travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 1.968
- Likes
- 17.262
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Πρώτη και δεύτερη μέρα, Dushanbe
- Dushanbe-Kalaikhum 350 χιλιόμετρα
- Kalaikhum – Rushan, 180 χιλιόμετρα.
- Rushan, Jizev trekking, Khorong
- Από το Khorogh στο Ishkashim
- Ishkashim – Langar, 135 χλμ. 1ο μέρος
- Ishkashim – Langar, 135 χλμ. 2ο μέρος
- Από το Langar στο Murghab, 240 χλμ. Μέρος 1ο
- Από το Langar στο Murghab, 240 χλμ. Μέρος 2ο
- Επίσκεψη στην λίμνη Καρακούλ. Μέρος 1ο. Δυο μικρές λίμνες.
- Επίσκεψη στην λίμνη Καρακούλ. Μέρος 2ο. Η διαδρομή.
- Επίσκεψη στην λίμνη Καρακούλ. Μέρος 3ο. Η λίμνη και η επιστροφή.
- Από το Murghab, μέσω Modiyan, στο Bulunkul. 250χλμ. Μέρος 1ο
- Από το Murghab, μέσω Modiyan, στο Bulunkul. 250χλμ. Μέρος 2ο
- Από το Murghab, μέσω Modiyan, στο Bulunkul. 250χλμ. Μέρος 3ο
- Από το Bulunkul επιστροφή στο Khorog
- Στο γνωστό δρόμο από το Khorog στο Kalaikhum, 260 χλμ.
- Από το kalaikhum στο Ντουανμπέ, 360 χλμ.
- Από το Ντουσανμπέ στη λίμνη Ισκαντέρ και στο Panjikent
- Στις Επτά Λίμνες
- Επιστροφή στο Ντουσανμπέ.
- Τελευταίες βόλτες στο Ντουσανμπέ.
- Επίλογος.
- Videos
Τελευταίες βόλτες στο Ντουσανμπέ.
Σε αυτό το ταξίδι ξυπνάγαμε πάντα πολύ νωρίς. Συνήθως από τις 5:00 είχαμε ξυπνήσει και σηκωνόμασταν στις 6 ή στις 7. Έτσι και την τελευταία μέρα σηκωθήκαμε πρωί, αφού το βράδυ δεν είχαμε κοιμηθεί καλά. Ξέραμε ότι θα είχαμε μία δύσκολη μέρα. Και θα ήταν δύσκολη γιατί την πόλη την είχαμε δει αρκετά καλά από την πρώτη μέρα που φτάσαμε. Τότε ξέραμε ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο στο Τατζικιστάν θα τελείωνε την Κυριακή, και θα πηγαίναμε κατευθείαν στο αεροδρόμιο για να περιμένουμε την πτήση στις 3:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Όμως τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι και ήρθαμε μία μέρα νωρίτερα στο Ντουσανμπέ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήρθαμε και νωρίς το Σάββατο, οπότε και το Σάββατο είδαμε κάποια κομμάτια της πόλης.
Και για σήμερα δεν είχαν μείνει και πολλά, αλλά νομίζω το κυριότερο πρόβλημα είναι ο καιρός, αφού η θερμοκρασία ήταν περίπου 37 βαθμοί Κελσίου και είναι εξουθενωτικό να περπατάς έξω. Αν ο καιρός ήταν λίγο πιο δροσερός, δεν θα είχαμε πρόβλημα να περπατάμε για να βλέπουμε και άλλα σημεία της πόλης και ας μην είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να παίρναμε ταξί και να πηγαίναμε κάπου και να τα βλέπαμε. Με τέτοιο καιρό δεν είχαμε όρεξη για πολλά. Σήμερα λοιπόν το πρωί περίπου στις 7:30 είχαμε δύο στόχους: ο ένας ήταν να δούμε την αγορά Mehrgon Market και ο άλλος στόχος ήταν να βρούμε ένα ή περισσότερα καταστήματα για σουβενίρ, τα οποία θεωρητικά φαινόταν ότι είναι κοντά στο ξενοδοχείο μας. Όμως και την προηγούμενη μέρα, αφού τα ψάξαμε, δεν καταφέραμε να τα βρούμε.
Η αγορά Mehrgon ήταν σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα και την καλύψαμε σιγά-σιγά με τα πόδια. Όταν φτάσαμε εκεί είδαμε δύο κτίρια πολύ μοντέρνα και καινούργια μέσα στα οποία υπήρχαν οι άνθρωποι που πουλούσαν τα πράγματά τους. Το ένα ήταν μικρότερο από το άλλο. Ειδικά το μεγάλο κτίριο, και απ’ έξω αλλά και εσωτερικά, ήταν πολύ όμορφο. Στο εσωτερικό του είχε τεράστιες κολώνες. Είχε ακόμα και εσωτερικές ηλεκτρικές σκάλες για να ανεβαίνεις στους επάνω δύο ορόφους. Η αγορά δεν ήταν κλασική αλλά είχε μια μεγάλη και πυκνή συγκέντρωση μικροπωλητών. Είχε κυρίως κηπευτικά, είδη σπιτιού, μικρά εργαλεία και μπαχαρικά. Στους επάνω ορόφους, που δεν είχαν πολλά μαγαζιά όμως, είχε θήκες για κινητά τηλέφωνα και διάφορα άλλα μικρά μαγαζιά. Αυτό που είδα και δεν θυμάμαι να το έχω δει αλλού, είναι ότι παντού κυκλοφορούσαν παιδιά που έσερναν ένα καρότσι και αναζητούσαν ανθρώπους που είχαν έρθει για τα ψώνια τους, ώστε να τα τοποθετούν πάνω στο καρότσι όσο αυτά τα παιδιά τους ακολουθούσαν. Μετά τα πήγαιναν να τα ξεφορτώσουν στο αυτοκίνητο των ανθρώπων αυτών.
Κάναμε μία μικρή βόλτα μήπως βρούμε κάτι να αγοράσουμε ως σουβενίρ, και το μόνο που βρήκαμε ήταν ένα κομπολόι, το οποίο πήραμε δίνοντας περίπου 3 δολάρια. Κατόπιν πήραμε το δρόμο της επιστροφής, ψάχνοντας για τα μαγαζιά με τα σουβενίρ τα οποία μας έδινε το Google Maps. Τα οποία όμως δεν βρήκαμε ποτέ. Αυτά τα μαγαζιά είτε είχαν κλείσει, είτε βρίσκονταν σε κάποιο χώρο που μάλλον ήταν ιδιωτικός και δεν είχαμε πρόσβαση, Γενικά εδώ υπάρχει πρόβλημα με τα σημεία που ψάχνεις στο Google Map, ακόμα και για εστιατόρια που ψάξαμε είχαμε τέτοιο θέμα. Συγκεκριμένα χθες βράδυ έψαχνα για ένα εστιατόριο που προτεινόταν από το Lonely Planet, αλλά δεν το βρήκα και πήγαμε αλλού και καθίσαμε. Σήμερα το μεσημέρι που πήγαμε να πιούμε μία μπύρα, κάπου στην ίδια περιοχή, τελείως συμπτωματικά καθίσαμε σε ένα εστιατόριο που ήταν αυτό που ψάχναμε χθες. Ήταν το εστιατόριο Traktiri.
Όμως ακόμα περιγράφω το πρωί που επιστρέφαμε προς το ξενοδοχείο και λίγο μετά τις 10:00 πήγαμε στο δωμάτιο να ξεκουραστούμε λίγο και να δροσιστούμε στο air condition. Είχαμε κανονίσει με τη ρεσεψιόν ότι στις 12:00 θα έπρεπε να φύγουμε. Εκείνη την ώρα που βγάλαμε τις βαλίτσες για να τις αφήσουμε σε ένα σημείο του ξενοδοχείου, μας λέει η κοπέλα ότι μπορούμε να μείνουμε μέχρι τις 7:00 το απόγευμα, πληρώνοντας όμως το κόστος της μισής ημέρας για late check out, δηλαδή 25 ευρώ. Δεν είχαμε και πολλές επιλογές και τα πληρώσαμε για να μην ταλαιπωρηθούμε όλο το μεσημέρι και το βράδυ μέχρι να πάμε στο αεροδρόμιο.
Επιστρέψαμε τις βαλίτσες στο δωμάτιο και λίγο μετά εγώ με την Ντίνα βγήκαμε πάλι οι δυο μας και πήγαμε να πιούμε τις μπύρες που έλεγα λίγο πριν στο μαγαζί Traktiri, που βρίσκεται κοντά στην όπερα. Ο χώρος εκεί είναι σχετικά κλειστός και από πάνω έχει σωλήνες που πετάνε σταγονίδια νερού για να δροσιστεί ο χώρος. Η μπύρα που μας έφερε δεν ήταν πολύ καλή, ούτε πολύ κρύα και έκανε καθεμία 17 σομ, δηλαδή περίπου ενάμιση ευρώ. Στα άλλα τραπέζια οι άνθρωποι έτρωγαν είτε κανονικό φαγητό είτε μικρά πιάτα ή χάμπουργκερ. Μετά από αυτό επιστρέψαμε στο δωμάτιο. Ήταν λίγο μετά τις 14:00 και καθίσαμε στον κλιματισμό μέχρι τις 19:00.
Όταν το απόγευμα έφτασε η ώρα 19:00, έπρεπε να βγάλουμε τα πράγματά μας από τα δωμάτια και να τα αφήσουμε δίπλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Και αυτό κάναμε. Ήταν άδικο όμως γιατί όταν στις 23:00 το βράδυ γυρίσαμε για να τα πάρουμε, του ζητήσαμε να μπούμε στα δωμάτια μας για τουαλέτα και όταν μπήκαμε φάνηκε ότι κανείς δεν είχε μπει μέσα για να κάνει οτιδήποτε. Άρα θα μπορούσαμε άνετα να ήμασταν ακόμα εκεί, όμως δεν μας πείραξε. Απλά λέμε για το ότι δεν μας διευκόλυναν. Άσε που μας είχε πει η κοπέλα την προηγούμενη μέρα ότι όλα τα δωμάτια ήταν κλεισμένα για εκείνη τη μέρα, λόγω της Εθνικής Γιορτής Συμφιλίωσης που γιορταζόταν στις 27 Ιουνίου, δυο μέρες αργότερα. Ίσως βέβαια να περίμεναν ότι έστω τελευταία στιγμή μπορεί κάποιος να ζητήσει δωμάτιο και γι’ αυτό δεν μας τα έδωσαν για περισσότερο χρόνο.
Μετά τις 19:00 ξεκινήσαμε όλοι μαζί να πάμε μία βόλτα στη γειτονιά μας και ήταν πολύ καλά. Πλέον δεν είχε πολλή ζέστη και έτσι περπατήσαμε περίπου μία ώρα. Κάτσαμε σε ένα παγκάκι απέναντι από την όπερα για άλλη μία ώρα σχεδόν και στις 21:00 περίπου πήγαμε για φαγητό. Επιλέξαμε το εστιατόριο που είχαμε πιει το μεσημέρι με τη Ντίνα τις μπύρες, το οποίο τελικά ήταν λίγο μπέρδεμα, όπως μπέρδεμα έχω ξαναπεί ότι υπάρχει και στις διευθύνσεις που βρίσκουμε από το google maps. Το μαγαζί που καθίσαμε το μεσημέρι για τη μπύρα, δεν ήταν τελικά το Traktiri που έλεγα, αλλά κάποιο άλλο που δεν θυμάμαι τώρα το όνομά του. Το Traktiri που ανέφερα ήταν το επόμενο μαγαζί αν προχωρούσες στο βάθος. Όχι το διπλανό, αλλά κατά μήκος του πρώτου μαγαζιού ξεκινούσε το άλλο και νομίζαμε ότι είναι το ίδιο με το προηγούμενο.
Και αυτή τη φορά ενώ πήγαμε και κάτσαμε στο κανονικό Traktiri για φαγητό πήγαμε να παραγγείλουμε φαγητό από εκείνα που είχαμε δει στη βιτρίνα του προηγούμενου μαγαζιού. Τότε λύθηκε η παρεξήγηση. Το Traktiri είναι Ουκρανικό και σερβίρει και χοιρινό, αλλά δεν είχε ψητά κρέατα, που εμείς θέλαμε. Γι’ αυτό μετακινηθήκαμε στο πρώτο μαγαζί και παραγγείλαμε φαγητό από τη βιτρίνα του. Φάγαμε αρνί και κατσίκι και ο καθένας ό,τι άλλο ήθελε. Ήταν σχετικά φθηνό και μας έφτασαν τα χρήματα που είχαμε χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε κάποιο ποσό σε δολάρια. Δεν μας είχαν μείνει και τόσο πολλά σομ αφού θα φεύγαμε σε λίγο από τη χώρα.
Πολύ λίγα ντόπια νομίσματα μας είχαν μείνει. Πληρώσαμε και το ταξί που μας πήγε στο αεροδρόμιο το τεράστιο ποσόν των 20 σομ, δηλαδή ούτε 2 ευρώ. Το αεροδρόμιο είναι πολύ κοντά και ουσιαστικά δε μου περίσσεψε κανένα σομ από τους ντόπιους. Για να πω την αλήθεια, όλες αυτές τις μέρες έδωσα μερικές φορές κάποια χρήματα σε ζητιάνους. Εδώ οι ζητιάνοι είναι ελάχιστοι. Μπορώ να πω ότι στους περισσότερους από όσους είδα έδωσα και κάτι γιατί δε μου φάνηκαν επαγγελματίες ζητιάνοι. Από ό,τι κατάλαβα μπορεί να υπάρχει φτώχεια, αλλά όχι ζητιανιά και μάλλον δεν απαγορεύεται γιατί βλέπεις σε διάφορα σημεία τέτοιους τύπους. Όχι όμως άστεγους.
Σε αυτό το ταξίδι ξυπνάγαμε πάντα πολύ νωρίς. Συνήθως από τις 5:00 είχαμε ξυπνήσει και σηκωνόμασταν στις 6 ή στις 7. Έτσι και την τελευταία μέρα σηκωθήκαμε πρωί, αφού το βράδυ δεν είχαμε κοιμηθεί καλά. Ξέραμε ότι θα είχαμε μία δύσκολη μέρα. Και θα ήταν δύσκολη γιατί την πόλη την είχαμε δει αρκετά καλά από την πρώτη μέρα που φτάσαμε. Τότε ξέραμε ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο στο Τατζικιστάν θα τελείωνε την Κυριακή, και θα πηγαίναμε κατευθείαν στο αεροδρόμιο για να περιμένουμε την πτήση στις 3:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Όμως τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι και ήρθαμε μία μέρα νωρίτερα στο Ντουσανμπέ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήρθαμε και νωρίς το Σάββατο, οπότε και το Σάββατο είδαμε κάποια κομμάτια της πόλης.
Και για σήμερα δεν είχαν μείνει και πολλά, αλλά νομίζω το κυριότερο πρόβλημα είναι ο καιρός, αφού η θερμοκρασία ήταν περίπου 37 βαθμοί Κελσίου και είναι εξουθενωτικό να περπατάς έξω. Αν ο καιρός ήταν λίγο πιο δροσερός, δεν θα είχαμε πρόβλημα να περπατάμε για να βλέπουμε και άλλα σημεία της πόλης και ας μην είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να παίρναμε ταξί και να πηγαίναμε κάπου και να τα βλέπαμε. Με τέτοιο καιρό δεν είχαμε όρεξη για πολλά. Σήμερα λοιπόν το πρωί περίπου στις 7:30 είχαμε δύο στόχους: ο ένας ήταν να δούμε την αγορά Mehrgon Market και ο άλλος στόχος ήταν να βρούμε ένα ή περισσότερα καταστήματα για σουβενίρ, τα οποία θεωρητικά φαινόταν ότι είναι κοντά στο ξενοδοχείο μας. Όμως και την προηγούμενη μέρα, αφού τα ψάξαμε, δεν καταφέραμε να τα βρούμε.









Η αγορά Mehrgon ήταν σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα και την καλύψαμε σιγά-σιγά με τα πόδια. Όταν φτάσαμε εκεί είδαμε δύο κτίρια πολύ μοντέρνα και καινούργια μέσα στα οποία υπήρχαν οι άνθρωποι που πουλούσαν τα πράγματά τους. Το ένα ήταν μικρότερο από το άλλο. Ειδικά το μεγάλο κτίριο, και απ’ έξω αλλά και εσωτερικά, ήταν πολύ όμορφο. Στο εσωτερικό του είχε τεράστιες κολώνες. Είχε ακόμα και εσωτερικές ηλεκτρικές σκάλες για να ανεβαίνεις στους επάνω δύο ορόφους. Η αγορά δεν ήταν κλασική αλλά είχε μια μεγάλη και πυκνή συγκέντρωση μικροπωλητών. Είχε κυρίως κηπευτικά, είδη σπιτιού, μικρά εργαλεία και μπαχαρικά. Στους επάνω ορόφους, που δεν είχαν πολλά μαγαζιά όμως, είχε θήκες για κινητά τηλέφωνα και διάφορα άλλα μικρά μαγαζιά. Αυτό που είδα και δεν θυμάμαι να το έχω δει αλλού, είναι ότι παντού κυκλοφορούσαν παιδιά που έσερναν ένα καρότσι και αναζητούσαν ανθρώπους που είχαν έρθει για τα ψώνια τους, ώστε να τα τοποθετούν πάνω στο καρότσι όσο αυτά τα παιδιά τους ακολουθούσαν. Μετά τα πήγαιναν να τα ξεφορτώσουν στο αυτοκίνητο των ανθρώπων αυτών.
Κάναμε μία μικρή βόλτα μήπως βρούμε κάτι να αγοράσουμε ως σουβενίρ, και το μόνο που βρήκαμε ήταν ένα κομπολόι, το οποίο πήραμε δίνοντας περίπου 3 δολάρια. Κατόπιν πήραμε το δρόμο της επιστροφής, ψάχνοντας για τα μαγαζιά με τα σουβενίρ τα οποία μας έδινε το Google Maps. Τα οποία όμως δεν βρήκαμε ποτέ. Αυτά τα μαγαζιά είτε είχαν κλείσει, είτε βρίσκονταν σε κάποιο χώρο που μάλλον ήταν ιδιωτικός και δεν είχαμε πρόσβαση, Γενικά εδώ υπάρχει πρόβλημα με τα σημεία που ψάχνεις στο Google Map, ακόμα και για εστιατόρια που ψάξαμε είχαμε τέτοιο θέμα. Συγκεκριμένα χθες βράδυ έψαχνα για ένα εστιατόριο που προτεινόταν από το Lonely Planet, αλλά δεν το βρήκα και πήγαμε αλλού και καθίσαμε. Σήμερα το μεσημέρι που πήγαμε να πιούμε μία μπύρα, κάπου στην ίδια περιοχή, τελείως συμπτωματικά καθίσαμε σε ένα εστιατόριο που ήταν αυτό που ψάχναμε χθες. Ήταν το εστιατόριο Traktiri.

Όμως ακόμα περιγράφω το πρωί που επιστρέφαμε προς το ξενοδοχείο και λίγο μετά τις 10:00 πήγαμε στο δωμάτιο να ξεκουραστούμε λίγο και να δροσιστούμε στο air condition. Είχαμε κανονίσει με τη ρεσεψιόν ότι στις 12:00 θα έπρεπε να φύγουμε. Εκείνη την ώρα που βγάλαμε τις βαλίτσες για να τις αφήσουμε σε ένα σημείο του ξενοδοχείου, μας λέει η κοπέλα ότι μπορούμε να μείνουμε μέχρι τις 7:00 το απόγευμα, πληρώνοντας όμως το κόστος της μισής ημέρας για late check out, δηλαδή 25 ευρώ. Δεν είχαμε και πολλές επιλογές και τα πληρώσαμε για να μην ταλαιπωρηθούμε όλο το μεσημέρι και το βράδυ μέχρι να πάμε στο αεροδρόμιο.
Επιστρέψαμε τις βαλίτσες στο δωμάτιο και λίγο μετά εγώ με την Ντίνα βγήκαμε πάλι οι δυο μας και πήγαμε να πιούμε τις μπύρες που έλεγα λίγο πριν στο μαγαζί Traktiri, που βρίσκεται κοντά στην όπερα. Ο χώρος εκεί είναι σχετικά κλειστός και από πάνω έχει σωλήνες που πετάνε σταγονίδια νερού για να δροσιστεί ο χώρος. Η μπύρα που μας έφερε δεν ήταν πολύ καλή, ούτε πολύ κρύα και έκανε καθεμία 17 σομ, δηλαδή περίπου ενάμιση ευρώ. Στα άλλα τραπέζια οι άνθρωποι έτρωγαν είτε κανονικό φαγητό είτε μικρά πιάτα ή χάμπουργκερ. Μετά από αυτό επιστρέψαμε στο δωμάτιο. Ήταν λίγο μετά τις 14:00 και καθίσαμε στον κλιματισμό μέχρι τις 19:00.
Όταν το απόγευμα έφτασε η ώρα 19:00, έπρεπε να βγάλουμε τα πράγματά μας από τα δωμάτια και να τα αφήσουμε δίπλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Και αυτό κάναμε. Ήταν άδικο όμως γιατί όταν στις 23:00 το βράδυ γυρίσαμε για να τα πάρουμε, του ζητήσαμε να μπούμε στα δωμάτια μας για τουαλέτα και όταν μπήκαμε φάνηκε ότι κανείς δεν είχε μπει μέσα για να κάνει οτιδήποτε. Άρα θα μπορούσαμε άνετα να ήμασταν ακόμα εκεί, όμως δεν μας πείραξε. Απλά λέμε για το ότι δεν μας διευκόλυναν. Άσε που μας είχε πει η κοπέλα την προηγούμενη μέρα ότι όλα τα δωμάτια ήταν κλεισμένα για εκείνη τη μέρα, λόγω της Εθνικής Γιορτής Συμφιλίωσης που γιορταζόταν στις 27 Ιουνίου, δυο μέρες αργότερα. Ίσως βέβαια να περίμεναν ότι έστω τελευταία στιγμή μπορεί κάποιος να ζητήσει δωμάτιο και γι’ αυτό δεν μας τα έδωσαν για περισσότερο χρόνο.
Μετά τις 19:00 ξεκινήσαμε όλοι μαζί να πάμε μία βόλτα στη γειτονιά μας και ήταν πολύ καλά. Πλέον δεν είχε πολλή ζέστη και έτσι περπατήσαμε περίπου μία ώρα. Κάτσαμε σε ένα παγκάκι απέναντι από την όπερα για άλλη μία ώρα σχεδόν και στις 21:00 περίπου πήγαμε για φαγητό. Επιλέξαμε το εστιατόριο που είχαμε πιει το μεσημέρι με τη Ντίνα τις μπύρες, το οποίο τελικά ήταν λίγο μπέρδεμα, όπως μπέρδεμα έχω ξαναπεί ότι υπάρχει και στις διευθύνσεις που βρίσκουμε από το google maps. Το μαγαζί που καθίσαμε το μεσημέρι για τη μπύρα, δεν ήταν τελικά το Traktiri που έλεγα, αλλά κάποιο άλλο που δεν θυμάμαι τώρα το όνομά του. Το Traktiri που ανέφερα ήταν το επόμενο μαγαζί αν προχωρούσες στο βάθος. Όχι το διπλανό, αλλά κατά μήκος του πρώτου μαγαζιού ξεκινούσε το άλλο και νομίζαμε ότι είναι το ίδιο με το προηγούμενο.
Και αυτή τη φορά ενώ πήγαμε και κάτσαμε στο κανονικό Traktiri για φαγητό πήγαμε να παραγγείλουμε φαγητό από εκείνα που είχαμε δει στη βιτρίνα του προηγούμενου μαγαζιού. Τότε λύθηκε η παρεξήγηση. Το Traktiri είναι Ουκρανικό και σερβίρει και χοιρινό, αλλά δεν είχε ψητά κρέατα, που εμείς θέλαμε. Γι’ αυτό μετακινηθήκαμε στο πρώτο μαγαζί και παραγγείλαμε φαγητό από τη βιτρίνα του. Φάγαμε αρνί και κατσίκι και ο καθένας ό,τι άλλο ήθελε. Ήταν σχετικά φθηνό και μας έφτασαν τα χρήματα που είχαμε χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε κάποιο ποσό σε δολάρια. Δεν μας είχαν μείνει και τόσο πολλά σομ αφού θα φεύγαμε σε λίγο από τη χώρα.





Πολύ λίγα ντόπια νομίσματα μας είχαν μείνει. Πληρώσαμε και το ταξί που μας πήγε στο αεροδρόμιο το τεράστιο ποσόν των 20 σομ, δηλαδή ούτε 2 ευρώ. Το αεροδρόμιο είναι πολύ κοντά και ουσιαστικά δε μου περίσσεψε κανένα σομ από τους ντόπιους. Για να πω την αλήθεια, όλες αυτές τις μέρες έδωσα μερικές φορές κάποια χρήματα σε ζητιάνους. Εδώ οι ζητιάνοι είναι ελάχιστοι. Μπορώ να πω ότι στους περισσότερους από όσους είδα έδωσα και κάτι γιατί δε μου φάνηκαν επαγγελματίες ζητιάνοι. Από ό,τι κατάλαβα μπορεί να υπάρχει φτώχεια, αλλά όχι ζητιανιά και μάλλον δεν απαγορεύεται γιατί βλέπεις σε διάφορα σημεία τέτοιους τύπους. Όχι όμως άστεγους.