alma
Member
- Μηνύματα
- 4.304
- Likes
- 18.491
Σταθμός μετρό τύπου παλάτι όπως πολλοί άλλοι
Βγαίνοντας από το Оружейная палата φωτογραφηθήκαμε για άλλη μια φορά στα πέριξ του Κρεμλίνου αλλά αυτή την φορά είχαμε έναν σχεδόν επαγγελματία να μας αποθανατίζει. Καθώς βγάζαμε μερικές ακόμα φωτο, την προσοχή μας τράβηξε μια κραυγή που έμοιαζε με πολεμική ιαχή ή κραυγή θριάμβου και ακούγονταν κάπως έτσι: « Ααααααααχααααα». Γυρίσαμε και είδαμε ένα γκρουπ Ασιατών, ο ένας εκ των οποίων με θριαμβευτικό ύφος και έντονες χειρονομίες έβγαζε φωτο παρέες συμπατριωτών του, χειρονομώντας έντονα να σταθούν πιο δεξιά ή πιο αριστερά ή πιο κέντρο και όταν πετύχαινε την επιθυμητή θέση, κραύγαζε δυνατά και τους έκανε νόημα να σταθούν ακίνητοι. Παράλληλα με το « Ααααααααχααααα», έπαιρνε κι ο ίδιος θέση με κάπως ανοιχτά πόδια που έμοιαζε με θέση ετοιμότητας σε πολεμικές τέχνες και έβγαζε τις φωτο. Μας άρεσε η ιδέα και τον ρωτήσαμε αν μπορούσε να μας βγάλει κι εμάς…Ένευσε χαμογελώντας περήφανα και μετά από μερικές οδηγίες με τα χέρια του, μόλις θεώρησε πως είμαστε στο κατάλληλο σημείο, έκανε το γνωστό
« Ααααααααχααααα» και μας τράβηξε αρκετές φωτό. Το διασκέδασε κι αυτός κι εμείς, τον ευχαριστήσαμε και αποκτήσαμε αρκετές φωτο με τις φάτσες μας πέριξ του Κρεμλίνου.
Επόμενος προορισμός μας η Третьяковская галерея.
Αποτελούσε ένα όνειρο η επίσκεψη σε αυτόν τον ναό της ρώσικης ζωγραφικής. Ιδρυτής της ο Павел Михайлович Третьяков, έμπορος, συλλέκτης, φιλάνθρωπος και λάτρης της ζωγραφικής, που συγκέντρωνε για πολλά χρόνια πίνακες. Η παράδοση λέει πως μια φορά ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Τρίτος επισκέφτηκε έκθεση ζωγραφικής ρώσων ζωγράφων.Πλησίασε σε ένα πίνακα που του άρεσε και είδε να αναγράφεται : «Επωλήθη στον Павел Михайлович Третьяков». Ο Τσάρος έφυγε και πλησίασε σε άλλον πίνακα όπου υπήρχε επιγραφή που έγραφε το ίδιο. Λέγεται πως τότε ο τσάρος δυσαρεστήθηκε και είπε : «Οι καλύτεροι πίνακες πουλήθηκαν σε έναν έμπορο από τη Μόσχα; Και τι θα αγοράσω εγώ ο “φτωχός” ; » Τελικά ο Третьяков δώρισε την συλλογή του και το κτίριο που την στέγαζε στην Μόσχα.
Από τους πιο γνωστούς πίνακες της συλλογής είναι το έργο του Василий Владимирович Пукирев, που δείχνει ένα γάμο ανάμεσα σε ένα νεαρό θλιμμένο κορίτσι και έναν ηλικιωμένο που θα μπορούσε να είναι ο παππούς της. Στην άκρη του πίνακα απεικονίζεται με θλιμμένο ύφος ο ίδιος ο νεαρός τότε ζωγράφος, γεγονός που έκανε να ενταθούν οι εικασίες πως το κορίτσι που παντρευόταν ο γέρος, ήταν ο έρωτας της ζωής του ζωγράφου.
Ο πίνακας μου προκάλεσε μελαγχολία που ταίριαζε απόλυτα με τον συννεφιασμένο μοσχοβίτικο ουρανό που έδινε μια νότα μελαγχολίας στην κατά τ’άλλα υπέροχη περιοχή γύρω από την Третьяковская галерея.
Που ήταν ο «φίλος μας» ο Ασιάτης να μας πει ένα από τα γνωστά του « Ααααααααχααααα», ν’αλλάξω διάθεση;