Sassenach77
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Ελλάδα
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γη του Πυρός
Επίλογος
Οδικό δίκτυο - Οδηγική συμπεριφορά – Γενικές πληροφορίες
Εντυπώσεις
Όταν ξεκίνησε το ταξίδι είχα μία αμφιβολία για το κατά πόσο θα ήταν καλό για εμάς να περιοριστούμε σε κάποια συγκεκριμένα αξιοθέατα.
- Καλές οι εκκλησίες, έλεγα, αλλά νισάφι πια…πόσες μπορώ να δώ και να μην βαρεθώ;;; Δεν το έχω και πολύ με τις εκκλησίες…οπότε μία αμφιβολία πλανιόταν στον αέρα
Βέβαια υπήρχε και το plan B, που έλεγε ποια άλλα αξιοθέατα προσφέρει η χώρα για να δούμε και φυσικά αυτά είναι πολλά και ήταν όλα σημειωμένα! Δεν θα δυσκολευόμουν καθόλου να αλλάξω ολόκληρο το πρόγραμμα του ταξιδιού, κυρίως γιατί κινούμασταν με αυτοκίνητο και είχαμε το πλεονέκτημα της ευελιξίας και κατά δεύτερον δεν είχαμε κανένα περιορισμό κράτησης σε αξιοθέατα (προπληρωμένα εισιτήρια κτλ)
Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε να βλέπουμε οχυρωμένες εκκλησίες…μετά ξύλινες εκκλησίες….και πάμε πάλι από την αρχή….μέχρι που ήρθε η ώρα να φύγουμε και κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, καταλήξαμε και οι δύο να συμφωνήσουμε ότι, έχοντας βάλει σαν γνώμονα τις εκκλησίες, είδαμε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας και πιο συγκεκριμένα της Τρανσυλβανίας και των Μαραμούρων, και ένα μικρό μέρος της Βλαχίας, είδαμε μερικές από τις πιο σημαντικές πόλεις της χώρας, άλλες πιο πολύ και άλλες πιο λίγο και φυσικά είδαμε μερικά από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της χώρας!
Αυτό που θα ξεχώριζα περισσότερο στο ταξίδι είναι η περιοχή των Μαραμούρων! Αυτή η περιοχή από μόνη της είναι κάτι το διαφορετικό, κάτι το ιδιαίτερο….Οι άνθρωποι έχουν το δικό τους μοναδικό κώδικα για να ζουν, χωρίς τουριστικά πρότυπα, χωρίς να έχουν εκβιομηχανιστεί πλήρως, και αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για μένα, ώστε να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή! Οι άνθρωποι είναι πιο αυθόρμητοι και πιο αυθεντικοί
Τα χωριά τους δείχνουν εγκαταλελειμμένα και ξεχασμένα…είναι όμως;... Το μόνο που ξέρω σίγουρα να πώ είναι ότι, έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τις Μαραμούρες, και ότι ένιωσα λύπη όταν έφευγα…ήθελα να κάτσω λίγο ακόμα…δεν είχα "χορτάσει"!
Όσον αφορά τις εκκλησίες (οχυρωμένες και ξύλινες) θα έλεγα ότι, αποτελούν αξιόλογες αρχιτεκτονικές κατασκευές που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους σκοπούς, η κάθε μία με τις δικές της ιδιαιτερότητες και με τη δική της ιστορία. Προσωπικά μου άρεσαν πολύ και μου έδωσαν μία αρκετά καλή εικόνα της χώρας από πολλές απόψεις!
Σίγουρα στην διαμόρφωση των εντυπώσεων που αποκομίζει ο καθένας μας από έναν τόπο που επισκέπτεται, παίζουν ρόλο πολλά πράγματα. Αυτό που έχω να πώ σίγουρα για μένα, όσον αφορά αυτό το ταξίδι, είναι ότι έχω μείνει με την αίσθηση του "ανικανοποίητου", γυρνώντας απο ένα ταξίδι....ικανοποιημένη!!! Έχω αφήσει πολλές εκκρεμότητες στην Ρουμανία! Εις το επανιδείν λοιπόν…
Με αφορμή το γεγονός ότι είναι η πρώτη ταξιδιωτική ιστορία που γράφω, θα ήθελα να ευχαριστήσω το φόρουμ που με φιλοξενεί και μου δίνει την δυντότητα να βάλω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι, ώστε να βοηθήσω μελλοντικούς ταξιδιώτες.
Ευχαριστώ όλους εσάς που είχατε την υπομονή να διαβάσετε την ιστορία, έστω και μέρος αυτής! Και φυσικά όλους εσάς που μου παρήχατε την βοήθεια σας για να υλοποίησω το ταξίδι μου!
Η ταξιδιωτική ιστορία είναι αφιερωμένη σε όλους όσους με παρακίνησαν να την γράψω….αν δεν το κάνατε δεν θα την έγραφα ποτέ! Βέβαια αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό…

Εύχομαι να έχουμε όλοι πολλά, καλά και πάνω απ’ όλα ασφαλή ταξίδια!
Οδικό δίκτυο - Οδηγική συμπεριφορά – Γενικές πληροφορίες
- Διανύσαμε 1721χλμ και το συνολικό κόστος της βενζίνης ήταν 110,34€
- Θεωρώ ότι το να μπώ στη διαδικασία να σας πώ ποια είναι η γνώμη μου για το οδικό δίκτυο της Ρουμανίας δεν βοηθάει και πολύ, γιατί αυτό είναι κάτι σχετικό. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να ανεβάσω στη ιστορία φωτογραφίες των διαδρομών που κάναμε, έτσι ώστε να βλέπετε τους δρόμους και να κρίνεται μόνοι σας αν είναι καλοί ή όχι. Λυπάμαι αν οι πολλές φωτογραφίες κούρασαν κάποιους….Υπάρχουν όμως και άλλοι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με δικά τους αυτοκίνητα και είναι σημαντικό να ξέρουν από τι οδικό δίκτυο θα περάσει το αυτοκίνητό τους!
- Όλοι οι χωματόδρομοι από τους οποίους περάσαμε είχαν χοντρή κροκάλα. Από όσους χωματόδρομους περάσαμε και ήταν βρεγμένοι δεν είχαμε πρόβλημα με λακούβες και λάσπες.
- Στους κεντρικούς άξονες του οδικού δικτύου της Ρουμανίας η οριζόντια και κάθετη σήμανση είναι αρκετά καλή έως πολύ καλή! Στο δευτερεύον οδικό δίκτυο η οριζόντια σήμανση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ η κάθετη έχει πολλές φορές ελλείψεις αλλά δεν την λές και τελείως ανύπαρκτη.
- Τις βραδυνές ώρες ο φωτισμός στην επαρχία είναι ελλιπής έως και ανύπαρκτος. Όταν μπαίναμε στα χωριά διατηρούσα τη μεγάλη σκάλα στα φώτα γιατί δεν μπορούσα να δώ τους πεζούς που περπατούσαν στην άκρη του δρόμου ελλείψει πεζοδρομίων. Σε πολλά χωριά υπάρχει δημόσιος φωτισμός, αλλά δεν έχει την ισχύ που θα έπρεπε…στην ουσία βλέπεις κάποιες λάμπες να φωτίζουν αχνά κάπου ψηλά στο δρόμο και το φώς τους να μην φτάνει ποτέ μέχρι το οδόστρωμα…
- Οι περισσότερες διασταυρώσεις ορίζονται με κυκλικούς κόμβους. Στους κυκλικούς αυτούς κόμβους προτεραιότητα έχει αυτός που κινείται μέσα στον κόμβο και όχι αυτός που μπαίνει στον κόμβο, όπως ισχύει στην Ελλάδα!
- Γενικά αποφεύγω να βάζω ταμπέλες σε ανθρώπους αλλά δεν μπορώ να μην πώ ότι πολλοί Ρουμάνοι είναι ΘΕΟΤΡΕΛΟΙ όταν πιάνουν τιμόνι! Είδα φορτηγό να κάνει προσπέραση δύο προπορευόμενα αυτοκίνητα (το ένα ήμασταν εμείς) μέσα σε χωριό, βράδυ, με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη του επιτρεπτού! Είδα λεωφορείο να κάνει προσπέραση πάνω σε στροφή δύο προπορευόμενα οχήματα ( το ένα ήμασταν εμείς), αναγκάζοντας εμάς να κόψουμε ταχύτητα για να περάσει και το όχημα που ερχόταν από απέναντι να βγεί σχεδόν έξω από το δρόμο! Όταν ήμασταν στο δρόμο, υπήρξαν πολλές φορές που είχα αυτό το ύφος
ή αυτό το ύφος
χωρίς να θέλω να υπερβάλω! Αυτά είναι τα πιο "κραχτά" που θυμάμαι….φυσικά υπήρξαν και άλλα! Είχα την "τύχη" να ζήσω το οδικό δίκτυο της Ελλάδας την δεκαετία του 80, όταν ο πατέρας μου προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποφύγει Έλληνες οδηγούς που έκαναν τα ίδια….τα οποία πολλές φορές ακόμα και σήμερα τα βλέπω σε επαρχιακούς δρόμους και σε νησιά, αλλά σε μικρότερο βαθμό!
- Οι Ρουμάνοι παρόλο που παραβιάζουν κατά συρροή τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας….τηρούν ευλαβικά τις διαβάσεις των πεζών. Προσοχή στις διαβάσεις!
- Αστυνομία συναντήσαμε στο οδικό δίκτυο από Sighisoara και νότια. Στο βόρειο κομμάτι και ειδικά στη περιοχή των Μαραμούρων, η μόνη αστυνομική παρουσία ήταν όταν είδαμε, δύο φορές κιόλας, ένα περιπολικό παρκαρισμένο μέσα σε οικιακή αυλή! Να φανταστώ ότι οι Ρουμάνοι αστυνομικοί πάνε στο σπίτι τους με το υπηρεσιακό όχημα….
- Όταν παρέδωσα το αυτοκίνητο στην εταιρεία ενοικίασης, ρώτησα τον υπάλληλο της εταιρείας για τη νομοθεσία σχετικά με τα χειμερινά ελαστικά και τις αντιολισθητικές αλυσίδες. Μου είπε οτι από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν χειμερινά ελαστικά, τα οποία φέρουν την σχετική ένδειξη επάνω τους! Τον ρώτησα αν ένα αυτοκίνητο έχει τετρακίνηση τι γίνεται, και μου είπε ότι πρέπει να έχει και αυτό χειμερινά ελαστικά ή τουλάχιστον τύπου mud, γιατί αν σε σταματήσει η αστυνομία θα υπάρξει πρόβλημα. Με λίγα λόγια, δεν χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες στη χώρα!
Εντυπώσεις
Όταν ξεκίνησε το ταξίδι είχα μία αμφιβολία για το κατά πόσο θα ήταν καλό για εμάς να περιοριστούμε σε κάποια συγκεκριμένα αξιοθέατα.
- Καλές οι εκκλησίες, έλεγα, αλλά νισάφι πια…πόσες μπορώ να δώ και να μην βαρεθώ;;; Δεν το έχω και πολύ με τις εκκλησίες…οπότε μία αμφιβολία πλανιόταν στον αέρα
Βέβαια υπήρχε και το plan B, που έλεγε ποια άλλα αξιοθέατα προσφέρει η χώρα για να δούμε και φυσικά αυτά είναι πολλά και ήταν όλα σημειωμένα! Δεν θα δυσκολευόμουν καθόλου να αλλάξω ολόκληρο το πρόγραμμα του ταξιδιού, κυρίως γιατί κινούμασταν με αυτοκίνητο και είχαμε το πλεονέκτημα της ευελιξίας και κατά δεύτερον δεν είχαμε κανένα περιορισμό κράτησης σε αξιοθέατα (προπληρωμένα εισιτήρια κτλ)
Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε να βλέπουμε οχυρωμένες εκκλησίες…μετά ξύλινες εκκλησίες….και πάμε πάλι από την αρχή….μέχρι που ήρθε η ώρα να φύγουμε και κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, καταλήξαμε και οι δύο να συμφωνήσουμε ότι, έχοντας βάλει σαν γνώμονα τις εκκλησίες, είδαμε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας και πιο συγκεκριμένα της Τρανσυλβανίας και των Μαραμούρων, και ένα μικρό μέρος της Βλαχίας, είδαμε μερικές από τις πιο σημαντικές πόλεις της χώρας, άλλες πιο πολύ και άλλες πιο λίγο και φυσικά είδαμε μερικά από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της χώρας!
Αυτό που θα ξεχώριζα περισσότερο στο ταξίδι είναι η περιοχή των Μαραμούρων! Αυτή η περιοχή από μόνη της είναι κάτι το διαφορετικό, κάτι το ιδιαίτερο….Οι άνθρωποι έχουν το δικό τους μοναδικό κώδικα για να ζουν, χωρίς τουριστικά πρότυπα, χωρίς να έχουν εκβιομηχανιστεί πλήρως, και αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για μένα, ώστε να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή! Οι άνθρωποι είναι πιο αυθόρμητοι και πιο αυθεντικοί
Όσον αφορά τις εκκλησίες (οχυρωμένες και ξύλινες) θα έλεγα ότι, αποτελούν αξιόλογες αρχιτεκτονικές κατασκευές που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους σκοπούς, η κάθε μία με τις δικές της ιδιαιτερότητες και με τη δική της ιστορία. Προσωπικά μου άρεσαν πολύ και μου έδωσαν μία αρκετά καλή εικόνα της χώρας από πολλές απόψεις!
Σίγουρα στην διαμόρφωση των εντυπώσεων που αποκομίζει ο καθένας μας από έναν τόπο που επισκέπτεται, παίζουν ρόλο πολλά πράγματα. Αυτό που έχω να πώ σίγουρα για μένα, όσον αφορά αυτό το ταξίδι, είναι ότι έχω μείνει με την αίσθηση του "ανικανοποίητου", γυρνώντας απο ένα ταξίδι....ικανοποιημένη!!! Έχω αφήσει πολλές εκκρεμότητες στην Ρουμανία! Εις το επανιδείν λοιπόν…
Με αφορμή το γεγονός ότι είναι η πρώτη ταξιδιωτική ιστορία που γράφω, θα ήθελα να ευχαριστήσω το φόρουμ που με φιλοξενεί και μου δίνει την δυντότητα να βάλω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι, ώστε να βοηθήσω μελλοντικούς ταξιδιώτες.
Ευχαριστώ όλους εσάς που είχατε την υπομονή να διαβάσετε την ιστορία, έστω και μέρος αυτής! Και φυσικά όλους εσάς που μου παρήχατε την βοήθεια σας για να υλοποίησω το ταξίδι μου!
Η ταξιδιωτική ιστορία είναι αφιερωμένη σε όλους όσους με παρακίνησαν να την γράψω….αν δεν το κάνατε δεν θα την έγραφα ποτέ! Βέβαια αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό…
Εύχομαι να έχουμε όλοι πολλά, καλά και πάνω απ’ όλα ασφαλή ταξίδια!
ΤΕΛΟΣ