Yorgos
Member
- Μηνύματα
- 10.310
- Likes
- 56.161
- Επόμενο Ταξίδι
- Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού τότε, τώρα, πάντα
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Προσδοκίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Το πλυντήριο, το κάρμα, η φάρσα και ο γουρλωμάτης
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Εισαγωγή στο απόλυτο χάος
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ντάκα και λίγο παραέξω, ghost city, πανηγύρι και ντεμέκ Ταζ Μαχάλ
- Φωτογραφίες
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Ινδία, φαγητάρες και Sivasagar
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Ναοι, ξαναφαγητάρες και Jorhat
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Tα satras του Majuli
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: Γίββωνες στην ομίχλη, οι ορχιδέες του μάγειρα κι ένα σόου
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10: Ελέφαντες, ρινόκεροι, άλμα επί στηθαίου μετά μπαούλου και καλώς ήρθαμε στη Meghalaya.
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Καταρράκτες χωρίς νερό, σπήλαια και πάλι καταρράκτες (με λίγο νερό)
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Τα μενίρ, ο ποταμός Dawki, κόμμα-διαμάντι, το καθαρότερο χωριό της Ινδίας και οι ζωντανές γέφυρες από ρίζες δέντρων.
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13: H έκπληξη του Guwahati
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: Άφιξη Agartala, παλάτι-μουσείο και το ξενοδοχείο του 5,8
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15: Unakoti, το Angkor Wat (φωτιά θα πέσει να μας κάψει) της Tripura
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16: Ο ναός-τούρτα, το υδάτινο παλάτι και το one and only
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17: Το Moirang, η λίμνη Loktak, η λάσπη, οι διαδηλώσεις και ο καλός οικοδεσπότης του καταλύματος της κατσαρίδας
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18: Το Ιmphal που έπρεπε να είχα μείνει και η Nagaland
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19: Το νεκροταφείο του ΒΠΠ και το Sekrenyi
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20: Κάτι τσόντα αρχαία και άφιξη στην Καλκούτα
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21: Καλκούτα, India par Excellence
- Φωτογραφίες
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22: Αποτίμηση, εντυπώσεις και άλλα τέτοια θεωρητικά.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22: Αποτίμηση, εντυπώσεις και άλλα τέτοια θεωρητικά
Καταρχήν η γνώμη μου για τη χώρα να πούμε πως δεν άλλαξε, ούτε προς τα πάνω (καλά, πόσο πιο πάνω να πάει δηλαδή; ) είναι η τρίτη πιο εντυπωσιακή χώρα στον κόσμο για μένα, κάτω μόνο από το Περού και την Ινδονησία και οριακά πάνω από την Ελλάδα. Μισή ήπειρος είναι δηλαδή με απίστευτη ποικιλία (και μένα μου λείπουν ακόμη αρκετές επαρχίες, ειδικά στο βορά), τόνους ιστορίας, μπόλικη φύση, ατέλειωτη αυθεντικότητα, σούπερ φαγητό, είναι πάφθηνη, ασφαλής, ένα όνειρο είναι.
Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτές οι off the beaten track περιοχές που πήγα αξίζουν για κάποιον που θα πάει μια φορά (ή έστω πρώτη φορά) στην Ινδία και θα έχει στη διάθεσή του μόνο 3-4-5 εβδομάδες. Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρα πως όχι. Δε θα άφηνα δηλαδή έξω κάτι από το Ρατζαστάν, το Βαρνάσι, την Κεράλα, την Karnataka, τις σπηλιές Ajanta κλπ για να πάω στις επτά αδελφές που απαιτούν και χρόνο.
Παρόλα αυτά, στις προσδοκίες ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω το ταξίδι. Είχε αρχαιολογία, είχε τοπία, είχε κουλτούρα, φάγαμε πάρα πολύ καλά, αλλά κυρίως ήταν αυθεντικά και όμορφα σε μια εποχή που τόσα μέρη πλήττονται από υπερτουρισμό ή απλά υπάρχουν μόνο και μόνο για τους τουρίστες. Το καταευχαριστήθηκα, ήταν μια Ινδία “από τα παλιά” με ωραίους, ευγενείς ανθρώπους και πολύ ενδιαφέροντα μέρη. Για κάποιον που πάει δεύτερη, τρίτη, πέμπτη φορά στην Ινδία είναι άκρως συστηνόμενες οι περιοχές, αλλά σίγουρα έχει άλλα χαιλάιτς η χώρα.
Η βαθμολογία της οποίας έχει ως εξής:
Φύση: Της βάζω 7. Έχει πολύ μεγάλη ποικιλία, από απραλίες μέχρι χιονισμένα βουνά, από ρινόκερους μέχρι τρελό βυθό. Για τόοοσο μεγάλη χώρα ίσως μπορούσε και καλύτερα αλλά θα πάρει καλύτερο βαθμό όταν πάω και στα βόρεια.
Αρχαιολογία: Ανύπαρκτη δεν είναι, σούπερ δεν είναι επίσης. Θα πάρει ένα χαριτωμένο 5. Αρκετά πράγματα να δεις αλλά σίγουρα όχι το βασικό χάιλάιτ της χώρας.
Αρχιτεκτονική: Δυσκολεύτηκα εδώ. Οι περισσότερες πόλεις ειναι το μαύρο τους το χάλι αλλά από την άλλη σε αυτή την κατηγορία έχω κατατάξει ναούς, παλάτια κλπ όπου η χώρα απλά τα σπάει. Παίρνει ένα 7ράκι κι ίσως να ήμουν και αυστηρός.
Άνθρωποι: Ε 10. Και για το χαμόγελο αλλά κυρίως για όλο αυτο το θέαμα που βλέπεις μπροστά σου που είναι κι ο βασικός λόγος επίσκεψης της χώρας. Το ότι αυτό που γι αυτούς είναι καθημερινότητα για μένα είναι τόσο μα τόσο εξωγήινο είναι ο ορισμός της Ινδίας. Από πλευράς καθημερινότητας μπορεί και να είναι η πιο ενδιαφέρουσα χώρα στη γη, με μυριάδες μειονοτήτων, θρησκειών, εθίμων, ενδυμασιών και πρακτικών, απλά ανεξάντλητη χώρα.
Κόστος: Πολύ χαμηλό στα πάντα. Μένεις φτηνά, πετάς φτηνά, φτηνά τραίνα, φτηνές εσωτερικές πτήσεις, απολύτως λογικές τιμές στα αξιοθέατα, παίρνει 10.
Ασφάλεια: Θα βάλω 9. Ποτέ και πουθενά δεν έχω νιώσει απειλή σε αρκετούς πια μήνες συσσωρευμένων εβδομάδων στη λατρεμένη Ινδία. Έκοψα μια μονάδα για μικροαπατεωνίες (πταίσματα σε άλλες χώρες) και κάποιες ανησυχητικές ιστορίες για κακοποίηση γυναικών , αλλά εξακολουθώ να τη θεωρώ από τις ασφαλέστερες φτωχές (λέμε τώρα) χώρες για ταξίδι, ακόμη και για single female travellers, που τις βλέπεις παντού στην Ινδία, εδώ και δεκαετίες μάλιστα.
Μοναδικότητα: Είναι μοναδική σε πολλά επίπεδα η χώρα, μόνο η Σρι Λάνκα της μοιάζει αλλά εκεί από τη Σρι Λάνκα θα κόψω πόνοτυς κι όχι από την Ινδία. Εντάξει τι να λέμε απίστευτα ειδική περίπτωση η χώρα. Παίρνει 9.
Αυθεντικότητα: Στρογγυλό 10ράκι, η χώρα δεν προσπαθεί να κάνει κάτι για να το δείξει στους τουρίστες σώνει και καλά, κάθε άλλο. Απίστευτες παραδόσεις, πρακτικές, θρησκείες, έθιμα, εντυπωσιακά χαμηλός τουρισμός για χώρα με τέτοια θέλγητρα, φτου να μην τη ματιάσω, δέκα με τόνο.
Φαγητό: Ε... 10. Τι άλλο να βάλω σε μια χώρα που η ποικιλία της είναι ανυπέρβλητη, οι γεύσεις φοβερές και -σε αντίθεση με άλλες αγαπημένες- είναι και παντού, από την τελευταία γιαγιάκα με κατσαρόλες και street food μέχρι τα πιο πολυετλή εστιατόρια κι όλα αυτά σε τιμή κουκουρούκου. Αξίζει να πας μόνο και μόνο για να φας.
Ποικιλία: Γίνομαι μονότονος αλλά τι άλλο εκτός από 10 να της βάλω δηλαδή; Από απίστευτα νησιά (κάποια με τρελές φυλές) και waterways στην Κεράλα μέχρι ερήμους, Ιμαλάια, κοιλάδες, ελέφαντες, ορυζώνες, αρχαιολογία δίπλα σε τεχνοπόλεις, φεστιβάλ, κινηματογράφο, πολύβουες πόλεις, χωριά άλλης εποχής, τα πάντα όλα έχει. 10 και πάλι χωρίς καμία σκέψη.
Έλαβον 87 και την τρίτη θέση στην καρδιά μου, ξαναλέω μετά το Περού και την Ινδονησία, γι αυτό πάω και ξαναπάω και θα ξαναπάω και δε θα αργήσω κιόλας. Κι εγώ θα ήθελα να έχω πάει σε όλες τις χώρες του κόσμου αλλά τι να κάνω που μερικές σαν την Ινδία είναι τόσο τραβηχτικές που πας και 3 και 5 και 8 φορές άμα λάχει, είναι και ανεξάντλητες οι άτιμες, και μένει πίσω το project 193+
Δεν έχω πολλά να πω για επίλογο. Όπως έγραψε κάποτε και η Alanis Morissette (μεγάλο... αλάνι) Thank You India και δε χρειάστηκε να υπονοήσει κάτι άλλο ο στίχος σε ένα τραγούδι που αναφέρεται στα μαθήματα της ζωής, ειδικά αν πρωτοπάς σε μικρή ηλικία σε “μαρκάρει” η χώρα, από τις λίγες που σε βάζουν να προβληματιστείς, να ψαχτείς, να “κοιταχτείς” μέσα σου και ταυτόχρονα να περάσεις τόσο μα τόσο όμορφα. Όπως είπα και σε μια συνέντευξη που με ρώτησαν ποιες χώρες θα διάλεγα από κάθε ήπειρο αν μπορούσα να συστήσω μόνο μία: Ισπανία-Περού-Ινδία-Βανουάτου-Αιθιοπία. Σαν εμπειρία ζωής πιο πάνω και από την Ινδονησία κι ας είναι μισό κλικ πιο κάτω σαν αξιοθέατα.
Καλά ταξίδια σε όλους και να πάτε στην Ινδία αν δεν πήγατε.