Λιβύη Λιβύη χώρα της άμμου...

LULLU

Member
Μηνύματα
3.525
Likes
7.781
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι

Η έξοδος μας από εκεί στέφτηκε με επιτυχία μετά από καναδυο αποτυχημένες προσπάθειες. Ξαναγυρίσαμε στη κοιλάδα και ο δρόμος μας περνά από Makunza περιοχή που μεταλλάχτηκε και από έρημος έγινε λιβάδι, ένας σπαρμένος αγρός με καλαμπόκι . Αυτό το έργο αποτελεί την πραγματοποίηση του ονείρου του ηγέτη της χώρας να δει δηλαδή τη Σαχάρα πράσινη.. Γεωτρήσεις και πολύπλοκα συστήματα ύδρευσης φέρνουν από τα έγκατα της ερήμου το απολιθωμένο νερό και δίνουν άλλη όψη και ζωή στη περιοχή. Άλλη όψη ναι, διαφορετική ,αλλά και οι συσταθείσες θέσεις εργασίας δεν προσθέτουν στους εδώ εργαζόμενους συνθήκες ζωής καλύτερες από των άλλων η από αυτές που είχαν, όσο για την ποιότητα του προϊόντος τι να πω, εγώ είδα κάτι κακομοίρικα μαραμένα αφυδατωμένα μικρούλια άχρωμα καλαμποκακια..,( κινέζικα σαιζ) παρότι φαντάζομαι ότι το λίπασμα θα πηγαίνει σύννεφο….,..
Ο δείχτης της βενζίνης κατεβαίνει επικίνδυνα και ο οδηγός θα πρέπει να βρει πρατήριο πράγμα όχι εύκολο σε αυτή την ερημιά.. Παράκαμψη στη παράκαμψη, στροφές και ανηφόρες μέσα από κάποιες κατοικήσιμες ζώνες φτάνουμε στο βενζινάδικο …αλλά μπουκάλα…τζιφος!. , η επιγραφή τέλος μας οδηγεί σε νυχτερινή οδύσσεια. Μα είναι δυνατόν στη χώρα του πετρελαίου τα βενζινάδικα να είναι μετρημένα στα δάχτυλα? Όταν βρήκαμε επιτέλους βενζίνη ανακαλύπτουμε πόσο φτηνή είναι η άξια της. Το τζιπ το δικό μας ,αλλά φαντάζομαι ότι αυτή η τροποποίηση ισχύει για όλα , είχε 2 ντεπόζιτα τα γεμίσαμε με 156 λίτρα και η αξία ήταν 15,9 ευρώ!!!!!! και χωρίς ΦΠΑ !!! Η νύχτα άπλωσε το πέπλο της για τα καλά και εμείς ζούμε διαφορετικά την έρημο νυχτιάτικα έτσι κρύα και άγρια που μας φαίνεται , χωρίς ορίζοντα όχι ότι τη μέρα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τίποτα, ούτε τη μούντζα μας δηλαδή., αλλά λέμε τώρα , η νύχτα και το άγνωστο σε αγριεύει… Με το ζόρι διακρίναμε τα φώτα των άλλων τζιπ να μας ακλουθούν , όταν ο οδηγός σταματα.
--Για τσιγάρο ? η προς νερού μας ?
- Χάθηκε πάλι το μαύρο αμάξι μαμ μου λέει στα σπαστά ιταλικά.
- Πάλι ? μα τι γίνεται με τις άλλες καλέ? Όλο χάνονται..
- Να δεις ..λέει ο Γιάννης , πως αν είναι παντρεμένος όταν γυρίσει σπίτι του θα δέρνει τη γυναίκα του πρωί –μεσημέρι- βράδυ έτσι για πλάκα με το που θα ακούει γυναικεία φωνή, αν δεν είναι παντρεμένος δηλώνει ερημίτης … τι να κάνει που τον έχουν τρελάνει τον άνθρωπο…
Γνωρίζοντας το επιβατικό τρίο που κουβαλά δεν έχουμε παρά να γνέψουμε και να συμφωνήσουμε στα λεγόμενα του Γιάννη..
- Πάει χάσαμε κάθε υπόληψη σαν υπάκουες χαμηλοβλεπούσες και άλαλες γυναίκες σε αυτή τη χώρα..
Κάνανε πολλά τσιγάρα μέχρι να φανεί το μαύρο τζιπ μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης φρενάρει δίπλα με τα μεγάφωνα στη διαπασών..
- Και κουφό εκτός από μισογύνη θα καταντήσουν τον άνθρωπο λέω εγώ..
- Τι λες φώκια? … Εμείς του δίνουμε καραμέλες και αμυγδαλάκια !!!!
- Πολύ στη φτήνια την βγάζεται.. ας είναι…τα άλλα σχόλια δεν γράφονται εδώ δυστυχώς αλλά καταλαβαίνετε το ύφος και το περιεχόμενο..
- Μωρέ μην μας βγουν ξινά τα γέλια .., ας ελπίσουμε ότι ο τζουτζουκος δεν θα ρίξει καμιά άλλη βόμβα..
Με το που φτάνουμε στο κάμπ διαπιστώνουμε μια φασαρία μια ταραχή φωνές, βήματα, κορναρίσματα και επιτέλους φτάνει στα αυτιά μου η τσιρίδα μιας ιταλίδας..
Ορέ τη κάτσαμε τη βάρκα απόψε, ιταλοί, ισπανοί και ελληνες . .αύριο θα κλείσουν για ρεπό τα παιδιά εδώ… θα βαρέσουν μια αναρρωτική μέχρι να εξαφανιστεί και ο τελευταίος μας.. Ευτυχώς για αυτούς αύριο την κάνουμε για Ubari να δούμε τις λίμνες που δεν θα μπορέσουμε να τις χαρούμε καλά γιατί φεύγουμε βολίδα για Τρίπολη με ταξί… αχ ο κώλος μου κατακλίσεις θα κάνει ..τόσες ώρες !
Το βράδυ δεν ήταν και από τα πλέον ήρεμα.. Από τη διπλανή σκηνή η Πόπη πετάχτηκε φωνάζοντας ότι κάτι , ένα ζωντανό τέλος πάντων ήταν στη πλευρά του προσκέφαλου της ξύνοντας τη τέντα .. Φώναξε και εκείνη αλλά που να βγει έξω να πιάσει στα πράσα το παράξενο επισκέπτη. Κάποια στιγμή σταμάτησε για να επανέλθει πιο δυνατά και απότομα. Είδε και απόειδε ότι δεν καταφέρνει να το διώξει και κουρνιασμένη από το φόβο περίμενε να ξημερώσει. Με το που ακούει να βγαίνω από τη σκηνή το πρωί πετάγεται έξω και ψάχνει για ίχνη γύρω από τη σκηνή..
-Να! να !εδώ κοίτα εδώ.! .και δείχνει όντως κάτι ίχνη που απομακρύνονται προς τη μεριά των αυτοκινήτων αλλά που κανείς μας δεν έχει ιχνηλατικές ικανότητες για να γνωρίζει τον κάτοχο..
Μπήκαμε στα αυτοκίνητα με μισή καρδιά , κανείς δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη έρημο και όλα όσα γνώρισε τις 5 τελευταίες μέρες αν και θα έπρεπε η προσμονή της θέας των λιμνών μέσα στη καρδιά της Σαχάρας να κρατά τα επίπεδα της αδρεναλίνης υψηλά.. Αυτή η διαδρομή αν και γίνεται πάλι από κορυφή σε κορυφή μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι μόνοι περιπλανώμενοι, όχι μόνο λόγο των διαφορετικών χαραγμένων μονοπατιών από άλλα προπορευόμενα αυτοκίνητα αλλά δυστυχώς και από τα βουναλάκια των σκουριασμένων ντενεκεδοκουτων που ο αρχικά επιμελής ενταφιασμός τους δεν ήταν αρκετά δυνατός στα φυσήματα του αέρα κάνοντας την άσχημη και άθλια εμφάνιση τους .
-- Φαντάζεσαι τι έχει να γίνει σε λίγα χρόνια? Αντί να πηδάς από αμμοκορυφη σε αμμοκορυφη θα πηδάς από τενεκεδοκορυφη σε μπουκαλοκορυφη..
- Για αυτό μας λέει ο Φέτχι (τζουτζουκος) το κράτος έχει ορίσει ορισμένα σημεία για κάμπινγκ και για πικνίκ..
-- Αλλά δε έχει ορίσει όμως σε ποιο σημείο θα κόβει το από αυτό σας, που τα θάβεται αντί να τα κουβαλάτε όπως ορίζει ο νόμος έτσι?
Δεν θα έπρεπε ίσως να μας ενοχλούν τόσο τα σκουπίδια ιδίως εμάς τους Κρητικούς που σκοντάφτουμε καθημερινά σε τόνους σκουπιδιών άθαφτων κιόλας.. ..αλλά μέσα στη απόλυτη απέραντη καθάρια όψη της ερήμου να δεις και τη τενεκεδοκορυφη κάπως σουρχεται και τα λαμπάκια αρχίζουν να ανάβουν..
Σκαρφαλωμένοι σε μια κορυφή λόγων πολλών αναγκών , καταλαβαίνετε τώρα, η ματιά μας πέφτει στην Manara την πρώτη λίμνη από τις 4 , μόνο που δεν έχει νερό είναι αποξηραμένη εδώ και χρόνια και οι κάτοικοι της έχουν μετοικήσει αλλού. Στη μέση του πουθενά μια μεγάλη έκταση χάσκει παραδομένη στο ήλιο και το άνεμο που ο πυθμένας της γεμάτος από αποξηραμένους κρατήρες που κάποτε ανάβλυζαν νερό .… Αν και χωρίς νερό , στις όχθες οι φοίνικες και το πράσινο θεριεύει..
Στα 4 χιλιόμετρα από εδώ θα δούμε τη δεύτερη λίμνη που σφύζει από ζωή και που για όνομα έχει Umn-al-ma που σημαίνει μητέρα του νερού. Είμαστε πολύ τυχεροί που φτάσαμε πολύ πρωί με το ήλιο ακόμη χαμηλά, χαρίζοντας μας τη ευκαιρία να δούμε μέσα στα νερά της λίμνης που είναι καθρέπτης, τζάμι αυτή τη ώρα τον αντικατοπτρισμό των δένδρων και των γύρω λόφων.. Αν καταφέρεις να πάρεις τα μάτια σου από αυτή τη εικόνα , πράγμα δύσκολο αυτή τη στιγμή, θα δεις πως λίγο πιο πέρα δεκάδες μαγαζάκια και πάγκοι πουλούν, τι άλλο? από τα πανάκριβα και αδιαπραγμάτευτα σε τιμή, είδη λαϊκής τοπικής τέχνης.. Ευτυχώς που σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν οι γνωστοί κράχτες να σε πρήζουν με τα μιστερ , σιστερ , μαι χιοπ και γκι μι γιορ πραις, ( τα γράφω στα ελληνικά μετά από αυτό που έπαθε ο Χρήστος) οπότε με γαλήνη και ηρεμία αιχμαλωτίζεις εικόνες που ίσως δεν θα ξαναδείς ποτέ αλλά που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.. Θα ευχόμουν να μπορούσα να μείνω αν όχι όλη μέρα τουλάχιστον άλλο ένα δίωρο, αλλά ο τζουτζουκος μου υπενθυμίζει επαναφέροντας με στη πραγματικότητα ότι όχι μόνο έχουμε άλλες 2 λίμνες να δούμε αλλά και μια διαδρομή 780 χιλιομέτρων να καλύψουμε σήμερα..,.. αυτό και αν είναι γροθιά στο στομάχι …
Με αγώνα δρόμου , μαραθώνιου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση …και φτάνουμε στη Mafu που απέχει 13 χιλιόμετρα από την μητέρα του νερού., μικρότερη αλλά το ίδιο όμορφη .Βλέπομαι να πλησιάζουν από μακριά άνθρωποι της περιπέτειας, πεζοπόροι με τα μπαστουνάκια τα καπελάκια και τα σακίδια τους , έρχονται από τη Sebha ναι από τόσο μακριά μαγεμένοι από το τοπίο και σίγουρα αν όχι αφυδατωμένοι ζαλισμένοι από το ήλιο… Μωρέ χαρά στο κουράγιο τους!, λέμε εμείς φτύνοντας και συγχρόνως το κόρφο μας…. Και όπως λέμε και εμείς.. μακριά από μας και όπου θέλει .. να πάει το κακό.. Φτάνουμε με τη γλώσσα στα γόνατα στην Gebaoun το στολίδι , το διαμάντι θα πως εγώ από τις λίμνες.. Είναι η μεγαλύτερη η ομορφότερη η βαθύτερη η επιβλητικότερη των άλλων. Αυτό που της δίνει μια ιδιαίτερη όψη είναι το απότομο ψηλό αμμόβουνο που ορθώνεται από την μια όχθη.. Εδώ οι πιο τολμηροί δοκιμάζουν κατάβαση με σκι και όσοι δεν σπάσουν κανένα κόκαλο μπορούν να επιπλεύσουν στα αλμυρά με άνωση νερά.. Μπροστά σε αυτή τη ομορφιά πατήσαμε πόδι ζητώντας να παραμείνουμε κάμποση ώρα, αδιαφορώντας αν θα φτάναμε μεσάνυχτα στη Τρίπολη η χαράματα κατ ευθεία στο αεροδρόμιο για τη πτήση για Βεγγάζη.. , πράγμα που και ο κατά το Νώντα λε κατασκοπ , ο αστυνομικός φύλακας δηλαδή και ο Φετχι αποδέχτηκαν..

η μητερα του νερου..


.. το διαμαντι Gebraoun


.. τουαρεγκ πωλητης στη Μafu λιμνη..

 

Attachments

Last edited by a moderator:

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Ααααα, δεν παίζω! Λιβύη προτού φύγω, ε???? Για να με κρατάς σε αγωνία!

Γράφε, γράφε, να την ευχαριστηθώ ολόκληρη άμα γυρίσω!!!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Lullu περιμένω να διαβάσω με αγωνία την Λιβύη χωρίς εμένα!
στον διαγωνισμό χορού έφερες κανένα ρεκορ??
ορκίζομαι στα νυστέρια σου οτι βγήκες πρώτη...:cool:
γιά λέγε λοιπόν...
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Λιβύη, διαγωνισμοί χορού, για λέγε, για λέγε.
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Λιβύη, διαγωνισμοί χορού, για λέγε, για λέγε.
στην ιταλία ήταν οι χοροί!!!
ξεκίνησε απο εκεί για προθέρμανση και μετά τα δωσε όλα στην σαχάρα:D
μυστήρια καρότσια οι γυναίκες!!:rolleyes:
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
στην ιταλία ήταν οι χοροί!!!
ξεκίνησε απο εκεί για προθέρμανση και μετά τα δωσε όλα στην σαχάρα:D
Δηλαδη στην Ιταλια ξεκινησε η Lulu με ταγκο (του καλου ενεκεν) και στην Λιβυη κατεληξε σε χορους της κοιλιας εξαιτιας της απουσιας του καλου της;
(φωτογραφιες εχουμε;)
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.525
Likes
7.781
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
.. οχι καλε μη τα μπερδευετε τα πραγματα..ασε που τα κυβικα μου δεν επιτρεπουν τετοια αθληματα..
Στην Ιταλια ηταν ο χορος οπου απολαυσα τον Tito Saif ενα Αιγυπτιο κορυφη στο χορο της κοιλιας και την Azuya μια αμερικανα κορυφαια και αυτη στο ειδος αυτο...εγω και ο καλος μου εκανα οφθαλμολουτρα!!!!! μαζι με καποιους αλλους....:haha:
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ταξίδι-Όνειρο
far away
lullu, αργεις... αφου δεν χόρεψες κιόλας... μην το καθυστερείς... γράψε!!!!!! :) θελουμε κι εμεις οφθαλμόλουτρο...
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.525
Likes
7.781
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
κοριτσια να και ο τιτο σειφ...
...
 
Last edited by a moderator:

LULLU

Member
Μηνύματα
3.525
Likes
7.781
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
και αυτο...
 
Last edited by a moderator:

LULLU

Member
Μηνύματα
3.525
Likes
7.781
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
και η αμερικανα Ανσουγια....
 
Last edited by a moderator:

LULLU

Member
Μηνύματα
3.525
Likes
7.781
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
...
τι να πω??!!!!!!!
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.981
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom