώων που ζουν εκεί.


Αυτή η εικόνα έχει σμικρυνθεί. Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγάλη εικόνα.
a1.bp.blogspot.com__z7tPr5ZRtPs_TYJ8PFvEfHI_AAAAAAAAJ2w_RFDgpE2lEWs_s1600_tundra.jpg

Βουνά πανύψηλα! Το Mckinley, βορεινά του Ancorage, έχει ύψος 6.194 μέτρων, και είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Αμερικής, γενικώς.
awww.snowshoemag.com_wp_content_uploads_Mt_McKinley.jpg

Και επιβλητικές οροσειρές, όπως εκείνη του St Elias, με υψόμετρο 5.489.

Αυτή η εικόνα έχει σμικρυνθεί. Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγάλη εικόνα.
awallpapers5.com_images_wallpapers_66731060_Travel_Moonrise_St_Elias_Mountains_Alaska.jpg


Μα σάμπως της λείπουν τα φιόρδ και τα νησιά; Αλυσίδες ολόκληρες από δαύτα, οι Αλεούτιες και 11.000 νησιά του Αρχιπελάγους τού Αλεξάνδρου, και δεν ξέρω πόσα άλλα ακόμα.

Κι ας μη ξεχνάμε και τους ευλογημένους παγετώνες.

Είναι αυτοί που τροφοδοτούν γενναιόδωρα τους μεγάλους ποταμούς οι οποίοι, με τη σειρά τους, γεμίζουν τις μυστηριακές λίμνες. Κι έχει, ακόμα, το μέγα προνόμιο, να συνορεύει με δύο ωκεανούς: τον Αρκτικό στο Βοριά και τον Ειρηνικό στο Νότο και τη Δύση. Έτσι, δεν είναι αποκλεισμένη από πουθενά. Μπορεί να επικοινωνεί από όλους τους δρόμους, με όλον τον κόσμο..

Τι συγκλονιστική χώρα, Θεέ μου! Μα, πως τους κατέβηκε των Ρώσων, να την πουλήσουν; Τέτοια βία και μανία! Σαν να ήθελαν να την ξεφορτωθούν. Μα, γιατί! Είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος του Δυτικού Ημισφαιρίου με έκταση 1.518.000 τ.χ. εξ ων τα 39.000 είναι φιόρδ και όρμοι, και τα 80.000 είναι ακτές, που αντικρίζουν τις ανοιχτές θάλασσες.

Στην απογραφή του 1980 μετρήθηκαν 550,000 κάτοικοι!!! Από αυτούς, το 10% ζει στο Ancorage, οικονομική πρωτεύουσα της Αλάσκας. Διοικητική εξακολουθεί να παραμένει το ιστορικό Juneau.

Πουλιέται, μωρέ, τέτοιος τόπος; «Τέλειωσε» λέει « η βιδρα, την εξαφάνισαν οι γουνέμποροι! Κι είχε και πάγους, πολύ πράμα. Τι να την κάνουμε λοιπόν, τέτοια σαβούρα; Δεν μας φτάνει η Σιβηρία; Τι μάς χρειάζεται άλλη μια παγωμένη, άγονη περιοχή; Ας την πουλήσουμε στους βλάκες τους Αμερικάνους. Να δούμε τι θα την κάνουν. Κι εμείς θα ησυχάσουμε από τις διεκδικήσεις του ενός και του αλλουνού τρελού. Αμάν, πια η λύσσα τους, να την αποκτήσουν, ντε και καλά! Ε, ας την πάρουν. Να ηρεμήσουμε όλοι. Χάρισμα τους!!!".

Και πάει, χάσανε το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο και… πετρελαιωρυχείο του κόσμου! Πώς τη χώνεψαν, αργότερα, μια τέτοια βλακεία; Σήμερα, ο μεγαλύτερος πετρελαιαγωγός της Αμερικής βρίσκεται στην Αλάσκα. Φεύγει από το Fairbanks, και καταλήγει στο λιμάνι Ancorage. Χρειάστηκαν ετών μελέτες, για να τον φτιάξουν. Οι επιστήμονες έπρεπε να λάβουν υπ’ όψιν τους τις αδυσώπητες κλιματολογικές συνθήκες. Το έργο καταστρεφόταν από τις εξωφρενικά χαμηλές θερμοκρασίες. Υποχρεώθηκαν , λοιπόν, να βρουν λύσεις. Και τις βρήκαν. (Όχι θα τις άφηναν.)

Όταν το γουνεμπόριο άρχισε να φθίνε, ξέσπασε ο περίφημος «πυρετός του χρυσού». Το 1858, ο ποταμός Fraser αποδείχθηκε χρυσοφόρος. «Παιδιά, χρυσός, κι άλλος χρυσός! Γινόμαστε πλούσιοι, σκάβοντας και κοσκινίζοντας. Ορμάτε όλοι στο ποτάμι, το καλό και το ευλογημένο!». Και όρμισαν.....

Εν τω μεταξύ, και σε άλλα σημεία της Αλάσκας εμφανιζόταν το "καταραμένο" μέταλλο. Στο Yukon, στο Dawson, στο Skagway, στο Fairbanks, στο Juneau, στο Fortymile. Από το 1849 έως και το 1908, η Αλάσκα απεκάλυπτε ριγώντας, πως το υπέδαφος της έμοιαζε με το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Αγγλίας!!!!
Ανεκτίμητο!!!

«Μπερκέτι, κύριοι, Αδράχτε φτυάρια και κόσκινα, κι ότι πει ο Θεός κι η Αλάσκα». Και σκόρπιζαν σε όλη την περιοχή κατά ομάδες, φτιάχνοντας, μοιραία, άθλιους οικισμούς, για να στεγάζουνε την κεφαλή και τα χρυσά τους όνειρα. Ώσπου να έρθει κι ο εφιάλτης. Κι οι οικισμοί γίνονταν γρήγορα πόλεις. Κι ήταν οι πόλεις άγριες. Τις κατοικούσαν αγύρτες, κλέφτες, τυχοδιώκτες, φονιάδες, καταζητούμενοι και απελπισμένοι, συχνά στα πρόθυρα της αυτοκαταστροφής. Το πώς λειτουργούσαν αυτά τα κοινωνικά εξαμβλώματα, μπορεί ο καθένας να το φανταστεί. Τα κυριαρχούσε ο νόμος των όπλων, των δολοπλοκιών, της κατασκοπείας, των ανίερων συμμαχιών σήμερα, που αύριο μπορούσαν να γίνουν εχθρικές, συμμορίες. Κανείς δεν εμπιστευόταν κανέναν. Ο φίλος πρόδιδε τον φίλο, κι ο σύντροφος σκότωνε ανενδοίαστα τον σύντροφο, για μερικά εκατοστά χρυσοφόρας γης, ή για λίγα γραμμάρια χρυσόσκονης. Ήταν η κόλαση τής ανομίας, κι ο παράδεισος τού αλκοόλ και της πορνείας. Θες το κρύο, θές οι κακουχίες, η αγωνία κι ο φόβος, θες η απελπισία κι ο θάνατος που ελλόχευαν παντού, έρριχναν, κάθε βράδυ, τους χρυσοθήρες στους καπνούς του τζιν και του ουίσκι, αλλά και στις πρόθυμες αγκαλιές των γυναικών. Ιστορικά μένουν, μέχρι σήμερα, τα πορνεία αυτών των πόλεων. Κι έφτασαν, ως εμάς, ονόματα «κυριών» που, τελικά, έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην διαμόρφωση των «κοινωνιών», των ιδιόρρυθμων κατοίκων των θλιβερών αυτών παραγκουπόλεων. Ακούσαμε ιστορίες φοβερές, που μας ανατρίχιασαν.

-" Δεν είναι δυνατόν, ανθρώπινα πλάσματα, να μακελεύονται σαν τραγιά, για λίγα ψήγματα χρυσού ", λέμε στην Julia, την ξεναγό μας στο Skagway. Γελάει.

-" Και για πολύ λιγότερα μπορούσαν να σφαχτούν, θα σας έλεγα εγώ. Για μια λέξη. Συχνά, και για μια τυχαία κι αθέλητη σπρωξιά. Σαν τα σαρκοβόρα, που υποψιάζονται πως κινδυνεύει από παντού η λεία τους. Σκεφθείτε, για λίγο, τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν εδώ. 60 βαθμοί υπό το μηδέν. Κακή υγεία. Μηδέν ανέσεις. Το έδαφος σκληρό από τον παχύ πάγο. Συχνά, δουλειά μηνών, δεν οδηγούσε πουθενά, για κάποιον ατυχή, ενώ κάποιος άλλος, που δούλευε δίπλα, γινόταν πλούσιος! Ήταν φυσικό να ανεβαίνει ο πυρετός όλων, και να οδηγεί σε πράξεις βίαιες. Έκλεβαν ο ένας τον άλλον. Παραπλανούσαν ο ένας τον άλλον. Σκότωναν οι άτυχοι τους τυχερούς. Ήταν μια εποχή «ηρωική» κατά κάποιον τρόπο, αλλά εκτός ελέγχου", καταλήγει.

-" Ήταν πράγματι «ηρωική»; Αναρωτιόμαστε εμείς.
Φαίνεται πως ήταν. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, πως τίποτε "καλό" δεν γίνεται με το savoir faire και τους καλούς τρόπους. Γίνεται ΠΑΝΤΑ με βία, με αίμα, με καιροσκοπισμό και συμφέροντα. Κι όλα αυτά τυλιγμένα, χαριέντως και φαρισαϊκώς, μέσα στο σελοφάν, πότε της θρησκείας, πότε του ανθρωπισμού και πότε της προόδου και της προκοπής των κατακτημένων λαών. Σκέτη μπαμπεσιά. Πανανθρώπινη και καλά καμουφλαρισμένη. Είπαμε: το «σελοφάν» πάνω από όλα. Το περιτύλιγμα, να σας χαρώ. Άλλωστε, με αυτά τα «υλικά» δεν «χτίστηκε» ο Νέος Κόσμος; Πάνω στο αιματοκύλισμα των ιθαγενών, στή Νότια Αμερική, για το μυθικό El Dorado –πάντα ο χρυσός- και το απερίγραπτο πλιάτσικο – οικονομικό και ηθικό- μιας ευημερούσας αυτοκρατορίας 20.000.000 ψυχών; Κι όλη αυτή η παρανοϊκή σφαγή, εις δόξαν Χριστού – για τον Σταυρό και την Ισπανία!!!. Και, πίσω από αυτόν τον ωραίο μπερντέ, να καραδοκεί ο Μαμωνάς…Πάντα αυτός ο καταραμένος ολετήρας!...

Τέλος πάντων! Τα περισσότερα για το περίφημο Gold Rush – Τον πυρετό του χρυσού, θα τα πούμε όταν φτάσουμε, με το καλό, στην αυθεντική πόλη των Χρυσοθηρών, (κι όχι τών "χρυσοθήρων" να σάς χαρώ, μιά και ο "χρυσοθήρας" είναι πρωτόκλιτο, και η γενική τού πληθυντικού τονίζεται πάντα στη λήγουσα!), το απόκοσμο Skagway. Το βρήκαμε καταπαγωμένο, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Τέλειωσε, κάποτε, η φρενίτις του χρυσού, αλλά η ανθρώπινη απληστία δεν τελειώνει ποτέ. Ο «μαύρος χρυσός» ήταν η άλλη ευχή και κατάρα της Αλάσκας. Ευχή, διότι την έκανε την σπουδαιότερη Πολιτεία της Βόρειας Αμερικής. Και κατάρα διότι, κάθε λίγο και λιγάκι, απειλεί να καταστρέψει, με τα αναπόφευκτα ατυχήματα των πετρελαιοφόρων, την οικολογική ισορροπία τού Ειρηνικού Ωκεανού....
.
Το 1977 λειτούργησε, έξω από το Fairbanks -στα βορεινά της Πολιτείας και στα όρια του Αρκτικού Κύκλου -, ο τεράστιος πετρελαιαγωγός, αυτό που οι Αμερικάνοι λένε με υπερηφάνεια Pipe Line. Δούλεψαν γι αυτόν 22.000 εργάτες, επί 3 χρόνια (1974-1977), σε μιάν απόσταση 1.500 περίπου χιλιομέτρων. Το αργό πετρέλαιο φτάνει στο Ancorage, μέσα από αρκτικές ερημιές, τις μυστηριακές τούνδρες, για να φορτωθεί στα πλοία. Ο πετρελαιαγωγός θεωρείται ένα πραγματικό τεχνολογικό θαύμα. Το εξοντωτικό κρύο, βλέπετε, δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, στην ομαλή μεταφορά του πολύτιμου υλικού στο προορισμό του. Δεν θεωρώ σκόπιμο να σας πονοκεφαλιάσω με τις λεπτομέρειες της κατασκευής του. Δεν μας αφορούν άλλωστε, οι στείρες τεχνικές πληροφορίες, μέσα σε τούτον τον Παράδεισο της Φύσης. Κρατείστε μόνο τούτη τη λεπτομέρεια που ήδη προαναφέραμε. Επί 3 χρόνια δούλεψαν, για την κατασκευή του 22.000 εργάτες. Κρατείστε, όμως και μιάν άλλη λεπτομέρεια, πολύ σημαντική, για μένα. Η Αλάσκα, η 49η πολιτεία, είναι η μεγαλύτερη των ΗΠΑ, με έκταση πάνω από 1.200.000 τ.χ., και η πιο αραιοκατοικημένη. Μονάχα 400.000 άνθρωποι τολμούν να την κατοικούν. Απίστευτο, θα μου πείτε. Θα συμφωνήσω. Γι αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, αν θυμηθούμε πόσο πλούσια είναι. Ωστόσο, πώς να αντιμετωπίσεις τον ανταγιάντιστο πολικό χειμώνα; Τους -70 βαθμούς; Όσα μεσα κι αν διαθέτιες, το κρύο δαγκώνει, και δεν σε αφήνει να χαρείς τη ζωή σου. Σου «ρίχνει» μύτη και αυτιά, έτσι και προβάλεις από την ξώθυρα. Γίνεσαι όλος ένα..... κρυοπάγημα δηλαδή. Πολύ γενναίοι οι 400.000 άνθρωποι! Μπορείς να μην τους θαυμάσεις;
 

harilander

Member
Μηνύματα
557
Likes
400
Επόμενο Ταξίδι
βλέπουμε...
Ταξίδι-Όνειρο
χώρα του ποτέ
ευχαριστούμε πολύ για τις τοσες πολύτιμες πληροφορίες που διαβάζουμε μεσα απο μια τόσο γλαφυρή περιγραφή οπως πάντα!
Η Αλάσκα θα παραμένει πάντα ενας ανεκπλήρωτος πόθος και θα με στοιχειώνει στις ταξιδιωτικές φαντασιώσεις μου..
περιμενουμε την συνέχεια με αγωνια.
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Πάρα πάρα πολύ ωραίο κομμάτι!! (ε με τόσο χρυσό πως να μη μας αρέσει!!!)

Διάβαζα ένα βιβλίο -που δε θυμάμαι ποιό- και έλεγε για τον χρυσό, τον κόσμο που μετανάστευσε για εργασία, το χρήμα και ότι καλά και κακά έφερε μαζί του. Το θέμα του μυθιστορήματος ήταν άλλο βέβαια, αλλά όλα αυτά ήταν μέρος του. Αν το βρώ ση βιβλιοθήκη μου (μπορεί και το να είχα δανειστεί), i'll let you know! :D
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες και την ομορφη αφηγηση.
Ανυπομονω να μαθω τελικα ποιο κερδισε στη ζυγαρια ...ο Βορειος Πολος ή ο Νοτιος Πολος.
 

Sailor Moon

Member
Μηνύματα
106
Likes
44
Μαγευτικα απο την διηγηση σου και περιμενω με ανυπομονησια την συνεχεια!!!!
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Διάβαζα ένα βιβλίο -που δε θυμάμαι ποιό- και έλεγε για τον χρυσό, τον κόσμο που μετανάστευσε για εργασία, το χρήμα και ότι καλά και κακά έφερε μαζί του. Το θέμα του μυθιστορήματος ήταν άλλο βέβαια, αλλά όλα αυτά ήταν μέρος του. Αν το βρώ ση βιβλιοθήκη μου (μπορεί και το να είχα δανειστεί), i'll let you know! :D
αυτό μήπως

acoa_inducks_org_hr_php_6455eb7b33b0956a8c2c04ba7d882bf9._.jpg


:bleh::bleh:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Ευχαριστούμε για τις τόσο καλογραμμένες πληροφορίες από έναν πραγματικά μυστηριακό προορισμό!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.785
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom