travelbreak
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Πρώτη και δεύτερη μέρα, Dushanbe
- Dushanbe-Kalaikhum 350 χιλιόμετρα
- Kalaikhum – Rushan, 180 χιλιόμετρα.
- Rushan, Jizev trekking, Khorong
- Από το Khorogh στο Ishkashim
- Ishkashim – Langar, 135 χλμ. 1ο μέρος
- Ishkashim – Langar, 135 χλμ. 2ο μέρος
- Από το Langar στο Murghab, 240 χλμ. Μέρος 1ο
- Από το Langar στο Murghab, 240 χλμ. Μέρος 2ο
- Επίσκεψη στην λίμνη Καρακούλ. Μέρος 1ο. Δυο μικρές λίμνες.
- Επίσκεψη στην λίμνη Καρακούλ. Μέρος 2ο. Η διαδρομή.
- Επίσκεψη στην λίμνη Καρακούλ. Μέρος 3ο. Η λίμνη και η επιστροφή.
- Από το Murghab, μέσω Modiyan, στο Bulunkul. 250χλμ. Μέρος 1ο
- Από το Murghab, μέσω Modiyan, στο Bulunkul. 250χλμ. Μέρος 2ο
- Από το Murghab, μέσω Modiyan, στο Bulunkul. 250χλμ. Μέρος 3ο
- Από το Bulunkul επιστροφή στο Khorog
- Στο γνωστό δρόμο από το Khorog στο Kalaikhum, 260 χλμ.
- Από το kalaikhum στο Ντουανμπέ, 360 χλμ.
- Από το Ντουσανμπέ στη λίμνη Ισκαντέρ και στο Panjikent
- Στις Επτά Λίμνες
- Επιστροφή στο Ντουσανμπέ.
- Τελευταίες βόλτες στο Ντουσανμπέ.
- Επίλογος.
- Videos
Αφιέρωσα ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στη διαδρομή ως τη λίμνη Καρακούλ, γιατί ήταν εξαιρετική.
Επίσκεψη στην λίμνη Καρακούλ. Μέρος 3ο. Η λίμνη και η επιστροφή.
Στις δώδεκα και μισή φτάσαμε στη λίμνη που δεν είχε κάτι ιδιαίτερο. Αρχικά με την πρώτη αλλαγή που κάναμε στο πρόγραμμα θα μέναμε εκεί ένα βράδυ. Όμως δεν το κάναμε έτσι γιατί εκεί το υψόμετρο είναι 3915 μέτρα και θα περνούσαμε δύσκολα. Θέλαμε να πάμε στην Καρακούλ για να κοιμηθούμε σε γιούρτα. Όμως εκεί γιούρτες δεν υπήρχαν, γιατί οι νομάδες που τις νοικιάζουν έρχονται τον Ιούλιο και τις στήνουν. Έτσι μας είπε ο οδηγός. Πράγματι δεν είδαμε γιούρτες εκεί, πέρα από ελάχιστες μεμονωμένες. Στη λίμνη λοιπόν το μόνο που κάναμε ήταν να βγάζουμε φωτογραφίες μερικά παιδιά. Ευτυχώς οι περισσότεροι θέλουν να φωτογραφηθούμε, αρκεί μετά να τους δείξουμε τις φωτογραφίες.

Τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι σε αυτή τη μοναξιά!

Λίγο μετά τις τρεις επιστρέψαμε στο Murghab. Οι επόμενες εικόνες είναι από την επιστροφή μας από τον ίδιο δρόμο. Εμένα όμως μου φαίνονται πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες.

Τσομπάνος με μηχανάκι:

Εγώ το απόγευμα για μιάμιση ώρα έκανα βόλτες μέσα στο χωριό. Φωτογραφίες έβαλα στη χθεσινή ανάρτηση. Το πρωί είχα πάει βόλτα ξανά κυρίως στον Pamir Highway M41, που διασχίζει το χωριό, αλλά το απόγευμα πέρασα από αυτόν μόνο για λίγο. Έψαχνα φαρμακείο μήπως βρω και πάρω κάτι για τη νόσο του υψομέτρου για τη Ντίνα. Μου είπε όμως κάποιος νεαρός ότι μάλλον είναι κλειστά τα φαρμακεία. Φαντάζομαι λόγω Σαββάτου και μουσουλμανικής θρησκείας. Αυτό το νεαρό τον βρήκα στο κάτω τμήμα του χωριού και ήταν με ένα ποδήλατο. Μου έπιασε την κουβέντα στα καλά καθούμενα και δεν έφευγε. Ήταν όμως πολύ ευγενικός όπως όλοι εδώ. Με ρώτησε διάφορα πράγματα και το κυριότερο ήταν για το πως αποφάσισα να έρθω στη χώρα του. Εγώ φυσικά του είπα ότι γενικά ταξιδεύω και σε ένα ταξιδιωτικό σάιτ είδα περιγραφές και φωτογραφίες από το Τατζικιστάν και μου άρεσαν. Μιλούσαμε περίπου ένα τέταρτο και μόλις του έδωσα τη διεύθυνσή μου στο YouTube αποφάσισε να πάει στο καλό.
Εδώ είπαμε ότι όλοι χαιρετούν, ειδικά τα μικρά παιδιά. Έτσι βρίσκω κι εγώ την ευκαιρία να τραβάω πολλές φωτογραφίες με αυτά. Το Murghab (υψόμετρο κάπου στα 3600 μέτρα) έχει πολλά σπίτια και φυσικά ελάχιστη βλάστηση. Όμως μερικά δέντρα τα έχει. Τα σπίτια είναι τα κλασικά των χωριών της χώρας. Χαμηλά δηλαδή και με μεγάλες αυλές. Πάντα η τουαλέτα βρίσκεται στο πιο μακρινό μέρος του οικοπέδου.
Βραδινό έφαγα με την παρέα μας και ήταν μια σούπα στην αρχή, μια σαλάτα αγγούρι ντομάτα κρεμμύδι χωρίς λάδι και ένα πιάτο με πολύ ρύζι και ελάχιστο κρέας. Πάνω στο τραπέζι υπήρχαν μαρμελάδες και τα λοιπά του πρωινού, αλλά κανείς δεν τα ακούμπησε. Είπαμε διάφορα με τα παιδιά και στις οκτώμισι πήγαμε στα δωμάτιά μας. Δυστυχώς δεν έχει ούτε τηλεόραση, ούτε ίντερνετ της προκοπής για να απασχοληθούμε. Ούτε και άλλους επισκέπτες για να πεις μια κουβέντα. Αλλά και χθες που είχε, πάλι αυτοί ήρθαν αργά και δεν ειδωθήκαμε ούτε καν στο πρωινό.
Γενικά δεν έχει αρχίσει ακόμα ο πολύς τουρισμός. Βλέπουμε λιγοστά τζιπ με ξένους. Έχουμε δει μερικές μοτοσυκλέτες. Δεν ξέρω για παράδειγμα αν το καλοκαίρι έχει σε αυτό το χωριό περισσότερη ζωή. Και τα αγγλικά του οδηγού μας είναι τόσο λίγα που δε γίνεται να μιλήσουμε. Ζήτημα να ξέρει εκατό λέξεις εκτός από τους αριθμούς. Αν και η χώρα θεωρείται πολύ φτωχή εμείς βλέπουμε πολλά καλά αυτοκίνητα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα τουριστικά αλλά και σε άλλα με ντόπιους. Ένα άλλο εντυπωσιακό είναι το εξής: όταν ήμασταν σε κακοτράχαλους δρόμους, σκεφτόμασταν ότι εδώ θέλει ένα ψηλό τζιπ και όχι από τα συνηθισμένα. Θεωρούσαμε ότι μόνο τα Land Cruiser και άλλα εξ ίσου καλά θα μπορούν να κάνουν τέτοιους δρόμους. Όμως συνέχεια βλέπαμε μικρά αυτοκίνητα ΙΧ να περνούν αυτούς τους άθλιους δρόμους. Απορούσαμε πως τα κατάφερναν. Θα μου πεις: εδώ περνούσαν τεράστιε διπλές νταλίκες, τα μικρά θα κώλωναν;